Zprávy pondělí, 29. listopadu 1999

A nyní podrobně:

Signatáři výzvy "Děkujeme, odejděte!" budou požadovat na demonstraci zrušení opoziční smlouvy a odstoupení Klause a Zemana z funkcí

Zrušení opoziční smlouvy ČSSD a ODS a odstoupení šéfů těchto stran Václava Klause a Miloše Zemana z funkcí předsedů Poslanecké sněmovny a vlády budou spolu s obnovením "vnitřní slušnosti" požadovat na demonstraci 3.prosince v Praze signatáři výzvy "Děkujeme, odejděte!". V diskusním pořadu televize Prima "Nedělní partie" to řekl její spoluautor Igor Chaun.

Jan Ruml si nemyslí, že by autoři výzvy "Děkujeme, odejděte" založili stranu.

Předseda Unie svobody Jan Ruml odmítl přístup předsedů ODS Václava Klause a ČSSD Miloše Zemana, podle nichž by autoři výzvy "Děkujeme, odejděte!" měli založit politickou stranu, předložit její politický program a řešení nynější situace. V nedělním televizním pořadu "V pravé poledne" označil postup Klause a Zemana za komunistický a dostal se proto do ostrého sporu s předsedou ODS. Založení nové politické strany na základě výzvy "Děkujeme, odejděte!" není jisté. Vyplynulo to z nedělních vyjádření autorů výzvy, někdejších studentských vůdců z roku 1989. Místopředseda ODS Miroslav Macek je naopak přesvědčen, že z výzvy se politická strana stane. Toto řešení by uvítali i předsedové ODS a ČSSD Václav Klaus a Miloš Zeman.

Vedení Mladých sociálních demokratů vyzvalo prezidenta Václava Havla, aby také on zvážil setrvání ve funkci

Cítí-li se odpovědný za situaci v České republice, měl by odstoupit z funkce také prezident republiky Václav Havel. Vyplývá to ze stanoviska vedení Mladých sociálních demokratů (MSD) k výzvě studentských vůdců z roku 1989 "Děkujeme, odejděte!", které v neděli poskytlo ČTK. Za současný stav v ČR by podle něj neměli být kritizováni jen předsedové ODS a ČSSD Václav Klaus a Miloš Zeman, ale vedle Havla také například předseda Unie svobody Jan Ruml. Vedení MDS je přesvědčeno, že prezident je nepochybně spoluodpovědný za situaci v zemi a že Ruml po loňských volbách znemožnil vytvoření většinové vlády i přes více než velkorysé nabídky ČSSD.

Premiér Miloš Zeman předpokládá, že vicepremiér Egon Lánský rezignuje na svou funkci v pondělí

Premiér Miloš Zeman předpokládá, že místopředseda vlády Egon Lánský rezignuje na svou funkci v pondělí. V nedělním televizním pořadu "V pravé poledne" Zeman také naznačil, že je připraven vicepremiéra odvolat, jestliže kabinet neopustí sám.

Pokud jde o ministra zdravotnictví Ivana Davida, premiér Zeman sice stále trvá na tom, že ho odvolá až na žádost sněmovny, poslanci ale tento postup odmítají. Dosavadní vyjádření zákonodárců naznačují, že pokud se Zeman takovou věc pokusí prosadit do programu nadcházející schůze sněmovny, neuspěje. Jeho snahu přenést odpovědnost na parlament totiž odmítají nejen poslanci opozice, ale i ČSSD.

Předseda ODS Václav Klaus odejde, je-li překážkou v politickém životě země.

Předseda ODS Václav Klaus má připraven projev na nadcházející víkendový kongres své strany v duchu, "jsem-li překážkou, tak mě nevolte". Řekl to v nedělní televizní debatě "V pravé poledne" mimo jiné v reakci na výzvy k jeho odstoupení. Podle dostupných informací však bude Klaus do čela strany znovu zvolen i proto, že nebude mít protikandidáty. Klaus rovněž uvedl, že po výsledcích krajských konferencí ODS je přesvědčen, že kongres nepřijme usnesení vedoucí k vypovězení smlouvy se sociální demokracií.

Macek: policie nebo soudy mohou pracovat na objednávku ČSSD

Místopředseda ODS Miroslav Macek obvinil z nezákonných postupů koordinační a analytickou skupinu Vládního výboru na ochranu ekonomických zájmů. Macek v diskusním pořadu televize Nova "7, čili sedm dní" také naznačil, že policie nebo soudy mohou pracovat na objednávku sociální demokracie. Šéf poslanců ČSSD Stanislav Gross Mackova obvinění striktně odmítl a doporučil mu, aby podal trestní oznámení pro zneužívání pravomocí veřejného činitele.

Kritika prezidenta Václava Havla na adresu opoziční smlouvy mezi ODS a ČSSD místopředsedu ODS Macka nepřekvapila

Místopředseda ODS Miroslav Macek řekl v neděli ČTK v reakci na rozhlasový pořad "Rozhovory v Lánech", v němž prezident Václav Havel označil opoziční smlouvu ČSSD a ODS za překážku jednání o novém kabinetu, že ho Havlova kritická slova nepřekvapila. Reagoval na ně také předseda ODS Václav Klaus, podle kterého bylo již o výhodách a nevýhodách opoziční smlouvy řečeno vše. "Pár slov pana prezidenta na tom opravdu nemůže nic změnit," řekl Klaus novinářům.

Většina občanů ČR se podle průzkumu společnosti Market-Media-Lifestyle domnívá, že republika je v krizi Více než 80 procent občanů míní, že Česká republika je v krizi a více než polovina obyvatel není spokojena s vývojem země od listopadu 1989. Názor, že mají na starosti důležitější věci než se zajímat o politiku, vyjádřilo 65 procent občanů. Vyplývá to z výsledků říjnového průzkumu společnosti Market & Media & Lifestyle, které ČTK poskytla agentura Median. O tom, že ČR v krizi spíše není, je přesvědčeno 11,7 procenta dotázaných, krizi rozhodně popírá 1,4 procenta občanů.

Liberecký Agroplast odmítá obvinění z účasti na nelegálním obchodu s vojenským materiálem

Liberecká společnost Agroplast, na niž uvalila vláda USA kvůli podezření ze zprostředkování prodeje 40 vojenských letounů MiG-21 do severní Koreje přísné sankce, obvinění z účasti na nelegálním obchodu s vojenským materiálem odmítla a chce se bránit "všemi dostupnými právními prostředky". ČTK to sdělil šéf Agroplastu Petr Pernička v písemném prohlášení s pátečním datem, které dnes zaslal ČTK. Společnost sama a ani její management se žádných nelegálních obchodů s vojenským materiálem neúčastnily, prohlásil Pernička.

O situaci v armádách obou zemí bude jednat na Slovensku náčelník generálního štábu české armády Šedivý Náčelník generálního štábu české armády Jiří Šedivý odletí v pondělí na třídenní návštěvu Slovenska. V úterý jej v Trenčíně čeká jednání s jeho protějškem Milanem Cerovským, které se bude týkat současné situace v armádách obou zemí a jejich činnosti v nejbližším období.

Ministr zahraničí ČR pokračoval v návětěvě Mexika

Spolupráce mezi Českou republikou a Mexikem v oblasti turistiky byla hlavním tématem sobotních rozhovorů českého ministra zahraničí Jana Kavana s guvernérem jihomexického státu Quintana Roo Joaquínem Hendricksem a ministrem turistiky tohoto státu Diegem Martinezem. Hovořilo se i o možnosti zřídit v Cancúnu, který je jedním z nejznámějších mexických turistických středisek, český honorární konzulát s působností pro celý poloostrov Yucatán.

Česká republika a Mexiko se shodují, že sankce nejsou nejlepší prostředek, jak docílit respektování lidských práv na Kubě. Jak v neděli řekl český ministr zahraničí Jan Kavan v mexickém Cancúnu novinářům, ukázalo to jeho jednání s mexickou ministryní zahraničí Rosario Greenovou.

Rozhlasové Rozhovory v Lánech Více než novou politickou garnituru, po níž volá výzva "Děkujeme, odejděte", postrádá sociálnědemokratická místopředsedkyně Poslanecké sněmovny Petra Buzková v politice větší angažovanost veřejnosti. Prezident Václav Havel, který si Buzkovou pozval do sobotních rozhlasových Rozhovorů v Lánech, zopakoval své sympatie vůči výzvě někdejších studentských vůdců z roku 1989 a upozornil, že není v poslední době jediným příkladem, kdy se veřejnost vyjádřila k politice. Prezident bere studentskou výzvu, aby odešli čelní představitelé hlavních politických stran, jako symptom nynější společenské situace. Václav Havel přivítal, že poslanci přijali zákon o veřejném ochránci práv ombudsmanovi. Příliš se mu ale nezamlouvá, že by měl mít sídlo v Brně. Také spoluautorka návrhu zákona o ombudsmanovi Petra Buzková si v sobotních Rozhovorech v Lánech posteskla nad tím, že poslanci přesunuli sídlo této instituce do moravské metropole. Zákonem se má ještě zabývat Senát. Brno je sídlem Ústavního a Nejvyššího soudu a instituce veřejného ochránce práv se tak přičlenila k soudům, třebaže s nimi nemá nic společného, uvedla Buzková.

Vedení ČSSD oceňuje postup vládního kabinetu při řešení majetko-právních vztahů bývalé česko-slovenské federace

Předsednictvo vládní České strany sociálně demokratické v sobotu narozdíl od opozičních parlamentních stran ocenilo postup vlády při řešení česko-slovenských vztahů a majetkového vyrovnání bývalé federace. Podle dohody, kterou ve středu podepsali předsedové české a slovenské vlády, Česká republika Slovensku vrátí 4,5 tuny slovenského zlata, které dosud zadržovala Česká národní banka za mnohamiliardovou pohledávku. Tu Slovensko neuznalo a zaplatí za ni jen symbolickou jednu korunu. Představitelé Občanské demokratické strany, Křesťanské a demokratické unie-Československé strany lidové a Unie svobody neskrývali rozpaky nad tím, že s nimi vláda dohodu o vypořádání majetku po bývalé československé federaci nekonzultovala.

Předseda vlády Miloš Zeman se nehodlá omluvit Zieleniecovi Premiér a předseda ČSSD Miloš Zeman se nehodlá omluvit za letní nařčení exministra zahraničí Josefa Zieleniece. Je totiž přesvědčen o tom, že šéf české diplomacie Jan Kavan dostojí svým slovům a do konce roku předloží Nejvyššímu kontrolnímu úřadu důkazy. Ty mají doložit Zemanovo tvrzení, že ministerstvo zahraničí v době, kdy jej vedl Zieleniec, uzavřelo 60 smluv s novináři a mediálními agenturami na exministrovu osobní prezentaci. "Vycházím z toho, že tyto důkazy do jisté míry již existují," řekl Zeman v sobotu novinářům v Ostravě, kde se účastnil konference regionální organizace České strany sociálně demokratické.

Poslední rozloučení a Josefem Luxem proběhne dnes v katedrále sv. Víta

Poslední rozloučení s bývalým předsedou KDU-ČSL Josefem Luxem proběhne dnes před polednem v katedrále sv. Víta na Pražském hradě. Zádušní mši bude sloužit český katolický primas kardinál Miloslav Vlk.

Anarchisté vyjádřili svůj protest proti globalizaci, nadnárodním monopolům, lidské nevšímavosti a lhostejnosti k chudým Dvacítka mladých lidí, kteří se hlásí k anarchistické iniciativě Food not Bombs (Jídlo místo bomb), v sobotu odpoledne po dvě hodiny rozdávala chléb a bezmasý guláš před obchodním domem Tesco v Praze na Národní třídě lidem bez přístřeší. Aktivisté tak v rámci svého Antikonzumního dne obsloužili desítky bezdomovců, kterým jídlo servírovali do misek. Touto akcí se anarchisté rozhodli protestovat proti globalizaci, nadnárodním monopolům, lidské nevšímavosti a lhostejnosti vůči chudým. Akce se konala za dohledu policistů, kteří však neměli důvod k zásahu.

Za neohlášenou sobotní akci před obchodním domem Tesco v Praze na Národní třídě, kde rozdávali jídlo chudým, hrozí anarchistům pokuta až do výše 50.000 korun. Policie je totiž podezírá, že se svým jednáním dopustili tří přestupků: nedovoleného záboru místa, nehygienické distribuce potravin a neuposlechnutí výzvy veřejného činitele. ČTK to v neděli řekl mluvčí pražské policejní správy Josef Šulcek s tím, že policie anarchisty oznámí Obvodnímu úřadu pro Prahu 1.

Ve švédském Norrköpingu začal festival české kultury

Zahájením výstavy grafických listů Václava Hollara začal v neděli ve švédském Norrköpingu festival české kultury pořádaný k 10.výročí československých listopadových událostí roku 1989. V průběhu jednoho týdne se veřejnost může seznámit s českou hudební tvorbou, grafikou, pantomimou, ale i s filmy a fotografiemi. Podle ředitele Českého centra ve Stockholmu a zároveň hlavního organizátora akce Zdeňka Lyčky jde o vůbec největší souhrnnou prezentaci české kultury ve Švédsku v letošním roce.

V podání Norrköpingského symfonického orchestru, mladého českého pianisty Jana Simona i českého Kvarteta Martinů zazní na severu Evropy hudba Bedřicha Smetany, Antonína Dvořáka, Leoše Janáčka a Bohuslava Martinů. Trojice fotografických výstav je pak věnována českému baroku (fotografie Vladimíra Uhra), Listopadu 1989 (autorky Dany Kyndrové) a přehlídce novinářských fotografií z Czech Press photo '98. Filmovou část festivalu tvoří snímky "Návrat idiota", "Praha očima...", "Minulost" a "Je třeba zabít Sekala". Pro švédské děti vystoupí i divadelní soubor "Cvoci" s představením "Cvokařinky".

Ze sportu:

Fotbalisté Drnovic prohráli v 15.kole Gambrinus ligy se Spartou 0:1, Hradec remizoval s Příbramí 1:1, Blšany porazily Olomouc 1:0, stejně jako Liberec Ostravu, Opava zvítězila nad Jabloncem 2:0 a Žižkov nad Teplicemi 3:1.

V 25.kole hokejové extraligy Českého telecomu zdolaly České Budějovice Zlín 4:2, Vsetín vyhrál nad Karlovými Vary 4:1, Havířov porazil Kladno 2:1, Pardubice remizovaly s Třincem 4:4 a Litvínov přehrál Vítkovice 6:0.

Předpověď počasí na pondělí:

V České republice má být převážně oblačno s teplotami od nuly do čtyř stupňů Celsia.

Tolik zprávy Radia Praha.