Zprávy pondělí, 30. března 1998

Zprávy 30.3.98

Vážení posluchači, u vysílání Radia Praha vás vítá Zdeňka Kuchyňová. Začínáme zprávami.

Nyní podrobněji:

Ministr Šedivý na zahájení vstupního procesu přidružených zemí do EU

Ministři zahraničí 15 členských států EU a 11 kandidátských zemí se sešli dnes dopoledne v Bruselu k slavnostnímu zasedání, jímž Evropská unie zahajuje "proces přistoupení" přidružených zemí. Českou republiku zastupuje ministr Jaroslav Šedivý, podle kteréhoje Praha na zahájení vstupních rozhovorů skutečně odpovědně připravena, i přes poslední nepřímočarý domácí vývoj. Samotné zahájení vstupních rozhovorů s Českou republikou, Maďarskem, Polskem, Slovinskem, Estonskem a Kyprem je na pořadu v úterý. Za ČR povede jednání s Bruselem náměstek ministra Pavel Telička. Před ním stojí úkol vyjednat pro Českou republiku co nejlepší a co nejméně bolestivé podmínky jejího vstupu do unie.

Pondělní jednání vlády

Vláda má dnes projednat zajištění a finanční náklady členství republiky v Evropské unii. Neplánovaně se zřejmě bude muset zabývat i protesty odborářů severočeských hnědouhelných dolů, kteří v obavě před privatizací těžebních společností hrozí stávkou. Kabinet by měl dále schválit podmínky pro kapitálový vstup společenství Boeing-ČSA do Aera Vodochody prostřednictvím Boeing Ceska, s.r.o., projednat průběžnou zprávu o dostavbě jaderné elektrárny Temelín a zákon o daních z příjmů.

Pravice bude jednat o možnostech spolupráce

O možnostech spolupráce mají dnes jednat zástupci ODS, ODA, Unie svobody a Demokratické unie. Podle iniciátora jednání, šéfa Demokratické unie Ratibora Majzlíka, by se měli pokusit najít společnou cestu proti nástupu levice k moci. Ideálním výsledkem schůzky by pak měla být dohoda o vytvoření předvolební koalice buď všech těchto stran, nebo jednotlivých stran v různých kombinacích.

Lidovci považují za hlavní cíl oživení ekonomického růstu

Lidovci chtějí získat z nepřímých daní desítky miliard korun a věnovat je na posílení některých sociálních položek a na oživení ekonomického růstu. Ten považují za hlavní cíl své hospodářské politiky. K tomuto závěru dospěla KDU-ČSL na třídenní konferenci o zásadách svého hospodářského a sociálního programu v Zahrádkách u České Lípy. Lidovci navrhli, aby daň z přidané hodnoty měla tři sazby - nulovou, pětiprocentní a devatenácti až dvacetiprocentní. Nulová sazba by platila pro základní potraviny, pětiprocentní pro věci a činnosti spojené s bydlením, mimo jiné pro stavební práce a do třetí, nejvyšší sazby by se přesunulo vše ostatní včetně služeb, které jsou nyní daněny pětiprocentně. Tato opatření podle lidovců přinesou zisk až 25 miliard korun.

Lidovci chtějí přilepšit rodinám s průměrnými příjmy na přídavcích na děti a na daňových odečtech. Zvýšení rodinných přídavků si vyžádá dodatečně 700 miliónů korun ročně, které lze podle předsedy Josefa Luxe získat z daňové reformy, ale také úsporami v samotném systému sociální péče. Návrh předpokládá, že přídavek na dítě by se vyplácel v jednotné výši 25 procent částky životního minima na osobní potřeby dítěte pro všechny rodiny, jejichž příjem nepřesahuje 2,5 násobku životního minima.

KDU-ČSL dále navrhuje pro všechny občany nejméně čtyři týdny základní dovolené, aby umožnila zejména mladým lidem trávit více času s dětmi, a upevnila tak rodinu. Nárok na čtyřtýdenní dovolenou vzniká nyní až po patnácti letech zaměstnání od dosažení osmnácti let věku. Prodloužení základní dovolené si podle lidovců vyžádá jednu miliardu korun dodatečných nákladů.

Ohlasy na lidovecký návrh na zvýšení DPH

Zvýšení výnosu daně z přidané hodnoty (DPH), na jehož prosazování se usnesla KDU-ČSL, neodpovídá podle předsedy zemědělského výboru sněmovny Karla Machovce (ČSSD) současnému stavu českého hospodářství ani příjmům obyvatelstva, a je proto nesociální. Naopak souhlasné stanovisko zaujal k lidoveckému návrhu na snížení přímých daní. "Pokud by snížení přímých daní podnítilo zájem investorů a dokázalo přilákat do České republiky více zahraničního kapitálu, byl by to krok správným směrem," konstatoval.

Předseda Politického klubu - Strany demokratického středu Jozef Wagner neodmítá lidovecký návrh na zvýšení daně z přidané hodnoty (DPH) a snížení přímých daní. Podle něj by se však daně měly měnit společně s deregulací cen. Wagner narozdíl od lidovců navrhuje, aby sazba DPH byla jediná, a to mezi 12 až 14 procenty. Tím by se totiž podle něj snížily náklady na vybírání daně.

Zvýšení nepřímých daní, které hodlá prosazovat KDU-ČSL, by podle místopředsedkyně ODS Libuše Benešové zatížilo především občany a zvýšilo inflaci. Dodala, že zvýšení DPH má negativní vliv na výdaje ze státního rozpočtu. Inflační dopad zvýšení nepřímých daní podle ní ovlivňuje vyplácení sociálních dávek, které se v ČR odvozují ze sociálního minima, jehož hodnota je počítána podle inflace. S lidoveckým návrhem na rozšíření okruhu příjemců dětských přídavků Benešová nesouhlasí. Podle ní je totiž systém sociálních dávek nyní velmi štědrý. Doplnila, že problém sociálního systému je v tom, že je málo motivující. Lidovci navrhované zvýšení základní sazby dovolené ze tří týdnů na čtyři je podle Benešové také otázkou peněz. "Nevím, jestli by si to podniky mohly dovolit," konstatovala.

Předpoklad, že by změny sazeb DPH vynesly o 20 až 25 miliard korun více, je nadsazený. ČTK to řekl ministr financí Ivan Pilip. Hlavní problém podle jeho slov spočívá v nulové sazbě DPH u základní potravin. Zavedení takové sazby by celý daňový systém zkomplikovalo. Navíc by nulová sazba u těchto potravin přinesla poměrně velký výpadek, protože příjem z této daně, přestože je pouze pětiprocentní, je poměrně značný.

Ve světle přibližování České republiky k Evropské unii je návrh KDU-ČSL na zavedení nových sazeb DPH inovací zvláštního druhu, protože v zemích EU existují pouze dvě sazby DPH. Navíc byl v EU nastoupen dlouhodobý proces, jehož výsledkem by mělo být sjednocení sazby DPH. Zpravodaji ČTK to řekl hlavní ekonom Komerční banky Kamil Janáček. Podle jeho slov by tak byla v budoucnu ČR jediná země, která by vstupovala do EU se třemi sazbami DPH.

Sněmovna opět o možnosti dát volební právo Čechům v zahraničí

Sněmovna se bude zabývat návrhem novely zákona o volbách do parlamentu, podle něhož by se jich mohli účastnit i čeští občané v zahraničí. Novelu předložily tři poslankyně Unie svobody poté, co sněmovna v únoru vrátila vládě její návrh, jež měl účast krajanů ve volbách umožnit. Poslanecká předloha se od původní vládní verze odlišuje v délce konání voleb. Zatímco vláda navrhovala, aby volby byly jednodenní, návrh poslankyň zachovává současný model dvoudenních voleb. Vrácení vládní předlohy podpořili minulý měsíc hlavně členové levicové a republikánské opozice. I kdyby však parlament předlohu přijal ještě před rozpuštěním nynější sněmovny, nebude z časových důvodů pravděpodobně uplatněna již pro červnové mimořádné volby do dolní parlamentní komory, ale nejdříve až pro podzimní volby do Senátu.

Ladislav Body půjde do primárních voleb KDU-ČSL

Přes odpor některých lidoveckých organizací půjde bývalý komunistický poslanec Ladislav Body do severočeských primárních voleb KDU-ČSL. Body je romského původu a podle některých neoficiálních informací má lidovcům pomoci k hlasům této etnické komunity, která je početná právě na severu Čech. Některé organizace lidovců však jeho kandidaturu odmítají, protože byl poslancem za komunistickou stranu.

Jozef Wagner zvolen předsedou strany Politický klub

Delegáti prvního celorepublikového sněmu Politického klubu-Strany demokratického středu v Praze zvolili předsedou poslance Jozefa Wagnera. Politický klub se loni v prosinci ustavil nejprve jako občanské sdružení a v polovině letošního ledna se prohlásil za novou politickou stranu. Jeho hlavním iniciátorem byl právě bývalý člen ČSSD Wagner. Politický klub hodlá konkurovat nejen pravicovým stranám, jejichž politika podle něj selhala, ale také levici představované sociální demokracií.

Wagner: Vláda má právo privatizovat i přes nesouhlas poslanců

Současná vláda ČR má právo privatizovat bez ohledu na názor poslanecké sněmovny. V nedělním pořadu televize Nova, 7 čili Sedm dní, to řekl poslanec a předseda Politického klubu Jozef Wagner. Podle jeho slov neexistuje právně nic takového jako omezený mandát vlády. Mandát současné vládě dala vyjádřením důvěry Poslanecká sněmovna, a to daleko větším počtem hlasů, než jakékoliv jiné vládě ČR. Privatizace společností, spojených s nerostným bohatstvím by však měla být podle Wagnera odložena až do doby, kdy bude schválen příslušný zákon, který nakládání s nerostným bohatstvím upraví. S tímto názorem vyjádřil souhlas také poslanec a bývalý místopředseda ČSSD Karel Machovec. Vláda se podle něj ale snaží dostat podniky typu regionálních rozvodných sítí či Mostecké uhelné společnosti do stavu, který nová vláda s politickým mandátem nebude moci zvrátit.

Dostál: ČSSD by po volbách měla spolupracovat se všemi stranami

ČSSD v případě svého vítězství v předčasných parlamentních volbách bude muset podle sociálnědemokratického poslance Pavla Dostála usilovat o co nejširší spolupráci s celým politických spektrem. Dostál to řekl v Debatě České televize. "Pokud bude (po červnových volbách) menšinová vláda, budeme se muset nutně opírat o spolupráci s parlamentní opozicí. Jinými slovy budeme muset zapomenout na jakoukoli konfrontační politiku a usilovat o co nejširší spolupráci s celým politických spektrem," konstatoval Dostál. Místopředseda Unie svobody Petr Matějů, jehož strana prosazuje většinový volební systém při volbách do Poslanecké sněmovny a poměrný při volbách do Senátu, v této souvislosti připustil, že pokud předčasné volby nevyřeší současnou komplikovanou situaci na politické scéně, musí začít diskuse o tom, zda nebude nutná změna volebního systému.

Strany musí do 1. dubna odevzdat zprávy o svém hospodaření

Výroční finanční zprávu o svém hospodaření by rozpočtovému výboru Poslanecké sněmovny měly nejpozději do 1. dubna odevzdat registrované politické strany a hnutí. Výbor by pak měl předložené finanční zprávy projednat a schválit by je měla ještě tato sněmovna.

Hornické odbory čekají osmdesátiprocentní podporu v možné stávce

O dalším postupu jednají dnes v Mostě zástupci tří odborových organizací severočeských hnědouhelných společností, které na protest proti rychlé privatizaci těžebních firem vyhlásily koncem minulého týdne stávkovou pohotovost. Zástupci odborů na jednání vyhodnotí vývoj situace od vyhlášení stávkové pohotovosti, podporu zaměstnanců případné stávce a připraví kroky pro následující dny.

Až 80 procent zaměstnanců Mostecké uhelné společnosti (MUS) zřejmě podpoří případnou stávku, ke které hodlají hornické odbory přistoupit, aby zabránily rychlé privatizaci hnědouhlených těžebních firem. Vyplývá to z dosavadních výsledků podpisové akce, kterou odbory zjišťují podporu případné stávce mezi zaměstnanci. Jak dále uvedlpředseda Sdružení odborových organizací MUS Vlastimil Waic, případnou stávku podle něj zatím výrazně podpořili i neodboráři. Odbory požadují po vládě odložení privatizace na dobu po projednání a přijetí novely energetické politiky země a novely horního zákona.

Majitelé privátních zdravotnických zařízení podporují pozastavení rušení nemocnic

Podporu rozhodnutí Poslanecké sněmovny, která požádala vládu, aby s ohledem na svůj dočasný mandát pozastavila veškeré kroky vedoucí k rušení nemocnic, vyjádřili účastníci semináře majitelů a ředitelů privátních lůžkových zdravotnických zařízení ve Vranově u Brna. Upozorňují, že při výběrových řízeních dochází k zasahování do práv soukromých subjektů. Požadují proto, aby byly zachovány v platnosti smlouvy těchto subjektů se zdravotními pojišťovnami až do vyřešení koncepce zdravotnictví.

Jiří Dienstbier: V ČR se promarnil čas

Česká ekonomika pět let stagnovala, a i když ČR není žádným ztraceným případem, promarnil se čas a příležitost. Prohlásil to podle pátečního vydání listu Los Angeles Times bývalý disident a první polistopadový ministr zahraničních věcí Jiří Dienstbier, který byl nedávno jmenován zvláštním zpravodajem OSN pro lidská práva v bývalé Jugoslávii. Dienstbier, který tento školní rok přednáší na kalifornské univerzitě v Claremontu, vyjádřil názor, že tzv. malá privatizace se uskutečnila dobře, ale vychvalovaná privatizace velkého průmyslu byla podvodem. Podniky šly do rukou těch, kdo nabídli nejvíc, a pak vykrvácely. Noví vlastníci nezaplatili, jen přišli k penězům.

Povodně loni stály státní lesy téměř 300 miliónů korun

Státní podnik Lesy České republiky (LČR), kterému loňské povodně způsobily škody za 1,1 miliardy korun, vydal loni na odstranění následků záplav 297 miliónů korun. Drtivá většina prostředků směřovala do obnovy cest a hrazení bystřin. Náprava povodňových škod je rozpočítána na čtyři roky. LČR patří asi 1,47 miliónu hektarů lesů, což je asi 55 procent z celého lesního půdního fondu ČR.

V roce 2002 bude mít Telecom jednu z nejmodernějších sítí

SPT Telecom bude mít v roce 2002 po dokončení rozsáhlé modernizace jednu z nejmodernějších sítí na světě. Uvedla to tisková mluvčí společnosti Dana Dvořáková. Projekt modernizace byl zahájen v roce 1992 a spočívá zejména v rozšiřování počtu nových digitálních ústředen, dálkových a přístupových sítí. Zároveň jsou zřizovány nové stanice a byl nastartován program redukce počtu zaměstnanců o zhruba 40 procent do roku 2000.

Na konci roku v penzijních fondech 1,877 miliónu účastníků

Počet účastníků penzijního připojištění v 38 penzijních fondech působících v ČR dosáhl na konci loňského roku 1,877 miliónu osob, přičemž 70 procent z nich bylo soustředěno do sedmi největších fondů. V porovnání se stavem na konci března roku 1997 se počet klientů penzijních fondů zvýšil o 265.000 osob. Fondy vykázaly loni hrubý zisk 1,3 miliardy Kč, přičemž 3,1 miliardy korun představoval jejich zisk z finančních operací.

Předány Ceny Thálie

Za celoživotní mistrovství v pražském Národním divadle z rukou Dagmar Havlové, která měla záštitu nad pátým ročníkem Cen Thálie, převzal nejvyšší ocenění v činohře herec Vlastimil Brodský. Zvláštní Cenu Thálie získal herec Svatopluk Beneš, který nedávno oslavil osmdesátiny. Ceny Thálie - prestižní ocenění mimořádných jevištních výkonů na českých divadelních scénách v loňském roce - byly předány v dalších kategoriích osmi hercům, operním, operetním a muzikálovým pěvcům, baletním umělcům, tanečníkům a mimům.

Zemřel herec Miroslav Zounar

Po dlouhé a těžké nemoci v sobotu ve věku 65 let zemřel herec Miroslav Zounar. Je znám například z rolí ve filmech Osvobození Prahy, Tichý Američan v Praze, Atomová katedrála, Výjimečná situace a Slunce, seno, jahody.

Rockoví fanoušci přivítali skupinu Yes

Čeští rockoví fanoušci přivítali ve zcela zaplněné malé sportovní hale pražského výstaviště legendu art-rockové scény, britskou kapelu Yes. Skupina, která letos slaví 30 let existence a vydala nové album Open Your Eyes (Otevři oči), vystoupila v Čechách poprvé.

Ze sportu: 21. kolo první fotbalové ligy pokračovalo v neděli sedmi zápasy s těmito výsledky: Viktoria Žižkov - Dukla 2:0, Viktoria Plzeň - České Budějovice 4:1, Teplice - Lázně Bohdaneč 4:1, Sigma Olomouc - Slovan Liberec 1:2, Jablonec - Baník Ostrava 2:2, Hradec Králové - Drnovice 0:0 a Boby Brno - Kaučuk Opava 1:2. Tabulku vede Sparta Praha. Druhá je Slavia Praha, přičemž zápas těchto dvou celků se hraje v pondělí. Třetí v tabulce je Sigma Olomouc.

Počasí

A ještě krátce o počasí. Dnes je polojasno, teploty 15 až 19 stupňů Celsia.

Tolik zprávy Radia Praha.