Zprávy pondělí, 31. července 2000

Renata Prátová

V České republice je podle vicepremiéra Vladimíra Špidly obtížné vybírat některé daně

Vývoj daňových nedoplatků se sociálnědemokratické vládě dosud nepodařilo zásadním způsobem zlomit. Země, tak jak ji vláda ČSSD převzala, je totiž v situaci, kdy je velmi obtížné některé daně vybírat. V nedělním diskusním pořadu České televize "V pravé poledne" to řekl ministr práce a sociálních věcí Vladimír Špidla. Podle něj je nutné si uvědomit, že 105,6 miliardy daňových nedoplatků ke konci letošního června je součtová suma od roku 1993. Z informací ministerstva financí vyplývá, že proti stejnému období minulého roku vzrostl objem splatných daňových nedoplatků o 11,3 miliardy korun, což znamená meziroční nárůst o 11,9 procenta.

Podle místopředsedy Občanské demokratické strany Miroslava Macka je problém výběru daní v celkovém přístupu k daňové soustavě. "Spoustu nedoplatků už stát nikdy nevybere, protože je od zkrachovalých firem. Druhá věc je, zda to nezpůsobuje celá daňová soustava, příliš velké daňové zatížení. Sníží-li se razantně, budou nedoplatky nižší a lidé budou ochotněji platit daně," řekl v nedělním pořadu České televize Macek.

Ministr Špidla ale místopředsedovi ODS oponovaI slovy: "Snížené daně by způsobily další daňové úniky, každý by přemýšlel, jak si vytvořit další výhodu. Celková daňová zátěž není nijak vysoká, je o něco nižší než v Evropské unii a je neobvykle nízká, pokud jde o daně z příjmu". Špidla rovněž považuje současný český systém dávek v nezaměstnanosti za relativně přísný.

Ministerstvo průmyslu a obchodu poskytne na podporu exportu menších firem dalších 30 miliónů korun

Ministerstvo průmyslu a obchodu poskytne v letošním roce dalších 30 miliónů korun na program podpory exportu českých malých a středních firem do 250 zaměstnanců. "Stávajících 50 miliónů korun bylo vyčerpáno 365 zaregistrovanými podniky," řekl ČTK generální ředitel agentury Czechtrade Martin Tlapa. Další prostředky uspokojí podniky, které se už přihlásily, ale vzhledem k rozpočtu se na ně nedostalo. Czechtrade k 30. červnu už vyplatil 23,2 miliónu korun. Největší zájem je o příspěvky na propagaci v zahraničí a účast na veletrzích a výstavách. Nejvíce firem se zabývá strojírenstvím a elektrotechnikou a zaměstnává do 50 pracovníků. Z teritorií jsou pro účastníky programu z dlouhodobého hlediska nejlákavější Německo, Slovensko, Polsko a Rakousko. Nová odbytiště hledají rovněž v Německu, na Slovensku a v Polsku a dále v USA. Z dalších evropských zemí se vyskytují Rusko, Rakousko, Maďarsko, Ukrajina a Pobaltské státy. Na předním místě se objevují Spojené arabské emiráty.

Podle předsedy výboru pro Evropskou integraci Jaroslava Zvěřiny nomenklatury v současné ekonomice Českou republiku moc netrápí

Škodlivé prorůstání nomenklatur do současné ekonomiky, na které v pondělí upozornila ústy komisaře pro rozšíření Güntera Verheugena Evropská unie, není podle předsedy výboru pro Evropskou integraci a poslance Jaroslava Zvěřiny (ODS) až tak problémem České republiky. Spojení politiků z komunistické éry s ekonomikou tíží podle něj spíše východní postkomunistické země. Kritiku z Bruselu si poslanec Zvěřina vykládá tak, že byla v případě Česka namířena proti špatně fungující policii, soudům a proti netransparentnímu ekonomickému prostředí. "A já nemyslím, že za tohle by mohly staré struktury," řekl v neděli Zvěřina v pořadu České televize "V pravé poledne".

V Česku vstoupily v platnost sankce za nakládání s pěchotními minami

V neděli vstoupila v platnost zbývající část vládního návrhu zákona o zákazu použití, skladování, výroby a převodu protipěchotních min. Zákon stanoví výši konkrétních trestů za nedovolené nakládání s těmito prostředky. Podle předlohy by trestem odnětí svobody na jeden rok až pět let mohl být potrestán každý, kdo vyvíjí, vyrobí nebo přechovává tyto zbraně zakázané zákonem nebo mezinárodní smlouvou. Stejně bude podle zákona potrestán i ten, kdo provozy určené k vývoji, výrobě nebo skladování zbraní, bojových prostředků nebo výbušnin projektuje, staví nebo užívá.

První část zákona o protipěchotních minách vstoupila v platnost 3. prosince 1999. Zákon zakazuje vlastnit, držet a používat všechny typy protipěchotních min uvedených v Úmluvě o zákazu použití, skladování, výroby a převodu protipěchotních min, ke které se Česká republika v polovině předloňského roku přihlásila.

Problém protipěchotních min je nejpalčivější v Bosně a Hercegovině, Chorvatsku, Kambodži a Mosambiku. Odhaduje se, že likvidace zaminovaných oblastí na celém světě si vyžádá deset až patnáct let.

Političtí vězni: Komunisté nebyli za zločiny potrestáni

Oběti politických procesů z padesátých let si v neděli v Jihlavě připomněli mší v chrámu sv. Ignáce a položením kytic u památníku členové Konfederace politických vězňů a představitelé státní správy a samosprávy. "Komunisté nejenže nebyli za své zločiny potrestáni, ale neodešli z veřejného života a jejich současní představitelé už zase mluví o převzetí moci," řekl na pietním shromáždění předseda dokumentační komise Konfederace politických vězňů Otto Stehlík. Památník připomíná 11 mužů z někdejšího jihlavského kraje, kteří byli oběšeni na dvoře krajské věznice, z toho tři 17. června 1950 a sedm v rámci takzvaného Babického procesu 3. srpna 1951. "Láska k vlasti, odmítání otroctví a touha po svobodě, to byly jejich zločiny," podotkl Stehlík. Bez důsledného vyrovnání se s minulostí není podle něj naděje, že společnost, která prošla 40 lety morální a hospodářské devastace, se v dohledné době uzdraví. Stehlík zdůraznil, že až na výjimky zůstávají zločiny komunismu nepotrestané.

Záminkou Babického procesu bylo zastřelení tří funkcionářů tehdejšího národního výboru v červenci 1951, které pravděpodobně zinscenovala StB s cílem zlomit odpor proti kolektivizaci zemědělství. Bez řádného vyšetřování státní soud do týdne odsoudil sedm ze 14 obžalovaných k trestu smrti, dva na doživotí a zbývající k trestům nad 20 let odnětí svobody. Desítky lidí pak také přišly o majetek a byly z kraje násilně vystěhovány.

Imas Marcon: Nejsympatičtější firmou je Škoda Auto, nejbohatší Telecom

Nejsympatičtější firmou z pohledu obyvatel České republiky je podle průzkumu "Firemní Image Senzor" společnosti Imas Marcon mladoboleslavská automobilka Škoda Auto. Za nejbohatší a nejdravější firmu pokládají respondenti Český Telecom, ve kterém by také nejraději pracovali. Podle jejich názoru jsou zde také nejlepší platy. Výsledky průzkumu ČTK poskytl ředitel agentury Imas Marcon Milan Soušek. Výzkum proběhl letos v květnu na reprezentativním vzorku populace České republiky se zhruba 1000 respondenty ve věku 16 a více let.

Na česko-slovenské hranici vznikl euroregion Bílé-Biele Karpaty

Nový euroregion Bílé- Biele Karpaty vznikl v neděli na česko-slovenské hranici. Zakládající smlouvu podepsali představitelé Zlínského a Trenčínského kraje ve slovenské obci Lubina v okrese Nové Mesto nad Váhom. "Regionální politice dává slovenská vláda prioritu. Vznik euroreginů může v obou krajích podpořit například vzájemnou kooperaci vysokých škol, spolupráci hospodářských komor a výměnu zboží," řekl novinářům místopředseda slovenské vlády Pavol Hamžík. Zdůraznil, že Slovensko nemá zájem posilovat hraniční režim na česko-slovenské hranici, ale naopak jej hodlá postupně oslabovat a posunout spíše na hranici s Ukrajinou.

"Už před vznikem euroregionu jsme hovořili o projektech, na nichž bychom mohli začít spolupracovat a získat na ně prostředky z fondů Evropské unie. Jednalo se o podporu cestovního ruchu, mimo jiné vznik cyklostezek, kterým je zahraničí nakloněno. Musíme řešit problematiku dopravní obslužnosti obou krajů a rozšířit ekonomické programy. První jednání valného shromáždění v srpnu bude jednat také o zjednodušení legislativních procesů," řekl primátor Zlína Zdeněk Dostál.

Euroregion Bílé-Biele Karpaty zahrnuje na slovenské straně 650.000 a na české 600.000 obyvatel. Primátor Zlína zdůraznil, že cílem sdružení je pracovat ve prospěch obou stran ve všech oblastech života a využívat rovněž spolupráce s ostatními euroregiony. Jak uzavřel, se vstupem do Evropské unie je třeba posílit spolupráci zemí střední Evropy.

Liberecký areál skleníků usiluje o titul Stavba roku 2000

Na ocenění Stavba roku 2000 aspiruje moderní areál skleníků v liberecké botanické zahradě, který má za sebou rok provozu. ČTK to v neděli řekl ředitel zahrady Miloslav Studnička. V ojedinělém komplexu skleníků najdou návštěvníci obrovské kaktusy, květenu Afriky a Asie, největší sbírku masožravých rostlin v Evropě a také zkameněliny. "Po roce provozu musím říci, že areál včetně technického zázemí předčil co do kvality fungování naše představy," řekl Studnička. Připustil, že existuje několik sporných míst, kde architekt neustoupil přáním botaniků, ale to jsou prý zanedbatelné drobnosti. Obnovu zahrady, která svým rozsahem sbírek patří k nejvýznamnějším v Evropě, si vyžádal havarijní stav původních skleníků. Výstavba nových za zhruba 155 miliónů korun byla výjimečná tím, že postup prací musel být podřízen vegetačním požadavkům jednotlivých rostlinných druhů.

V Uherském Hradišti skončila Letní filmová škola

Letní filmová škola, druhá největší přehlídka filmů v Česku, skončila v neděli v Uherském Hradišti promítnutím filmů, které si vyžádali diváci z rozsáhlého desetidenního programu. Organizátor školy Jiří Králík ČTK řekl, že je s průběhem přehlídky spokojen. Téměř 2000 filmových fanoušků vidělo na 460 celovečerních i krátkometrážních snímků. Hlavním cyklem festivalu, který zahrnoval více než polovinu programu, byl Film a klauni, mimové a komici. Další byly věnované mystifikaci, belgické a chilské kinematografii a stejně jako loni mohli vidět diváci snímky experimentální. Nechyběly ani české premiéry posledního roku, ozvěny významných tuzemských festivalů a výročí osobností spjatých s filmem. Nejúspěšnější tituly připomene od 31. července do 9. srpna přehlídka v pražském kině Aero.

V anketě Zlatý fond kinematografie vyhrála Felliniho Silnice

Film italského režiséra Federica Felliniho Silnice zvítězil v dlouhodobé anketě Zlatý fond o výběr nejlepších světových filmů, do níž přispělo přes pět set lidí. Cílem Zlatého fondu je zřídit kolekci titulů, které by co nejlépe reprezentovaly dosavadní historii a vývoj světové kinematografie a které by byly použitelné pro výuku na základních, středních i vysokých školách. Organizátor ankety Jiří Králík, který akci uzavřel na letošní Letní filmové škole v Uherském Hradišti, v neděli ČTK řekl, že na dalších místech skončil snímek amerického režiséra Orsona Wellese Občan Kane a francouzský snímek Etore Scoly Tančírna. Do první desítky se jako jediný český film dostala Markéta Lazarová Františka Vláčila, nechybí v ní i kultovní snímky - Antonioniho Zvětšenina či Wendersovo Nebe nad Berlínem.

Přes 3000 návštěvníků zavítalo na litoměřický salón výtvarníků

Přes 3000 milovníků výtvarného umění zavítalo na první Salón českých, moravských a slezských malířů a sochařů, který v neděli skončil v Litoměřicích. Jan Grimm z pořádajícího sdružení Salva Guarda ČTK řekl, že letos zde vystavovalo na 200 současných výtvarníků. Podle ohlasu umělecké veřejnosti však lze už dnes říci, že za dva roky na druhém ročníku litoměřického salónu bude vystavovat nejméně o stovku umělců více, uvedl Grimm. Litoměřické sdružení Salva Guarda pozvalo k mimopražskému vystavování od 8. do 30. července na 600 umělců tří generací bez jakéhokoliv omezení. Každý z výtvarníků mohl libovolným způsobem využít 7,5 metru čtverečních výstavní plochy. Tuto nabídku využily zhruba dvě stovky umělců.

Za středověkou atmosférou přišlo na Točník přes 5000 lidí

Do středověku v době vlády Václava IV. se o víkendu vrátil hrad Točník na Berounsku. Jak to na dvoře panovníka i v podhradí před přibližně 600 lety vypadalo, se o víkendu více než pěti tisícům návštěvníků pokusili přiblížit členové cechu historických řemesel Faber. Příchozí mohli například nahlédnout do královské ložnice, kde mohli sledovat Václava IV. při ranním vstávání nebo rozhovoru s ženským služebnictvem. Král také v audienční místnosti přijal návštěvu a poté se vydal na obchůzku hradem. Kamenné sídlo ovládla středověká řemesla. Návštěvníci mohli na prvním nádvoří sledovat práci kováře, kameníka, truhláře nebo tesaře. Na dalším nádvoří se v takzvané černé kuchyni "otáčela" kuchmistrová. Do příprav královské tabule se spolu s ní zapojili sýrařka, máslařka nebo medník. Atmosféru středověkého hradu doplňovala volně pobíhající zvířata, kejklíři, muzikanti, divadelníci a šermíři.

Oslavy připomněly 650. výročí první písemné zmínky o Mokré

Znovupožehnání renovované kaple sv. Barbory, výstava fotografií a dokumentů z dějin obce, koncert a další akce připomněly v neděli v Mokré-Horákově na Brněnsku 650. výročí první písemné zmínky o obci Mokrá. Starosta Mokré-Horákova František Pejřil připomněl, že obec Mokrá je poprvé zmiňovaná roku 1350 v zemských deskách brněnských. Tehdy dal Albert z Černovic připsat své manželce Jitce sto hřiven věna na několika místech, mezi nimiž je uvedena i Mokrá a to v latinském tvaru "Mokrs. Současná obec Mokrá-Horákov vznikla sloučením v roce 1976 a má asi 3000 obyvatel.

Koncertní verze muzikálu Babička se představila v Ratibořicích

Nový český muzikál Babička, který vznikl na motivy stejnojmenné knihy Boženy Němcové, se v sobotu ve své koncertní verzi poprvé představil veřejnosti před ratibořickým zámkem v Babiččině údolí na Náchodsku. Před přibližně 400 diváky se titulní role ujala Hana Talpová, Kněžnu zpívala Heidi Janků a Černého myslivce si zahrál tvůrce hudby Richard Pachman. Pracovnice ratibořického zámku ČTK řekla, že sobotní vystoupení bylo věnováno 180. výročí narození spisovatelky Němcové a výtěžek z něj obdrží Společnost pro záchranu Babiččina údolí. Premiéra muzikálu Babička v režii Ctibora Drmely je plánována do pražského Divadla Jiřího Grossmanna na 10. října.

Ze sportu:

Úvodní kolo první fotbalové ligy skončilo s těmito výsledky: Sparta Praha - Příbram 3:0 Ostrava - Brno 2:1 Drnovice - Chmel Blšany 1:3 Bohemians Praha - Jablonec 1:1 Plzeň - České Budějovice 2:2 Liberec - Viktoria Žižkov 4:2 Synot - Slavia Praha 1:1 Teplice - Olomouc 0:0

A ještě informace o pondělním počasí v České republice:

Polojasno až oblačno, místy přeháňky, ojediněle i možnost bouřky. Nejvyšší denní teploty 17 až 21 stupňů Celsia.

Tolik zprávy Radia Praha.