Zprávy pondělí, 23. února 1998

Vážení posluchači, u vysílání Radia Praha vás vítá Renata Prátová. Na úvod jsou připraveny zprávy.

A nyní podrobně:

Zlatou tečku za XVIII. olympijskými hrami udělali hokejisté ČR

Tečku za sportovní částí XVIII. olympijských her v Naganu udělali ziskem vytoužené zlaté medaile čeští hokejisté. Vítězstvím 1:0 nad Ruskem gólem obránce Petra Svobody ve finále "turnaje století", v němž Česká republika šokovala celou planetu výhrou nad USA a Kanadou, vrátila v závěrečném utkání Rusku prohru ze základní skupiny. Hokejisté získali pro Českou republiku historicky první zlatou medaili na ZOH v tomto odvětví. V hodnocení národů jsme skončili na čtrnáctém místě. Kromě "hokejového" zlata, stříbro a bronz získala běžkyně Kateřina Neumannová. Druhá skončila v běhu na 5 km klasickou technikou a třetí v kombinaci po závodu na 10 km volnou technikou.

Prezident Havel odeslal hokejistům blahopřání k zisku zlata z OH

Prezident České republiky Václav Havel okamžitě po vítězném utkání našeho hokejového týmu ve finále olympijských her nad Ruskem 1:0 odeslal do dějiště ZOH Nagana blahopřejný telegram. V textu je uvedeno: "Milí kluci, raduji se spolu s vámi a s celou naší vlastí z vašeho fantastického triumfu na olympiádě v Naganu. Jméno českého hokeje a České republiky se vaší zásluhou opět výrazně prosadilo ve světě. Těším se na váš návrat. Ještě jednou blahopřeji. Václav Havel."

Hokejistům blahopřál k olympijskému zlatu i premiér Tošovský

Předseda vlády České republiky Josef Tošovský pogratuloval českému hokejovému týmu k vítězství ve finále olympijských her nad Ruskem 1:0. V blahopřejném telegramu z Úřadu vlády České republiky do dějiště ZOH Nagana se píše: "Děkuji Vám za skvělou reprezentaci České republiky na olympijských hrách v Naganu. Váš výkon a zisk zlatých olympijských medailí v nesmírně obtížném turnaji nadchl všechny občany naší země i přátele České republiky."

Už je to doma, máme zlato, znělo Václavským náměstím

Tisíce Pražanů vyrazily se závěrečnou sirénou, která ukončila hokejové finále v Naganu, oslavovat úspěch českých reprezentantů do ulic metropole. Největší fanoušci sledovali vítězství nad Ruskem na obřích obrazovkách na Staroměstském náměstí, které ještě za tmy téměř beze zbytku zaplnili. Po zápase se rozjásaný dav vydal všemi směry na pochod Prahou, nejčastěji vedly kroky oslavujících na tradiční místo - Václavské náměstí, k soše Svatého Václava.

Při hokeji padl návštěvnický rekord brněnského Boby centra

Vstupní dveře brněnského Boby centra neodolaly náporu hokejových fanoušků, kteří chtěli vidět olympijské finále na obřím plátně v laser show hale. Hokej zde sledovaly společně čtyři tisíce diváků, což znamená historický návštěvnický rekord zařízení. Bouřlivé oslavy vítězství našich hokejistů probíhaly také v dalších městech České republiky.

Hráči tvrdí, že klíčem k úspěchu byli Hašek, trenér a parta

Nejlepší brankář na světě, trenér, který má přirozenou autoritu, a parta, jež táhne za jeden provaz - to byly podle českých hokejistů jejich hlavní trumfy na cestě k olympijskému zlatu. "Ivan Hlinka má hlavní podíl na tom, že jsme se dokázali dát takhle dohromady," prohlásil kapitán mužstva Vladimír Růžička. Za další klíčové postavy, jaké nikdo ze soupeřů neměl, označil brankáře Dominika Haška a útočníka Jaromíra Jágra.

Hokejista Svoboda dal v Naganu nejcennější gól své kariéry

Za nejcennější branku kariéry označil svou střelu od modré čáry ve 49. minutě finalového utkání proti Rusku na olympijských hrách v Naganu český hokejista Petr Svoboda. Muž, který žije již přes třináct let v Americe, nastoupil do utkání s velkým sebezapřením. Způsobil to zraněný loket ze semifinále. Kvůli léčení Petr Svoboda místo do Prahy s týmem pocestuje přímo do Spojených států. "I kdybych hrál hokej dalších třicet let, tak tohle je můj nejcennější gól," prohlásil poté, co jeho střela rozhodla finalový zápas.

Výborná parta a "Superhašek" zajistili zlato, říkají odborníci

Za fantastický zážitek označili domácí trenéři a odborníci triumf českých hokejistů na olympijském "turnaji století" v Naganu. Vedle toho, že všichni vyzdvihovali famózní výkony brankáře Dominika Haška, upozorňovali na velký význam výborné party, která se v Japonsku z hráčů působících v různých částech světa utvořila. "O tomto úspěchu snily devadesát let všechny generace hokejistů a tahle parta se jej dočkala," radoval se například držitel dvou stříbrných a dvou bronzových olympijských medailí Jiří Holík. Úctyhodnou soudržnost mužstva si pochvaloval i legendární brankář Josef Mikoláš, hrdina mistrovství světa ve Švýcarsku v roce 1961.

Hokejisty a Kateřinu Neumannovou přijme po návratu premiér Tošovský

Čas návratu úspěšné části českých sportovců z olympijských her v Naganu do Prahy byl potvrzen. Speciální spoj s kompletním hokejovým týmem i se všemi hvězdami z NHL a majitelkou dvou olympijských medailí Kateřinou Neumannovou přistane dnes cca v 17,00 na starém ruzyňském letišti. O vypravení speciálního spoje se zasadil český prezident Václav Havel. V letištním salónku úspěšné olympioniky přijme premiér Josef Tošovský. Poté výprava navštíví prezidenta Václava Havla a odtud zamíří na Staroměstské náměstí, kde je připraveno slavnostní uvítání. Oslavy budou pokračovat večer na Žofíně.

Prezident Václav Havel se vrátil domů z nemocnice

V dobré náladě se v neděli před polednem vrátil prezident Václav Havel z nemocnice do své vily v Dejvicích. Václav Havel se podrobil operaci, při níž mu lékaři zacelili otvor v kůži na krku, který se vytvořil po operaci jeho plic v roce 1996. V krátkém rozhovoru s novináři po příjezdu domů prezident Havel znovu ocenil úspěch českých hokejistů, kteří vyhráli olympijský hokejový turnaj. Úspěch hokejistů označil za vynikající a řekl, že z něj má radost. Václav Havel připomněl, že v neděli dopoledne telefonicky hovořil s brankářem českých hokejistů Dominikem Haškem, jehož informoval o tom, že lidé v Praze vykřikují hesla "Hašek na Hrad" a že se těší, že ho Hašek na Hradě vystřídá. "Dominik Hašek říkal, ať tam ještě setrvám, že on chce ještě chvíli hrát hokej," prohlásil s úsměvem prezident.

Vyjednávání o propuštění rukojmí v Gruzii pokračuje

Skupina gruzínských ozbrojených únosců propustila na svobodu uruguayského pozorovatele OSN Julia Navase. Mezi členy Pozorovatelské mise OSN v Gruzii, které od čtvrtka v zápodogruzínské obci Džichaškari zadržuje 20členná skupina ozbrojenců, zůstává český podplukovník Jaroslav Kulíšek, švédský major Marten Molgard a ještě jeden Uruguayec Roberto García. Gruzínský ministr bezpečnosti vyjádřil naději, že také zbylí rukojmí budou brzy propuštěni. Současně vyloučil, že by úřady chtěly rukojmí osvobodit silou. Únosci v gruzínské televizi zopakovali svůj požadavek na setkání nynějšího vedení Gruzie s představiteli vlády bývalého gruzínského prezidenta Zviada Gamsachurdii.

Místním samohonem "čača" si na počest vítězství českých hokejistů na olympijských hrách v japonském Naganu společně připíjeli tři příslušníci Pozorovací mise OSN v Gruzii a únosci, kteří je zadržují v západogruzínské vesnici Džichaškari. "Nebojím se, věřím, že všechno dopadne dobře," řekl v rozhovoru pro ČTK, agenturu Epicentrum a švédský rozhlas podplukovník Jaroslav Kulíšek. Podobně jako jeho dva kolegové, zdůraznil, že je s nimi zacházeno dobře. Dodal, že jsou chvíle, kdy se únosci s rukojmími hodně bratří, jindy vytáhnou zbraně, namíří je na některého z nich a vyhrožují zabitím. "Situace je taková: máme naději, že nás propustí, nebo úplně rozstřílí," dodal. Kulíšek díky znalosti ruštiny svým kolegům tlumočí.

Unie svobody má stanovy a program, zvolila vedení a směřuje k volbám

Unie svobody schválila na svém dvoudenním ustavujícím shromáždění v Nymburku stanovy a politický program a v neděli zvolila vedení v čele s předsedou Janem Rumlem a čtyřmi místopředsedy. Těmi se stali poslanec Václav Krása, kutnohorský starosta Ivo Šanc, sociolog a politolog Petr Matějů a politolog Petr Mareš. Unie se nyní zaměří na předčasné parlamentní volby plánované na červen a po nich má ambice stát se integračním jádrem nyní roztříštěné pravice v České republice. Přestože shromáždění nedalo konečnou odpověď, jaké je stanovisko unie k případné předvolební spolupráci a koalici, Jan Ruml naznačil, že do voleb půjde zřejmě sama. Nevyloučil však povolební "sňatek z rozumu" s KDU-ČSL a dokonce i s ODS jako alternativu proti levici. Jan Ruml dále uvedl, že Unie svobody je pro svobodné tržní hospodářství, v němž jsou respektována stanovená pravidla i morálka. Protože politický program je rozpracován jen do tezí, zaznívala v diskusi často potřeba, aby unie zdůrazňovala i sociální aspekt politického programu. Unie svobody se totiž obrací ke středním vrstvám a drobným a středním podnikatelům a o jejich hlasy musí soupeřit nejen se sociální demokracií, ale hlavně s KDU-ČSL, která přímo hovoří o sociálně tržním hospodářství.

Ministryně Parkanová podle Jiřího Skalického odejít z vlády nemusí

Ministryně spravedlnosti Vlasta Parkanová, která v pátek vystoupila z Občanské demokratické aliance, nemusí podle bývalého šéfa aliance Jiřího Skalického opouštět vládu. V nedělním pořadu televize Nova to odůvodnil tím, že kabinet nebyl sestaven primárně na stranickém principu. Proto podle něho tedy není důvod, aby ministři, kteří vystoupili z ODA, vládu opouštěli. Místopředseda sociální demokracie Václav Grulich jeho názor v podstatě podpořil. Poukázal přitom na to, že premiér Tošovský má vládu řídit do předčasných voleb v červnu. Navíc další přesuny v kabinetu by pozdržely její práci, a proto je třeba tuto otázku nechat na odpovědnosti premiéra.

Náprava cen energií a nájmů je nutná

Na nutnosti provést nápravu cen energií a nájmů se v nedělním pořadu České televize Debata shodli prakticky všichni účastníci diskuse. Hlavní otázkou však podle nich je, jakým tempem nápravu cen provést a s jakými doprovodnými sociálními a regulačními opatřeními. "Musíme vzít v úvahu všechny komponenty, tzn. nákladovost, míru deregulací, regulační úlohu státu a sociální únosnost," prohlásil ministr průmyslu a obchodu Karel Khnl. Podobný názor má také místopředseda vlády a ministr zemědělství Josef Lux, který klade velký důraz zejména na regulační úlohu státu v oblasti energetiky. To, že vláda ve svých návrzích na nápravu cen energií skutečně zvažuje vše podstatné, potvrdil ministr financí Ivan Pilip. Předseda Poslanecké sněmovny Miloš Zeman v pořadu však upozornil na to, že samotná vláda nemá jasno, jak ve věci deregulací a nápravy cen pokračovat. "Dokud nemáte energetickou politiku tohoto státu, tak jakékoliv cenové úpravy nezasazené do souvislostí energetické politiky budou jalové," prohlásil na adresu kabinetu Miloš Zeman.

Po 50 letech se sešli účastníci pochodu studentů na Hrad

Zhruba stovka lidí se v neděli sešla na prvním nádvoří Pražského hradu, aby si připomněli 50. výročí pochodu 10.000 studentů Hrad, kteří se 25. února 1948 pokusili protestovat proti nastupující totalitní moci a chtěli dát najevo svou podporu prezidentu Edvardu Benešovi. Průvod tehdy zastavila policie a milicionáři v polovině Nerudovy ulice. Část účastníků byla vyloučena z vysokých škol a někteří byli dokonce uvězněni. Předseda Pražského akademického klubu-48 Jaroslav Moravec uvedl, že někdejší účastníci pochodu, jimž nebylo umožněno dostudovat, nyní patří mezi sociálně nejslabší vrstvy. Již delší dobu klub marně usiluje o určitou formu odškodnění. Bývalí studenti byli rehabilitováni jen morálně a byl jim přiznán jen zvýhodněný důchod, který jim však zvýšil penzi o méně než sto korun.

Vláda o protidrogové politice, církevním majetku a hypotékách

Koncepci a program protidrogové politiky na období let 1998-2000, státní finanční podporu hypotečních úvěrů a navracení církevního majetku v působnosti ministerstva zdravotnictví projedná dnes na svém zasedání vláda. Široká diskuse se dá očekávat nad programem protidrogové politiky do roku 2000. Ministři by se měli zabývat nejen varujícími čísly o počtu drogově závislých, ale i způsoby boje proti rostoucí kriminalitě spojené s distribucí drog.

Sněmovna rozhodne o přijetí zákona o zkrácení funkčního období

Poslanecká sněmovna by měla tento týden rozhodnout o tom, zda schválí sociálnědemokratický nebo komunistický návrh ústavního zákona, jímž by měla zkrátit své současné funkční období. Tento krok by měl vytvořit podmínky pro vypsání předčasných parlamentních voleb, které se zatím předběžně plánují na červen.

Vláda by měla podle společnosti Patria zesílit své aktivity na poli zaměstnanosti

Zvyšující se míra nezaměstnanosti v České republice je prozatím odborníky vítána jako nevyhnutelná součást probíhající restrukturalizace, podle analýzy společnosti Patria Finance se však již objevují varovná znamení v podobě nerovnoměrného dopadu nezaměstnanosti na různé segmenty obyvatelstva. Zintenzívnit své aktivity by proto měla vláda. Pokud se udrží současné trendy, předpovídá Patria Finance, lze koncem letošního roku očekávat míru nezaměstnanosti až sedm procent.

Katolická církev obnovila solidární sbírku Svatopetrský haléř

Katolická církev obnovila v českých zemích po přestávce způsobené komunistickým režimem starobylou sbírku označovanou tradičně Svatopetrský haléř. Sbírka, která se přiřadí k finančním darům zasílaným do Říma z celého světa a přerozdělovaným na papežovu pomoc potřebným, se poprvé uskutečnila v českých kostelích v neděli, na svátek Stolce sv. Petra, a bude se každoročně opakovat.

Fotbal

16. kolo první fotbalové ligy skončilo s těmito výsledky:

Viktoria Plzeň - Sparta Praha 0:1 FC Dukla - Baník Ostrava 1:5 Lázně Bohdaneč - Boby Brno 0:1 FK Teplice - Sigma Olomouc 1:3 Viktoria Žižkov - Jablonec 1:0 Slavia Praha - Petra Drnovice 3:0 Slovan Liberec - Kaučuk Opava 3:0 České Budějovice - Hradec Králové 1:0

Tabulku vede Sparta Praha s 39 body. Druhá je Slavia Praha, která má o deset bodů méně a třetí Boby Brno.

A ještě krátce o počasí:

Na území České republiky je dnes zataženo až oblačno, občas déšť. Nejvyšší denní teploty 6 až 10 stupňů Celsia.

Tolik zprávy Radia Praha.