Zprávy Radia Praha

NATO se rozhodlo použít své ustanovení o kolektivní obraně

Členské státy Severoatlantické aliance se shodly, že úterní teroristický útok proti USA splňuje podmínky pro použití pátého článku smlouvy NATO o nezbytnosti kolektivní obrany. Tento článek stanovuje, že ozbrojený útok určitého rozsahu proti jednomu představuje útok proti všem. Členské státy se v takovém případě zavazují přispět na pomoc napadeným členům. Je to poprvé v dějinách, co se aliance rozhodla pátý článek základního dokumentu NATO použít. Jak řekl mluvčí ministerstva zahraničí Aleš Pospíšil, pokud NATO odhalí konkrétního viníka, mohl by se octnout ve válečném stavu s celou aliancí. Prezidentův mluvčí Ladislav Špaček byl k rozhodnutí rady NATO zdrženlivý: "Tím se vlastně vyjadřuje solidarita všech aliančních partnerů se Spojenými státy. Neočekáváme, že z toho budou vyvozovány bezprostřední vojenské akce." Podle ministra obrany Jaroslava Tvrdíka rozhodnutí Rady NATO je výrazem solidarity aliančních zemí s vládou a obyvateli USA. Konkrétní kroky však podle něj v současné době toto rozhodnutí neznamená. Armáda se podle něj už v současné době snaží na základě žádosti USA pomáhat na úrovni zpravodajských služeb. Předseda Poslanecké sněmovny Václav Klaus a šéf sněmovního výboru pro obranu a bezpečnost Petr Nečas soudí, že Česká republika by měla velmi rychle dát najevo, že se připojuje k postupu NATO a splní všechny závazky plynoucí z členství v alianci.

Poslanci z ODS, ČSSD, KDU-ČSL a Unie svobody podpořili středeční rozhodnutí Rady NATO. Představitelé KSČM si naproti tomu myslí, že celou věc by nemělo řešit NATO, ale Rada bezpečnosti OSN.

Od čtvrtečního poledne platí v ČR zákaz všech nepravidelných letů

Krizový štáb, který jednal ve středu večer na ministerstvu vnitra, zakázal od čtvrtečního poledne všechny nepravidelné lety nad Českou republikou. Jde o reakci na úterní teroristické útoky v New Yorku a Washingtonu. Stále trvá zvýšená pohotovost českých bezpečnostních složek a části armády, vedení státu je v kontaktu se spojenci ze Severoatlantické aliance. Podle krizového štábu se nad Českou republikou budou ve vzduchu pohybovat pouze plánované lety, tedy pravidelné linky, charterové lety a stroje, které slouží k záchraně lidských životů. Krizový štáb také rozšířil ostrahu průmyslových objektů, vodních zdrojů, nádrží a mostů.

Havel: Útoky v USA ovlivní bezpečnostní politiku i reformu armády

Bezprecedentní teroristické útoky proti Spojeným státům se podle českého prezidenta Václava Havla musejí promítnout do bezpečnostní strategie České republiky, a to včetně chystané reformy české armády. Havel novinářům na Pražském hradě řekl, že tento svůj názor tlumočil i na středečním mimořádném zasedání Bezpečnostní rady státu. Obdobně jako Havel se již vyjádřil i předseda Poslanecké sněmovny Václav Klaus. Havel soudí, že nejnovější zkušenost s USA by měla ovlivnit takové zásadní dokumenty, jako je bezpečnostní či vojenská doktrína.

Prezident ve středu také vysoce ocenil vlnu solidarity, která se po celé České republice zvedla jako reakce na ničivé teroristické akce v amerických městech. "Lidé pochopili, že bylo ohroženo cosi velmi podstatného - lidský život na této planetě, lidská svoboda," prohlásil Havel. V této souvislosti poznamenal, že krizový systém v ČR podle jeho dosavadních zkušeností funguje v podstatě dobře, připustil nicméně určité nedostatky. Neupřesnil ale jaké.

USA zatím nepožádaly Českou republiku o humanitární pomoc

Spojené státy zatím nepožádaly a v nejbližších hodinách zřejmě Českou republiku nepožádají o pomoc při odstraňování následků úterního tragického teroristického útoku na cíle v USA. Novinářům to řekli ve středu večer ministr zahraničí Jan Kavan a americký velvyslanec Craig Stapleton. V Černínském paláci jednali o tom, co by ČR mohla nabídnout, pokud by se USA rozhodly české pomoci využít. "Důležité je, že naše nabídka je brána vážně a je oceňována a oni (Američané) rozhodnou, kdy a co budou potřebovat," řekl Kavan. Stapleten znovu ocenil české nabídky na pomoc. Dodal, že jeho úřad je v kontaktu s ústředím v New Yorku, které zvažuje, jestli o mezinárodní pomoc požádá. Česká strana kromě pomoci na záchranných pracích nabízí i krevní plazmu, krev a krevní deriváty. Stapleton, který má jednání s Kavanem v ruce seznam s konkrétní nabídkou české pomoci, ani ministr neví, kdy by se USA mohly definitivně vyjádřit. USA mohou mít zájem hlavně o psovody a krevní deriváty, dodal velvyslanec.

V ČR již v souvislosti s útoky platí řada bezpečnostních opatření

V ČR již v souvislosti s útoky platí řada bezpečnostních opatření. Země je také v kontaktu se spojenci v NATO a bude si s nimi vyměňovat informace zpravodajských služeb i jiné údaje. Policie už zpřísnila kontroly na hranicích. Smyslem opatření je důkladněji kontrolovat pohyb lidí a eliminovat riziko, že by hranici mohla překročit osoba nebezpečná pro český stát. Například severočeská policie má podle její mluvčí Jarmily Hrubešové zvýšený zájem především o některé cizince ze zemí Blízkého východu. Kromě opatření na hranicích se zvýšil i počet objektů, jimž policie poskytuje nadstandardní ochranu.

Zvláštní bezpečnostní opatření přijaly také strategické podniky Transgas, elektrárenská společnost ČEZ i Česká rafinérská. Státní úřad pro jadernou bezpečnost už v úterý nařídil nejvyšší bezpečnostní opatření v obou českých jaderných elektrárnách Dukovany a Temelín.

Ostrahu centrálního úložiště ropy v Nelahozevsi na Mělnicku zvýšila akciová společnost Mero. Vedení firmy tvrdí, že má dostatečné zásoby na to, aby v případě krize udržela v plném provozu rafinérie po dobu měsíce a půl. Při zavedení dalších nouzových opatření by bylo možné zajistit zásobování rafinérií ropou po dobu až tří měsíců.

Zesílená bezpečnostní opatření začala platit i v krajích. Například bezpečnostní složky Plzeňského kraje kontrolovaly spojení a jsou v pohotovosti. Hasiči přezkoušeli sirény a systém varování. Policie zde podrobně monitoruje i ubytovny cizinců. Bezpečnostní opatření zavedl také Jihočeský kraj, kde situaci monitoruje oddělení pro mimořádné situace krajského úřadu. V pohotovosti je i bezpečnostní rada Královéhradeckého kraje a opatření už přijala rovněž bezpečnostní rada Jihomoravského kraje. Policie posílila ostrahu letiště Brno-Tuřany, Jaderné elektrárny Dukovany a energetických uzlů. Hasičský záchranný sbor prověřil spojení se složkami integrovaného záchranného systému.

říbuzní pohřešují 45 Čechů, kteří nyní pobývají v Americe Pětačtyřicet pohřešovaných českých občanů, kteří mají nyní pobývat v USA a v posledních dvou dnech nepodali o sobě zprávu, nahlásili do čtvrtečního rána 45 prostřednictvím horké linky ministerstvu zahraničí jejich příbuzní. Resort zatím s téměř stoprocentní jistotou vyloučil, že by v době útoku někdo z Čechů pobýval či pracoval v Pentagonu ve Washingtonu nebo cestoval unesenými letadly, řekl ČTK ředitel konzulárního odboru ministerstva Ivan Záleský. "S téměř stoprocentní zodpovědností můžeme říci, že v unesených letadlech nebyli žádní občané České republiky. Byla tam asi čtyři jména, která naznačovala český původ, ale to později bylo vyloučeno," upřesnil Záleský. Ministerstvo zahraničí zřídilo speciální telefonní horkou linku s číslem 02/24 18 27 40, na niž se mohou v případě nejistoty příbuzní a známí lidí v Americe obracet. Podle Mileny Šimečkové z linky je číslo neustále vytíženo.

Velvyslanec USA: Jsme vděční za výrazy sympatií a podpory

Desítky mailů, faxů a telefonátů, jejichž autoři vyjadřují soustrast a účast s pozůstalými a oběťmi úterních atentátů v New Yorku a Washingtonu, přicházejí na americké velvyslanectví v Praze. ČTK to ve středu řekla mluvčí ambasády Victoria Middletonová. K lidem, kteří k budově velvyslanectví přicházejí položit květiny, se dnes připojil také prezident Václav Havel a krátce se setkal s velvyslancem Craigem Stapletonem. Ten ve středu v prohlášení pro vyjádřil vděčnost za výrazy sympatií a podpory z české strany.

ČSA opět nepoletí do USA a zrušily i let do Kanady

České aerolinie opět zrušily svůj čtvrteční pravidelný let do New Yorku ve 12:35 SELČ a navazující zpáteční let do Prahy. "K tomuto kroku vedlo ČSA pouze omezené otevření letového provozu v USA, určené jen pro návrat letadel amerických leteckých společností zpět do USA," řekl ČTK mluvčí firmy Daniel Plovajko. Aerolinie dále zrušily linku z Prahy do Montrealu s odletem ve 12:30 SELČ i let opačným směrem. Linky byly zrušeny kvůli situaci v Montrealu, kde již více než 30 hodin zůstává letoun ČSA Airbus A 310, který měl do Prahy odletět v úterý 20:30 místního času. Společnost podle mluvčího samozřejmě poskytne potřebný servis a péči všem transferovým cestujícím, tedy lidem, kteří přiletěli linkami ČSA do Prahy a chtěli pokračovat dále do USA nebo Kanady. ČSA do USA nelétají od úterý, kdy po sérii teroristických útoků americké federální úřady zrušily veškerý letecký provoz nad USA. V úterý aerolinie rovněž zrušily let do izraelského Tel Avivu a zpět.

Křesťanské církve uspořádají v sobotu u sv. Víta bohoslužbu

České křesťanské církve se shodly na uspořádání ekumenické bohoslužby za oběti teroristického útoku v USA. Shromáždění se podle Ekumenické rady církví a České biskupské konference uskuteční v katedrále sv. Víta na Pražském hradě v sobotu 15. září od 17:00. "Zváni jsou všichni lidé dobré vůle a po oficiální linii apoštolská nunciatura oslovila zástupce diplomatických misí, protože to má být centrální duchovní shromáždění při této smutné příležitosti," řekl mluvčí katolické církve Daniel Herman. Bohoslužbě budou předsedat kardinál Miloslav Vlk a synodní senior Českobratrské církve evangelické Pavel Smetana.

Plzeňský Prazdroj v úterý ztratil nejvýše položený výčep na světě

Při úterním zřícení Světového obchodního centra v New Yorku přišel Plzeňský Prazdroj o svůj nejvýše položený výčep piva Pilsner Urquell na světě. Mluvčí pivovaru Jaroslav Pomp řekl, že v restauraci nepracoval žádný ze zaměstnanců společnosti. Plzeňský Prazdroj byl od roku 1996 jedním z exkluzívních piv čepovaných v baru restaurace Okna světa, která zabírala 107. podlaží nejvyššího newyorského mrakodrapu - Světového obchodního centra. Restaurace byla 400 metrů nad ulicí s vyhlídkou přímo na moře a na celý Manhattan. Patřila k nejvyhlášenějším restauracím světa a sloužila turistům i zaměstnancům obchodního střediska. Prodejem točeného piva v USA zaznamenal tehdy Plzeňský Prazdroj podle Pompa významný úspěch na americkém trhu, kam dosud vyvážel pouze lahvové pivo. V této souvislosti vybavil restauraci ve Světovém obchodním centru vlastním výčepním zařízením, a připsal si tak pomyslný světový primát s nejvýše čepovaným pivem Pilsner Urquell na světě. Pro Plzeňský Prazdroj jsou Spojené státy po Slovensku a Německu třetím největším zahraničním odběratelem piva. V loňském roce se ho na americkém trhu prodalo téměř 80.000 hektolitrů.

ČR pocítí americkou krizi u drahého benzínu

Úterní teroristické útoky na USA přinesly propad akciových trhů, chaos na měnových trzích, zdražení ropy i omezení v dopravě a mezinárodním obchodu a podle analytiků tak světové ekonomice hrozí recese. Česká republika již brzy pocítí první dopady americké krize v podobě rostoucích cen pohonných hmot. Dosud Česká republika výrazné ekonomické újmy nezaznamenala. Domácí banky fungují bez omezení, pouze podobně jako strategické podniky posilují ostrahu. České aerolinie oznámily, že již ve čtvrtek počítají s obnovením pravidelné linky mezi Prahou a New Yorkem podle platného letového řádu. Největší riziko pramenící z americké krize spatřují ekonomové v drahé ropě. Distributoři očekávají, že se růst cen ropných produktů na rotterdamské burze projeví zvýšením cen pohonných hmot na pumpách již tento týden, a to růstem až o tři koruny na litr. Zdražení pohonných hmot se následně projeví ve vyšší inflaci a prohloubí schodek obchodní bilance.

Nyní k dalším zprávám:

Vláda odmítla senátní volební zákon, protože předložila vlastní

Vláda odmítla senátní novelu volebního zákona. "Vláda předložila Poslanecké sněmovně vlastní návrh novely zákona o volbách do parlamentu, k tomuto návrhu zaujala tedy negativní stanovisko," zdůvodnil na tiskové konferenci po skončení schůze kabinetu jeho stanovisko vicepremiér a předseda Legislativní rady vlády Pavel Rychetský. Senátní návrh se podle něj snaží vyplnit mezeru, která vznikla nálezem Ústavního soudu z počátku roku. Jde však ještě dál a například zavádí nejenom v zahraničí, ale i v tuzemsku korespondenční formu volby, uvedl. Vládní návrh novely zákona o volbách s korespondenční volbou, které by podle odhadů využilo pravděpodobně i 80.000 krajanů žijících v zahraničí, nepočítá. Od senátního návrhu se liší i klauzulí pro volební koalice. Zatímco senátoři navrhují pro dvojkoalici sedm procent hlasů pro vstup do sněmovny, pro trojkoalici devět a čtyřkoalici 11 procent hlasů, vláda navrhla pro dvojkoalici 10, trojkoalici 15 a čtyřkoalici 20 procent hlasů pro vstup do parlamentu. Její návrh je v souladu s původním návrhem, který v parlamentu prosadili poslanci ČSSD a ODS.

Vláda schválila správu o extremismu i navržená opatření

Zprávu ministra vnitra Stanislava Grosse o extremistické scéně v České republice v roce 2000 schválila ve středu vláda. Na tiskové konferenci po jednání kabinetu o tom informoval vládní mluvčí Libor Rouček. Aby kabinet posílil boj proti extremismu, vznikne mimo jiné stálá meziresortní komise. Ministr vnitra bude jednou měsíčně premiérovi předávat informace o trestných činech s extremistickým podtextem a Bezpečnostní informační služba (BIS) musí vypracovat seznam pravicových extremistických hudebních skupin, které v ČR působí. "Poprvé se tak stane ke dni 30. září," řekl ke Grossově úkolu Rouček. Do stejného data má ředitel BIS Jiří Růžek předat ministru vnitra a poté pravidelně aktualizovat seznam skupin, včetně zahraničních.

Fišer ve vládě uspěl se všemi návrhy zdravotnických zákonů

Ministr zdravotnictví Bohumil Fišer uspěl ve středu ve vládě se všemi návrhy zdravotnických zákonů. Mluvčí kabinetu Libor Rouček řekl, že ministrovy návrhy vláda schválila a postupuje je k projednání Poslanecké sněmovně. Vláda mimo jiné souhlasila s rozdělením kompetencí ve zdravotnictví mezi státní správu a samosprávu, s předpokládaným souhlasem zemřelého s odběrem tkání a orgánů k transplantaci a se zřízením registru těch, kteří odběr odmítají. Podpořila ustavování správních a dozorčích rad ve zdravotnických zařízeních a souhlasila s podmínkami pro výkon zdravotnického povolání.

Vláda nechce odtajnit svazky komunistické Státní bezpečnosti

Vláda nechce odtajnit svazky bývalé komunistické Státní bezpečnosti. Vicepremiér a předseda Legislativní rady vlády Pavel Rychetský řekl, že se vláda rozhodla odmítnout senátní návrh novely zákona o jejich odtajnění na základě stanovisek resortů vnitra, obrany, spravedlnosti, Úřadu na ochranu osobních údajů a zpravodajských služeb. Kabinet podle Rychetského upozorňuje na to, že návrh této novely není v souladu ani s Listinou základních práv a svobod, pokud se týče ochrany osobních údajů, ani se zákonem o jejich ochraně. Odporuje rovněž lustračnímu zákonu, který vysloveně uvádí, že svazky StB lze adresovat pouze dotčeným osobám, nikoliv osobám třetím, vysvětloval vicepremiér.

Senátoři v předloze navrhují zpřístupnění v podstatě všech svazků bývalé Státní bezpečnosti. Do zachovaných svazků StB, správ StB a svazků zpravodajských a bezpečnostních služeb, s nimiž StB úzce spolupracovala nebo je řídila, by mohli nahlížet občané starší 18 let. Odtajnění a zpřístupnění této části archivních pramenů podle nich umožní bližší poznání komunistické minulosti.

HDP v 2. čtvrtletí meziročně reálně vzrostl o 3,9 procenta

Hrubý domácí produkt (HDP) České republiky za letošní 2. čtvrtletí podle předběžného odhadu meziročně reálně vzrostl o 3,9 procenta. Proti prvnímu čtvrtletí se po očištění od vlivu sezónnosti zvýšil o 0,9 procenta. Oznámil to Český statistický úřad (ČSÚ). V běžných cenách vzrostl HDP ve 2. čtvrtletí meziročně o 9,4 procenta. ČSÚ také zvýšil odhad meziročního růstu HDP za 1. čtvrtletí z 3,8 na 4,1 procenta. Za celé letošní 1. pololetí HDP vzrostl o 4,0 procenta.

Dovozní i vývozní ceny v letošním červenci podle informací ČSÚ proti předchozímu měsíci opět klesly. Dovozní ceny byly nižší o jedno procento a vývozní ceny o 0,3 procenta. Meziměsíční směnné relace se podle ČSÚ zlepšily na 100,7.

Ceny průmyslových výrobců se v srpnu meziměsíčně snížily o 0,3 procenta a navázaly tak na červencový pokles o 0,1 procenta. Meziroční tempo růstu tak v srpnu kleslo na 2,4 procenta proti 3,0 procenta v červenci, vyplývá z údajů ČSÚ. V loňském srpnu produkční ceny vzrostly o 0,3 procenta meziměsíčně a 4,8 procenta meziročně.

Klaus zneklidněn urychlováním privatizace, chce jednat s ČSSD

Předsedovi Poslanecké sněmovny Václavu Klausovi se nelíbí současný způsob privatizace. Při středeční návštěvě Jaderné elektrárny Dukovany řekl, že je zneklidněn její netransparentností a urychlováním. Nelíbí se mu také obcházení standardních procedur a rychlé rozhodování ministerských úředníků. Domluvil si proto jednání na toto téma s místopředsedy vlády Vladimírem Špidlou a Miroslavem Grégrem. Konkrétně k chystané privatizaci energetiky a plynárenství se nevyjádřil.

Fond národního majetku nabídl potenciálním investorům možnost vyjádřit předběžný zájem o privatizaci české energetiky v srpnu. Předběžný zájem o privatizaci ČEZ a šesti regionálních distribučních firem vyjádřilo 12 potenciálních investorů. Jmenný seznam zájemců FNM nezveřejnil. Jaderná elektrárna Dukovany by měla být prodána v rámci prodeje ČEZ. Minimální cena za elektroenergetiku má činit podle ministerstva průmyslu a obchodu (MPO) 250 až 300 miliard korun. MPO předpokládá, že kupní smlouvy s vítězem budou podepsány v prvním pololetí 2002. Vyhodnocení výběrových řízení mají být předložena vládě ke schválení do konce letošního roku. Bankovní analytici ale považují termíny a ceny za nereálné.

MPO věří, že ČR získá příští rok do rozpočtu od Ruska 20 mld. Kč

Ministerstvo průmyslu a obchodu vyjádřilo ve středu přesvědčení, že se českému státu podaří přinutit ruskou vládu ke splacení části dluhu 20,2 miliardy Kč, se kterou počítá na příjmové straně vládní návrh státního rozpočtu na příští rok. Na setkání s novináři to ve středu uvedl náměstek MPO Václav Petříček. "Věřím (v uhrazení části ruského dluhu)..., že jsem si jistý, ale dnes říci nemohu," uvedl Petříček, podle něhož při splácení půjde nejspíše o kombinaci různých cest včetně platby zbožím nebo využití garančního fondu. Většina částky by ale mohla být navrácena v penězích, naznačil Petříček. Podle opozičních poslanců je ale naplnění příjmové stránky rozpočtu tímto způsobem nejisté a mohlo by tak zvýšit jeho schodek. Deficit rozpočtu by měl příští rok činit 52,2 miliardy Kč při příjmech 700 miliard Kč a výdajích 752,2 miliardy Kč.

Ruský dluh vůči ČR by měl být součástí řady jednání, například během moskevské zasedání mezivládní komise v září a říjnové návštěvy ruského premiéra. Výše ruského dluhu se uvádí v objemu zhruba 3,7 miliardy dolarů (asi 140 miliard korun).

Stavba bohumínského dopravního terminálu by měla začít 10. října

Položením základního kamene bude 10. října 2001 zahájena stavba nového mezinárodního dopravního terminálu v Bohumíně na Karvinsku, na němž se bude překládat zboží a suroviny ze širokorozchodné ruské železnice. "Našim cílem je dokončit výstavbu terminálu v polovině listopadu 2002, aby jeho provoz mohl být zahájen 2. ledna 2003," řekl Zvi Lafer ze společnosti Shiran Group. Rusko, Ukrajina, Česká republika, Shiran a zřejmě i Polsko by se přitom měly podílet nejen na stavbě terminálu, ale rovněž na dobudování 120 až 140kilometrového úseku širokorozchodné železnice z polských Katovic právě do Bohumína. Celá investiční akce by měla vyjít na 200 až 300 miliónů USD (asi 7,6 až 11,4 miliardy Kč).

Krajský soud v Plzni vyhlásil konkurs na Škodu a.s.

Krajský soud v Plzni vyhlásil ve středu konkurs na strojírenskou akciovou společnost Škoda. ČTK to zjistila z internetové verze Obchodního rejstříku. Konkursním správcem jmenoval soud Milana Bufku a zároveň vyzval věřitele, aby do 30 dnů přihlásili své pohledávky. Mezi navrhovateli konkursu je kromě jiných slovenská firma FS Consulting a české firmy Levitex a Kastko. Škoda a.s. vznikla v březnu 2000 restrukturalizací bývalé Škody Plzeň. Po rozdělení této firmy spravuje její nemovitosti, část ochranných známek a vlastní některé dceřiné společnosti, například Škodu Klatovy, Služby, Internal servis a zahraniční společné podniky. Nově vzniklá Škoda Holding převzala rozhodující výrobní aktivity a většinu zaměstnanců.

Premiér se cítí dobře, v pátek se možná vrátí z nemocnice domů

Premiér Miloš Zeman, který se od pondělí léčí s ledvinovou kolikou v pražské Všeobecné fakultní nemocnici, se cítí dobře a bolestmi již vůbec netrpí. Je bez teplot a pokračuje v rehabilitaci, řekl dnes novinářům mluvčí vlády Libor Rouček. "Pokud nenastanou žádné komplikace, bude premiér tento pátek propuštěn do domácího ošetřování," uvedl. Podle zprávy ošetřujícího lékaře podstupuje Zeman alkalizační léčbu. Jejím cílem je rozpuštění tělíska velikosti fazole, které zdravotní obtíže způsobilo. Premiér trpěl opakovanými ledvinovými kolikami od loňského března. Několikrát byl kvůli nim v nemocnici. Lékaři se nyní obávali nádoru: Premiér je silný kuřák a jedním z příznaků nádorového onemocnění je kolika a krev v moči. Obojím nyní trpěl. Nádor ale vyšetření vyloučila.

Jedenáctý ročník Pražského podzimu zahájil Riccardo Muti

Prvním koncertem 11. ročníku mezinárodního hudebního festivalu Pražský podzim bylo ve středu večer vystoupení Filharmonického orchestru milánského divadla La Scala se světově proslulým dirigentem Riccardem Mutim. Ve Státní opeře přednesl s velkým ohlasem hudbu Giuseppe Verdiho a Schubertovu Velkou symfonii. Muti, který je šéfdirigentem milánské scény od roku 1986, hostoval v Praze v 90. letech jako tehdejší šéf Filadelfského orchestru. Filharmonický orchestr slavné La Scaly vznikl v roce 1982 z orchestru divadelního, má svou vlastní koncertní sezónu na domovské scéně a pravidelně hostuje v Itálii i v zahraničí.

Ze sportu:

Čeští volejbalisté zvítězili na mistrovství Evropy v Ostravě nad celkem Slovenska 3:0. V tabulce základní skupiny mají sedm bodů za tři výhry a jednu porážku, a pokud ve čtvrtek zvítězí nad Ruskem, postoupí do semifinále.

Krátce o čtvrtečním počasí v České republice:

Oblačno, od severozápadu až zataženo a občas déšť. Teploty 13 až 17 stupňů Celsia.