Zprávy pondělí, 7. srpna 1995

Vazeni posluchaci, pri poslechu ceskeho vysilani Radia Praha vas vita Zdenek Valis. Uvodem si poslechnete zpravy.

Vlastizrada - obvineni

Mestske statni zastupitelstvi v Praze dnes zrusilo pet obvineni z trestnych cinu vlastizrady, ktera byla minuly tyden dorucena Milosi Jakesovi, Karlu Hoffmannovi, Janu Pillerovi, Zbynku Sojakovi a Jozefu Lenartovi. CTK to rekl mestsky statni zastupce Josef Kredba. Obvineni zrusil proto, ze vysetrovatel Uradu dokumentace a vysetrovani zlocinu komunismu pochybil v procesnim ukonu. Mluvci uradu Tomas Hornof dnes oznamil, ze obvineni z vlastizrady, ktereho se meli dopustit v roce 1968, bylo v sobotu sdeleno dalsim peti lidem. Podle jeho slov jde o osoby, ktere byly v roce 1968 ve vedoucich funkcich Sboru narodni bezpecnosti. Jmena obvinenych odmitl sdelit.

Bilak - vysetrovani

Nekdejsi celny predstavitel komunistickeho rezimu Vasil Bilak, ktery byl za udajny podpis pod takzvanym zvacim dopisem pro sovetska vojska obvinen pred tremi lety z poruseni zakona na ochranu miru, je i po rozdeleni Ceskoslovenska na Slovensku nadale vysetrovan. Potvrdil to reditel trestniho odboru slovenske generalni prokuratury Peter Filip. K nedavnemu obvineni byvalych Bilakovych spolupracovniku z vlastizrady v Ceske republice poznamenal, ze ceske urady se dosud na slovenskou stranu v teto veci neobratily.

Antje Vollmer - sudetsti Nemci

Nemecka levice povazovala tradicne vyhnani nemeckeho obyvatelstva z Polska, Ceskoslovenska ci Madarska za spravedlivy trest za zlociny, jichz se dopustilo hitlerovske Nemecko za druhe svetove valky. V rozhovoru pro pondelni Lidove noviny to rekla mistopredsedkyne Spolkoveho snemu a poslankyne za stranu Spojenectvi 90/Zeleni Antje Vollmerova. Dodala vsak, ze v perspektive evropske integrace zesilene rozpadem sovetskeho bloku problem vyhnancu prestal byt ryze vnitronemeckou zalezitosti.

Francie-Australie-Aero Vodochody

Diplomaticka roztrzka mezi Francii a Australii kvuli obnoveni jadernych zkousek neprimo pomohla ceskemu leteckemu podniku Aero Vodochody. Napsal to dnes list Mlada fronta dnes. Aero se totiz ucastni vyberoveho rizeni na dodavku 40 lehkych bitevnich letounu pro Kralovske australske letectvo. Mezi nejvetsi konkurenty patrila francouzska spolecnost Dassault Aviation, kterou vsak nyni Australie vyloucila ze souteze. V soutezi jde o nekolik set milionu americkych dolaru.

Cesti vojaci v USA

Vojaci 17 statu, vcetne Ceska republiky se zacali shromazdovat ve vojenskem prostoru ve Fort Polku v Luisiane na jihu Spojenych statu. Zucastni se zde prvniho spolecneho cviceni Severoatlanticke aliance a zemi, ktere podepsaly program Partnerstvi pro mir, na americke pude. Ceskym vojakum ze 4. brigady rychleho nasazeni ma velet kapitan Petr Miller, ktery je mimo jine absolventem kursu jednotek Rangers v USA.

Tolik zpravy Radia Praha. Pro tuto chvili se s vami loucim a predavam slovo Katerine Brezovske, ktera pripravila podrobnejsi informace.