Zprávy Radia Praha

Vláda bude možná znovu jednat o vízech pro Rumuny

Ministerstvo zahraničí nevyloučilo, že ve středu na jednání vlády znovu otevře otázku zavedení víz pro rumunské občany od 1. října. "Splnit tento termín je v podstatě nerealizovatelné," řekl mluvčí resortu Aleš Pospíšil. Zavedení vízové povinnosti s sebou podle něj nese nároky na technické vybavení českého velvyslanectví a posílení jeho pracovníků, což by znamenalo navýšení rozpočtu bukurešťské ambasády až o 20 miliónů korun ročně. Pospíšil uvedl, že pro nezbytné úkony související se zavedením víz potřebuje ministerstvo tři až čtyři měsíce, jako tomu bylo například u Ukrajiny, Ruska či Kanady. Počet Rumunů žádajících v ČR o azyl se totiž během první poloviny letošního roku téměř zdvojnásobil oproti stejnému období roku 2000. Kromě toho roste počet rumunských občanů, kteří z českého území nelegálně pronikají do Rakouska a Německa.

Neoficiální zdroje z ministerstva hovoří o tom, že se česká diplomacie snaží termín zavedení víz pro Rumuny odsunout na leden příštího roku, kdy pravděpodobně Evropská unie přestane od Rumunů při vstupu na její území vyžadovat víza. Požadavek Prahy na vízovou povinnost pro Rumuny by tak vlastně byl v rozporu s EU. Vláda o vízech pro Rumuny k 1. říjnu rozhodla minulou středu proti vůli ministra zahraničí Jana Kavana (ČSSD), který mimo jiné argumentoval právě postojem EU. Jeho resort sice rozhodnutí vlády respektuje, ovšem stále s ním nesouhlasí. Krok Prahy vyvolal v Rumunsku nesouhlas.

Rumunsko zostří kontroly občanů vyjíždějících do Evropy

Rumunská vláda chce zostřit hraniční kontroly svých občanů vyjíždějících směrem na západ, především do zemí Evropské unie. Další výnos předpokládá tresty rumunským občanům za porušení zákona, které spáchají v zahraničí. Cílem těchto opatření, schválených urychleně minulý týden, je splnit podmínky pro brzké zrušení vízové povinnosti do států EU. Bukurešť přijala tato rozhodnutí poté, co česká vláda oznámila zavedení vízové povinnosti pro rumunské občany počínaje 1. říjnem. Vládní výnos vypočítává dokumenty nezbytné od nynějška pro povolení soukromých cest do zemí EU. Patří mezi ně cestovní pojištění, jízdenka tam i zpět nebo "zelená karta" pro osobní vůz, určitá částka peněz na den pobytu nebo mezinárodní kreditní karta. Rumunským občanům, kteří v zahraničí poruší zákon, hrozí od nynějška ve vlasti trest vězení až do tří měsíců a odebrání cestovního pasu až na pět let.

Vláda má jednat o návrhu věnovat Lužickým Srbům 180.000 korun

Ministerstvo zahraničí navrhuje přispět 180.000 korunami organizaci Domowina, která zastupuje zájmy Lužických Srbů v Německu. Peníze by měly jít na kulturní, osvětovou a vzdělávací činnost. Česká republika podporovala podle ministerstva aktivity lužickosrbských Čechů a Němců i v minulosti. V Německu je nyní aktuální konflikt kvůli omezování vyučování v lužickosrbském jazyce v saském městečku Crostwitz (srbsky Chrósčicy). Proti rozhodnutí saských úřadů a soudů neotevřít v tomto školním roce znovu pátou třídu s lužickosrbským jazykem protestovalo v pátek v městečku na 1500 žáků a rodičů.

Vyšetřovatel navrhl obžalovat Jakeše a Lenárta z vlastizrady

Vyšetřovatel Úřadu dokumentace a vyšetřování zločinů komunismu (ÚDV) podal státnímu zastupitelství návrh na obžalobu bývalých vysokých komunistických funkcionářů Miloše Jakeše a Jozefa Lenárta z vlastizrady. Jak uvedl mluvčí úřadu Jan Srb, případem se bude nyní zabývat Městské státní zastupitelství v Praze. Podezření z vlastizrady dovozuje ÚDV z účasti obou obviněných na jednání o vzniku takzvané dělnicko-rolnické vlády 22. srpna 1968 na sovětském velvyslanectví v Praze. Tento kabinet měl nahradit zákonnou vládu a legalizovat obsazení Československa armádami pěti států Varšavské smlouvy. Srb připomněl, že v kauze Jakeše s Lenártem jde již o třetí návrh na podání obžaloby. V případném procesu by obviněným hrozilo odnětí svobody na 12 až 15 let, nebo i výjimečný trest.

Invaze v roce 1968 si mezi československými občany vyžádala 72 mrtvých, 266 těžce a 436 lehce zraněných. ÚDV v souvislosti s invazí původně obvinil 13 lidí. Postupně bylo zastaveno stíhání deseti z nich; nyní již kromě Jakeše s Lenártem čelí obvinění jen Karel Hoffmann. ÚDV mu klade za vinu, že jako ředitel Ústřední správy spojů vydal v noci 21. srpna 1968 pokyny zastavit televizní a rozhlasové vysílání. Údajně tak chtěl zabránit šíření stanovisek legálních orgánů, které intervenci odsoudily.

Státní rozpočet v srpnu s deficitem 25,6 miliard korun.

Na 25,6 miliardy korun se k 31. srpnu letošního roku prohloubil deficit státního rozpočtu. Za prvních osm měsíců loňského roku přitom stát hospodařil s deficitem 12,4 miliardy korun. ČTK o tom informovalo ministerstvo financí. Rozpočet na celý letošní rok byl schválen s deficitem 49 miliard korun včetně odhadované loňské ztráty Konsolidační banky 18,8 miliardy korun.

Britové minulý týden odmítli deset lidí, z toho osm Čechů

Britští konzulární úředníci na pražském letišti v Ruzyni nedovolili během minulého týdne odletět do Londýna deseti cestujícím, z toho osmi českým občanům a dvěma Slovákům. Na dotaz ČTK to bez dalších podrobností řekl mluvčí britského velvyslanectví v Praze Zbyněk Havránek. Britové se souhlasem české vlády obnovili předběžné kontroly na ruzyňském letišti před týdnem. Podle britské strany se totiž počet českých žadatelů o azyl na ostrovech opět zvýšil. První vlna britských kontrol, které zjišťují důvody cestujících k pobytu v Británii, trvala od 18. července do 9. srpna. Britští úředníci tehdy zamezili v odletu asi 120 lidem.

Komisař EU Verheugen nevylučuje v první vlně rozšíření unie až o 10 zemí

Rozšíření Evropské unie v první vlně až o 10 nových členů, včetně Česka, v Berlíně nevyloučil příslušný komisař EU Günther Verheugen. Na konferenci německého ministerstva zahraničí zároveň upozornil, že ale žádný z uchazečských států stále ještě nemá nic zaručeno a musí vyvíjet značné úsilí ve vstupních rozhovorech. Mezi hlavní nedostatky v kandidátských zemích Verheugen zařadil ryze administrativní prosazování práva EU.

Zástupci organizací veteránů jednali s ministrem Tvrdíkem

Především o péči o ty české vojenské veterány, kteří nežijí v důstojných podmínkách, ale i o přijímání zákona o veteránech, hovořila předsedkyně Českého svazu bojovníků za svobodu Anděla Dvořáková s ministrem obrany Jaroslavem Tvrdíkem. Ministr se setkal i s předsedou Československé obce legionářské Antonínem Špačkem. Legionářům jde zejména o prosazení širších možností odškodnění pro vdovy zahraničních odbojářů a jejich sirotky.

České dráhy uvažují, že se zapojí do projektu výstavby tunelu pod Jeseníky

Vedení Českých drah (ČD) uvažuje o tom, že se dráhy zapojí do ambiciózního projektu na výstavbu tunelu pod hlavním hřebenem Jeseníků. ČD se totiž obávají, že pokud se podaří silniční tunel postavit, nebude moci železnice v tomto horském regionu konkurovat silniční dopravě. Máme představu, že současně se silničním tunelem by mohl být postaven i tunel pro železniční dopravu. S myšlenkou postavit pod Červenohorským sedlem za pomocí zahraničního investora tunel přišla před časem společnost Lesostavby Šumperk. Podle jejích propočtů by stavba tunelu spojujícího Šumpersko a Jesenicko přišla na zhruba 4,5 miliardy korun. Zastánci stavby argumentují tím, že region je ze všech stran téměř nedostupný a špatné dopravní spojení komplikuje rozvoj turistiky a podnikání.

Prezident se seznámil s proměnou hnědouhelné podkrušnohorské pánve

S proměnou bývalého povrchového lomu v Chabařovicích na rekreační zónu s jezerem o rozloze 230 hektarů se seznámil prezident Václav Havel. Zahájil tak cestu po hnědouhelné podkrušnohorské pánvi, která byla před rokem 1989 odstrašujícím příkladem bezohledného přístupu člověka k životnímu prostředí. Místní ekologové při debatě s prezidentem vyslovili obavu, zda nová rekreační zóna, které vévodí vysoké komínky trmické teplárny, bude pro rekreanty přitažlivá. Prezident navštívil i Litvínov, který je druhým největším městem mosteckého okresu. Položením věnce k pomníku obětí neštěstí v hlubinném hnědouhelném dole Pluto uctil památku 65 havířů a záchranářů, kteří tam po výbuchu 3. září 1981 zahynuli. Poslední prezidentovou zastávkou v Ústeckém kraji byla mostecká dostihová dráha, která rovněž vznikla na rekultivovaných plochách.

Skotský ministr financí nabídl pomoc Pardubickému kraji

Skotský ministr financí Angus MacKay v Pardubicích nabídl kraji pomoc při uskutečňování některých projektů, financovaných ze strukturálních fondů EU. Pardubický kraj by se chtěl ve svých projektech, na které by mohl využívat strukturální fondy EU, zaměřit na infrastrukturu, cestovní ruch, lidské zdroje a venkov. Přístup nových kandidátských zemí rozšíří společný trh na více než 500 miliónů spotřebitelů, připomněl ministr. EU se stane největším světovým exportérem s podílem asi 20 procent na světovém vývozu.

Slovenský ministr vnitra zrušil schůzku s Grossem kvůli kompetenčnímu zákonu

Slovenský ministr vnitra Ivan Šimko, který se měl dnes sejít se svým českým resortním kolegou Stanislavem Grossem, nakonec do Prahy nepřijede. Důvodem zrušení návštěvy jsou vnitropolitická jednání o takzvaném kompetenčním zákoně, který předkládá právě Šimkovo ministerstvo a který je nyní jedním z klíčových politických témat na Slovensku. Kompetenční zákon souvisí s odstartováním reformy veřejné správy na Slovensku.

Mölnlycke Health Care zaměstná v Karviné do sedmi let 400 lidí

Švédská firma Mölnlycke Health Care AB, která patří mezi významné světové výrobce zdravotnického materiálu, hodlá v karvinské průmyslové zóně Nové pole vytvořit nejpozději do sedmi let až 400 nových pracovních míst. Smlouvu o pronájmu pozemků by s karvinskou radnicí firma měla uzavřít tento měsíc. Po japonské firmě Shimano, která zde začne produkovat komponenty na jízdní kola, budou Švédové druhým zahraničním investorem v karvinské průmyslové zóně. Nyní v ní již sídlí česká společnost Graddo, která zde kompletuje kabelové systémy hlavně pro německou automobilku BMW. Výstavba průmyslové zóny Nové pole byla zahájena v roce 1997 a její rozloha činí 40 hektarů. Karvinsko patří mezi regiony nejvíce postižené nezaměstnaností. Ke konci července měl okres 18procentní míru nezaměstnanosti.

Dura začala v Kopřivnici stavět závod na automobilové součástky

Britská firma Dura Automotive Systems zahájila v kopřivnické průmyslové zóně Vlčovice výstavbu nového závodu na automobilové součástky. "Celá výstavba by měla být ukončena v polovině příštího roku a v konečné fázi britská firma zaměstná zhruba 800 lidí," řekl při slavnostním zahájení stavby starosta Kopřivnice Jiří Tichánek. Město v polovině dubna prodalo britské firmě deset hektarů pozemků za symbolickou jednu korunu za metr čtvereční. Dura Automotive Systems je největším výrobcem řídících kontrolních systémů na světě a dodavatelem dveřních a okenních systémů a mechanických komponentů pro automobilový průmysl.

Odboráři Nové huti nesouhlasí s razantním propouštěním

Odboráři Nové huti nesouhlasí s razantním propouštěním zaměstnanců podniku. Vedení největšího českého producenta oceli chce během následujících 18 měsíců snížit počet zaměstnanců zhruba o 3000 osob z nynějších 12.500 lidí. Ekonom odborů František Seidl uvedl, že odboráři budou jednat s vedením firmy o snížení počtu zaměstnanců 10. září.

V Temelíně ukončili další část testů a chystají dynamické zkoušky

Obsluha prvního bloku temelínské elektrárny a pracovníci dodavatelských firem dokončili o víkendu další část testů. V tomto týdnu začnou v prvním bloku dynamické zkoušky, které ověří reakce bloku na změny výkonu a výpadky dílčích zařízení. Testy mají ověřit, zda je blok zvládne při zachování jaderné bezpečnosti, řekl tiskový mluvčí elektrárny Milan Nebesář.

Rakouský kancléř Wolfgang Schüssel oznámil, že chce spor o Temelín řešit společně s Evropskou komisí, přičemž cílem je prosadit v rámci EU jednotné standardy pro atomové energetické zdroje. Schüssel to prohlásil pro vídeňský deník Kurier. Kancléř odmítl názor, že by obavy Rakušanů byly iracionální. "Jaderná elektrárna Temelín neposkytuje nejlepší možnou míru bezpečnosti," cituje list Schüssela.

Do blokády Prahy se má ve středu zapojit nejméně 500 aut

Nejméně 500 automobilů dovozců ojetých vozidel, členů Asociace autoškol ČR a dalších sdružení by se mělo ve středu zapojit do takzvané hvězdicové blokády Prahy. Organizátoři jsou ale připraveni protest zrušit, pokud předseda vlády Miloš Zeman odvolá ministra dopravy Jaromíra Schlinga a jeho dva podřízené. Ke středečnímu protestu se organizátoři rozhodli proto, že nejsou spokojeni s naplňováním závěrů schůzky s premiérem Milošem Zemanem ze 27. srpna. Blokády jsou odpovědní za nedostatky při přihlašování vozů a za nevyjasněné podmínky pro získávání řidičských průkazů. Podle posledních informací se blokády Prahy účastní i 400 vozů pražské firmy AAARadiotaxi. Jak uvedl jednatel společnosti Jiří Kvasnička, řidiči se rozhodli blokádu podpořit kvůli vlastním zkušenostem s přístupem ministerstva dopravy k řešení problematiky taxislužby.

Policisté obsadí ve středu v době blokády všechny příjezdové trasy do hlavního města. ČTK to řekla mluvčí pražské policie Eva Brožová. Počet policistů, kteří budou pohyb kolon aut členů asociace autoškol, sdružení dovozců ojetých vozidel a dalších organizací ze všech směrů do centra Prahy sledovat, však zatím neupřesnila. Situaci bude monitorovat také vrtulník.

Své vlády si nejvíc cení Maďaři, méně Češi a nejméně Poláci

Česká vláda nemá ve své zemi takovou podporu, jaké se těší maďarská, může se však opřít o výrazně vyšší podporu občanů než vláda polská. Český kabinet totiž hodnotí příznivě 39 procent lidí a opačný názor má 46 procent respondentů. Činnost maďarské vlády však ocenilo 46 procent dotázaných a nepříznivě se k ní staví o tři procenta méně. Naopak polská vláda má na své straně jen 18 procent populace, zatímco záporný postoj k ní zaujaly téměř tři čtvrtiny obyvatel. Vyplývá to z výsledků mezinárodního červencového výzkumu veřejného mínění pod záštitou mezinárodní výzkumné nadace CEORG.

Adra odvezla do Bosny stavební materiál, přikrývky a potraviny

Zhruba 11 tun stavebního materiálu, školní lavice a židle, přikrývky, matrace a barvy odvezly v neděli dva kamióny občanského sdružení Adra do městečka Tešanj v Bosně a Hercegovině. Zásilka obsahuje také přes pět tun kompotů a sterilované zeleniny, více než dvě tuny mouky a přes čtyři tuny pšenice, řekla Alena Rusová ze zlínské pobočky Adry. "Vše je určeno uprchlíkům, kteří se z muslimské části vracejí do srbské části Bosny. Jejich domy jsou rozbité a školy vypálené," sdělil vedoucí výpravy a předseda sdružení Adra Rudolf Reitz. Připomněl, že v poválečné Tešanji Adra za peníze české vlády zřídila například chirurgický sál místní nemocnice.

Platy ve školství stoupnou až o deset procent

Až o deset procent by měly podle ministra školství Eduarda Zemana do konce letošního školního roku vzrůst platy ve školství. Ministr to přislíbil při návštěvě základní školy v obci Borek u Českých Budějovic. Zdůraznil, že zvýšení platů je pro něj jednou z letošních priorit. Jeho legislativním cílem bude druhý pokus o prosazení školského zákona. Ministr uvedl, že jakmile dá ministerstvo práce a sociálních věcí do oběhu nový platový řád, bude možné přijmout kariérní řád pro učitele. Ten jim pak v závislosti na kvalifikaci umožní rychlejší platový postup.

S prezidentem Václavem Havlem přivítali nový školní rok žáci a učitelé Základní školy Odolena Voda. Havel se krátce zastavil ve třech prvních třídách a vyslechl si básničky a písničky. Poté již musel čelit otázkám na improvizované tiskové konferenci ve čtvrté třídě.

Malé mažoretky, školní orchestr i taneční skupina vystoupily na slavnostním zahájení školního roku, které připravili žáci a učitelé základní školy na náměstí Svobody a základní školy Emy Destinnové v pražských Dejvicích. Děti a pedagogický sbor obou škol, shromážděné na společném školním dvoře, po prázdninách přivítali i předseda Poslanecké sněmovny Václav Klaus (ODS) a starosta Prahy 6 Pavel Bém (ODS).

Do školy pro Romy přišlo více školáků, než učitelé předpokládali

Nové školní lavice museli přidávat v některých třídách církevní základní školy Přemysla Pittra v Ostravě-Přívoze. Do školy, která se věnuje především romským dětem, totiž přišlo více žáků, než učitelé předpokládali. Ředitelka školy Soňa Tarhoviská ČTK řekla, že všechny děti, které přišly do školy neočekávaně, mohou ve škole zůstat a studovat. Uvedla, že s každým novým školním rokem se církevní škola potýká se stejnou situací. Mnoho rodin děti vůbec nepřivede k zápisu, přijdou také žáci, které jinde nechtěli přijmout či školáci, kteří v jiných školách neprospívali. "Je to asi tím, že máme pověst školy, která je ochotna pečovat i o ty děti, které jinde nevzali," řekla. Dodala, že letos zatím přišlo oproti předpokladům asi 12 žáků navíc.

Podle ministra Fišera jsou výsledky zdravotnictví v ČR vynikající

Výsledky českého zdravotnictví jsou vynikající, problémy jsou však s určitou nevyvážeností v jeho financování. Prohlásil to dnes ministr zdravotnictví Bohumil Fišer před členy zdravotnického výboru Parlamentního shromáždění Rady Evropy, jehož dvoudenní zasedání začalo dopoledne v sídle Senátu v Praze. Jeho vystoupení kontrastovalo s prohlášením předsedkyně Občanského sdružení na ochranu pacientů Vladimíry Boškové, která za hlavní problém českého zdravotnictví označila nikoli financování, ale absenci zákonů vycházejících z práv pacientů. Fišer k jejím výtkám poznamenal, že se nový zákon o zdravotní péči připravuje. Negativně se ministr vyjádřil k legalizaci eutanazie, využití marihuany pro léčebné účely či existenci rodinných lékařů.

Vladimír Špidla: Situace v péči o postižené se zlepšuje

Sociální péče o zdravotně postižené jde v poslední době v České republice dopředu a situace se rychle zlepšuje. Místopředseda vlády a ministr práce a sociálních věcí Vladimír Špidla to řekl během prohlídky Ústavu sociální péče v Mačkově na Strakonicku, který v roce 1999 vystavěla česká vláda ve spolupráci s norskou. Na dotaz, jak chce vláda zabránit vysokému střídání pracovníků v péči o postižené, ministr uvedl, že si je vědom podhodnocení jejich platů. Předpokládá, že jejich odchody zůstanou dlouhodobým problémem.

Ministerstvo zemědělství očekává, že označování povede k rozlišení cen hovězího

Ministerstvo zemědělství očekává, že nová úprava označování původu hovězího masa povede k rozlišení jeho cen, zejména podle stáří zvířete. Spotřebitel bude u každého kusu baleného i nebaleného masa informován o stáří zvířete, pohlaví, registračním čísle a datu porážky a dalších údajích, jm. i o zemi původu. Spotřebitel bude mít dostatek informací, aby se mohl sám rozhodnout. V případě omezených finančních možností si bude moci dopřát méně kvalitní, ale levnější maso.

Děti Země zahajují kampaň "60 dní pro čistou zemi, vzduch a vodu"

Kampaň "60 dní pro čistou zemi, vzduch a vodu" zahájila ekologická organizace Děti Země. Cílem akce, která je součástí projektu Budoucnost bez jedů, je upozornit na existenci nebezpečných látek a přispět ke snížení jejich výskytu v životním prostředí. Podle Dětí Země se sice v ČR emise toxických látek v ovzduší snížily, přesto ale i nadále ohrožují čistotu vzduchu, vod a potravin. Negativně působí na lidský hormonální a imunitní systém a mají dokonce rakovinotvorné účinky. Projekt Budoucnost bez jedů proto požaduje zákaz nejtoxičtějších látek. Usiluje i o zavedení takzvaného integrovaného registru znečišťování, kde by zájemci mohli získat informace o zplodinách vypouštěných jednotlivými firmami. Šedesátidenní akci uzavře v sobotu 3. listopadu v Praze druhý ročník pochodu "Za čistou zemi, vzduch a vodu".

Ve Slavkově někdo ukradl petici proti registrovanému partnerství

Archy s 80 podpisy lidí, kteří jsou proti přijetí zákona o registrovaném partnerství, ukradl v uplynulých dnech někdo z návštěvníků kostela ve Slavkově u Brna na Vyškovsku. "Je to velmi netradiční projev nesouhlasu s naší peticí," řekl slavkovský farář Pavel Kryl. Uvedl, že věřící nyní budou podpisové archy v kostele bedlivěji střežit. Podle mluvčí brněnského biskupství Martiny Jandlové již petici podepsalo celkem asi 69.000 lidí. K podepsání petice Národního centra pro rodinu vyzvala Česká biskupská konference. Petice žádá, aby parlament zákon o registrovaném partnerství homosexuálních dvojich neschválil.

Policie stíhá mladíka, který v Kyjově napadl černošského lékaře

Z hanobení národa, rasy a přesvědčení, výtržnictví a pokusu o ublížení na zdraví obvinil vyšetřovatel jednavacetiletého mladíka, který 26. srpna napadl černošského lékaře v Kyjově na Hodonínsku. "Lékař chtěl mladíka ošetřit. Pacient na něj zaútočil pěstí, protože odmítl pomoc od černošského zdravotníka," řekla mluvčí policie Dana Prajková. Mladíkovi hrozí až dva roky vězení. V době, kdy měl lékař Alfides Monteiro službu na chirurgické pohotovosti v kyjovské nemocnici, přišel na příjem mladík s řeznou ránou na ruce. Když mu lékař nabídl pomoc, mladík podle policie prohlásil, že se jej "nikdo černý nebude dotýkat".

Česká tenistka Daniela Bedáňová postoupila do čtvrtfinále US Open

Největší senzaci US Open způsobila na závěr prvního týdne osmnáctiletá česká tenistka Daniela Bedáňová. Porazial v osmifinále sedmou nasazenou Moniku Selešovou - vítězku devíti grandslamových turnajů - za hodinu a padesát minut 7:5, 4:6 a 6:3. Česká jednička, 37. hráčka světového žebříčku, poprvé postoupila na grandslamu do čtvrtfinále, kde se utká s vítězkou zápasu Hingisová - Dokičová.

A ještě krátce o počasí:

Bude polojasno až oblačno, teploty 18 až 22 stupňů Celsia.