Zprávy pondělí, 26. ledna 1998

Zprávy 26.1.98

Vítejte při sledování zpravodajské relace Radia Praha, kterou sestavila Evelina Himalová...

A nyní zprávy podrobné:

Postoj ODS k důvěře vládě Josefa Tošovského zatím nikdo nezná

Postoj ODS k důvěře vládě Josefa Tošovského zatím nikdo nezná. I když Výkonná rada strany poslancům v sobotu doporučila, aby nový kabinet nepodpořili, předseda Občanské demokratické strany Václav Klaus v neděli nepřímo připustil, že není jisté, zda poslanci ODS nebudou hlasovat pro vyslovení důvěry Tošovského vládě. S konečným rozhodnutím prý počkají na vládní prohlášení.

Klaus a Zeman odsoudili prezidenta za jeho výrok, že v případě demise premiéra se předčasné volby nebudou konat v červnu

Předsedové ODS a ČSSD Václav Klaus a Miloš Zeman odsoudili v nedělním diskusním pořadu televize Nova "7, čili sedm dní" prezidenta Václava Havla za to, co je mnoha politiky označováno jako vyhrožování odkladem voleb. Havel před odletem na setkání středoevropských prezidentů ve slovenské Levoči prohlásil, že nedostane-li vláda Josefa Tošovského důvěru, může týdny hledat nového premiéra, který bude měsíce skládat programové prohlášení.

Za "těžko pochopitelný a nešťastný" označil v nedělní "Debatě" České televize výrok prezidenta Havla, že v případě demise premiéra Tošovského se nebudou předčasné volby konat v červnu, pražský primátor a senátor ODS Jan Koukal. Naproti tomu kandidát na předsedu Unie svobody Jan Ruml a zakládající člen Politického klubu Jozef Wagner se s prezidentovým názorem ztotožnili. Podle Wagnera Havel dal "jasně a nepokrytě najevo, že dbá litery, ale i ducha Ústavy" "Duch Ústavy je zřetelný: nerozhodne-li Poslanecká sněmovna, neprojeví-li dostatečnou vůli, je tu prezident proto, aby projevil svou vůli, a od té vůle se bude odvíjet legitimita vlády," řekl Wagner.

Prezident nemíní zdržovat konání předčasných voleb /Hovory v Lánech/

Prezident Václav Havel nemíní "zdržovat, brzdit či komplikovat" cestu České republiky k předčasným volbám. Uvedl to v nedělních "Hovorech v Lánech" Českého rozhlasu. To, že po čtvrteční schůzce s představiteli ODS a ČSSD prohlásil, že jestliže vláda premiéra Tošovského nezíská důvěru, jsou ohroženy červnové volby, neznamená, že by chtěl "někoho vydírat, někomu vyhrožovat, volby odkládat". Chce a bude nabízet parlamentu pouze takovou vládu, v níž bude doufat, že má naději důvěru dostat, řekl český prezident.

Havel se vyjádřil ke svému znovuzvolení prezidentem /Hovory v Lánech/

Prezident v "Hovorech v Lánech" Českého rozhlasu odmítl výhrady ke svým slovům, že je mu jedno, zda byl hlavou státu zvolen v prvním či desátém kole většinou jednoho či sta hlasů. Řekl, že je pro něj důležité jediné, a to - zda je či není na pět let hlavou státu. Uvedl, že je pro něho rozhodující, zda je zvolen či nikoli, a ne, jestli tam bylo o jeden hlas víc nebo míň, jestli někdo chyběl nebo nechyběl.

Kabinet Tošovského už zřejmě nebude projednávat text vládního programového prohlášení

Vláda premiéra Josefa Tošovského už s největší pravděpodobností nebude projednávat text svého programového prohlášení, s nímž má premiér seznámit Poslaneckou sněmovnu v úterý před hlasováním o důvěře kabinetu. Novinářům to řekl ministr zemědělství a předseda KDU-ČSL Josef Lux s tím, že vláda se na věcných bodech shodla a dala Tošovskému "určitý prostor k závěrečné korekci". V nedělním pořadu České televize "Debata" Lux zároveň odmítl výrok předsedy ODS Václava Klause, že vláda předala svůj program pouze sociální demokracii, zatímco ODS jeho text neobdržela. ČSSD si podle něj opatřila vlastní šikovností pracovní verzi v té či oné podobě. Stejnou šanci měly i jiné strany, podobně jako je výrazem schopnosti novináře opatřit si předem pro svou práci určité materiály.

Předseda ODS odmítá jakoukoli předvolební spolupráci pravicových stran

Předseda nejsilnější pravicové strany ODS Václav Klaus v pořadu televize Nova "7, čili sedm dní" odmítl jakoukoli možnost spolupráce pravicových stran před předčasnými parlamentními volbami. Nevyloučil ji však po jejich konání letos v červnu. Podle něj se po volbách vždy tvoří povolební koalice. Platí to všude ve světě a bude to platit i v České republice, odpověděl Klaus na dotaz, zda se pravice vzchopí ke spolupráci.

Šéfové ODS a ČSSD považují za nedůvěryhodnou US vzniklou odštěpením od ODS

Předsedové ODS a ČSSD Václav Klaus a Miloš Zeman v televizi Nova v nedělním diskusním pořadu "7, čili sedm dní" shodně odsoudili jako nedůvěryhodnou Unii svobody, která vznikla odštěpením od ODS. Zeman uvedl, že jí chybí jistá serióznost, protože její členové byli členy ODS a nyní se snaží vyhnout zodpovědnosti za to, co udělali nebo neudělali. Klaus souhlasně poznamenal, že strany, které se proklamativně ve všeobecných prohlášeních hlásí k pravicovému křídlu, ho ještě o své pravicovosti nepřesvědčily.

Unie svobody nevrátí ODS poměrnou částku volebních nákladů na poslance, kteří opustili stranu a nevzdali se mandátu

Kandidát na předsedu Unie svobody Jan Ruml odmítl sobotní výzvu Výkonné rady ODS, aby poslanci, kteří opustili její řady a nevzdali se mandátu, vrátili poměrnou částku volebních nákladů ve výši téměř dvou miliónů korun. Připustil však, že Unie dá k dispozici některé ze svých sněmovních funkcí, které nyní zastávají její členové přišlí z ODS. Výzvu ODS k vrácení části volebních nákladů Ruml v nedělní "Debatě" České televize označil za "hloupost, kterou ani nelze komentovat".

Místopředseda Poslanecké sněmovny Jiří Vlach nemíní uposlechnout výzvy ODS na vrácení prostředků, které stála volební kampaň poslanců, kteří stranu opustili a ponechali si poslanecký mandát. Vlach ČTK řekl, že je třeba vzít v úvahu nejen určité finanční prostředky, které stála kampaň, ale také tisíce preferenčních hlasů, které on i další získali. Volební výsledky byly kombinací "jmen s programem a značkou", ODS dostává od státu na jednoho poslance určité prostředky a bude je dostávat až do voleb.

Ani senátor Vladimír Zeman, který přestoupil z ODS do Unie svobody, si nemyslí, že by měl vracet peníze ODS. Naopak ODS by měla platit jemu. V reakci na požadavek ODS, aby poslanci zvolení na její kandidátce, kteří se strany odešli a ponechali si poslanecký mandát, vrátili straně poměrnou část volebních nákladů, to v neděli Zeman řekl ČTK. Domnívá se totiž, že ODS bude do roku 2000, kdy končí jeho mandát, brát každoročně za něj půl miliónu korun, aniž by byl jejím členem.

Pro ČSSD je nepřijatelná deregulece cen energie ve výši navrhované Tošovského vládou

V pořadu televize Nova "7, čili sedm dní" předseda České strany sociálně demokratické Miloš Zeman oznámil, že pro jeho stranu není přijatelná deregulace cen energie o 43 procent, jak ji navrhuje Tošovského vláda. Podle propočtů sociálních demokratů by byl dostačující cenový růst o 15 procent.

Khnl: Obchodní schodek by letos mohl klesnout na 110 miliard Kč

Deficit zahraničního obchodu ČR by za letošní rok mohl poklesnout až na 110 miliard korun proti loňským více než 140 miliardám. V pondělí to na čtvrtém ročníku Konference o rozvoji obchodu v ČR řekl ministr průmyslu a obchodu Karel Khnl. "Tento předpoklad je reálný, pokud hospodářství mírně poroste a kurs koruny se podstatně neodchýlí od současného stavu, především směrem nahoru," vysvětlil Khnl.

Koruna ráno posílila až na 19,41 Kč/DEM a 34,33 Kč/USD

Koruna, která v pondělí ráno posílila z úvodních 19,53 Kč/DEM na 19,41 Kč/DEM, se okolo 9:45 obchodovala za 19,44 Kč za marku. ČTK o tom informoval dealer ČSOB Jan Došek. Proti dolaru se kurs české měny zvýšil z 34,50 Kč/USD na 34,33 Kč/USD, přičemž před 10:00 činil 34,44 Kč za dolar. Příčinou zpevnění kursu jsou podle Doška technické faktory. Investoři, kteří spekulovali na pokles koruny a mají nakoupené devizy, je nyní musejí prodávat a dokupovat koruny. V posledních dnech a týdnech se totiž nenaplnila "různá negativní očekávání" a pokud ano, nevedla k očekávanému oslabení kursu, dodal.

ČTK obdržela prohlášení slovenských komunistů, kterým ostře protestují proti pobytu českého prezidenta v SR

Mimořádně ostrý protest proti účasti českého prezidenta Václava Havla na summitu hlav 11 středoevropských zemí, který se uskutečnil 23.-24.ledna v Levoči, a proti jeho pobytu ve Slovenské republice vyjádřili představitelé Komunistické strany Slovenska ve stanovisku, které v neděli obdržela ČTK. Prezidenta Havla v něm komunisté označují za "lháře a novodobého diktátora". Dokument podepsaný předsedou slovenských komunistů Ivanem Hoptou dále uvádí, že KSS uvítala setkání prezidentů v Levoči jako posíílení mezinárodní autority Slovenska. Zároveň však vyzvala všechny občany země, aby veřejnými shromážděními vyjádřili nesouhlas s účastí prezidenta ČR Václava Havla na tomto setkání. "Václav Havel nemá žádné morální právo vstoupit na půdu SR, protože v době svého federálního prezidentování způsobil naší zemi likvidací zbrojní výroby nedozírné ekonomické škody a následný nárůst nezaměstnanosti," uvádějí komunisté. Český prezident podle nich není humanistou, ale novodobým diktátorem, který "veřejně lže a své opětovné zvolení do funkce prezidenta ČR si zajistil jenom díky uvěznění svého protikandidáta".

Febiofest vstoupil do druhé poloviny

Retrospektiva českého dokumentu mapující více než devadesátiletý vývoj tohoto žánru od němé éry po začátek 90.let tvoří dominantní sekci pražské části mezinárodní přehlídky filmu, televize a videa Febiofest, která se v neděli dostala do druhé poloviny. Připravena byla spolu s Národním filmovým archivem /NFA/ a Krátkým filmem Praha, přičemž podle slov ředitele NFA Vladimíra Opěly je jakýmsi předznamenáním tématicky podobně zaměřenému cyklu, který na jaře v pražském kině Ponrepo pozdraví 100.výročí české kinematografie.

Obraz Emila Filly z roku 1929 vydražen za 2,9 miliónu Kč

Za rekordních 2,9 miliónu korun byl o víkendu vydražen obraz "Zátiší s loutnou, džbánem a ovocem" českého malíře Emila Filly z roku 1929. Je to nejvyšší cena, jakou se při aukci uměleckch děl v České republice od roku 1989 podařilo docílit. Fillův obraz byl prodán v aukci starého a nového výtvarného umění, kterou v pražském hotelu Kampa-Stará zbrojnice uspořádala galerie Art-Consulting Brno.

Ze sportu:

Výsledky 42.kola hokejové extraligy: Železárny Třinec - Sparta Praha 4:2, Keramika Plzeň - Velvana Kladno 7:1, HC Vítkovice - Bohemex Opava 4:2, Chemopetrol Litvínov - Dukla Jihlava 4:4, Barum Zlín - Karlovy Vary 5:2, Slavia Praha - České Budějovice 1:1. Utkání HC Pardubice - Petra Vsetín bylo odloženo na 3.února. Tabulku vede Třinec, druhý je Vsetín a třetí Vítkovice. Tabulku uzavírají Karlvy Vary a Opava.

Hokejisté Petry Vsetín porazili v utkání o třetí místo v Evropské lize ruský celek Torpedo Jaroslavl 3:1. O branky vítězů se postarali Stantien, Sršeň a minutu před koncem Bělohlav.

V rámci soustředění v Německu sehráli fotbalisté Dukly další halový turnaj v Alfeldu, v němž dokázali bez problémů zvítězit 7:0. Hůře už dopadli v utkání pod širým nebem s třetiligovým Zelle, kterému podlehli vysoko 1:4.

Pocasi

Bude skoro jasno, ojediněle mlhy nebo nízká oblačnost. Nejvyšší teploty minus 6 až minus 2 stupně Celsia.

Tolik zprávy Radia Praha.