Zprávy Radia Praha

Vláda nemá zprávy o ohrožení ČR, je v kontaktu se spojenci z NATO

V současné době nejsou známy informace, z nichž by se dalo usuzovat přímé ohrožení České republiky, příslušné složky ale zůstávají v pohotovosti. Stát je podle vicepremiéra Vladimíra Špidly v "neustálém operativním kontaktu" se svými spojenci ze Severoatlantické aliance. Špidla to řekl po mimořádné schůzi Bezpečnostní rady státu, která se ve středu ráno sešla v Praze v souvislosti s úterními teroristickými útoky v USA. Zasedání se zúčastnili i prezident Václav Havel a předsedové obou komor parlamentu Václav Klaus a Petr Pithart. "Byla zahájena analýza a hodnocení celkových důsledků úterních teroristických útoků pro Českou republiku," uvedl Špidla. Dvě unesená dopravní letadla zničila v úterý budovy Světového obchodního střediska (WTC) v New Yorku. Další stroj zdemoloval část objektu amerického ministerstva obrany. Počty obětí zatím nejsou známy, odhady hovoří o desítkách tisíc. Ministr zahraničí Jan Kavan upozornil, že Česká republika sice nabídla USA pomoc, především dodávku krve a krevních derivátů pro nemocnice, ale vše záleží na tom, co USA z poskytnutého vyberou. Zopakoval, že zatím není možné sdělit, zda mezi oběťmi útoků byli také čeští občané.

Čeští politici jednomyslně odsuzují teroristické útoky v USA

Představitelé českých politických stran jednomyslně odsoudili vlnu teroristických útoků, které zasáhly New York a Washington. V prohlášeních vyjádřili také soustrast rodinám obětí a celému americkému lidu.

Jako útok na lidskou svobodu a demokracii vnímá události ve Spojených státech prezident Václav Havel. Na mimořádné tiskové konferenci prezident vyslovil hlubokou soustrast všem obětem či pozůstalým tragických událostí. Americký lid ubezpečil, že Česká republika je na jeho straně a pomůže mu v rámci svých možností. "Domnívám se, že je to velké civilizační varování, které nás vyzývá k tomu, abychom maximálně zmobilizovali svou odpovědnost za tento svět," prohlásil Havel. Dodal, že fanatici a šílenci nesmějí mít lidi jako svá rukojmí.

Předseda horní komory parlamentu Petr Pithart zaslal Senátu Kongresu USA soustrastný telegram. "Zákeřný útok na nevinné ženy, děti i muže, ať se stane kdekoli, je vždy útokem proti všem lidem světa," uvedl Pithart v telegramu. Proti teroristickým útokům se podle něj musí lidé, státy i jejich aliance solidárně spojit a nekompromisně usilovat o dopadení a potrestání původců těchto činů.

Předseda Poslanecké sněmovny a ODS Václav Klaus označil k útokům prohlásil: Považuji to za naprosto neuvěřitelné a děsivé. Je to ukázka katastrof moderní doby, které asi neskončily tímto dnešním dnem a ukazují křehkost a zranitelnost moderní civilizace. Je to velké neštěstí." Klaus v písemném prohlášení uvedl, že je zdrcen nejen nesmírným lidským neštěstím, ale i vážností útoku na celou soudobou civilizaci.

Předseda vlády Miloš Zeman je podle mluvčího Libora Roučka zdrcen rozsahem bezprecedentních teroristických útoků ve Spojených státech, vyjadřuje hlubokou soustrast nad oběťmi a plnou podporu americkému lidu. Premiér podle Roučka sleduje vývoj situace v USA ve zpravodajství a je ve spojení se svými spolupracovníky.

Ministr zahraničí a vicepremiér Jan Kavan vyjádřil v dopise adresovaném šéfovi americké diplomacie Colinu Powellovi nejhlubší soustrast americkému lidu a rodinám obětí nebývalých teroristických útoků ve Spojených státech. Kavan, který účast vyjádřil i v zastoupení českých občanů, uvedl, že doufá, že bezprecedentní teroristický akt nezůstane nepotrestán.

Čtyřkoalice chápe teroristické činy v New Yorku a Washingtonu nejen jako útok na Spojené státy, ale jako útok na demokracii, svobodu a mezinárodní řád. Hlubokou účast všem, kterých se dnešní tragédie v USA dotkla, vyjádřili samostatně i představitelé Unie svobody. "Unie svobody podporuje Spojené státy americké ve všech jejich činech, které povedou k zastavení teroristických útoků, stejně tak jako bude podporovat kroky vlády České republiky směřující proti terorismu," uvádí se v prohlášení Unie.

Lídr čtyřkoalice a člen sněmovního zahraničního výboru Karel Kühnl považuje vlnu teroristických útoků nejen za útok proti USA, ale za nevyhlášenou válku proti demokracii, svobodě a základním civilizačním hodnotám. "Všichni bez rozdílu politické orientace jsme připraveni podpořit nezbytné kroky naší vlády, které bude považovat za vhodné učinit pro bezpečnost občanů České republiky," řekl.

Předseda sněmovního výboru pro obranu a bezpečnost a stínový ministr obrany za ODS Petr Nečas považuje útoky za potvrzení toho, že současný svět není bezpečný a že je třeba investovat prostředky do vnitřní a vnější bezpečnosti. Podle Nečase je třeba také zintenzívnit boj s mezinárodním terorismem.

Místopředseda sněmovního zahraničního výboru Miloslav Ransdorf (KSČM) považuje útoky na cíle v USA za věc, která otřese každým normálním člověkem. S odkazem na vyspělost USA považuje útoky za varování, že ani nejvyspělejší monitorovací systémy a vojenské pakty nejsou schopné být garantem proti mezinárodnímu terorismu. Předpověděl, že celá věc povede k eskalaci výdajů na bezpečnostní a zbrojní systémy v USA a v Izraeli a těžce bude poškozena arabská a zejména palestinská věc v celém světě.

Čeští a moravští katoličtí biskupové se modlí za Spojené státy americké. V souvislosti s bezprecedentními teroristickými útoky v USA vyjádřili americkému velvyslanci v Praze Craigu Stapletonovi soustrast a ujistili Spojené státy o svých modlitbách. Mluvčí České biskupské konference Daniel Herman řekl, že účast americkému lidu tlumočili kardinál Miloslav Vlk, arcibiskup Jan Graubner a biskup Dominik Duka. "Katoličtí biskupové České republiky s hlubokou bolestí přijali zprávy o teroristických útocích v USA. Dovolte, abychom vyjádřili Vám, a Vaším prostřednictvím i všemu lidu USA, svoji nejhlubší účast a ujistili Vás svými modlitbami," píše se v telegramu zaslaném velvyslanci. Ve středu v poledne se na znamení smutku v souvislosti s šokujícími teroristickými útoky proti USA rozezněly zvony pražských katolických chrámů.

Modlitby představitelů křesťanských církví v České republice směřují do spojených Spojených států, které zasáhla vlna teroristických útoků. Hlubokou soustrast s lidmi, které tragické události postihly, vyjádřil i předseda Ústředí muslimských obcí v ČR Muhammad Ali Šilhavý. "Svým jménem mohu za sebe prohlásit, že rozhodně nesouhlasím s žádným teroristickým útokem," řekl Šilhavý. Terorismus není podle něj forma, kterou se dají vyřešit kruté problémy, které mezi lidmi nastávají. "Rozhodně cítím hlubokou soustrast s těmi, kteří byli postiženi tím útokem," uvedl.

Olomoucký arcibiskup Jan Graubner řekl, že Česká biskupská konference, jejímž je předsedou, okamžitě vyjádřila soustrast americkému velvyslanci v Praze. "To je jistě hezké, ovšem je to málo. Daleko důležitější bude určitě naše modlitba," míní. V dnešních tragických událostech vidí výzvu k tomu, aby lidé "poskládali svůj život" a na první místo postavili boha.

"Zlá energie, která se soustřeďuje v lidských myslích, může vypuknout v apokalyptickou zkázu a něco podobného nám nyní přinášejí ty hrůzné výjevy ze Spojených států amerických," komentoval tragické dění v New Yorku a Washingtonu nový patriarcha Církve československé husitské Jan Schwarz.

Synodní senior Českobratrské církve evangelické Pavel Smetana se svěřil, že teroristické útoky jej naplnily děsem a soucitem. "Jménem všech českých evangelíků vyjadřuji hlubokou soustrast americkému lidu i všem, kteří byli postiženi, třeba i z jiných zemí. Jsme s vámi a modlíme se za vás," vzkázal do USA.

Předseda Ekumenické rady církví v ČR, biskup Slezské církve evangelické augsburského vyznání Vladislav Volný uvedl, že se projevila v "plné nahotě nenávist a lidská zloba". Souvěrce ve Spojených státech ujistil, že nezůstali sami.

Čeští záchranáři by mohli do hodiny odletět na pomoc do USA

Do hodiny jsou schopni zmobilizovat své síly a odletět do Spojených států na pomoc obětem teroristického útoku čeští zdravotníci a záchranáři. ČTK to řekla mluvčí ministerstva vnitra Gabriela Bártíková po úterním večerním jednání krizového štábu složeného z některých členů vlády, šéfů zpravodajských služeb a policejního prezidenta. O nabídce české strany vypravit speciální letadlo s pomocí podle ní byli informováni zástupci zastupitelského úřadu USA v Praze. "Záleží na tom, kdy si představitelé Spojených států či jejich ambasáda pomoc vyžádají," řekla Bártíková. Neupřesnila, kolik lidí je připraveno zasáhnout ani způsob, jakým by se do USA dostali. Spojené státy totiž po teroristických útocích v New Yorku a Washingtonu veškeré lety zastavily.

Krevní konzervy i jiný zdravotnický materiál nabídla místům, postiženým teroristickým útokem, bezplatně Fakultní nemocnice Královské Vinohrady v Praze. "Několikrát jsme se dnešní večer ze sdělovacích prostředků dozvěděli, že záchranáři i zdravotníci se potýkají s katastrofálním nedostatkem krve," sdělila ČTK ředitelka nemocnice Marie Alušíková.

Opatření, která přijala česká armáda po teroristickém útoku v USA, vycházejí z jejího preventivního programu a nejsou součástí jednotného postupu NATO, řekl ministr obrany Jaroslav Tvrdík. Podle policejního prezidenta Jiřího Koláře není po vyhodnocení všech dostupných informací důvod k obavám z bezprostředního rizika teroristického útoku v zemi. Přesto policie poskytuje řadě budov, včetně strategických, zvýšenou ochranu. "Tato opatření se postupně rozšiřují na další objekty," informovala mluvčí policie Ivana Zelenáková.

Adra je připravena pomoci Spojeným státům

Česká pobočka mezinárodní humanitární organizace ADRA je připravena v souvislosti s leteckými teroristickými útoky na budovy v New Yorku a Washingtonu pomoci. Nyní čeká na na další postup americké centrály. Podle ředitele české pobočky Rudolfa Reitze je pobočka připravena spolupracovat, pokud ji mezinárodní centrála vyzve. Podle Reitze by ale v současné době bylo velmi problematické se do Ameriky jen dostat, neboť nejsou k dispozici víza a všechna letiště ve Spojených státech jsou uzavřená. ADRA je mezinárodní humanitární organizace s pobočkami ve více než 140 zemích světa. Pomáhá obětem přírodních katastrof, hladomorů a válečných konfliktů. Letos již uspořádala 25 humanitárních výprav. Cílem pomoci byla například Bosna, Černá Hora, Kosovo, Ukrajina či Maďarsko.

Lidé volají Ústavu hematologie a nabízejí krev pro USA

Lidé od časného středečního rána telefonují do pražského Ústavu hematologie a krevní transfúze a nabízejí krev pro USA; podobné telefonáty zaznamenala podle zjištění ČTK většina ze sedmi desítek transfúzních stanic po celé republice. "Lidé jsou úterním teroristickým útokem na USA otřeseni. Chtěli by pomoci a ptají se, zda mohou přijít dát krev. Děkujeme jim z ochotu, ale zatím jim nemůžeme nic říci, letecký provoz dosud nebyl obnoven," řekla ČTK jedna z pracovnic ústavu.

Před velvyslanectvím USA v Praze je klid, lidé nosí květiny

Zhruba deset až patnáct kytic, hořící svíčky a slovenský nápis "Cítime s vami" byly ve středu ráno k vidění před budovou velvyslanectví USA v Praze na Malé Straně. Přinést květiny k americkému velvyslanectví se rozhodl také prezident Václav Havel. Situace v celé ulici před velvyslanectvím, v níž hlídkují policisté, byla podle zjištění zpravodaje ČTK klidná. Vlajka USA na budově velvyslanectví je na znamení smutku stažena na půl žerdi. V celé ulici hlídkují uniformovaní policisté se samopaly a neprůstřelnými vestami. Kontrolují každé vozidlo, které do ulice vjíždí. Policisté prohlížejí mimo jiné spodky vozů a kontrolují doklady jejich řidičů. Pohyb osob po chodnících není v ulici zatím nijak omezen. Posílena je rovněž ostraha velvyslanectví Velké Británie, které se nachází asi pět minut chůze od americké ambasády. Také před britským velvyslanectvím stojí policisté v neprůstřelných vestách se samopaly, v ulici před velvyslanectvím však žádné kontroly neprovádějí.

Radio Svobodná Evropa zesílilo ostrahu a varovalo své zaměstnance

Vedení Radia Svobodná Evropa, které vysílá z Prahy do zahraničí, zesílilo ostrahu sídla své pražské redakce a dalších objektů a varovalo všechny zaměstnance, aby se "chovali obezřetněji". ČTK to řekl zástupce ředitele rádia Jan Jůn. Vedení stanice tak reagovalo na neobyčejně rozsáhlý teroristický útok proti Spojeným státům, který otřásl celým světem, a při němž přišlo o život podle prvních odhadů tisíce amerických civilistů. Před sídlem rádia v budově bývalého federálního shromáždění v centru Prahy podle zjištění ČTK hlídkují speciálně vybavení policisté, kteří bedlivě sledují kolemjdoucí. K mimořádným bezpečnostním opatřením se uchýlilo rovněž americké velvyslanectví, které zůstane ve středu zavřené, i další ambasády či Pražský hrad - sídlo českého prezidenta.

Vojáci pečlivě monitorují prostor nad elektrárnou v Dukovanech

Vojáci stále pečlivě monitorují vzdušný prostor nad Jadernou elektrárnou Dukovany na Třebíčsku. Podle pokynů provádějí i zvýšenou ostrahu citlivých míst nedaleké 32. základny taktického letectva v Náměšti nad Oslavou. V Náměšti jsou do konce září i piloti a letecký personál ze základny v Čáslavi na Kutnohorsku, které je začleněno do integrovaného systému protivzdušné obrany NATO, a jsou v pohotovosti. "V rámci platných dohod velice pečlivě monitorujeme zakázaný vzdušný prostor nad jadernou elektrárnou tak, aby nad ní byla jasná přehledná situace," řekl ČTK velitel náměšťské základny Jan Vachek. "Zbytečně vzdušný prostor nezatěžujeme našimi vojenskými letouny, odkláníme je, abychom neustále měli přehled, že nad elektrárnou je čisto," dodal. Podle velitele základna plní běžné úkoly s tím, že zvýšená pozornost je vizuálně i radarově vzdušnému prostoru věnována ve dne i v noci. Čáslavští piloti, jejichž základna je součástí systému protivzdušné obrany NATO od března 1999, i za normální situace zabezpečují pohotovostní systém NATO 24 hodin denně, řekl Vachek. Všichni vojáci z povolání jsou na základně.

ČSA zrušily let do USA, ČSL hlásí rušení letů do Izraele

České aerolinie kvůli uzavření amerických letišť po sérii teroristických útoků zrušily středeční let z Prahy do New Yorku (12:35) i navazující zpáteční let. ČTK to řekl mluvčí aerolinií Daniel Plovajko. Další letečtí dopravci Fischer Air a Travel Servis podle sdělení České správy letišť stornovali středeční lety do izraelského Tel Avivu a ke stejnému kroku zřejmě přistoupí i ČSA. Letadlo na úterním letu ČSA do New Yorku se muselo tři hodiny po startu obrátit k návratu do Prahy, když mu nebyl povolen přelet přes Atlantik, a rovněž let z New Yorku do Prahy byl zrušen. ČSA v úterý zavedly na všech svých letech zvýšená bezpečnostní opatření. Podobná nespecifikovaná opatření zavedla uvnitř svých budov i před terminály až do odvolání i Česká správa letišť (ČSL).

Guvernér Tůma: Pokud jde v USA o jednorázový útok, trhy se ustálí

Guvernér České národní banky Zdeněk Tůma na dotaz novinářů v Dublinu řekl, že dopad teroristického útoku v USA na světovou ekonomiku lze nyní těžko odhadnout. Pokud se však podle něj ukáže, že jde pouze o jednorázový útok, trhy by se měly poměrně brzy ustálit. Tůma se v Irsku účastní mise českých finančníků a obchodníků. Dolar začal na devizových trzích oslabovat, ceny ropy a zlata naopak rostly. Původně pozitivní trend obrátily evropské akciové burzy, včetně pražské, která se dostala podle indexu na letošní minimum.

Zelení obviňují Verheugena z pohrdání Evropským parlamentem

Klub Zelených v Evropském parlamentu vyčetl komisaři Günteru Verheugenovi, že svým postojem vůči problému jaderné elektrárny Temelín projevuje pohrdání tímto shromážděním. Stanovisko Zelených vyjádřila v prohlášení rakouská poslankyně Mercedes Echererová. "Rázné odmítnutí konference o ukončení Temelína komisařem Verheugenem je neuvěřitelnou urážkou Evropského parlamentu. Je povinností Evropské komise požadavek europoslanců řádně zvážit a zařadit ho do jednání o přistoupení s Českou republikou," uvedla Echererová. Temelín je podle ní evropským problémem, bez jehož vyřešení nelze uzavřít kapitolu "energetika" ani celkově jednání o přistoupení ČR k EU. Verheugen by podle ní udělal lépe, kdyby se snažil přivést Prahu k rozumu, místo aby kapituloval před vládou ve službách atomové lobby.

Praha rozdělila granty na protidrogovou prevenci

Pražští radní schválili rozdělení téměř dvou miliónů korun na projekty protidrogové prevence. Částku ve výši 410.000 korun má dostat občanské sdružení HOST na kontaktní středisko pro uživatele drog. Zbylých 1,55 miliónu získají městské části. Sdružení HOST chce kontaktní středisko zaměřit na romské uživatele drog. Činnost přímo v terénu již v tomto směru provádí dva roky. Z městských částí mají získat po 80.000 korun radnice Prahy 1 až 15, po 50.000 korun radnice Prahy 16 až 22. Peníze jsou určeny na drobné protidrogové projekty například ve školách. Na protidrogové projekty mělo letos město v rozpočtu 12,6 miliónu korun.

Konto Bariéry rozdělilo na stipendia přes milión korun

Stipendium Konta Bariéry získalo 34 studentů s těžkým zdravotním postižením. Na stipendia věnovala Nadace Charty 77 - Konto Bariéry 1,18 miliónu korun. Dalších 1,156 miliónu korun rozdělila nadace na pomůcky pro handicapované občany. Peníze se vyplácejí vždy od nového školního roku po dobu deseti měsíců. Měsíčně poskytuje nadace středoškolákům 2000 korun a vysokoškolákům 3000 až 5000 korun. Finanční prostředky získává Konto Bariéry od čtyřiceti tisíc stálých dárců, kteří poskytují po dvaceti korunách ze svého měsíčního příjmu. Za osm let existence konta již bylo mezi handicapované rozděleno asi 75 miliónů korun. Nadace přispívá i na přímé náklady na studium zdravotně postižených dětí na základních školách.

Magistrát v Českých Budějovicích zjišťuje zájem o financování památek

Českobudějovický magistrát připravil dotazníky, jimiž chce zjistit zájem lidí o přidělení peněz na obnovu kulturních památek. Radnice tak připravuje program regenerace městské památkové rezervace a městských památkových zón na příští rok. Vyplněné dotazníky budou částí podkladů ke stanovení finančních požadavků pro ministerstvo kultury. Na program regenerace městské památkové rezervace získalo město od ministerstva na letošní rok státní dotaci 3,06 miliónu korun, loni to bylo 2,7 miliónu. Zastupitelé letos schválili peníze mimo jiné na opravy Zlatého mostu, střech městských kulturních domů a Dominikánského kláštera a domů v Kněžské a Krajinské ulici. Finanční příspěvky jsou určeny na záchranu, zachování a zhodnocení památek. Nemůže je získat vlastník nemovitosti, který má vůči státu dluhy. Podle zákona nemohou být použity ani na obnovu kulturní památky nebo její části, pokud je součástí ručení k úvěru, který není v řádném termínu splácen.

Sedmdesátiletý Klíma patří k nejpřekládanějším českým autorům

Prozaik, dramatik a bývalý disident Ivan Klíma bývá ve světě vedle Milana Kundery a Bohumila Hrabala řazen k nejznámějším českým autorům. Ve svých dílech, přeložených zhruba do 30 jazyků, se často zabývá vztahy mezi muži a ženami, láskou, nevěrou a smrtí. V loňském roce vyšly Klímovi, který v pátek oslaví 70. narozeniny, povídkové Milostné rozhovory. Velkou oblibu zaznamenalo jeho žánrově pestré literární dílo již v 60. letech, pravidelněji se však na pultech knihkupectví začalo objevovat zase až po roce 1989. Během normalizace se totiž Klíma stejně jako mnoho dalších "protisocialistických" autorů ocitl v ghettu zakázanosti a publikoval buď v samizdatových edicích nebo v zahraničí.

Ze sportu:

Fotbalisté Viktorie Žižkov remizovali v prvním utkání 1. kola Poháru UEFA v Praze na Strahově s Tirolem Innsbruck 0:0. Odveta se bude hrát za dva týdny v Rakousku.

Středeční zápasy fotbalové Ligy mistrů i čtvrteční program Poháru UEFA se rozhodla Evropská fotbalová unie zrušit kvůli úterním teroristickým útokům v New Yorku a Washingtonu. Náhradním termínem pro osm utkání prvního kola Ligy mistrů, včetně duelu pražské Sparty se Spartakem Moskva, by měla být středa 10. října. Odložení čtvrtečních zápasů Poháru UEFA se týká i fotbalistů pražské Slavie, Příbrami, Liberce a Olomouce. V úterý byly navzdory tragickým událostem ve Spojených státech odehrány v Evropě úvodní zápasy nového ročníku Ligy mistrů i Poháru UEFA, což řada lidí kritizovala.

Krátce o středečním počasí v České republice:

Oblačno až zataženo, na většině území občasný déšť nebo přeháňky. Teploty 12 až 16 st.Celsia