Zprávy pondělí, 30. listopadu 1998

Místopředseda vlády Lánský je proti stanovisku Evropské komise

Podle ministra Grulicha nebyly při kontrole ÚDV ničeny tajné listiny

Vietnamský vicepremiér a ministr zahraničí na návštěvě ČR

O víkendu proběhl sjezd České lékařské komory

Vyvrcholily vzpomínkové akce ke 193. výročí Bitvy tří císařů

Orchestr Českého rozhlasu na svém prvním turné po USA

Pietním aktem na Mohyle míru poblíž Slavkova u Brna vyvrcholily v neděli letošní vzpomínkové akce ke 193. výročí Bitvy tří císařů. Slavkovská bitva, v níž 2. prosince 1805 Napoleonovo vojsko porazilo spojenou rusko-rakouskou armádu, je pokládána za jednu z nejkrvavějších v dějinách. Francouzi ztratili 12.000 mužů, spojenci přes 27.000 vojáků a většinu dělostřelectva.

A nyní podrobněji:

Místopředseda vlády Lánský ke stanovisku Evropské komise

Nad stanoviskem Evropské komise k dovozům vepřového masa do České republiky se v neděli pozastavil místopředseda vlády Egon Lánský. Připomněl, že právě Evropská unie z minuty na minutu zvýšila dotace na dvojnásobek, čímž hrubě porušila přátelské vztahy. Evropská komise v pátek zrušila konzultace ohledně vepřového, plánované na tento týden. Zdůvodnila to především tím, že česká strana nedodržela slib nepřijímat do prosince žádné rozhodnutí. Lánský zdůraznil, že usnesení české vlády nebylo dosud zveřejněno ani uvedeno v život a Evropská komise o něm byla pouze diplomatickou cestou informována. Za velmi odvážné označil tvrzení, že na základě toho chce EU zastavit jednání.

Ministr Fencl bude dnes navzdory pochybnostem jednat s EK

O možnostech pozastavení dovozu dotovaného vepřového masa do České republiky bude dnes jednat s Evropskou komisí ministr zemědělství Jan Fencl. Jeho schůzka s komisařem Franzem Fischlerem se uskuteční navzdory jejímu zpochybnění ze strany EU. V nedělním pořadu České televize V pravé poledne Fencl uvedl, že se pokusí přimět evropské partnery k zastavení silně subvencovaných dovozů do České republiky. Zároveň odmítl obavy z možných odvetných opatření EU, případně z jejich následků.

Podle ministra Grulicha nebyly při kontrole ÚDV ničeny tajné listiny

Ministr vnitra Václav Grulich odmítl, že by byly při kontrole Úřadu pro dokumentaci a vyšetřování zločinů komunismu 'ÚDV) ničeny tajné materiály. V nedělním pořadu televize Nova 7 čili sedm dní tak reagoval na prohlášení poslance za Občanskou demokratickou stranu Marka Bendy, které označil za nehoráznost a pomluvu. Podle dřívějších informací Novy bylo odvezeno z úřadu několik desítek kilogramů písemností. Grulich uvedl, že byly pouze zabavovány určité materiály, s nimiž ÚDV nenakládal podle zákona.

Grulich a Svoboda jsou pro bezpečnostní prověrky státních zástupců

Pro bezpečnostní prověrky státních zástupců se v neděli vyslovili ministr vnitra Václav Grulich a jeho předchůdce Cyril Svoboda. Podle Grulicha jsou prověrky státních zástupců nutné, aby mohli například prošetřovat zbrojní podniky, které mají vysoký stupeň utajení. Poslanecká sněmovna vyškrtla státní zástupce ze skupiny osob určených pro práci s tajnými materiály. Soudci byli v seznamu ponecháni, takže stejně jako obhájci, prezident republiky, vláda, prezident Nejvyššího kontrolního úřadu, poslanci a senátoři prověrky absolvovat nebudou.

Česká delegace přináší na konferenci do Washingtonu svůj pohled

Česká delegace na washingtonské konferenci věnované problematice majetku obětí holocaustu nechce jen představit stav věcí v České republice, ale také prezentovat vlastní představy, jak by se mohlo dále postupovat, a konečně i určité kritické poznámky. ČTK to v předvečer konference řekl vedoucí české delegace - ředitel jednoho z odborů ministerstva zahraničí a předseda dozorčí rady česko-německého Fondu budoucnosti Jiří Šitler. Konference bude slavnostně zahájena dnes večer a potrvá do čtvrtka.

Vietnamský vicepremiér a ministr zahraničí v ČR

Na oficiální návštěvě ČR je od neděle vietnamský vicepremiér a ministr zahraničí Nguyen Manh Cam. Na programu má jednání s šéfem naší diplomacie Janem Kavanem, s ministry průmyslu a obchodu a obrany Miroslavem Grégrem a Vladimírem Vetchým. Nguyen se setká i s prezidentem Václavem Havlem, předsedou Poslanecké sněmovny Václavem Klausem a premiérem Milošem Zemanem. Předmětem jednání budou především možnosti rozvoje česko-vietnamských, zejména hospodářských vztahů.

Kanis bude s Vetchým jednat o prioritách slovenské obrany

O záměrech nové slovenské vlády v resortu obrany a jejích prioritách v této oblasti bude dnes hovořit slovenský ministr obrany Pavol Kanis se svým českým protějškem Vladimírem Vetchým. Tisková služba ministerstva obrany ČTK informovala, že ministři také podepíší protokol o spolupráci v oblasti technického rozvoje. Slovenská armáda je podle některých odborníků údajně lépe připravena na vstup do NATO než armáda česká, vstupu Slovenska do aliance však bránil přístup předchozí vlády Vladimíra Mečiara k euroatlantickým strukturám.

Proběhl sjezd České lékařské komory

V Olomouci pokračoval v neděli sjezd České lékařské komory. Do jejího čela byl v sobotu zvolen odborový předák David Rath, který vystřídal Bohuslava Svobodu. ČLK dále přijala vyrovnaný rozpočet na příští rok ve výši 20 miliónů korun. Jednání se v neděli zúčastnil i ministr zdravotnictví Ivan David. Ten zvolení odborového předáka Davida Ratha do funkce prezidenta České lékařské komory uvítal. Jak uvedl, s Rathem v minulosti o stavu zdravotnictví opakovaně hovořil, zatímco dosavadní prezident komory Bohuslav Svoboda se setkání s ním vyhýbal. Mluvili jsme spolu pouze při společných vystoupeních v rozhlase nebo v televizi, dodal ministr.

Skončil mezinárodní seminář AIDS a my

V Poděbradech skončil o víkendu třídenní mezinárodní seminář AIDS a my. Na setkání lékařů, psychologů, sexuologů, pracovníků poraden a studentů zaměřeném na problematiku infekce HIV, onemocnění AIDS a s tím související otázky drogové závislosti, vzbudily největší zájem preventivní programy pro mládež. Účastníci v závěrečném usnesení doporučili národní komisi prevence HIV/AIDS, aby vypisovala výběrová řízení na řešení konkrétních úkolů v oblasti prevence. V České republice je registrováno 383 HIV pozitivních a u 114 z nich už nemoc AIDS propukla.

Sraz skinů se obešel bez větších incidentů

Bez větších incidentů se obešel koncert ve Šťáhlavech na Plzeňsku, kterého se v sobotu zúčastnilo na 250 příznivců hnutí skinheads. Ještě před zahájením akce však policisté předvedli 15 skinů a některé z nich stíhají z propagace hnutí vedoucích k potlačování lidských práv a svobody. Na klidný průběh srazu dohlíželo 120 policistů.

Průzkum Sofres-Factum o důvěře občanů ve vládu

Každý druhý občan je přesvědčen, že bývalá vláda Václava Klause informovala o své činnosti málo a některé skutečnosti tajila. O současné vládě sociálních demokratů si to myslí téměř každý třetí občan. Vyplývá to z průzkumu agentury Sofres-Factum. Veřejnost nejlépe hodnotí kabinet Josefa Tošovského, který informoval málo jen podle čtvrtiny dotázaných. Na otázku, zda média informují o vládě objektivně, odpovídají lidé nejčastěji kladně. Zvláště se to týká rozhlasu: jeho informace o vládě pokládá za objektivní 49 procent lidí, za příliš kritické je označuje 13 procent občanů.

Vyvrcholily vzpomínkové akce ke 193. výročí Bitvy tří císařů

Pietním aktem na Mohyle míru poblíž Slavkova u Brna vyvrcholily v neděli letošní vzpomínkové akce ke 193. výročí Bitvy tří císařů. Slavkovská bitva, v níž 2. prosince 1805 Napoleonovo vojsko porazilo spojenou rusko-rakouskou armádu, je pokládána za jednu z nejkrvavějších v dějinách. Francouzi ztratili 12.000 mužů, spojenci přes 27.000 vojáků a většinu dělostřelectva.

Emil Hácha před 60ti lety zvolen prezidentem druhé republiky

Před šedesáti lety, 30. listopadu 1938, byl zvolen v pořadí třetím prezidentem Československa, označovaného po ztrátě Sudet jako tzv. druhá republika, právník Emil Hácha. Jeho místo v dějinách je předmětem mnoha diskusí a polemik. Je to dáno nejen řadou jeho rozhodnutí, ale především dobou, ve které prezidentský úřad zastával.

Orchestr Českého rozhlasu na prvním turné po USA

Symfonický orchestr Českého rozhlasu se v neděli vydal na své první historické turné do Spojených států. Během týdenního pobytu vystoupí orchestr na třech koncertech v Bostonu a jednom v Andoveru. V programu zazní převážně soudobá americká hudba s výjimkou dvou koncertů, kde orchestr uvede naše klasické skladby - Smetanovu Šárku a Dvořákovu Novosvětskou. Těleso bude vystupovat pod vedením šéfdirigenta Vladimíra Válka.

Nadace Zlatý fond české literatury pro děti a mládež udělí ceny

Knihy Bajaja autorů Vladimíra Holana a Jiřího Trnky, Dobrodružství veverky Zrzečky od Josefa Zemana a Perníková chaloupka od Václava Renče ocenila v letošním roce Nadace Zlatý fond české literatury pro děti a mládež. Její zástupce Peter Stoličný na nedělním setkání s novináři připomněl, že ocenění budou slavnostně předána 1. prosince v Rytířském sále Nové radnice v Brně. Nadace vznikla v lednu 1996 jako konkrétní reakce na současnou situaci ve vydávání a šíření dětských knih.

První adventní nedělí začal nový církevní rok

Čtyři týdny před vánočními svátky začal v neděli křesťanům nový církevní a liturgický rok. Podle českého katolického biskupa Václava Malého je Advent bezprostřední dobou přípravy na vánoční svátky, ale obecněji i dobou hlubšího uvědomění křesťanského postoje očekávání a naděje.

Ve skanzenu na Veselém Kopci čeká návštěvníky vánoční čarování

Výstavu betlémů, svátečního pečiva, vánoční výzdoby a dárků nazvanou Vánoční čarování připravili pro předvánoční dny pracovníci souboru lidových staveb Vysočina ve skanzenu na Veselém Kopci v okrese Chrudim. Návštěvníci, kteří do prostředí roubené vesničky na Vysočině v neděli zavítali, se mohli navíc setkat i s Mikulášem a čerty.

V Krkonoších i Orlických horách dobré podmínky pro zimní sporty

Dobré podmínky nabízejí milovníkům zimních sportů Krkonoše i Orlické hory. Kolem 25 centimetrů sněhu leží ve Špindlerově Mlýně, podobně jsou na tom i ostatní horská střediska. Na sjezdovkách v Peci pod Sněžkou je 20 až 50, na hřebenech až 70 centimetrů bílé pokrývky. V Orlických horách jezdí vleky v Deštném i v Říčkách, dobré podmínky jsou pro běžkaře na hřebenech.

Ze sportu:

Fotbalová Gambrinus liga měla v neděli na programu sedm utkání posledního podzimního patnáctého kola. Viktoria Žižkov zvítězila nad Karvinou 1:0, pražská Sparta porazila Hradec Králové 3:1, Dukla Příbram zvítězila nad Libercem 1:0, Jablonec zdolal Plzeň 2:0, Teplice porazily Olomouc 1:0, Blšany remizovaly se Slávií 2:2 a Ostrava s Opavou 1:1. I přes dnešní dohrávkou kola, v níž se utká Brno s Drnovicemi, se podzimním mistrem stala pražská Sparta o skóre před Teplicemi. Třetí zústanou bez ohledu na dnešní výsledek Drnovice. Černý Petr posledního týmu tabulky patří Karviné, které ztrácí na předposlední Duklu Příbram dva body.

Nedělní výsledky 25. kola extraligy ledního hokeje: Sparta Praha - Slavia Praha 6:0, Kladno - Jihlava 2:2, Litvínov - Plzeň 3:2, Třinec - Vsetín 3:2, Opava - České Budějovice 3:2, Zlín - Vítkovice 3:3 a Pardubice - Karlovy Vary 2:0. V čele tabulky je Vsetín o dva body před Zlínem. Poslední Jihlava ztrácí dva body na předposlední Kladno.

Basketbalisté České republiky podlehli ve svém sedmém utkání kvalifikace mistrovství Evropy na domácí palubovce favorizované Itálii 63:79. Český tým byl úřadujícím vicemistrům Evropy dlouho vyrovnaným soupeřem a ještě v úvodu druhého poločasu se dokonce ujal vedení, ale v závěru již proti výborně bránícím Italům domácí hráči odpadli. V tabulce skupiny E patří českému mužstvu třetí místo s bilancí čtyř vítězství a tří porážek.

Počasí:

Na území ČR je dnes většinou zataženo, ojediněle déšť se sněhem, nejvyšší denní teploty -1 až 3 stupně Celsia. Severovýchodní vítr 2 až 6 metrů za vteřinu.

Tolik zprávy Radia Praha.