Zprávy pondělí, 23. října 2000

Ivo Prokop

Premiér Zeman ve Vatikánu o normalizaci vztahů a majetku katolické církve

Návštěva premiéra Miloše Zemana ve Vatikánu, která zahrnuje setkání s papežem Janem Pavlem II. a rozhovor se státním sekretářem Vatikánu kardinálem Angelem Sodanem, má přispět k normalizaci vztahů České republiky s Vatikánem a katolickou církví. Zeman připomněl, že Česká republika s Vatikánem jedná o bilaterální smlouvě upravující právní vztahy obou zemí, kterou jako jeden z mála středoevropských států se Svatým stolcem zatím nemá. S Janem Pavlem II. se Zeman setkal při večerním koncertu v rámci Jubilejního roku 2000, na kterém vystoupil brněnský Státní filharmonický orchestr. Zeman přivezl do Říma preambuli budoucí mezistátní smlouvy mezi Českou republikou a Vatikánem. Smlouva, upravující právní vztah mezi Prahou a Vatikánem, by měla být rámcovou politickou úmluvou, po formální stránce podobnou mezistátním smlouvám o přátelství a spolupráci. Klíčovou stále zůstává otázka uspořádání majetkových poměrů katolické církve, jež má být podle vatikánské strany obsažena ve smlouvě. České straně však k tomu dosud chybí příslušná legislativa.

Belgický král Albert II. dostane v Ostravě darem originální meč

Belgický král Albert II., který ve čtvrtek v rámci několikadenní návštěvy České republiky zavítá s královnou Paolou také do Ostravy, dostane od vedení tamní radnice zvláštní meč. Napodobenina historické zbraně je vyrobena z oceli vytavené v ostravské Nové huti a na přípravě meče se podíleli také zaměstnanci frýdeckomísteckých Válcoven plechu, řekl vedoucí kanceláře ostravského primátora Petr Vaněk. "Meč je replikou ranně renesančních severofrancouzských a belgických mečů," dodal. Jeho čepel zdobí znak Ostravy. Rukojeť meče je podle Vaňka omotána stříbrným drátem. "Hlavici, což je část meče, která ukončuje rukojeť a brání tomu, aby se vysmekl z ruky, zdobí pro Ostravsko charakteristický kámen, tedy antracit (černé uhlí)," poznamenal. Meč bude uložen v pouzdře z ořechového dřeva. Pro královnu Paolu připravili zástupci Ostravy jako dárek vázu, která připomíná padající šátek. Její autorkou je sochařka Antonie Jankovcová z Nového Boru. Belgický královský pár s doprovodem přijede do České republiky na pozvání prezidenta Václava Havla v úterý. Kromě Prahy a Ostravy navštíví také Opavu. Král Albert II. se během tří dnů sejde mimo jiné i s nejvyššími českými ústavními činiteli. Vedle Havla bude jednat s premiérem Milošem Zemanem a předsedy obou parlamentních komor Libuší Benešovou a Václavem Klausem. Belgický monarcha se zúčastní také česko-belgického ekonomického fóra.

Ministr Kavan jede obnovit politický dialog s Jugoslávií po pádu Miloševiče

Ministr zahraničí Jan Kavan navštíví v pondělí Bělehrad, aby na vládní úrovni obnovil politický dialog mezi Českou republikou a Jugoslávií po pádu režimu Slobodana Miloševiče. Během své jednodenní návštěvy se setká s novým jugoslávským prezidentem Vojislavem Koštunicou a dalšími představiteli jugoslávské politické scény. Ministerstvo zahraničí si od návštěvy Kavana slibuje "vytvoření atmosféry pro okamžité obnovení styků obou zemí v obchodně-ekonomické oblasti a možnost rychlého zapojení českých subjektů do realizace projektů Paktu stability". Ministr zároveň bude jugoslávské představitele informovat o rozsahu humanitární pomoci, kterou je Česká republika schopná Jugoslávii poskytnout. Kromě přijetí u Koštunici čeká Kavana setkání s předákem Demokratické opozice Srbska Zoranem Djindjičem, s představiteli skupiny nezávislých intelektuálů G 17 Plus a dalšími zástupci současné jugoslávské politické scény. Z Jugoslávie odletí v úterý Kavan do Vídně, kde za českou stranu podepíše smlouvu o odškodnění lidí, které nacisté za druhé světové války přinutili pracovat na rakouském území. Stejnou smlouvu uzavře s Rakouskem i Bělorusko, Maďarsko, Polsko, Rusko, Ukrajina a Spojené státy.

Vládu čeká novela zákona o soudech i protidrogová politika

Novelu zákona o soudech a soudcích projedná vláda příští týden na své schůzi. Zabývat se bude i aktualizovanou koncepcí boje proti organizovanému zločinu a strategií protidrogové politiky na příští čtyři roky. Kabinet se ve Strakově akademii sejde již v pondělí, protože ve středu, kdy se vláda obvykle schází, bude většina ministrů na schůzi Poslanecké sněmovny. Řadu materiálů předloží ministr vnitra: budou to například teze věcného záměru zákona o standardech dostupnosti a kvality veřejných služeb a informace o náročnosti plnění přibližování k právu Evropské unie v oblasti ochrany hranic. Vláda projedná i poslanecký návrh novely zákona o působnosti orgánů České republiky ve věcech převodů majetku státu. Ministr Karel Březina předloží analýzu možností spolupráce s veřejností při plnění státní informační politiky. Připravil i rozbor loňského financování neziskových organizací z rozpočtu. Kabinet čeká také zpráva o působení romských poradců na okresních úřadech. Ministr zdravotnictví předloží věcný záměr zákona o ochraně před škodami z tabákových výrobků, alkoholu a jiných návykových látek. Kabinet rozhodne o návrhu na vyslovení souhlasu parlamentu se zapojením České republiky do Integrovaného systému protivzdušné obrany NATO i o jmenování předsedy Úřadu pro veřejné informační systémy a nových profesorů. Zvýšit povědomí české veřejnosti o životním prostředí a jeho ochraně je cílem státního programu enviromentálního vzdělávání, výchovy a osvěty, který v pondělí předloží vládě ministr životního prostředí Miloš Kužvart. Dokument má nahradit strategii státní podpory ekologické výchovy na 90. léta.

Vulgarizace politiky je podle předsedy ODS spojena s osobou Miloše Zemana

Předseda Poslanecké sněmovny a ODS Václav Klaus je přesvědčen, že vulgarizace politiky v poslední letech je spojena přímo s předsedou vlády a ČSSD Milošem Zemanem. Předseda Unie svobody Karel Kühnl přitom soudí, že vulgarizace se netýká jen politických výrazů, ale i postupů stran a jednotlivců v politice. Oba politici to uvedli v pořadu televize Prima Nedělní partie. "To, co vnesl Miloš Zeman do našich diskusí stylově, žánrově, tu vulgarizaci, ta je tak spojena s jeho osobou, že je to neštěstí naší země," řekl Klaus. Dodal přitom, že ho mrzí i vulgarizace politiky předvolebním heslem čtyřkoalice. Čtyřkoaliční billboardy nesou heslo: "Konec vlády růže s ptákem". Předseda Unie svobody dodal, že vulgarizace se netýká zdaleka jenom výrazů, ale i postupů v politice. "Pro mě je vulgarizací politiky, když strany něco říkají a něco jiného dělají," prohlásil. Kühnl dodal, že určitou vulgarizací je podle něj mnohdy rozdíl mezi volebními sliby a realitou. Diskuse politických představitelů navázala na nedávný víkendový kongres ODS v Plzni, kde Klaus ve svém projevu kritizoval ČSSD i čtyřkoalici a mimo jiné uvedl, že velkou vinu na "vulgarizaci" české politiky a populistickém popírání všeho, čeho bylo od roku 1989 dosaženo, má především sociální demokracie. Předseda Unie svobody Karel Kühnl předsedovi ODS Václavu Klausovi dále vytkl, že jeho čtvrteční dohoda s předsedou vlády a ČSSD Milošem Zemanen o podmínkách podpory rámcových údajů rozpočtu je "prázdnou množinou". Podle Kühnla se jedná o dohodu, která nemá vůbec žádný vnitřní obsah, přičemž hlasování sněmovny nebylo hlasování o rozpočtu, ale o setrvání sociálnědemokratické vlády v úřadě. Klaus však tuto kritiku odmítl. Poznamenal, že dohoda je reálná a ODS navíc zajistila, že nebude možné, aby socialistická vláda výnosy z privatizace použila plně na své programy.

Podle předsedy KDU-ČSL jsou řešením i předčasné volby, místopředsedy ODS nebudou

Pád vlády a předčasné volby jsou podle předsedy KDU-ČSL Jana Kasala jedním z možných řešení situace, kdy ODS "nezodpovědně" toleruje vládu ČSSD. Kasal to řekl v diskusním pořadu televize Nova, když kritizoval způsob, jímž se dohodla ČSSD s ODS na rozpočtu, a když připomněl, že se zvyšuje daňové zatížení občanů a že pokračováním současné rozpočtové politiky naroste během vlády sociálních demokratů zadlužení státu na více než dvojnásobek. Místopředseda ODS Miroslav Macek mu odporoval - do roku 2002 předčasné volby nebudou, protože nastávají, když je to pro strany tvořící v parlamentu více než 50 procent výhodné. Strany čtyřkoalice chtěly podle Kasala dvakrát jednat o vyslovení nedůvěry vládě, cítily za povinnost nabídnout změnu. Macek se však domnívá, že by tak ODS byla vyšachována i z toho politického vlivu, který má dnes. "Pokud budete přistupovat k vyjednávání s touto mírou nedůvěry, tak ODS zůstane v izolaci nadlouho," odpověděl mu Kasal. Drtivá většina poslanců, a to i z ODS, si nyní podle Kasala musela při schvalování rozpočtu připadat zbytečně, protože museli přijmout dohodu, kterou za ně uzavřelo vedení ODS a ČSSD. Macek připouští, že "vláda je rozhazovačná", ale tvrdí, že by byla podstatně víc, nebýt opoziční smlouvy a takzvaného tolerančního patentu. Podle Macka menšinová vláda nemá šanci "hýbat" s rozpočtem.

První protitemelínský protest bez blokády skončil bez incidentu

Rakouští odpůrci jaderné elektrárny Temelín uskutečnili v sobotu večer na hraničním přechodu Wullowitz proti jihočeskému Dolnímu Dvořišti demonstraci s "ohnivým představením". Akce, které se zúčastnilo asi 2000 lidí, z toho dobrá polovina dětí, nebyla zaměřena na zablokování přechodu a doprava v obou směrech byla relativně normální. Hlavním bodem programu bylo "ohnivé představení", kde čtyři muži a tři ženy po dobu asi 15 minut za doprovodu rytmické hudby efektně žonglovali s hořícími tyčemi a koulemi. Tím mělo být podle organizátorů vysláno české straně jednoznačné poselství, že ve věci Temelína si "zahrává s ohněm". Protestní akce hornorakouských odpůrců Temelína budou ve Wullowitz pokračovat i ve dnech 26., 27. a 28. října "stejným způsobem", tedy zřejmě bez blokády provozu na přechodu.

Sraz skinheadů v Doubku u Říčan skončil bez incidentů

Žádné narušení veřejného pořádku nezaznamenali policisté při sobotním srazu čtyř stovek příslušníků hnutí skinheads, kteří se sjeli na koncert do Doubku u Říčan v okrese Praha-východ. Sraz "holých lebek", který skončil 3 hodiny po půlnoci, hlídalo 32 uniformovaných policistů a na místě byla připravena i zásahová jednotka. Skinheadi se sešli na železniční stanici v Říčanech, kde jim organizátoři rozdávali letáčky s programem. Na místo konání koncertu je odvážel soukromý autobus. Televize Nova uvedla, že na akci, kterou pořádá Národní odpor Praha a německá organizace Hammerskins ze Saska, přijelo nejtvrdší jádro českých neonacistů i neonacisté z Německa.

Dva Američané, kteří letěli na Měsíc, navštíví zemi svých předků

Dvě české vesničky, Praha a pardubická základna vojenského letectva budou na sklonku příštího týdne hostit dva americké astronauty, kterým koluje v žilách i česká krev. Na návštěvu České republiky přijedou velitel lodi Apollo 17 Eugene Andrew Cernan a šéf lodi Apollo 13 James Arthur Lovell. V Praze budou aktéry unikátního setkání s jediným kosmonautem někdejšího Československa Vladimírem Remkem. Všechny tři muže by měl v pátek přijmout iniciátor jejich setkání - náčelník generálního štábu Jiří Šedivý, ministr obrany Vladimír Vetchý a dokonce i prezident Václav Havel. Od české armády obdrží kosmonauti vyznamenání. S Pražany a příznivci kosmonautiky budou diskutovat v pátek u památníku na Vítkově a v sobotu v pražském planetáriu. Ve stejný den se astronauti vydají i do obcí, z nichž pocházeli jejich předkové - Lovell do Dolních Lukavic na Plzeňsku a Cernan do Bernartic u Tábora. Lety, jichž se všichni tři kosmonauti účastnili, se zapsaly do historie. Jméno astronauta Cernana, jehož otec je slovenského a matka českého původu, je spojeno s poslední "procházkou" člověka po Měsíci, kde stanul v roce 1972. Lovellovi se sice s lodí Apollo 13 nepodařilo přistát na Měsíci, let však proslul jako "nejúspěšnější neúspěšná" akce v dějinách americké astronautiky. V dubnu 1970 se posádce Apolla 13 podařilo takřka nemožné - obletět s těžce poškozenou lodí Měsíc, vrátit se k Zemi a bezpečně přistát. Lovell byl i na lodi Apollo 8, jež byla prvním pilotovaným strojem, který obletěl Měsíc. Československo se díky Remkovi stalo po někdejším Sovětském svazu a USA třetí zemí světa, jejíž občan byl ve vesmíru.

Dobu před 100 lety připomnělo o víkendu technické muzeum

Více než sedmadvacet tisíc zájemců si o víkendu v Národním technickém muzeu v Praze na Letné připomnělo atmosféru doby před sto lety. Jeho akce s názvem Obživlé století tu praktickými ukázkami doplnila v září zpřístupněnou výstavu Technika v životě Pražanů před sto lety. Tisíce malých i velkých si prohlédly nejen tuto úspěšnou expozici, která prostřednictvím historických předmětů, vynálezů a fotografií přibližuje konec minulého století, ale řadu z nich obdivovaly i za provozu. Také slunečné počasí přispělo k tomu, že se před muzejní budovou mohli na vysokých kolech prohánět členové spolku velocipedistů, který letos slaví už 120. výročí. Jezdila tu i historická motorová vozidla, například dodávkový automobil z roku 1909. V muzejním předsálí zájemci naslouchali autentickému fonografu a viděli svítit nefalšovanou Křižíkovu obloukovku. Mnohé z nich zlákala návštěva historického fotoateliéru. V dobovém prostředí, s patřičnými rekvizitami za zády a s klobouky na hlavách, si pak nechali udělat snímek, který jim připomene dobu předků. Dozvěděli se rovněž, jakými pomocníky byly našim prababičkám kuriózní strojky pro domácnost. Výstava nazvaná Technika v životě Pražanů před sto lety bude jako součást projektu Praha - Evropské město kultury roku 2000 k vidění až do 26. listopadu.

Na dvoře domu v centru Olomouce se usadila soví rodina

Pětičlenná soví rodina žije už několik týdnů ve větvích rozložité břízy na dvoře jednoho z činžovních domů v centru Olomouce. Kalousové ušatí se stali atrakcí pro děti i dospělé z celého okolí. "Říkala jsem si minulý týden při úklidu, proč máme stále pokálený chodník. Pak jsem si všimla, že nade mnou sedí sova," řekla domovnice z blízkého domu. "Kalousy sleduji už několik týdnů z okna; ze země nebyli vidět, dokud z břízy neopadalo listí," podotkl myslivec, který bydlí v sousedním domě. Lidé z okolí chodí i s dětmi pod břízu a sledují soví rodinu dalekohledy a divadelními kukátky. "Nechápu, že se jim zalíbilo u nás, kde si od rána do večera hrají děti a štěkají psi, když o pár metrů dál mají obrovský park," podivil se myslivec. Že sovám příliš nevadí přítomnost lidí, dokazuje i zkušenost z Prostějova, kde se opakovaně zabydleli kalousové na vánočním stromě uprostřed náměstí. Ptáci se nenechali rušit klokotem rušného centra ani školními výpravami, které se na ně chodily dívat.

Ze sportu:

Fotbalisté pražské Sparty se po jedenáctém kole dostali zpět do čela prvoligové tabulky. Na třetí místo se posunuly Teplice díky výhře 3:0 nad Bohemians, v dalších nedělních zápasech Olomouc porazila Plzeň 4:0, Příbram zdolala Synot 4:1, Ostrava remizovala s Blšany 1:1, stejně tak Jablonec s Českými Budějovicemi, Brno hrálo s Drnovicemi bez branek.

Výsledky 16.kola hokejové extraligy Českého Telecomu: Pardubice - Zlín 2:0, Karlovy Vary - Vítkovice 2:1, Třinec - České Budějovice 4:2, Slavia - Havířov 9:2, Vsetín - Znojmo 5:3 a Kladno - Litvínov 4:2.

Český střelec Petr Málek vyhrál v kyperské Nikósii finále Světového poháru ve skeetu. Stříbrný muž z olympijských her v Sydney kraloval kvalifikaci a v šestičlenném finále mu z pětadvaceti holubů neulétl ani jeden. Málek o tři rány porazil druhého Nizozemce Hennieho Dompelinga, bronz si vybojoval Rus Valerij Šomin. Olympijský vítěz Mykola Milčev z Ukrajiny skončil v Nikósii až na desátém místě.

Český automobilový jezdec Tomáš Enge bude v nadcházející sezóně startovat v seriálu mezinárodního mistrovství FIA formule 3000 v týmu Nordic Racing. Smlouva byla uzavřena na základě výsledků testování, které čtyřiadvacetiletý jezdec absolvoval 17. října ve španělském Jerezu. Enge tam zajel čtvrtý čas dne. Bližší informace poskytnou jezdec a jeho manažeři na pondělní tiskové konferenci.

Jaroslav Kalný a Miroslav Sýkora v neděli v Sosnové na Českolipsku vybojovali titul mezinárodního mistra České republiky v rallyecrossu. Kalný triumfoval v divizi II, Sýkora nenašel přemožitele v neslabším Poháru 1400. Již dříve si celkové vítězství v poslední divizi I zajistil Václav Pech. Všichni mistři zvítězili i v závěrečném sedmém podniku.

Bez sprintera Martina Poláka se bude muset obejít trenér českých sprinterů Zdeněk Dohnal na světovém šampionátu dráhových cyklistů, který se uskuteční od 25. do 29. října v anglickém Manchesteru. Polák, který měl startovat v závodu na jeden kilometr s pevným startem a spolu s Ivanem Vrbou a Pavlem Buráněm v olympijském sprintu, neodcestoval do dějiště mistrovství pro zánět horních cest dýchacích.

A ještě krátce o počasí:

Čekejte jasno nebo skoro jasno. Nejvyšší denní teploty 12 až 16 stupňů, na horách 14 stupňů Celsia.