Zprávy Radia Praha

Podle ČSSD zahájila ODS odmítnutím rozpočtu volební kampaň

Místopředsedkyně Poslanecké sněmovny Petra Buzková a předseda sociálnědemokratických poslanců Bohuslav Sobotka jsou přesvědčeni, že ODS, která v pátek odmítla podpořit státní rozpočet na rok 2002, tímto krokem zahájila volební kampaň. "Ze strany ODS před volbami již můžeme očekávat naprosto cokoli," řekla novinářům během pátečního zasedání předsednictva ČSSD Buzková. Podle Sobotky se ODS rozhodla, že sociálnědemokratické vládě před volbami "zkomplikuje život".

ODS, která nehodlá podpořit státní rozpočet už v prvním čtení ve sněmovně, vadí, že vláda v rozpočtu počítá s příjmy, které jsou nereálné. Sociální demokracii proto v pátek ODS obvinila, že předložením nereálného rozpočtu porušila toleranční patent, tedy dodatek opoziční smlouvy mezi ČSSD a ODS.

Výhrady k návrhu rozpočtu mají i ostatní parlamentní strany, které zarazila především výše jeho schodku. Naposled se bude vláda návrhem zákona o státním rozpočtu zabývat 17. září. Na tiskové konferenci po poslední vládní schůzi však ministr financí Jiří Rusnok řekl, že kabinet jeho základní parametry měnit nebude.

Zasedal Ústřední výkonný výbor ČSSD

Na funkci budoucího předsedy vlády nominoval v sobotu Ústřední výkonný výbor sociální demokracie vicepremiéra a předsedu strany Vladimíra Špidlu. Podle místopředsedy ČSSD Stanislava Grosse byla sobotní volba v pražském Kongresovém centru jednohlasná. Volebním manažerem výbor jmenoval místopředsedu pro hospodaření Karla Kobese, který je už druhé volební období hlavním strážcem financí strany. Sociální demokraté podle Grosse očekávají, že Špidlovým protějškem v Občanské demokratické straně bude také její předseda Václav Klaus a za čtyřkoalici, která rovněž aspiruje na vítězství ve volbách, její lídr Karel Kühnl.

Sociální demokracie podle vicepremiéra a předsedy ČSSD Vladimíra Špidly neuvažuje o změně návrhu státního rozpočtu pro příští rok, který ve středu schválila vláda. Špidla po sobotním zasedání stranického Ústředního výkonného výboru novinářům řekl, že sociální demokraté jsou připraveni k ústupkům, jestliže parlamentní debata o rozpočtu prokáže, že přístup vlády při jeho sestavování nebyl realistický. "My jsme ochotni vést velmi zodpovědnou, velmi podrobnou debatu a tam, kde se ukáže, že naše přístupy byly nerealistické, což předpokládám, že se neukáže ve většině případů, ale nemohu to vyloučit, tam samozřejmě svůj přístup můžeme pozměnit," připustil šéf vládní strany. Špidla odmítl spekulovat o tom, zda by ČSSD považovala odmítnutí rozpočtu Občanskou demokratickou stranou za konec opoziční smlouvy, která sociálním demokratům umožňuje vládnout. "Není vhodné předbíhat událostem," řekl. Soudí prý, že z parlamentní debaty vzejde "řada zajímavých myšlenek a ty posléze dojdou naplnění".

Vladimír Špidla dále vyzval členy své strany k opatrnosti při přijímání darů na volební kampaň. Ve zprávě Ústřednímu výkonnému výboru ČSSD si také posteskl nad tím, že ve sdělovacích prostředcích se vůči vládě i jednotlivým členům ČSSD dál vede špinavá kampaň. Napadené členy by měla sociální demokracie podle Špidly podržet.

ČSSD chce dát každému novorozenci 50.000 korun, zvýšit rodičovský příspěvek na 3300 korun, více chránit sirotky a posílit sociální dialog v tripartitě. Na tiskové konferenci po zasedání Ústředního výkonného výboru strany, který o tom rozhodl, to řekl předseda ČSSD Vladimír Špidla. Rozhodně však odmítl obvinění opozice, že je tato sociální aktivita jeho strany součástí volební kampaně. Stranické vedení podle Špidly dospělo k závěru, že je demografická situace velmi špatná, a že je proto třeba provádět aktivní populační politiku. "Chceme proto zvýšit rodičovský příspěvek na třetinu platu osob ve věku mezi 25 a 29 lety. V současné době by to znamenalo 3300 korun," uvedl předseda. Rodičovský příspěvek dostává rodič, pečuje-li celodenně o dítě i po uplynutí půlroční mateřské dovolené.

ODA žádá odvolání ministra dopravy Jaromíra Schlinga

Vedení Občanské demokratické aliance žádá odvolání ministra dopravy Jaromíra Schlinga (ČSSD). ODA se domnívá, že Schling nedokázal vyřešit krizi vyvolanou tento týden blokádami, které v Praze uspořádali dovozci ojetých aut a zástupci autoškol. Představitelé ODA se na požadavku odvolat Schlinga shodli na sobotním ústředním sněmu aliance v Brně. Jsou především nespokojeni s tím, jak Schling řešil krizovou situaci vedoucí k blokádám. "Víme, že těžko dosáhneme odvolání. Protest byl ale na místě," uvedl předseda sněmu Jan Herda.

Dovozci ojetých vozů a zástupci autoškol žádali tento týden při blokádách odvolání ministra dopravy a jeho podřízených, kteří jsou podle nich odpovědní za nedostatky v systému přihlašování vozidel a získávání řidičských průkazů. Demonstranti blokovali některé pražské mosty, od protestů odstoupili až po jednáních zorganizovaných opozičními politiky.

Viktor Kožený, který rozhýbal kupónovou privatizaci a zbohatl na ní, bude obviněn

Finančník Viktor Kožený, který rozhýbal v České republice kupónovou privatizaci a zbohatl na ní, bude obviněn. Podle sobotního tisku ekonomická kontrarozvědka v těchto dnech ukončila své přibližně dvouleté tažení proti harvardskému impériu. Viktor Kožený, jeho pravá ruka Boris Vostrý a dalších pětadvacet osob z firem, které bývalý magnát založil, způsobili podle policistů téměř stomiliardovou škodu. Tím, že majetek získaný v kuponové privatizaci znehodnotili různými finančními machinacemi. Kožený v reakci na to řekl, že stíhání a obvinění českých vyšetřovatelů považuje za politický proces načasovaný před blížící se volby do Poslanecké sněmovny. Premiér Miloš Zeman podle Koženého sestavil seznam lidí, kteří měli být nějakým způsobem obviněni v rámci protikorupční akce Čisté ruce.

O tom, že na Koženého vydal Interpol mezinárodní zatykač, informovaly Hospodářské noviny s odvoláním na vyjádření premiéra Zemana. Interpol o zatykač údajně požádala česká vláda. Hospodářské noviny na pravdivosti informace o zatykači na Koženého trvají. Internetový server listu iHNed v sobotu uvedl, že podle redaktora, který se kauzou Kožený zabývá, Hospodářské noviny "potvrzují i nadále zjištěnou skutečnost, že na Koženého byl vydán mezinárodní zatykač". "Diplomatické pozadí celého případu a proč je kolem něj tolik tajností, zveřejní Hospodářské noviny a rovněž server iHNed.cz v pondělí," píše iHNed.

Kožený v české kupónové privatizaci přislíbil za vklad do svých fondů desetinásobné výdělky, kterých se lidé většinou nedočkali. Harvardský průmyslový holding (HPH), který vznikl z privatizačních fondů Koženého, byl od roku 1997 v likvidaci. Jeho akcionáři se výplaty zůstatku 600 korun za akcii od Koženého nedočkali a valná hromada letos v lednu potvrdila zrušení likvidace. Regulérnost této hromady však byla soudně napadena. Kožený, který nyní žije na Bahamách, čelí ve světě několika žalobám ze zpronevěry. Má obstavený majetek kvůli nezdařené investici při pokusu o privatizaci státní ázerbájdžánské ropné společnosti.

Premiér Zeman popřel, že by vláda jednala o zatykači na Koženého

Informace, podle kterých česká vláda požádala Interpol o vydání mezinárodního zatykače na bývalého prezidenta harvardských fondů Viktora Koženého, popřel premiér Miloš Zeman. Podle něj se kabinet něčím takovým vůbec nezabýval. Podobně se vyjádřili ministr vnitra Stanislav Gross i vicepremiér a předseda ČSSD Vladimír Špidla. Také mluvčí policejního prezidia Ivana Zelenáková popřela, že by česká pobočka Interpolu vydala mezinárodní zatykač na Koženého. Upozornila, že mezinárodní zatykač může vydat jen soud. Mluvčí ale nemá informace o tom, že by nějaký soud v České republice na Koženého zatykač vydal.

Temelín opět přifázoval turbogenerátor a pokračuje v testech

Obsluha prvního bloku Jaderné elektrárny Temelín v sobotu opět přifázovala turbogenerátor a pokračuje v plánovaných dynamických testech zařízení. Mluvčí elektrárny Milan Nebesář ČTK řekl, že aktuální výkon reaktoru činí 45 procent a blok dodává do rozvodné sítě 350 megawattů.

Generátor prvního temelínského bloku byl pro potřeby první části zkoušek se sníženým počtem čerpadel odpojen v noci na pátek od rozvodné sítě a elektrárna do ní přestala dodávat proud. Turbosoustrojí bylo odpojeno po dvoutýdenním nepřetržitém provozu. Prováděné zkoušky se sníženým počtem provozovaných čerpadel patří do skupiny dynamických testů, kterými je ověřováno chování bloku a dílčích zařízení při simulaci nestandardních podmínek provozu.

Zdravotní stav herce Oldřicha Kaisera, který v pátek havaroval, je stabilizovaný

Šestačtyřicetiletý herec Oldřich Kaiser bude chodit. Lékaři během tříhodinové operace páteře nezjistili poškození míchy. Kaiser utrpěl těžká zranění, když havaroval na sjezdu do Liberce z dálnice od Prahy. Nehodu zavinil devětasedmdesátiletý Němec, který zřejmě přehlédl dopravní značení a najel na dálnici do protisměru. Cizinec podlehl zraněním ještě před příjezdem záchranky, jeho spolujezdkyně utrpěla těžké zranění v horní polovině těla. Český herec cestoval sám.

Při autohavárii v Chorvatsku zahynuli tři Češi

Tři čeští turisté a jeden Rakušan zahynuli v sobotu při autonehodě poblíž chorvatského hlavního města Záhřebu; jeden český chlapec byl těžce zraněn. Oznámila to agentura APA s odvoláním na chorvatskou televizi. Nehodu podle tohoto zdroje způsobil rakouský řidič, který předjížděl v nepřehledné situaci. Další podrobnosti zatím nejsou známy.

UNESCO udělilo letošní ceny Jana Ámose Komenského

Organizace OSN pro výchovu, vědu a kulturu (UNESCO) udělila v Ženevě třem projektům a pěti jednotlivcům za jejich přínos ke vzdělání a gramotnosti cenu Jana Ámose Komenského. Zlatou medaile předal osmi laureátům z různých částí světa český ministr školství Eduard Zeman společně s generálním ředitelem UNESCO Kočiró Macurou. Slavnostní ceremoniál se odehrál v rámci mezinárodní konference za účasti 80 ministrů školství. Oceněna byla například integrace tělesně postižených dětí mezi zdravé spolužáky v jednom z bulharských strojařských učilišť, práce brazilských vysokoškoláků v boji proti negramotnosti v nejzaostalejších končinách země a projekt namibijského ministerstva školství a kultury, který má být zahájením reformy školství tohoto afrického státu.

Cena byla zřízena v roce 1992 českou vládou a UNESCO u příležitosti 400. výročí narození "učitele národů" Jana Ámose Komenského. Uděluje se za přínos ke zkvalitnění vzdělávání a zavádění nových a účinných pedagogických metod.

Cenu česko-německého porozumění získají pedagogové

Uměleckou cenu česko-německého porozumění, kterou uděluje každoročně Unie pro dobré sousedství z Prahy a mnichovský spolek Adalberta Stiftera, obdrží letos pedagogové Jana Hrbotická z Plzně a Hans Wurm z bavorského Oberviechtachu. Oba pedagogové, ředitelé středních škol, budou oceněni za aktivitu v oblasti oboustranné výměny mládeže, hlavně studentů. Ceny slavnostně převezmou 10. října v nové budově Státní vědecké knihovny v Liberci. Záštitu nad touto slavností převzal předseda Senátu Petr Pithart. Současně představí unie v knihovně výstavu Češi a Němci společně proti Hitlerovi.

Umělecká cena se letos uděluje posedmé. V minulých letech ji obdrželi bývalý německý prezident Richard von Weizsäcker, velvyslanec ČR v Německu František Černý a vedoucí pracovníci Škody Auto Vratislav Kulhánek a Detlef Wittig. Cena je vždy udělována jako cena párová, jedna německé a jedna české osobnosti.

Uplynulo 160 let od narození českého hudebního skladatele Antonína Dvořáka

Sobotní 160. výročí narození Antonína Dvořáka připomněl v pražském Rudolfinu koncert České filharmonie, kterým se současně otevřela její 106. sezóna. Poprvé se s tímto orchestrem představil úspěšný mladý houslista Pavel Šporcl. Za řízení šéfdirigenta Vladimira Ashkenazyho uvedl Dvořákův houslový koncert. Jubileu bude v neděli patřit i slavnostní hudební matiné ve skladatelově rodišti Nelahozevsi na Mělnicku. V tamním Památníku Antonína Dvořáka vystoupí s ryze dvořákovským programem mezzosopranistka Virginie Walterová a klavírista Tomáš Víšek

Česká města a obce se připojila ke Dnům evropského dědictví

Běžně nepřístupné památky spolu se známými a významnými objekty v České republice se v sobotu a v neděli v rámci Dnů evropského dědictví otevřely veřejnosti. V českých zemích zpřístupnili různí vlastníci na 700 památek. Na programu je také zhruba 300 doprovodných akcí prezentujících kulturní dědictví. Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska, které je národním koordinátorem víkendové akce, informovalo, že letos dominují témata "Krásy baroka" a "Hasičské památky a historické tradice". Ke Dnům evropského dědictví se letos připojilo 47 zemí.

Informační systém včetně podrobného česko-anglického katalogu lokalit, otevřených památek a doprovodných akcí zpřístupnilo Sdružení historických sídel na internetové adrese www.shscms.cz.

Českokrumlovský zámek o víkendu zpřístupnil letohrádek Bellarie

Několik stovek domácích i zahraničních návštěvníků si v sobotu prohlédlo letohrádek Bellarie v zahradě českokrumlovského zámku. Památkáři tuto osmibokou stavbu s galerií v patře, vybudovanou v roce 1692, mimořádně otevřeli veřejnosti v rámci Dnů evropského dědictví. Tento unikátní barokní rokokový letohrádek jednou z nejhodnotnějších staveb svého druhu v Čechách.

Památkáři předpokládají, že otáčivé hlediště v historické zahradě českokrumlovského zámku bude stát pouze do konce roku 2002, kdy končí prodloužená platnost jeho stavebního povolení. Další existence této problematické stavby podle nich ohrožuje zápis Českého Krumlova v seznamu světového kulturního a přírodního dědictví UNESCO; při něm totiž počátkem 90. let nebyla točna uvedena v podkladové dokumentaci.

Barokní památka Reduta byla po 15 letech otevřena veřejnosti

Významná barokní památka Reduta byla po 15 letech v sobotu otevřena veřejnosti v Uherském Hradišti. Reduta je nejmladší částí rozsáhlého souboru budov bývalého jezuitského kláštera vybudovaného v letech 1654 až 1729. Kvůli špatnému technickému stavu byla v roce 1986 uzavřena. Po rekonstrukci, jež začala o deset let později a stála téměř 120 miliónů korun, bude opět využíván původní divadelní sál k představením a koncertům.

Na posvícení na Veselém Kopci hosté snědli koláče z 12 kil mouky

Přes nepřízeň počasí se v sobotu vydalo na posvícení do skanzenu na Veselém Kopci u Hlinska více než 500 milovníků lidových tradic. Posvícení naplnilo všechny roubené chaloupky vůní koláčů, buchet a božích milostí. Hosté snědli pečivo ze 12 kilogramů

Soubor lidových staveb Vysočina, jehož součástí je i skanzen Veselý Kopec a památková rezervace Betlém Hlinsko, navštívilo loni přes 97.000 lidí. Velkou část přilákaly právě akce, které připomínají lidové obyčeje.

Pražská zoo otevřela Africký dům a nový pavilón pro gorily

Za velkého zájmu veřejnosti otevřela v sobotu pražská zoologická zahrada dvě nové expozice - Africký dům a pavilón goril. Africkému domu vévodí dvě stáda, v nichž je 11 žiraf Rothschildových, jednoho z nejohroženějších druhů v přírodě. Pavilón goril se stal novým domovem pro pětičlennou skupinu vysoce ohrožených goril nížinných. Africký dům je podle ředitele zoo Petra Fejka součástí takzvaného Afrického panoramatu, k němuž náleží i výběh o rozloze šesti hektarů. Panorama je ve stylu africké vesnice, z níž se návštěvníci dívají do "savany". Kromě žiraf mohou pozorovat například pštrosy, gazely, antilopy a africká prasátka štětkouny. Slavnostního otevření expozic se zúčastnili ministr životního prostředí Miloš Kužvart a zástupci velvyslanectví Jihoafrické republiky a Nigérie.

Mezinárodní výstavu akvarijních ryb vidělo v Ostravě 4000 lidí

Téměř 4000 lidí navštívilo mezinárodní akvaristickou výstavu, která v sobotu skončila v ostravském Domě kultury Vítkovice. Přijelo 92 vystavovatelů z deseti evropských zemí. Lidé mohli spatřit 80 druhů ryb pocházejících z vod Střední a Jižní Ameriky, tropických oblastí Afriky a jihovýchodní Asie. Pořadatelé připravili i 24 akvarijních kompletů s veškerým vybavením. Jsou určeny do reprezentačních místností podniků, škol a kanceláří. Jejich cena dosahovala až 50.000 korun.

Chodec zdolal rekord, za šest dnů a tři hodiny ušel 700 kilometrů

Světový rekord se podařilo v sobotu překonat pětačtyřicetiletému chodci Zdeňkovi Zwienerovi. Za šest dnů, tři hodiny a 23 minut ušel po ulicích Havířova na Karvinsku bez přestávky 700 kilometrů. Překonal tak o 26,5 kilometru větší vzdálenost než držitel dosavadního nejlepšího výkonu Belgičan Georges Holtyzer, který za šest dní a 11 hodin ušel 673,5 kilometrů. "Bylo to krásné. Šest dní jsem sledoval, jak lidé v Havířově žijí, usínají a ráno se probouzejí do nového dne," řekl Zwiener jen několik minut po protržení cílové pásky.

Sport

Čeští hokejisté prohráli v sobotu ve svém druhém utkání na turnaji Euro Hockey Tour ve Zlíně se Švédskem 1:3. Češi tak mají na kontě už dvě porážky. V první utkání prohráli s Rusy 4:5 a v neděli je čeká závěrečné vystoupení proti celku Finska.

Fotbalová Gambrinus liga - výsledky šestého kola: V pátek Sigma Olomouc prohrála se Spartou 0:3. V sobotním zápase remizovala Viktoria Žižkov s Chmelem Blšany 2:2 a fotbalisté Teplic vyhráli v Ostravě nad domácím Baníkem 2:0.

A ještě krátce o nedělním počasí v České republice:

Oblačno až zataženo, občas déšť nebo přeháňky. Nejvyšší teploty 11 až 15 stupňů Celsia.

Autor: Eva Petržílková
spustit audio