Zprávy pondělí, 28. února 2000

Úvodní zprávy českého vysílání Radia Praha vám přináší Eva Petržílková:

A nyní podrobně:

Příští dva roky povede Unii svobody její dosavadní úřadující šéf Karel Kühnl

Novým šéfem Unie svobody se stal v neděli dosavadní úřadující předseda Karel Kühnl. Rozhodli o tom delegáti republikového shromáždění unionistů v Brně. V čele unie tak nahradil jejího prvního předsedu Jana Rumla, který z vedení strany odešel na konci loňského roku. Příští dva roky chce Kühnl podle vlastních slov vést stranu tak, aby se stala reálnou hrozbou ODS v boji o pravicového voliče. Odmítá jít do vlády se sociální demokracií a naopak má ambice stát se motorem čtyřkoalice.

Karel Kühnl porazil ve volbách svého protikandidáta Vladimíra Mlynáře velkým rozdílem hlasů, ač byl považován pouze za mírného favorita. Delegáti mu dali 193 hlasů, zatímco Mlynář jich dostal jen 87. Mlynáře však unionisti zvolili prvním místopředsedou strany. Na tuto funkci kandidoval sám. Dalšími místopředsedy Unie svobody byli zvoleni Hana Marvanová, Petr Mareš a šéf ostravských unionistů Miroslav Malchar.

Unie svobody se také na svém republikovém shromáždění usnesla, že nejlepší možnou formou postupu v příštích volbách do Poslanecké sněmovny bude společná kandidátka všech stran čtyřkoalice Unie, ODA, DEU a KDU-ČSL. O takovéto kandidátce se mluví už dlouho, zatím však nepadlo definitivní rozhodnutí, zda ji strany skutečně postaví.

Nový předseda Unie svobody Karel Kühnl znovu nevyloučil, že se bude ucházet o funkci leadra celé čtyřkoalice. Tu vedle unie tvoří KDU-ČSL, ODA a DEU. Kühnl argumentuje tím, že předpokládaná vůdčí osobnost se musí opírat o silnou pozici ve vlastní straně, a tu po nedělní volbě předsedy má.

Představitelé ODS míní, že s ní bude Unie svobody v čele s Kühnlem více spolupracovat

Občanská demokratická strana očekává, že zvolení Karla Kühnla předsedou Unie svobody povede k obratu ve vztazích mezi ODS a Unií a k brzké spolupráci obou stran. Vyplývá to z reakce místopředsedů ODS Libuše Benešové a Ivana Langera na nedělní výsledky voleb nového vedení této strany. Langer osobně doufá, že Kühnl bude tím, kdo unii umožní odolat "lákání z leva" a bude i zárukou její budoucí spolupráce s ODS. Benešová pak považuje za zajímavé to, zda Kühnl a první místopředseda Mlynář dokáží překonat určitou rivalitu a nakolik budou spolupracovat.

Politici ČSSD změny od nového vedení Unie svobody neočekávají

Sociálnědemokratičtí politici neočekávají, že by zvolení Karla Kühnla do čela Unie svobody mohlo přinést nějakou změnu ve vztazích obou stran. Účast na schůzce, o níž chce nový šéf unionistů požádat předsedy všech demokratických stran, předem neodmítají, k jejím výsledkům jsou však skeptičtí. Vyplynulo to z jejich vyjádření pro ČTK.

"Já se přiznám, že z mého pohledu je to prakticky jedno," uvedl v televizním pořadu 7 čili Sedm dní předseda poslanců ČSSD Stanislav Gross k volbě unionistů mezi Kühnlem a Mlynářem. Kühnla však považuje za erudovanějšího. Unie se dostala podle Grosse v poslední době do role křiklouna, místo aby formulovala, co vlastně chce prosazovat. Přislíbit účast ČSSD na schůzce s unií považuje za předčasné, nejdříve by měl být totiž nastíněn obsah takového setkání.

KDU, ODA i DEU uvítaly zvolení Kühnla i Mlynáře do vedení Unie svobody

Zvolení Karla Kühna předsedou Unie svobody a Vladimíra Mlynáře prvním místopředsedou uvítali představitelé čtyřkoalice. Jsou přesvědčeni, že tato volba unionistů postavení čtyřkoalice posílí. Místopředseda KDU-ČSL Cyril Svoboda i předsedové ODA a DEU Daniel Kroupa a Ratibor Majzlík jsou přesvědčeni, že tato volba unionistů nepochybně posílí postavení čtyřkoalice, kterou uvedené čtyři strany tvoří. Věří totiž, že Kühnl dostojí svému slibu a udělá vše, aby se čtyřkoalice stala reálnou hrozbou ODS v boji o pravicového voliče. Všichni tři politici připomněli, že nedávno sám Kühnl zveřejnil své ambice být nejen v čele unie, ale i čtyřkoalice. Pochybují, že by na od svého úmyslu chtěl ustoupit.

Gross soudí, že změny ve vládě budou rychle po schválení rozpočtu

Předseda poslanců ČSSD Stanislav Gross se domnívá, že slibovaná rekonstrukce vlády by se mohla uskutečnit v krátké době po očekávaném schválení rozpočtu. Jak prohlásil v televizi Nova, je přesvědčen, že do osmačtyřiceti hodin od schválení rozpočtu předseda vlády oznámí konkrétním ministrům své rozhodnutí. Podle Grosse už Zeman s jejich jmény i jmény jejich možných nástupců seznámil prezidenta Václava Havla. V souvislosti se změnami ve vládě se spekuluje o odchodu ministrů Jaroslava Bašty, Jaromíra Císaře, Antonína Peltráma a Václava Grulicha.

NKÚ dospěl k závěru, že IVVM nebyl zřízen v souladu se zákonem

Nejvyšší kontrolní úřad zjistil, že Institut pro výzkum veřejného mínění nebyl zřízen v souladu se zákonem. Jeho zřizovatel - statistický úřad - navíc porušoval při hospodaření zákon o veřejných zakázkách a nesprávně vedl účetnictví. Nevyhlašoval například veřejnou obchodní soutěž na dodávky výpočetní techniky. Kontrolní úřad také odhalil nedostatky v hospodaření ministerstev.

Vláda projedná zákon o utajovaných skutečnostech a nálezy NKÚ

Návrh věcného záměru zákona o utajovaných skutečnostech, projedná v pondělí vládní kabinet. Ministři mají na programu i nálezy Nejvyššího kontrolního úřadu. Dozvědí se například o nakládání s rozpočtovými penězi v ústavech sociální péče nebo o hospodaření Českého statistického úřadu za rok 1998 a hospodaření Institutu pro výzkum veřejného mínění v letech 1996 až 1998.

V pondělí vstupuje v účinnost zákon o veřejném ochránci práv ombudsmanovi

Zákon o ombudsmanovi, pro nějž český právní řád užívá označení veřejný ochránce práv, nabývá v pondělí účinnosti. Poslanci ani senátoři se však zatím nedokázali shodnout na vhodné osobě, která by tento úřad mohla zastávat. Poslanci by prvního ombudsmana měli zvolit ještě do léta. Tato instituce nezávislé a nestranné osoby má chránit občany před jednáním úřadů, pokud je v rozporu s právem nebo neodpovídá principům demokratického právního státu.

Poslanci ODS a KDU-ČSL budou podmiňovat schválení protiíránského zákona náhradou škod pro ZVVL Milevsko

Zákon o zrušení dodávky vzduchotechniky ZVVZ Milevsko do Íránu podpoří ODS a KDU-ČSL. Budou ale žádat zjištění viníků a plnou náhradu škod pro podnik. Shodli se na tom místopředseda KDU-ČSL Miroslav Kalousek a předseda poslaneckého klubu ODS Vlastimil Tlustý. Podle nich by v případě dodržení kontraktu hrozily státu tvrdé postihy. Sankce by přitom mnohokrát převážily výhody, které by z kontraktu mohly plynout. Podle poslanců nezavinil případ podnik, ale úředníci, kteří by měli proto nést zodpovědnost. Podle Tlustého je to odpovědnost přinejmenším ministra Miroslava Grégra, spíše však celé vlády, která o tomto problému ví už mnoho let.

Zastavení dodávek plynu pro Vítkovice nebylo schváleno

Valná hromada Severomoravské plynárenské neschválila zastavení dodávek plynu Vítkovicím. Proti návrhu hlasoval zástupce státu, který v plynárenské společnosti disponuje těsnou nadpoloviční většinou. Důvodem, proč představenstvo navrhovalo zastavit všechny dodávky plynu hutím, byly dluhy ve výši skoro 3 miliardy korun. Vzhledem k tomu, že valné hromadě nebyl předložen jiný návrh na řešení dluhů Vítkovic, plynárny by měly i nadále huti dodávat technologické minimum suroviny.

Na stavbě Jaderné elektrárny Temelín začaly tzv.horké zkoušky

Horké zkoušky, které jsou jednou z nejdůležitějších součástí neaktivního spouštění elektrárny, začaly v pátek na stavbě Jaderné elektrárny Temelín (ETE). Jejich cílem je podle mluvčího ETE Milana Nebesáře prověřit zařízení ještě bez zavezeného paliva, ale již při provozních parametrech. O průběhu výstavby, postupu spouštění a zahájení horkých zkoušek na prvním temelínském bloku informovali v sobotu zástupci investora, hlavních dodavatelů a Státního úřadu pro jadernou bezpečnost ministra průmyslu a obchodu Miroslava Grégra.

Vládní termín zavezení paliva do reaktoru prvního bloku je stanoven na letošní srpen a zahájení komerčního provozu je plánováno na květen 2001. Rozpočet na výstavbu elektrárny počítá s částkou 98,6 miliardy korun. V pátek ukončil v Temelíně týdenní práci expertní tým Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE), jehož úkolem bylo ověřit schopnost ČEZ jako investora a dodavatelů bezpečně zahájit provoz elektrárny.

Vídeň chce jednat o tzv. Benešových dekretech jen bilaterálně

Rakouská ministryně zahraničí Benita Ferrerová-Waldnerová v nedělním diskusním pořadu televize ORF zopakovala, že Vídeň bude jednat s Prahou o tématu dekretů prezidenta Edvarda Beneše "pouze bilaterálně" a nebude jím podmiňovat přijetí České republiky do EU. Na poznámku, že o předsedovi vládní koaliční strany Svobodní (FPÖ) Jörgu Haiderovi je známo, že si přeje zrušení dekretů, odpověděla: "My máme pracovní a vládní program a toho se já držím."

Format: Sudetští Němci hodlají žalovat české a rakouské banky

Americká, německá a rakouská sdružení sudetských Němců chystají kolektivní žaloby na české a rakouské banky, napsal v nejnovějším vydání vídeňský týdeník Format s odvoláním na mluvčího Sudetoněmeckého krajanského sdružení v Rakousku (SLÖ) Gerharda Ziehsela. "Ano, nyní na Čechy tlačíme. Žaloby budou podány v příštích týdnech u amerických soudů," řekl Ziehsel, který býval poslancem vídeňského zemského sněmu za nacionalistickou stranu Svobodní (FPÖ). Jeho vyjádření potvrdil také předseda SLÖ Karsten Eder. Podle týdeníku SLÖ zatím chová jména amerických advokátů v tajnosti, ale smlouvy prý už s nimi byly uzavřeny. Žaloby údajně budou požadovat navrácení peněz z bank a pojišťoven, ale také restituci vlastnictví, především však zrušení dekretů prezidenta Edvarda Beneše, na jejichž základě museli sudetští Němci po druhé světové válce odejít z tehdejšího Československa.

Čeští vojáci SFOR v Bosně obdrželi medaile NATO

Medaile NATO Za službu pro mír a svobodu převzali 303 vojáci z 1. mechanizovaného praporu české armády působícího v rámci mezinárodních Stabilizačních sil v Bosně (SFOR) z rukou generálmajora Josefa Šíby. ČTK o tom v sobotu informoval tiskový důstojník českého praporu v SFOR Jindřich Plescher. Podle jeho sdělení náčelník sekce bojové přípravy českého generálního štábu Šíba poděkoval vojákům za práci v mírové misi SFOR a popřál jim mnoho úspěchů ve zbývajících dvou měsících služby v Bosně.

Čeští vojáci působí v rámci mezinárodního kontingentu na severozápadě Bosny, kde sledují plnění daytonské mírové dohody z prosince 1995, která ukončila válečné konflikty v Bosně a Chorvatsku. Česká jednotka mimo jiné monitoruje svěřený prostor i hraniční přejezdy mezi Chorvatskem a Bosnou, dopravní situaci na hlavních příjezdových trasách od chorvatských hranic až do Prijedoru, činnost místních ozbrojených složek a pohyb vojenských vozidel.

Mezinárodní operní soutěž pro Prahu vyhrál Emil Viklický

První cenu v mezinárodní soutěži Nová opera pro Prahu získal skladatel Emil Viklický, známý spíše v oblasti jazzu. Jeho dílo Phaedra, které bude mít premiéru 20. září ve Státní opeře, pozoruhodným způsobem transformuje antický mýtus do prostředí vojenského letiště mezinárodních jednotek na Balkáně. Soutěže se účastnili skladatelé z osmi zemí s celkem dvaceti operními díly. Smyslem akce bylo dát Praze v roce, kdy je evropským městem kultury, novou operu a navázat tak na tradici, kdy v metropoli v minulých staletích zazněly premiéry řady později proslulých děl.

Český rozhlas uvede cyklus pořadů věnovaných T. G. Masarykovi

Cyklus pořadů Cesta a odkaz Tomáše Garrigua Masaryka připravil ke 150. výročí narození prvního československého prezidenta Český rozhlas 3 - Vltava. Přednášky věnované Masarykovu dílu a jeho působení v českých dějinách, politice, vědě, kultuře a společnosti si budou moci zájemci poslechnout od 29. února do 27. června každé úterý od 17:00.

Benediktini zachovají i po Opaskově smrti tradici mší za Kryla

Mši za Karla Kryla bude sloužit v bazilice sv. Markéty v Břevnovském klášteře v Praze vpředvečer výročního dne úmrtí tohoto zpěváka ve čtvrtek 2. března v 18:00 tamní benediktinský převor-administrátor Prokop Siostrzonek. Bohoslužbu tradičně vedl arciopat Anastáz Opasek, blízký přítel zesnulého, jehož život se loni ve věku 86 let však již také uzavřel. Břevnovští benediktini chtějí i nadále spolu s přáteli Karla Kryla pokračovat v této tradici a pravidelně se scházet k modlitbě nejen u hrobu Karla Kryla na místním hřbitově, ale také při mši, sdělil ČTK Siostrzonek. Exilový zpívající básník Karel Kryl zemřel v Německu 3. března před šesti lety ve věku nedožitých padesáti let. Mimořádný ohlas vzbudila zejména Krylova vystoupení v letech 1968 a 1969. Jeho písně zachycené na legendární dlouhohrající desce "Bratříčku, zavírej vrátka" se staly jedním ze symbolů odporu proti okupaci armádami zemí Varšavské smlouvy.

V aukci se prodala umělecká díla za necelých devět miliónů korun

Celkem 8.720.000 korun vynesla v neděli dražba starožitností a uměleckých děl a předmětů, kterou v pražském hotelu Intercontinental uspořádal aukční dům Meissner-Neuman. Zájemci si odnesli 81 procent z 589 nabízených předmětů. Nejdražší prodanou položkou byl obraz jednoho z nejznámějších českých malířů Alfonse Muchy, kterého odborníci řadí mezi nejvýraznější představitele evropské secese. Jeho obraz s názvem Akt starého muže - umírající Mojžíš, vytvořený v roce 1912, byl vydražen na 550.000 korun. Jedná se o dílo, které si jeho autor neobyčejně cenil. Svědčí o tom i skutečnost, že jej měl až do své smrti v roce 1939 pověšeno ve svém ateliéru.

V chomutovském zooparku se narodilo mládě tuleně kuželozubého

Mládě tuleně kuželozubého porodila v Podkrušnohorském zooparku v Chomutově osmiletá samice Taške. Jeho otcem je o čtyři roky starší tulení samec Kašek. ČTK o tom v neděli informoval ředitel zooparku Přemysl Rabas. Chomutov je jedinou zoologickou zahradou v Čechách, která tuleně chová. Zoopark vznikl v roce 1975, rozkládá se na 112 hektarech a expoziční část zaujímá zhruba 80 procent této plochy. Zaměstnanci parku se starají o 600 až 700 zvířat asi 130 druhů.

Sport:

Česká republika obsadila na halovém mistrovství Evropy atletů v Gentu druhou pozici v medailové bilanci a dosáhla tak nevýraznějšího úspěchu v dosavadní historii halových šampionátů. Před českou výpravou, která domů přiveze tři zlaté, dvě stříbrné a jednu bronzovou medaili, figurují už jen ruští atleti. Tituly mistrů Evropy vybojovali tyčkařka Pavla Hamáčková, sedmibojař Tomáš Dvořák a štafeta mužů na 4x400 metrů ve složení Jiří Mužík, Jan Poděbradský, Štěpán Tesařík a Karel Bláha, stříbro získali sedmibojař Roman Šebrle a výškařka Zuzana Hlavoňová, bronzový úspěch přidala čtvrtkařka Helena Fuchsová.

Čerstvý halový mistr Evropy v sedmiboji Tomáš Dvořák byl Evropskou unií sportovních novinářů zvolen nejlepším sportovcem Evropy za rok 99.

Fotbalisté Sparty Praha zvítězili 2:0 v Jablonci a poslali domácí tým na předposlední místo tabulky. Před Severočechy se dostal Žižkov, který porazil doma Brno 1:0. Díky výhrám Dukly nad Teplicemi 3:0, Olomouce nad Ostravou 4:1 a Opavy nad Českými Budějovicemi 3:2 se ještě více vyrovnal střed tabulky. Tu vede po 18. kole Slavia Praha před Spartou a Petrou Drnovice.

V hokejové Extralize Českého Telecomu remizovala Plzeň se Zlínem, Znojmo remizovalo se Spartou 2:2, Slavia s Pardubicemi také 2:2, Vsetín porazil Havířov 4:1, Vítkovice prohrály s Třincem 0:3, Karlovy Vary s Litvínovem 4:6 a Kladno vyhrálo nad Českými Budějovicemi 4:2. V čele tabulky je Sparta před Vsetínem a Zlínem. Předposlední je Havířov a poslední Vítkovice.

Česká tenistka Daniela Bedáňová postoupila do druhého kola kvalifikace na turnaji v americkém Scottsdale. Hráčka třetí světové stovky porazila Rusku Myškinovou, 64-tou na žebříčku WTA, ve dvou setech 6:4 a 6:2. Další soupeřkou Bedáňové bude Němka Weingärtnerová.

Krátce o pondělním počasí

Jasno až polojasno. Nejvyšší denní teploty 10 až 13 stupňů.

Tolik zprávy Radia Praha.