Zprávy pondělí, 23. srpna 1999

Vážení posluchači, u vysílání Radia Praha vás vítá Eva Petržílková. Na úvod přehled zpráv.

A nyní podrobněji:

Jednotka české polní nemocnice bude pracovat v tureckém Izmitu

První jednotka české polní nemocnice, která nyní působí v Albánii, bude pracovat v epicentru zemětřesení v tureckém Izmitu. Nemocniční předvoj s ambulancí a mobilní obvazovnou vyrazil o víkendu po vlastní ose přes Makedonii a Bulharsko. V předvoji polní nemocnice by zatím mělo tureckým občanům pomáhat 31 Čechů, z nichž 17 tvoří zdravotnický personál. Ministerstvo obrany počítá s tím, že Praha bude jednotku letecky průběžně zásobovat veškerým materiálem. Podle ministerstva zahraničí by se do Turecka v brzké době měla přesunout celá polní nemocnice.

Jan Kavan přiznal, že při přípravě pomoci Turecku byl chaos

Ministr zahraničí Jan Kavan v sobotu přiznal, že při organizaci pomoci zemětřesením postiženému Turecku vládl zmatek. Kavan v rozhovoru pro ČTK řekl, že kritika zodpovědných ministerstev byla zčásti oprávněná. Ministerstva se totiž nemohla dohodnout, kdo má přípravu pomoci vlastně v pravomoci. "Jsem si vědom, že záchranáři mohli být vysláni o něco málo rychleji, pokud by lépe fungovala komunikace mezi ministerstvem zahraničí, obrany a vnitra, " řekl Kavan.

Chlad: Připraveným záchranářům nezajistil stát dopravu do Turecka

Špatnou organizaci v zajištění přepravy profesionálních záchranářů připravených na pomoc obětem zemětřesení v Turecku kritizoval v neděli v rozhovoru pro ČTK zástupce náčelníka Horské služby České republiky Rudolf Chlad. "Od čtvrtka má Horská služba v pohotovosti dva záchranáře se speciálně vycvičenými lavinovými psy, kteří jsou připraveni pomoci. Nenašla se ale cesta, jak je na místo neštěstí přepravit, přestože jsme o tom jednali s ministerstvem zahraničí a ministerstvem vnitra," řekl Chlad. Uvedl, že pro vyslání záchranářů do Turecka měla Horská služba několik variant, ale všechny selhaly. "Na žádost ministerstva vnitra jsou nyní záchranáři na telefonu připraveni k odjezdu. Mohlo by dojít ke střídání, protože psi vydrží v horku, které v Turecku je, tak dva dny a potom musí odpočívat," vysvětlil v neděli Chlad.

Proti volebním změnám z dílny ODS a ČSSD je většina uchazečů o Senát

Většina z osmi kandidátů, kteří se budou v pátek a sobotu ucházet v pražských doplňovacích volbách o křeslo v Senátu uvolněné úmrtím Václava Bendy z ODS, je proti změnám ve volebním zákonu, které připravují ODS a ČSSD. V nedělním diskusním pořadu České televize "V pravé poledne" podpořila změny navrhované ODS a sociálními demokraty jednoznačně jen kandidátka ODS Jiřina Jirásková. Favorit senátních voleb nezávislý Václav Fischer neskrýval po pořadu obavy, že ODS a ČSSD usilují o změny volebního zákona kvůli vlastnímu prospěchu. "Mám skutečně opodstatněné podezření, že se tak v současné době děje," řekl novinářům. Kandidát ČSSD Karel Srp podmiňuje změny volebního zákona jejich schválením v referendu. Kandidát Nezávislé iniciativy Richard Knot považuje návrhy ODS a ČSSD za hrozné. Za nemravné a nestoudné je označili kandidáti Strany venkova Elvíra Tomášková a Ivan Medek, nominovaný čtyřkoalicí Unie svobody, KDU-ČSL, ODA a DEU. Negativní stanovisko zastává i kandidát KSČM Stanislav Fischer. Určité změny volebního zákona podporuje kandidát Republikánské unie Otakar Tyl, dává ovšem přednost takovým, jež by umožnily například odvolání poslanců.

V. Fischer: ODS si neumí představit slušné financování mé kampaně

Jeden z favoritů nadcházejících pražských doplňovacích voleb do Senátu, nezávislý Václav Fischer v neděli zpochybnil schopnost ODS představit si slušné financování jeho volební kampaně. "Ani se nedivím, že některé politické strany zpochybňují financování mé volební kampaně. Ony si totiž nedokážou představit, že by ji někdo mohl financovat slušně," řekl Fischer novinářům. Upřesnil, že má na mysli právě ODS. Zopakoval, že na rozdíl od politických stran financuje svoji kampaň ze svých soukromých prostředků, které získal podnikáním v zahraničí. Zdůraznil, že jde o řádně zdaněné peníze.

Kandidátka za ODS a Fischerův hlavní volební soupeř Jiřina Jirásková však poukázala na to, že by se mělo zjistit, zda jsou Fischerovy peníze vložené do kampaně řádně zdaněny. "Měli bychom se zeptat, jak to bude s daněmi za tu (Fischerovu) kampaň, za ta auta, jestli jsou ty věci v pořádku. Já to posoudit nemohu. Já do jeho hospodaření nevidím," odpověděla Jirásková na dotaz týkající se porovnání výše nákladů na kampaň v případě Fischera a ODS.

Ministr Kavan není spokojen s prací svých vládních kolegů

Ministr zahraničí Jan Kavan není spokojen s prací svých vládních kolegů na sladění české legislativy se zákony Evropské unie. Přidal se tak ke kritice místopředsedy vlády Pavla Rychetského, který se podle některých médií chystá předložit kritickou zprávu na nejbližším zasedání kabinetu. Kavan varoval, že Česká republika by kvůli průtahům při přípravě zákonů mohla ztratit krok s dalšími adepty na vstup do EU.

Průzkum: Většina mladých lidí považuje současný režim za lepší

Tři čtvrtiny mladých lidí považují současný režim za lepší než režim před rokem 1989. Mezi jejich rodiči má stejný názor 56 procent dotázaných. Vyplývá to z dlouhodobého průzkumu, který v roce 1989 zahájil Sociologický ústav Akademie věd a jehož výsledky poskytl ČTK.

Studenti se vrátili z Ukrajiny, kde pomáhali lidem po záplavách

Skupina dvaceti dobrovolníků, kteří strávili dva týdny odstraňováním škod způsobených loňskými povodněmi v zakarpatské Ukrajině, se minulý týden vrátila zpět domů. Posledního ze tří čtrnáctidenních cyklů se zúčastnili jako dobrovolníci vysokoškolští studenti, ale i pracující, kteří obětovali část své dovolené a pomohli lidem v nouzi. Česká katolická charita pomáhá lidem ze Zakarpatí od loňského podzimu, kdy tuto oblast postihly povodně srovnatelné se záplavami na Moravě a východě Čech v roce 1997. Ničivé povodně si na Ukrajině vyžádaly asi 15 lidských životů. Za oběť jim také padly tisíce domů, mnoho silnic a mostů. Následky katastrofických povodní navíc komplikuje tíživá hospodářská situace.

Došlo k nehodě českého a slovenského autobusu

Dva mrtvé a 42 zraněné si vyžádala nehoda českého a slovenského autobusu v Demänovské dolině na Slovensku. Podle Slovenské televize jsou mrtví a zranění pouze ze slovenského autobusu z Galanty. Ten z dosud neznámých příčin vjel do protisměru, kde se jen mírně srazil s plně obsazeným autobusem z Přerova. Zatímco na českém autobusu, který vezl rekreanty na výlet, došlo ke škodě jen za 20.000 korun, slovenský autobus po srážce skončil v potoce Demänovka. Zahynul 30letý řidič autobusu a 33letý turista.

Microsoft v září uvede na trh českou verzi balíku Office 2000

Softwarová společnost Microsoft uvede začátkem září na trh novou lokalizovanou verzi balíku kancelářských aplikací Office 2000. Verze přichází na trh dva měsíce po uvedení anglické varianty. Microsoft Office 2000 bude dodáván v pěti verzích. Nejjednodušší verze Standard bude obsahovat programy Word 2000, Excel 2000, Outlook 2000 a PowerPoint 2000.

Smlouva pomůže záchraně unikátního skleníku v Lednici

Asi 1,6 miliónu korun, které přispějí k záchraně unikátního historického skleníku v areálu zámku v Lednici na Břeclavsku, by měla přinést smlouva, podepsaná o víkendu v nedalekých Valticích. Jedná se o třístrannou smlouvu mezi Československou obchodní bankou, americkou nadací World Monuments Fund a Památkovým ústavem Brno. Lednický zámek stojí v krajině upravené v anglickém stylu a je považován za jedno z vrcholných architektonických děl anglické novogotiky. Objekt, který patřil rodu Lichtenštejnů, byl mnohokrát přestavován, naposledy v polovině 19. století. K zámku, který loni navštívilo asi 130.000 turistů, patří park se 118 druhy jehličnatých a 465 druhy listnatých dřevin, vzácným ptactvem, rybníkem o rozloze 29 hektarů s 16 ostrovy a řadou romantických staveb včetně 62 metrů vysokého minaretu. Do seznamu míst světového a kulturního dědictví UNESCO byl Lednicko-valtický areál zapsán v květnu 1997. Tehdy byly na zámcích Lednice a Valtice odhaleny pamětní desky.

Orelské pouti na Svatém Hostýně se zúčastnilo 15.000 lidí

Asi 15.000 lidí se v neděli na Svatém Hostýně na Kroměřížsku zúčastnilo Orelské pouti, pořádané u příležitosti 90. výročí založení tělovýchovné organizace Orel. Program zahájil průvod v čele se 70 historickými prapory orelských žup a jednot. Slavnostní více než dvouhodinovou bohoslužbu pak pod širým nebem sloužil kardinál Miloslav Vlk. Po bohoslužbě pozdravil shromážděné bývalý předseda KDU-ČSL Josef Lux, který přijel s manželkou. Jak ČTK prozradil, nejde o výjimku, neboť na hostýnskou pouť jezdí skoro každý rok. Hlavním smyslem orelského hnutí je rozvíjení sportovních a kulturních aktivit mládeže. Tělovýchovná organizace Orel má v ČR 240 jednot v 19 župách. Je v nich organizováno na 14.000 členů, z toho 80 procent mládeže do 18 let.

Českého Woodstocku se zúčastnil i prezident Havel

Po roční pauze přilákal český Woodstock do Trutnova tisíce lidí. Kultovní hudební festival se odehrál v amfiteátru Na bojišti. Zhruba dvě hodiny strávil v sobotu v jeho hledišti i prezident Václav Havel. Setkal se zde mimo jiné se zpěvačkou Martou Kubišovou. Přívrženci hnutí Hare Krišna, kterému byl letos festival věnován, mu jako projev úcty darovali orientální cukrovinky.

Trutnovský rockový Open Air Music Festival se v příštím roce zřejmě neobejde bez velkého sponzora. Podle názoru Tomáše Bučila z pořádající agentury Geronimo je dnes laťka "českého Woodstocku" tak vysoká, že je téměř nemyslitelné udržet ji bez větší finanční podpory. "Zajistili jsme slušné zázemí pro návštěvníky, je tu špičková aparatura, světla, jeviště, bezvadně funguje ochranka. To vše chce peníze, nebo se to musí ošidit," řekl Bučil ČTK. Trutnovský kultovní festival, který v neděli skončil, navštívilo podle odhadu organizátorů až šest tisíc lidí.

Skončil 40. ročník mezinárodního Chopinova festivalu

Chopinův klavírní koncert f moll v podání francouzské pianistky Marylin Frasconeové ukončil o víkendu ve společenském domě Casino v Mariánských Lázních jubilejní 40. ročník mezinárodního Chopinova festivalu. Frasconeová vystoupila v Mariánských Lázních již poněkolikáté, když před čtyřmi lety zde získala titul absolutní vítězky první mezinárodní klavírní soutěže Fryderyka Chopina.

V Karlových Varech probíhá Festival uprostřed Evropy

Pohádkoví milenci Radúz a Mahulena ve skladbě Pohádka od Josefa Suka ožili v sobotu společně se severským romantikem Peerem Gyntem od norského skladatele Edvarda Griega při koncertu Karlovarského symfonického orchestru v Městském divadle v Karlových Varech, kde pokračoval osmý mezinárodní Festival uprostřed Evropy. Kulturní akce, která trvá od 16. července do 9. září v padesáti městech a obcích na území Čech, Saska a Bavorska, je letos inspirovaná evropskými legendami, mýty a pohádkami.

Začínají "Divadelní Luhačovice"

Pouliční divadlo studentů Janáčkovy akademie múzických umění (JAMU) Brno bude od pondělí zvát návštěvníky Luhačovic na jednotlivá představení v rámci přehlídky komorní divadelní tvorby. Ta se uskuteční v Luhačovicích od 24. do 28. srpna. Akce se zúčastní profesionální divadelní soubory z České republiky a studenti brněnské JAMU. Kmotrem letošního prvního ročníku přehlídky Divadelní Luhačovice je režisér a dramaturg Jan Antonín Pitínský.

Folklór z celého světa ovládl sály i ulice Šumperku

Tanečníci a zpěváci lidových písní z různých koutů světa zaplavili ve druhé polovině uplynulého týdne ulice a sály Šumperku. Při sobotním krojovaném průvodu centrem města vtáhli domácí i exotičtí lidoví umělci do kola malé děti i starce o holi. Na devátém ročníku přehlídky, kterou Mezinárodní organizace lidového umění zařadila mezi pět nejprestižnějších tuzemských festivalů, se vedle špiček domácí scény objevila i řada zahraničních souborů. Své umění zde předvedli lidoví tanečníci z Francie, Řecka, Izraele a Polska, ale i z Hané, Valašska, Ostravska, východních Čech a Sázavy. V neděli přehlídka vyvrcholila závěrečným pořadem Leť, písničko, leť.

Festival dechových hudeb v Trhových Svinech byl zasvěcen Karlu Valdaufovi

První veřejné vystoupení kapely Valdaufinka ukončilo v neděli večer dvoudenní festival dechových hudeb "Karel Valdauf¨'99", jehož druhý ročník uspořádalo v Trhových Svinech na Českobudějovicku město společně s Agenturou Šumava. Festival byl zasvěcen skladateli a kapelníkovi Karlu Valdaufovi, který se v Trhových Svinech narodil a prožíval zde své muzikantské začátky. Jeden z organizátorů festivalu a kapelník Budějovické kapely a Valdaufinky Áda Školka ČTK řekl, že na setkání dechovek přijeli muzikanti z celé České republiky, ale i z Rakouska, Slovenska a Chorvatska.

Ze sportu:

Výsledky 4. kola fotbalové Gambrinus ligy: FK Jablonec - České Budějovice 2:1, FK Teplice - Sparta Praha 4:2, Slavia Praha - Slovan Liberec 0:0, Sigma Olomouc - Hradec Králové 2:2, Petra Drnovice - Baník Ostrava 1:0, Viktoria Žižkov - Bohemians Praha 2:2, SFC Opava - Boby Brno 4:1 , Dukla Příbram - Chmel Blšany 1:0. Tabulku vede po 4. kole Slavia Praha před Českými Budějovicemi a FK Teplicemi.

Nezdarem v kvalifikaci skončilo vystoupení diskaře Libora Maliny na atletickém mistrovství světa v Seville. Český reprezentant se od prvního pokusu potýkal s technikou. Disk ani v jednom z hodů nenabral potřebnou výšku a výkon 57,18 metru ze třetí série stačil pouze na 16. místo.

Česká tenistka Jana Novotná se stala spolu s Mary Pierceovou z Francie vítězkou čtyřhry na turnají v Torontu, který se hrál s dotací 1,05 miliónu dolarů.

Vladimír Maška proměnil historicky první účast českého kladiváře ve finále mistrovství světa v Seville ve 12.místo. Nejdelší hod v soutěži se šestadvacetiletému závodníkovi povedl ve druhé sérii. Výkonem 75,26 se zařadil na desáté místo, třetí pokus však v přemíře snahy poslal mimo výseč, zatímco ostatní soupeři jej odsunuli na poslední pozici. Na užší finále přitom stačilo českému kladiváři přidat k předchozímu výkonu 89 centimetrů.

Předpověď pro Českou republiku na pondělí 23.srpna:

Má být převážně jasno až polojasno s nejvyššími teplotami 22 až 26 stupňů Celsia.

Tolik zprávy Radia Praha.