Zprávy pondělí, 23. listopadu 1998

A nyní podrobně:

Výsledky senátních voleb schváleny

Konečné výsledky senátních voleb v neděli schválila Ústřední volební komise 'ÚVK). Zabývala se také několika novými stížnostmi na volební kampaň, u žádné z nich však opět kvůli chybějící legislativě nijak konkrétně nerozhodla. "Všichni přítomní komisaři zápis o výsledcích voleb podepsali. Nikdo neměl žádné námitky," řekl ČTK zapisovatel ÚVK Václav Henych.

Letošní volby do třetiny horní komory Parlamentu - Senátu, které se uskutečnily za minimálního, dvacetiprocentního zájmu občanů, skončily jednoznačným vítězstvím kandidátů stran od středu do prava. Naopak levice, zastoupená vládní sociální demokracií a komunisty, u voličů propadla. Volební čtyřkoalice křesťanských demokratů, Unie svobody, Občanské demokratické aliance a Demokratické unie vybojovala v 27 volebních obvodech 13 křesel a z tohoto pohledu volby vyhrála. Na druhém místě skončila Občanská demokratická strana s devíti mandáty. Sociální demokraté získali tři a komunisté dva mandáty.

S ústavní většinou 49 hlasů může v Senátu kalkulovat vedle opoziční smlouvou svázaných sociálních demokratů a ODS také čtyřkoalice, která ji vytvoří jak s ODS, tak se sociální demokracií. Ovšem pouze ODS se sociálními demokraty disponují obdobnou silou i v Poslanecké sněmovně, a proto mohou rozhodovat o změnách v Ústavě.

Prezident Václav Havel k volbám

K volbám přišlo podle prezidenta Václava Havla sice málo lidí, ale byli to ti "osvícenější", protože podle všeho vybrali do Senátu důvěryhodné a sympatické osobnosti, které možná dokáží pozvednout renomé horní parlamentní komory. Výsledky senátních voleb svědčí podle Václava Havla o tom, že se tentokrát nevybíralo podle stranického klíče.

Václava Klause urazily výroky prezidenta Havla

Předseda Poslanecké sněmovny a ODS Václav Klaus se cítí osobně uražen a pobouřen výroky prezidenta Václava Havla o údajné společné snaze ODS a ČSSD zrušit prezidentskou funkci v České republice. "Mě to urazilo a pobouřilo. Nikdo z nás o nic takového nikdy neusiloval a ani nás to nenapadlo," řekl v rozhovoru pro ČTK a soukromou televizi Nova Václav Klaus.

Prezident v rozhovoru s novináři v neděli otevřel jedno z politických témat, o nichž uvažují ČSSD a ODS, a kterým je okleštění prezidentských pravomocí. "Jenom upozorňuji na to, ať si dobře rozmyslí, zda tato ústavní funkce má existovat. Má-li být jakousi dekorací státu, tak opravdu lze dost peněz ušetřit tím, že nebude," poznamenal prezident Havel.

Miloš Zeman k výsledkům voleb

Předseda České strany sociálně demokratické Miloš Zeman trvá na odchodu neúspěšných senátních kandidátů a funkcionářů strany, kteří rozhodli o jejich nominaci, z politického života. Řekl to v neděli novinářům s poukazem na to, že v roce 1996, kdy ČSSD skončila ve volbách do Poslanecké sněmovny jako druhá za Občanskou demokratickou stranou, také nabídl straně svoji funkci. Usnesení Ústředního výkonného výboru ČSSD, které Miloš Zeman už dříve prosadil, požaduje, aby předsedové neúspěšných či méně úspěšných regionálních nebo okresních organizací zvážili setrvání ve funkcích a aby na jejich místa postoupili vedoucí funkcionáři z nižších úspěšnějších stranických složek.

Miloš Zeman podezřívá kardinála Miloslava Vlka, že vedl volební kampaň proti jeho straně, když svými výroky zpochybnil sociálnědemokratickou vládu a nepřímo vyzval občany, aby ČSSD nevolili. "Nemohu vyloučit, že to bylo načasováno a v tomto smyslu také minulé předsednictvo Ústředního výkonného výboru přijalo usnesení, kde jasně protestuje proti politizaci postavení katolické církve u nás," řekl Miloš Zeman v neděli novinářům.

Romští představitelé výsledek senátních voleb většinou přivítali

Představitelé romských iniciativ se na výsledky senátních voleb většinou dívají s mírným optimismem. Všichni se ale shodli na tom, že zájem Romů o senátní volby byl mizivý. Bývalá místopředsedkyně mezirezortní komise pro záležitosti romské komunity a současná poslankyně Unie svobody Monika Horáková přivítala vítězství čtyřkoalice. "Předpokládám, že se naši senátoři budou romskou otázkou zabývat," uvedla Monika Horáková s tím, že bude s novými senátory o romské problematice jednat.

Premiér a vicepremiér nevylučují změny ve složení vlády

Premiér Miloš Zeman i místopředseda vlády Pavel Rychetský nevylučují změny ve složení vlády. Ty by se mohly projevit posílením současné pozice menšinového kabinetu sociálních demokratů spojením s křesťanskými demokraty. Prohlásili to v neděli oba nezávisle na sobě - Miloš Zeman v televizi Nova, Pavel Rychetský v České televizi. Vicepremiér Rychetský šel v úvahách ještě dále a nevyloučil, že by do vládních křesel usedla opět pravice. Oba se však shodují, že České republice nehrozí znovu předčasné volby. Miloš Zeman už několikrát řekl, že sociální demokracie musí být připravena, kdyby ODS vypověděla opoziční smlouvu. Proto se bude ohlížet i po jiném partnerovi. "Já si nemyslím, že předčasné volby by tuto zemi v této situaci spasily. Já se domnívám, že ta vláda by měla dovládnout do konce roku 2002, ale může za této situace dovládnout ve své jiné konstelaci," řekl premiér Zeman.

Třetina české vlády dnes míří na Slovensko

Téměř třetina české vlády v čele s premiérem Milošem Zemanem odjede dnes na historickou návštěvu Slovenska. Jednodenní návštěvě dodává význam nejen složení delegace, ve které nechybí ani dva vicepremiéři, ale i oboustranně nově zdůrazňovaná vůle k vyřešení vleklých problémů spojených s rozpadem československé federace. Od jednání sice nelze podle vicepremiéra pro bezpečnostní a zahraniční problematiku Egona Lánského očekávat vyřešení dlouhodobých majetkových problémů, ale "začátek řešení". Ministr zahraničí Jan Kavan vyjádřil názor, že majetkové vyrovnání mezi Slovenskou a Českou republikou by mohla vyřešit nově zformovaná majetková komise do devíti měsíců nebo nejvýše do jednoho roku.

Prezident Havel dnes zprostředkuje setkání ministra Dostála a kardinála Vlka

Setkání sociálnědemokratického ministra kultury Pavla Dostála a českého katolického primase kardinála Miloslava Vlka, první po více než týdenní přestřelce mezi vládou a katolickou církví, dnes zprostředkuje v Lánech prezident Václav Havel. Poté, co kardinál Vlk minulý čtvrtek naznačil, že vláda nevzbuzuje důvěru církví k jednáním, prohlásil premiér Miloš Zeman, že jednání s církvemi bude možné, až se Miloslav Vlk za kritiku vlády omluví. Kardinál však neví, za co by se měl omlouvat. Mezitím už obě strany deklarovaly údajně nikdy nezpochybněnou ochotu k pokračování dialogu. Zastoupení Vatikánu v jednáních mezi českým státem a katolickou církví, kterou biskupové předpokládají, však vláda odmítá.

Poselství ke vstupu České republiky do Evropské unie

Uvažovanému vstupu České republiky do Evropské unie věnoval prohlášení synod Českobratrské církve evangelické, který v neděli v Praze po čtyřech dnech skončil bohoslužbami. Obyvatelé českých zemí podle tohoto dokumentu stojí například před zkouškou, jak přijmou cizince, zda budou chtít tvořit most mezi Východem a Západem a zda zůstanou solidární s třetím světem. "Měli bychom se učit toleranci vůči jinověrcům i bezvěrcům," praví se v poselství synodu členům evangelické církve i ostatním občanům. Evangelíkům přitom bude Kristovo evangelium v Evropě "výzvou k rozhojňování spravedlnosti a pokoje".

Pochod proti rasismu a fašismu

Odpůrci rasismu, fašismu a xenofobie prošli v neděli ulicemi Teplic od místní radnice kolem pomníku obětem holocaustu, který stojí na místě fašisty vypálené židovské synagogy, až k pomníku sovětských rudoarmějců. Dali tak podle svého mluvčího Jiřího Maliny najevo, že "v Teplicích nemají fašisté, rasisté a nacionalisté žádnou šanci". Na tři sta účastníků pochodu, převážně mladých lidí ze severních Čech, doprovázelo několik desítek policistů se psy. Demonstrace se obešla bez jakéhokoliv incidentu.

Bývalí studenti proti vyznamenání Jiřího Pelikána

Odpor proti tomu, že prezident Václav Havel udělil 28. října státní vyznamenání Jiřímu Pelikánovi, který v 50. letech působil v komunistických strukturách a podle některých informací patřil k organizátorům politických čistek, vyjádřili v posledních dnech také bývalí studenti v zámoří. V dopise Václavu Havlovi, jehož kopii zaslal ČTK, Jiří Rohn z kanadského Toronta označil Pelikánovo vyznamenání za ostudu "pro nás všechny a hlavně pro ty, kdo jeho zásluhou byli ze studií vyloučeni". "Byl to on..., kdo jako člen prověrky na politické a sociální fakultě s námi jednal," zdůraznil Rohn. Dopis obdobného obsahu poslal prezidentu Havlovi z New Yorku také Jan Renner, bývalý předseda zastupitelstva Svazu vysokoškolských studentů v Praze.

Právní zástupci manželů Havlových žalují

Právní zástupci prezidenta Václava Havla a jeho manželky Dagmar podali v pátek žalobu na deníky Lidové noviny, Blesk, na provozovatele soukromé televize Nova a na autora knihy "Sedm týdnů, které otřásly hradem" Přemysla Svoru. Všechny žalované subjekty se v říjnu obšírně zabývaly údajnou manželskou krizí prezidentského páru. ČTK to v neděli řekl vedoucí tiskového oddělení prezidentské kanceláře Martin Krafl.

Šéfredaktor zpravodajství televize Nova Jan Vávra se "nesmírně těší" na soudní proces, v němž bude tato soukromá televize čelit žalobě prezidentského páru. Šéfredaktor Vávra to v neděli sdělil ČTK. Havlovi už 17. října oznámili, že zahájili právní kroky proti subjektům, které šířením "nepravdivých zpráv a lží poškozují jejich čest". Nova a Lidové noviny ten den s odvoláním na připravovanou Svorovu knihu přinesly zprávu o tom, že prezidentský pár prožívá manželskou krizi. Nova uvedla, že podle spekulací by vztah Dagmar Havlové a jejího tajemníka Miloše Rýce mohl přesáhnout čistě pracovní rámec.

Betlémy z 18. století

Barokní 120 centimetrů vysoký dřevěný jezuitský betlém je nejvzácnějším exponátem výstavy nazvané Unikátní betlémy na Kuksu, která začala v neděli v místní zámecké galerii. K vidění je na deset betlémů českých tvůrců, přičemž vystavena zde budou díla z období od 18. století až po současnost. Výstava potrvá do 17. prosince a návštěvníci na ni mohou zavítat každý víkend od deseti do šesti hodin večer. Výstavu doprovází vánoční trhy, na kterých lze shlédnou i koupit například vánoční perníčky, ozdoby z různých materiálů a adventní věnce.

Vídeňský Sokol oslavil 110. výročí vzniku své jednoty

Regionálním sletem a veřejným cvičením oslavila v neděli Sokolská tělocvičná jednota Tyrš v rakouském hlavním městě Vídni 110. výročí svého založení. Na dvě stovky cvičenců předvedly v univerzitní hale Schmelz program prostných i sportovních disciplín ve všech věkových kategoriích od nejmenších dětí až po dospělé, na němž se podílely také skupiny z bratrských sokolských jednot z Prahy, Bratislavy a Brna. Oslav se zúčastnily i delegace sokolských obcí ze Švýcarska, Uherského Hradiště, České obce sokolské v Praze a Svazu světového sokolstva, sídlícího od roku 1993 také v Praze.

Bude mít fotbalová Sparta německého spolumajitele?

Nový spolumajitel fotbalové Sparty bude zřejmě z Německa. Nejméně třetinu akcií slavného českého klubu podle všeho získá některá významná německá banka. Ačkoliv vedení klubu tuto informaci odmítá potvrdit, podle zákulisních zpráv je novým strategickým partnerem Deutsche Bank. "Zatím nemohu potvrdit informace, odkud nový partner skutečně je," uvedl ekonomický ředitel klubu Jozef Kopačka, jenž je pověřen výkonem funkce generálního ředitele. Kopačka tvrdí, že mu majitel Sparty Alexander Rezeš jméno nového partnera zatím neprozradil. Viceprezident klubu pro sportovní záležitosti Jaroslav Pollák v minulých dnech uvedl, že hlavní zájemce skutečně pochází ze země na západ od českých hranic. Rezeš vstup nového akcionáře do Sparty oznámil před několika dny, i nadále však hodlá zůstat majoritním vlastníkem Sparty. Ze současných 93 procent jich je ochoten prodat pouze 42.

Ze sportu:

Výsledky nedělního 14. kola první fotbalové ligy: Hradec Králové - Jablonec 2:2, Viktoria Plzeň - Viktoria Žižkov 1:0, Karviná - Brno 1:3, Drnovice - Ostrava 0:0, Opava - Dukla Příbram 2:2, Liberec - Blšany 2:0 a Slavia Praha - Teplice 2:1. Zápas Olomouce se Spartou Praha se hraje v pondělí. Fotbalisté pražské Sparty přesto zůstávají v čele tabulky o skóre před Teplicemi. Ty ale mají zápas k dobru, stejně jako třetí Drnovice, které na vedoucí dvojici ztrácejí jeden bod. Čtvrtá Slavia je o další dva body zpět. Závěr tabulky patří Jablonci a poslední Dukle Příbram. I jim však chybí jeden odložený zápas.

Ve 23. kole extraligy ledního hokeje byly v neděli zaznamenány následující výsledky: České Budějovice - Plzeň 5:1, Litvínov - Vítkovice 1:0, Opava - Slavia Praha 1:0, Zlín - Vsetín 4:2, Sparta Praha - Jihlava 2:1, Třinec - Pardubice 5:4 a Kladno - Karlovy Vary 1:7. Tabulku vede Vsetín o bod před Zlínem a Třincem. Poslední Jihlava ztrácí na předposlední Kladno čtyři body.

Zimní sezóna na horách začala

Zimní sezóna už začala ve většině zimních středisek v Krkonoších, Orlických a Krušných horách, Beskydech i Jeseníkách. Vyznavače sjezdového lyžování potěšily především Krkonoše a Krušné Hory, dobré podmínky byly i na Šumavě. Na sjezdovky, ale i na běžecké trati tento víkend směřovaly stovky milovníků zimních sportů.

A ještě informace o počasí:

Na území České republiky je dnes většinou oblačno až zataženo, místy slabé sněžení nebo mrznoucí mrholení. Teploty minus 2 až plus 2 stupně Celsia.

Tolik zprávy Radia Praha.