Zprávy pondělí, 31. srpna 1998

Zprávy 31.8.98

Vážení posluchači, u vysílání Radia Praha vás vítá Zdeňka Kuchyňová. Začínáme zprávami.

Nyní podrobněji:

Irák vyzývá ČR, aby nepovolila vysílání rádia Svobodná Evropa

Bagdád vyzval českou vládu, aby zachovala dobré vztahy s Irákem a nepovolila vysílání irácké redakce Radia Svobodná Evropa/Radia Svoboda z Prahy. Informovala o tom agentura AFP. Jak jsme už uvedli, stanice bude moci od 1. září začít vysílat z Prahy jen pro Írán, ačkoli původně měla vysílat i pro sousední Irák. Česká vláda totiž ve středu rozhodla, že Spojené státy, které provoz rádia financují, musejí český kabinet oficiálně požádat o stanovisko. USA se s minulou vládou Josefa Tošovského dohodly, že v Praze bude redakce jen pro Írán, o vysílání pro Irák nepadlo tehdy ani slovo.

Ačkoli by íránská a irácká redakce měla z morálních důvodů vysílat, konečné rozhodnutí musí vyslovit česká vláda po zvážení všech bezpečnostních rizik. Shodli se na tom v nedělním pořadu televize Nova "7 čili sedm dní" sociálnědemokratický ministr bez portfeje Jaroslav Bašta a místopředseda Občanské demokratické strany Ivan Langer. Ten uvedl, že by redakce neměla sídlit v pražské vilové čtvrti. "Vláda Spojených států a americký Kongres by měl problém konzultovat s českou vládou tak, aby nebyla ohrožena bezpečnost občanů České republiky," doplnil. Tím se nepřímo ztotožnil se stanoviskem vlády premiéra Miloše Zemana, která považuje z bezpečnostních důvodů za nevhodné rozhodnutí Svobodné Evropy umístit iráckou a íránskou redakci v Praze.

Protože Česká republika už jednou souhlasila s tím, aby Rádio Svobodná Evropa/Rádio Svoboda sídlilo na jejím území, nemůže podle předsedy Unie Svobody Jana Rumla této stanici nyní zakazovat vysílat ze svého území do Iráku či Íránu. Česká vláda může nyní učinit pouze jedinou věc, a to přijmout taková bezpečnostní opatření, aby vysílání do islámských zemí neohrozilo občany České republiky. Jan Ruml dodal, že Unie svobody bude vytvářet politický tlak na vládu, aby nebránila vysílání informací do světa, který není svobodný.

Zisk ZVU Potez ohrožen vysíláním Svobodné Evropy do Iránu

Předpokládaný zisk společnosti ZVU Potez může být ohroženo plánovaným vysíláním rozhlasové stanice Svobodná Evropa z Prahy do Iránu. ČTK to řekl generální ředitel Pavel Simajchl. Potez se totiž měl zhruba 700 milióny korun podílet na výstavbě závodu na zpracování cukrové třtiny na jihu Iránu. Zahájení akce se však stále prodlužuje a Simajchl se obává, že výstavba je nyní, vzhledem k negativním reakcím iránské strany na plánované vysílání, ohrožena.

Local Street Party skončila bez vážnějších incidentů

Bez vážnějších incidentů skončila v sobotu v Praze ekologická demonstrace Local Street Party zaměřená především proti ekonomické globalizaci a situaci v pražské dopravě. Ojedinělé skupiny demonstrantů se sice pokusily v závěru vyprovokovat konflikty, ale neúspěšně. Na Tylově náměstí někteří obstoupili policejní automobil a tloukli do oken vozu. Policisté se nenechali vyprovokovat a odjeli. Proti nejradikálnějším účastníkům zasáhli až více než hodinu po oficiálním ukončení demonstrace, kdy se zhruba stopadesátičlenná skupina vydala do centra.

Organizátor akce Jan Křeček uvedl, že je s průběhem manifestace spokojen a ocenil profesionalitu policie. Ta nalezla po demonstraci na Tylově náměstí podnapilého skina, který krátce na to zemřel. Důvody smrti odhalí soudní pitva. Podle Křečka se popral s pravicovými extremisty. Jinak nebyl při demonstraci nikdo zraněn.

Ministr bez portfeje Jaroslav Bašta /ČSSD/ a místopředseda Občanské demokratické strany /ODS/ Ivan Langer se v diskusním pořadu televize Nova "7 čili Sedm dní" shodli, že konání sobotní ekologické demonstrace v Praze bylo důkazem fungování svobodné občanské společnosti. Akce, jíž se zúčastnily zhruba tři tisíce převážně mladých lidí, byla podle organizátorů jedinou možností, jak se mohou její účastníci podílet na rozhodování o svých životech, protože jiné možnosti jsou jim ztíženy či znemožněny. "Nemohu souhlasit s tím, že chce-li člověk být aktivní, znamená to, že by měl být radikální. Myslím, že prostředků a prostoru pro sebeuplatnění je dostatek," konstatoval Ivan Langer.

Privatizace bank a energetik bude pokračovat

Ministr financí Ivo Svoboda ujistil diváky nedělního diskusního pořadu České televize "V pravé poledne", že privatizační proces v bankách pokračuje a není tajným usnesením vlády dotčen. Stejně tak podle něj není pozastaven proces přípravy na privatizaci energetik. Reagoval tím na slova exministra financí Ivana Pilipa, který řekl, že usnesení o tom, že se má pozastavit privatizace, může zapůsobit zneklidňujícím dojmem např. na zahraniční investory. Ivo Svoboda uvedl, že sám zastavil některé privatizační projekty, "protože nebyly dobré". Jako příklad uvedl lékárnu, která měla být prodána v dražbě, přičemž do další lékárny by občané města měli 20 km daleko.

Jan Ruml obvinil vládu, že chce zastavit privatizační proces

Předseda Unie svobody Jan Ruml obvinil v diskusním pořadu televize Prima "Nedělní partie" sociálně demokratickou vládu z úmyslu zastavit privatizační proces. Místopředseda vlády Pavel Rychetský mu oponoval tím, že vláda chce pokračovat v privatizaci sice jinak, ale rychleji. Současně však připustil, že některé strategické podniky privatizovány nebudou.

Ministr financí připravil vyrovnaný i deficitní rozpočet

Dvě varianty rozpočtu připravuje ministr financí Ivo Svoboda. Jeden je vyrovnaný, druhý počítá s deficitem do výše zhruba osmi desetin hrubého domácího produktu. Jak řekl v neděli v pořadu České televize "V pravé poledne", bude věcí jednání ministrů, kterou variantu zvolí. Podtrhl, že rozpočet sestavuje "ve stavu prázdné a prodlužené státní pokladny". Exministr financí Ivan Pilip se domnívá, že jakkoli by bylo ideální mít vyrovnaný rozpočet, byl by za jistých okolností deficit na úrovni 0,8 procenta, tedy kolem 15 miliard korun, přijatelný. Otázka podle něj je, jaké procesy by nastartoval a jestli by se souběžně nezvedaly daně.

Kontroverzní novela zákona o loteriích vstoupí v platnost

V úterý 1. září nabývá účinnosti zákon o loteriích a jiných podobných hrách. Novela mimo jiné vylučuje zahraniční kapitál z celé této oblasti včetně spotřebitelských soutěží loterijního charakteru. Už v průběhu schvalování novely vyjádřila značné znepokojení Evropská komise, která ve svém prohlášení mimo jiné uvedla, že v zemích Evropské unie jsou tzv. spotřebitelské soutěže uznávanou formou marketingu a v žádném případě nemohou být srovnávány s hazardními činnostmi. Po týdnech varování i bezúspěšných jednání s českými úřady se Evropská unie rozhodla k razantnímu kroku - v dopise komisaře Hanse van den Broeka pro ministerstvo zahraničí oficiálně vyzvala ke zrušení novely, která podle jejího názoru porušuje asociační dohodu mezi Prahou a Bruselem.

Poslanecká sněmovna schválila novelu loterijního zákona převážnou většinou hlasů 2. dubna. Ustanovení, které znemožňuje účast na loteriích zahraničním firmám, schválila údajně z obavy, že by stát nechal zisky z takovýchto her plynout do zahraničí. Právě toto ustanovení vyvolalo při rozhodování o zákonu rozporné reakce. Výhrady k němu vyjádřil i Senát, který novelu měsíc zamítl, a to poměrem 46:2 hlasům. Poslanci však své kolegy z horní komory přehlasovali a potvrdili původní znění novely.

Prvních pět letounů L-159 dostane česká armáda příští rok

Prvních pět lehkých proudových bojových letounů L-159 z Aera Vodochody dostanou čeští armádní piloti příští rok. Během následujících čtyř až pěti let by měli dostat celkem 72 těchto letounů. Při návštěvě mezinárodního armádního leteckého dne v Hradci Králové to v neděli řekl ministr obrany Vladimír Vetchý. Letoun L-159, který se zde poprvé předvedl veřejnosti, vzlétl na svůj první let před jedenácti dny.

Škoda Auto zahajuje v Sarajevu montáž Felicií

Škoda Auto zahájí dnes za přítomnosti českých novinářů montáž prvních automobilů Škoda Felicia v hlavním městě Bosny a Hercegoviny Sarajevu. Otevření montážního závodu umožnila smlouva, kterou v červenci uzavřel koncern Volkswagen s tamní společností UNIS. Produkce by měla postupně stoupnout na pět až 10.000 vozů a po roce 2000 až na 35.000 vozů ročně. Předpokládá se, že v závodě VW Sarajevo vznikne až 1200 pracovních míst. Bosna a Hercegovina je po Polsku druhou zemí, kam se Škodě Auto podařilo přesunout výrobu svých vozů.

Nové vozy v pražském metru

Zahájení jízdních zkoušek nové soupravy pražského metra vyráběné konsorciem ČKD - Siemens - ADtranz se uskuteční ve středu 2. září. Pětivozová souprava by měla být nasazena do plného provozu letos v listopadu s otevřením trasy IV.B pražského metra na Černý most. Celkem ČKD letos a v příštím roce dodá 22 takových souprav. Mezi největší výhody patří zvýšení životnosti z 20 na 50 let, nižší spotřeba energie o 30 až 40 procent a zvýšení kapacity o 101 pasažérů. Jízdní doba se zkrátí o 15 procent při vyšší bezpečnosti a pohodlí provozu.

Alexandr Dubček má památník u dálnice D1, kde havaroval

Tragickou autonehodu, při níž byl 1. září v roce 1992 smrtelně zraněn významný politik pražského jara Alexander Dubček, připomíná od neděle pamětní deska na 88. kilometru dálnice Praha-Brno nedaleko Humpolce. Zhotovení Dubčekova památníku financovala slovenská strana za přispění univerzity v Bologni, na které Dubček získal čestný doktorát. Jeho smrt vyvolala v médiích i na politické scéně různé spekulace, včetně teorií o tom, že ho zavraždili agenti KGB. Ředitel Národního literárního centra v Bratislavě Milan Augustín při odhalení památníku uvedl, že politik Dubčekova formátu právě nyní Slovensku velmi chybí. Autory památníku s Dubčekovou podobiznou jsou Karol Graniec a Theodor Baník.

Premiéra opery Maria di Rohan

Na šest set diváků zhlédlo v Mladé Boleslavi českou premiéru slavné opery Maria di Rohan, která je považována za nejzdařilejší dílo italského skladatele Gaetane Donizettiho. Na představení se přijelo podívat i třicet členů šlechtického rodu Rohanů. Na provedení díla, které ztvárňuje život nejvýznamnější představitelky rodu Rohanů, se podílejí přední světoví pěvci. Hlavní roli, komtesu Mariu di Rohan ztvárňuje sólistka vídeňské opery Victoria Loukianetzová, další operní hvězdy pochází z Mexika, Koreji a Itálie. Orchestr a sbor přijel z Janáčkovy opery Národního divadla v Brně.

Ve Strakonicích skončil 13. mezinárodní dudácký festival

Slavnostním průvodem centrem města a galakoncertem na hradním nádvoří a v zámecké zahradě vyvrcholil ve Strakonicích 13. mezinárodní dudácký festival. Od čtvrtka se v jeho programu představilo 18 souborů z České republiky a 23 ze zahraničí.

Budějovická modelka druhou nejkrásnější blondýnkou světa

Na druhém místě skončila 20letá česká modelka, Hana Vaicová z Českých Budějovic, v soutěži Miss Blondýnka 1998, která se konala v rakouských Korutanech. První místo získala o rok mladší Venezuelanka Denise Carello, úřadující Miss Venezuela. Volbou Miss Blondýnka 1998 vyvrcholilo 2. mezinárodní setkání blondýnek u Milstätter See poblíž korutanského Klagenfurtu. Do sobotního finále se kvalifikovalo 21 z více než stovky přihlášených plavovlasých krasavic.

Vyjdou virtuální mapy a multimediální atlas Prahy

Brzy mají vyjít multimediální atlas Prahy a virtuální mapy hlavního města. O soubory digitálních map je podle radního Michaela Hvížďaly poměrně velký zájem. Specializovaná prodejna byla otevřena v roce 1996 v Žatecké ulici. Jsou zde k dostání tituly od 38 dodavatelů, mezi které patří například Kartografie Praha, Galerie hlavního města Prahy, zdejší dopravní podnik, ale i Klub českých turistů, Společnost přátel starožitností či lyžařské a další specializované spolky. Mimo širokého sortimentu map zde mohou zákazníci nakoupit i historické knihy a publikace.

Premiéra české verze muzikálu Evita

Někdejší členka sboru Bambini di Praga dvacetiletá Radka Fišarová ztvárnila titulní roli při premiéře legendárního muzikálu Evita. Ten měl u diváků veliký úspěch a potlesk trval 17 minut. Náklady tohoto projektu dosáhly 19 miliónů korun. O tom, že se zřejmě brzy zaplatí, hovoří zprávy z předprodeje. Ještě před premiérou byly prodány vstupenky za 8 miliónů korun.

Hefaiston přitáhl na hrad Helfštýn tisíce diváků

Velkému zájmu řemeslníků, umělců i návštěvníků se těšilo víkendové 17. mezinárodní setkání uměleckých kovářů Hefaiston '97 na hradě Helfštýně nedaleko Přerova. Hlavní cenu v nejprestižnější soutěži, praktické kovářské práci, si odnesl český kovář Daniel Černý, který vykoval středověké plátované dveře. Hrad v sobotu a v neděli navštívilo na sedm tisíc diváků, kteří mohli přímo v kovárnách pozorovat při práci stovku mistrů černého řemesla. Kromě soutěže v praktické kovářské práci se účastníci střetli i v kláních o nejhezčí zbraň, šperk, volnou plastiku a restauraci staré práce.

Lesní filmové cvičení Křivoklát '98

Formu vojenského cvičení určeného skalním filmovým fanouškům měl druhý ročník happeningově laděného festivalu Křivoklát '98. Vyvrcholením byl nejen podpis smluv, jimiž se Křivoklátsko připojilo k Severoatlantické alianci, ale i udělení cen. Ta nejvíce očekávaná - Grand Never more - byla anticenou a podle ankety týdeníku Reflex i hlasování účastníků festivalu ji získal zpěvák Michal David. Suverénně vyhrál za to, jak se na Staroměstském náměstí v Praze při vítání českých hokejistů z olympijského Nagana svezl na jejich úspěchu, a vybudoval si tak comeback.

Světový rekord v pojídání knedlíků nikdo nepokořil

Světový rekord v pojídání švestkových knedlíků, který drží od roku 1992 výkonem 155 knedlíků za hodinu dvaapadesátiletý František Pohorský z Tečovic na Zlínsku, při trnkobraní ve Vizovicích nepadl. Velkou cenu vyhrál počtvrté v řadě šestačtyřicetiletý obráběč kovů František Večeřa z Otrokovic, který spořádal 107 kousků o průměrné hmotnosti 28 gramů. Vizovické kuchařky letos připravovaly od pěti hodin ráno 2000 knedlíků ze speciálního těsta. Třídenní pořady vizovických slavností navštívilo více než 10.000 lidí.

Zápasník Švec vybojoval na MS ve Švédsku fantastické stříbro

Skvělého úspěchu dosáhl na mistrovství světa v zápase řecko-římském český reprezentant Marek Švec. Jeho účinkování ve švédském Gävle zastavil až ve finále váhové kategorie do 97 kilogramů Rus Koguašvili. Česká výprava si tak přiveze z dějiště šampionátu cennou stříbrnou medaili. "Možná je mi trochu líto, když jsem byl tak blízko titulu, že to nevyšlo, ale to vůbec nevadí. Být druhý na světě je fantastický úspěch," hodnotil svůj výkon Švec, který takový výsledek před odjezdem na mistrovství světa nečekal ani v nejodvážnějším snu.

Lukáš Polert a Marcela Sadilová jsou mistry republiky na divoké vodě

Reprezentanti Lukáš Pollert a Marcela Sadilová a deblkanoisté Marek Jiras a Tomáš Mader se stali na přírodní dráze na Lipně mistry České republiky ve vodním slalomu. Pouze v kategorii kajakářů nevystoupil na nejvyšší stupínek člen národního družstva, když čtveřici favoritů zaskočil Viktor Legat.

Fotbal

Výsledky zápasů 4. kola první fotbalové Gambrinus ligy:

Sigma Olomouc - Dukla Příbram 0:0 Boby Brno - FK Teplice 0:3 Jablonec - Liberec 1:0 Baník Ostrava - Chmel Blšany 2:2 Sparta Praha - Slezský FC Opava 4:2 Viktoria Plzeň - FC Karviná 3:2 Hradec Králové - Petra Drnovice 3:1

Po čtyřech kolech vedou tabulku první ligy fotbalisté Sparty Praha s 10 body. Na druhém místě je SK Hradec Králové a třetí Sigma Olomouc.

A ještě informace o počasí:

Na území České republiky je dnes oblačno až skoro zataženo, občas přeháňky - zejména na severu území. Nejvyšší denní teploty 15 až 19 stupňů Celsia.

Tolik zprávy Radia Praha.