Zprávy pondělí, 27. července 1998

Vážení posluchači, u vysílání Radia Praha vás vítá Eva Petržílková, která vám přináší zprávy.

A nyní podrobněji:

Prezident Václav Havel se zotavuje po operaci

Prezident Václav Havel se v neděli podrobil operaci v Ústřední vojenské nemocnici ve Střešovicích. Česko-rakouský lékařský tým pod vedením Ernsta Bodnera z Innsbrucké univerzitní nemocnice prezidentovi odebral ještě deset až dvanáct centimetrů tlustého střeva postiženého výchlipkami a odstranil umělý vývod. Při operaci profesoru Bodnerovi asistovali jeho zástupce na innsbrucké chirurgické klinice Karl Glaser a primář ÚVN Ladislav Lednický, anestezii zajišťoval primář Bohumil Limberk z ÚVN a přítomen byl i prezidentův ošetřující lékař Ilja Kotík. O termínu operace rozhodla nedělní ranní vizita, při které lékaři zhodnotili prezidentův zdravotní stav jako optimální pro operační výkon.

Jak oznámil profesor Ernst Bodner na tiskové konferenci po skončení operace, zákrok skončil po příbližně třech hodinách a proběhl hladce bez komplikací. Profesor Bodner dále konstatoval, že každá operace a pooperační hojení mají rizika. Při hojení tlustého střeva nikdy není možné, aby rána byla ve zcela sterilním prostředí, takže hrozí zánět. Operace však podle něj probíhala natolik hladce a technicky dokonale, že se riziko zánětu pohybuje na minimální hranici.

První noc po operaci strávil prezident klidnou. Prozradil to dnes ránošéf jeho lékařského konzilia Miroslav Čerbák. Dále uvedl, že prezident dýchá sám s určitou přístrojovou podporou a komunikuje s okolím. Dá se předpokládat, že v příznivém průběhu by dýchací podpora mohla být ukončena. Také šéf operačního týmu, rakouský chirurg Ernst Bodner dnes sdělil, že Václavu Havlovi se daří dobře. Veškeré nálezy, které se průběžně provádějí, jsou v pořádku. Dnes se také sejde lékařské konzilium prezidenta a vydá oficiální zprávu o jeho zdravotním stavu po operaci.

Manželka prezidenta Dagmar, která byla operačnímu zákroku přítomna, ocenila v neděli práci lékařského týmu. "Mám z toho ty nejlepší pocity, ten nejlepší dojem. Byla to práce jako ve švýcarských hodinkách, kdy každý dělal přesně co měl a pan profesor vedl lékařský tým tak skvěle, že za tři hodiny mohla být operace skončena. Chtěla bych všem poděkovat," řekla.

Pokračují práce na odstraňování škod, které způsobily záplavy

Lidé odstraňující na Rychnovsku škody po ničivých záplavách postrádají především úklidové a dezinfekční prostředky a těžkou stavební techniku. Zásobování potravinami a pitnou vodou je podle nich bez problémů. V poničených obcích pomáhá s úklidem řada dobrovolníků. Na místech je přes 200 příslušníků civilní ochrany, 200 vojáků a stovky dobrovolných i profesionálních hasičů. Prioritou záchranářů je čištění říčních koryt a zprůjezdňování komunikací.

Jednotky civilní ochrany, které na Rychnovsku pomáhají s odstraňováním povodňových škod, budou ode dneška posíleny minimálně o sto lidí. Při návštěvě zaplavených oblastí to oznámil velitel vojsk Civilní ochrany Alois Schulz. Nové jednotky by se měly podílet především na zprůjezdnování komunikací, které jsou nutné pro urychlení dalších prací. Zajišťovat by však měly i čištění koryt řek a potoků a přepravu humanitární pomoci.

Hladina východočeské říčky Dědiny klesá. Potvrdilo to měření stavu hladiny na této rozvodněné říčce, která v pátek zaplavila Třebechovice pod Orebem. Třetí povodňový stupeň bude pravděpodobně dnes odvolán. Během dneška by mělo podle meteorologů pršet minimálně. V noci na úterý se však na některých místech východních Čech opět vyskytnou přívalové deště. Jejich intenzitu zatím nelze odhadnout.

Sedmdesát tisíc soukromých korun věnoval v neděli na pomoc obyvatelům povodní vážně zasažené rychnovské obce Kounov ministr financí Ivan Svoboda. Zmíněnou finanční pomoc za ministra předala jeho několikaletá spolupracovnice Barbora Snopková. Ta má se má podle sobotních Lidových novin začít oficiálně starat o stranickou pokladnu ČSSD. Poslanci sociální demokracie již v pátek oznámili, že mezi sebou hodlají vybrat 200.000 korun na pomoc lidem, které tento týden ve východních Čechách postihly povodně. Právě Kounov se zničenou asi desítkou domů bývá označován za nynějšími povodněmi nejvíce postiženou rychnovskou obci.

Nový premiér vystoupil v televizi Prima

Předseda vlády Miloš Zeman by uvítal kombinaci poměrného a většinového volebního systému. Jak uvedl v televizi Prima, republika by mohla být rozdělena na sto volebních okrsků místo současných osmi a z každého okrsku by postupovali dva nejúspěšnější kandidáti. Podle Zemana by to do jisté míry stabilizovalo českou politickou strukturu a umožnilo každé politické straně, která má výrazné osobnosti, aby se uplatnila.

Ve stejném pořadu Miloš Zeman uvedl, že se postoj jeho strany k česko-německé deklaraci nezmění. Současně naznačil, že ČSSD o vyslání svého zástupce do koordinační rady česko-německého Diskusního fóra zatím neuvažuje. Zeman trvá na tom, že v Diskusním fóru by měli být lidé, kteří česko-německou deklaraci podpořili. "Sudetoněmecký landsmanšaft k organizacím, které podpořily tuto deklaraci, rozhodně nepatřil. A podobně jako z naší strany tam nejsou komunisté nebo republikáni, nevidím důvod, proč by tam z německé strany měl být landsmanšaft," řekl. Koordinační rada česko-německého Diskusního fóra má mít 40 členů, po dvaceti na české a německé straně. Česká strana však v únoru jmenovala pouze 19 zástupců, protože svého kandidáta nenavrhla ČSSD. Část českého politického spektra přitom tehdy pobouřilo, že se mezi zástupci Německa objevil šéf Sudetoněmeckého krajanského sdružení Franz Neubauer a další představitelé Němců odsunutých po válce z tehdejšího Československa.

Premiér Zeman se nehodlá v nové funkci vzdát českého automobilu značky Tatra, který užíval jako předseda Poslanecké sněmovny. Jak uvedl v pořadu televize Prima je připraven přemluvit i všechny ostatní členy svého kabinetu, aby používali výhradně česká auta.

Nová vláda bude mnohem tvrději postupovat vůči hnutí skinheads než vláda minulá. Miloš Zeman totiž uvažuje o tom, že toto hnutí bude postaveno mimo zákon. "Budu o tom jednat se svými kolegy, protože hnutí skinheads lze postavit mimo zákon," řekl Zeman v televizním pořadu.

Miloš Zeman pojede na první zahraniční cestu na Slovensko

První zahraniční cesta premiéra Miloše Zemana povede na Slovensko. Sdělila to slovenská soukromá televize Markíza Ta však bližší okolnosti a datum návštěvy neuvedla. V rozhovoru pro tuto stanici premiér Zeman označil za zcela nezbytné, aby vztahy mezi Českou republikou a Slovenskem konečně dosáhly nadstandardní úrovně, kterou v uplynulých letech politici na obou stranách pouze proklamovali. Zdůraznil, že prioritu musí mít dokončení majetkového vypořádání mezi Prahou a Bratislavou.

Reakce politiků na výroky prezidenta v pořadu "Rozhovory v Lánech"

V sobotním pořadu Českého rozhlasu Rozhovory v Lánech prezident Václav Havel ostře odsoudil opoziční smlouvu mezi ODS a ČSSD. Na jeho slova reagoval místopředseda ODS Ivan Langer. Obvinil prezidenta ze snahy vší silou udělat z opoziční smlouvy strašáka. V rozhovoru pro ČTK vyslovil Langer názor, že Václav Havel chce lidi otrávit s nějakou novou verzí špatné nálady. Prezident podle něj neustále rozsévá nebezpečné viry podezírání a jeho politika je plná zákulisních vyjednávání, temných zákoutí, kšeftování a nerespektování výsledků voleb.

Šéf poslanců ČSSD Stanislav Gross odmítl tvrzení, že se opoziční smlouva s ODS chystala už dlouho před volbami. Reagoval tak na slova prezidenta Havla v Rozhovorech v Lánech, že o přípravě dohody o rozdělení moci měl zprávy z útrob sociální demokracie. Gross zdůraznil, že ČSSD měla po volbách tuto variantu jako krajní pro případ, že se nedohodne s KDU-ČSL. Rozhodně také odmítl prezidentovy pochybnosti, že ČSSD nestranně prověří korupční aféry, protože ji bude svazovat opoziční smlouva s ODS. Sociální demokracie se bude podle Grosse snažit uplatnit princip padni komu padni, ať se to týká členů ČSSD, ODS, KDU-ČSL nebo jakékoli jiné strany.

Předseda Poslanecké sněmovny a Občanské demokratické strany Václav Klaus se k výrokům prezidenta Václava Havla v rozhlasovém pořadu odmítl vyjadřovat. "Vzhledem k operaci pana prezidenta se k jeho sobotním výrokům v pořadu Českého rozhlasu raději ani nebudu vyjadřovat," uvedl Klaus ve svém nedělním krátkém prohlášení, které ČTK zprostředkoval tiskový mluvčí ODS Václav Musílek.

Unie svobody měla informace o možném spojení ODS a ČSSD z vícero směrů, nejenom od prezidenta. Podle tiskového tajemníka předsedy strany Patrika Nachera některé signály dostávala před volbami i po volbách. Unie však stále doufala, že pro ODS je to spíš získání si určité pozice, že to nemyslí vážně a že naplní své předvolební sliby. Václav Havel v Rozhovorech v Lánech Českého rozhlasu uvedl, že informace o možném sblížení ČSSD a ODS měl z útrob sociální demokracie. Na případný vznik dohody o rozdělení moci mezi dvěma nejsilnějšími stranami pak upozornil lidovce i unionisty, ale ti mu nevěřili.

Lux uvedl, že Unie svobody byla rozhodnuta tolerovat vládu ČSSD

Unie svobody byla už počátkem července rozhodnuta tolerovat vládu ČSSD a odmítla vstoupit do Luxem prosazované tak zvané velké koalice. Prohlásil to předseda lidovců Josef Lux s tím, že zástupci Unie své stanovisko formulovali 6.července na jednání v Kladrubech. Podle Luxe v té době chyběl už jen krok k sestavení většinové vlády ČSSD, KDU-ČSL a Unie svobody.

Noví náměstci na ministerstvu kultury

Bývalý náměstek ministra zdravotnictví Aleš Dvouletý se stane náměstkem nového ministra kultury Pavla Dostála. Ten už se v minulých dnech nechal slyšet, že jmenováním svých náměstků veřejnosti přichystá překvapení. Podle Dostála je Dvouletý, který čtyři roky pracoval na ministerstvu zdravotnictví, liberálně založený člověk a výborný právník. Druhým Dostálovým náměstkem bude ředitel ostravského divadla Ilja Racek. Ekonomiku bude mít na starosti bývalý ekonomický ředitel České televize Ladislav Paluska.

Pavel Rychetský a Cyril Svoboda debatovali v pořadu televize Nova

Zcela protichůdné postoje zaujali k odvolání ředitele Národního bezpečnostního úřadu Pavla Koláře v nedělním pořadu televize Nova 7 čili Sedm dní místopředseda vlády odpovědný za legislativu Pavel Rychetský (ČSSD) a bývalý ministr vnitra a Kolářův někdejší nadřízený Cyril Svoboda (KDU-ČSL). Zatímco Rychetský jeho odvolání označil za naprosto správné, Svoboda nad ním vyslovil lítost. Rychetský Kolářovi vyčítá, že se "medializoval", ačkoli ministerstvo vnitra má svého tiskového mluvčího. "Úředník ministerstva, který denodenně v televizi a v tisku říká 'musíme prověřit všechny ministry'...úředník ministerstva, které má svého tiskového mluvčího..., který se takto medializuje, musí skutečně z funkce odejít," řekl Rychetský. "Je to porušení základní úřednické kultury - takhle se nemůže státní úředník zrovna na vnitru chovat," dodal. Podle Svobody není Kolář spojen s žádnou politickou stranou a pouze "realizuje zakázku" - prověrkové dotazníky si nevymýšlí a neříká, kdo má být prověřen.

Pavel Rychetský a Cyril Svoboda se ve stejném pořadu shodli na tom, že ČSSD i ODS mohou tzv. opoziční smlouvu vypovědět ještě ve funkčním období současného kabinetu. K tomu by došlo v okamžiku, kdy jedna z těchto stran bude schopna sestavit většinovou vládu. Podle Svobody smlouva celé čtyři roky nevydrží a jedna či druhá strana ji vypoví tehdy, kdy to pro ni bude výhodné. Rychetský nepočítá s předčasnými volbami, ale nevylučuje, že během čtyřletého funkčního období nynějšího kabinetu vznikne místo menšinové vlády vláda většinová.

Vláda podle Pavla Rychetského požádá Nejvyšší kontrolní úřad, aby udělal hloubkovou kontrolu na Pozemkovém fondu a na ministerstvech, která zadávala veřejné zakázky. Rychetský to řekl ve stejném pořadu v souvislosti s připravovanou akcí Čisté ruce. Způsob nakládání Pozemkového fondu s majetkem státu byl předmětem opakované kritiky NKÚ již v minulosti. Ani téměř pět let od svého zřízení fond přesně neví, jaký majetek vlastně spravuje, upozorňoval loni na podzim NKÚ ve zprávě, jíž má ČTK k dispozici. Kontroloři se tehdy také pozastavili mimo jiné nad tím, že někteří nabyvatelé státního majetku dluží fondu stamilióny, jejichž vymáhání "fond nevěnuje dostatečnou pozornost".

Jak dále uvedl v televizi Nova Pavel Rychetský, novelizace zákona o nabývání státního občanství je hlavním cílem v jeho nové funkci. Změna by se měla týkat bývalých Československých občanů, a to i těch, kteří trvale žijí v cizině.

Ministr Kužvart vystoupil na festivalu Zpívání v Českém krasu

Ministr životního prostředí Miloš Kužvart přislíbil ve svém vystoupení na druhém ročníku festivalu Zpívání v Českém krasu ve Tmani u Berouna, že se zaměří na řešení problémů životního prostředí v Českém krasu a bude se zabývat surovinovou politikou České republice. ČTK to řekl v neděli mluvčí organizace Děti Země, která byla jedním z pořadatelů festivalu.

Zvýšení sociálního pojištění bude prý pro podniky nakonec výhodné

Podle rámcových kalkulací povede zvýšení sociálního pojištění ke snížení úrokových sazeb. Po skončení diskusního pořadu České televize V pravé poledne to v neděli řekl ministr financí Ivo Svoboda. Podle jeho slov tento důsledek zmíněné fiskální restrikce, bude-li schválena parlamentem, přinese podnikům vyšší prospěch, než kolik ztratí na zvýšeném odvádění z mezd na sociální pojištění. "Podle mého názoru se pozitivní působení tohoto opatření projeví velmi brzy," dodal Svoboda.

Voliči ODS i ČSSD mají podobné názory na povolební situaci

Voliči dvou největších stran, tedy ČSSD a ODS, mají podobné a optimističtější názory na povolební vývoj než občané, kteří dali hlas některé z menších stran. Vyplynulo to z průzkumu agentury Sofres-Factum, který zpracovala pro ČTK. Na otázku, zda výsledek voleb povede k nestabilitě, odpovědělo kladně z 1027 dotázaných jen 36,8 procenta voličů ODS a 42,4 procenta voličů ČSSD, ale 68,7 procenta voličů komunistů, 49,7 procenta voličů KDU-ČSL a téměř 52 procent voličů Unie svobody.

Mladí lidé z Evropy přijeli do družebního Hodonína

Na 70 mladých lidí ze sedmi evropských měst v neděli přijelo na čtrnáct dnů do Hodonína. Chlapci a děvčata z Velké Británie, Německa, Řecka, Itálie a Francie budou s žáky hodonínských středních škol a učilišť diskutovat mimo jiné o připravované integraci států střední a východní Evropy do Evropské unie a vlivu tohoto kroku na mládež.

Mladý režisér Špaček představil svůj nový film Rychlé pohyby očí

Nový celovečerní film Rychlé pohyby očí představil o víkendu na Letní filmové škole v Uherském Hradišti v předpremiéře pětadvacetiletý student režie a scenáristiky na pražské FAMU Radim Špaček. Snímek, na jehož vzniku se podílela FAMU, Krátký film, Špačkova firma NFI a který přišel na necelé čtyři miliony, sklidil mezi lidmi rozdílné ohlasy. Zatímco část diváků film přijala jako vítané oživení současné tuzemské kinematografie, kritici nešetřili tvrdými slovy. "Vznikl beznadějně špatný film... s pozérskou tříští videoklipových nápadů, harampádím zatuchlých symbolů a schválností v obrazových i zvukových hříčkách," prohlásil například kritik Jan Rejžek.

Sport

Tenistky ČR prohrály v zápasech KB Fed Cupu na pražské Štvanici s Itálií 1:4 a sestoupili z elitní Světové skupiny I. Nejprve Bobková prohrála v sobotu s Farinaovou 0:6 a 4:6, poté Hrdličková podlehla Grandeové 6:7, 6:4 a 4:6 a nakonec opět Hrdličková prohrála s Farinaovou 6:2, 6:1. První bod pro naši republiku získala v neděli Bobková, která porazila Ritu Grandeovou 2:6, 6:3, 7:6 (7:5). Konečnou podobu výsledku utkání o udržení dala závěrečná čtyřhra, ke které její aktérky nastupovaly již za rozhodnutého stavu. Česká dvojice Paštiková, Němečková podlehla Perfettiové a Lubianiové po třísetové bitvě 2:6, 6:4 a 5:7.

Úspěšně si vedli čeští plochodrážníci Antonín Kasper a Marian Jirout v kontinentálním finále Grand prix v Debrecíně. Kasper zvítězil a Jirout obsadil druhé místo. Oba si tak zajistili přímý postup mezi elitu Grand prix pro příští rok.

Česká basketbalistka Eva Němcová se v zámořské WNBA opět výraznou měrou podílela na úspěchu svého klubu Clevelandu Rockers. Cleveland porazil Utah 69:59 a posunul se už na druhé místo ve své konferenci.

Na Hrách dobré vůle v New Yorku obsadil triatlonista Jan Řehula vynikající páté místo, když za vítězným Britem Lessingem zaostal o pouhé tři minuty.

A jaké je dnes v ČR počasí:

Je převážně oblačno až zataženo s přeháňkami a s bouřkami. Nejvyšší denní teploty se pohybují mezi 26ti až 30ti stupni Celsia. Jihovýchodní vítr 2 až 6 mrtrů za vteřinu v bouřkách přechodně zesílí.

Tolik zprávy Radia Praha.