Zprávy pondělí, 22. února 1999

A nyní podrobněji:

Předsedou Unie svobody opět zvolen Jan Ruml

Jan Ruml bude i nadále stát v čele Unie svobody. Rozhodli o tom delegáti Republikového shromáždění strany v Nymburku. Ruml byl jediným kandidátem na post předsedy, v poslední chvíli navržený Vladimír Mlynář kandidaturu odmítl. Staronový šéf chce do konce roku uskutečnit integraci unie s ODA, Demokratickou unií a Volbou pro město a také si vyjasnit s lidovci, zda půjdou s unií společně do parlamentních voleb v roce 2002. Ruml dále hodlá připravit projekt převzetí moci v České republice Unií svobody. Zopakoval přitom, že nevidí žádný programový kompromis mezi unií a současnou sociální demokracií.

Integrace menších politických stran, o kterou chce ještě letos usilovat Unie svobody, by se podle Jana Rumla měla uskutečňovat postupně a pod hlavičkou Unie svobody. Ruml má představu, že strany by se měly integrovat do Unie svobody tak, aby zpočátku měly svoji vlastní identitu a postupně se sbližovaly. Nešlo by o rozpuštění stran, ale o plnohodnotnou integraci těchto politických subjektů, jež by byla obdobou někdejší integrace ODS a KDS, dodal Ruml.

Prvním místopředsedou Unie svobody zvolil republikový sněm strany v Nymburku předsedu poslaneckého klubu Karla Kühnla. Dalšími místopředsedy se stali Vladimír Mlynář, Jiří Lobkowicz a Petr Mareš.

Podle Mlynáře je výsledek jednání US špatná zpráva pro Zemana i Klause

Výsledek víkendového zasedání Republikového shromáždění Unie svobody je podle nově zvoleného místopředsedy strany Vladimíra Mlynáře špatnou zprávou pro předsedu ČSSD Miloše Zemana i pro předsedu ODS Václava Klause. "Ani jeden nemůže být nadšený, a to je dobře, vyhrála Unie svobody," prohlásil Mlynář po volbě nového vedení strany. "Mohu vám říci, že je to vážný předěl v životě Unie svobody," komentoval volbu nového předsednictva.

Podle premiéra Zemana se vláda závěrů shromáždění unie neobává

Vláda se podle premiéra a předsedy ČSSD Miloše Zemana neobává výsledků Republikového shromáždění Unie svobody v Nymburku, které naznačilo hledání možností spolupráce s ODS. Zeman v sobotu před novináři v Brně zároveň odmítl, že by vystoupení předsedy ODS Václava Klause na shromáždění unie bylo signálem k vypovězení opoziční smlouvy. Klaus v sobotu otevřeně vybídl Unii zvážit možnou budoucí spolupráci obou stran, která by podle něj mohla zastavit "neblahý socialistický experiment" vlády sociální demokracie. Podle předsedy unie Jana Rumla vystoupení Klause znamená, že se otevřel prostor pro jednání na úrovni mezi vedeními obou stran.

Ivan Langer je pro spojení občanských pravicových stran v jednu

Místopředseda ODS Ivan Langer předpovídá v horizontu dalších let spojení občanských pravicových stran v jeden subjekt. Vyplynulo to z jeho reakce na zvolení Jana Rumla do čela Unie svobody a na Rumlův plán dovést do konce roku k integraci menší politické strany, především Demokratickou unii, Občanskou demokratickou alianci a Volbu pro město. "Pokusím-li se podívat za daleký horizont, a to několika let, troufám si tvrdit, že v České republice je místo pouze pro jednu občanskou pravicovou stranu. A myslím, že pokud nastane proces integrace mezi Unií svobody, ODA a DEU, může to v daleké budoucnosti naznačovat, že by ta integrace nemusela být konečná," řekl v neděli ČTK Langer.

Pod hlavičkou US je integrace pro ODA a DEU nepřijatelná

Integrace menších politických stran pod hlavičkou Unie svobody, jak o ní v neděli na Republikovém shromáždění této strany hovořil její předseda Jan Ruml, je pro předsedy ODA Daniela Kroupu a DEU Ratibora Majzlíka nepřijatelná. Oba v neděli ČTK potvrdili, že představy o budoucnosti svých stran mají poněkud jiné, než byla integrace ve stylu někdejšího propojení ODS a KDS, která tím zanikla.

"ODA má připravený program konvergence, který směřuje k vytvoření jednoho silného subjektu před volbami, v němž všechny strany zachovají rovnoprávné partnerství, podobně jako nyní ve čtyřkoalici, ale v daleko koordinovanější podobě a s hlubším propojením programu," řekl Kroupa. Připomněl, že ODA nikdy nepřijala koncepci integrace.

Podle Majzlíka bude DEU usilovat o to, aby zůstal zachován trend čtyřkoalice jako další politické síly na české politické scéně. Trend sbližování, naznačený Klausem, by neměl vést k nějaké užší formě spolupráce, uvedl. "Je to určitý signál, nedělal bych z toho zatím žádné závěry. My budeme pokračovat v tom, co děláme dosud - podporovat čtyřkoalici. ODS může být případným povolebním partnerem pro čtyřkoalici, je to věc dalšího vývoje," dodal.

BIS prověřuje, zda informace o Vulterinovi neunikly z parlamentu

Bezpečností informační služba i policie vyšetřují, zda utajované informace, které se dostaly do médií v souvislosti s lednovým odvoláním bývalého ředitele této služby Karla Vulterina, neunikly z parlamentní komise pro kontrolu BIS. V nedělním diskusním pořadu České televize V pravé poledne to řekl ministr Jaroslav Bašta, který má na starosti koordinaci tajných služeb. Ten se totiž domnívá, že za únikem informací by mohl být některý z členů této komise. Důvodem Vulterinova odvolání mělo být podle některých sdělovacích prostředků zatajení informace o údajně připravovaném atentátu na pražské sídlo Rádia Svobodná Evropa/Rádia svoboda. Přestože o tom tajná služba údajně věděla, vládu o hrozícím nebezpečí neinformovala.

Obvinění šéfa ekonomické kontrarozvědky prý neohrozí "Čisté ruce"

Podezření, že ředitel Služby pro odhalování korupce a závažné hospodářské činnosti Evžen Šírek ohrozil tajná data, by podle ministra Jaroslava Bašty nemělo ohrozit vládní protikorupční akci "Čisté ruce". Podle Bašty nemůže aféra ohrozit ani vstup ČR do NATO. Inspekce Severoatlantické aliance totiž vytkla českým úřadům nedostatečnou ochranu utajovaných dat už dříve. "Inspekce NATO, která zde byla asi před měsícem, nám vytkla velmi nedbalé zacházení při ochraně databází i přenosů dat," prohlásil v neděli Bašta v pořadu České televize V pravé poledne. Šírka policie podezírá, že měl ze svého bytu prostřednictvím telefonní linky nechráněný přístup do tajných databází ekonomické kontrarozvědky. Čelí proto podle Lidových novin obvinění z ohrožení utajovaných skutečností z nedbalosti.

Před ambasádami USA a Británie nebyly zaznamenány problémy

Policisté hlídkující před budovami amerického a britského vyslanectví v Praze nezaznamenali od jejich čtvrtečního uzavření žádnou mimořádnou událost. Obě ambasády byly uzavřeny na neurčitou dobu kvůli "konkrétní hrozbě" teroristického útoku, zřejmě ze strany Iráku. Od pondělí jsou však opět v provozu. "Během víkendu nedošlo k žádné mimořádné situaci," řekla v neděli na dotaz ČTK mluvčí pražské policie Eva Brožová. Policie kromě zastupitelských úřadů USA, Velké Británie, Řecka, Turecka a Izraele hlídala i rezidence velvyslanců.

Zahraniční zadluženost ČR už tři procenta nad bezpečnou úrovní

Hrubá zahraniční zadluženost ČR překročila už zhruba o tři procenta tzv. bezpečnou úroveň. Konstatuje to Zpráva o stavu české společnosti, která má být hlavním bodem středečního zasedání vlády. Předpokládaný podíl zahraničního zadlužení činil koncem roku 1998 podle zprávy už 43 procent hrubého domácího produktu. Za kritickou se přitom považuje hranice 40 procent HDP, uvádí se dále ve zprávě, kterou má ČTK k dispozici.

Odhalen vůdce hnutí skindheads v ČR

Západočeská policie odhalila vůdce hnutí skindheads v České republice. Jeho řídící centrum je na Plzeňsku. V případu, který svým rozsahem nemá v naší zemi obdoby, zajistili policisté 140 magnetofonových kazet, 161 CD disků, 500 nášivek a množství tiskovin s fašistickou tématikou. Policie v této souvislosti stíhá 12 osob, u tří z nich uvažuje o uvalení vazby.

Na webovských stránkách SCP seznam penzijních fondů a pojišťoven

Středisko cenných papírů rozšířilo v síti Internet nabídku informačních služeb pro kapitálový trh. Jeho uživatelé nyní mohou na Web-serveru SCP 'http://www.scp.cz) najít seznam penzijních fondů a pojišťoven. ČTK to oznámil ředitel SCP Jiří Sedláček.

Dráhy loni zaznamenaly v médiích méně negativních ohlasů

Zatímco v roce 1997 hodnotila České dráhy polovina všech pasáží v médiích negativně, loni se podíl negativních ohlasů snížil na 26 procent. Vyplývá to z kontinuální analýzy českých médií, kterou provádí firma InnoVatio. Nejhůře v posledních letech byly ČD hodnoceny v médiích v únoru 1997 v souvislosti s dozvuky pětidenní stávky odborářů. Tehdy bylo zaznamenáno 63 procent negativních pasáží a jen tři pozitivní.

Ostravská knihovna obdržela první část daru z Británie

Prvních 50 knížek v angličtině pro dospělé obdržela v rámci projektu Britské komise pro oslavy tisíciletí městská knihovna v Ostravě. "Jedná se o soubor titulů, které byly vybrány jako vrcholy anglické i světové literatury a byly vydány u příležitosti konce tisíciletí," řekla ČTK ředitelka knihovny Dana Kupcová. Britská komise pro oslavy tisíciletí organizuje vydání 250 svazků světové literatury, které věnuje knihovnám ve více než 60 zemích.

Zkušenosti s Internetem má 13 procent populace ČR

Vlastní zkušenost s Internetem má 13 procent populace České republiky, každý druhý se s ním přitom setkává v práci. Téměř 30 procent obyvatel doposud s Internetem nepracovalo ale projevují o něj zájem. S celosvětovou sítí pracuje 16 procent mužů a deset procent žen. Největší skupinu uživatelů, 41 procent, tvoří lidé mezi 18 a 20 lety. Internet lidé vnímají především jako zdroj všeobecných informací a komunikační prostředek. Průzkum provedla v rámci akce Březen-měsíc Internetu agentura Markent.

Asociace kameramanů ocenila J. Vaniše, M. Štrbu a K. Fuxjägera

Dvě výroční ceny udělila v neděli večer v pražském kině Lucerna Asociace českých kameramanů. Cenu za celoživotní dílo převzal spolupracovník režisérů Vladimíra Síse, Karla Kachyni, Zbyňka Brynycha, Josefa Poláka či Dušana Kleina kameraman Josef Vaniš. Cenu za vynikající kameru přiznala porota Martinu Štrbovi. Ocenila tak výběr a užití obrazových prostředků v Michálkově filmu Je třeba zabít Sekala. Zástupci asociace předali také uznání Jaroslava Kučery, určené posluchačům FAMU a udělované za mimořádný počin obrazové koncepce. Získal ho kameraman Klaus Fuxjäger za Trajkovův film Minulost.

Silničáři likvidovali převážně oblevou způsobené námrazy

Kalamitní stav, způsobený v minulých dnech silným sněžením, přetrvával v neděli ve východních Čechách v okresech Ústí nad Orlicí a Semily. Situace v ostatních regionech se poněkud zlepšila, ovšem silničáři likvidovali námrazy způsobené náhlou oblevou a nočními teplotami pod bodem mrazu.

Ze sportu:

Jarní část první fotbalové ligy začala v neděli 16. kolem, v němž byly zaznamenány následující výsledky: Viktoria Žižkov - Drnovice 0:1, Blšany - Teplice 3:2, Dukla Příbram - Slavia Praha 1:2, Jablonec - Karviná 1:1, Sparta Praha - Viktoria Plzeň 2:0, Baník Ostrava - Slovan Liberec 2:0 a Brno - Opava 4:1. Před pondělním zápasem Olomouce s Hradcem Králové vede tabulku pražská Sparta s 34 body, druhé Teplice ztrácejí tři body a třetí Drnovice jsou o další bod zpět. Poslední Karviná s 12 body má o bod méně než předposlední Příbram.

Výsledky 44. kola extraligy ledního hokeje: Vsetín - Vítkovice 6:3, Třinec - Opava 7:0, Pardubice - Plzeň 3:3, Jihlava - České Budějovice 0:5, Kladno - Litvínov 1:1, Karlovy Vary - Slavia Praha 4:4 a Sparta Praha - Zlín 3:4. Čelo tabulky tvoří dvojice Vsetín s 65 a Zlín s 61 body. Třetí Sparta a čtvrtý Třinec, oba se ziskem 53 bodů, už mají větší odstup. Beznadějně poslední Jihlava nasbírala pouhých 20 bodů a na předposlední Opavu ztrácí 11 bodů.

Česká tenistka Jana Novotná vyhrála turnaj v Hannoveru, zdolala ve finále Američanku Williamsovou hladce dvakrát 6:4.

České házenkářky porazily v kvalifikaci MS Slovensko 22:14.

Krátce o počasí:

V České republice je oblačno až zataženo, občas sníh s deštěm, od vyšších poloh sněžení. Nejvyšší denní teploty nula až 3 stupně Celsia. Západní vítr 4 až 8 metrů za sekundu.

Tolik zprávy Radia Praha.