Zprávy pondělí, 24. srpna 1998

Zprávy 24.8.98

Příjemnou pohodu při sledování zpráv Radia Praha přeje Evelina Himalová...

A nyní podrobně:

Parlamentní strany nemají jasno jak změnit volby do sněmovny

Zástupci všech parlamentních stran kromě komunistů se v pravidelném nedělním diskusním pořadu České televize "V pravé poledne" sice shodli na tom, že je třeba změnit systém voleb do Poslanecké sněmovny, jejich představy o nejvhodnějším systému se však liší. Třebaže se hosté pořadu převážně klonili ke změně na většinový dvoukolový systém, každý z nich k němu měl výhrady. Nejméně pozitivního od této změny očekává místopředseda křesťanských demokratů Miloslav Výborný, podle něhož by to zřejmě nepřineslo kýženou stabilitu politického prostředí a vnitřní pluralitu ve sněmovně. Rovněž místopředseda vlády Pavel Rychetský (ČSSD) příliš nespoléhá na to, že většinový, a zejména dvoukolový systém by změnil politickou strukturu v zemi k lepšímu, umožnil vznik většinových vlád anebo že by zajistil, aby ve sněmovně byly jen dvě strany. Nevyloučil současně úvahy o podpoře jednokolového systému, který však odmítl místopředseda Unie svobody Petr Matějů.

ODS a ČSSD ustavují společnou komisi k přípravám návrhů na změnu Ústavy

ODS a ČSSD ustavují společnou komisi, která do roka vypracuje návrhy na změnu Ústavy. Tyto návrhy pak chtějí obě strany podle sociálního demokrata Pavla Rychetského předložit k diskusi všem parlamentním stranám. Místopředseda Unie svobody Petr Matějů a prezidentův politický poradce Jiří Pehe však několikrát v televizní besedě zopakovali názor, že na změnách Ústavy musí pracovat i nezávislí experti a podle Matějů i zahraniční odborníci. Zástupci ODS v komisi pro změnu Ústavy by podle místopředsedy strany Miroslava Beneše s prvními návrhy mohli přijít do tří týdnů. Beneš řekl, že ze strany ODS je v komisi vyšší zastoupení odborníků. Námitky o účelových změnách Ústavy odmítá.

ČSSD a ODS chtějí kompetence prezidenta jen zpřesnit, ne změnit

Sociální demokracie a Občanská demokratická strana neplánují velké změny pravomocí prezidenta republiky v Ústavě a půjde jim spíše o zpřesnění jeho nynějších kompetencí. Místopředseda ODS Miroslav Beneš se v pořadu České televize "V pravé poledne" rovněž vyslovil pro omezení udělování prezidentských milostí, které podle něj často zaváněly "určitým osobním vztahem". Místopředsedovi vlády Pavlu Rychetskému se nelíbí, že prezident může jmenovat bez návrhu členy bankovní rady České národní banky či předsedu Nejvyššího soudu. Připustil však, že by se měly kompetence prezidenta někde i posílit, a to například při jeho účasti na schůzi vlády.

S revizí Ústavy na základě odborné debaty, která by měla sledovat lepší vyváženost ústavního systému a provázanost pravomocí všech ústavních subjektů, v budoucnosti počítá i prezident Václav Havel.

Rychetský: Přímá volba prezidenta by zničila jeho nadstranickost

Přímá volba prezidenta by podle místopředsedy vlády Pavla Rychetského zlikvidovala jeho dosavadní nadstranické postavení. Prezidentův politický poradce Jiří Pehe se domnívá, že takto volený prezident by sice byl spjat s nějakou politickou stranou, nicméně přímým mandátem od voličů by získal větší nezávislost, než když je volen jako doposud Poslaneckou sněmovnou. Uvedli to v nedělním pořadu České televize "V pravé poledne". Rychetský se sice změně způsobu prezidentské volby nebrání, domnívá se však, že se v českých zemích fenomén nadstranického prezidenta osvědčil.

NKÚ podle Rychetského nemůže prověřit všechny sporné privatizace

Místopředseda vlády Pavel Rychetský si je vědom toho, že Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ) nemůže při svých nynějších kompetencích provést kontrolu sporných privatizačních případů. "Když vláda předloží úřadu čtyřicet nebo sto případů ke kontrole, tak má NKÚ jenom dvě možnosti, buď návrhu vlády nevyhovět a vybrat si dva, tři případy, nebo na nich pracovat léta," uvedl Rychetský v reakci na nepříliš souhlasný postoj předsedy NKÚ Lubomíra Voleníka k záměru vlády, která v pátek rozhodla, že sporné privatizační kauzy dá prošetřit Nejvyšším kontrolním úřadem. Předseda NKÚ Voleník však tvrdí, že jeho úřad není tyto případy ze zákona povinen řešit a že k tomu nemá ani možnosti. Podle Voleníka je prošetření těchto případů v kompetencích šéfů jednotlivých resortů.

Lux je pro část návrhů zákonů ČSSD a pro daňovou reformu jako ODS

Křesťanští demokraté podle svého předsedy Josefa Luxe podpoří některé zákony navrhované ČSSD, především návrhy zákonů týkající se boje proti korupci, ustavení územní regionální samosprávy či státní služby. Lux se v nedělním diskusním pořadu televize Nova "7, čili sedm dní" zároveň shodl s předsedou poslaneckého klubu ODS Vlastimilem Tlustým na tom, že je nutná daňová transformace, při níž by však nebyla zvýšena celková daňová zátěž občanů.

Předseda KDU-ČSL Josef Lux ani předseda poslaneckého klubu ODS Vlastimil Tlustý nesouhlasí se záměrem vlády zvýšit spotřební daně u cigaret a pohonných hmot. Jak v televizi Nova prohlásil šéf lidovců, pokud by to mělo být jednostranné zvýšení daňové zátěže, KDU-ČSL pro toto zvýšení hlasovat nebude. Také ODS nesouhlasí podle Tlustého se zvýšením spotřební daně, a tendence ke zvyšování byť skrytého daňového zatížení, například ve formě sociálního pojištění, je pro tuto stranu podle jeho slov nepřijatelná.

Tlustý ke složení "stínového kabinetu ODS"

Předseda rozpočtového výboru sněmovny a poslaneckého klubu ODS Vlastimil Tlustý považuje za předčasné hovořit o složení stínového kabinetu, který jeho strana připravuje. Tlustý tak v pořadu televize Nova "7, čili sedm dní" komentoval informace sobotního tisku, že se o něm uvažuje jako o stínovém ministru financí či zemědělství. Podle Tlustého by definitivní nominace složení stínové vlády měla následovat až poté, co o tom bude příští měsíc jednat Výkonná rada ODS. Dalším předpokladem je pak zahájení činnosti odborných komisí. Jejich předsedové by se pak měli přirozeně objevit v roli stínových ministrů.

Sobotní Lidové noviny uvedly, že ODS hodlá zveřejnit jména členů svého stínového kabinetu v září. Podle místopředsedkyně ODS Libuše Benešové byli někteří členové stínové vlády už vybráni.

Tošovského vláda podle Klause nejednala v národním zájmu

Prozatímní vláda premiéra Josefa Tošovského nereprezentovala české zájmy, domnívá se předseda Poslanecké sněmovny Václav Klaus. Uvedl to v nedělním rozhovoru pro televizi Prima. Dodal, že předchozí kabinet překotně reagoval na požadavky Evropské unie, neupřesnil však, jaké kroky Tošovského vlády má na mysli. Klaus vyjádřil naději, že nynější sociálnědemokratická vláda bude postupovat lépe. Vláda Josefa Tošovského podle něj byla vládou bez mandátu a také se tak chovala.

Klaus: Česká ekonomika má opět šanci

Předseda Poslanecké sněmovny a předseda Občanské demokratické strany Václav Klaus prohlásil v nedělním rozhovoru pro televizi Prima, že po několikaletém rychlém ekonomickém růstu naše ekonomika narazila na bariéru, kterou je vnější nerovnováha. Proto musela přibrzdit. V důsledku toho vývoj hospodářství také přibrzdila národní banka a vláda svými loňskými ekonomickými opatřeními. To podle Klause uvedlo ekonomiku do daleko pomalejšího chodu. Současně se ale díky tomu zbavila zmíněné bariéry a dnešní deficit je už velmi únosný. Klaus dodal, že naše ekonomika má proto šanci na nový rozjezd.

Ministři zemědělství zemí CEFTA se dnes scházejí v Praze

Obrat agrárního obchodu České republiky se zeměmi CEFTA za první pololetí letošního roku vzrost ve srovnání s prvním pololetím loňského roku o 19,64 procenta na více než 13,28 miliardy korun. Zpravodaje ČTK o tom informovala tisková mluvčí Ministerstva zemědělství České republiky Marcela Dvořáková v souvislosti s konáním dvoudenní schůzky ministrů zemědělství členských zemí CEFTA, která začíná dnes v pražském hotelu Renaissance a jíž se kromě ministra zemědělství ČR Jana Fencla zúčastní ministři zemědělství nebo jejich zástupci z Polska, Slovenska, Slovinska, Maďarska, Rumunska, Bulharska a Estonska.

Vývoz do Rakouska v pololetí stoupl o 34 procent

Vývoz České republiky do Rakouska stoupl v pololetí meziročně o 34,1 procenta a dosáhl přibližně 28,2 miliardy korun. Dovoz vzrostl o 15,6 procenta na 27,9 miliardy Kč. Loňský pololetní deficit 3,2 miliardy Kč se tak zhoupl do přebytku 230 miliónů Kč. Rakousko bylo po Německu a Slovensku třetím nejvýznamnějším obchodním partnerem České republiky se šestiprocentním zastoupením na zahraničním obchodě země. Vyplývá to z bulletinu, který ČTK poskytl Český statistický úřad.

Ministr zahraničí Jan Kavan se dnes setká s českými velvyslanci

Nového šéfačeské diplomacie Jana Kavana čeká dnes první setkání s podstatnou částí českých velvyslanců. Ministr má diplomaty v rámci jejich pravidelné letní porady informovat o své představě koncepce zahraniční politiky. Předmětem pětidenní porady budou i otázky spojené s mezinárodním obchodem, prezentací České republiky v zahraničí a pokrokem v reorganizaci zahraniční služby. Podle zástupkyně tiskového odboru ministerstva zahraničí Moniky Pajerové se porady zúčastní zhruba šest desítek velvyslanců. Česká republika má nyní ve světě 86 zastupitelských úřadů, 18 generálních konzulátů a sedm stálých misí.

Spolupracovník vládní komise pro otázky Romů Ladislav Baláž emigroval

Do Velké Británie se po desítkách českých Romů rozhodl emigrovat také spolupracovník vládní komise pro otázky Romů Ladislav Baláž ze severomoravské Orlové. Důvodem jeho emigrace byly výhružné dopisy, které dostával od doby, kdy v květnu pomáhal řešit situaci v Orlové po násilné smrti Roma Milana Lacka. Uvedla to v neděli televize Nova, podle níž je nyní Baláž s rodinou v Doveru. Baláž se zasloužil o to, že v Orlové nevznikla romská domobrana po smrti Milana Lacka, který zahynul pod koly automobilu poté, co ho napadli skinheadi a zraněného nechali bez pomoci ležet na silnici.

Velvyslanectví USA zpřísnilo v Praze bezpečnostní opatření

Od atentátů na americká velvyslanectví v Keni a Tanzanii zpřísnil svá bezpečnostní opatření zastupitelský úřad Spojených států i v Praze. Operační důstojník policejního prezídia ČTK řekl, že ochraně amerického velvyslanectví v Praze je po dohodě s ním věnována zvýšená pozornost už od událostí v Africe před dvěma týdny.

Nouzové přistání peruánského Boeingu v Praze-Ruzyni

Letoun peruánské letecké společnosti musel v neděli nouzově přistát na ruzyňském letišti v Praze. ČTK to potvrdili pracovníci letiště. Podle nich byl letoun Boeing 707 bez pasažérů, neboť šlo o nákladní let a důvodem přistání bylo poškození levého krajního motoru.

Entomologický kongres v Českých Budějovicích

Na 550 odborníků z téměř všech evropských a jedenácti dalších zemí se zúčastní týdenního 6. evropského entomologického kongresu, který dnes začne v konferenčním centru Gerbera v Českých Budějovicích. Podle organizátorů se na něm bude rozhodovat o možnostech celoevropské spolupráce, o vytvoření společných databází dostupných přes počítačové sítě a o případné celoevropské profesionální organizaci.

Česko-jihoafrická expedice Trans-Afrika, Air-Ground Expedition v přípravách

Osm občanů z České republiky a z Jihoafrické republiky začalo v těchto dnech připravovat společnou expedici s názvem Trans-Africa, Air-Ground Expedition. Cesta by měla začít 28. prosince v České republice a skončit o zhruba tři měsíce později v jihoafrickém Kapském Městě, kde se uskuteční Festival českých výrobků. ČTK o tom informoval vedoucí expedice Richard Santus. Členové expedice budou do Kapského Města putovat nejen po souši ve speciálně upraveném terénním kamiónu, ale také vzduchem v ultralehkém letounu EV-97 Eurostar.

Polská kultura v Brně

Dny polské kultury začínají dnes v brněnské Staré radnici vernisáží výstavy poetických fotografií Janusze Szyndlera Snář. Polské dny, jejichž program připravil pražský Polský institut s brněnským polským klubem Polonus, vyvrcholí 27. srpna představeními tří divadelních souborů.

Ve Ždánicích na Hodonínsku objeveno nové ložisko zemního plynu

Nové samostatné ložisko zemního plynu objevila geologickým výzkumem a průzkumovými vrty v oblasti ropného ložiska Ždánice a.s. Moravské naftové doly Hodonín. Celkově těžitelné zásoby zemního plynu se pohybují kolem 98,8 miliónů kubických metrů. Těžbu zde firma předpokládá až do roku 2004.

Vladimír Pucholt jednou z hlavních postav nového filmu režiséra Jasného

Jako setkání s dobrými přáteli vnímá herecká hvězda 60. let Vladimír Pucholt svůj současný návrat k filmovému řemeslu. "Je to trošičku, jako když se sejdete s dobrými přáteli po 30 letech, jako by to bylo pokračování posledního filmu, jako bych odtud ani neodešel," řekl novinářům v Bystrém u Poličky Pucholt, který zde pod vedením režiséra Vojtěcha Jasného ztvárňuje jednu z hlavních postav nového filmu "Návrat ztraceného ráje". Přestože se slavný režisér vrátil po třiceti letech na stejné místo, kde natáčel legendární film "Všichni dobří rodáci", nový snímek nemá být pokračováním "Rodáků".

Rockový festival v Trutnově poznamenalo špatné počasí

Vytrvalý déšť, přeháňky a chladné počasí poznamenaly o tomto víkendu jednu z největších rockových akcí v České republice, třídenní festival Rock summit v Trutnově. Na hudební maratón, při němž v místním areálu Na bojišti vystoupilo na pět desítek skupin z Evropy, Austrálie a Ameriky, přišly vinou nepříznivého počasí podle předběžných odhadů pořadatelů agentury Rylex pouze tři až čtyři tisíce diváků. Ve více než padesátihodinovém maratónu se příznivcům rockové hudby představila například legendární britská skupina Yardbirds, která v 60. letech konkurovala Beatles a Rolling Stones, či anglická kapela Kava Kava. Z českých skupin vystoupily v Trutnově Panika, Revival Band, Abraxas, J.A.R., Žlutý pes a další.

Zdeněk Svěrák připravuje film o bývalých příslušnících R.A.F.

Čtvrtou verzi scénáře filmu nazvaného "Tmavomodrý svět", jehož námět vychází z knih bývalých pilotů britského Královského letectva /R.A.F./ generálů Antonína Lišky a Františka Fajtla a z vyprávění dalších válečných pilotů, dokončil scenárista a režisér Zdeněk Svěrák. "Scénář je přeložen do angličtiny a hledají se herci a peníze, protože aby ve filmu mohly létat skutečné historické stroje, půjde možná o jeden z nejdražších projektů v české filmové historii," řekl Svěrák v Červené Lhotě na Jindřichohradecku, kde se jako host účastnil o víkendu pátého Setkání československých válečných leteckých veteránů, které připravil jindřichohradecký Klub historie letectví.

Setkání na moravskoslezském pomezí se zúčastnilo 5000 příznivců KSČM

V pořadí osmé setkání občanů a mládeže na moravskoslovenském pomezí ve Strážnici přilákalo téměř 5000 příznivců komunistických stran z České republiky a Slovenska. Podle místopředsedy KSČM Zdeňka Klanici setkání přispěje k vylepšení vzájemných česko-slovenských vztahů, které nejsou zdaleka tak dobré, jak donedávna tvrdily bývalé pravicové vlády.

V Mariánských Lázních skončil Chopinův festival

Téměř tři a půl tisíce posluchačů z tuzemska i zahraničí navštívilo 39. mezinárodní Chopinův festival, který skončil v Mariánských Lázních. Závěr patřil Chopinovu klavírnímu koncertu Es moll v provedení švýcarské klavíristky Yvonne Langové a Beethovenově Osmé symfonii, kterou zahrál Západočeský symfonický orchestr.

Ze sportu:

Výsledky utkání 3. kola první fotbalové Gambrinus ligy: Viktoria Plzeň - Sigma Olomouc 1:0, FC Karviná - SK Hradec Králové 1:1, Petra Drnovice - Sparta Praha 4:4, FC Opava - FK Jablonec nad Nisou 2:1, Slovan Liberec - Viktoria Žižkov 2:2, Slavia Praha - Boby Brno 1:1, Blšany - Dukla Příbram 1:0. Zápas Teplice - Ostrava se hraje dnes.

Předpověď počasí pro Českou republiku na dnešek:

Polojasno, místy oblačno až zataženo s občasnými dešťovými přeháňkami, ojediněle i s bouřkami. Nejvyšší denní teploty 18 až 22 stupňů Celsia.

Tolik zprávy Radia Praha.