Zprávy pondělí, 27. března 2000

Při sledování zpravodajské relace Radia Praha vás vítá Kateřina Brezovská. Na úvod přehled zpráv:

Nyní podrobněji:

Prezidentu Havlovi se nelíbí, že premiér Zeman bude koordinovat tajné služby Prezidentovi Václavu Havlovi se nelíbí, že po odchodu Jaroslava Bašty z funkce ministra bez portfeje, do jehož kompetence patřily i tajné služby, se odpovědnost za jejich koordinaci přenese přímo na premiéra Miloše Zemana. "Uvítal bych trošku jiné uspořádání... Za jednotlivé služby by měli odpovídat jednotliví ministři a zpovídat se z této odpovědnosti vládě jako celku," řekl Havel v rozhovoru, jehož část vysílala v neděli Česká televize v rámci diskusního pořadu V pravé poledne. Za asymetrické by považoval, "kdyby některé služby byly v gesci jednotlivých ministrů a jiná služba v gesci předsedy vlády".

Šéf sněmovní komise pro kontrolu činnosti Bezpečnostní informační služby (BIS) Jan Klas po své schůzce se Zemanem s odvoláním na vyjádření předsedy vlády uvedl, že BIS bude nyní řídit přímo Zeman, vojenskou rozvědku a kontrarozvědku ministr obrany Vladimír Vetchý a civilní rozvědka by výhledově měla přejít pod ministra zahraničí.

Zeman uvedl, že BIS se zapojí do protikorupční akce Čisté ruce

Bezpečnostní informační služba (BIS) se zřejmě začne podílet na vládní protikorupční akci Čisté ruce, a to je také důvodem, proč se premiér Miloš Zeman rozhodl ve vládě převzít odpovědnost za tajné služby. Premiér to řekl novinářům v neděli před odletem na návštěvu Norska. Uvítal také páteční slova prezidenta Václava Havla o "mafiánském kapitalismu v ČR" a podotkl, že ČSSD proti němu bojovala už od roku 1992.

Grulich: Vliv na tajné služby by mohli mít lidé z dob normalizace

Ministr vnitra Václav Grulich v neděli připustil, že vliv na řízení českých tajných služeb by mohli mít lidé, kteří jsou propojeni s komunistickým normalizačním režimem nebo kteří museli odejít od policie a mají "revanšistické nálady". Grulich to uvedl v diskusním pořadu České televize V pravé poledne. Ministr se v této souvislosti kriticky zmínil o kvalitách poradců premiéra Miloše Zemana, kteří se věnují bezpečnostní oblasti. Grulich nepřímo kritizoval šéfa Zemanových poradců Miroslava Šloufa. Nepopřel, že právě Šlouf se měl snažit ovlivňovat některá jeho personální rozhodnutí v policii. Šlouf patří k představitelům předlistopadové komunistické nomenklatury. Grulich rovněž kritizoval skutečnost, že jedním z bezpečnostních poradců premiéra je bývalý vysoký důstojník krajské policejní správy v Ostravě, který čelil podezření ze zneužití pravomoci.

Klas považuje Grulichova slova o tajných službách za spekulaci

Varování ministra vnitra Václava Grulicha (ČSSD), že vliv na řízení tajných služeb by mohli mít lidé, kteří jsou propojeni s komunistickým normalizačním režimem nebo kteří museli odejít od policie a mají "revanšistické nálady", považuje šéf sněmovního podvýboru pro zpravodajské služby Jan Klas (ODS) za "trošku spekulaci". "Pokud by ministři obrany a vnitra a v případě Bezpečnostní informační služby (BIS) celá vláda včetně premiéra připustili, aby do úkolování tajných služeb zasahovaly i osoby, jež k tomu nejsou oprávněny, pak tito ministři nemají na svých místech co pohledávat," řekl Klas ČTK. Poukázal na to, že úkoly může zpravodajským službám dávat jen vláda a prezident. Upozornil, že právě kabinet tyto služby též kontroluje. Poslanec se nad Grulichovými slovy pozastavil i proto, že civilní rozvědka spadá právě pod resort vnitra. Pokud tedy ministr podle Klase připouští vliv jiných než odpovědných lidí na řízení služeb, nemá "ve funkci co dělat".

Škromach: Výsledky Čistých rukou se dotýkají i prezidentova okolí

Poslední kroky prezidenta Václava Havla, který pověřil Bezpečnostní informační službu (BIS) tajným úkolem v souvislosti s vyšetřováním ekonomické kriminality a který hovoří o "mafiánském kapitalismu", vysvětluje místopředseda ČSSD Zdeněk Škromach tím, že první výsledky vládní protikorupční akce Čisté ruce se dotýkají lidí z prezidentova okolí. Škromach to řekl v nedělním pořadu televize Nova Sedm čili Sedm dní. "Nevím, co tím pan Škromach myslel. Asi by to měl upřesnit," řekl ČTK k tvrzení místopředsedy ČSSD prezidentův mluvčí Ladislav Špaček. "Pan prezident očekává, že pan Škromach vysvětlí své výroky," dodal mluvčí. Škromach na dotaz ČTK později upřesnil, že šlo pouze o úvahu a jeho osobní názor. Jak dále řekl, vychází ve své úvaze z toho, že ač je Havel v prezidentské funkci už řadu let, nikdy nejevil veřejný zájem o hospodářskou kriminalitu v situaci, kdy jí bylo možné zabránit, například v době, kdy byl ministrem vnitra Jan Ruml.

Prezident Václav Havel požádal místopředsedu ČSSD Zdeňka Škromacha, aby mu své podezření, že první výsledky vládní protikorupční akce Čisté ruce se dotýkají lidí z prezidentova okolí vysvětlil. Neučiní-li tak, zváží prezident své další kroky," řekl ČTK Havlův poradce Pavel Fischer. Prezident chce po Škromachovi vysvětlení, koho "lidmi blízkými Hradu myslel". Fischer nevyloučil ani soudní řízení.

Soud v pondělí projedná spor mezi Baštou a bývalý pracovníkem BIS

U pražského městského soudu se uskuteční další jednání ve sporu mezi bývalým ministrem Jaroslavem Baštou a bývalým prvním náměstkem ředitele Bezpečnostní informační služby (BIS) Lubošem Doležalem. Po exministrovi požaduje Doležal odškodné jeden milión korun a omluvu za výroky, které o něm Bašta pronesl loni v květnu. Bašta prohlásil, že Doležal spolurozhodoval o tom, jaká policejní technika byla v roce 1989 nasazována při zásazích ozbrojených složek proti demonstrantům, protože v té době byl zástupcem velitele a současně náčelníkem štábu zabezpečovacího pluku vojsk ministerstva vnitra. Tento útvar disponoval vodními děly a obrněnými transportéry s radlicemi, které se používaly na rozhánění demonstrantů. Doležal před soudem Baštovi oponoval tvrzením, že potlačování demonstrací měl za bývalého režimu na starosti Sbor národní bezpečnosti (SNB), u něhož nikdy nepracoval. Připustil, že příslušníci vojsk ministerstva vnitra s technikou byli při některých akcích SNB k dispozici, tehdy ale podle něj podléhali velení důstojníků sboru. Ti také podle Doležala rozhodovali o tom, jací lidé a technika budou do akcí nasazeni.

Havana varuje Prahu před kritikou lidských práv na Kubě

Vztahy mezi Kubou a Českou republikou by mohly utrpět, pokud Praha bude u ženevské Komise OSN pro lidská práva postupovat v souladu s Washingtonem proti Havaně, varoval v neděli kubánský prezident Fidel Castro. "Chceme vztahy s Čechy rozvíjet, ale pokud oni o to nestojí, mohou si být jisti, že steskem kvůli tomu neumřeme," prohlásil Castro během pětihodinového projevu zaměřeného především na rozhodnou obranu kubánského přístupu k lidským právům před zahraniční, zejména západní kritikou. Castro tak podle agentury Reuters zlobně reagoval na údajné zprávy, že Česká republika hodlá předložit v Ženevě rezoluci kritickou vůči Kubě. Obvinil českou vládu, že se chová jako loutka Washingtonu. Upozornil, že pokud ČR takovou rezoluci předloží, pak bude před českým velvyslanectvím v Havaně uspořádán protestní pochod. Americká ministryně Madeleine Albrightová ve svém čtvrtečním projevu před ženevským fórem vyzvala k široké podpoře rezoluce, kterou mají k situaci na Kubě v oblasti lidských práv podat podle agentury AFP společně ČR a Polsko. AFP rovněž cituje z Havany stanovisko obchodního atašé českého velvyslanectví Josefa Maršíčka, podle něhož se ČR "připravuje výroky (kubánského) prezidenta Fidela Castra prostudovat". "Nebudeme komentovat, dokud tato prohlášení neposoudíme," řekl podle agentury český diplomat. Mluvčí českého ministerstva zahraničí Aleš Pospíšil v neděli večer k výrokům Fidela Castra poznamenal, že v otázkách dodržování lidských práv je postoj české vlády konzistentní. "Ministerstvo považuje dodržování lidských práv za jednu ze svých zahraničněpolitických priorit a své postoje měnit nehodlá. Bohužel lze velmi obtížně očekávat, že by ke změně postoje došlo po těchto výpadech," řekl Pospíšil.

Premiér Zeman zahájí oficiální program návštěvy Norska

Předseda vlády Miloš Zeman v pondělí zahájí oficiální program návštěvy Norského království. Premiér se spolu s doprovodem a skupinou českých podnikatelů zúčastní investičního semináře, na kterém bude norské podnikatele informovat o možnostech, které jim nabízí Česká republika. Hlavním bodem pondělního programu však bude setkání s novopečeným norským premiérem, populárním politikem Norské dělnické strany Jensem Stoltenbergem. Ten vystřídal svého předchůdce Kjella Magneho Bondevika ve funkci teprve v první polovině března. Premiéra Zemana s chotí Ivanou přijme rovněž norský král Harald V. a královna Sonja. V programu je také schůzka s předsedkyní parlamentu Kirsti Kolleovou-Gröndahlovou a setkání se členy parlamentního zahraničního výboru.

Zeman přicestoval do Norska v neděli. Zahájil tak týdenní misi do tří zemí na severu Evropy. Po Norsku bude následovat návštěva Finské republiky a cestu zakončí třídenním pobytem v Litevské republice. V neděli po příletu do Osla se stačil ještě setkat s krajany žijícími v Norsku na recepci, kterou uspořádal český velvyslanec v Norském království Petr Kypr.

Grégr bude jednat o účasti ČR na modernizaci kyperské petrochemie

Účast českých podniků na modernizaci kyperského petrochemického průmyslu a vodohospodářské soustavy budou mezi tématy rozhovorů ministra průmyslu a obchodu Miroslava Grégra s jeho kyperským protějškem Nicosem Rolandisem během návštěvy v ČR od 27. do 28. března. "Velmi žádané jsou minipivovary, zavlažovací systémy a budování dálnic," sdělila ČTK mluvčí ministerstva Dagmar Plachá. Jednání se kromě přípravy obou zemí na členství v EU rovněž stočí na spolupráci ve využívání technologických parků se zaměřením na vědecko-technické inkubátory. Proto je v programu zařazena návštěva Podnikatelského inovačního centra v Brně.

Ani Řím nesouhlasí s Wolfem v čele katolické fakulty

Řím nesouhlasí s Václavem Wolfem jako kandidátem na děkana Katolické teologické fakulty Univerzity Karlovy. Vatikánská Kongregace pro katolickou výchovu negativním rozhodnutím podle České biskupské konference potvrdila, že respektuje veto pražského arcibiskupa Miloslava Vlka, takzvaného velkého kancléře fakulty, vznesené k volbě Akademického senátu. Kardinál Vlk zdůvodnil nesouhlas s postavením Wolfa do čela fakulty vychovávající budoucí kněze tím, že jeho postoje mají tendenci uzavírat církev do ghetta a omezovat komunikaci se společností a že jsou tak v protikladu s učením druhého vatikánského koncilu. Profesor Wolf je podle pozorovatelů zřejmě hluboce přesvědčen o svém úkolu zachránit zdravé katolické smýšlení před západním kacířstvím a liberalismem. Děkanem fakulty byl v 90. letech šest let. Už tehdy mu církev vytýkala, že jako děkan nevpouští na fakultu "čerstvý vzduch", že nespolupracuje s církevní hierarchií a porušuje některé normy.

Ministři budou jednat s Židy a pojišťovnou o hřbitovu

Sblížit stanoviska zainteresovaných stran v otázce bývalého židovského hřbitova ve Vladislavově ulici má pondělní schůzka ministrů se zástupci židovské obce a České pojišťovny. Vláda se zabývala hřbitovem, nad kterým má vyrůst budova pojišťovny, minulou středu. Rozhodnutí ale o týden odložila a uložila třem svým členům dál jednat. Mluvčí České pojišťovny Michal Urban uvedl, že pro pojišťovnu je důležité, aby vláda rozhodla co nejdříve. Ministr kultury Pavel Dostál vládě předložil tři varianty, které ale neschvaluje židovská obec. Podle první z nich by se kulturní památkou staly pozůstatky židovského hřbitova s výjimkou těch, které byly na staveništi nalezeny. Druhá varianta navrhovala vyhlásit za kulturní památku celý bývalý hřbitov s tím, že ta část, která se dochovala na staveništi, bude přemístěna pod základovou spáru nové budovy. Třetí varianta počítala s tím, že se kulturní památkou stane celý hřbitov a nebude se s ním hýbat. Židovská obec podporuje svou variantu, v níž navrhuje částečně upravit projekt stavby tak, aby byly hroby zachovány. Ohrožená část hřbitova totiž zabírá méně než deset procent staveniště. Podle vlády jsou "ve hře" stále všechny varianty a kabinet vyřkne konečné rozhodnutí o hřbitovu ve středu.

Sovák, Zahradníček a Petřík oceněni Thálií za celoživotní dílo

Výroční ceny Thálie za celoživotní mistrovství převzali v neděli na jevišti Národního divadla v Praze tři umělci, kteří tu kdysi vystupovali. Herec Jiří Sovák, operní pěvec Jiří Zahradníček a sólista baletu Jaromír Petřík. Záštitu nad sedmým ročníkem těchto prestižních ocenění, jejichž vyhlašovatelem je Herecká asociace, měla Dagmar Havlová, která jednu z cen předala. V nejvíce sledované činoherní kategorii cenu převzala Helena Čermáková, herečka Městského divadla Zlín za hereckou kreaci ve hře Júdit a Viktor Preiss za roli Cervantese - Dona Quijota v inscenaci Muž z La Manchy. Skleněné plastiky si odnesli i operní pěvci Dagmar Pecková a Roman Janál. Po slavnostním večeru se vyznamenaní umělci setkali se svými kolegy, zástupci Herecké asociace, členy odborných porot a hosty v reprezentačních prostorách Novoměstské radnice.

Pavel Kohout zrušil souhlas s vydáváním svých knih v Mladé frontě

Spisovatel a dramatik Pavel Kohout s okamžitou platností zrušil svůj souhlas s vydáváním svých prací v nakladatelství Mladá fronta. Učinil tak na protest proti odvolání ředitele nakladatelství Vladimíra Pistoria. Za Pistoria se postavila více než desítka spisovatelů, jsou mezi Jiří Gruša, Jiří Kolář, Arnošt Lustig, Jan Trefulka a Ludvík Vaculík. Domnívají se, že Pistorius byl zbaven funkce nekvalifikovanými manažery z okruhu osob, v němž roztály miliardy korun z majetku někdejší státní mládežnické organizace. Kohout, kterému v Mladé frontě vyšlo od poloviny 90.let 6 knih, uvedl, že souhlas k vydávání svých děl přenese tam, kde bude Pistorius pokračovat ve své osvědčené činnosti.

Publikace o Vsetínsku zmapuje období od pravěku po dnešek

Období od pravěku přes husitské a obě světové války až po současnost by měla přiblížit publikace o Vsetínsku, kterou připravuje zdejší okresní úřad. "Zahrne dějiny rozdělené do několika etap, kulturu, historii náboženství evangelického, římskokatolického a židovského, místopis a výčet významných osobností okresu," řekl ČTK okresní památkář Dan Žárský. "Ve Vlastivědě okresu Vsetín s podtitulem Valašskomeziříčsko- Rožnovsko-Vsetínsko budou údaje z geologie, paleontologie, archeologie a přírodovědy," dodal Žárský. Na knize pracuje pětatřicet autorů. "Čtenář se například dozví nečekané zajímavosti, třeba o obrovské šafránové louce na Vsetínsku. Říká se, že šafrán tu vytrousili z toren Francouzi při tažení na Rusko. U Študlova je zase naleziště jantaru, oblast Choryně je známá paleontologickými nálezy ryb, zubů žraloka a množstvím amonitů," uvedl Piperek.

Ústřední automotoklub ČR: Denně je v ČR odcizeno 75 až 80 vozidel

Denně je v České republice odcizeno 75 až 80 vozidel; jejich počet se totiž ročně pohybuje mezi 27.500 až 29.500. Vyplývá to z údajů březnového Infoservisu, který ČTK poskytl Ústřední automotoklub ČR. Podle něj navrátí policie majitelům zhruba 17 až 20 procent ukradených vozidel, což je ve srovnání s okolními státy málo. Autoři Infoservisu proto vybídli zájemce o koupi ojetých vozů, aby se lépe než dosud zajímali o původ nabízeného zboží a nekupovali kradená auta.

"Prostořecí" politici soutěží na Internetu o cenu Rypák roku

Prostořeké výroky z úst mnohých předních politiků již nemohl dále mlčky snášet Miroslav Jandora z Brna a rozhodl se na Internetu zřídit anketu Rypák roku (www.rypak.cz). Lidé v ní mohou dávat hlasy těm politikům, jejichž jízlivé věty na adresu svých oponentů je nejvíce zvedly ze židlí. Politik, který v celoroční anketě obdrží nejvíce hlasů, získá jako hlavní cenu prasečí hlavu. "Když občas slyším, co všechno jsou někteří politici schopni vypustit z úst, řekl jsme si, že na hrubý pytel patří hrubá záplata a rozhodl jsem se zorganizovat novou anketu Rypák, ve které bude titul a cena každoročně udělována českému politikovi za nejneomalenější výrok. Možná se nám tak podaří přispět ke kultivaci projevu na naší politické scéně," řekl ČTK Jandora.

V centru Brna začalo v neděli kácení stromů, ochránci ho kritizují

Skupinu 13 vzrostlých stromů v okolí kostela Jana Amose Komenského v Brně začali v neděli kácet pracovníci odborné firmy. Důvodem je pokračující rekonstrukce celého Komenského náměstí. Pokácené stromy, které mají být podle odborných posudků ve špatném stavu, nahradí nová výsadba. Kolem kostela, jemuž obyvatelé Brna říkají "červený", by tak do konce května měla vyrůst dvouřadá alej mladých javorů. Kácení, o němž před dvěma týdny informovali zástupci Útvaru hlavního architekta města Brna i městské části Brno-střed, však kritizují členové Českého svazu ochránců přírody (ČSOP). Ve vyjádření regionálního sdružení, které má ČTK k dispozici, se například uvádí, že ochránci požadovali, aby kolem kostela byly znovu vysázeny platany.

Ze sportu:

Fotbalisté Sparty zvítězili ve dvaadvacátém kole Gambrinus ligy nad Brnem 3:0, Drnovice zdolaly Blšany 2:0, stejným výsledkem skončil i duel Teplice - Bohemians, Jablonec remizoval s Ostravou 2:2, Dukla Příbram porazila České Budějovice 1:0, Žižkov hrál s Libercem 0:0 a bez branek skončilo také utkání Opavy s Hradcem. V nedělním utkání Olomouc podlehla Slavií 0:2. Tabulku vede Slavia, která má stále o čtyři body více než Sparta, třetí místo patří Drnovicím. Poslední tři místa patří Viktorii Žižkov, Hradci Králové a Jablonci.

Hokejisté Vítkovic zdolali v prvním utkání baráže o účast v extralize, která se hraje na čtyři vítězství, Jihlavu 3:0.

Český atlet Jan Železný vstoupil do nové atletické sezóny vítězstvím na mezinárodním mítinku v Pretorii, navíc kvalitním výkonem. Oštěp poslal do vzdálenosti 90 metrů 59 centimetrů.

Mistrem republiky ve sprinterském závodě sdruženářů se stal Milan Kučera, který za sebou zanechal třetího muže světového poháru Ladislava Rygla.

Jiří Novák porazil ve druhém kole tenisového turnaje v Miami Španěla Corretju 6:7 a dvakrát 6:1.

A na závěr zpráv ještě informace o pondělním počasí v České republice.

Převážně zataženo s občasným deštěm. Nejvyšší teploty 7 až 11 stupňů Celsia.

Tolik zprávy Radia Praha