Zprávy pondělí, 23. března 1998

Vážení posluchači, u vysílání Radia Praha vás vítá Eva Petržílková. Na úvod přináším zprávy:

A nyní podrobněji:

V Praze skončil seminář o rozšiřování NATO

Význam vzdělávání politiků zdůraznil v sobotu na závěr mezinárodního semináře o rozšiřování Severoatlantické aliance místopředseda zahraničního výboru Poslanecké sněmovny Jiří Payne. Ten poukázal dále na to, že nedostatek vzdělaných lidí je nejen v politice, ale i na ministerstvech a v dalších institucích. Vzdělávání politiků by podle něj měly zajišťovat mateřské politické strany. Hlavním tématem třídenního semináře, který v Praze pořádalo Severoatlantické shromáždění, byla příprava nových zemí na vstup do aliance a výměna zkušeností jejich představitelů. Mezi účastníky byli politici, politologové a vojáci z České republiky, Polska, Maďarska a členských zemí NATO.

Reakce politiků na rozhodnutí amerického Senátu

Rozhodnutí amerického Senátu odložit hlasování o rozšíření NATO na neurčito, by nemělo ohrozit přijetí nových členů. Uvedl to místopředseda sněmovního výboru pro obranu a bezpečnost sociální demokrat Jaroslav Bašta s tím, že američtí zákonodárci odložili své rozhodnutí pouze pod tlakem současných problémů. Ani místopředseda zahraničního výboru Poslanecké sněmovny Jiří Payne z ODS se neobává o konečný výsledek hlasování. Jiří Payne je přesvědčen, že americký Senát nakonec vysloví s rozšířením NATO souhlas.

Také člen branného a bezpečnostního výboru Poslanecké sněmovny Ivan Langer se nedomnívá, že rozhodnutí amerického Senátu odložit na neurčito hlasování o rozšíření NATO je pro Českou republiku negativním signálem. "Americký Senát je sice klíčové místo v procesu ratifikace, v oddálení projednávání přistoupení České republiky však nevidím žádný negativní signál. Věřím, že Senát bude schopen ještě před svými prázdninami přistoupení České republiky, Polska a Maďarska ratifikovat," řekl v sobotu Ivan Langer.

Sociálnědemokratická aféra zatím neobjasněna

Vedení středočeské regionální organizace sociálních demokratů vyzvalo v sobotu svého místopředsedu Karla Machovce, aby nekandidoval v nadcházejících parlamentních volbách. Středočeští sociální demokraté tímto způsobem reagovali na tzv. bamberskou aféru ČSSD jejímž aktérem je právě Karel Machovec. Podle šéfa poslaneckého klubu strany a člena středočeské regionální organizace Stanislava Grosse však o nominaci Karla Machovce rozhodne až dnešní oblastní konference ČSSD.

Místopředseda sociální demokracie Vladimír Špidla je přesvědčen, že takzvaná bamberská aféra sociální demokracie vyvolaná reportáží České televize je provokace. Vladimír Špidla ale nepopírá, že nemá dostatek důkazů ke skutečnému objasnění pozadí celé záležitosti.

V kauze údajné dohody mezi vedením ČSSD a česko-švýcarskými podnikateli zřejmě předseda sociálních demokratů Miloš Zeman nemluví pravdu. Vyplývá to z informací deníků Mladá fronta Dnes a Právo, které v sobotu otiskly plné znění inkriminovaného dokumentu. Ten je listy označen jako zápis z jednání a představitelé obou stran se v něm zavazují plně podporovat a zajišťovat splnění závěrů přijatých na společném jednání. Z dalších bodů údajně není jasný přesný obsah dohody. Nicméně je z nich podle listů zřejmé, že obě strany sjednaly společný obchod, spočívající v dlouhodobé spolupráci a společném zajišťování úvěrů pro financování volební kampaně ČSSD před volbami v roce 1996.

Podle šéfa poslanců sociální demokracie Stanislava Grosse by vedení Bezpečnostní a informační služby mělo zamezit úniku informací. V rozhovoru pro Český rozhlas tak Stanislav Gross reagoval na zveřejnění záznamu bamberského jednání vedení ČSSD s česko-švýcarskými podnikateli v některých médiích. Jak ale dále dodal, podezření, že novináři získali tento záznam prostřednictvím úniku z české kontrarozvědky, se zatím neprokázalo.

Mluvčí BIS Jan Šubert týž den popřel, že by záznam z jednání mezi česko-švýcarskými podnikateli a vedením sociální demokracie unikl z prostředí české kontrarozvědky.

Probíhají oblastní konference ODA

Seznam kandidátů pro předčasné parlamentní volby, příprava celostátní konference a diskuse o dalším osudu strany jsou hlavní témata oblastních konferencí Občanské demokratické aliance, které se probíhají už druhým dnem v jednotlivých regionech. Účastníci konferencí by měli také zhodnotit současnou situaci aliance, která v posledních týdnech přišla o řadu předních politiků, o 15 procent členské základy a hlavně o přízeň voličů.

Úřadující předseda Občanské demokratické aliance Daniel Kroupa byl v sobotu v primárních volbách pražské organizace ODA jednoznačně zvolen volebním leadrem strany v Praze pro předčasné volby do Poslanecké sněmovny.

Deník Právo ke sponzoringu ODA

Přestože policejní mluvčí Ivana Moosová ve čtvrtek tvrdila, že v případu sponzoringu ODA přes krycí firmu z Panenských ostrovů není nic nového a stále se jím zabývá ekonomická kontrarozvědka. Podle informací sobotního deníku Právo již kauzu převzal vyšetřovatel a lze očekávat zahájení trestního stíhání. List tvrdí, že v případě ODA došlo podle zjištění Služby pro odhalování korupce a závažné hospodářské trestné činnosti k daňovému úniku. Za ten by měli nést odpovědnost konkrétní viníci, obdobně jako Libor Novák za nesrovnalosti ve sponzorování ODS.

Václav Klaus rekapituloval v tisku kupónovou privatizaci

Bez jakéhokoli předběžného záměru, jako houby po dešti vyrostly stovky investičních privatizačních fondů, které velkou reklamou přesvědčily milióny občanů, aby jim prodali své investiční kupóny. Tím došlo ke skokové koncentraci vlastnictví, uvedl pro sobotní Lidové noviny předseda ODS Václav Klaus. Řada občanů podle něj byla a je spokojena, řada však nikoli. Kdo zaplatil tisíc korun, dostal výrazně více, někdo dostal více podstatně, průměrný efekt byl 15 až 20 tisíc Kč na knížku, dodal pro list Václav Klaus.

Komunisté schválili své kandidáty pro červnové volby

Rozšířené zasedání Ústředního výboru Komunistické strany Čech a Moravy v sobotu schválilo kandidáty ze všech volebních krajů pro červnové předčasné volby.

Rozhodnutí ministryně Roithové nemocnice na Bruntálsku ocenily

Bruntálská nemocnice přivítala rozhodnutí ministryně zdravotnictví navštívit toto zařízení a zřejmě i další nemocnice v okrese. Ministryně Zuzana Roithová chce tak lépe posoudit, zda má být bruntálská nemocnice skutečně zrušena. Mluvčí soukromé nemocnice INB Bruntál Ladislav Olejníček v sobotu řekl, že rozhodnutí ministryně svědčí o tom, že k posuzování případu přistupuje zodpovědně. Její rozhodnutí nelze hodnotit jinak než pozitivně. Dodal, že ministryně se tak lépe seznámí s geografickými podmínkami a dopravními vzdálenostmi na Bruntálsku. Na ty totiž poukazuje bezmála dvacet obcí požadujících zachování nemocnice v okresním městě.

Do ČR přicestoval zachránce 664 židovských dětí

Do Prahy v sobotu přiletěl britský občan Nicolas Winton, který v roce 1939 zachránil 664 československých dětí před transportem do koncentračních táborů. Devadesátiletý Winton bude mít přednášku ve vzdělávacím centru Židovského muzea a setká s představiteli pražské židovské obce a lidmi, které před téměř padesáti lety zachránil. Nicolas Winton tehdy pomáhal Britskému výboru pro uprchlíky dopravit z Prahy do Švédska a Británie děti z rodin, které byly později vyhlazeny nacisty v koncentračních táborech. Nebýt jeho, většina těchto dětí by s rodiči zahynula. Wintona, který se po válce vrátil ke své úřednické profesi, "objevili" vděční lidé až po padesáti letech.

Bonn nespojí členství ČR v EU s nároky vyhnanců

Rozhořčení vyvolala v řadách představitelů sudetoněmeckého landsmanšaftu odpověď bonnského ministerstva zahraničí na interpelaci poslankyně CSU ve Spolkovém sněmu a místopředsedkyně Svazu vyhnanců Eriky Steinbachové. Vysoký představitel ministerstva v ní zmrazil naděje landsmanšaftu spojované v posledních měsících s dokumentem OSN o menšinách i s možným nátlakem na Českou republiku v procesu jejího přijímání do EU. Podle státního tajemníka ministerstva zahraničí Hanse-Friedricha von Ploetze považuje vláda citovaný dokument pouze za "první krok k definování standardů a právních norem k otázkám transferů obyvatelstva, který v žádném případě nemá závaznou účinnost pro členské státy". Jde jen o "expertizu, která v rozporu s různými tiskovými interpretacemi z poslední doby nemá žádnou mezinárodněprávní závaznost", dodal Ploetz.

Dvě zatím navyjasněné vraždy v Kladně

Speciální policejní tým vyšetřuje vraždu kladenského podnikatele Martina Matičky a zároveň páteční vraždu technického náměstka autosalonu Autotepas v Kladně Ladislava Hubeného. Policejní zdroje zatím nevylučují možnou souvislost obou případů, které mohly být vraždami na objednávku. Pro tuto verzi svědčí zvláště vražda Hubeného, kterou podle očitých svědků provedli dva rusky mluvící muži. Ředitel kladenského policejního ředitelství v sobotu potvrdil, že speciální tým zaznamenal jistý pokrok ve vyšetřování. Bližší informace však s ohledem na pokračující šetření odmítl sdělit.

Proběhl protestní pochod k jaderné elektrárně Temelín

Účastníci protestního pochodu Hnutí Duha k jaderné elektrárně Temelín požadovali v sobotu přehodnocení projektu elektrárny a ukončení její stavby. Vedoucí programu Energie Hnutí Duha Jan Beránek připomněl, že 10. března uplynulo pět let od rozhodnutí české vlády jadernou elektrárnu Temelín dokončit. Po pěti letech usilovného budování a nákladech více než dvaceti miliard korun se Temelín podle něj nachází zhruba tam, kde před pěti lety a navíc jeho dokončení bude stát více než 30 miliard korun. Hnutí Duha proto naléhavě žádá vládu, aby přestala věřit údajům společnosti ČEZ a za účasti veřejnosti záměr objektivně přehodnotila.

Unikátní nález v Litovli na Olomoucku

Vikingské závaží z desátého nebo jedenáctého století bylo nalezeno při hloubení základů přístavby lékárny v Litovli na Olomoucku. Podle památkářů jde o unikátní nález, teprve druhý tohoto druhu v zemi, který dokládá, že dálkový obchod ze severských zemí na jih tehdy procházel přes Moravu. Hedvika Sedláčková z Ústavu památkové péče v Olomouci uvedla, že nalezená železná koule se zploštělými póly, oplátovaná měděným plechem se používala do 13.století k převažování stříbrných mincí.

Strahovský tunel v Praze uzavřen

Strahovský tunel v Praze, který je od loňského prosince ve zkušebním provozu, uzavřel od soboty až do 31.března pražský magistrát. Důvodem je tzv. "doladění" provozního zařízení. Tunel má jako součást městského okruhu výrazně ulehčit dopravnímu provozu na Malé Straně a celkově by měl zlepšit životní prostředí, snížit exhalace a hluk.

Pražská zoo zahájila sezónu křty pěti nových přírůstků

Gepardí slečny Gisela a Gara, žirafa Nikolka a antilopí mláďata Artex a Astrid se staly hrdiny sobotního odpoledne v trojské zoologické zahradě. Ta křtem svých nových přírůstků po měsících zimního spánku otevřela v první jarní den své brány. Na zahájení nové sezóny připravila zoo také doprovodný program, jehož hlavním bodem byly křty pěti zvířátek, která se v zoo narodila přes zimu. Pražská zoologická zahrada byla otevřena v roce 1931. V současné době je zde na 45 hektarech k vidění 1960 zvířat.

Sport

Pěti zápasy pokračovalo v sobotu 20-té kolo první fotbalové Gambrinus ligy: Ostrava porazila Hradec Králové 3:0, Dukla zdolala Opavu 1:0, Liberec podlehl pražské Spartě 0:1, Lázně Bohdaneč prohrály s Olomoucí 1:2 a České Budějovice zvítězili nad Teplicemi 2:0.

Český tenista Ctislav Doseděl prohrál ve druhém kole turnaje v Key Biscayne se šestým nasazeným Rusem Kafelnikovem po setech 7:6 a dvakrát 6:7, když ve druhém setu měl čtyři mečboly.

Předpověď počasí

Dnes je na území České republiky převážně oblačno až skoro zataženo, na většině území sněžení nebo sněhové přeháňky. Nejvyšší denní teploty minus 1 až plus 3 Celsia.

Tolik zprávy Radia Praha.