Zprávy pondělí, 28. prosince 1998

A nyní zprávy podrobně:

Tlustý: Prověřování adeptů na vyznamenání je problém Hradu

Odpovědnost za aféru kolem prověřování kandidátů na státní vyznamenání Úřadem pro dokumentaci a vyšetřování zločinů komunismu 'ÚDV) nese podle předsedy poslaneckého klubu ODS Vlastimila Tlustého jednoznačně prezidentská kancelář. Tlustý v nedělním pořadu televize Nova "7, čili sedm dní" poukázal na to, že Kancelář prezidenta republiky písemně požádala někdejšího ředitele ÚDV Václava Bendu, aby se vyjádřil k udělení státního vyznamenání bývalému vídeňskému starostovi Helmutu Zilkovi. Kancléř Ivan Medek přitom podle něj v žádosti uvedl, že tak činí "na základě pokynu pana prezidenta". Benda podle Tlustého žádosti vyhověl v duchu hesla "pro dobrotu na žebrotu". Spíše to však dělat neměl, protože jsou k tomu určeny příslušné úřady.

Předseda poslaneckého klubu ČSSD Stanislav Gross ve stejném pořadu odmítl, že by ČSSD kdysi požádala Úřad pro dokumentaci a vyšetřování zločinů komunismu o prověření průniku agentů Státní bezpečnosti do řad exilové sociální demokracie. Při tomto šetření vyšel podle některých informací na světlo právě spis týkající se bývalého vídeňského starosty Helmuta Zilka.

Gross: Rumlova výzva k odstoupení Grulicha je dobrá komedie

Za dobrou komedii označil v neděli šéf poslaneckého klubu ČSSD Stanislav Gross v pořadu TV Nova "7, čili sedm dní" nedávnou výzvu bývalého ministra vnitra Jana Rumla k odstoupení současného šéfa tohoto resortu Václava Grulicha. Podle Rumla by měl Grulich rezignovat kvůli své odpovědnosti za rušení třetích odborů úřadů vyšetřování, personální politiku na ministerstvu vnitra a zásahy do činnosti Úřadu pro dokumentaci a vyšetřování zločinů komunismu. O rozhodnutí zrušit odbory úřadů vyšetřování specializované na boj s organizovaným zločinem se podle Grosse dá polemizovat, ale není to "na odstoupení" Grulicha. Ostatní důvody, které Ruml uvedl, Gross označil za nefér. Podotkl, že Ruml ve své někdejší funkci podepsal desítky výjimek z lustračního zákona bývalým pracovníkům StB, kteří za jeho působení na vnitru pracovali v poměrně významných funkcích.

Předseda poslaneckého klubu ODS Vlastimil Tlustý v této souvislosti mimo jiné uvedl, že za Rumla šlo o "bohémské ministrování". Obsazování funkcí na vnitru bývalými komunisty a zrušení třetích odborů úřadů vyšetřování označil za alarmující. "Nepochybně by tam byly nalezeny nějaké nedostatky, které teď jsou možná odstraňovány, ale způsob a směr, kterým jsou odstraňovány, je pro mne velmi nevěrohodný," poznamenal Tlustý.

Umělci žádají odstoupení ministra Davida kvůli odvolání Roithové

Odstoupení ministra zdravotnictví Ivana Davida žádá kvůli jeho postupu při odvolání Zuzany Roithové z funkce ředitelky pražské vinohradské nemocnice sedm známých osobností. Vyplývá to z otevřeného dopisu, který v těchto dnech zaslali předsedovi vlády a ČSSD Miloši Zemanovi scenárista Ladislav Smoljak, režiséři Zdeněk Svěrák a Jiří Menzel, ředitelka Divadla na Vinohradech Jiřina Jirásková, spisovatel Ludvík Vaculík, herec Jiří Suchý a publicista Vladimír Just. Podle nich ministr zdravotnictví odvolal Roithovou bez důvodu, v rozporu s objektivními fakty a proti vůli naprosté většiny tamních lékařů a pacientů. Petici na její obranu podepsalo 56 vedoucích pracovníků a přes 1100 zaměstnanců pražské nemocnice Královské Vinohrady. Plný text dopisu v neděli obrdžela ČTK.

Nová předsedkyně Senátu začne úřadovat v novém sídle

Nová předsedkyně Senátu Libuše Benešová 'ODS) nebude úřadovat v Kolowratském paláci jako její předchůdce Petr Pithart 'za KDU-ČSL), ale v nově opravených prostorách Valdštejnského paláce, který je považován za oficiální sídlo horní komory parlamentu. Do nové kanceláře se Benešová s největší pravděpodobností přestěhuje ještě mezi svátky nebo počátkem ledna. Podle tiskové mluvčí Senátu Květoslavy Kozákové úřadovnu nové předsedkyně horní komory zbývá ještě dovybavit nábytkem a dalšími věcmi nutnými pro hladký chod kanceláře.

Pro Luxe se objevili možní dárci kostní dřeně

Bývalý předseda KDU-ČSL Josef Lux, který trpí leukémií, v neděli připustil, že se již objevilo několik pro něj nadějných dárců kostní dřeně. "Ještě však nemohu říct, že by to bylo ve finále," řekl Lux v pořadu televize Prima "Nedělní partie". Současně se v této souvislosti bez bližšího upřesnění zmínil, že se před několika dny vrátil z "jisté" evropské země, kde odborníci nalezli v mezinárodním registru vhodného dárce, jehož kostní dřeň se s jeho shoduje v osmi hlavních znacích.

Zástupce ředitele Ústavu hematologie a krevní transfúze Petr Turek před týdnem uvedl, že nalezený dárce by byl akceptován většinou transplantačních center, ale přesto by jeho volba přinesla postiženému "měřitelné riziko". Hledání vhodného dárce podle něj může pokračovat ještě asi čtvrt roku, pak bude riziko operace větší. Leukémie je u Luxe podle Turka v klidovém stavu.

Halík: Náboženství je zanedbané, přesto přibývá otevřených lidí

Náboženství v České republice je podle katolického kněze, prezidenta České křesťanské akademie Tomáše Halíka zanedbané, přesto přibývá lidí, kteří jsou k druhým otevření. "Například Václav Havel, Jan Patočka nebo Tomáš Garrigue Masaryk měli určitou distanci od církevního typu víry, ale přece je ta duchovní a morální sféra pro ně důležitá, řekl Halík v pořadu televize Prima "Nedělní partie". Podle něj je nyní ve světě trendem ohromný vzrůst zájmu o náboženství. "Jsou v krizi určité podoby náboženství, ale rapidně ubývá rozhodného ateismu. Přibývá oblast lidí, kteří si kladou otázky, že něco musí být," konstatoval Halík s tím, že víra se nedá nařídit, protože je to životní orientace a vnitřní filozofie. Další host "Nedělní partie", bývalý předseda KDU-ČSL Josef Lux ho doplnil názorem, že víra je životní styl.

"Je důležité, aby věřící byli vnitřně silní a k ostatním lidem tolerantní a otevření," řekl Lux. Netolerantní jsou podle něj většinou ti, kteří jsou vnitřně slabí. "Každý člověk dělá chyby, ale důležité je si uvědomit, že chybu udělal. To je naděje k tomu, aby ji uměl korigovat," dodal ve zmíněném pořadu televize Prima Josef Lux.

Rybova Česká mše vánoční hudebním symbolem Vánoc

Česká mše vánoční Jakuba Jana Ryby, hudební symbol českých Vánoc, zazněla letos v prosinci v Praze více než dvacetkrát na koncertech, šestkrát scénicky ve Státní opeře, na Štědrý večer v plenéru na Staroměstském náměstí a mnohokrát vedle toho na kůrech kostelů při bohoslužbách. Na trhu se vedle reedic CD s několika staršími snímky objevily současně tři další nové nahrávky díla. Nejinak tomu bylo v dalších městech - instrumentální a vokální party oblíbené "Rybovky" měli v rukou profesionálové i amatéři, věřící i nevěřící.

Závěr vánočních svátků patřil na Moravě duchovním tradicím

Premiérový pořad "Cesty světla" uvedli v neděli v kostele Svaté Rodiny v Luhačovicích členové Folklórního studia z Buchlovic na Uherskohradišťsku. Podle jeho vedoucího Miloše Hrdého scénář vychází především ze záznamů Jankovské mše vánoční, která v této obci moravského Slovácka poprvé zazněla pravděpodobně kolem roku 1860. "Do Jankovic byla nějakým záhadným způsobem přenesena asi ze středního Slovenska, upravena v duchu moravských vánočních tradic a zpívána v První hod vánoční a první den nového roku za doprovodu varhan a jankovské dechovky," uvedl pro ČTK Hrdý. Podle něho je hodinový koncert jakoby odleskem Ježíšova narození. Událost je symbolizována ve světlech, koledníci Kristu přinášejí například hořící svíčky.

Ústecké pivovary nabídly na Vánoce "Extra Premium"

Speciální várku ústeckého Zlatopramenu "Extra Premium" v elegantních třetinkových lahvích mohli pod vánočním stromkem popíjet Severočeši, ale i další zákazníci Ústeckých pivovarů. Ležák, který jinak firma exportuje do Španělska, Británie a zemí bývalé Jugoslávie, se prodával za cenu přes deset korun za láhev, ale přesto byl o něj o svátcích zájem. Zlatopramen budou od příštího roku pít i Číňané v oblasti Šanghaje, kde firma zakládá společný podnik, který bude vařit ústecké pivo v tamním rekonstruovaném pivovaru.

Start české expedice do Kapského Města byl téměř o rok odložen

Situace na Blízkém východě a jarní období dešťů v Africe jsou hlavními důvody odkladu expedice s názvem Trans-Africa, Air-Ground Expedition na říjen příštího roku. Na dotaz ČTK to v neděli řekl její vedoucí Richard Santus. Cesta měla původně začít 28. prosince v České republice a skončit zhruba po třech měsících v jihoafrickém Kapském Městě, kam měli členové expedice putovat nejen po souši ve speciálně upraveném terénním kamiónu, ale i vzduchem v ultralehkém letounu EV-97 Eurostar. Trasa měla začít na letišti v Podbořanech a pokračovat přes Slovensko, Maďarsko, Rumunsko, Bulharsko, Turecko, Sýrii, Egypt, Súdán, Etiopii, Keňu, Ugandu, Zair, Rwandu, Burundi, Tanzanii, Malawi, Zambii, Mosambik, Zimbabwe, Botswanu, Namibii až do JAR. Za partnery expedice byli prostřednictvím Centra pro vzájemné česko-africké obchodní vztahy doporučeni čeští výrobci, kteří mají zájem prosadit se na africkém trhu. Letoun a kamión, na kterých členové expedice přicestují do JAR zřejmě na přelomu let 1999-2000, by měly zůstat v cílové stanici u svých budoucích uživatelů.

Ze sportu:

Český skokan na lyžích Jakub Janda obsadil páté místo v mezinárodních Svatoštěpánských závodech v polském Zakopaném. Na můstku K-115 zvítězil domácí reprezentant Adam Malysz, který za skoky v délce 119,5 a 122,5 metru obdržel od rozhodčích celkově 252 bodů. Dalším českým skokanům se již tolik nedařilo. Jaroslav Sakala, jenž nebyl nominován do týmu České republiky pro Turné čtyř můstků, skončil čtrnáctý, dvě místa před ním figuruje ve výsledné listině Jiří Parma, syn bývalého československého reprezentanta.

Vítězem Českého poháru v basketbale mužů se stal potřetí za sebou celek Slovnaftu Opava. Ve finálovém utkání zvítězili opavští basketbalisté nad mužstvem NH Ostrava 84:80.

Čeští hokejoví reprezentanti prohráli v úvodním kole světového šampionátu hráčů do 20 let v Kanadě s mužstvem Slovenska 2:3.

Výsledky neúplného 29. kola hokejové Staropramen extraligy: Vítkovice - Pardubice 4:3, Opava - Zlín 2:2, České Budějovice - Kladno 1:3, Litvínov - Sparta 1:5.

O počasí:

V jedno velké kluziště se změnily v neděli dopoledne obce a města střední Moravy, když od časného rána začal padat mrznoucí déšť, který ulice, chodníky i parky pokryl ledovým příkrovem. Také na Olomoucku, Prostějovsku, Jesenicku, Bruntálsku, Šumpersku a ve východních Čechách zvláště na Trutnovsku, Rychnovsku, Náchodsku a Ústeckoorlicku lékaři a silničáři varovali lidi, aby nechodili ven a nejezdili auty, pokud to není nezbytně nutné. U nás v Praze bylo v neděli zataženo, teploty se pohybovaly kolem 9 stupňů nad nulou. Stejná předpověď meteorologů platí i pro dnešní den.

A ještě jaká je situace na českých horách:

Stále dobré podmínky pro zimní sporty nabízejí lyžařům nejvyšší české hory Krkonoše. Ve Špindlerově Mlýně leží podle informací Horské služby asi 50 cm sněhu, na sjezdovkách v areálech na Medvědíně a ve Svatém Petru je díky umělému zasněžování také dostatek sněhu.

Ideální podmínky pro sjezdové i běžecké lyžování jsou v nejvyšších moravskoslezských horách Jeseníkách: Na Ovčárně leží 110 cm, ostatní střediska hlásí kolem 25 až 30 cm sněhu.

Tolik zprávy Radia Praha.