Zprávy pondělí, 27. prosince 1999

Vážení posluchači, u zpráv Radia Praha vás vítá Kateřina Brezovská.

Nyní podrobněji

Havel: Lidstvo se bez duchovní obnovy bude řítit do záhuby

Nadcházející rok na přelomu tisíciletí by měl být podle prezidenta Václava Havla příležitostí pro hlubší sebereflexi, protože bez duchovní obnovy se svět bude řítit do záhuby. "Myslím, že opravdu bez nějaké velké duchovní obnovy je tento svět ztracen, celá tato civilizace," řekl prezident ve vánočních Rozhovorech v Lánech, kam si jako hosta pozval světícího biskupa Václava Malého. Prezident s biskupem Malým probíral i postavení kněžích ve společnosti. Malý míní, že církevní hodnostáři do politiky nepatří, ale podle prezidenta jsou její součástí stejně jako všichni občané. "Dokonce by v ní (politice) měli sehrávat určitou velmi zvláštní a specifickou roli, nejen církev katolická, ale i jiné církve, různá duchovní společenství," míní. Kněží by měli stejně jako vysoké školy, spisovatelé, umělci a novináři podávat pohled na svět v širších souvislostech, vidět "kousek dopředu za horizont nejbližších voleb nebo nejbližšího hlasování v parlamentu", soudí prezident. Tento hlas by měl mít svou váhu a vážnost, "aby tvořil součást bohaté strukturované občanské společnosti, které ti profesionální politici mají sloužit, ale která je má pod jakýmsi trvalým kontrolním zrcadlem". Podle biskupa Malého však v české společnosti scházejí občanské iniciativy, které by někde v prostoru mezi politickou mocí a občany dávaly podněty a spoluvytvářely prostor pro politiky.

Ministr Mertlík: Schodek státního rozpočtu bude za rok 1999 nižší, než předpokládaných 40 miliard korun

Schodek státního rozpočtu bude za letošní rok nižší, než předpokládaných 40 miliard korun. Uvedl to ministr financí Pavel Mertlík s tím, že letošní deficit by měl začínat trojkou. Podle něj je však těžké konkrétní předpověď, vzhledem k nepravidelnému vývoji příjmů a výdajů, ke konci roku udělat. Podle místopředsedy vlády Pavla Mertlíka tak skončí letošní hospodaření sice v mínusu, ale někde mezi původně schválenými 31ti až 40ti miliardami korun, na které byl odhad schodku rozpočtu později revidován. Výsledek je podle něj lepší vzhledem k příznivějšímu průběhu křivky platby daňových povinností, především daně z přidané hodnoty a spotřební daně.

Jednání s Erste Bank o koupi České spořitelny skončila

Jednání s Erste Bank o koupi České spořitelny skončila, ministr financí Pavel Mertlík ale není spokojen s cenou. Nabídka Erste bank je podle něj kompromisní. O koupi Spořitelny projevila zájem i IPB, ale ta prý nesplňuje požadavky usnesení, které o privatizaci bankovního ústavu přijala vláda. Prozatím má Erste bank exkluzivitu, a to až do konce ledna. Do té doby se musí vláda rozhodnout, zda chce její nabídku akceptovat.

V ČR poklesl počet majetkových, násilných i mravnostních trestných činů

V České republice poklesl počet majetkových, násilných i mravnostních trestných činů. Naopak mnohem více zaznamenali policisté hospodářské kriminality - jako například podvodů nebo zpronevěr. Policie byla tento rok i o něco úspěšnější v řešení případů - podařilo se jí objasnit o skoro 4 procenta více - celková objasněnost ale stále přesáhla jen 45 procent a na území Prahy pouhých 30 procent. Úspěšnost v hledání viníků hospodářských činů je ale naopak 95tiprocentní.

Liturgické průvody a slavnostní bohoslužby se konaly v sídelních městech českých biskupů

Katolická církev vyhlásila oslavy Velkého jubilea roku 2000. Katoličtí biskupové v diecézních katedrálách po celém světě zahájili v sobotu dopoledne liturgické průvody a slavnostní bohoslužby. Konaly se i v sídelních městech českých biskupů - tedy v Praze, Olomouci, Brně, Českých Budějovicích, Plzni, Litoměřicích, Hradci králové a v Ostravě. Ceremoniály spojené se "svatým rokem" se opakují jen jednou za 25 let. Patriarcha Církve československé husitské Josef Špak řekl, že ostatní křesťanské církve nejsou přelomem věků tolik přitahovány a proto nevěnují tomuto výročí podobnou pozornost.

Moravští vinaři světili v neděli víno

Přes 800 vzorků letošního vína posvětil v neděli v kostele v Moravské Nové Vsi na Břeclavsku farář Stanislav Kovář. Informoval, že obřad se koná obvykle v předvečer svátku sv. Jana Křtitele. Nepřátelé chtěli podle legend světce otrávit jedem ve víně, on nápoj požehnal, vypil a nic se mu nestalo. Pověsti upozorňují, že kdo se na pondělní svátek Jana Evangelisty vína napije, toho neotráví ani hadí uštknutí. Obřad moravští vinaři obnovili před osmi lety. "Inspirovala nás podobná slavnost v sousedním Rakousku," dodal starosta obce Stanislav Šedivý. Podtrhl, že v Moravské Nové Vsi je z 2500 obyvatel zhruba 400 vinařů. "Letošní sklizeň byla mimořádně kvalitní a nazýváme ji úrodou století," podtrhl.

Pietní akt u hrobu spisovatele Karla Čapka připomněl 61. výročí jeho úmrtí

Pietní akt u hrobu spisovatele Karla Čapka na pražském vyšehradském hřbitově připomněl 61. výročí jeho úmrtí. Předseda Společnosti bratří Čapků Josef Protiva zdůraznil, že Čapkovo dílo přetrvalo všechny totalitní režimy, které se ho snažily potlačit. Spisovatel Ivan Klíma se zamýšlel nad Čapkovým obdivem k "obyčejnému" životu a jeho odporem ke všem totalitním ideologiím. Společnost má zhruba 1200 členů a především pečuje o udržování odkazu díla Josefa a Karla Čapkových. Loni oslavila půl století své existence.

Čeští zájemci si letos koupili zhruba 800 kulturních pasů

Čeští zájemci si letos koupili zhruba 800 kulturních pasů Euroregionu Elbe/Labe. Mají tak levnější přístup do kulturních zařízení na saské straně tohoto euroregionu. Slevy na vstupném platí do téměř 70 muzeí, galerií, zámků, zahrad a dalších zajímavých objektů v Drážďanech a v okresech Míšeň, Saské Švýcarsko a Weisseritz. Obliba těchto pasů mezi našimi občany letos značně stoupla, protože loni si ho koupilo jen kolem 300 lidí.

Pražský hrad připravil na leden pro své návštěvníky tematické procházky

Historii a umění sídla českých králů přiblíží prohlídky Pražského hradu, které začínají krátce po Novém roce. Hned druhého ledna se vydají tématické výpravy po stopách významných historických událostí, které se zde odehrávaly. O týden později se návštěvníci mohou vydat cestou po deseti stoletích zdejší architektury, kde je odborníci seznámí s jednotlivými uměleckými slohy uplatněnými při výstavbě Hradu. Další týdny se mohou návštěvníci podívat do Obrazárny, dále na výsledky působení Petra Parléře a poslední lednový týden si mohou připomenout pověsti a legendy vztahující se k Pražskému hradu.

Stovky lidí přišly obdivovat krásy setmělého Bouzova

Bezmála 700 návštěvníků využilo o Vánocích nabídky správy hradu Bouzov a při speciálních večerních prohlídkách zhlédlo setmělé hradní komnaty osvícené pouze svíčkami v dobových svícnech. "Letos přišlo o něco méně návštěvníků, jelikož nám nepřálo počasí. První vánoční svátek padal mrznoucí déšť a třetina zájemců večerní prohlídku nakonec odřekla. Dnes hustě sněžilo a rovněž přijelo méně lidí. Přesto chceme v této tradici pokračovat i příští Vánoce," řekla ČTK bouzovská kastelánka Hana Váňová. Bouzov byl postaven ve druhé polovině 13. století. K nejvýznamnějším pánům, kteří ho spravovali, patřil král Jiří z Poděbrad. Po třicetileté válce zůstaly z Bouzova jen rozvaliny. Přesto ho na konci 16. století koupil řád německých rytířů, který hrad vlastnil až do 20. století. V letech 1896 až 1901 prošel Bouzov rozsáhlou rekonstrukcí, při níž získal nynější pozdně gotický vzhled, který do hradu často přitahuje filmové štáby.

Ze sportu

Hokejisté Sparty se po 30-tém kole extraligy Českého Telecomu vrátili do čela tabulky, když přehráli České Budějovice 6:1, zatímco dosud vedoucí Plzeň prohrála na domácím ledě s Litvínovem 2:4. Nečekalo se ani vítězství Znojma nad Zlínem 4:2, Vsetín porazil Třinec 3:1 a Havířov vyhrál nad Pardubicemi 7:4.

Na mistrovství světa dvacetiletých hokejistů ve Švédsku remizovali čeští reprezentanti s týmem Spojených států 2:2. Vyrovnávací branky našeho celku, který dotahoval soupeřův náskok, zaznamenali Havlát a Vašíček.

Počasí

Nepřízeň počasí postihla o vánočních svátcích bezmála celou republiku. Na západě Čech má vichřice na svědomí desítky spadlých stromů, výpadky elektřiny, spadlé elektrické vedení a stržené střešní krytiny. Na Přimdě na Tachovsku dosahoval vítr v nárazech 118 kilometrů v hodině, což jsou hodnoty orkánu. Spadlé stromy komplikovaly dopravu prakticky na celé Šumavě. V jižních Čechách napáchal vichr nejvíce škod v oblasti Trhových Svinů i v samotných Českých Budějovicích. Silný vítr o rychlosti až sto kilometrů za hodinu srážel stromy i na Vysočině. Podle meteorologů tam nebezpečí polomů potrvá až do dnešního poledne.

Dnes je na území ČR zataženo až oblačno, občas přeháňky dešťové nebo deště se sněhem, od středních poloh sněhové. Teploty 1 až 5 stupňů Celsia, v tisíci metrech na horách kolem nuly.

Tolik zprávy Radia Praha.