Zprávy pondělí, 27. listopadu 2000

Renata Prátová

ČSSD opoziční smlouvu s ODS nevypoví, v čele strany zůstává Miloš Zeman

Předsednictvo České strany sociálně demokratické, které se v neděli v Praze zabývalo neúspěchem strany v krajských i senátních volbách, je proti zrušení opoziční smlouvy s Občanskou demokratickou stranou i odchodu sociální demokracie do opozice. Šéf ČSSD Miloš Zeman novinářům řekl, že v předsednictvu tento názor "jednoznačně převládl". Podle místopředsedy sociální demokracie Petra Lachnita členové předsednictva rovněž podpořili Zemanovo setrvání jak ve funkci premiéra, tak předsedy strany.

Miloš Zeman uvedl, že o odchodu z obou nejvyšších funkcí stále uvažuje, odvolal se ale právě na nedělní usnesení předsednictva, které jeho setrvání ve funkci premiéra i předsedy ČSSD podpořilo. Na adresu čtyřkoaliční výzvy, aby vláda požádala sněmovnu o vyslovení důvěry, pouze poznamenal, že tím se vedení sociální demokracie vůbec nezabývalo, protože "o nesmysly" se nezajímá.

Příčiny volebního propadu Miloš Zeman na tiskové konferenci podrobně nerozebíral, opět ale zmínil malou zakotvenost ČSSD na místní úrovni. Jako jednu z možných věcí, která voliče odrazuje, označil i "jistou rozhádanost" ČSSD, kdy některý ze straníků svěřuje své názory nejprve médiím. Připustil, že má na mysli "mimo jiné" i místopředsedkyni sněmovny Petru Buzkovou, která ho nedávno veřejně vyzvala, aby zvážil odchod z funkce šéfa ČSSD. Zeman rovněž zopakoval, že na schůzce s předsedou Komunistické strany Čech a Moravy Miroslavem Grebeníčkem, která se odehrála mezi prvním a druhým kolem senátním voleb, žádnou rámcovou dohodu s komunisty neuzavřel. Dodal, že Grebeníčkova interpretace, který tvrdil opak, vyvolala mezi oběma stranami "určitou nedůvěru". Poznamenal také, že v současné době nejsou podmínky pro zrušení Bohumínské rezoluce, která ČSSD zakazuje celostátní vládní koalici s KSČM.

Český hlavní vyjednavač při rozhovorech s Evropskou unií Pavel Telička jednal ve Vídni

Projednání kapitoly o životním prostředí v orgánech Evropské unie by se mohlo České republice podařit do konce letošního roku. ČTK to po nedělním jednání se zmocněncem rakouské vlády pro rozšíření Unie Erhardem Busekem ve Vídni řekl státní tajemník českého ministerstva zahraničí a šéfvyjednávač při českých rozhovorech o vstupu do Unie Pavel Telička. "Já si myslím, že ta šance na projednání kapitoly určitě existuje a měl jsem ten pocit, že obě strany k tomu přistupují velmi seriózně," poznamenal Telička.

Uzavření této kapitoly, jakož i kapitoly o energetice, blokuje právě Rakousko kvůli jaderné energetice, zejména jaderné elektrárně Temelín a jejímu vlivu na životní prostředí. Nesouhlas alpské republiky zabránil v polovině tohoto měsíce Evropské unii přijmout stanovisko k oběma kapitolám a Brusel proto toto kolo jednání s Českou republikou vynechal.

Přesvědčit rakouskou stranu o změně jejího dosavadního postoje se bude snažit i šéf české diplomacie Jan Kavan během svého pondělního jednání s ministrem životního prostředí Wilhelmem Moltererem, které se uskuteční ve Vídni. Rakousko do jisté míry spojuje svůj postoj ke kapitole o životním prostředí i s výsledky setkání premiérů obou zemí, kteří by o Temelínu měli v prosinci jednat. V takovém případě by se ale Česká republika mohla dostat do časové tísně. Další kolo jednání země s Evropskou unií je podle Pavla Teličky totiž naplánováno na 5. prosince na ministerské úrovni a přibližně v tomto termínu se uskuteční i schůzka hlavních vyjednávačů.

Česko-německé diskusní fórum jednalo o přítomnosti a budoucnosti

Především přítomnosti a budoucnosti soužití a spolupráce České republiky a Německa ve sjednocující se Evropě se věnovala výroční konference česko-německého diskusního fóra, jejíž dvoudenní zasedání v neděli skončilo v Hamburku. Spolupředsedové fóra Otto Pick a Christoph Zöpel neskrývali, že ani debaty o složité minulosti nelze vymazat. "Je náznak věcí budoucích, že budeme více mluvit o problémech, s nimiž se musíme každodenně potýkat, než se dohadovat o vinách minulosti," řekl ČTK bývalý náměstek českého ministra zahraničí Pick s tím, že i sporná historická témata se budou stále vracet. Náměstek šéfa spolkové diplomacie Zöpel k tomu dodal, že oba státy musejí demonstrovat schopnost "evropského dialogu", a tedy bez předsudků hovořit o čemkoli. Už třetí výroční konference fóra se letos zabývala hlavně evropskou bezpečností jako společným zájmem obou sousedních států.

Diskusní fórum vzniklo na základě česko-německé deklarace z roku 1997 jako platforma pro debaty nejen o neblahé minulosti, ale především o společné budoucnosti v Evropě. Předchozí konference se v uplynulých dvou letech konaly v Drážďanech a Brně. Jako dějiště setkání v roce 2001 se zvažuje Mladá Boleslav.

Premiér Miloš Zeman opět kritizoval výroky budoucího guvernéra ČNB Zdeňka Tůmy o úrokových sazbách

Premiér Miloš Zeman opět snesl palbu kritiky na hlavu budoucího guvernéra České národní banky Zdeňka Tůmu. Po nedělním jednání ČSSD v Lidovém domě potvrdil, že se jejich názory na úrokové sazby a ekonomickou situaci rozcházejí. Šéf sociálních demokratů Tůmovi adresoval podobné výtky už před několika dny. V pátek, kdy prezident Václav Havel oznámil, že do čela centrální banky jmenuje právě Tůmu, Zeman uvedl, že tento krok může vést ke zhoršení vývoje české ekonomiky.

Prezident Havel Zdeňka Tůmu jmenuje 28. listopadu s účinností od 1. prosince. Na další volná místa v bankovní radě usednou Michaela Erbenová pracující v Komerční bance a Jan Frait, který vyučuje monetární ekonomii na Vysoké škole báňské v Ostravě. Funkci viceguvernéra zaujme po Tůmovi dosavadní člen bankovní rady Luděk Niedermayer.

Čtyřkoalice: Kandidatura Heleny Rögnerové do KSČ nás nepoškodí

Představitelé čtyřkoaličních stran soudí, že kandidatura nové senátorky Heleny Rögnerové na členství v Komunistické straně Československa (KSČ) čtyřkoalici nepoškodí. Rögnerová, která kandidovala za čtyřkoalici jako nezávislá, v nedělním diskusním pořadu televize Prima Nedělní partie uvedla, že před listopadem 1989 kandidovala do KSČ ne z přesvědčení, ale kvůli zaměstnavateli.

"Nepoškodí nás to, protože paní Rögnerová nám o tom řekla," řekl v neděli ČTK předseda KDU-ČSL Jan Kasal. Místopředseda Unie svobody Vladimír Mlynář uvedl, že minulost Rögnerové čtyřkoalici sice nepomůže, ale ani nepoškodí. Potvrdil, že čtyřkoalice o ní byla informována. O kandidatuře Rögnerové do KSČ naopak nevěděl předseda Občanské demokratické aliance Daniel Kroupa ani předseda Demokratické unie Ratibor Majzlík. Podle Kroupy jde nicméně o "poklesek rozhodně menší, než které jsou patrné v jiných politických klubech".

Ztráta Českých drah letos naroste o miliardu na 4,8 miliardy korun

Ztráta Český drah letos dosáhne téměř pěti miliard korun. Podle vedoucího tiskového oddělení Petra Šťáhlavského je to zhruba o jednu miliardu korun více než loni. Podle dobře informovaného zdroje z vedení Českých drah ale bude ztráta vzhledem k dosavadním výsledkům zřejmě nižší, protože podnik hospodaří výrazně lépe proti plánu. To ale mluvčí odmítl komentovat. Důvodem narůstající ztráty je především fakt, že stát drahám plně nehradí ztrátu z osobní dopravy. Regulované jízdné pokrývá pouze necelou třetinu celkových nákladů na tuto činnost.

Občanské sdružení Adra vypravilo humanitární zásilku do Kosova

Materiál na stavbu školy a rekonstrukci domu pro mentálně postižené v kosovské obci Ballofe obsahuje humanitární zásilka, kterou v neděli vypravilo občanské sdružení Adra. Celková hodnota zásilky se pohybuje kolem 850.000 korun. Peníze na oba kosovské projekty Adra čerpá jednak z vlastních zdrojů, převážnou částí však na ně přispělo české ministerstvo zahraničí. Česká Adra letos podnikla 28 humanitárních výprav a předala pomoc v hodnotě přes 17 miliónů korun.

Vláda v pondělí rozhodne, kdo bude likvidátorem fondu dětí

Česká vláda v pondělí rozhodne, kdo bude likvidátorem Fondu dětí a mládeže, který spravuje majetek bývalého Socialistického svazu mládeže. Fond má vstoupit do likvidace 1. prosince, kdy začne platit zákon o jeho zrušení. Fond vznikl v roce 1993 a od té doby je kritizován kvůli špatnému hospodaření. Hodnota jeho majetku je nyní necelá miliarda korun.

Čeští astronomové založili Sekci pro temné nebe nad městy

Sekci pro temné nebe, která se snaží změnit způsob veřejného osvětlení měst v zemi, založili po vzoru svých amerických kolegů čeští astronomové. Tvrdí, že města osvětlují špatně konstruovaná svítidla, na jejichž provoz tak obce musejí dávat zbytečně mnoho peněz. ČTK to řekl bývalý předseda České astronomické společnosti Jiří Grygar. "Města osvětlují chybné konstrukce svítidel, která svítí nejen na ulice, ale zbytečně také na nebe. Pokud se astronomům podaří prosadit, aby obce svítidla vyměnily, města ušetří a my bude mít opět temné nebe k pozorování hvězd," řekl Grygar. Uvedl, že výměnu veřejných svítidel už provedly například Svitavy. Také astronom Jan Hollan, který je předsedou Sekce pro temné nebe, se domnívá, že města by mohla výměnou svítidel značně ušetřit.

Koncertem Johna Zorna začne v pondělí festival Alternativa

Koncertem nekonformního newyorského skladatele a saxofonisty Johna Zorna začne v pondělí v pražském divadle Archa osmý ročník hudebního festivalu Alternativa. Akce, která představuje menšinové hudební žánry, potrvá do 9. prosince. Soustředí nejen kapely hrající náročnější rock, ale zasáhne i do jazzu a moderní vážné hudby, k experimentální elektronické tvorbě, k alternativní taneční hudbě a etnickým vlivům. Nedílnou součástí přehlídky jsou představení alternativních divadelních souborů, výstavy, filmové projekce a další akce, například pozdně večerní společné jamy účastníků festivalu. Vedle Zorna s jeho projektem Masada se v Praze objeví například Američanka Laurie Amatová, kapely z Petrohradu, Bordeaux a Budapešti, interpreti z Polska, Británie, Finska, Slovinska, Austrálie, Rakouska a Německa a řada českých hudebníků.

Oštěpař Jan Železný se stal Světovým atletem roku

Oštěpař Jan Železný se po prvenství v anketě o Českého a Evropského atleta roku v neděli dočkal dalšího významného ocenění. V Monte Carlu korunoval Mezinárodní atletický fond ve spolupráci s IAAF trojnásobného olympijského vítěze Světovým atletem roku, což se žádnému z českých atletů ještě nikdy v historii nepodařilo. Renovovaný Hvězdný sál v komplexu Sporting d'Eté zářil tentokrát jen pro světového rekordmana a americkou sprinterku Marion Jonesovou, která triumfovala v ženské kategorii.

Výsledky 16. kola první fotbalové ligy:

Olomouc - Teplice 3:1, Příbram - Sparta Praha 1:1, Brno - Ostrava 1:0, Žižkov - Liberec 2:0, Jablonec - Bohemians 1:0, České Budějovice - Plzeň 4:3, Blšany - Drnovice 0:0. Utkání Slavia - Synot se hraje v pondělí. Tabulku vede Sparta Praha před Teplicemi, třetí je Příbram a poslední Plzeň.

V neděli byly v 27. kole extraligy ledního hokeje zaznamenány tyto výsledky: České Budějovice - Plzeň 4:2, Vsetín - Slavia Praha 1:6, Sparta Praha - Zlín 0:2, Karlovy Vary - Litvínov 2:4, Pardubice - Kladno 4:5 po prodloužení a v předehrávkách Třinec - Vítkovice 3:4 a Havířov - Znojmo 2:1. V neúplné tabulce vedou Pardubice před Litvínovem a Vsetínem. Poslední jsou Karlovy Vary.

A ještě informace o pondělním počasí v České republice:

Polojasno až oblačno, ojediněle přeháňky, na horách sněhové. Nejvyšší denní teploty vystoupí na 3 až 7 stupňů, na horách se budou pohybovat kolem jednoho stupně Celsia.