Zprávy pondělí, 29. června 1998

Zprávy 29.6.98

Vážení posluchači, u zpráv Radia Praha vás vítá Renata Prátová.

A nyní podrobně:

Unie svobody je proti ukončení izolace komunistů v parlamentu

Proti ukončení izolace komunistů v Poslanecké sněmovně se v neděli vyslovil v pořadu televize Nova "7 čili sedm dní" předseda poslanců Unie svobody a ministr bez portfeje Vladimír Mlynář. Oponoval tím názoru předsedy poslaneckého klubu sociální demokracie Stanislava Grosse, podle něhož by vyvedení KSČM z izolace spíše prospělo. Podle Mlynáře je KSČM extremistickou a nereformovanou stranou, která má v programu změnu režimu. Jako příklad uvedl republikány, kteří se nedostali do Poslanecké sněmovny v letošních předčasných parlamentních volbách právě proto, že byli podle něj důsledně izolováni. Stanislav Gross dodal, že sociální demokracie nechce vstoupit do žádné koalice s komunisty, nicméně v politickém systému poměrného zastoupení nelze trvale ignorovat skutečnost, že komunisté reprezentují 11 procent voličů. Proto by bylo dobré, kdyby dostali zastoupení ve vedení Poslanecké sněmovny a kdyby s nimi začal komunikovat i prezident Václav Havel. Tuto možnost prezident naznačil v sobotních Rozhovorech v Lánech.

K názoru předsedy poslanců Unie svobody a ministra bez portfeje Vladimíra Mlynáře, který je proti ukončení izolace poslanců za KSČM v parlamentu, se v neděli přihlásil také místopředseda ODS Miroslav Macek. Podle něj je ignorování komunistů jediný demokratický způsob jejich vyčlenění z politického života.

Předsedové poslanců ČSSD a Unie svobody v neděli v televizi Nova dále odmítli jako nezodpovědné nebo nedobré, aby nová vláda hledala až na poslední chvíli v Poslanecké sněmovně většinu pro hlasování o důvěře kabinetu. Tuto možnost probírali oba politici v souvislosti s dosud nepříliš úspěšnou snahou sociální demokracie o sestavení vládu. Podle některých úvah by předseda ČSSD Miloš Zeman mohl riskovat a představit Poslanecké sněmovně kabinet s tím, že ponechá na poslancích, jak se rozhodnou.

Vladimír Mlynář zdůraznil, že při budoucím hlasování o důvěře nezvedne v Poslanecké sněmovně ruku pro vládu, která bude kopií předchozího kabinetu Václava Klause. Reagoval tak na slova Stanislava Grosse, podle něhož existují poslanci, o nichž ví, že nebudou hlasovat pro vládu s převahou ODS. Gross vysvětlil, že mávání parlamentní většinou 102 poslanců středopravicové koalice složené z ODS, KDU-ČSL a Unie svobody je proto spíše fikcí a klišé.

Oba politice se shodli, že manifestace, které hodlá svolávat Občanská demokratická strana v době jednání o sestavení vlády, jsou nevhodné. Vladimír Mlynář manifestace označil za "extrémní projev", který nahraje komunistům. Stanislav Gross uvedl, že pro sociální demokracii by také nebylo obtížné svolat lidi na náměstí, ale nebude to dělat, protože jde o styl politiky. Podle něho postup, který volí s manifestacemi ODS, nepatří do demokratické země na konci dvacátého století. Dodal, že ODS se obrací na veřejnost pouze tehdy, když potřebuje její podporu, ale po uplynulých šest let ji pomíjela a nezajímala se o ni.

Odstoupení Miloše Zemana by nebylo podle Stanislava Grosse dobrým krokem

Předseda poslaneckého klubu ČSSD Stanislav Gross je přesvědčen, že předseda sociálních demokratů Miloš Zeman by neměl ze své funkce odstoupit. Zeman před volbami prohlásil, že pokud se mu nepodaří sestavit vládu, je připraven rezignovat na svou funkci předsedy strany. "Osobně si myslím, že by to nebyl příliš dobrý krok. Rozhodně jej k tomu nebudu vyzývat," řekl v neděli Stanislav Gross novinářům. Volební zisk více než 32 procent hlasů pro ČSSD nelze podle něj vykládat jako stranický neúspěch. "Aby úspěšný předseda odstupoval, to mi připadá trochu zvláštní," dodal Stanislav Gross. V pořadu televize Nova "7 čili Sedm dní" v neděli odhadl šance sociální demokracie sestavit vládu na 40 procent.

Podle místopředsedů KDU-ČSL a Unie svobody by Zemanova vláda měla dostat šanci v parlamentu

Předsedovi ČSSD Miloši Zemanovi, který vede jednání o sestavení budoucí vlády, by mělo být umožněno, bez ohledu na předběžné výsledky jeho rozhovorů se zástupci politických stran, předstoupit s návrhem vlastního kabinetu před Poslaneckou sněmovnu. Poslanci by pak hlasováním rozhodli, zda uspěl, či zda by měl prezident Václav Havel požádat o sestavování vlády někoho jiného. V diskusním pořadu televize Prima Nedělní partie se na tom shodli místopředsedové KDU-ČSL a Unie svobody Miloslav Výborný a Petr Mareš.

Podle místopředsedy ODS si prezident přeje Zemanův i Klausův neúspěch

Místopředseda Občanské demokratické strany Miroslav Macek obvinil v neděli prezidenta Václava Havla, že si přeje neúspěch jak Miloše Zemana tak i Václava Klause při sestavování vlády. Prezident by pak podle Miroslava Macka mohl modelovat politické dění podle vlastních přání a sestavit vládu z jemu blízkých osobností. Jak uvedl, většina lidí už zapomněla na události před volbami. "Byly tady měsíce a měsíce velmi intenzivní snahy vyšachovat Václava Klause a ODS zcela z politiky," tvrdí Macek, který ovšem jednoznačně odmítá termín "spiknutí" a trvá na pojmu "skupinový zájem". K členům takovéto skupiny zaměřené proti ODS a Klausovi řadí Macek na prvním místě šéfa KDU-ČSL Josefa Luxe, prezidenta Havla a "lidi kolem".

Prezident v sobotním pořadu Českého rozhlasu Rozhovory v Lánech naznačil, že by pravděpodobný Klausův pokus o sestavení středopravé koalice neodmítal, má ale strach, aby to nebyl návrat zpátky.

ODS se nelíbí, že si Unie svobody klade předběžné podmínky

Občanské demokratické straně se nelíbí, že si Unie svobody klade předběžné podmínky pro vyjednávání o budoucí vládní koalici. Místopředseda ODS Miroslav Macek připouští, že jeho strana bude muset v případě oficiálních jednání s Unií brát její podmínky v potaz. Republikový výbor unie v sobotu oznámil, že chce vytvořit středopravicovou koalici s ODS a KDU-ČSL, ale ODS nesmí mít ve vládě většinu. Unie rovněž požaduje, aby se budoucí koaliční vláda přihlásila k politice vlády Josefa Tošovského. Další podmínkou je "jasné pojmenování" příčin zpomalení hospodářského vývoje po roce 1996, boj s politickou korupcí a došetření afér týkajících se financování politických stran. Miroslav Macek připomněl, že páteční grémium oznámilo, že ODS by ráda jednala bez předběžných požadavků a o čemkoliv.

Richard Falbr, Pavel Tigrid, Petr Fiala a Jan Švejnar se staví k mítinkům ODS rezervovaně

Šéf Českomoravské konfederace odborových svazů Richard Falbr, publicista Pavel Tigrid, politolog Petr Fiala a národohospodář Jan Švejnar v neděli v diskusním pořadu České televize V pravé poledne buď přímo odmítli, anebo zaujali minimálně rezervovaný postoj k úmyslu Občanské demokratické strany svolávat veřejná shromáždění na podporu této strany. ODS chce totiž v době, kdy se sestavuje vláda, uspořádat veřejná shromáždění, která mají v rámci otevřené politiky oslovit její voliče. Místopředseda strany Ivan Langer tento týden prohlásil, že manifestace nelze chápat jako nátlakový prostředek na ostatní politické strany.

ODS preferuje přímý styk s voliči a mítinků se nevzdá

Občanská demokratická strana pořádá mítinky už osm let a nehodlá se svého způsobu přímého kontaktu s voliči vzdát, zvláště když má špatné zkušenosti s médii. Místopředseda ODS Miroslav Macek tak obhajuje doporučení výkonné rady směrem k vedení strany, aby nadále pořádalo veřejná shromáždění. Názory tvrdící, že jde ze strany ODS o nátlaková shromáždění na podporu vlastní politiky, jsou podle Miroslava Macka absurdní.

Začíná druhé kolo jednání o sestavení nové vlády

Dnes začíná druhé kolo jednání o sestavení nové vlády. Na žádost předsedy sociální demokracie Miloše Zemana se prezident Václav Havel setká s představiteli KDU-ČSL a Unie svobody Josefem Luxem a Janem Rumlem. Zeman pak zahájí další jednání s představiteli parlamentních stran zítra.

Prezident Havel se zúčastní prvního zasedání Rady bezpečnosti státu

Na Úřadu vlády se dnes koná první schůze Bezpečnostní rady státu, která byla zřízena novým ústavním zákonem o bezpečnosti České republiky. Jednání se zúčastní také prezident Václav Havel. Rada projedná národní bezpečnostní strategii, národní obrannou strategii a vojenskou strategii republiky. Ministr obrany Michal Lobkowicz má Bezpečnostní radu státu informovat o výsledcích rozboru bezpečnosti letů a o návrzích opatření na zlepšení situace v leteckém výcviku.

Právní systém a finanční trhy mohou podle Jana Švejnara za současný stav

Za hlavní příčinu současného stavu české ekonomiky označil ředitel Národohospodářského ústavu Akademie věd Jan Švejnar nefunkční právní systém a nevyvinuté finanční trhy. Jak v neděli řekl v České televizi, tyto negativní jevy jsou známy už nejméně čtyři roky a přitom se s nimi stále nic neudělalo. Podle Jana Švejnara je nyní důležitá privatizace bank, protože by se tak velmi posílil a zefektivnil celý tuzemský finanční sektor.

Nájemné podraží od 1. července v průměru o 27 procent

Nájemné v komunálních bytech, stejně jako v předešlých třech letech, opět od 1. července podraží. V únoru se porada ministrů dohodla na tom, že nájemné bude zvýšeno průměrně o 27 procent. Například v Praze vzroste nájemné o 41 procent, v ostatních obcích zhruba o deset až 25 procent podle počtu obyvatel. O nájemném rozhodovala jednotlivá obecní zastupitelstva. Nájemné se v České republice reguluje přes 70 let a je relativně velmi nízké. Je to důsledek více než padesátiletého zmrazení (1939 až 1992). Při měnové reformě v roce 1953 byly všechny ceny přepočteny v poměru 1 ku 5, a to jak ceny volné, na nichž se podepsala inflace, tak ceny nájemného, které se nepohnuly. Relativní úroveň nájemného tak v poměru k ostatním cenám značně klesla. Vyhláška z roku 1964 pak stanovila pevné ceny nájemného. První snahy o diferencování nájemného alespoň podle lokalit se objevily koncem 80. let.

Tržby z průmyslové činnosti v květnu vzrostly o 5,9 procenta

O 5,9 procenta ve stálých cenách vzrostly letos v květnu ve srovnání se stejným měsícem předchozího roku tržby z průmyslové činnosti v ČR. Letošní květen přitom měl o jeden pracovní den méně než květen 1997. Vyplývá to z předběžného odhadu za podnikatelské subjekty se 100 a více zaměstnanci, který dnes zveřejnil Český statistický úřad.

Mzdy v průmyslu v květnu meziročně reálně nižší o 2,2 procenta

Průměrná nominální mzda v průmyslu v květnu 1998 činila 12.676 korun. Nominálně tak byla meziročně vyšší o 10,5 procenta, reálně však poklesla o 2,2 procenta. Údaje dnes zveřejnil Český statistický úřad.

Program týdenního sympozia o životě českých krajanů

Sympozium o životě českých krajanů dnes začalo ve Velké aule pražského Karolina za účasti vedoucího prezidentské kanceláře Ivana Medka, rektora Univerzity Karlovy Karla Malého a náměstka ministra zahraničí Otto Picka. První dva dny sympozia budou věnovány životu Čechů v zahraničí na přelomu tohoto a příštího století. Této části akce se mají zúčastnit mimo jiné velvyslanec ČR v USA Alexander Vondra a významní čeští podnikatelé, lékaři a ekonomové v zahraničí jako Tomáš Baťa a Jan Švejnar. Poslední tři dny sympozia se budou konat v Černínském a Valdštejnském paláci a budou věnovány například práci českých spolků a organizací v zahraničí. Cílem této části jednání bude mimo jiné oživení činnosti a spolupráce českých komunit v zahraničí.

Děti Země proti perzistentním organickým látkám

Děti Země se dnes připojí k světovým ekologickým iniciativám, které budou u příležitosti konference o redukci a zákazu perzistentních organických látek v Montrealu upozorňovat na nebezpečí plynoucí z těchto vysoce toxických chemikálií. Čeští ekologové chystají na Děčínsku a v Ostravě podpisové akce pod petici "Konec dioxinů v České republice" a představí také novou internetovou stránku o jedovatých dioxinech, furanech a polychlorovaných bifenylech. Informoval to tom mluvčí Dětí Země Jindřich Petrlík. Pod petici Dětí Země, která požaduje hlavně uzákonění emisního limitu pro dioxiny, který platí v zemích Evropské unie, a kontrolu nad odpady, jejichž spalováním dioxiny vznikají, se dosud podepsalo 4500 občanů.

Na konferenci v Montrealu se dnes sejdou zástupci více než 150 vlád a ustaví Mezinárodní vyjednávací výbor, který připraví Dohodu o redukci a zákazu perzistentních organických látek, mezi něž patří i rakovinotvorné dioxiny a polychlorované bifenyly. Českou republiku, v jejíž legislativě dosud zacházení s těmito látkami není upraveno, bude na jednáních zastupovat vedoucí odboru hodnocení rizik ministerstva životního prostředí Karel Bláha.

V České republice vyšlo loni 9841 knih, z toho 8720 poprvé

Celkem 9841 knižních titulů všech druhů a žánrů vyšlo loni podle ročenky Českého statistického úřadu v České republice, 8720 z nich v prvním vydání. Více než třetinu z tohoto počtu tvoří tituly krásné literatury, druhým nejčastějším druhem vydávaných publikací jsou životopisy a pojednání o historii, těch vyšlo dohromady 717. Přes 500 knižních titulů bylo vydáno pro obory přírodních věd, o 482 knih se rozrostla literatura pro matematiky. Filozofii, psychologii, náboženství a teologii se věnuje 749 nových knih. Nejméně knižních titulů, pouze 42, vyšlo o etnografii a kulturní antropologii. Ani o zeměpis nebyl mezi vydavateli velký zájem, vyšlo pouze 97 geografických publikací. Výtvarnému umění se věnuje 184 loňských titulů. Pro děti loni vyšlo 224 knih a 192 brožur a 470 nejrůznějších učebnic. Vysokoškolákům bylo určeno 1188 titulů skript a učebnic.

Pěvkyně Eva Randová se rozloučila se souborem Státní opery Praha

Modlitbou ze Smetanovy Libuše se symbolicky na koncertu rozloučila se souborem Státní opery Praha po tříletém působení ve funkci ředitelky pěvkyně Eva Randová. Z Německa, kde už třicet let žije, se mezinárodně uznávaná mezzosopranistka do Prahy k umělecké ani manažerské práci už s největší pravděpodobností vracet nebude. Funkci ředitele Státní opery Praha předala Eva Randová Danielu Dvořákovi, který vyšel vítězně z konkursu vypsaného ministerstvem kultury.

Skončila největší přehlídka českého folkloru

Mezinárodní folklorní festival v neděli skončil ve Strážnici na Hodonínsku. Jeho laureáty byli vyhlášení Národopisný soubor z Jižní Koreje, muzika souboru Mladina z Plzně, mužský pěvecký sbor Folklorního studia Buchlovice, dětský soubor Slunéčko z Rokycan a propagátor díla Leoše Janáčka vycházejícího z lidového umění profesor Miloš Štědroň.

Královéhradecké loutkové divadlo Drak oslavilo 40 let existence

Představením Smolíček Pacholíček před zcela zaplněným sálem v neděli ukončilo královéhradecké loutkové divadlo Drak víkendové oslavy 40 let od svého vzniku. Umělecký šéf divadla Josef Krofta uvedl, že přijelo i mnoho přátel divadla z ciziny. Drak se totiž proslavil kromě mnoha evropských zemí i v Japonsku, Austrálii a Kanadě.

Klobouky u Brna slavily 700. výročí svého povýšení na městečko

Ekumenickou bohoslužbou, prezentací nové knihy o dějinách města a bohatým kulturním programem vyvrcholily v neděli v Kloboukách u Brna oslavy 700. výročí jejich povýšení na městečko. Nynější město s přibližně dvěma a půl tisíci obyvatel bylo jmenováno městečkem v roce 1298 za krále Václava II., kdy získalo také právo pořádat trhy. Historické události spojené s udělením těchto výsad si Kloboučtí připomněli i předvedením jejich dramatizované podoby v dobových kostýmech.

Hokejová Amerika čeká na české olympioniky

Zcela konkrétní plány mají se čtyřmi členy zlatého olympijského týmu z japonského Nagana celky severoamerické NHL, které si v sobotním vstupním draftu vybrali českého reprezentačního obránce Jaroslava Špačka a útočníky Davida Moravce, Pavla Pateru a Jiřího Dopitu. Po olympijském úspěchu není zařazení čtyř klíčových hráčů českého národního týmu do amerického draftu velkým překvapením. Moravec a Špaček mají do Buffala a Miami přinést oživení hry a góly, Patera a Dopita do Dallasu a New Yorku zkušenosti a přehled. Se všemi čtyřmi hráči se předběžně počítá v zářijovém předligovém kempu.

A ještě krátce o počasí:

Na území České republiky je dnes oblačno, přechodně až polojasno, ojediněle přeháňky nebo i bouřky. Nejvyšší denní teploty 20 až 24 stupně Celsia.

Tolik zprávy Radia Praha.