Zprávy pondělí, 26. dubna 1999

Nyní podrobněji

Kavan: Rozšiřovací summit NATO bude nejpozději v roce 2002

O dalším rozšiřování Severoatlantické aliance o nové země by se mělo rozhodnout nejpozději na summitu NATO v roce 2002. Uvedl to český ministr zahraničí Jan Kavan na vrcholné schůzce aliance ve Washingtonu. Podle něj ale nemusí být všech devět zemí usilujících o členství na příštím summitu skutečně do NATO přizváno. Opatrněji se k rozšiřování aliance staví prezident Václav Havel. Podle něj není jasné, kolik času si tato procedura vyžádá a zda nové země budou přijímány najednou nebo postupně. Česká delegace na vrcholné schůzce dost apelovala na rozšiřování aliance a Václav Havel mezi kandidáty uváděl na prvním místě Slovensko. Jak Havel řekl, Slovensko má podporu také Maďarska i jiných členských zemí.

Havel: Čeští vojáci by měli být v mírových jednotkách v Kosovu

Čeští vojáci by se měli podle prezidenta Václava Havla účastnit mezinárodních mírových akcí na území Kosova, o vyslání českých jednotek v rámci případných silových pozemních akcí se však "zatím neuvažuje". Prezident by naopak přivítal, kdyby česká armáda byla přítomná v mezinárodních mírových silách, které by po skončení útoků zajišťovaly v Kosovu humanitární pomoc, dohlížely na odzbrojování a na dodržování případných přijatých dohod. Jak rovněž řekl, očekává se, že v Kosovu bude zřízena mezinárodní správa, v jejímž rámci by mírové jednotky působily.

Český prezident stráví pondělí v Minneapolisu

V den strávený ve městě Minneapolis v americkém státě Minnesota se prezident Václav Havel zaměří především na sympózium o občanské společnosti, které pořádá Univerzita St.Thomase. Sympozium nese název "Myšlenky Václava Havla a koncept občanské společnosti" a prezident přednese inaugurační projev. Univerzita pak udělí českému prezidentovi čestný doktorát.

Kavan popřel tvrzení WP o potížích vlády ČR s Kosovem

Ministr zahraničí Jan Kavan popřel v neděli tvrzení deníku The Washington Post, že Česká republika tlumočila spojencům v NATO obavy z případného pádu vlády, kdyby byla nucena poskytnout vojenské jednotky pro pozemní operaci v Kosovu. "Tady jde o neověřenou spekulaci," řekl Kavan českým novinářům. Jak dodal, on ani nikdo jiný z oficiální delegace neřekl nic, co by se dalo interpretovat jako obavy z pádu vlády. The Washington Post napsal, že "Německo a Česká republika, mezi jinými, sdělili spojencům, že jejich vlády by mohly padnout, kdyby NATO jen signalizovalo možnost invaze pozemních sil do Jugoslávie". Kavan však novinářům současně řekl, že česká vláda by neposkytla bojové jednotky české armády pro "klasickou invazi", za niž označil vstup armád aliance na území Jugoslávské svazové republiky bez jejího souhlasu, bez podepsání příměří nebo politické dohody.

Většina obyvatel ČR se podle posledních průzkumů veřejného mínění vyslovuje proti zapojení ČR do invaze vůči JSR. Stejně silně je proti invazi naladěno i německé veřejné mínění.

Velvyslanec Stojičič vyzývá české politiky, aby odsoudili útok na televizi

Jugoslávský velvyslanec v Praze Djoko Stojičič vyzval české politiky a novináře, aby odsoudili páteční útok Severoatlantické aliance na sídlo srbské státní televize RTS. "Zajistěte v rámci svých možností, aby se svět dozvěděl pravdu, která se i na něho vztahuje," stojí v dopise adresovaném premiérovi, šéfům parlamentních komor, ministrům zahraničí a kultury a médiím, který získala ČTK.

Předsedkyně Senátu Libuše Benešová považuje argumenty NATO pro bombardování televize za "velmi závažné". "Je mi velmi líto, že došlo ke ztrátám na životech a došlo tam ke zraněním. Jsem přesvědčena, že k cílům, které byly pro bombardování zvoleny, musí patřit i cíle, které znemožní komunikaci. Do toho televize bohužel patří," řekla Benešová. Podle ní se však bohužel ukazuje, že bombardování problémy na Balkáně rychle nevyřeší.

"Já jenom mohu v této souvislosti vyslovit hluboké politování nad tím, že s bombardováním, které se děje v Jugoslávii, je spojeno i ničení památek. Ale jedním dechem musím říci, že každé zlo má svou příčinu - a příčina tohoto zla je v osobě prezidenta Miloševiče a jeho režimu," reagoval ministr kultury Pavel Dostál.

Miloš Zeman se ve Štrasbursku zúčastní oslav výročí Rady Evropy

Premiér Miloš Zeman se v pondělí vr Štrasburku zúčastní oslav 50.výročí založení Rady Evropy. Podle Pavlíny Rumplové z tiskového oddělení Úřadu vlády přicestoval Zeman do Francie již v neděli, oficiální program mu však začíná až v pondělí. Premiér se má mimo jiné setkat s představiteli Rady Evropy a Evropského soudu pro lidská práva.

Benešová má v pondělí jednat v Bulharsku se šéfy parlamentů

Předsedkyně Senátu Libuše Benešová má v pondělí v bulharské metropoli Sofii hovořit s šéfy parlamentů zemí přidružených k Evropské unii a s předsedou Evropského parlamentu Josém Maríou Gil-Roblesem o rozšiřování unie. Dalším tématem, kterého se mají předsedové parlamentů dotknout, je krize v jihosrbském Kosovu.

Do Albánie v pondělí odjede vlak s vybavením vojenské polní nemocnice

Přeprava zařízení šesté polní nemocnice české armády do Albánie začne v pondělí, kdy z Kralup nad Vltavou vyjede první vlak s nemocničním vybavením. Zbytek zařízení nemocnice, která se zapojí do humanitární operace NATO na pomoc kosovským uprchlíkům, vyrazí po železnici v úterý.

Česká humanitární pomoc dorazila do Bajram Curri

České nadaci Člověk v tísni se v uplynulých dnech podařilo dopravit do severoalbánského Bajram Curri jeden ze čtyř kamiónů s potravinovou pomocí. Ztížená bezpečnostní situace v tomto příhraničním městě odřízla zdejší tábor na dlouhou dobu od veškerého zásobování. Do potřebných míst byly úspěšně doručeny i další části potravinové pomoci z ČR. Jeden kamión s masovými konzervami a věcnými potřebami vypravila nadace do pravděpodobně největšího uprchlického tábora v severoalbánském Kukesu. Další kamión našel uplatnění ve středoalbánském uprchlickém táboře v Albasamu.

V kostelích pokračují sbírky pro Kosovo, charita má 3,25 miliónu

Na konto České katolické charity s názvem Pomoc Kosovu věnovali lidé - většinou drobní dárci - za uplynulý měsíc již tři a čtvrt miliónu korun. Z toho byla podle mluvčího charity Jana Oulíka už třetina vydána na tři humanitární zásilky potravin a hygienických potřeb, vypravené do Albánie a Černé Hory společně s nadací Člověk v tísni. Jako nejrychlejší se podle Oulíka projevili katoličtí věřící v západních Čechách - z plzeňského biskupství už předminulý týden zaslali čtvrt miliónu korun s poznámkou, že zdaleka nejde o poslední obnos. Peníze přitom nechodí jen od věřících.

V humanitárních akcích pokračují kromě církví, také další organizace a nadace. Například na kontě SOS Kosovo zřízeném nadací Člověk v tísni se však už sešlo přes 15 miliónů korun, občanské sdružení Adra eviduje kromě materiálních darů další bezmála čtyři milióny korun a Český červený kříž asi 750.000 korun.

Vládní konto Češi Kosovu zatím nepřilákalo výraznější množství finančních prostředků. Na účet zřízený u České národní banky dorazilo podle ministerstva zahraničí k 21. dubnu zhruba 160.000 korun.

Také podniky nabízejí samy zboží zadarmo nebo s výraznou slevou. Je to podle pracovníků humanitárních iniciativ poprvé, co se české firmy zapojily ve velkém do mezinárodní pomoci.

Špidla: Růst nezaměstnanosti bude pokračovat

Nezaměstnanost v České republice dosáhne do konce letošního roku zřejmě 9,5 až deseti procent práceschopného obyvatelstva. Uvedl to v nedělním pořadu televize Nova Sedm čili 7 dní ministr práce a sociálních věcí Vladimír Špidla. Podle odhadu předsedy poslaneckého klubu ODS Vlastimila Tlustého vývoj nezaměstnanosti vládou odhadovanou výši překoná, o kolik nesdělil. Vláda podle Tlustého dělá v současnosti kroky, které vývoj nezaměstnanosti zhoršují. Takovými kroky přitom podle něj byly nedávné vládní návrhy na zvýšení sociálního pojištění a případné zvýšení minimální mzdy navrhované Špidlovým ministerstvem, dodal.

"Minimální mzda nemá na nezaměstnanost vliv," odmítl Tlustého tvrzení Špidla. Vláda přitom podle něj jako podporu zaměstnanosti zesiluje investiční pobídky, které v průběhu loňského roku přispěly k vytvoření zhruba 12.500 pracovních míst. Vláda rovněž otevírá prostor pro vytváření takzvaných průmyslových zón, když poprvé do státního rozpočtu zařadila prostředky pro investice do vytváření těchto zón a o 21 procent meziročně zvýšila výdaje na bydlení. Udržet zaměstnanost má napomoci připravovaný revitalizační program.

Lidovci: Změnou volebního zákona se snahy ODS a ČSSD nenaplní

Pokud by se ČSSD a ODS podařilo změnit nynější poměrný volební systém do Poslanecké sněmovny na většinový, který znevýhodňuje menší strany, mohlo by to podle KDU-ČSL vyvolat změny na politické scéně. Snahy o vymazání některých stran z parlamentu by se nenaplnily, naopak by mohly upevnit své pozice, řekl ČTK mluvčí lidovců Petr Koutný. Myšlenku integrace stran KDU-ČSL, US, ODA a DEU však nepotvrdil ani nevyloučil. Odůvodnil to tím, že prozrazovat taktiku politickým protivníkům není moudré. Představitelé ODS a ČSSD se zatím neshodli na systému voleb do sněmovny, který chtějí do léta zapracovat do změn Ústavy. ODS prosazuje radikální jednokolový většinový systém, v němž "vítěz bere vše", zatímco ČSSD se přiklání k poměrnému systému.

Nejvyšší kontrolní úřad loni získal státu půl miliardy korun

Nejvyšší kontrolní úřad 'NKÚ) schválil za loňský rok kontrolní závěry zahrnující hospodaření s finančními prostředky a majetkem státu v hodnotě 531 miliard korun. Při kontrole zjistil nedostatky dosahující 28,4 miliardy korun, ze kterých má stát nárok na vrácení prostředků a majetku v hodnotě 457 miliónů korun. NKÚ to uvedl ve výroční zprávě za rok 1998 zveřejněnou na Internetu. Nejvyšší pozornost v kontrolní činnosti věnoval NKÚ plnění státního rozpočtu, a to v celkem 24 případech, kde zjistil nedostatky dosahující 7,2 miliardy korun. V 16 případech kontroloval hospodaření se státním majetkem a zjistil nedostatky ve výši 8,1 miliardy. V šesti případech se věnoval kontrole zadávání státních zakázek. Zde nalezl nedostatky za 723 miliónů korun. Poprvé za dobu své existence konstatoval NKÚ porušení zákona o státním rozpočtu vládou, a to v případě vypořádání ztráty Konsolidační banky s.p.ú. za rok 1996, které nebylo provedeno v souladu se zákonem o rozpočtových pravidlech republiky.

ACNielsen: Česká populace je v názorech na revitalizaci rozdělena

V pohledu na vládní plány revitalizace největších českých průmyslových firem je česká společnost podle posledního průzkumu veřejného mínění nejistá. Vcelku převažuje s vládní pomocí problémovým společnostem nepatrný souhlas, patrné jsou však sociální, regionální a politické rozdíly. Vyplývá to z průzkumu agentury ACNielsen. Vládní pomoc silněji podporují mimopražští občané Čech, ženy, skupiny s nižším vzděláním a nižšími příjmy, obyvatelé venkovských oblastí a voliči KSČM a ČSSD. Proti v průzkumu spíše vystupovali Pražané a voliči ODS.

Tlustý: Uhlovy zásahy komplikují řešení problémů v Matiční ulici

Zasahování vládního zmocněnce pro lidská práva Petra Uhla do problémů v ústecké Matiční ulici komplikuje podle předsedy poslaneckého klubu ODS Vlastimila Tlustého řešení situace mezi tamními obyvateli. Tlustý v nedělním diskusním pořadu televize Nova 7 čili sedm dní řekl, že Uhlovy zásahy do tohoto problému považuje za velmi nešťastné. Uhl je rozhodnut zabránit stavbě keramického plotu v Matiční ulici, který má oddělit domy obývané převážně romskými neplatiči nájemného od rodinných domků na druhé straně ulice. Dohodu o stavbě plotu podepsali koncem března starosta ústecké čtvrti Neštěmice Pavel Tošovský 'ODS) a předseda sdružení Romská duha Tibor Badi.

Podle vicepremiéra Vladimíra Špidly 'ČSSD) má vláda právo zakročit proti věcem, které nejsou v souladu s právním řádem. Dodal, že si není zcela jist tím, zda by se bez působení Uhla problémy v Matiční ulici vyřešili dřív. "Tam je v prvé řadě dost komplikovaný sousedský spor," řekl. Vláda se otázce Matiční ulice musí věnovat, neboť je kvůli podezření z rasismu sledován v mezinárodních dokumentech, upozornil.

Židé v Praze oslavili izraelský Den nezávislosti

Izraelský den nezávislosti oslavili v neděli na pražské Židovské radnici členové tamní obce a další příznivci židovského státu, který vznikl před 51 lety. Na programu byl dokumentární film, společný zpěv hebrejských písní, tanec i stylové občerstvení. "Co se děje v Izraeli, týká se i nás, Izrael nemůže existovat bez Židů v diaspoře a diaspora bez Izraele," řekl jeden z organizátorů z mezinárodní "otevřené židovské komunity" Bejt Praha. Toto společenství pořádá světskou oslavu Dne nezávislosti každoročně, stejně jako například bohoslužby k podzimnímu začátku židovského nového roku a ke Dni smíření. "Dáváte nám pocit, jako bychom byli doma," poznamenal v neděli na jejich adresu druhý tajemník izraelského velvyslanectví Yuval Fuchs.

Komunitu Bejt Praha založila před několika lety skupina českých Židů se Židy z dalších zemí. Organizuje společenské, kulturní a náboženské akce i odborné přednášky a diskuse na témata související se současným životem židů. Akce pořádané sdružením jsou otevřené všem zájemcům.

Dělníci objevili 800 stříbrných mincí z 15. století

Přes 800 stříbrných mincí z první poloviny 15. století nalezli dělníci při výkopových pracích pro uložení telefonního kabelu v obci Lažany Defurovy na Klatovsku. "V nalezeném pokladu jsou zastoupeny míšeňské a pražské groše společně s bavorskými a vídeňskými feniky, převážně z období husitských válek za vlády Václava IV," řekla ČTK archeoložka okresního muzea v Klatovech Jindra Hůrková. Protože je řada mincí slepena, Hůrková míní, že jejich konečný počet může po konzervaci vzrůst. I přes značné stáří jsou mince ve velmi dobrém stavu. Po očištění budou vystaveny v prostorách klatovského muzea. Podle Hůrkové jde o druhý historický unikát, jehož nálezem se může pochlubit chanovická oblast. V roce 1997 byla na zámku v Chanovicích objevena hliněná plastika koníčka ze 13.století.

Na happening u chladicích věží Temelína přijelo asi 250 Rakušanů

Asi 250 obyvatel Horních Rakous přijelo v neděli na happening, který poblíž jaderné elektrárny Temelín pořádalo Ekologicko-energetické fórum 'EEF). Ekologové tak chtěli vyjádřit zájem o osud stavby elektrárny a upozornit na možnosti alternativních zdrojů energie. Akce se zúčastnili především komunální politici a členové rakouských turistických svazů. Rakušané mimo jiné poukazovali na to, že spuštění elektrárny by zbrzdilo rozvoj turistického ruchu, který je pro jižní Čechy z ekonomického hlediska významným odvětvím. Na happening přijelo několik desítek Čechů, avšak chyběli mezi nimi členové ekologických organizací jako je Hnutí Duha či Jihočeské matky, které pořadatelé akce nepozvali.

Německé odbory poskytnou pomoc českým pracovníkům v Německu

Německý odborový svaz stavebnictví, zemědělství a životního prostředí bude poskytovat bezplatnou pomoc českým občanům, kteří v Německu pracují a jsou členy českého Odborového svazu pracovníků zemědělství a výživy. ČTK to řekl Ivan Kašpar z českého odborového sdružení. Představitelé organizací se dohodli, že německý svaz bude české pracovníky informovat o jejich nárocích, právech a pracovních podmínkách v Německu a v případě nutnosti také zastupovat.

Ostravská Židovská obec si připomněla genocidu Židů

Pietní vzpomínku k uctění památky Židů, kteří zahynuli za druhé světové války v koncentračních táborech, v neděli v Ostravě uspořádali členové místní Židovské obce a pamětníci válečných událostí. Dopoledne si účastníci na židovském hřbitově připomněli genocidu ostravských Židů. Při tryzně v obřadní síni symbolicky zapálili šest svíček za šest miliónů Židů, kteří zemřeli v koncentračních táborech, a jednu svíčku rozsvítili za milión Židů, kteří padli na frontách. Za první republiky byla Ostrava centrem československých Židů. Ve městě jich žilo přes 10.000 a sídlily tam židovské spolky a instituce. Druhou světovou válku přežilo necelých 5000 ostravských Židů.

Karlovarská Becherovka se od chotínského likéru liší barvou

Největší rozdíl mezi karlovarskou Becherovkou a chotínským likérem se stejným názvem spočívá pro běžného konzumenta především v barvě. Zatímco český produkt je zabarven do zelena, Becherovka vyráběna slovenskou společností Simpex Plus je více načervenalá, řekl ČTK Štefan Mikláš z Pezinku, který se zabývá degustací lihovin. Výrazné barevné odlišení je pravděpodobně způsobeno tím, že v slovenské "Becherovce" je použito cukerné barvivo, poznamenal Mikláš. Na rozdíl od českého nápoje obsahuje navíc vinný destilát, výtažek z rozinek a pomerančové aroma. "Mezi oběma likéry však výrazný rozdíl v chuťových vlastnostech není," míní Mikláš s tím, že oba jsou dobré. Mohlo by se sice zdát, že karlovarský likér je mnohem sladší, avšak cukr je v nápoji více rozptýlený, soudí degustátor.

Chotínská likérka, která na 20 let získala od Zdeňka Hoffmanna údajně originální recept z roku 1807, vyrobila od 13. února 100.000 litrů Becherovky a přibližně polovina z tohoto množství již byla expedována. Celou kauzu tak vyřeší až soud, protože Hoffmann tvrdí, že jeho dědeček získal darovací smlouvou od Alfreda Bechera právo na výrobu pravého likéru. Naopak karlovarská Becherovka celou smlouvu považuje za falzum.

Ve frýdeckém muzeu byla zahájena výstava železničních modelů

Zhruba tisíc železničních modelů a také unikátní pohyblivé kolejiště s několika vlaky vystavuje od neděle Muzeum Beskyd ve Frýdku-Místku. Expozice nazvaná Železniční modely na zámku je doplněna sbírkovými předměty i fotografiemi. K viděni jsou vozy historické i nynější. Modely si muzeum zapůjčilo vesměs ze soukromých sbírek nebo z brněnského Technického muzea, Muzea Tatry Kopřivnice a Vagonářského muzea Studénka. "Na nádvoří muzea budeme pro menší příznivce pouštět dvoumetrový model parní lokomotivy, která uveze dvě až tři děti," uvedl autor výstavy Miloš Kuliha.

Ze sportu:

Česká trojskokanka Šárka Kašpárková vstoupila do letošní sezón atletické Grand Prix třetím místem na mítinku v brazilském Rio de Janeiru, když skočila 14 metrů 10 centimetrů. Za vítěznou Bulharkou tak zaostala o 40 centimetrů.

Předpověď počasí na pondělí:

Polojasno, teploty do 20 stupňů Celsia.

Tolik zprávy Radia Praha.