Zprávy pondělí, 7. července 1997

Vazeni posluchaci, u vysilani Radia Praha vas vita Katerina Brezovska. Na uvod jsou pripraveny zpravy.

A nyni podrobne:

Zdravotnictvi

Prezident Ceske lekarske komory Bohuslav Svoboda vyzval v patek ambulantni lekare, aby prestali vybirat od pacientu penize za osetreni a vybrane castky pacientum vratili. Splnil tak podminku spravni rady Vseobecne zdravotni pojistovny. Ta pak nabidne pri uternich cenovych jednanich ambulantnim lekarum za bod 77 haleru s tim, ze smeji vykazat deset hodin za pracovni den a objem pece srovnatelneho lonskeho obdobi navyseny o osm procent.

Sef Lekarskeho odboroveho klubu David Rath ma vyhrady k patecnimu navrhu Vseobecne zdravotni pojistovny na hodnotu bodu. Podle nej zvyseni prijmu lekaru o osm procent totiz nepokryje inflaci. Varuje proto sve kolegy, aby nepristupovali na jakakoli lonska cisla vzhledem k nestabilite meny. Stejne tak pausaly by podle nej znamenaly konec soukrome mediciny.

Hovory v Lanech

Ceske republice chybi jasna a srozumitelna koncepce zdravotnictvi vychazejici z postupneho budovani legislativy a vsech prislusnych instituci. Prezident Havel to uvedl v poradu Ceskeho rozhlasu Hovory v Lanech. Reagoval tak na soucasnou krizi ve zdravotnictvi, na niz se podilela vyzva Ceske lekarske komory k vyberu doplatku za lecebnou peci od pacientu. Zdravotnictvi je problem v celem civilizovanem svete, " rekl prezident a poznamenal, ze prave Ceska republika v nenalezani optimalniho zdravotnickeho systemu obzvlast vynika.

Prezident Vaclav Havel odsuzuje vyzvu senatora ODS a starosty Prahy 4 Zdenka Klausnera, ktery v lokalnim casopise Tucnak doporucil, aby byli problemovi najemnici vystehovani za hranice mesta. Prezident Havel to rekl v rozhlasovych Hovorech v Lanech s tim, ze nedobra tradice sebeocistovani pod heslem "at jdou" je v Cechach zakorenena. "Ja to odsuzuji tak, jako ostatni, " rekl prezident. Upozornil na to, ze v ceskych modernich dejinach od povalecneho vyhnani Nemcu zdomacnela idea vyhaneni nepohodlnych osob. "Pak se zacali pozdeji Slovaci dozadovati jakychsi prav, ktera by lepe zrcadlila svebytnost slovenskeho naroda, az posleze to vyustilo v proces rozdeleni statu, " prohlasil.

Ukrajina potrebuje podle prezidenta Vaclava Havla koncepcni pomoc svetoveho spolecenstvi, od niz by se odvijela systematicka kazdorocni financni podpora a spoluprace. Prezident Havel to rekl v Hovorech v Lanech Ceskeho rozhlasu v souvislosti se svou nedavnou navstevou Ukrajiny, kde zavital take do cernobylske elektrarny, ktera vstoupila do dejin lidstva jako zatim nejvetsi jaderna katastrofa. Ve sve uvaze Havel take zminil nadcasovost mementa, jimz Cernobyl je. Mementa pro cloveka, ktery si zahrava s tajemstvim hmoty, energie, prirody, vesmiru... Kazdy takovy pokus "vnorit prsty" do techto tajemstvi by mel byt podle Havla provazen velikou odpovednosti. kontrolovan vedomim vsech souvislosti a dusledku, ktere muze mit.

Miroslav Macek pocita se zvysenim spoluucasti pacientu az na petinu ceny

Mistopredseda ODS a do konce cervna tajemnik ministra zdravotnictvi Miroslav Macek pocita s tim, ze mira spoluucasti pacientu na jejich lecbe by se mela zvysit ze soucasnych deviti na 15 az 20 procent ceny lecby. Uvedl to v nedelni Debate Ceske televize. Macek konstatoval, ze z temer deviti procent hrubeho domaciho produktu nelze zaplatit jako dosud 92 procent zdravotni pece. Podle mistopredsedy ODS by se tak ze zdravotniho pojisteni lidem hradila pece nezbytna, tedy napriklad leceni infarktu, zatimco kapky do nosu a jine bezne leceni by si lide platili z pripojisteni nebo primo. Ustredni reditel Vseobecne zdravotni pojistovny (VZP) Jiri Nemec k tomu poznamenal, ze v systemu byly uz zavedeny pomerne ucinne regulace. VZP nezaznamenala v roce 1996 narust nakladu na zdravotni peci, krome tech, ktere byly dany zvysenim hodnoty bodu a urcitym zvysenim predepisovani leku. Novy seznam vykonu vsak paradoxne radu regulaci vyrazuje. Proto VZP nepocita s vyuzitim noveho seznamu v podstate u nikoho jineho vyjma ambulantnich specialistu, i kdyz i pro ne by se musel seznam vyrazne upravit.

ODA o prave frakci, krizi zdravotnictvi a dovoznich depozitech

Pusobeni prave frakce v Obcanske demokraticke alianci, soucasna krize zdravotnictvi, integrace CR do NATO a Evropske unie a pripadne zruseni dovoznich depozit patrily k hlavnim tematum druheho dne jednani Ustredniho snemu ODA v Tuchlovicich u Kladna. Snem na zaklade diskuse o zamerech a smyslu pusobeni prave frakce konstatoval s uspokojenim, ze existence prave frakce chce byt projevem vnitrni nazorove plurality a nikoliv organizacniho rozkolu v ODA. Usneseni ustredniho snemu je podle predsedy aliance Michaela Zantovskeho dokladem toho, ze se situace ODA stabilizovala. Soucasna krize zdravotnictvi je podle zaveru Ustredniho snemu dusledkem dlouhodobe spatne cinnosti ministerstva zdravotnictvi a neochoty koalicni vlady prijmout systemove zmeny ve verejnem zdravotnim pojisteni. Ustredni snem take vyzval ministra prumyslu a obchodu Karla Kuhnla k urychlenemu zruseni dovoznich depozit. Podle ministra je nutne vyckat prvnich spolehlivejsich udaju o vyvoji obchodni bilance.

Michael Zantovsky je pro dan z prijmu pravnickych osob pod 30 procent

Vyspele otevrene ekonomiky maji danove sazby mezi 25 az 35 procenty. K nastartovani sedmi az osmi procentniho hospodarskeho rustu potrebujeme, aby se do tohoto pasma vesly sazby dani z prijmu pravnickych osob v CR. V nedelnim poradu TV Nova Sedm cili sedm dni to rekl predseda ODA Michael Zantovsky. Podle mistopredsedy CSSD Vladimira Spidly se nejedna v tomto okamziku o racionalni reseni, protoze to velmi zasahuje obecni rozpocet a verejne sluzby. Nadeje na sedmi az osmi procentni rust je nyni iluzorni. Jsme pro maximalni pokles na 33 procent, podotkl.

Niedermayer: Zavedeni plovouciho kursu bylo necekane uspesne

Clen bankovni rady Ceske narodni banky Ludek Niedermayer v poslednim cisle casopisu Bankovnictvi ocenil zavedeni rezimu plovouciho kursu tuzemske meny v kvetnu jako "necekane uspesne", i kdyz o jejim dalsim osudu se rozhodne az po ocekavanem snizeni urokovych sazeb. "Zmena kursu se pohybovala spise v radu desetniku nez korun, " napsal Niedermayer. "Je vsak pravdou, ze az delsi cas napovi, jak se nova plovouci koruna smiri s nutnym poklesem urokovych sazeb, ktere branily 'prestrelenemu' znehodnoceni, " dodal.

Ve Velehrade skoncily v nedeli oslavy sv. Cyrila a Metodeje

Malou pouti, pri niz hlavni pontifikalni msi slouzil olomoucky arcibiskup Jan Graubner, vyvrcholily ve Velehrade tridenni katolicke oslavy svatku sv. Cyrila a Metodeje. K jeho nejvyznamnejsim momentum patrila historicky prvni ucast synodniho seniora Ceskobratrske cirkve evangelicke a predsedy Ekumenicke rady cirkvi Pavla Smetany na zasedani Ceske biskupske konference, jeho omluva za viny evangeliku na rozdeleni cirkve a v neposledni rade svolani plenarniho snemu katolicke cirkve v Ceske republice kardinalem Miloslavem Vlkem.

Vyroci upaleni Jana Husa

Nedelnimu vyroci upaleni ceskeho reformatora Jana Husa, ktery byl pri kostnickem koncilu roku 1415 tehdejsi cirkevni hierarchii shledan kacirem, ale sve nazory neodvolal, venovali krestane reformacnich tradic v cele s cirkvi ceskoslovenskou husitskou a za ucasti premiera Vaclava Klause spolecne odpoledni ekumenicke bohosluzby v Betlemske kapli v Praze. Knez a univerzitni rektor Jan Hus na tomto miste na pocatku 15.stoleti kazal.

Poselstvi Mistra Jana Husa je podle premiera Vaclava Klause pro kazdeho vyzvou k poznani pravdy a zivotu v souladu s timto poznanim. Nastoluje problem volby, ktery musi kazdy pri hledani sve zivotni cesty resit, i otazku odpovednosti jednotlivce za sebe sama i za chod veci obecnych. Premier Klaus to prohlasil ve svem nedelnim vystoupeni v Betlemske kapli pri bohosluzbe cirkve ceskoslovenske husitske u prilezitosti vyroci mucednicke smrti Jana Husa. Podle predsedy vlady Husuv boj - jakkoli se zda byt davnou minulosti - neni definitivne uzavren. Spory o Husuv odkaz, ktery je neopominutelnou soucasti ceskych dejin, chape premier jako spory o pritomnost. Vaclav Klaus zduraznil take Husovy zasluhy o kultivaci cestiny, kdyz prohlasil, ze usilim tohoto uvedomeleho patriota a vlastence se cesky jazyk zaradil mezi nejvyspelejsi literarni jazyky tehdejsi Evropy.

Husuv odkaz pripomenuly rovnez oslavy v jeho rodisti - Husinci na Prachaticku a take ekumenicka bohosluzba cirkve ceskoslovenske husitske na zricenine Koziho Hradku u Tabora, kde Hus take vykladal bibli.

Pet ucastniku plzenskeho srazu skinu zadrzeno pro vytrznictvi

Nejmene pet skinu predvedli policiste behem jejich srazu v Plzni. Dva z prislusniku hnuti skinheads jsou duvodne podezreli z propagace hnuti smerujici k potlacovani prav a svobod obcanu. V zaveru akce v kulturnim dome JAS se skini poprali mezi sebou. Do budovy pak vnikli policiste, kteri pritomnym novinarum znemoznili uvnitr objektu fotografovani. Koncem jejich zasahu se dokonce zdalo, ze si novinare spletou s prislusniky skinheads.

Filmovy festival v Karlovych Varech zahajen v patek

V Karlovych Varech zacal v patek vecer 32.rocnik mezinarodniho filmoveho festivalu. Slavnostniho zahajeni festivalu v hotelu Thermal se zucastnil i premier Vaclav Klaus, pod jehoz zastitou se cela akce kona.

Celkem 256 filmu vybrala pro letosni rocnik mezinarodniho filmoveho festivalu v Karlovych Varech programova reditelka Eva Zaoralova. V soutezi jich bude uvedeno osmnact a podle jejiho soudu je jejich zretelnym znakem problem konfrontace jedince s vlastni budoucnosti ci minulosti. Celou tretinu soutezni kolekce tvori svetove premiery.

Vrasky na cele pridelalo organizatorum MFF v Karlovych Varech zhrouceni pocitacove site, coz v sobotu znemoznilo distribuci vstupenek. Firma HTC Computers jako smluvni partner festivalu chybne odhadla sve moznosti i schopnosti. Letosni novinka - takzvany on line system - zapricinila zmatek, ktery karlovarska prehlidka asi nepamatuje, rekl prezident festivalove nadace Jiri Bartoska. Zajem o filmove projekce je zatim podle ohlasu z kin srovnatelny s lonskym naporem. "Ocekavame, ze pocet akreditovanych ucastniku festivalu dnes dosahne petitisicove hranice, " rekl CTK Pavel Melounek. Nejmene plne jsou podle jeho slov od letosniho roku zavedene novinarske projekce nekterych nesouteznich snimku.

Devadesati let se v nedeli dozil spisovatel Jaroslav Foglar.

Neuveritelnych devadesati let se v sobotu dozil spisovatel Jaroslav Foglar. Prestoze posledni dobou vetsinou pobyva v prazske Thomayerove nemocnici, i tam stale pracuje a pripravuje svuj dalsi roman. K jeho neznamejsim dilum patri Hosi od Bobri reky, Zahada hlavolamu ci Rychle sipy.

Povodne na Morave a ve vychodnich Cechach

Treti stupen povodnove aktivity, tedy stav ohrozeni byl po celonocnich intenzivnich destich vyhlasen v nedeli v nekterych oblastech Moravy. Na nekterych mistech se voda z rek vylila z koryt a zaplavila pozemky a komunikace. V pohotovosti jsou nejen okresni povodnove komise, ale i hasicske oddily. Vytrvaly dest zpusobil radu problemu take ve vychodnich Cechach, kde dosahuji povodne az metrovych hodnot. Velke privaly deste zaplavily domy, silnice a pole a maji na svedomi velke materialni skody. Obeti na zivotech nastesti nebyly hlaseny.

Situace pri zaplavach na Bruntalsku se dnes rano priblizila katastrofe. Rozbourene reky zcela zatopily nekolik mest a obci a jejich obyvatele nasli pouze docasne a nejiste utociste na strechach svych domu. Nad ranem zcela zaplavila rozvodnena reka Opava a jeji pritoky mesta Krnov, Vrbno pod Pradedem, Mesto Albrechtice a dalsi obce. Vsechny letni detske tabory v okrese Bruntal jiz museli evakuovat pracovnici integrovaneho zachranneho systemu. Deti jsou v poradku.

V Jeseniku, ktery je dalsim ohrozenym mistem, se podle Vlasty Hrozenkove z okresniho uradu podarilo zahradit pytlovymi barierami nektere klicove komunikace. Jine ulice ale bylo nutne uzavrit. Zaplavy hrozi i v dalsich oblastech Moravy, Slezska a vychodnich Cech.

Ze sportu

Nadejne vypadajici cestu Jany Novotne za vubec prvnim grandslamovym vitezstvim zastavila ve finale nejprestiznejsiho tenisoveho turnaje svetova jednicka Martina Hingisova, ktera se tak stala nejmladsi vitezkou Wimbledonu v tomto stoleti. Novotna odesla z finaloveho zapasu ve Wimbledonu porazena podobne jako pred ctyrmi lety. Na rozdil od roku 1993, kdy se po neuspechu v malem vyhranem finale se Steffi Grafovou vyplakala na rameni vevodkyne z Kentu, vsak ceska hracka tentokrat tihu porazky psychicky unesla. "Zapas mel vybornou atmosferu, " pochvalovala si Novotna divackou kulisu finale. "Lide mi davaji pocitit, ze jsem tu oblibena. Na otazku, zda se vratim i v pristim roce, vsak zatim nemohu s jistotou odpovedet, " rekla dale dvojnasobna finalistka.

A na zaver zprav jeste kratce o pocasi:

Na uzemi Ceske republiky je dnes oblacno az zatazeno, vetsinou dest nebo prehanky, ojedinele bourky. Nejvyssi denni teploty 16 az 20 stupnu Celsia.

Tolik zpravy Radia Praha.