Zprávy pondělí, 29. ledna 2001

Milena Štráfeldová

Cyril Svoboda byl zvolen lídrem Čtyřkoalice

Lídrem Čtyřkoalice se po dvoudenním uzavřeném jednání ve Žďáru nad Sázavou stal nečekaně první místopředseda KDU-ČSL Cyril Svoboda. Svoboda byl zvolen přesto, že na tuto funkci původně nekandidoval. Kandidáty, o nichž během víkendu jednala osmičlenná politická rada Čtyřkoalice, byli předseda Unie svobody Karel Kühnl, lidovec Jaroslav Kopřiva a místopředseda ODA Michael Žantovský. Oznámení lídrova jména předcházelo narychlo svolané jednání celostátního výboru KDU-ČSL do Žďáru. Výběr budoucího lídra byl považován za zatěžkávací zkoušku čtyřkoalice, která vznikla jako reakce na uzavření opoziční smlouvy mezi ODS a ČSSD po volbách v roce 1998. Svoboda má nyní za úkol sestavit do konce března stínovou vládu a přivést Čtyřkoalici k vítězství v parlamentních volbách v roce 2002. Podle dohody obsadí ve stínové vládě Unie svobody sedm křesel, lidovci čtyři, ODA dvě a DEU jedno. Strany Čtyřkoalice budou nyní usilovat o co nejrychlejší ustavení společného senátního klubu.

Kuba má videokazetu s údajným přiznáním Ivana Pilipa

Kubánské úřady mají videokazetu, na níž zadržený poslanec Ivan Pilip údajně popisuje, kde, kdy a s kým se setkal v USA před odletem na Kubu. Uvádí to dnešní Lidové noviny. Dva na sobě nezávislé zdroje blízké ministerstvu zahraničí přitom listu potvrdily, že Kuba považuje tuto videokazetu natočenou při jednom z prvních výslechů Pilipa za jeho doznání. Pilip podle informací LN považoval jako občan svobodné země informace, které uvedl při jednom z prvních výslechů, za zcela nevinné. Jan Bubeník podle informací deníku neřekl při výsleších vůbec nic. Místopředseda KSČM Miloslav Ransdorf listu potvrdil, že "Pan Pilip údajně učinil jisté přiznání." České ministerstvo zahraničí má k dispozici pouze oficiální zprávu kubánské strany, která o zadržení a prvních výsleších obou Čechů neuvádí žádné podrobnosti. Ministerstvo proto nechce zprávy o Pilipově výpovědi oficiálně komentovat.

Gross:Ve volební novele bude 14 obvodů, d'Hondtova metoda a kauce

Celkem 14 volebních obvodů, klasickou d'Hondtovu metodu volebního dělitele /spočívá v tom, že se počet hlasů postupně dělí čísly od jedné/ a určitou míru kaucí má obsahovat vládní novela zákona o volbách do Poslanecké sněmovny, kterou má do jednoho měsíce předložit ministerstvo vnitra. V pořadu televize Nova Sedmička o tom informoval ministr vnitra Stanislav Gross (ČSSD). "To je to základní politické zadání, které jsem zatím pracovně dal svým spolupracovníkům. Budeme o tom jednat tak, aby v co možná nejkratší době mohl návrh přijít do vlády, vláda jej mohla projednat, a poté bude na Poslanecké sněmovně a Senátu, jestli se shodne na tomto návrhu, nebo se bude shodovat na jiném," řekl ministr. Premiér Miloš Zeman (ČSSD) v pátek řekl, že novela bude obsahovat i ustanovení, podle něhož musí koalice čtyř stran dostat nejméně 20 procent hlasů, aby mohla získat zastoupení ve sněmovně. Předložení novely je reakcí na středeční rozhodnutí Ústavního soudu. Ten na návrh prezidenta Václava Havla a skupiny senátorů zásadně zasáhl do novely volebního zákona, kterou na základě opoziční smlouvy společně prosadily ODS a ČSSD. Soudci uznali téměř všechny námitky navrhovatelů, kteří některé části reformy považovali za protiústavní. Ústavní soud však v zákoně ponechal omezující klauzuli pro vstup koalic do sněmovny.

Schmarcz: Novela zákona o ČT je horší než původní norma

Novela zákona o České televizi (ČT) je podle mluvčího krizového výboru ČT Martina Schmarcze horší než původní zákon. Odboráři se jí ale podvolí a nebudou klást novému řediteli žádné překážky. Schmarcz to řekl v nedělní Partii televize Prima. Věří, že politici si při výběru ředitele budou počínat racionálně. Na funkci prozatímního ředitele ČT jsou zatím tři kandidáti: klub poslanců ČSSD navrhuje šéfproducenta uměleckých pořadů ČT Karla Kochmana a jednoho z jeho předchůdců Jiřího Balvína. Poslanecký klub KSČM navrhuje bývalého ředitele píseckého Rádia Prácheň a současného podnikatele Vratislava Měchuru. Ředitele budou poslanci volit pravděpodobně 9. února. Podle novely zákona o ČT totiž jejího ředitele už nevybírá Rada ČT, nominovaná politiky, ale Poslanecká sněmovna.

Lambsdorff počítá s výplatami odškodnění za nucené práce od dubna

Zdržující se odškodnění za nucené práce ve válečném Německu bude možné předběžně začít vyplácet až v dubnu. V nedělníku Welt am Sonntag to v neděli naznačil německý vládní vyjednávač Otto Lambsdorff poté, co americká justice zatím neodmítla poslední žaloby vůči německým podnikům kvůli jejich neochotě dát dohromady požadovaný podíl do odškodňovacího fondu. Všichni podle něj doufají, že newyorská soudkyně Shirley Kramová zhruba do deseti dnů zamítne poslední žaloby proti německým bankám, což minulou středu odložila. Zamítnutí žalob považují německé firmy za podmínku k zahájení výplat. V německém fondu, kam mají vláda a firmy vložit po pěti miliardách marek a z něhož mají i desítky tisíc postižených českých občanů dostat 423 miliónů marek (asi 7,7 miliard Kč), ale podnikům dosud chybí 1,4 miliardy. Vláda už svůj díl složila koncem minulého roku, a tak je zatím k dispozici 8,6 miliardy marek.

Verheugen přiznal podle Klause větší výhody členských zemí EU

Člen Evropské komise Günter Verheugen podle předsedy Poslanecké sněmovny českého parlamentu Václava Klause v jedné z diskusí na Světovém hospodářském fóru v Davosu přiznal, že země kandidující na členství v Evropské unii byly zatím proti jejím členům v určité nevýhodě. Je třeba přiznat, že do dnešního dne ve vztazích mezi členskými a kandidátskými zeměmi do EU výhody byly dosud větší pro země členské než kandidátské, řekl doslova podle Klause Verheugen. Klaus v nedělním telefonickém rozhovoru s ČTK z Davosu uvedl, že Verheugen se tak vyjádřil v panelové diskusi o další fázi transformace ve střední a východní Evropě, kde kromě něj promluvil také například Klaus, slovenský premiér Mikuláš Dzurinda, chorvatský prezident Stjepan Mesič a maďarský prezident Ferenc Mádl. Klaus sám považuje Verheugenův výrok o nerovnoměrnosti vztahů za velmi významný a, jak zdůraznil, historický.

Prodej majoritního balíku akcií Pražských vodovodů a kanalizací

Výkonný výbor Fondu národního majetku by měl dnes rozhodnout o vítězi veřejné obchodní soutěže na 66 procent akcií Pražských vodovodů a kanalizací. Meziresortní výběrová komise s velkou pravděpodobností Fondsu národního majetku doporučí, aby majoritní balík akcií Pražských vodovodů získalo konsorcium francouzské Vivendi s britskou Anglian Water.

IMAS-MARCON: Nejlepší image má podle mínění obyvatel Škoda Auto

Škoda Auto obsadila první místo v průzkumu image firem z pohledu obyvatel ČR, který uskutečnila v listopadu loňského roku agentura IMAS-MARCON. Za společností Škoda Auto skončily Český Telecom, ČEZ, Český Mobil, EuroTel, Radiomobil, Komerční banka, ČSOB, Fischer a Philips, vyplynulo z průzkumu, který má ČTK k dispozici. Průzkum opakuje IMAS-MARCON dva roky periodicky ve stejném rozsahu vždy v květnu a listopadu na reprezentativním vzorku populace České republiky, což je 1000 osob ve věku 16 a více let.

Filmová přehlídka Febiofest má rekordní návštěvnost

V Praze dnes pokračuje osmý ročník mezinárodní přehlídky filmu, televize a videa Febiofest. Už v neděli jeho návštěvnost přesáhla zhruba 40.000 diváků. Ředitel festivalu Fero Fenič si zájmu filmových fanoušků velmi cení. V sedmi dnech jim festival nabídl na 460 snímků z produkce 44 kinematografií, z nich kolem tří stovek hraných. Pražská část Febiofestu vyvrcholí ve středu 31. ledna. Pak vybrané snímky uvidí diváci v dalších 11 českých a sedmi slovenských městech.

Švankmajerův Otesánek úspěšně uveden v Rotterdamu

Nizozemské publikum dobře přijalo celovečerní film Jiřího Švankmajera Otesánek, který byl v sobotu večer uveden v nizozemské premiéře na 30. ročníku Rotterdamského filmového festivalu. Skoro zaplněný velký sál kina Luxor, kolem tisícovky lidí, po skončení projekce nadšeně tleskal. "Je to speciální večer, pro festival i pro mě osobně," svěřil se divákům ředitel festivalu Simon Field. Sám český tvůrce divákům řekl: "Chci vás ujistit, že neexistuje žádný autorizovaný a jediný správný výklad tohoto filmu. Všechny interpretace, které vás napadnou, jsou správné." Diváci mohli po promítání zavítat ještě na výstavu z díla Jiřího a Evy Švankmajerových, která byla ve čtvrtek otevřena v prestižním Chabotově muzeu. Místní tisk považuje obojí za stěžejní události jubilejního ročníku festivalu, který je zároveň jednou z hlavních akcí pořádaných v roce 2001, kdy Rotterdamu připadla štafeta "evropského města kultury".

Soud v Plzni jedná o vině českých pohraničníků

Výslechem svědků pokračuje dnes u plzeňského krajského soudu odročené líčení se třemi bývalými pohraničníky, kteří podle obžaloby zastřelili v roce 1986 německého turistu na německém území. Muži jsou obžalováni z ublížení na zdraví s následkem smrti, ale soud nevyloučil překvalifikování činu na vraždu či pokus o vraždu. Obžaloba viní Pavla Čadu, Josefa Čílu a Jana Romána z toho, že ze svých zbraní zasáhli 18. září 1986 důstojníka bundeswehru ve výslužbě, který se procházel v blízkosti státních hranic na německé straně nedaleko Broumova na Tachovsku. Turista na následky zranění zemřel.

České dráhy zvýšily ceny osobní dopravy o pět procent

O přibližně pět procent zvýšily od neděle České dráhy ceny osobní železniční dopravy. Základní jízdné bez slev a komerčních nabídek pak podražilo o 8,9 procenta. V nejkratších pásmech připlatí cestující 1-2 koruny, jízdenka na vzdálenost 250 km bude dražší o 10 korun. Ministerstvo financí ale zůstalo u původního cenového výměru, který umožňuje zachovat 50ti procentní slevu pro důchodce ve všech druzích vlaků. Během února by měla správní rada Českých drah rozhodnout, zda dojde letos v červnu k druhému zdražení.

Ze sportu

Hokejisté Východu zvítězili v exhibičním duelu české extraligy nad výběrem Západu 8:7 v prodloužení. V pořadí už v šestém ročníku utkání Východ-Západ tak změnili železné pravidlo o neporazitelnosti na domácím ledě. Východ se radoval z výhry počtvrté, dvakrát zvítězil Západ. Ve třetí minutě nastaveného času rozhodl Jiří Dopita, jenž jako jediný hrál ve všech šesti utkáních. Příští Utkání hvězd, v němž se bude Západ na proti Východu snížit nepříznivý stav 2:4 na zápasy, se uskuteční pravděpodobně ve Znojmě.

Čeští házenkáři remizovali po dramatickém průběhu s Islandem 29:29 a jejich účast na mistrovství světa ve Francii skončila po základní části. Reprezentanti si připsali za jednu výhru a dvě remízy čtyři body a ve skupině A obsadili konečné páté místo. Stejný počet bodů měli i Portugalci, avšak lepší vzájemný zápas je posunul do osmifinále.

Únor v tradici slibuje příchod jara, ale zima ještě trvá

Lidové pranostiky, které se váží k druhému měsíci v roce, částečně již slibují příchod jara, ale před jeho časným nástupem varují. Jiné upozorňují na to, že zima, přestože již není taková jako v minulém měsíci, stále trvá. Hned počátkem února si lidé připomínají pranostiky, které patří k oblíbeným a optimistickým - "na Hromnice o hodinu více" a "na Hromnice zimy polovice". Lidová tradice dochovala varování před příliš blízkým příchodem jara. Pranostiky kladou důraz na správný koloběh ročních období ve vztahu k zemědělství; k tomu se vztahuje rčení "únor bílý pole sílí". V pranostikách se také tvrdí, že pokud přijde jaro brzy, nevydrží a zima se ještě vrátí. Proto se říká "záhy-li taje, na dlouho neroztaje", nebo "leží-li kočka v únoru na slunci, jistě v březnu poleze za kamna".

Na závěr ještě předpověď počasí:

Skoro jasno až polojasno, během dne postupně oblačno a ojediněle slabé sněžení nebo déšť se sněhem. Nejvyšší teploty mínus jeden až +3 stupně, v 1000 m na horách kolem -2 stupňů Celsia.