Zprávy pondělí, 25. května 1998

Zprávy 25.5.98

Vítejte při sledování zpravodajské relace Radia Praha, kterou pro vás připravila Evelina Himalová...

A nyní zprávy podrobně:

Prezident Havel zatím nechce komentovat páteční usnesení PS

Prezident Václav Havel zatím nechce komentovat usnesení Poslanecké sněmovny, kterým žádá odvolání ministra financí Ivana Pilipa. Jeho mluvčí Ladislav Špaček ČTK řekl, že prezident vyčká rozhodnutí premiéra Josefa Tošovského. Toho předseda poslaneckého klubu sociálních demokratů Stanislav Gross v neděli vyzval, aby o Pilipově odvolání vážně přemýšlel. Ministr bez pověření Vladimír Mlynář požadavek odvolání ministra financí označil za prázdné předvolební gesto sociální demokracie. Poslanecká sněmovna přijala v pátek usnesení na návrh sociálních demokratů v rámci debaty o činnosti vlády v oblasti privatizace a deregulace, kde opozice kritizovala postup vlády zejména v privatizačních rozhodnutích.

Mlynář a Gross v TV-Nova

O nutnosti omezit rozsah poslanecké imunity se v nedělním pořadu televize Nova "7, čili sedm dní" shodli ministr Vladimír Mlynář z Unie svobody a šéf poslanců ČSSD Stanislav Gross při diskusi o důvodech, proč sněmovna nevydala k trestnímu stíhání bývalého ministra financí a poslance ODS Ivana Kočárníka. Mlynář uvedl, že poslanci Unie svobody hlasovali proti vydání, neboť jim postup policistů tři týdny před volbami připadal podivný.

Předseda poslaneckého klubu ČSSD Stanislav Gross ve stejném pořadu televize Nova nevyloučil povolební spolupráci sociálních demokratů a Důchodců za životní jistoty. Uvedl, že strana důchodců je sociální demokracii blízká. Podle Grosse ale bude tato strana muset po volbách činit při případných koaličních rozhovorech kompromisy.

Konferencí v pražské Lucerně ODS začala svou volební kampaň

Občanská demokratická strana v neděli odstartovala svou volební kampaň, a to předvolební konferencí v sále pražské Lucerny. Zde mimo jiné poprvé zveřejnila volební program nazvaný "Hlava vzhůru", se kterým vstupuje do červnových předčasných voleb. Na konferenci, které se účastnilo kolem 1500 lidí, ODS představila své volební leadry a hesla.

Souboj se sociální demokracií vedenou Milošem Zemanem označil předseda ODS Václav Klaus na nedělní předvolební konferenci své strany za hlavní cíl ODS v červnových volbách do Poslanecké sněmovny. Klaus současně vyjádřil obavy z otočení polistopadového vývoje a z ohrožení demokracie a svobody v zemi. Proto bude podle jeho slov obrana těchto hodnot jedním z hlavních symbolů volebního programu ODS nazvaného "Hlavu vzhůru", který není na rozdíl od programů ostatních politických stran programem slibujícím. Poue říká, jak chce ODS svých vytčených cílů dosáhnout. Těmi jsou nedotknutelné soukromí, levný stát, nezadlužená budoucnost, solidarita zodpovědných, tedy takzvané Čtyři poděbradské artikuly přijaté na březnovém setkání starostů ODS v Poděbradech.

IVVM: Premiérem by měl být podle 13 procent lidí Tošovský

Předsedu vlády Josefa Tošovského si jako premiéra i po červnových parlamentních volbách přeje 13 procent občanů. Deset procent dotázaných by postavilo do čela kabinetu předsedu ČSSD Miloše Zemana a devět procent předsedu ODS Václava Klause. Tošovského za premiéra nejčastěji chtěli příznivci Unie svobody. Vyplývá to z průzkumu Institutu pro výzkum veřejného mínění. Třetina občanů přitom neví, kdo by se měl premiérem po červnových volbách stát.

Praktičtí lékaři požadují na vládě, aby se zabývala deficitem zdravotnictví

Praktičtí lékaři požadují, aby se vláda vážně zabývala pokračujícím deficitem zdravotnictví a urychleně nalezla zdroje k jeho finančnímu ozdravení. O financování zdravotnictví jednali o víkendu účastníci konference Sdružení praktických lékařů v Praze. Podle předsedy sdružení Václava Šmatláka považují lékaři za jeden z možných zdrojů zlepšení finančního stavu zdravotnictví vymezení péče hrazené a nehrazené z veřejného pojištění a vytvoření podmínek pro vícezdrojové financování.

Motolská nemocnice uzavírá 120 lůžek

Jak s odvoláním na ředitelku nemocnice v pražském Motole Helenu Rognerovou informoval v sobotním vydání deník Právo, uzavírá ode dneška toto zdravotnické zařízení z finančních důvodů 120 lůžek na chirurgii, ortopedii a gynekologii. Některé plánované operace musí odložit o týdny až měsíce.

Předseda Lékařského odborového klubu David Rath podá ještě tento týden podnět k trestnímu stíhání ředitelky pražské Fakultní nemocnice Motol Heleny Rognerové pro "nehospodárné nakládání s finančními prostředky". Rath to dnes řekl ČTK. "Uzavírání lůžek je chybným krokem managementu a my jsme na to upozornili ministerstvo zdravotnictví jako zřizovatele," konstatoval Rath. Podle svých slov nesouhlasí s vysvětlením ředitelky, že se při uzavírání lůžek řídí vládním usnesením, podle něhož má dát do souladu objem péče s finančními prostředky. "Nařízení platí pro všechny nemocnice, avšak žádná péči tak drasticky neomezuje," podotkl Rath.

V roce 2030 se očekává téměř 28 až 30 procent důchodců

Důchodci představují přibližně jednu pětinu, konkrétně 20,4 procenta populace České republiky. Jejich počet nyní sice stagnuje, protože penzijního věku dosahují početně slabé ročníky z 30.let, ale po roce 2000 se tato situace radikálně změní. Do důchodu začnou odcházet silné poválečné ročníky a podle katedry demografie a geodemografie Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy lze v roce 2010 očekávat asi 23 procent lidí v poproduktivním věku, v roce 2015 již více než 25 procent a v roce 2030 asi 28 až 30 procent. Hranice odchodu do důchodu se od počátku roku 1996 postupně zvyšuje. Od roku 2007 budou muži odcházet do důchodu ve věku 62 let a ženy podle počtu vychovaných dětí mezi 57 a 61 rokem.

Zdraví-statistika

V evropských zemích bývalého východního bloku pociťují nejméně zdravotních obtíží Češi, Rumuni a Bulhaři. Naopak na nejvíce nemocí si stěžují občané v Rusku. I přes nižší počet ostatních onemocnění se v České republice nejvíce vyskytuje cukrovka, v Rumunsku byly u obyvatel zaznamenány vysoká vyčerpanost a únava a Bulhaři ve značné míře trpí onemocněním ledvin a močového měchýře, ačkoli mají absolutně nejnižší hladinu cholesterolu v krvi. Vyplývá to z posledního šetření firmy Imas-Marcon, která v rámci komplexního mezinárodního výzkumu sleduje situaci v České republice, na Slovensku, v Maďarsku, Polsku, Rumunsku, Bulharsku a Rusku.

Schodek obchodní bilance v dubnu na 9,4 miliardy korun

Bilance zahraničního obchodu vykázala podle předběžných údajů za duben záporné saldo 9,4 miliardy korun proti 8,6 miliardy korun za březen. Dovoz za duben vzrostl meziročně o 9,3 procenta, vývoz o 20,9 procenta. ČTK dnes o tom informoval tiskový mluvčí Českého statistického úřadu (ČSÚ) Josef Zábranský.

Nepraš: Duben potvrdil počínající působení silné koruny

Dubnové výsledky zahraničního obchodu potvrdily počínající působení silného kursu koruny z posledních měsíců v neprospěch vývoje obchodní bilance. V reakci na dnes zveřejněné čísla ČSÚ to pro ČTK uvedl hlavní ekonom Bank Austria František Nepraš. Dále konstatoval, že pevná koruna se může stát hrozbou pro zahraniční obchod i v nadcházejících měsících. Zůstane-li koruna nadále pevná, bude postupně eliminovat kladně působící faktory, jakými jsou dobře rozjetý exportní sektor, zvýšený sklon zemí západní Evropy absorbovat české dovozy či útlum dovozní poptávky daný nižšími příjmy obyvatelstva. Schodky v květnu a červnu se budou blížit podle ekonoma deseti miliardám, za celý rok 1998 pak stále existuje šance, že obchodní deficit skončí pod sto miliardami korun. "Ovšem pouze za podmínky oslabení koruny po volbách," konstatoval.

Ekonomové varují před dalšími finančními problémy

Ekonomové varují, že bez radikální reformy rozpočtového systému se budou jeho problémy dále prohlubovat. Jak uvedl hlavní ekonom Investiční a poštovní banky Jiří Křovák, zvýšení výdajů na důchody, zdravotní pojištěnce státu, snaha o krytí ztráty Konsolidační banky - to vše opět varovně ukazuje, kam se řítí systém veřejných financí. Po loňském rekordním schodku 15,7 miliardy korun je i letos bez nejmenších pochyb jisté, že státní pokladna skončí v několika miliardovém propadu. Poslední ránu jí zasadilo středeční rozhodnutí Poslanecké sněmovny, aby se od července zvýšilo zdravotní pojištění za pojištěnce státu.

Na nápravu ekologických škod chybí zákonný orgán

Ekologickou havárii, která počátkem dubna v Kladně-Švermově téměř zlikvidovala chov koi-kapra, nedokázaly řešit státní orgány. Koordinátorem prací se stala až Vodní záchranná služba Kladno, která však nedisponuje potřebnými pravomocemi ani finančními zdroji pro takovéto situace. ČTK to řekl majitel rybníku Na Čabárně Vladimír Lážnovský, podle něhož na okresní úrovni neexistuje orgán, který by ze zákona zajistil nápravu škod. Jistou improvizaci ČTK potvrdil i ředitel Vodní záchranné služby Milan Dragoun.

Legislativní rada vlády se bude dnes zabývat návrhem zákona na ochranu spotřebitele v oblasti cestovního ruchu

Zvýšit ochranu spotřebitele v oblasti cestovního ruchu či uzákonit povinnost cestovních kanceláří uzavřít pojistné smlouvy je cílem návrhu zákona, kterým se mimo jiné na svém posledním zasedání v tomto volebním období bude dnes zabývat legislativní rada. ČTK to sdělila ředitelka kanceláře ministra, předsedy Legislativní rady vlády České republiky Pavla Jurková. Návrh zákona, kterým se upravují některé právní vztahy v oblasti cestovního ruchu, chce přispět ke zkvalitnění služeb cestovních kanceláří a reagovat zejména na problémy spojené s návraty turistů ze zahraničí po eventuálním krachu kanceláře.

Ministr Černý podepíše v Chorvatsku smlouvu o spolupráci v turistice

V rámci své třídenní oficiální návštěvy Chorvatska, kterou zahájil v neděli, podepíše ministr pro místní rozvoj Jan Černý společně s chorvatským ministrem cestovního ruchu Sergejem Morsanem Protokol o spolupráci v oblasti cestovního ruchu. Ten by měl prohloubit další vzájemnou spolupráci obou zemí. Chorvatsko je nejčastějším cílem českých turistů. Loni tuto zemi navštívilo formou organizované turistiky, tedy prostřednictvím cestovních kanceláří, 400.117 občanů České republiky. Z Chorvatska do ČR prostřednictvím českých cestovních kanceláří přicestovalo v loňském roce 8366 osob.

Kriminální policie rozbila jižní větev jugoslávské mafie

Speciální složky kriminální policie rozbily jižní větev jugoslávské mafie, která operovala na území České republiky. Cizinci využívali českých občanů k okrádání leasingových společností většinou o luxusní osobní vozy, které pak končily v zahraničí. Vzniklou škodu odhadují vyšetřovatelé na několik desítek miliónů korun. Informovala o tom televize Nova.

Pravoslavní věřící si připomněli biskupa umučeného gestapem

Vzpomínkovou slavností si v neděli v jediném mužském pravoslavném klášteře v Hrubé Vrbce na Hodonínsku připomněli čeští a moravští pravoslavní věřící 119.výročí narození svatého Gorazda. Biskupa českých a moravskoslezských pravoslavných věřících umučilo gestapo 4.září 1942 a o 45 let později jej pravoslavná církev svatořečila. Pietní vzpomínky se zúčastnil i olomoucko-brněnský biskup Vladyka Kryštof, který už v neděli dopoledne pořádal svatou liturgii ve velkomoravské Akropoli v Mikulčicích na Hodonínsku při příležitosti svátku sv.Cyrila a Metoděje. Sv.Gorazd, původním jménem Matěj Pavlík, se narodil v rodině rolníka v Hrubé Vrbce, řekl při slavnosti správce zdejšího monastýru schiarchimandrita Kyrill. Současně připomněl, že Gorazd spravoval katedrálu sv. Cyrila a Metoděje v Praze, v jejíž kryptě se ukryli parašutisté po atentátu na zastupujícího říšského protektora v Čechách a na Moravě Reinharda Heydricha.

Ve Slavkově u Brna byla zpřístupněna obnovená synagoga

Obnovená synagoga spolu s muzejní expozicí pro účely Státního okresního archivu ve Vyškově byla o víkendu zpřístupněna ve Slavkově u Brna. Bronzovou pamětní desku 124 židovským obětem holocaustu ze Slavkova a okolí odhalil na průčelí budovy izraelský velvyslanec Raphael Gvir. Připomněl, že židovská komunita zde žila řadu staletí a ocenil rovněž pomoc tehdejšího Československa po vzniku státu Izrael v roce 1948.

Zahraniční literáti na veletrhu "Svět knihy"

Název Mein Kamm připomínající knihu Mein Kampf nese v originálu zatím poslední román světoznámého izraelského humoristy maďarského původu Ephraima Kishona, jehož český překlad pod názvem Na ostří hřebenu vydává v těchto dnech nakladatelství Odeon. Kniha vypráví o politickém hnutí pronásledujícím holohlavé a Kishon ji v neděli představil na končícím veletrhu "Svět knihy 98".

Jedním z posledních spisovatelů, kteří představili svou práci na letošním pražském mezinárodním knižním veletrhu, byl v neděli odpoledne také izraelský básník, prozaik a dramatik Jehuda Amichai. Čtyřiasedmdesátiletý literát, který je uznávaným klasikem hebrejské poezie a nejpřekládanějším izraelským básníkem, uvedl český výbor ze své intimní a přírodní lyriky doplněný vzpomínkami "Svícen v poušti".

Především o hrdinovi svých detektivních románů Stevu Carellovi a 87.revíru, kde tento policista už desítky let vyšetřuje zločiny, mluvil na besedě s českými čtenáři, která byla součástí pražského knižního veletrhu, renomovaný americký autor detektivek Ed McBain. Spisovatel připomněl i své osobněji laděné romány, které podepisuje vlastním jménem Evan Hunter. V České republice je mimo mcbainovek například znám jeho román "Džungle před tabulí", který dnes patří k americké klasice.

Američanka Mary Jane Johnsonová zazpívá dnes v ND v rámci programu Pražského jara

Američanka Mary Jane Johnsonová, zpívající česky vypjatou roli třistaleté Emilie Marty, bude dnes protagonistkou představení Janáčkovy opery Věc Makropulos v pražském Národním divadle. Večer je zařazen do programu mezinárodního hudebního festivalu Pražské jaro. Úspěch sklidila sopranistka v obnoveném nastudování díla po boku domácích pěvců na historické scéně už počátkem letošního roku.

SOČR odjíždí na turné do Japonska

Na páté měsíční koncertní turné do Japonska dnes odlétá z Prahy Symfonický orchestr Českého rozhlasu. Všech dvacet programů má řídit šéfdirigent Vladimír Válek. S tělesem se představí také varhaník Aleš Bárta, pianista Jan Simon a Kvarteto Apollon. Rozhlasoví symfonikové mají podle informací manažerky orchestru hrát Smetanova, Dvořákova, Beethovenova, Čajkovského a Schubertova díla, hudbu Camila Saint-Saense a Koncert pro smyčcové kvarteto a orchestr od Bohuslava Martinů.

Ze sportu:

Česká fotbalová reprezentace se v Japonsku stala vítězem Kirin Cupu. Rozhodlo o tom utkání s Japonskem, které skončilo bezbrankovou remízou 0:0.

Čeští tenisté obsadili druhé místo na Světovém poháru družstev, když ve finále podlehli pořádajícímu Německu 0:3. Ctislav Doseděl prohrál s Haasem 1:6 a 4:6. Petr Korda podlehl Kierferovi 5:7 a 3:6. V závěrečné čtyřhře pak pár Suk-Vacek nestačil na dvojici Becker-Prinosil, se kterou prohrál 4:6, 6:4 a 2:6.

Český reprezentant Libor Capalini vybojoval stříbrnou medaili na mistrovství Evropy moderních pětibojařů ve švédské Uppsale. České družstvo ve složení Capalini, Tomáš Janko a Zbyněk Ambrož skončilo jedenácté.

Vítězem Pražského mezinárodního maratonu se stal keňský běžec Elijah Lagat, který doběhl v novém traťovém rekordu 2 hodiny 8 minut 52 vteřin.

Stručně o počasí:

V České republice bude dnes převážně oblačno až zataženo, místy přeháňky. Nejvyšší denní teploty 10 až 15 stupňů Celsia.

Tolik zprávy Radia Praha.