Zprávy pondělí, 28. září 1998

Vítejte při sledování zpravodajské relace Radia Praha, kterou pro vás připravila Evelina Himalová...

A nyní zprávy podrobně:

Prezident Havel blahopřál předsedům HZDS a SDK k úspěchům ve volbách

Prezident České republiky Václav Havel blahopřál předsedovi Hnutí za demokratické Slovensko Vladimíru Mečiarovi i předsedovi Slovenské demokratické koalice Mikuláši Dzurindovi k jejich úspěchům ve slovenských parlamentních volbách. Zatímco Mečiarovi, jehož HZDS získala ve volbách nejvíce hlasů (27 procent), poslal jednu větu, Dzurindovi byl adresován telegram delší, ve kterém prezident vyjádřil víru, že dnešní slovenská opozice sestaví stabilní většinovou vládu. Havel popřál Slovensku rychlé prohloubení občanských svobod, upevnění demokratických institucí a posléze i hospodářský rozkvět.

Podle předběžných výsledků voleb dosavadní opoziční strany obsadí ve slovenské sněmovně 93 ze 150 křesel a budou mít většinu požadovanou pro ústavní změny. Zbývajících 57 křesel obsadí dosavadní vládní tábor.

Reakce českých politiků na výsledky slovenských parlamentních voleb

Pro českou vládu bude partnerem jakákoliv vláda, která vznikne na základě svobodných voleb a v souladu s Ústavou Slovenské republiky. Prohlásil to v nedělním pořadu televize Nova "7, čili sedm dní" místopředseda kabinetu Vladimír Špidla. Výsledek hlasování, v němž Mečiarovo Hnutí za demokratické Slovensko jen těsně porazilo opoziční Slovenskou demokratickou koalici, však odmítl komentovat. Poslanec Unie svobody Karel Kühnl vyjádřil v témže pořadu pevnou víru, že slovenské parlamentní volby přispěly k tomu, že Slovensko bude mít stabilní vládu a bude směřovat do stejných struktur jako Česká republika, tedy do Evropské unie a NATO.

Předseda sněmovny a Občanské demokratické strany Václav Klaus a šéf Konfederace odborových svazů Richard Falbr se shodli na tom, že éra premiéra a předsedy Hnutí za demokratické Slovensko Vladimíra Mečiara po víkendových slovenských volbách skončila. Vyjádřili se tak v pořadu "Nedělní partie" televize Prima. "Předpokládám samozřejmě, že Mečiar premiérem nebude, protože se mu vládu nepodaří sestavit a upřímně řečeno jsem rád, že ke změně na Slovensku dochází," uvedl Falbr. Podle Klause zájem České republiky nikdy nebyl a není jiný, než stabilita Slovenska a jeho demokratický vývoj i jeho co nejrychlejší vstup do stejných mezinárodních struktur, do kterých vstupuje také Česká republika. Nakolik tomu povolební změna přispěje, Klaus odmítl předvídat.

Podle místopředsedy KDU-ČSL Viléma Holáně dávají výsledky parlamentních voleb Slovensku velkou šanci vytvořit vládu z bývalých opozičních stran, která by mohla mimo jiné znamenat i to, že skončí éra premiéra a předsedy Hnutí za demokratické Slovensko Vladimíra Mečiara. "Je to důležité i pro Českou republiku, protože toto seskupení (stran bývalé opozice) určitě bude mít za prioritu, aby zlikvidovalo handicap, který má Slovensko v integraci do NATO a Evropské unie," řekl Holáň ČTK.

Za velkou naději pro další vývoj Slovenské republiky, pro její integraci do evropských struktur i pro rozvoj česko-slovenských vztahů označil výsledek slovenských parlamentních voleb Slovensko-český klub. Jeho první podpředseda Vladimír Skalský v neděli pro ČTK uvedl, že klub nyní považuje za klíčové, klidné a rychlé předání moci. "Za nejnebezpečnější by klub naopak považoval zneužívání skutečnosti, že na Slovensku není zvolen prezident," řekl dále Skalský. Podle něj Slovensko-český klub už před volbami nepřímo vyzýval Slováky, aby nevolili HZDS Vladimíra Mečiara. V České republice podle odhadů žije asi 300.000 lidí slovenského původu, z nichž kolem 80.000 má české státní občanství.

Návrh ČSSD na poměrný volební systém do PS

V poměrném volebním systému do Poslanecké sněmovny by podle návrhu, který ve čtvrtek schválilo politické grémium ČSSD, měly být výrazně posíleny většinové prvky. Televizi Nova to v neděli večer řekl místopředseda vlády Pavel Rychetský. "Jedná se o výrazné posílení většinových prvků," uvedl Rychetský. Návrh ČSSD, který strana chce prosadit v parlamentu, obsahuje podle Novy též zpřesnění pravomocí prezidenta, zjednodušení rozpouštění Poslanecké sněmovny v případě parlamentní krize, omezení kompetencí vlády, která nemá důvěru Poslanecké sněmovny a vyřešení stavu, kdy souběžně fungují dva premiéři.

Ohlasy na stínovou vládu ODS

Předseda Českomoravské komory odborových svazů Richard Falbr vítá ustavení stínové vlády Občanskou demokratickou stranou. V pořadu "Nedělní partie" televize Prima řekl, že odbory budou se stínovými ministry ODS komunikovat. V kontaktu s nimi by měli být i ministři sociálnědemokratické vlády a stínoví ministři by měli dostávat prostor k vyjádření svých stanovisek ve sdělovacích prostředcích. Stínová vláda, z níž má dle svých vlastních slov Falbr radost, podle něj "není touha po kopytech, jak se u nás říká, ale docela praktická věc". V podobném smyslu se už v sobotu vyjádřil i tiskový mluvčí Zemanovy vlády Libor Rouček, když řekl, že ustavení stínového kabinetu ODS pokládá za správné a užitečné, neboť je dobře pro každou vládu, když má za sebou určitou kontrolu a když jí někdo dýchá na paty. "Koneckonců je to praxe ve většině západních zemí," uvedl Rouček pro ČTK.

Naopak Křesťanská a demokratická unie-Čs.strana lidová hodnotí nelichotivě stínový kabinet ODS. "Je to skvadra chrličů, kteří mohou jen odvádět kritické vody od základů vlády sociální demokracie," tlumočila soud lidové strany o vládě stínového premiéra a předsedy ODS Václava Klause tisková mluvčí KDU-ČSL Eva Rolečková.

Tiskový mluvčí Unie svobody Patrik Nachner též pochybuje o užitečnosti stínového kabinetu, jehož složení oznámila Občanská demokratická strana: "Připadá mi trošičku úsměvné, že strana, která umožnila vznik jednobarevné vlády ČSSD a nadále tuto vládu toleruje v jejích krocích, sestavuje stínovou vládu," řekl pro ČTK Patrik Nachner. Výkonná rada ODS na svém sobotním zasedání v Luhačovicích schválila návrh předsedy Václava Klause a potvrdila čtrnáct jmen, mezi nimiž jsou kromě Klause i místopředsedové strany Libuše Benešová a Miroslav Macek a další bývalí ministři a poslanci.

Unie svobody plánuje sestavení sedmi až osmi odborných skupin. "Jestli tomu budeme říkat stínová vláda nebo ne, to je celkem vedlejší, důležité je, co se dělá, ne to, jak se tomu říká, řekl v neděli exministr průmyslu a obchodu a poslanec Unie svobody Karel Kühnel. Dodal, že každá z nich si zvolí svého šéfa, kterého pak ve funkci potvrdí poslanecký klub. V každé ze skupin, u nichž se však ani nepočítá s tím, že by jich bylo tolik jako ministerstev, bude podle Kühnla řada poslanců, senátorů a dalších osob.

Ministr vnitra Václav Grulich hostem pořadu ČT "V pravé poledne"

Ministr vnitra Václav Grulich je přesvědčen, že každé snížení příjmové stránky státního rozpočtu vážně ohrozí ekonomický rozvoj České republiky. Řekl to novinářům po skončení nedělního diskusního pořadu České televize "V pravé poledne". Jedinou možností, jak zajistit průchodnost rozpočtu ve sněmovně, je podle něj především cesta vyjednávání nejen s poslanci druhé nejsilnější parlamentní strany, tedy ODS, ale i ostatních parlamentních stran.

Za čtyři až šest měsíců lze podle ministra vnitra Václava Grulicha očekávat "oživení" národního programu boje proti korupci. V pořadu České televize "V pravé poledne" v neděli připustil, že trestně postižitelná bude možná jen malá část případů, které zjistí vládní výbor na ochranu ekonomických zájmů, o jehož vzniku nedávno rozhodla vláda. Vnitroresortní připomínkové řízení týkající se zmíněného materiálu, potrvá podle Grulicha do konce října. Následovat bude meziresortní řízení.

Kühnl zpochybnil užitečnost Výboru na ochranu ekonomických zájmů

V nedělním pořadu 7 čili Sedm dní televize Nova poslanec a exministr průmyslu a obchodu Karel Kuhnl zpochybnil užitečnost nově ustaveného vládního Výboru na ochranu ekonomických zájmů v České republice. Obává se vytvoření jakési instituce s podinstitucemi, ale v praxi nebude mnoho uděláno. Jeho názor nesdílí první místopředseda vlády Vladimír Špidla. Ten výbor naopak obhajoval s tím, že je signálem vážně míněného boje současné vlády s korupcí. Vláda minulý týden souhlasila s návrhem ministra Jaroslava Bašty a ustavila Výbor na ochranu ekonomických zájmů, který by měl řídit protikorupční akci "čisté ruce".

Týdeník Respekt: premiér Zeman má informace o účtech ODS

Předseda ČSSD a současný premiér Miloš Zeman údajně v německém Bamberku před třemi lety získal výpisy ze švýcarského konta ODS, informace o podezřelých účtech této strany v Hongkongu a o zahraničních obchodních aktivitách několika členů ODS a ODA. Stejné či velmi podobné dokumenty má údajně od konce loňského roku k dispozici televize Nova. Ve svém novém vydání o tom s odvoláním na svědectví jednoho z účastníků bamberské schůzky píše týdeník Respekt.

Rakouské vedení hájí práva sudetských Němců

Sudetoněmecké krajanské sdružení v Rakousku požaduje od České republiky v prvé řadě morální zadostiučinění za vysídlení celé německojazyčné národnostní skupiny z tehdejšího Československa na základě "rasistických Benešových dekretů", a teprve v druhé řadě zadostiučinění právní. Pro ČTK ve Vídni to na okraj Sudetoněmeckého sněmu, který se o víkendu konal v Rakousku, prohlásil předseda Sdružení Karsten Eder.

Rakouský prezident Thomas Klestil vyjádřil v pozdravném projevu k sudetoněmeckým "Dnům domoviny 1998" v rakouském Klosterneuburgu ochotu přispět k vyřešení "otevřených" otázek souvisejících s "vyhnáním německy mluvících obyvatel Čech a Moravy z jejich původní vlasti". "Český prezident Havel před několika dny v Praze označil vyhnání za "amorální čin", a český premiér Miloš Zeman ohlásil při své návštěvě Vídně ustavení komise historiků," připomněl Klestil ve své zdravici s tím, že obě tato prohlášení považuje za "první krok k budoucímu vyřešení bolestné otázky, po němž ovšem musejí následovat činy". Národy Evropy se "po staletích krvavých konfliktů" chystají spojit v rozsáhlém mírovém společenství Evropské unie. Tento historický proces může být úspěšný jedině v případě, "že budeme otevřeně a čestně hovořit o minulosti a usilovat o dorozumění přes všechny hranice," dodal nejvyšší představitel rakouského státu.

Rakouský spolkový kancléř Viktor Klima ve stejné souvislosti uvedl, že chápe, že ani po padesáti letech "nejsou rány dosud zaceleny". Velká část způsobeného bezpráví "se nedá napravit", každý však může přispět k tomu, aby "tyto zločiny patřily provždy minulosti". Proto je vyrovnání se s vlastní minulostí podle Klimy tak důležité.

Rovněž ministr zahraničí Rakouské republiky Wolfgang Schlussel vyjádřil "velké porozumění" pro "legitimní věc" odsunutých sudetských Němců. Minulé bezpráví se "ani po uplynutí hodně času nezmění v právo. Na osud a utrpení tolika nevinných lidí se nesmí zapomenout", prohlásil Schlussel s tím, že se chce zasazovat o komplexní právní řád v Evropě, jehož součástí jsou i oprávněné nároky sudetských Němců.

Humanitární pomoc povodněmi postiženým oblastem ČR

Více než devět miliónů korun je už na zvláštním povodňovém účtu Okresního úřadu v Rychnově nad Kněžnou. Mluvčí místního krizového štábu Josef Krám ČTK řekl, že poslední větší částku - 328.789 korun - do červencovými povodněmi poničených oblastí zaslal Okresní úřad v Hodoníně. Na konto přispívají jednotlivci, firmy i obecní a městské úřady z celé republiky.

Povodněmi postižené Rychnovsko opustí dalších 90 příslušníků Civilní ochrany. Obyvatelům vytopených obcí bude nadále pomáhat 43 mužů ze základny Kutná Hora s 23 stroji. Poslední vojáci mají odjet 15. října.

Prezident Německého Červeného kříže Knut Ipsen, který spolu s vedoucím zahraničních operací této humanitární organizace Johannesem Richertem přiletěl v neděli večer do Prahy, se dnes vydá na návštěvu moravských regionů postižených loňskými povodněmi. Je to vůbec první oficiální návštěva nejvyššího představitele organizace, jež se výraznou měrou podílela a dosud podílí na projektech Českého Červeného kříže ke zmírnění následků loňských povodní.

Spolek Herold odhalil v Troubkách pomník obětem záplav

Pomník obětem loňských katastrofálních záplav v neděli v Troubkách, kde povodně zanechaly hluboké stopy, odhalil pražský spolek šlechticů Herold. Členové spolku, starosta, troubecký farář i místní lidé zapálili u desky s devíti jmény zesnulých několik svící. "Pomník bude dalším generacím připomínat soužití i boj člověka s přírodou," řekl starosta Troubek Stanislav Zatloukal. Pomník z dílen plzeňských sochařů Miroslavy Nové a Františka Bálka, který stál zhruba 700.000 korun, zaplatili členové Heroldu. Červencová povodeň způsobila v malé obci na Přerovsku škody za 700 miliónů korun, připravila trvale nebo dočasně o domov 900 lidí a zcela zničila 300 stavení.

V Otrokovicích připomíná loňské záplavy památník Hladina

Památník loňské povodně s názvem "Hladina" představil v neděli veřejnosti v Otrokovicích jeho autor Petr Janda. Třiadvacetiletý posluchač Akademie výtvarných umění a Českého vysokého učení technického v Praze připomněl, že v minulosti se po záplavách upevňovaly na zdech cedule s letopočtem a ryskou. To ho inspirovalo k vlastnímu výtvarnému komentáři k loňské velké vodě, která v místě vystoupila do rekordní výšky 3,54 metru.

Na kontu Ligy proti rakovině přibyly finanční prostředky

Na sedm stovek lidí přišlo v Prostějově na start běhu Terryho Foxe, aby svou účastí i penězi přispěli na výzkum zatím nevyléčitelné rakoviny. "Přímo u startovní pásky dali běžci na konto Ligy proti rakovině přes 35.000 korun," potvrdila ČTK pořadatelka akce Renata Hromadová. Uvedla, že dalších zhruba 30.000 shromáždili organizátoři od prostějovských podnikatelů a institucí.

Ze sportu:

I po sedmém kole se v čele tabulky první fotbalové ligy udržel celek Teplic, ale bodově jsou na tom stejně mužstva Olomouce a Drnovic. Výsledky jednotlivých utkání: Petra Drnovice - Sigma Olomouc 0:0, Slezský FC Opava - FC Karviná 2:1, Slovan Liberec - Viktoria Plzeň 1:0, Slavia Praha - SK Hradec Králové 1:0, FK Teplice - Sparta Praha 1:1, Chmel Blšany - FK Jablonec 97 3:0, Baník Ostrava - Boby Brno 1:0. Střetnutí Dukla Příbram - Viktoria Žižkov se dohrává dnes od 16.30 hodin.

Výsledky 7. kola hokejové extraligy: Plzeň - Vsetín 2:1, Litvínov - Jihlava 2:0, Zlín - Kladno 2:1, Opava - Pardubice 1:1, Slavia Praha - České Budějovice 3:2, Karlovy Vary - Vítkovice 3:2, Sparta Třinec 5:2. Na prvních třech místech tabulky je Zlín, Sparta Praha a Slovnaft Vsetín, poslední je Kladno.

Bohdan Ulihrach přidal čtvrtý bod českého týmu v utkání o záchranu ve Světové skupině Davisova poháru proti Jihoafrické republice, když v úvodní nedělní dvouhře smetl Davida Nainkina, který nahradil nemocného Wayna Ferreiru, za padesát minut 2:0 na sety. V první sadě nadělil soupeři kanára, ve druhé mu povolil uhrát všehovšudy pouhý jeden game. Spanilou jízdu českých tenistů za udržením ve Světové skupině Davisova poháru završil Ctislav Doseděl, jenž v závěrečném utkání duelu s Jihoafrickou republikou zdolal Pieta Norvala hladce dvakrát 6:1. Norval, který nastoupil do závěrečné dvouhry za Ondrusku, je v současné době na 774. místě světového žebříčku ATP a proti jedenašedesátému hráči světa neměl nejmenší šanci. Čeští tenisté budou tedy i v příštím roce hrát mezi šestnáctičlennou světovou elitou a svého soupeře pro první kolo se dozví 8. října při londýnském losování.

Na mistrovství světa v kvadriatlonu vybojovali čeští reprezentanti na Ibize ve Španělsku zlatou medaili v soutěži žen zásluhou Karly Polívkové. V závodě mužů patří Janu Strangmilerovi stříbro.

Předpověď počasí pro Českou republiku:

V pondělí bude na celém území převážně zataženo s občasnými přeháňkami, teploty vystoupí na denní maximum 18 až 20 stupňů Celsia.

Tolik zprávy Radia Praha.