Zprávy pondělí, 27. dubna 1998

Zprávy 27.4.98

Vážení posluchači, u vysílání Radia Praha vás vítá Josef Kubeczka. Na úvod přináším zprávy.

A nyní podrobněji:

Zdravotní stav prezidenta Havla

Prezident Václav Havel může po páteční tracheotomii lehčeji dýchat, funkce orgánů je uspokojivá. Uvádí se to v nedělní lékařské zprávě, vydané v Innsbrucku. Prezident je v bdělém stavu a dorozumívá se neslovně s okolím. Václav Havel seděl v neděli čtyři hodiny v křesle. Podle prezidentova ošetřujícího lékaře Ilji Kotíka jde o počátek jeho pohybové aktivizace. Sezení pomáhá celkové rehabilitaci, ulehčuje funkci plic a krevního oběhu. Prezidentu Havlovi byla vyjmuta žaludeční sonda a poprvé sám jedl polotekutou stravu.

Pokud by se zdravotní stav prezidenta Václava Havla vyvíjel bez jakýchkoli komplikací, bylo by koncem příštího týdne možné uvažovat o prezidentově převozu do České republiky. ČTK to řekl šéf lékařského konzilia prezidenta Miroslav Čerbák.

Názory na prezidentovu případnou rezignaci

Předseda Poslanecké sněmovny a České strany sociálně demokratické Miloš Zeman nevidí důvod k tomu, aby prezident Václav Havel, který se nyní potýká se zdravotními problémy, podával rezignaci. "To ještě není důvod k odstoupení prezidenta," prohlásil Miloš Zeman v nedělním diskusním pořadu soukromé televize Nova. Upozornil, že Václav Havel se vzhledem ke svému onemocnění nemohl vyjádřit k úvahám a návrhům na jeho další setrvání ve funkci. Místopředseda sněmovny Jaroslav Zvěřina (ODS), který vyvolal vášně svým názorem, podle něhož by měl Václav Havel po svém zotavení zvážit ukončení svého funkčního období, v televizi upozornil, že jeho výrok nebyl správně pochopen. "Václav Havel je pro mne mnohem více než prezident," řekl Zvěřina, který podle svých slov projevil ve svém výroku starost o Havlovo zdraví. Jako lékař ale neskrýval své přesvědčení, že Václav Havel se počátkem roku neměl s ohledem na své zdraví podruhé ucházet o prezidentský úřad.

Ve Washingtonu se vytváří fronta proti rozšiřování NATO

Ve Washingtonu se vytváří zlověstná situace kolem rozšíření NATO o Polsko, Maďarsko a Českou republiku. Demokratičtí i republikánští senátoři nechtějí zatížit alianci nejistými politickými a finančními důsledky, napsala z Washingtonu německá agentura DPA. Během několika málo týdnů nejméně 20 z celkového počtu 100 senátorů přeběhlo z tábora stoupenců rozšíření mezi nerozhodnuté a pochybovače. Zmaří americký Kongres historické rozšíření NATO? - ptá se agentura DPA.

Zástupci EU a ČR jednali o rozvoji hospodářských odvětví ČR

Podrobné diskusi o postupu přípravy České republiky na přidružení k Evropské unii bylo věnováno zasedání Společného podvýboru EU a ČR pro dopravu, energii, jadernou bezpečnost, telekomunikace, životní prostředí a regionální rozvoj, které se konalo závěrem minulého týdne v Praze. Jak vyplývá z dokumentu, který po jednání ČTK poskytla Delegace Evropské komise v České republice, v oblasti energetiky se zástupci podvýboru shodli na potřebě další liberalizace trhu energií v ČR a vytvoření nezávislého regulačního orgánu. Dále byla zdůrazněna potřeba investic zásob ropy pro případ nouze, tak jak to vyžadují zákonné předpisy EU. Pokud jde o jadernou bezpečnost, česká strana deklarovala svůj záměr přijmout a uvést do praxe legislativu EU o ochraně proti radiaci do roku 2000.

Miloš Zeman obvinil ministra Pilipa z ohrožování zájmů ČR

Předseda Poslanecké sněmovny a opoziční sociální demokracie Miloš Zeman obvinil ministra financí Ivana Pilipa (Unie svobody), že svými výroky, které pronáší k budoucnosti privatizace v České republice v zahraničí, pomlouvá ČR a ohrožuje její zájmy. V diskusním pořadu televize Nova prohlásil, že Ivan Pilip nemluví pravdu, když prohlašuje, že Evropská unie je znepokojena nedávným usnesením, ve kterém sněmovna požádala vládu o přerušení dalších privatizačních kroků ve strategických podnicích.

Ministr Pilip nebyl příliš překvapen obviněními Miloše Zemana. "Za léta, co se pan Zeman pohybuje na naší politické scéně, je stále zřejmější, že překrucování faktů a osobní útoky patří do jeho běžného repertoáru, takže v tomto směru na tom není nic nového. Jen asi to, že před volbami lze očekávat zesílení této jeho tendence," řekl ministr Pilip ČTK.

ČSOB k privatizaci dříve

Privatizace Československé obchodní banky bude narozdíl od Komerční banky a České spořitelny vyhlášena ještě do voleb, protože jde o banku, která má z politicko-strategického pohledu jiný význam. Řekl to v neděli ministr financí Ivan Pilip. Tato banka se zabývá spíše zahraničními obchodními specializovanými operacemi a nemají u ní vklady statisíce obyvatel nebo desetitisíce podniků. Navíc u ní už byly vyřešeny problémy technického rázu, dodal ministr Pilip.

Místopředseda sociální demokracie Ivo Svoboda předpokládá, že k vyhlášení tendru u ČSOB nedojde způsobem, který by byl nevratný. Do ekonomiky se podle jeho slov v tomto případě zavlekl spor osobního rázu. Ivo Svoboda zmínil výrok slovenského premiéra Vladimíra Mečiara, že se samozvancem (předseda vlády ČR Josef Tošovský) jednat nebude. Ivo Svoboda považuje krok české vlády, která převzala třicetimiliardovou záruku za aktiva ČSOB na Slovensku, za současných podmínek a za stávající politické konfigurace "za nesmysl". Místopředseda ČSSD totiž věří, že zářijové volby otočí orientaci Slovenska.

Fond národního majetku má velmi špatné vedení

Předseda ČSSD a Poslanecké sněmovny Miloš Zeman v souvislosti s výsledkem páteční valné hromady Mostecké uhelné společnosti (MUS) ostře zaútočil na fungování státu v podnicích, kde má podíl. "Stát, který se nechá připravit o svoji většinu, je špatný stát. Orgán státu, který toto způsobí, je špatný orgán. Ostatně soudím, že Fond národního majetku má velmi špatné vedení a jsem rád, že Parlament konečně odvolal jeho prezídium," řekl Miloš Zeman ČTK. FNM na páteční mimořádné valné hromadě MUS neprosadil požadavky na odvolání statutárních orgánů společnosti, když proti jeho návrhu hlasovalo 51,9 procenta přítomných akcionářů. Výsledek hlasování akcionářů potvrdil obavy nad ztrátou státní kontroly nad těžební firmou.

O tom, že Fond národního majetku bude mít v Mostecké uhelné společnosti dlouhodobě méně než 50 procent akcií, tedy že může být přehlasován, nerozhodl FNM, ale vláda. Prohlásil to předseda FNM Roman Češka. Reagoval na vyjádření místopředsedy vlády Josefa Luxe, který řekl, že výsledky páteční valné hromady Mostecké uhelné společnosti jsou špatným vysvědčením pro FNM. Roman Češka dále zdůraznil, že u uhelných společností, včetně MUS, je za hospodaření a za výkon vlastnických práv už od roku 1993 odpovědno zakladatelské ministerstvo. "Pan Lux byl jedním z těch, kteří to nejvíce prosazovali," podotkl Roman Češka.

Ministr Bursík odlétá na pracovní návštěvu USA

Třídenního zasedání Komise udržitelného rozvoje Organizace spojených národů, které v začíná ve středu v New Yorku, se spolu s ministry životního prostředí řady zemí zúčastní i český ministr Martin Bursík. Z Prahy odlétá dnes a v úterý navštíví Světovou banku ve Washingtonu, kde bude jednat o energetice, možnostech úspor energie a využívání alternativních zdrojů. Týž den ho má přijmout administrátorka Agentury pro ochranu životního prostředí USA Carol M. Brownerová.

Veřejné mínění o situaci v ČR

Rovné dvě třetiny občanů se domnívají, že celková situace České republiky se vyvíjí špatným směrem. Opak si myslí pouze 21 procent obyvatel. Oproti roku 1996 tak došlo k nárůstu skepse mezi občany, protože v tomto roce byl počet zastánců obou názorů přibližně vyrovnaný. Vyplývá to z průzkumu, který agentura Sofres-Factum exkluzívně vypracovala pro Mladou frontu Dnes a Český rozhlas.

ODA se nevzdává naděje na možnou předvolební spolupráci s ODS

Občanská demokratická aliance (ODA) se nevzdává naděje na možnou předvolební spolupráci s Občanskou demokratickou stranou (ODS), a to i přesto, že představitelé ODS zaujali už v sobotu skeptický postoj k možnosti uzavřít s aliancí klasickou předvolební koalici. ODS pravděpodobně nabídne na svých volebních kandidátkách zástupcům ODA jen obtížně volitelná místa. "Nepřejeme si tříštit síly pravice, děláme všechno pro to, aby se naše síly sjednotily," řekl po nedělním jednání Ústředního sněmu ODA v Humpolci její předseda Daniel Kroupa. Zdůraznil, že ODA si neklade nemožné podmínky. Přeje si, aby její kandidáti byli umístěni na kandidátkách těsně pod hranicí volitelnosti. Daniel Kroupa ovšem současně neskrýval, že kdyby se obě strany na spolupráci nedohodly, mají činitelé aliance "právo a možná i povinnost" kandidovat samostatně.

Češi na Slovensku obviňují vládu z diskriminace

Za diskriminaci menšinového kulturního života ve Slovenské republice ze strany vlády považují členové výboru Českého spolku na Slovensku každoročně se opakující opožděné přidělování finančních prostředků na kulturní činnost a periodický tisk české národnostní menšině. Tento jev je "v přímém rozporu s nadstandardním postavením národnostních menšin, jak je deklaruje vláda SR," píše se v prohlášení členů výboru Českého spolku na Slovensku, které ČTK obdržela. Jak dále uvádí tato nejvýznamnější česká krajanská organizace na Slovensku, kupříkladu slovenská menšina v České republice dostává žádanou finanční dotaci, která je nesrovnatelně vyšší, než dotace pro Český spolek na Slovensku, pravidelně už začátkem kalendářního roku, takže může v plné míře rozvíjet svůj národnostní život v celém období.

Ostravská Židovská obec si připomněla genocidu Židů

Pietní vzpomínkovou akci k uctění památky Židů popravených a odvlečených do koncentračních táborů za 2. světové války uspořádali v neděli v Ostravě členové místní Židovské obce a pamětníci válečných událostí. Dopoledne si účastníci akce připomněli genocidu ostravských Židů na židovském hřbitově. Při tryzně v obřadní síni symbolicky zapálili šest svíček za šest miliónů Židů, kteří zahynuli v koncentračních táborech a jednu svíčku rozžali za milión Židů padlých během druhé světové války. Po vzpomínce na ostravském hřbitově následovalo v Domě kultury Vítkovic shromáždění k 50. výročí vzniku státu Izrael.

Požár kláštera v Krupce

Požár, který v neděli dopoledne vypukl v areálu bohosudovského kláštera v Krupce na Teplicku, zničil větší část střechy ambitu baziliky Bolestné Matky Boží. Ambit je významnou kulturní památkou a byl postaven na počátku 18. století. Jak řekl ředitel hasičského záchranného sboru okresu Teplice Jaroslav Novotný, po prvních zjištěních se vyšetřovatelé přiklánějí k názoru, že požár vznikl z nedbalosti. Škodu odhaduje Novotný na několik miliónů korun, ale její přesnou výši bude muset vyčíslit majitel, tedy litoměřická diecéze. Zraněn při požáru ani při jeho likvidaci nikdo nebyl.

Kuhnův dětský sbor oslavil 65 let

Kuhnův dětský sbor oslavil nedělním koncertem ve Španělském sále Pražského hradu 65 let existence, šedesát let spolupráce s operou Národního divadla a třicet let uměleckého působení sbormistra Jiřího Chvály v čele tělesa. Na programu byla kantáta Otvírání studánek Bohuslava Martinů a hudba Smetanova, Dvořákova, Ebenova a dalších českých autorů. Vedle Chvály řídily sbor Světlana Tvrzická a mladá sbormistryně Tereza Bystřická, která v něm sama vyrostla. V sedmi odděleních sboru zpívá na 550 dětí, nejlepší - koncertní - oddělení tělesa považuje Jiří Chvála za ekvivalent vrcholového sportu. U počátků sboru v rozhlase, stejně jako u začátků Pražského filharmonického sboru, stál Jan Khn. Podle Chvály, jeho žáka, zůstává typickým charakterem tohoto dětského souboru přirozenost, intonační čistota, nenásilnost a civilnost projevu.

Česká Miss'98

Titul Miss České republiky'98 patří Kateřině Stočesové, která se v sobotu stala vítězkou soutěže dvanácti nekrásnějších dívek Čech a Moravy, jež se nejlépe umístily v krajských kolech. Miss ČR je 18 let, je studentkou a pochází z Podlesí u Příbrami. Měří 171 centimetrů, váží 51 kilogramů. Její míry jsou 90-59-91.

Na mezinárodní soutěž Miss Universe'98 o nejkrásnější dívku vesmíru, která se uskuteční 12. května v Honolulu na Havaji, odletěla v neděli z pražského ruzyňského letiště loňská vicemiss České republiky Kristina Fridvalská. Své šance na umístění v soutěži si netroufá odhadnout, řekla před odletem z Prahy a dodala, že od účasti v soutěži na Havaji si především slibuje hezké zážitky.

Tatraplán mezi "hvězdami" bruselského muzea automobilů

Česká Tatra-600, typ 107 z roku 1951, známá především pod označením Tatraplán, patří k hlavním exponátům bruselského muzea dějin automobilu Autoworld. Kromě technické výjimečnosti je tento Tatraplán vzácný i tím, že v dobách studené války se vozů z bývalého Československa vyváželo na Západ málo. Pro ČTK takto komentoval vystavený Tatraplán hlavní organizátor muzea a vlastník většiny exponátů Ghislain Mahy.

Psaní rekordního diktátu

Celkem 61,1 metru papíru spotřebovali účastníci psaní rekordně dlouhého diktátu, kterým Základní škola v Praze 6-Lysolajích usiluje o zápis do Guinnessovy knihy rekordů. Akce trvala 48 hodin - začala v pátek ráno a skončila v neděli v 8 hodin ráno. Na psaní diktátu se podílelo 567 lidí, z nichž každý psal čtyři až pět minut. Děti psaly ve dne, dospělí v noci. Text účastníci rekordu psali na roli papíru do počítačové tiskárny širokou 34 centimetrů. Popsaná plocha zabírá 22,8 metru čtverečního. Nejstaršímu účastníkovi psaní diktátu bylo 74 a nejmladšímu šest let. O akci byl velký zájem a zapojili se do ní i lidé ze vzdálených míst. Z největší dálky přijel účastník z Bohumilic na Šumavě (okres Prachatice).

Unikátní westernové městečko u Boskovic vstoupilo do páté sezóny

Pátou sezónu zahájilo o víkendu Wild-West-City (WWC) - unikátní westernové městečko v originálním pískovcového lomu u Boskovic v okrese Blansko. Pro příznivce amerického divokého západu připravilo zcela nové akční divadlo, které pro veřejnost nyní sehrají profesionálové z Prahy o víkendech a svátcích vždy v 10:00 a 15:00 až do konce června. Vyhledávaný zábavní park, kde může návštěvník na vlastní oči spatřit v humorné nadsázce přestřelky a klasické rvačky, indiány na koních, kovboje s lasy a desperáty s rychlými kolty a originální kulisy hlavní ulice s typickými saloony a bary, postupně buduje 15 nadšenců od roku 1994. Každým rokem přibývá několik nových objektů. Show nazvanou Divoký Západ (Wild West) poprvé sestavil v roce 1883 William Cody alias Buffalo Bill (1846-1917) a 30 let s ní jezdil po USA a Evropě. O 110 let později byla založena společnost Wild West na území ČR, která se vydala právě po stopách proslulé show.

Ze sportu:

Po páteční předehrávce, v níž Olomouc porazila Opavu 1:0, pokračovalo v neděli 25. kolo první fotbalové ligy zbývajícími zápasy s těmito výsledky: Viktoria Žižkov - Slavia Praha 0:1, Plzeň - Ostrava 3:1, Jablonec - Hradec Králové 3:0, Sparta Praha - Brno 2:0, České Budějovice - Liberec 1:1, Teplice - Drnovice 2:0 a Lázně Bohdaneč - Dukla 2:3. Tabulku vede Sparta s 61 body, druhá Slavia má 48 bodů, třetí Olomouc 44 bodů. Pořadí uzavírají Drnovice a České Budějovice se shodným počtem 27 bodů a beznadějně poslední jsou Lázně Bohdaneč, které nasbíraly pouhých 8 bodů.

Krátce o počasí

V České republice je dnes většinou polojasno, ojediněle přeháňky nebo bouřky. Teploty se pohybují mezi 20 až 24 stupni Celsia.

Tolik zprávy Radia Praha.