Zprávy pondělí, 25. ledna 1999

A nyní podrobně:

Miloš Zeman uvažuje o prohloubení povolební smlouvy mezi ČSSD a ODS

Předseda vlády a sociální demokracie Miloš Zeman uvažuje o prohloubení povolební smlouvy mezi ČSSD a Občanskou demokratickou stranou. Na jejím základě se před půl rokem sociální demokraté ujali vlády a ODS získala vedoucí místa v obou komorách parlamentu. Miloš Zeman se domnívá, že po zkušenostech s fungováním smlouvy by mohly být lépe vymezeny role opoziční a vládní strany. V nedělním pořadu soukromé televize Nova "7 čili Sedm dní" ale popřel, že by šlo o skrytou velkou koalici. Zemanova partnerka v pořadu - místopředsedkyně ODS Libuše Benešová - jeho myšlenku neodmítla, naopak ji bere jako námět k diskusi. Miloš Zeman má zato, že dobrým východiskem pro úvahy o dlouhodobějším politickém uspořádání v zemi by mohly být volby do krajských zastupitelstev na podzim příštího roku. Lidé se v nich podle něj budou muset rozhodnout mezi modelem dvou silných stran, které se střídají u vlády, a existencí více či méně vyrovnaného spektra politických stran.

Konzultanty akce "čisté ruce" budou podle premiéra Zemana i zahraniční experti

Na vládní protikorupční akci "čisté ruce" by se podle premiéra Miloše Zemana měli v roli konzultantů podílet i zahraniční odborníci z Itálie a Spojených států amerických. "Italský premiér Massimo D'Alema, který asi za měsíc přijede do České republiky, s sebou podle naší dohody přivede skupinu expertů, kteří v Itálii budovali finanční policii a finanční prokuraturu, a kteří jsou specialisty na akci čisté ruce v Itálii," prohlásil v neděli Miloš Zeman v pořadu televize Nova "7 čili Sedm dní". Premiér podle svých slov mluvil i s velvyslancem USA v České republikce Johnem Shattuckem a předpokládá, že konzultanty získá česká verze akce "čisté ruce" i z řad amerických odborníků. Zeman zopakoval, že první výsledky protikorupčního tažení předpokládá v březnu a dodal, že "rozpracováno" je asi 350 případů a "mluví se" o dvouciferném počtu trestních oznámení. Zároveň však poznamenal, že výsledkem nemusí být vždy pouze potvrzení určitého podezření, ale případně i jeho vyvrácení. Odmítl také, že by se jednalo o politickou akci a opakovaně přitom zdůraznil, že o vině či nevině rozhodne samozřejmě soud.

Čtyřkoalice jednání o nové vládě nevyvolá

Čtyřkoalice Unie svobody, lidovců, Občanské demokratické aliance a Demokratické unie nikdy nenabídla jiným stranám jednání o většinové vládě. Shodli se na tom místopředsedové Unie svobody a KDU-ČSL Karel Kühnl a Jan Kasal. V nedělním pořadu České televize "V pravé poledne" řekli, že taková jednání by musela vyvolat vládní sociální demokracie nebo Občanská demokratická strana. Unie svobody je však podle Karla Kühnla ochotna jednat se sociální demokracií o sestavování vlády pouze tehdy, pokud by k tomu byla vyzvána. Jan Kasal v této souvislosti podotkl, že k tomu by musela ČSSD nebo ODS nejdříve vypovědět společnou smlouvu.

Vláda se podle Karla Kühnla vyžívá v exekutivě místo řešení legislativy

Předseda poslanců Unie svobody Karel Kühnl kritizuje Zemanovu vládu. Nelíbí se mu, že sociálně demokratický kabinet se vyžívá v nesmyslných exekutivních akcích namísto toho, aby řešil legislativu. Dokládá to podle něj i aktivita sociálních demokratů v některých podnicích či ve zdravotnictví. Podle Karla Kühnla se ČSSD hned od začátku soustředila na těch málo podniků, které ještě fungují. Jako příklad špatného obsazení představenstva a dozorčí rady podniku uvedl Kühnl dosazení dvou poslanců sociální demokracie do čela společnosti ČEZ. Pokud se něco takového stane v Unipetrolu, bude to důkaz, že tato vláda neumí vládnout, že jí jde pouze o obsazení určitých pozic, řekl Karel Kühnl k valné hromadě této společnosti, která se má konat příští týden.

Prezidentovi by podle ministra spravedlnosti mělo zůstat právo udělovat milost

Ministr spravedlnosti Otakar Motejl je přesvědčen o tom, že prezidentovi by mělo zůstat právo udělovat milost. Řekl to v pořadu "Nedělní partie" televize Prima. Ministr Motejl tak reagoval na uvažované změny Ústavy, které by se mohly týkat i pravomocí hlavy státu. Podle Motejla by to ale neměly být plošné amnestie. Podle povolební smlouvy mezi ODS a ČSSD mají tyto strany do července navrhnout změny Ústavy. Kromě reformy volebního systému a omezení imunity ústavních činitelů se v této souvislosti nejčastěji diskutuje o změně pravomocí prezidenta.

Tripartita se bude mimo jiné zabývat ochranou zaměstnanců

Návrh věcného záměru zákona o ochraně zaměstnanců při platební neschopnosti zaměstnavatele, informace o přípravě revitalizace českého průmyslu a koncepci reformy státní správy, a diskuse o zákonném pojištění odpovědnosti zaměstnavatele za škodu při pracovním úrazu nebo nemoci z povolání budou na programu pondělního zasedání Rady hospodářské a sociální dohody České republiky. Sociální partneři také očekávají, že je zástupci vlády seznámí se stavem české společnosti. Odboráři dokonce zveřejněním zprávy o stavu české společnosti podmiňují zahájení jednání o generální dohodě.

Jan Zahradil se ohradil proti kritice Klausovy návštěvy ambasády JSR

Odmítavě se v neděli ke kritice nedávné návštěvy předsedy Poslanecké sněmovny Václava Klause na jugoslávském velvyslanectví v Praze v písemném prohlášení pro ČTK vyjádřil místopředseda zahraničního výboru sněmovny a stínový ministr zahraničí za ODS Jan Zahradil. Václav Klaus minulé pondělí na ambasádě představil srbský překlad své knihy Česká cesta. Stalo se tak těsně po masakru v jihokosovském Račaku, kde Srbové pobili na 40 kosovských Albánců. Klausovou návštěvou na velvyslanectví byl šokován poslanec Unie svobody Vladimír Mlynář. Předseda vlády a ČSSD Miloš Zeman v sobotu řekl, že on by na jugoslávskou ambasádu nešel. Jan Zahradil na Klausovu obhajobu například uvedl, že Evropská demokratická unie, jíž je Václav Klaus místopředsedou, na svém nedávném zasedání v Istanbulu masakr v Kosovu odsoudila. Zahraniční výbor sněmovny má pro tento rok podle Zahradila naplánováno jednání s partnerským výborem jugoslávského parlamentu.

Studenti si připomenou třicáté výročí pohřbu Jana Palacha

Studenti Filozofické fakulty Univerzity Karlovy si dnes připomenou pochodem Prahou třicáté výročí pohřbu Jana Palacha, který se upálil 16.ledna 1969 na Václavském náměstí na protest proti okupaci Československa vojsky zemí Varšavské smlouvy. Pochod, který vyjde v 17:00 z náměstí Jana Palacha ke Karolinu a odtud půjde přes Václavské náměstí k soše svatého Václava, organizuje studentská rada filozofické fakulty.

V České republice zahájil činnost Svaz pacientů

Činnost zahájil v sobotu Svaz pacientů České republiky, který založilo mimo jiné Sdružení pro ochranu pacientů, jehož zkratku SOP bude Svaz pacientů používat. Svým názvem a strukturou se organizace přizpůsobila evropským a světovým organizacím pacientů, informoval v neděli ČTK předseda svazu Luboš Olejár. Sdružení pro ochranu pacientů, které dosud Olejár vedl, bude organizační jednotkou svazu a provozovat bude pouze poradnu pro pacienty.

Fero Fenič je nadšen zájmem mladých diváků o Febiofest

Mezinárodní přehlídka filmu, televize a videa Febiofest'99 umožňuje mladému publiku objevovat kinematografii. V neděli, kdy se pražská část tohoto filmového svátku ocitla v polovině, to zpravodaji ČTK řekl ředitel Fero Fenič. Letošní ročník označil za průlomový a zdůraznil, že jeho typickými diváky jsou mladí lidé mezi 16 a 20 lety. S dosavadní návštěvností je více než spokojen, neboť zájem je i o takové sekce, u nichž by plné kinosály nečekal.

Febiofest celkem nabízí 424 titulů, z nich 137 celovečerních a 287 krátkometrážních, v pětadvaceti programových sekcích. Jeho pražská část vyvrcholí ve středu 27. ledna a bude spojena s vyhlášením tradičních Kristiánů - cen, které formou ankety udělují filmoví a televizní publicisté za nejpodnětnější audiovizuální činy roku. Tento filmový svátek bude pokračovat v dalších devíti českých městech a od poloviny února na Slovensku.

Nadace Český hudební fond pro Pražské jaro 2000

V programu mezinárodního hudebního festivalu Pražské jaro v roce 2000 má být provedena orchestrální skladba, na jejíž vznik vypsala v těchto dnech grant Nadace Český hudební fond. "Jde nám o vytvoření skladby v rozsahu 15 až 20 minut pro standardní symfonické obsazení bez zdvojování nástrojových skupin. O grant se může ucházet český skladatel, který se narodil nejdříve v roce 1970," řekl v neděli ČTK ředitel nadace Miroslav Drozd. Partituru dosud neprovedené a nezveřejněné skladby musejí zájemci o grant předložit nadaci nejpozději do konce listopadu, poté je zhodnotí odborná porota.

Český herec Miroslav Táborský dostal Goyovu cenu

Český herec Miroslav Táborský obdržel v sobotu večer v Madridu Goyovu cenu v kategorii Objev roku za svou roli ve španělském filmu režiséra Fernanda Trueby "Dívka tvých snů". Film se odehrává v berlínských ateliérech, kam v roce 1938 přijede španělský štáb natáčet koprodukční film. Táborský, který je členem pražského Divadla v Dlouhé, ve filmu ztvárnil postavu tlumočníka. Goyovy ceny, které jsou španělskou obdobou amerických Oscarů anebo Českých lvů, uděluje už třináct let Španělská akademie filmového umění a vědy.

Miroslav Zikmund převzal knihu z cesty kolem světa

Knihu zápisků a fotografií z cesty kolem světa předala v sobotu ve Zlíně cestovateli Miroslavu Zikmundovi expedice Turn Around the Globe. Tvořilo ji pět cyklistů a dva členové doprovodu, kteří od 23. června 1997 absolvovali 21.000 kilometrů dlouhou trasu. Denně ujeli asi 100 kilometrů; nejvíce, a to 194 kilometrů za den, v argentinských pampách. "Je to zázrak, ale až na 250 defektů a 30 zničených plášťů jsme neměli vážné problémy," řekl ČTK mechanik výpravy Roman Posolda. Cesta přes 20 zemí trvala jeden rok, jeden měsíc a jeden den. "Skončila loni, ale až teď jsme se mohli s člověkem, jenž nás s přítelem Jiřím Hanzelkou k takovému výkonu inspiroval, setkat," uvedl Posolda. Dodal, že Zikmundovi předají k jeho osmdesátým narozeninám, které oslaví 14. února, svůj deník.

Miroslav Zikmund a Jiří Hanzelka jsou autory 18 cestopisů, 151 cestopisných filmů a 151.000 negativů a diapozitivů. Loni je darovali Muzeu jihovýchodní Moravy ve Zlíně.

Modlitební týden za jednotu křesťanů dnes končí

Modlitební týden za jednotu křesťanů končí dnes i českým církvím, jejichž představitelé se od 18:00 sejdou s věřícími při ekumenické bohoslužbě v dejvickém kostele sv.Vojtěcha v areálu katolického semináře. Týden modliteb je každoročně vyhlašován nekatolickou Světovou radou církví a Papežskou radou pro jednotu křesťanů a tradičně využíván především v římskokatolické církvi. Navazuje na Týden modliteb pořádaný počátkem ledna po celém světě Evangelickou aliancí.

Ze sportu:

Dvě bezbrankové remizy viděli diváci ve 38.kole hokejové Staropramen extraligy. Vsetín hrál 0:0 s Třincem a Jihlava s Kladnem. Plzeň porazila Litvínov 5:2, Vítkovice Zlín 4:2, Karlovy Vary prohrály s Pardubicemi 1:4, Slavia se Spartou také 1:4 a České Budějovice remizovaly s Opavou 1:1. V čele tabulky je Vsetín, druhý je Zlín, třetí Třinec, na konci tabulky je Jihlava.

A ještě informace o počasí:

Na území České republiky je dnes zataženo až oblačno, místy déšť a mrznoucí mlhy. Nejvyšší denní teploty 3 až 7 stupňů Celsia.

Tolik zprávy Radia Praha.