Zprávy Radia Praha

Svěřenecký fond podle opozice k růstu porodnosti nepovede

Za předvolební gesto považuje opozice návrh sociálních demokratů založit svěřenecký fond, do kterého by stát vkládal po narození každého dítěte 50.000 korun. Stínová ministryně sociálních věcí za ODS Libuše Benešová si nemyslí, že by šlo o propopulační opatření, protože děti by peníze dostaly až po 18 letech. Podle předsedy poslaneckého klubu KSČM Vojtěcha Filipa by založení fondu bylo spíše podporou bankovního systému. Také předseda Senátu Petr Pithart (KDU-ČSL) považuje opatření navrhované ČSSD za příliš technokratické.

Předseda ČSSD Vladimír Špidla si od uvedeného opatření slibuje, že by mohlo zvýšit porodnost v ČR zhruba o 20 procent. "Je zajímavé, že česká populace, na rozdíl od jiných populací, poměrně rychle reaguje na taková opatření," řekl v neděli novinářům. Většina reakcí na podobná opatření v minulosti se podle něj zpravidla dostavila v odstupu asi dvou let. Pokud by stát přispíval každému narozenému dítěti 50.000 korunami, při současné porodnosti by navrhovaný fond ze státního rozpočtu odčerpával ročně asi 4,5 miliardy korun, uvedl ministr Špidla.

Ministr Schling podepíše v pondělí rozhodnutí o převodu silnic na kraje

V pondělí možná podepíše ministr dopravy a spojů Jaromír Schling rozhodnutí o převodu silnic 2. a 3. třídy na kraje, pokud proti tomu nebudou kraje nic namítat. Ministr to uvedl s tím, že v opačném případě je připraven s nimi o tom ještě jednat. Kraje totiž poukazují na to, že dosud nejsou vyřešeny majetkoprávní otázky s vlastnictvím pozemků pod těmito komunikacemi. Zavázaly se proto poslat Schlingovi do pondělí 10. září oponenturu k jeho rozhodnutí. Jejich připomínky by měly být zapracovány do Schlingova rozhodnutí, které nabude účinnosti 1. října spolu se zákonem o převodu majetku na kraje.

Ministr má předložit vládě 17. září informační zprávu, jejímž prostřednictvím bude garantovat, že ministerstvo závazky státu vůči majitelům pozemků pod silnicemi uznává a nebude je převádět na kraje.

V Terezíně uctili památku oběti holocaustu

Tryzna k uctění památky obětí holocaustu se v neděli uskutečnila na Židovském hřbitově v Terezíně na Litoměřicku. Každoročně od konce druhé světové války si tak počátkem září připomínají zástupci židovských obcí z České republiky a ze zahraničí i zahájení transportů českých Židů na podzim 1941, které končily ve vyhlazovacích táborech. Pražský rabín Karol Sidon ve své meditativní vzpomínce na tragickou historii Židů připomněl i snahy některých arabských zemí, které tento týden na mezinárodní konferenci proti rasismu v jihoafrickém Durbanu navrhovaly odsoudit Židy jako rasisty. "Z toho mi běhá mráz po zádech, protože to skutečně vypadá jako příprava na to, aby nás opět vyřadili ze společnosti slušných lidí, a jako takové nás vydali na pospas nejen teroru, ale i zákonům," uvedl Sidon v bývalém krematoriu, kde Němci za světové války spálili těla tisíců obětí z terezínského židovského ghetta.

Za necelé čtyři roky existence terezínského ghetta do něj nacisté deportovali více než 150.000 židovských mužů, žen a dětí. Na 35.000 jich zde v důsledku stresu, hladu a hrozných ubytovacích a hygienických podmínek zemřelo. Z Terezína bylo do vyhlazovacích táborů 63 transportů s 87.000 lidmi. Osvobození se jich dočkaly necelé čtyři tisíce.

Šedesáté výročí počátku deportací českých Židů do koncentračních táborů a ghett připomene v polovině října kulturními pořady a vzpomínkovými akcemi Terezínská iniciativa. Mezinárodní sdružení bývalých vězňů koncentračních táborů, kteří prošli terezínským ghettem a ghettem v Lodži, připravuje akce v Praze a v Terezíně. Součástí vzpomínkových dnů bude i odhalení pamětní desky obětem lodžského ghetta na židovském hřbitově Maryšín v Lodži v Polsku.

Viktor Kožený se hodlá politicky angažovat v ČR a založit stranu

Bývalý prezident harvardských fondů Viktor Kožený chce v Česku založit politickou stranu. Kožený to řekl v telefonickém rozhovoru pro ČTK s tím, že nedávný výrok premiéra Miloše Zemana o vydání zatykače na jeho osobu ho od politické dráhy neodradí. Nejdříve si prý chce u ministra vnitra Stanislava Grosse zažádat o české občanství. Koženého, žijícího na Bahamách s irským pasem, se podle Grosse v nejbližších týdnech chystají vyšetřovatelé obvinit z finančních machinací s majetkem získaným v kupónové privatizaci.

Na Slovensku probíhá společné česko-slovenské cvičení Modrá linie

V Lešti na středním Slovensku probíhá od neděle společné česko-slovenské vojenské cvičení Modrá linie. Vůbec prvního společného cvičení armád obou zemí od rozdělení Československa v roce 1993 se účastní téměř tisícovka slovenských a dvě stovky českých vojáků. Hlavním cílem akce je prověřit sladění a schopnost velitelů a štábů řídit mezinárodní vojska a zdokonalit je ve všestranném zabezpečení operace na udržení míru.

Rumunští imigrační úředníci posílí v Praze konzulární činnost

Rumunsko vyšle do Prahy své imigrační úředníky. Oznámil to vicepremiér Vladimír Špidla v nedělním pořadu televize Nova Sedmička. Neupřesnil však, co konkrétně budou rumunští úředníci v Praze dělat. Podle něj se o tom teprve jedná. Rumunská strana tak podle Špidly bleskově reagovala na rozhodnutí Prahy zavést na přechodnou dobu pro Rumuny víza kvůli rostoucímu počtu žádostí o azyl. Dodal, že vláda v Bukurešti už také zpřísnila všechny možné emigrační zákony a začala zasahovat proti cestovním kancelářím, které se živí nelegální migrací.

Vláda tuto středu rozhodla o obnovení vízové povinnosti pro rumunské občany od 1. listopadu. Technické a personální posílení českého velvyslanectví v Bukurešti bude stát daňové poplatníky 20 miliónů korun ročně.

ČR požádala o plnoprávnou účast v konventu EU

Česká republika v neděli sdělila členským státům EU, že si přeje plnoprávnou účast v konventu, který bude od jara příštího roku debatovat o budoucí podobě evropské integrace; nechce v něm být pouhým pozorovatelem. Ministrům zahraničí EU a kandidátských zemí to řekl státní tajemník Pavel Telička, který zastupoval Jana Kavana. "Je smysluplné a účelné, abychom měli možnost mít na tomto fóru plnohodnotné postavení. Mělo by to pozitivní dopad na veřejné mínění doma a unii by to nepřineslo nic negativního, protože na konventu nebudou přijímána politická rozhodnutí; není to tedy nějaké vkrádání se do EU," řekl Telička na otázku ČTK.

Ministři 13 kandidátských zemí přijeli na pracovní oběd, kterým skončilo dvoudenní neformální zasedání jejich kolegů z EU v zámku na břehu jezera Genval poblíž Bruselu. Mluvilo se skoro výlučně o příští podobě EU. Podle Teličky se většina zemí, které jednají o přijetí, uchází o co nejtěsnější zapojení do debaty na toto téma, protože se týká také jejich budoucnosti. Prahu by proto "jen minimálně" uspokojil návrh zapojit vstupující země do konventu na rovnoprávném základě teprve poté, co podepíší smlouvy o přistoupení, který byl přetřásán v zákulisí. Znamenalo by to nežádoucí změnu v postavení země s možným dopadem na průběh vstupních rozhovorů v závěrečné fázi. Stanovisko ČR, shodující se především s Maďarskem, má podporu asi sedmi členů EU; ostatní jsou proti nebo váhají.

Temelín pokračuje v dynamických zkouškách prvního bloku

V prvním bloku Jaderné elektrárny Temelín v neděli pokračovaly plánované dynamické testy zařízení s přifázovaným turbogenerátorem. Mluvčí elektrárny Milan Nebesář ČTK řekl, že aktuální výkon reaktoru je 35 procent a blok dodává do rozvodné sítě 300 megawattů. "V příštích dnech bude obsluha odpojovat a opětovně připojovat turbosoustrojí, zvyšovat a snižovat výkon reaktoru a případně ho může i úplně odstavit," dodal.

Rakouská FPÖ chce z Temelína udělat hlavní téma podzimu

Nacionalistická rakouská strana Svobodných (FPÖ) chce udělat z odporu proti jihočeské jaderné elektrárně Temelín hlavní téma své podzimní politické činnosti. Prohlásil to podle agentury APA předseda vídeňské organizace strany Hilmar Kabas. "Těžištěm naší práce v nejbližších měsících bude příprava referenda k Temelínu, jehož cílem je umožnit veto Rakouska vůči přijetí Česka do EU, pokud tato jaderná elektrárna nebude odstavena," řekl Kabas. Podle jeho slov s touto politikou souhlasí čtyři zemské organizace FPÖ (z celkem devíti) a "také stranické vedení to vidí velmi pozitivně".

Byl zvolen nový patriarcha husitské církve

Patriarchou Církve československé husitské byl v neděli na sněmu v Praze zvolen třiačtyřicetiletý duchovní Jan Schwarz, její mluvčí. Sedmým nejvyšším představitelem v osmdesátileté historii tohoto národního reformačního křesťanského společenství bude příštích sedm let.

Československá církev vznikla po první světové válce v novém samostatném státě jako národní reformační církev z úsilí reformních katolických kněží "pryč od Říma". Církev se sborem biskupů, zapojující jako presbyterní do své správy i laiky, navazuje na tradice české reformace. K husitství se Československá církev ve své teologii a ve svém názvu plně přihlásila v roce 1971.

Literární akademie v Praze přijme letos 120 nových studentů

Na 120 nových studentů, které zajímá literatura, práce v médiích či tvůrčí psaní, přijme na podzim do prvních ročníků Literární akademie - Soukromá vysoká škola Josefa Škvoreckého v Praze 4. Jediná soukromá vysoká škola v ČR, která nabízí vedle bakalářského i magisterské studium, přijala zatím po prvním kole přijímacích zkoušek 82 uchazečů. Na akademii vyučují mimo jiné i spisovatelé Arnošt Lustig, Alexandra Berková, Jáchym Topol, Ivan Klíma a Michal Viewegh.

Od roku 1999, kdy to umožnil nový vysokoškolský zákon, vzniklo v ČR 20 soukromých vysokých škol.

V ČR se o víkendu výjimečně otevřely mnohé paláce, kostely i technické památky

Zhruba 700 českých památek zpřístupnili vlastníci o víkendu v rámci Dnů evropského dědictví. Kromě známých a významných objektů se pro veřejnost - mnohdy zdarma - otevřely i památky běžně nepřístupné. Byly mezi nimi například arcibiskupský palác a areál Klášterního Hradiska v Olomouci, Pražská brána v Berouně, měšťanské domy v Telči, radnice s renesanční věží v Karviné, zdymadlo v Ústí nad Labem, piaristická kolej v Litomyšli či evangelické kostely v Lysé nad Labem, ve Frýdku-Místku, v Přelouči, Novém Městě na Moravě a v Jablonci nad Nisou. V Jablonci bylo možné navštívit i secesní starokatolický kostel a funkcionalistickou Novou radnici.

Organizátoři na víkend připravili současně na 300 doprovodných akcí, které prezentují kulturní dědictví. Letos dominovala témata "Krásy baroka" a "Hasičské památky a historické tradice". Ke Dnům evropského dědictví se letos připojilo 47 zemí. Největší celoevropská kulturní událost se uskutečnila pojedenácté.

Těrlické filmové léto vyhrála polská komedie Pól serio

Vítězem devátého ročníku festivalu Těrlické filmové léto se stala komedie Pól serio, kterou natočil polský režisér Tomasz Konecki. Cenu publika dostal Piotr Werešniak za snímek Zakochani. Návštěvníci od čtvrtka viděli téměř 30 snímků začínajících i známých režisérů z Polska, Slovenska a České republiky.

Festival byl rozdělen do tří sekcí. V soutěžní části bylo připraveno sedm snímků začínajících režisérů. Českou republiku reprezentoval snímek Oběti a vrazi režisérky Andrey Sedláčkové a Cabriolet od Marcela Bystroně.

Jihočeský kraj podporuje splavnění Vltavy na jih Čech

Splavnění Vltavy na jih Čech považuje Jihočeský kraj za významné pro budoucí rozvoj dopravy, turistického ruchu a rekreace. ČTK to řekl jihočeský hejtman Jan Zahradník. Rozvoj dopravní cesty na Vltavě je zařazen také do programu rozvoje Jihočeského kraje. Realizaci projektu brání několik potřebných úprav na toku řeky. "Jde například o prohrábky dna a zřízení plavebních komor na vodních dílech v Hluboké nad Vltavou a Českém Vrbném na Českobudějovicku, zdvih ocelového mostu v Týně nad Vltavou a úpravu pevného jezu v Hněvkovicích na Českobudějovicku," upřesnil Zahradník. Tyto úpravy by přišly asi na 400 miliónů korun.

Podporu má plán říční cesty i ve Středočeském kraji, kam Vltava z jižních Čech pokračuje. Podle zástupce středočeského hejtmana Antonína Podzimka patří splavnění řeky mezi priority kraje. "Rádi bychom začali již v příštím roce na Orlíku a během dalších let stavbu dokončili," prozradil před čtrnácti dny deníku MF Dnes. Středočeši již mají k dispozici technickou studii o možnosti stavby a začali shánět potřebné peníze.

Nepříznivé počasí pokazilo horníkům oslavu jejich svátku

Nepříznivé počasí pokazilo oslavy Dne horníků, které na sobotu připravilo Hornické muzeum v Ostravě- Petřkovicích. Během celého dne přišlo asi 4500 lidí. Největší zájem byl o večerní koncerty skupin Rock and Roll band Marcela Woodmana a Buty, kdy už bylo solidnější počasí.

Den horníků, který připadá na 9. září, se začal slavit v roce 1949. Tehdy se konaly oslavy u příležitosti 700. výročí vzniku jihlavského horního práva, které bylo první zákonnou normou upravující práva horníků. Datum 9. září není však nijak historicky doloženo. Po roce 1989 se tradice přestala dodržovat. Obnovena byla až v roce 1994, kdy Dny horníků začalo v Ostravě pořádat muzeum.

Déšť nepřál ani vinobraní, do Mikulova letos přijelo jen 5000 lidí

Jen 5000 lidí přijelo o víkendu kvůli deštivému počasí na 54. ročník Pálavského vinobraní do Mikulova na Břeclavsku. Nejvíce zvědavců přihlíželo i letos sobotnímu historickému průvodu městem. Ochotníci v kostýmech předvedli přivítání českého krále Václava IV., jehož v roce 1403 vysvobodil z vídeňského zajetí jeho bratra Zikmunda Jan z Liechtensteina se svojí družinou. Osvobozený král Václav IV. se setkal s konšely a svůj návrat oslavil vínem. Různé odrůdy vín mohli zájemci ochutnat ve sklepích mikulovského zámku u největšího vinného sudu ve střední Evropě. Sud je dlouhý 6,5 metru, široký 4,5 metru a má obsah 101.081 litrů.

Ze sportu:

Hokejisté ČR prohráli i ve svém posledním vystoupení na turnaji o Pohár České pojišťovny ve Zlíně s Finskem 0:3 a v tabulce obsadili s jedním bodem poslední místo. Seveřané naopak celý turnaj bez ztráty jediného bodu vyhráli.

Český oštěpař Jan Železný vyhrál finálový závod Grand Prix v Melbourne, když hodil 88 metrů a 98 centimetrů. Do celkové klasifikace ale zasáhnout nemohl, protože se nezúčastnil většiny letošních podniků.

Hokejisté České republiky prohráli v sobotu ve svém druhém utkání na turnaji Euro Hockey Tour ve Zlíně se Švédskem 1:3.

Výsledky - 6. kolo fotbalové Gambrinus ligy:

Jablonec - Bohemians 0:0, Slavia Praha - Brno 1:1 (1:1), Ostrava - Teplice 0:2 (0:2), Příbram - Liberec 1:1 (1:1), Olomouc - Sparta Praha 0:3 (0:1), Žižkov - Blšany 2:2 (0:0), Drnovice - Synot 1:1 (0:1), Hradec Králové - Opava 2:0 (1:0).

Čtveřice pražských týmů se tak po šestém kole seřadila v čele tabulky první fotbalové ligy. Sparta je po páteční výhře 3:0 v Olomouci již čtvrtá a dotáhla se na zbylou trojici bodově, neboť všechny týmy před ní jen remizovaly. Po bezbrankovém výsledku v Jablonci vedou Bohemians, stejný počet bodů, ale horší skóre, mají druhý Žižkov a třetí Slavia. Sparta ztrácí už jen bod. Na dno klesla Opava, vinou prohry 0:2 v souboji dvou nováčků v Hradci králové stále čekající na první vítězství.

Čeští volejbalisté v neděli nestačili ve druhém utkání na mistrovství Evropy v Ostravě na Nizozemsko a po úvodním vítězství nad Slovinskem si na konto připsali první porážku. Domácí reprezentanti prohráli po setech 15:25, 17:25, 25:19 a 20:25. Dalším soupeřem českého týmu v základní skupině bude v pondělí Bulharsko.

A teď o nedělním počasí v České republice:

Zatímco v Krkonoších v neděli sněžilo, v Praze vichr vyvracel stromy a shazoval střechy. Po celém hlavním městě proto hasiči od rána až do pozdního odpoledne odklízeli spadané větve stromů, střešní tašky, plechy a další předměty hnané větrem ulicemi. V Bělehradské ulici v Praze 2 musel být dokonce kvůli padajícím taškám přerušen provoz tramvají. Na magistrále u budovy Státní opery padající větev stromu poškodila kapotu projíždějícího automobilu Ford Tranzit.

Vichr, který se přehnal v neděli Českou republikou má na svědomí tři lidské životy. Na Slapské přehradě u Županovic ve středních Čechách převrátil loďku se dvěma rybáři. Jeden z nich utonul, druhý dokázal ještě doplavat na břeh. V Sokolnicích u Brna zabil dva starší lidi padající topol u házenkářského hřiště.

Ještě o pondělním počasí:

Oblačno až zataženo, občas déšť nebo přeháňky. Nejvyšší teploty 11 až 15 stupňů Celsia.

Autor: Eva Petržílková
spustit audio