Zprávy pondělí, 30. srpna 1999

A nyní zprávy podrobně:

Senátor Václav Fischer podá v nejbližších dnech několik trestních oznámení na Václava Klause a ODS

Nově zvolený senátor Václav Fischer podá v nejbližších dnech několik trestních oznámení na předsedu Poslanecké sněmovny a Občanské demokratické strany Václava Klause a na jeho stranu kvůli předvolebním inzerátům ODS. Soudní cestou bude požadovat i vysoké finanční odškodnění, které pak hodlá věnovat nadaci na podporu dětí z dětských domovů. Fischerovo prohlášení v neděli ČTK poskytla jeho mluvčí Věra Kudynová. Potvrdila, že Fischer si rovněž najal detektivní kancelář, která zjišťuje zadavatele billboardu na Kavčích Horách v Praze, který napadal jeho osobu.

K neotištění části inzerátu ODS napadajícího senátora Václava Fischera v MfD se vrátili svými názory politici v pořadu "Partie" televize Prima

Místopředseda Občanské demokratické strany Ivan Langer soudí, že rozhodnutí Mladé fronty Dnes (MfD) neotisknout část inzerátu ODS napadající senátora Václava Fischera může vést k podezření, že motivem byly ekonomické důvody. V nedělním pořadu "Partie" televize Prima však z toho deník neobvinil. Místopředseda KDU-ČSL Cyril Svoboda naopak krok listu a jeho etické kodexy ocenil. V den, kdy končila předvolební kampaň, odmítla MfD otisknout inzerát ODS s textem napadajícím Fischera. Šéf ODS Václav Klaus poté obvinil MfD z cenzury, "která nemá obdoby". List sice inzerát nakonec otiskl, ale bez kontroverzního odstavce.

Záchranný integrovaný systém ČR ještě neumí působit v zahraničí

Integrovaný záchranný systém České republiky existuje na vnitrostátní úrovni, ale zatím ještě nedokáže v dostatečné míře působit v zahraničí. Náměstek ministra zahraničí Martin Palouš to řekl v reakci na kritiku postupu státních orgánů při zajišťování humanitární pomoci pro zemětřesením postižené Turecko. V pořadu České televize "V pravé poledne" uvedl, že Česká republika by měla mít na pomoc zemím postiženým živelní pohromou více peněz. Podotkl, že stát umí bez problémů zajistit finanční pomoc, organizace materiální pomoci však naráží na legislativní problémy. Stát by měl proto jasně určit, jak v takových situacích postupovat.

STEM: Většina lidí odsuzuje vládu za liknavost při pomoci Turecku

Více než tři čtvrtiny občanů České republiky jsou přesvědčeny, že česká vláda postupovala při pomoci Turecku liknavě; tento názor zastává 79 procent respondentů. Šestapadesát procent dotázaných považuje pomoc státu zemětřesením postiženému Turecku za nedostatečnou; o opaku je přesvědčeno jen 15 procent lidí. Vyplývá to z bleskového šetření Střediska empirických výzkumů (STEM) pro Českou televizi a Český rozhlas, jehož výsledky má ČTK k dispozici.

Další zásilku humanitární pomoci obětem zemětřesení v Turecku poveze poprvé kamiónem sdružení Adra

Humanitární zásilku odveze poprvé kamiónem do Turecka zřejmě ve středu občanské sdružení Adra. Kromě hygienických balíčků a dalších potřeb chce dopravit do oblastí postižených zemětřesením i větší množství stanů, sdělil v neděli ČTK ředitel Adry Rudolf Reitz. Dodal, že zásilku hrazenou Adrou dopraví osobně. Adra se dříve podílela na leteckých zásilkách do Turecka a zahájila také finanční sbírku na pomoc zemi, kterou postihlo silné zemětřesení.

Josef Lux odletěl do USA k lékařskému zákroku

Doprovázen manželkou Věrou a nejstarší dcerou Veronikou odletěl v neděli z pražského ruzyňského letiště Josef Lux do Spojených států, kde se má na klinice v Seattlu přibližně 20.září podrobit transplantaci kostní dřeně. Lux, který se loni stáhl z vrcholné politiky kvůli onemocnění leukémií, se zhruba týden před samotným zákrokem, kdy mu bude transplantována kostní dřeň od italského dárce, ještě podrobí sérii odborných vyšetření, chemoterapii a další přípravě na operaci.

ČNB a banky na rok 2000 připraveny, ale ve hře jsou i jiné faktory

Česká národní banka (ČNB) i komerční banky svorně prohlašují, že jsou na rok 2000 připraveny. "Vinou jednotlivých bank by problémy neměly vzniknout, ale nelze zcela vyloučit vliv ostatních institucí a státu. Například může dojít k přerušení dodávek energií," řekl ČTK člen bankovní rady ČNB Pavel Racocha odpovědný za bankovní dohled. Jak dodal ředitel bezpečnosti informačních technologií ČNB Jaroslav Mejstřík, jedním z rizik je i vznik paniky mezi obyvatelstvem. "Myslím, že banky jsou připraveny velmi slušně," míní Racocha. Většina bank zveřejnila do 30.června zprávu o své přípravě na rok 2000. ČNB vydala své prohlášení o připravenosti informačních systémů před týdnem. "Jde o systémy mezibankovního platebního styku, trhu krátkodobých dluhopisů, automatizovaného platebního styku a bankovních obchodů," připomněl v rozhovoru pro ČTK Mejstřík.

Vláda bude jednat o zastupitelských úřadech

Předloňské rozhodnutí vlády Václava Klause zrušit kvůli rozpočtovým škrtům sedm českých zastupitelských úřadů v zahraničí by měl ve středu přehodnotit kabinet sociální demokracie. Vláda bude jednat také o zřízení dvou nových ambasád; podle neoficiálních informací ČTK by se mělo jednat o otevření zastupitelství v Gruzii a Estonsku. Ke kandidátům na zrušení patřily podle pozorovatelů zastupitelské úřady v Albánii, Jemenu, Jordánsku, Libyi, Lotyšsku, Senegalu a Uruguaye. Ministr zahraničí Jan Kavan však loni okamžitě po svém nástupu do funkce uzavírání ambasád odmítl a navrhl zřízení dalších úřadů, například v Gruzii.

Majitel ostravské cestovní kanceláře hodlá žalovat ČT

Majitel ostravské cestovní kanceláře Kovotour plus Jiří Hájek chce žalovat Českou televizi (ČT). Její páteční reportáž, podle níž je velvyslanec v Bulharsku Ondřej Havlín podezřelý, že v době, kdy vedl velvyslanectví v Chorvatsku loboval za zájmy této cestovní kanceláře, obsahovala podle něj nepravdivé informace. Hájek hodlá žalovat i současného českého velvyslance v Chorvatsku Jiřího Kudělu, který je podle něj původcem tohoto obvinění. Hájek v neděli ČTK řekl, že proti jeho společnosti je vedena "kampaň", která ji má zlikvidovat.

Dovolenou s CK Fischer strávilo loni čtvrt miliónu lidí

Společnost Fischer, s.r.o., jejíž majitel Václav Fischer v sobotu jednoznačně zvítězil v doplňovacích volbách do Senátu, je provozovatelem největší cestovní kanceláře v České republice. CK Fischer, s níž loni strávilo dovolenou 250.000 osob, tj. o 25 procent více než v roce předchozím, se jako jediná cestovní kancelář dostala mezi stovku největších českých firem v anketě o nejobdivovanou českou firmu v únoru 1999; obsadila druhé místo.

Největší meziroční růst prodeje CK zaznamenala v roce 1997, kdy prodala asi 200.000 zájezdů (oproti 103 tisícům v roce 1996). Letos chce společnost vypravit do zahraničí na 300.000 klientů.

Cestovní kancelář Fischer Reisen byla založena v roce 1980 v německém Hamburku. V Praze otevřela německá cestovní kancelář, jejímž majitelem byl Václav Fischer, pobočku v prosinci 1990. Do obchodního rejstříku byla zapsána 16.července 1991 po názvem Fischer Reisen CS jako společnost s ručením omezeným. V roce 1995 Václav Fischer prodal německou cestovní kancelář Fischer Reisen letecké společnosti Condor a v srpnu 1995 změnil obchodní jméno její bývalé pobočky na Fischer, s.r.o.

Čeští středoškoláci si opět budou moci vyzkoušet "hru na OSN"

Studenti středních škol se i tento školní rok mohou zapojit do netradičního vzdělávacího programu, při němž jako reprezentanti jednotlivých členských států Organizace spojených národů (OSN) jednají o problémech světové ekonomiky, odzbrojení, ochrany životního prostředí či lidských práv. O pátém ročníku Pražského modelu Spojených národů v neděli ČTK informoval jeden z pořadatelů Luboš Veselý. Podle něj "Hra na OSN" zahrnuje několik pracovních setkání, při nichž mohou studenti diskutovat o situaci jednotlivých regionů s odborníky z ministerstva zahraničí, vysokých škol a nevládního sektoru. Vyvrcholením celého programu je konference, kde "velvyslanci" simulují jednání Valného shromáždění, Rady bezpečnosti a dalších orgánů OSN. V minulém školním roce se konference konala pod záštitou prezidenta Václava Havla.

Na tisíc lidí demonstrovalo proti stavbě drůbežárny na Domažlicku

Přes tisíc lidí se v neděli sešlo na louce v německém Eschlkamu na demonstraci proti výstavbě velkokapacitní drůbežárny u Všerub na Domažlicku. Proti stavbě drůbežárny Myslív už několik dnů protestují čeští ochránci životního prostředí. Podle nich hodlají němečtí investoři drůbežárny obejít německý zákon na ochranu zvířat a směrnice Evropské unie. Projekt s klecovým odchovem nosnic je totiž z hlediska ochrany zvířat a životního prostředí a podle rozsudku Spolkového ústavního soudu v Německu nepřípustný. Na Domažlicku by měla stát celkem tři velkokapacitní zařízení financovaná německými investory.

Účastníkům blokády šumavského parku hrozí postih za přestupky

Ekologům, kteří od 27.července brání dřevorubcům v kácení stromů v šumavském pralese Trojmezná, hrozí správní řízení a v něm pokuty až do 10.000 korun. Účastí na blokádě se totiž dopustili přestupků proti zákonům o lesích a o ochraně přírody, řekl ČTK mluvčí Správy Národního parku Šumava Zdeněk Kantořík. "Žádné nevládní organizace nebo občanská sdružení, jejichž hlavním posláním je podle stanov ochrana přírody a krajiny, se nepřihlásily jako přímý organizátor této akce. Opakovaně jsme proto upozornili fyzické osoby, které se blokády účastní, že použijeme zákonných prostředků k jejich postihu," uvedl Kantořík.

Myslivci a rybáři očekávají od PS schválení novely zákona

Myslivci a rybáři očekávají, že poslanci na zářijové schůzi znovu schválí novelu trestního zákona, podle níž mají být členové lesní, myslivecké, rybářské a vodní stráže a strážci přírody při své činnosti veřejnými činiteli. Novinářům to na mezinárodním agrosalónu Země živitelka 99¨řekli představitelé Českomoravské myslivecké jednoty a Českého rybářského svazu. Novelu přijala Poslanecká sněmovna v červenci. Předlohu, která zároveň upravuje kompetenci stráží, však Senát odmítl.

Čeští pěstitelé žampiónů dosud nepokrývají potřeby trhu

Pouze více než polovinu tuzemské poptávky po žampiónech pokryje produkce českých pěstitelů těchto nejoblíbenějších jedlých hub, která činí 3500 tun ročně. Dalších asi 2500 tun žampiónů se ročně dováží z Maďarska a Slovenska. ČTK to na mezinárodním agrosalónu Země živitelka 99¨řekl předseda Svazu pěstitelů jedlých hub ČR Ivan Jablonský. Podle něj je výroba a spotřeba jedlých hub v České republice ve srovnání se sousedními státy hluboko pod evropským průměrem. A to i přesto, že dnes jsou pěstované houby pevnou součástí jídelníčku racionální výživy. "Roční spotřeba žampiónů na osobu je v ČR půl kilogramu, ale například v Polsku 1,5, v Maďarsku dva, v Belgii a Nizozemsku tři a v Německu dokonce čtyři kilogramy," dodal Jablonský.

Z regionů:

Místní farář Hubert Šula vysvětil v neděli u příležitosti 675.výročí založení obce Pustějov na Novojičínsku v kostele sv.Máří Magdalény symbol obce - prapor. Také místní základní škola si v neděli připomněla 125.výročí svého vzniku, řekl ČTK ředitel školy Zdeněk Bartošek. Ranní mše svaté se podle něj zúčastnilo přes 150 lidí z obce i okolí.

Více než padesáti posluchači zaplněná hradní kaple hukvaldského hradu byla v neděli odpoledne dějištěm ojedinělého varhanního koncertu, při němž opavský varhaník Tomáš Thon představil díla starých českých mistrů 18.století. Během hodinového vystoupení návštěvníci slyšeli skladby Bohuslava Matěje Černohorského, Josefa Ferdinanda Norberta Segera, Františka Xavera Brixiho a Jana Křtitele Kuchaře. Sedmatřicetiletý umělec je absolventem Akademie múzických umění v Praze a pařížské konzervatoře. Při výběru skladeb se zaměřuje především na barokní hudbu a tvorbu 20.století.

O příštím víkendu se uskuteční klání dračích lodí

Úsek Vltavy mezi Karlovým a Mánesovým mostem v Praze bude 4. a 5.září dějištěm druhého ročníku festivalu dračích lodí ve střední Evropě. ČTK o tom informoval pořadatel Prague Dragon Boat Festivalu 1999 Jan Staroba. Klání dračích lodí pořádá Prague Dragon Club, první organizace svého druhu ve střední Evropě. Jeho náplní budou závody amatérských i profesionálních posádek speciálních plavidel s dračí hlavou na přídi. Vítěz bude odměněn Pohárem pražského festivalu dračích lodí.

Ze sportu:

Pouhých 45 tisícin sekundy dělilo českého kanoistu Martina Doktora od zlaté medaile z mistrovství světa na trati 200 metrů. V ostrém souboji s vítězným Rusem Maximem Opalevem prohrál olympijský vítěz až při průjezdu cílovou fotobuňkou. Třetí skončil Slovák Slavomír Kňazovický.

Nečekaně hladce postoupila čtvrtkařská štafeta ve složení Jitka Burianová, Hana Benešová, Ludmila Formanová a Helena Fuchsová do nedělního finále MS v Seville. České běžkyně obsadily ve druhém rozběhu druhé místo za Německem v čase 3:25,58 min., což je nejlepší český výkon v letošním roce.

Český tenista Daniel Vacek se rozloučil s turnajem na Long Islandu v semifinále. Svému soupeři, druhému nasazenému Alexi Corretjovi ze Španělska podlehl po setech 4:6 a 1:6.

Fotbalisté nizozemského týmu Willem II Tilburg, kteří jsou soupeři pražské Sparty v základní skupině Ligy mistrů, vyhráli ve třetím ligovém kole nad Den Boschem 2:1. Domácí dostal do vedení proměněnou penaltou ve 33.minutě Arno Arts, o tříbodovém zisku pak osm minut před koncem utkání rozhodl Raymond Victoria. Český záložník Jaromír Paciorek skóroval ve 24.minutě utkání v Eindhovenu, jeho branka však nakonec Fortuně Sittard k bodovému zisku nepomohla, hosté prohráli 1:2.

Fotbalisté Liverpoolu porazili v utkání anglické ligy na domácí půdě Arsenal 2:0. Po úvodní brance Fowlera z osmé minuty zpečetil tři body pro domácí tým český reprezentant Patrik Berger, jenž se trefil čtrnáct minut před závěrečným hzvizdem.

České volejbalové juniorky vstoupily úspěšně do mistrovství světa v kanadském Saskatoonu, když ve skupině A porazily Turecko 3:0. Svěřenkyním trenéra Josefa Smolky se dařilo především na bloku a s výjimkou druhého setu nepřipustily ve vývoji utkání žádné větší drama. Zápas trval 74 minut, dalšími soupeřkami českých hráček do dvaceti let budou domácí Kanaďanky a favorizované Američanky. České družstvo obhajuje na MS šesté místo z předloňského šampionátu v Polsku.

Závěrem krátce o počasí:

Na území České republiky bude v pondělí oblačno až zataženo, místy s přeháňkami. Teploty se budou pohybovat kolem 24 stupňů Celsia.

Tolik zprávy Radia Praha.