Zprávy pondělí, 26. října 1998

Vážení posluchači, u vysílání Radia Praha vás vítá Eva Petržílková. Na úvod přehled zpráv:

A nyní podrobně:

Český prezident se zotavuje po náročném programu

Prezident Václav Havel se o víkendu vrátil z oslav uzavření Vestfálského míru v německém Münsteru. Na delší dobu by to měla být jeho poslední zahraniční cesta, protože nyní bude na radu lékařů více odpočívat. Václava Havla teď čekají dva dny volna, které stráví na zámku v Lánech. Odpočinek Havel nutně potřebuje, protože měl v posledních týdnech namáhavý program, což se u něj projevilo zvýšenou únavou a zhoršenou bronchitidou. Ze zámku v Lánech by měl prezident odjet až v úterý na odpolední nástupní audienci velvyslanců na Pražském hradě.

Václav Havel vystoupil v pořadu BBC Snídaně s Frostem

Britská televizní stanice BBC odvysílala v neděli v prestižním a sledovaném pořadu Snídaně s Frostem rozhovor s prezidentem Václavem Havlem, který byl v uplynulém týdnu na návštěvě Spojeného království. Václav Havel v pořadu anglicky hovořil o své životní filozofii, přičemž zdůraznil, že nejdůležitějším kritériem pro něj je to, zda je něco dobré nebo špatné. Jak dodal, tomu také podřizuje své rozhodování. "Snažím se být co nejodpovědnější. Jestliže později o mně budou psát v knihách tak či onak, není to pro mě tak důležité. Nepracuji pro historii, nebo pro nějaké učebnice. Snažím se dělat vše, čeho jsem schopen, pro svou zemi, pro Evropu, pro svět, pro budoucí generace," uvedl Václav Havel.

Prezident neudělí bývalému vídeňskému starostovi Řád T.G. Masaryka

Pod vlivem závažných informací, které v poslední době dostal, se rozhodl prezident Václav Havel, že neudělí bývalému vídeňskému starostovi Helmutu Zilkovi Řád Tomáše Garrigua Masaryka. Uvedl to jeho mluvčí Ladislav Špaček, aniž upřesnil důvody prezidentova rozhodnutí. Podle sobotního vydání německého deníku Süddeutsche Zeitung je bývalý rakouský novinář a později starosta Vídně Zilk podezřelý, že v 50.a 60.letech spolupracoval s československou tajnou službou. Helmut Zilk pro rakouský deník Kurier v neděli uvedl, že se cítí "hluboce lidsky dotčen" a bude od českého prezidenta Václava Havla požadovat důkazy.

Rozhodnutí prezidenta může podle předsedy Poslanecké sněmovny a ODS Václava Klause zhoršit česko-rakouské vztahy. Postup prezidenta označil v neděli v rozhovoru pro Český rozhlas za skandální. "Za předpokladu, že chci někomu dát státní vyznamenání, a pak ho postavím do takovéhle nepříjemné, trapné životní situace - to je věc, která se nesmí stát. Mám strach, že tím česko-rakouské vztahy budou na nemalou dobu dost poškozeny," řekl Václav Klaus s tím,že oprávněnost Zilkova obvinění nebude hodnotit.

Ministr bez portfeje Jaroslav Bašta (ČSSD) se v neděli shodl s čelním představitelem Unie svobody Vladimírem Mlynářem, že postup prezidenta Václava Havla, který se na poslední chvíli rozhodl neudělit bývalému vídeňskému starostovi Helmutu Zilkovi vysoké státní vyznamenání, je poněkud neobvyklý. Bašta se navíc obává, že tento krok může poškodit vztahy obou zemí. Blíže však svou obavu nespecifikoval.

Kardinál se zúčastnil oslav k 350. výročí Vestfálského míru

Ekumenické bohoslužby k 350. výročí Vestfálského míru se v Mariánském chrámu v severoněmeckém městě Osnabrücku zúčastnil za české křesťany i katolický primas kardinál Miloslav Vlk. Ten už pátek promluvil při ekumenické bohoslužbě za mír, která se konala v dómu sv.Pavla v nedalekém Münsteru. Podle Tiskového střediska České biskupské konference zde vyzval k budování "kultury dávání" místo "kultury vlastnění", "kultury křesťanské solidarity" místo "kultury individualismu a sobectví", "kultury smíření" místo "kultury nezájmu". Takovýto přístup k životu bude podle něj konkrétním přínosem křesťanů Evropě v roce 350. výročí konce třicetileté války.

Bašta a Mlynář popřeli nabídku unii, aby podpořila vládu ČSSD

Přední představitel Unie svobody Vladimír Mlynář a sociálnědemokratický ministr bez portfeje Jaroslav Bašta v neděli popřeli, že by unie dostala od lidovců nebo ČSSD nabídku k diskusi o možné budoucí koalici či jiné formě podpory sociálnědemokratického kabinetu. V diskusním pořadu televize Prima rovněž oba politici popřeli pravdivost spekulací, podle nichž ČSSD už nabízí lidovcům a unii "křesla" ve vládě.

Daniel Kroupa vylučuje případné spojení ČSSD s KDU-ČSL a částí unie

Předseda ČSSD a premiér Miloš Zeman by udělal podle předsedy ODA Daniela Kroupy zásadní politickou chybu, kdyby za zády ODS jednal o koalici s lidovci a částí Unie svobody. "Zeman má nyní smlouvou s ODS zajištěnou na čtyři roky parlamentní většinu, a proto jsou spekulace o možném spojení sociálních demokratů s dvěma menšími stranami ve sněmovně účelově vypuštěnou zprávou před senátními volbami," řekl v neděli Daniel Kroupa v pořadu televize Nova Sedm čili sedm dní.

Spekulace o krizi Havlových jsou podle Kroupy součástí kampaně

Podle předsedy ODA a kandidáta do Senátu za čtyřkoalici Daniela Kroupy jsou spekulace o manželské krizi českého prezidentského páru součástí dlouhodobé a organizované kampaně, jejímž cílem zřejmě je sesadit Václava Havla z prezidentské funkce. Kdo stojí za kampaní, však Kroupa v nedělním pořadu televize Nova Sedm čili sedm dní neuvedl s tím, že více bude vědět jeho oponent a kandidát do Senátu za ODS Milan Knížák. Někdejší rektor Akademie výtvarných umění je známým kritikem prezidenta. Kroupova slova o účelové kampani o ovšem neupřesnil. Poznamenal pouze, že v lidech v zemi narůstá nenávist vůči prezidentu Havlovi.

Komunisté jsou podle Roučka soustavně opomíjeni v médiích

Mluvčí vlády Libor Rouček se v neděli zastal KSČM, když uvedl, že tato třetí nejsilnější parlamentní strana je soustavně opomíjena médii stejně jako v dřívějších dobách ČSSD. "Jsem-li demokrat, musím jim dát možnost, aby měli přístup do sdělovacích prostředků," řekl Libor Rouček v nedělním pořadu České televize V pravé poledne.

Jan Šula zvolen předsedou ČSNS

Novým předsedou České strany národně sociální se stal Jan Šula, který se před nedávnem vzdal funkce ve vládním Výboru na ochranu ekonomických zájmů. Jan Šula byl dosud v ČSNS politickým poradcem prvního místopředsedy Miroslava Tampíra. Česká strana národně sociální má asi 5000 členů. Během posledního půl roku získala několik stovek nových členů z řad podnikatelů. V nadcházejících senátních volbách postavila pouze jednoho kandidáta.

Podle Íránu je vysílání RFE/RL z Prahy proti dobrým vztahům ČR s Íránem

Vysílání Rádia Svobodná Evropa/Rádia Svoboda pro Írán, které má začít z Prahy 30. října, je v rozporu "s tradičními a přátelskými vztahy mezi Íránem a Českou republikou a neposlouží zájmům této země". Prohlásil to v sobotu mluvčí íránského ministerstva zahraničí Mahmúd Mohammadí, kterého citovala agentura AFP. Mluvčí v této souvislosti obvinil USA, že se financováním vysílání RFE/RL do Íránu snaží vměšovat do vnitřních záležitostí této země.

ČTK si připomíná 80. výročí

Jednou z institucí, jejichž vznik je spojen se zrodem samostatného československého státu před osmdesáti lety, je i Československá tisková kancelář. Její zakládající listina má datum 28. října 1918. Agentura, jejíž dnešní název zní Česká tisková kancelář. Ta byla zřízena z rozhodnutí předsednictva Národního výboru československého, který na podzim 1918 plnil funkci prozatímní vlády vznikajícího samostatného státu. První zprávy se signaturou ČTK se na stránkách českého tisku objevily 29. října 1918.

Na Manhattanu proběhla česká veselice

Pečené vepřové a zelí vonělo o víkendu na horním Manhattanu na 83. ulici, jejíž část se proměnila na počest 80. výročí založení Československa v českou výkladní síň. Za lidové oslavy se podávalo u několika stolů nejen vepřové, ale také dršťková polévka, guláš, koláče i české pivo. Akci, kterou uspořádaly Generální konzulát České republiky a České centrum, doprovázel i kulturní program. Na velkém pojízdném pódiu se vystřídali mimo jiné Vaico Déczi, syn známého jazzového hudebníka Laca Décziho a zpěvák jihomoravských lidových písní Jožka Černý se svou novou kapelou.

Večeře je pro obyvatele ČR druhým hlavním jídlem

V poledne se v České republice stravuje 93 procent obyvatel, večeří 92 procent a snídá 91 procent populace. Vyplývá to z průzkumu stravovacích zvyklostí obyvatel ČR ve věku od 15 do 79 let, který provedla společnost GfK. Doma večeří 76 procent lidí, do restaurace vyrazí jen dvě procenta obyvatel. K nejoblíbenějším hlavním jídlům patří masité pokrmy, kterým holduje 49 procent lidí.

Hrad Bouzov má šanci, že bude národní kulturní památkou

Ministr kultury Pavel Dostál požádal odborníky, aby pro vládu vypracovali návrh na prohlášení hradu Bouzov národní kulturní památkou. Ministra Dostála udivilo, že tento romantický hrad, jehož pozdně gotický vzhled přitahuje filmové štáby, se dosud nemůže pyšnit tímto uznáním. Bouzov byl postaven ve druhé polovině 13. století a k významnějším pánům, kteří ho spravovali, patřil král Jiří z Poděbrad. Po třicetileté válce však z hradu zůstaly rozvaliny. V letech 1896-1901 pak prodělal velkou rekonstrukci, po níž získal pozdně gotický vzhled.

Cenu Grand prix Karla Poláčka získal herec Ivan Vyskočil

Pražské studio Ypsilon udělilo v několika kategoriích poprvé Cenu humoru Karla Poláčka. Nejvyššího ocenění v kategorii Grand prix Karla Poláčka dostal herec Ivan Vyskočil. Ceny v dalších kategoriích získali herec, dramatik a spisovatel Miroslav Horníček, kreslíř Vladimír Jiránek, spisovatel Zdeněk Jirotka, herečka Stella Zázvorková, spisovatel Josef Škvorecký, legenda divadla Semafor Jiří Suchý, herec Vlastimil Brodský, výtvarník Jiří Šalamoun a další.

Sport

Sedmi zápasy desátého kola pokračovala v neděli první fotbalová Gambrinus liga. Karviná prohrála s Teplicemi 0:2, Sparta remizovala s Ostravou 1:1, Plzeň porazila Blšany 2:1, Olomouc Žižkov rovněž 2:1, Opava zvítězila nad Libercem 2:0, Hradec Králové nad Duklou 3:0 a Jablonec remizoval s Brnem 1:1.

Hokejisté Vsetína v 16-tém kole Staropramen extraligy remizovali v Karlových Varech 3:3 a zůstavají v čele tabulky. Druhý je Třinec díky vítězství nad Plzní 3:2, Zlín vyhrál nad Opavou 5:3, Jihlava překvapivě zdolala Slavii 4:3, Pardubice podlehly Vítkovicím 0:2, Litvínov prohrál se Spartou 1:5 a také Kladno prohrálo s Českými Budějovicemi vysoko 1:8.

Americký tenista Andre Agassi se stal vítězem turnaje IPB Czech Indoor, když ve finále porazil Slováka Jána Krošláka 6:2, 3:6 a 6:3.

Předpověď počasí:

Na území České republiky bude dnes většinou oblačno, místy s přeháňkami. Nejvyšší teploty mezi 8 až 11 stupni Celsia.

Tolik zprávy Radia Praha.