Zprávy Radia Praha

Prezident Václav Havel má k dekretům prezidenta Beneše "kritický vztah"

K několika nejožehavějším tématům v česko-rakouských vztazích se v rozhovoru pro zpravodajskou relaci rakouské veřejnoprávní televize ORF vyjádřil český prezident Václav Havel. Pokud se týká sporné jihočeské jaderné elektrárny Temelín, Havel podle agentury APA doufá, že již velmi brzy bude dokončen proces, v jehož rámci se premiéři obou zemí dohodli na uskutečnění bezpečnostní a ekologické prověrky sporné stavby. Havel dal najevo osobní skepsi vůči Temelínu, protože je proti velkoprojektům v energetickém zásobování. Místo jedné velké by podle jeho mínění bylo lepších několik malých elektráren.

Vůči takzvaným Benešovým dekretům, na jejichž základě byli po válce z tehdejšího Československa vysídleni sudetští Němci, má Havel podle svých slov "kritický vztah". Zrušení těchto dekretů, jak to požaduje i sudetoněmecké krajanské sdružení v Rakousku, by ale představovalo značný právní problém, dodal. Poukázal na to, že dekrety týkající se Němců tvoří jen zlomek z celkem 150 dekretů prezidenta Beneše, které později do formy zákonů potvrdil parlament a staly se tím součástí právního základu československého státu.

Rakouský ministr financí požadoval uzavření Temelína

Uzavření jihočeské jaderné elektrárny Temelín požadoval rakouský ministr financí Karl- Heinz Grasser. Při svém zahajovacím vystoupení na letošním veletrhu v hornorakouském Riedu se sice vyslovil pro rozšíření Evropské unie, nicméně prohlásil, že "všechny vstupní podmínky musí být sladěny". Grasser je příslušníkem populistické strany Svobodných (FPÖ), jež rakouský souhlas s přijetím České republiky do EU neustále podmiňuje neuvedením temelínské elektrárny do provozu.

Česká víza pro Rumuny jsou podle rumunského premiéra také chybou Bukurešti

Rumunský premiér Adrian Nastase řekl, že rozhodnutí české vlády obnovit vízovou povinnost pro rumunské občany kvůli rostoucímu počtu žadatelů o azyl v Česku by nemělo vyvolávat u Rumunů hořkost vůči Praze. "Je to náš problém a naše povinnost to řešit," řekl podle rozhlasové stanice Svobodná Evropa při televizní konferenci. Dodal, že jeho vláda schválila ve čtvrtek návrh zákon, podle něhož budou trestáni rumunští občané, kteří se dopustí trestných činů v zahraničí. Nastase dodal, že v budoucnosti bude mít rumunská pohraniční policie právo zabránit Rumunům odejít ze země na Západ, nebudou- li schopni dokázat, že mají potřebné dokumenty a finanční prostředky na cestu.

Ministr obrany jmenoval generála Padělka velitelem vzdušných sil

Ministr obrany Jaroslav Tvrdík jmenoval do funkce velitele vzdušných sil Františka Padělka, který na tomto postu nahradí odstupujícího Ladislava Klímu. Padělek byl oficiálně jmenován během mezinárodní přehlídky armádního letectva Czech International Air Fest v Hradci Králové. Tento devětačtyřicetiletý pilot první třídy před nástupem do funkce rok studoval na Královské akademii obranných studií v Londýně. Klíma opustil post velitele vzdušných sil na vlastní žádost a nyní odchází do civilu.

Ministr Tvrdík by šel s ČSSD i do příští vlády vedené ODS a Klausem

Ministr obrany Jaroslav Tvrdík by rád zůstal v čele resortu i po příštích volbách. Uvedl to v rozhovoru pro Lidové noviny (LN). Ministerstvo by byl ochoten vést i v případě, že by kabinet sestavovala Občanská demokratická strana, tedy současný smluvně opoziční partner vládní sociální demokracie. Tvrdík má ale podmínku, aby v případné vládě byla přímo zastoupena ČSSD. Lidové noviny v této souvislosti připomínají Tvrdíkovu nedávnou schůzku s předsedou ODS a Poslanecké sněmovny Klausem. Během tříhodinového setkání se Klaus, který podle deníku armádní problematiku ještě donedávna ignoroval, choval velmi přátelsky.

Václav Klaus: Zemědělství založené na protekcionismu je překonaný model

Praxe Evropské unie jasně ukazuje, že zemědělství založené na protekcionismu a dotacích je model překonaný a dlouhodobě neudržitelný i pro nejbohatší a nejrozvinutější evropské země. Na výstavě Země živitelka to řekl předseda Poslanecké sněmovny Václav Klaus. Podle něho je tento model o to více neaplikovatelný v ČR, která na imitování stejné zemědělské politiky prostředky nemá a v blízké budoucnosti mít nebude. Připomněl také úspěchy českého zemědělství, které bylo v okamžiku konce komunismu ve srovnání se světem málo efektivní. "Skutečnost, že dnes u nás zemědělskou výrobu zajišťuje v porovnání s minulostí jen zlomek pracovníků, že jsou schopni produkovat kvalitní potraviny, že probíhá změna struktury výroby i forem a technologií hospodaření, prokazuje, jak radikální změny do českého zemědělství přinesl trh," konstatoval Klaus.

ÚDV chce zvrátit zrušení obvinění za skartace v roce 1989

Úřad dokumentace a vyšetřování zločinů komunismu (ÚDV) podnikne kroky proti nedávnému zrušení obvinění dvou bývalých zástupců Vysoké školy SNB, stíhaných za skartace několika set diplomových prací s označením "tajné" a "přísně tajné" v roce 1989. Podle mluvčího ÚDV Jana Srba se úřad v nejbližší době proti rozhodnutí obvodního státního zástupce ohradí u nadřízené instance - tedy městského státního zastupitelství. Druhou možnost skýtá podnět ministru spravedlnosti ke stížnosti pro porušení zákona. Obvinění zrušil státní zástupce s tím, že stíhaní muži plnili rozkaz nadřízeného, i když nezákonný.

Čtyři vězni spáchali letos sebevraždu, 30 se o ni pokusilo

V prvním pololetí letošního roku spáchali sebevraždu čtyři vězni a dalších 30 se o ni neúspěšně pokusilo. Situace je zatím poněkud lepší než loni. Tehdy si vzalo život devět vězňů a 82 se o to pokusilo. Vyplývá to ze statistických údajů, které ČTK poskytla mluvčí vězeňské služby Miloslava Havlíčková. Podle ní je ve věznicích v České republice počet sebevražd podstatně nižší než v jiných evropských zemích. Například v Rakousku připadá na 10.000 vězňů v průměru 8,9 sebevraždy, v Německu 28,5 a ve Švýcarsku 13,8. V ČR se loni na 10.000 vězňů vyskytly čtyři případy a letos 1,8. Častěji se sebevražedné chování objevuje u vězňů ve věku kolem 23 a 24 let, avšak v poslední době se zvyšuje počet sebevražd u lidí starších 45 let.

Stavební spoření už nebude přinášet tak velké výnosy jako dosud

Stavební spoření už nebude přinášet tak vysoké výnosy jako doposud. Stavební spořitelny totiž kvůli tvrdším podmínkám na trhu postupně ruší úrokové zvýhodnění, které poskytují některým klientům. Informuje o tom deník Právo. Stavební spořitelny úročí vklady klientů zpravidla třemi procenty čistého ročně. Takzvaným přátelským klientům, kteří se po pěti letech spoření vzdají nároku na úvěr, navíc poskytovaly prémii zpravidla ve výši poloviny připsaných úroků, uvádí Právo. I bez této úrokové prémie však zůstane stavební spoření pro drobného investora nejvýnosnějším způsobem investování peněz. Kromě toho může získat za výhodných podmínek úvěr na bydlení, dodává Právo.

Ministr průmyslu Grégr a evropský komisař Mario Monti se zřejmě střetnou v názoru na restrukturalizaci českých hutí

Ministr průmyslu a obchodu Miroslav Grégr a evropský komisař pro hospodářskou soutěž Mario Monti se nyní zřejmě střetnou v názoru na restrukturalizaci českých hutí, píšou Lidové noviny (LN). Plán preferovaný Bruselem by si totiž vyžádal zhruba 32 miliard korun státních investic, zatímco Grégrův plán počítá s částkou o deset miliard korun nižší. Podle listu Financial Times vytýká evropská komise Grégrovu plánu absenci reálného podnikatelského záměru. Problémem má být i jeho rozložení do deseti let, zatímco studie vypracovaná poradenskou firmou placenou Bruselem počítala jen s třemi roky. "Bude zajímavé sledovat, jak střet skončí. Jedno je však jisté: Grégr a Monti nejsou ve stejné váhové kategorii," dodávají Lidové noviny.

Několik desítek lidí zablokovalo hlavní tah Vysokým Mýtem

Policisté rozehnali demonstraci, při níž blokovalo několik desítek lidí hlavní tah Vysokým Mýtem. Většina demonstrantů sama ustoupila. Několik aktivistů však policisté ze silnice vytlačili. Několik lidí, kteří policistům při zákroku vzdorovali, bylo předvedeno na policejní oddělení. Akce měla podle organizátorů mimo jiné podpořit výstavbu semaforů a omezení rychlosti na uvedené komunikaci.

Průzkum: Školáci upřednostňují angličtinu, chybí ale její učitelé

Anglický jazyk získává na trhu jazyků v českých školách stále dominantnější postavení. Žáci a studenti angličtinu v posledních třech letech upřednostňují před němčinou, kterou do té doby volili nejčastěji. Výuku cizích jazyků ale na školách mnohdy zajišťují neaprobovaní učitelé. Podle průzkumu, jehož výsledky ČTK poskytla Dagmar Němečková z ministerstva školství, vyučuje na základních školách světové jazyky jen 43,3 procenta kvalifikovaných pedagogů.

Mladá fronta Dnes se zamýšlí nad případem ředitele televize Nova Vladimíra Železného

"Chudák, nebo nejmocnější muž v zemi?" ptá se Mladá fronta Dnes (MfD) nad případem Vladimíra Železného. "Řediteli Novy obstavily české i zahraniční soudy prakticky veškerý majetek. Nyní má dokonce přijít i o podíl v televizi, kterou vydupal ze země," připomíná MfD. Železný podle deníku patří spolu s Viktorem Koženým k nejzajímavějším mužům devadesátých let. "Oba změnili myšlení zaostalé země. Oba vybudovali od nuly velké podniky. Oba však propadli megalomanství a jsou podezřelí z velkých i malých podvodů," vysvětluje komentář. "I když je nyní pravděpodobné, že množství žalob a sporů přerostlo geniálnímu hráči přes hlavu, byl to on, kdo nadiktoval miliónům lidí, co si mají myslet a po čem mají toužit. Jeho vůle byla silnější než protesty a stesky intelektuálů," hodnotí deník. Finále tohoto příběhu má podle MfD tři verze. V té šťastné sepíše tuhle historii, prodá ji nějaké komerční televizi a vydělá tolik, že nejen zaplatí dluhy, ale ještě mu něco zbyde. Ve smutné verzi bude uvězněn a bude muset snášet snášet potupu od lidí mnohem horších než on. "Verze česká: ačkoli bude zbaven majetku, bude si kupovat nejdražší vína. Ač odstaven od své televize, zůstane ředitelem na věčné časy," uzavírá svůj komentář Mladá fronta Dnes.

Kriminalisté vyšetřují osmaosmdesátiletého podvodníka

Pražští kriminalisté zatkli v těchto dnech dva muže, kteří údajně od padesátiletého Čechošvýcara vylákali téměř 28 miliónů korun, prý na podnikání v zahraničí. Podle televize Nova se mladší z nich vydával za makedonského chargé d'affaires. Druhým zatčeným je člověk, kterému bylo letos už 88 let. Obchodník nakonec podnikavcům uvěřil a ochotně zajel do banky pro 700.000 dolarů, tedy asi 27,5 miliónu korun. Po jejich převzetí však oba podvodníci náhle ztratili zájem. Zavřeli se do hotelového apartmá s bazénkem, kuchyní, kuchařem a dvěma toaletami a podle policistů se chystali opustit republiku. Kriminalisté jim přišli na stopu za necelý týden.

Světelná show završila oslavy zapsání olomouckého sloupu Nejsvětější Trojice do seznamu Unesco

Koncert Moravské filharmonie pod širým nebem, který doprovázela hodinová světelná show, završil v noci na sobotu velkolepé oslavy zapsání olomouckého sloupu Nejsvětější Trojice na seznam Organizace OSN pro výchovu, vědu a kulturu (UNESCO). Koncert si lidé mohli v centru Olomouce vyslechnout poté, co primátor města obdržel od zástupce ministerstva kultury dekret o zapsání sloupu na seznam a arcibiskup Jan Graubner vysvětil kapli ukrytou v vnitru sloupu.

Pouti muklů na Svatém Hostýně se zúčastnilo na tři tisíce lidí

Zhruba tři tisíce lidí se zúčastnily Pouti muklů na Svatý Hostýn na Kroměřížsku. Pouť každoročně organizuje Konfederace politických vězňů České republiky. Na Hostýně se poutníci zúčastnili mše, kterou sloužil strahovský opat Michael Josef Pojezdný. Podle předsedy konfederace Stanislava Drobného komunistický režim nespravedlivě vynesl statisíce rozsudků. "V kriminále sedělo 120.000 politických vězňů a tisíce jich zemřely. Asi 350 lidí bylo popraveno, jiní zemřeli při výslechu, další byli při útěku zastřeleni na hranicích. Vždycky u nás stála smrt," řekl.

V Hradci Králové se koná mezinárodní letecká přehlídka

Osmý ročník mezinárodní armádní letecké přehlídky Czech International Air Fest se koná na vojenském letišti v Hradci Králové. Velkému zájmu se například těšil premiérový přelet amerického strategického bombardéru B-1B na hradeckým letištěm či vystoupení polské skupiny Orlik. Špatné počasí ale zabránilo vystoupení francouzského letectva, při němž mělo být předvedeno přečerpávání paliva za letu se stroji C-160NG a Mirage 2000C.

Pražské židovské muzeum otevře výstavu navrácených obrazů

Židovské muzeum v Praze otevře 5. září výstavu nazvanou Navrácené obrazy - sbírka JUDr. Emila Freunda. Poprvé na ní zpřístupní umělecká díla soukromých sběratelů, zkonfiskovaná během války nacisty. "Až do 6. ledna představíme veřejnosti v Galerii Roberta Guttmanna výběr z děl, která byla v rámci restitučního zákona z roku 2000 o zmírňování některých majetkových křivd obětem holocaustu navrácena našemu muzeu z depozitářů pražské Národní galerie. Tam byla převedena po rozhodnutí komunistické vlády při zestátnění muzea v roce 1950," řekla ČTK kurátorka Michaela Hájková. Jde o malby a kresby konfiskované během let 1941 až 1943 židovským vlastníkům z Prahy, kteří byli deportováni do ghett v Lodži a Terezíně.

Jiřího Sováka připomínají knižní vzpomínky jeho manželky

Sovák popáté - Život se Sovákem aneb Uragán je název knihy, v níž na svého manžela, známého herce a nespoutatelného bohéma, který zemřel před rokem, vzpomíná jeho manželka Andulka Sováková. Knihu vydává v těchto dnech nakladatelství Humor a kvalita. Stejně jako předchozí série Sovákových vzpomínek obsahuje množství fotografií a nyní navíc i recepty na jídla, které tento herec miloval. "Patřila mezi nimi především jídla sladká, která ale nesměl. Přesto vyhledával jakékoliv typy štrůdlů a zejména palačinky," řekla Sováková. A protože s populárním hercem spojila čtyřicet let života, za svůj si vzala známý citát, že manžel je člověk, který ženě pomáhá v nesnázích, do kterých by se nebyla dostala, kdyby si ho nebyla vzala.

Česká televize uvede 9. září pořad na téma Umění žít v exilu

Nad uměním žít v exilu se zamyslí tvůrci dalšího z tematicky zaměřených večerů v České televizi. V neděli 9. září v něm uvedou hraný film Bernarda Šafaříka Psí dostihy a také nový dokument tohoto filmaře nazvaný Tenkrát a dnes aneb Někdo zůstal, někdo se vrátil. Snímek Psí dostihy byl reakcí na události srpna l968 a prvního roku takzvané normalizace a líčil osudy skupiny účastníků turistického zájezdu do Rakouska. Šafařík film natočil v roce 1983 v Basileji a do hlavních rolí obsadil Pavla Landovského a Josefa Charváta. Také v jeho právě dokončeném dokumentu, který bude současně s tímto snímkem uveden, vystupují také Landovský s Charvátem a spolu s nimi i Nina Zimmermannová, Vlastimil Třešňák, spoluautor scénáře Jaroslav Vejvoda a výtvarník plakátu Jan Smejkal. Všichni v něm bilancují své vlastní exilové prožitky a pokusy o návrat.

Zámek Kynžvart na Chebsku navštívil třímilióntý host

Třímilióntý návštěvník zhlédl v pátek při noční prohlídce zámek Kynžvart na Chebsku, jehož sbírky patří k nejcennějším ve střední Evropě. Památka byla veřejnosti poprvé zpřístupněna v roce 1947, od kdy ji do uzavření v roce 1976 navštívilo přes dva milióny lidí. Prohlídky zámku byly obnoveny po jeho rekonstrukci až v loni v létě a nyní jej denně navštěvuje kolem 600 hostů. Zámek, pocházející z roku 1690, nechal kníže Metternich v 19. století přestavět ve stylu vídeňského klasicismu. Mezi největší klenoty patří knihovna s unikátními rukopisy a prvotisky, z nichž nejstarší pochází z osmého století. Kabinet kuriozit, v němž jsou vzácné sbírky mincí a orientálních a historických předmětů, patří mezi nejstarší evropská muzea. Prohlídková trasa zahrnuje 25 zámeckých komnat. Opravy interiérů stály 65 miliónů korun, polovinu poskytla EU. V současné době byl na zámku zahájen projekt digitalizace jedné z nejstarších a nejvzácnějších knihoven v České republice.

Novozélandský kynolog chce pro svůj chov získat českého fouska

Novozélandský kynolog Jake Overton hodlá pro svůj chov v USA a na Novém Zélandě získat národní plemeno český fousek. Overton se zúčastnil výstavy 50 psích plemen v Buchlovicích na Uherskohradišťsku. Kynologův otec žije v americkém Oregonu a má chovatelskou stanici s loveckými psy. Společně zjistili, že český fousek se velice snadno cvičí.

Podzim se blíží - první čáp s batůžkem se už vydal do zimovišť

Nezadržitelný příchod podzimu ohlašují v těchto dnech tažní práci. Samička čápa bílého Judita, která byla satelitním vysílačem v batůžku označena na hnízdě v zoo Dvůr Králové nad Labem, se už vydala na cestu do zimovišť. Za čtyři dny urazila víc než 1200 kilometrů. ČTK o tom informoval organizátor projektu Africká odysea Miroslav Bobek z Českého rozhlasu. Spolu s Juditou budou přírodovědci sledovat i jeřába popelavého, kterého pojmenovali Arnošt. Stejně jako v minulých letech budou podrobné informace přinášet internetové stránky www.rozhlas.cz/odysea.

Ze sportu:

Čeští fotbalisté prohráli v kvalifikaci mistrovství světa v Reykjavíku s Islandem 1:3 a jejich vyhlídky na postup na šampionát se výrazně zhoršily. Češi hráli od 40. minuty bez vyloučeného Kollera a druhý gól inkasovali z ofsajdu, přesto je jejich prohra jedním z největších překvapení sobotního programu. Podle trenéra Jozefa Chovance selhal český tým v disciplíně. "Nechali jsme se hloupě vyloučit a zaplatili jsme za to tvrdou a krutou daň," řekl kouč pro stanici Sport1. Problém prý nebyl v podcenění soupeře, ale v tom, že někteří hráči se nedokázali s protivníkem vyrovnat.

Fotbalisté české jednadvacítky už mají jen kousek k tomu, aby vyhráli svoji kvalifikační skupinu mistrovství Evropy. V Grindavíku po brance Jiránka vyhráli nad Islandem 1:0. V dalším utkání s Maltou už českým fotbalistům stačí pouze jediný bod k jistotě, že nemohou být předstiženi.

Trojnásobný mistr světa Jan Železný vyhrál na mítinku Zlaté ligy v Berlíně soutěž oštěpařů výkonem 88 metrů a 29 centimetrů hned z první série.

Česká tenistka Daniela Bedáňová postoupila poprvé v kariéře do osmifinále grandslamového US Open. Osmnáctiletá hráčka v New Yorku porazila v třetím kole turnajovou dvanáctku Meghann Shaughnessyovou z USA 6:4 a 6:1.

Britský jezdec Justin Wilson z týmu Nordic Racing si ve Velké ceně Belgie ve Spa zajistil titul v mezinárodním mistrovství formule 3000. Český závodník Tomáš Enge skončil v předposledním závodu šampionátu čtvrtý a v průběžném pořadí se bodově dotáhl na druhého Webbera.

V sobotu přistálo na ruzyňském letišti v Praze za deštivého počasí letadlo ze Švýcarska se vzácným nákladem. Potřetí v řadě totiž zavítal do České republiky slavný Stanleyův pohár. Tentokrát budou bodyguardi Mike Bolt a Steve Ozimec, kteří z trofeje nespustí oči, následovat české šampióny z týmu Colorado Avalanche, Martina Škoulu a Milana Hejduka. Hokejová trofej postupně navštíví Litoměřice, Litvínov, Ústí nad Labem a Pardubice. Z České republiky pak pohár poputuje 4. září do Finska.

Počasí

Stav ohrožení, tedy třetí stupeň povodňové aktivity, vyhlásili hasiči na říčce Svitávce v Kunraticích u Cvikova na Českolipsku. Od pátečního večera vytrvale prší, stoupají i hladiny dalších řek, obyvatelé podle hasičů hlásí průsaky do sklepů. Nadále bude oblačno, až zataženo a občas déšť. V průběhu dne budou srážky ustávat. Denní 16 až 20 stupňů Celsia.