Zprávy Radia Praha

Odveta USA musí být účinná a cílená, shodli se Kavan s Klausem

Chystaná odveta Spojených států proti pachatelům úterního masakru v New Yorku a Washingtonu musí být rázná a účinná, přitom ale přesně cílená na konkrétní viníky teroristických útoků a ty, kteří jim poskytují útočiště. Shodli se na tom ministr zahraničí Jan Kavan a předseda Poslanecké sněmovny Václav Klaus v nedělním diskusním pořadu české soukromé televize Nova. "Jsme hluboce přesvědčeni o tom, že proti této akci je třeba odveta. Můžeme se bavit o tom, jak zajistit, aby ta odveta byla přiměřená, přesně cílená, uvážená a aby vznikla ne na základě zcela pochopitelných emocí, ale na základě zcela přesných informací a důkazů," prohlásil šéf české diplomacie. Potrestání násilí, které si vyžádalo životy tisíce nevinných civilistů, nesmí podle něj skončit podobně tragicky. Václav Klaus plně důvěřuje představitelům Spojených států v čele s prezidentem Georgem Bushem, kteří jednají o formě odvety. Pachatele je třeba "zviditelnit a více identifikovat, jakkoliv je to pachatel v širším slova smyslu", řekl šéf sněmovny. Bush a jeho spolupracovníci by se podle něj nepustili do dobrodružství, "které by pouze bez cíle rozsévalo smrt". "Je povinnost tomu důvěřovat i z naší strany," dodal Klaus.

Ministr Tvrdík: Musíme zabránit českým obchodům s Usámou bin Ládinem

Celý svět včetně České republiky bude muset vynaložit veškeré úsilí na to, aby se omezily finanční zdroje obchodních organizací Usámy bin Ládina. Peníze mu plynou mimo jiné i z obchodů s českými komoditami. Ministr obrany Jaroslav Tvrdík to řekl v nedělním diskusním pořadu české soukromé televize Prima. Hlavní podezřelý z teroristických útoků v USA Usáma bin Ládin, který se skrývá v Afghánistánu, podle Tvrdíka obchoduje například s českými traktory Zetor. "Usáma bin Ládin má k dispozici celou síť obchodních organizací, které obchodují se všemi možnými komoditami z celého světa, mimo jiné obchodují i třeba s traktory Zetor," prohlásil ministr. Válka není podle Tvrdíka jen vojenský úder. Jak řekl, základní otázkou je, kde berou teroristé peníze. "Usáma bin Ládin je 17. dítě z 52 saúdskoarabského magnáta Ládina, jehož rodina disponuje majetkem zhruba pět miliard korun, a u pana bin Ládina se odhaduje, že má průběžně k dispozici 300 miliónů korun," uvedl Tvrdík. Válka podle něj bude muset být dlouhodobá a bude muset spočívat v zaměření na finanční prostředky, které terorismus podporují.

Teroristické útoky na New York a Washington urychlí podle ministra Tvrdíka výstavbu Armády ČR. Do reformy armády, kterou ministr obrany připravuje, se události v USA promítnout značným množstvím změn. "Je předmětem analýz zpravodajských služeb a týmu vládního zmocněnce pro reformu armády Jaroslava Škopka, aby mi předložili změny, které to bude znamenat," řekl Tvrdík. Prioritou bude urychlení výstavby chemické roty, mobilního zdravotního praporu, polního chirurgického týmu a jednotek masivních sledovacích systémů. "Již dnes jsou přijímána taková opatření, aby do konce příštího roku byly tyto jednotky v plné síle," uvedl Tvrdík.

Simon Reeve: bin Ládinovi lidé mají botulotoxin a sněť z ČR

Členové teroristické organizace Al-Kajdá Usámy bin Ládina operující z Albánie si v nejmenované laboratoři v České republice obstarali botulotoxin a ampule sněti. Napsal to v nedělním vydání britského deníku The Mail on Sunday Simon Reeve, který se po léta zabývá islámským terorismem. Simon Reeve se odvolává na přepisy egyptských vyšetřovatelů z výslechů zajatých afghánských Arabů. Podle jeho slov stál jeden vzorek těchto smrtících jedů 7500 dolarů. Reeve nepíše, kolik ampulí si teroristé obstarali a ze které laboratoře.

Ministerstvo zdravotnictví v co nejkratší době prověří, zda je pravdivé obvinění britského experta na terorismus Simona Reevea. ČTK to řekl mluvčí ministerstva zdravotnictví Otakar Černý. Domnívá se, že věc by měla prošetřit i policie. Mluvčí ministra obrany Milan Řepka na dotaz pouze uvedl, že v současné době nemá v této věci žádné podrobné informace.

Česká republika se s obviněním, že se v ní dají sehnat vzorky biologických zbraní, nesetkává poprvé. V roce 1994 napsal tehdejší Český deník, že vysoce nebezpečné vzorky biologických zbraní byly se souhlasem tehdejších vysokých armádních představitelů umístěny ve Vojenské nemocnici v Praze Střešovicích. Podobné vzorky byly zřejmě skladovány i v tehdejším Ústavu imunologie a mikrobiologie Vojenské lékařské akademie v Těchoníně. V roce 1998 dokonce Výzkumný ústav veterinárního lékařství v Brně nabídl údajným neznámým obchodníkům z Maroka vzorek nebezpečné látky botulinum, kterou Irák používá k výrobě biologických zbraní. Tehdy to ČTK potvrdil reportér britského listu The Sunday Times David Leppard, který se společně se svými dvěma kolegy minulý týden za tyto obchodníky vydával. Vedení ústavu jeho tvrzení popřelo, Britové nicméně disponovali potvrzujícím faxem.

Útok na Afghánistán se podle znalců této země mine účinkem

Případný útok na Afghánistán, kde se ukrývá pravděpodobný původce teroristických akcí v USA Usáma bin Ládin, se podle znalců této země mine účinkem. "Myslím si, že by to bylo neúčinné a že by to postihlo obyčejné lidi, kteří i tak trpí," řekl ČTK bývalý československý velvyslanec v Kábulu Bohumil Handl. "Já jsem to tam projel celé, to je strašná země, tříšť hor, tisíc metrů hluboké srázy, proto tam sověti nemohli uspět," vzpomíná Handl, který reprezentoval Československo v Kábulu v letech 1987 až 1990 a intervenci Sovětského svazu zažil. Sověti podle něj ovládali afghánský vzdušný prostor, dokud mudžáhidové nedostali americké protiletadlové střely.

Pochybnosti o účinku amerického zásahu má i brněnský politolog a znalec afghánské problematiky Petr Suchý. Ve vyústění zásahu do celosvětového konfliktu však nevěří.

Bývalý šéf BIS Devátý: Zpravodajské služby dělaly, co mohly

Podle bývalého ředitele BIS Stanislava Devátého nelze jednoznačně říci, zda tajné služby v souvislosti s s úterním teroristickým útokem na USA zklamaly či nezklamaly. Připomněl, že terorismus je nebezpečný tím, že je špatně identifikovatelný. Domnívá se, že zpravodajské služby Spojených států a všech zemí dělaly všechno, co mohly dělat. "Bohužel tady se stala zřejmě nějaká jiná chyba," řekl Devátý v diskusním pořadu televize Prima. Uvedl, že si dovede představit například skupinu 50 či 60 lidí, která se utají, odřeže se od celého světa a připraví nějakou obdobnou akcii. "Můžete mít nejlepší zpravodajské služby na světě a stejně tomu nezabráníte, protože se do toho centra nedostanete," podotkl. Devátý nevěří tomu, že by Američané nebrali vážně varování, které údajně získali od ruské rozvědky, jak tvrdí tisk. Připomněl, že zásadní informace tohoto typu jsou brány velmi vážně nejen v USA, ale i kdekoli na světě, a stávají se předmětem okamžitého prověřování.

Václav Klaus: Je dobré, že je politika v otázce útoků v USA jednotná

Vrcholní představitelé české politiky jsou podle předsedy Poslanecké sněmovny Václava Klause zatím "vzácně jednotní" v postojích k úterním teroristickým útokům v USA a americké reakci na ně. Václav Klaus tento postoj českého politického vedení označil za dobré východisko do budoucna. "Pevně věřím, že Amerika je odhodlána zasáhnout rychle a rezolutně," řekl Klaus. Povinností ČR podle něj je, "abychom v tuto chvíli za Amerikou a prezidentem Bushem stáli a abychom se nepokoušeli o takováta polovičatá 'Ano, ale...', která jsou někdy pro českou povahu typická".

Počet Čechů, kteří se dosud neozvali z USA, klesl na stovku

Počet českých občanů, kteří se dosud neozvali příbuzným a známým, se v neděli večer ustálil na 103. ČTK o tom informoval ředitel konzulárního odboru ministerstva zahraničí Ivan Záleský. Uvedl ale, že ve Spojených státech právě začínal den a prohledávání databází se ještě nerozběhlo. "Předpokládám, že se zase najdou další naši lidé," řekl Záleský. Konzulární odbor dosud neobdržel žádnou informaci o tom, že by některý z Čechů byl zraněn či zabit. Fakt, že se 103 českých občanů dosud neozvalo domů, je pravděpodobně způsobené jejich nedostatečnými možnostmi komunikace do Česka v současné situaci v USA, ale hlavně tím, že teprve nedávno začala létat letadla mezi Evropou a Amerikou. Čeští občané podle něj o sobě dávají vědět buď českým úředníkům v USA, nebo příbuzným. Konzulární odbor informace o Češích v USA soustřeďuje na krizových linkách v Praze 24182551 a 24182740.

Antiamerikanismus a antiglobalismus nahrává podle Klause terorismu

Šokující teroristické útoky na Spojené státy jsou podle předsedy Poslanecké sněmovny Václava Klause jen vrcholem ledovce, přičemž podobným hrůzným činům podle něj nahrává tolerance k daleko méně viditelnému násilí. Klaus prohlásil, že kořeny americké tragédie je třeba hledat i mezi názory antiglobalistů, antiamerikanistů a některých levicově smýšlejících intelektuálů. "Já bych začal hledat spojitost tohoto extrémního případu s případy daleko méně extrémními," uvedl Klaus. V té souvislosti poukázal na násilnosti antiglobalistů při zasedání světových finančních institucí. "Kolik skla se musí ještě rozbít, kolik dlažebních kostek se ještě může hodit, dokud to ještě nebudeme považovat za strašlivě varovnou věc," poznamenal Klaus. Klausův oponent v televizní diskusi, ministr zahraničí Jan Kavan, se proti takové interpretaci ohradil. Souhlasí s tím, že je nepřijatelné být smířlivý k jakýmkoliv formám terorismu. "Házet do jednoho pytle" teroristy a ty, kteří pro něco kritizují USA nebo konzumní způsob života západní civilizace, je ale nepřípustné, zdůraznil šéf české diplomacie.

Česká ekonomika není po útoku na USA dlouhodobě ohrožena

V současné době nelze odhadnout dlouhodobé dopady teroristických útoků ve Spojených státech na českou ekonomiku. Krátkodobé hospodářské dopady už lze pozorovat. Jde zejména o propad většiny kapitálových trhů, zvýšení cen ropy a slabší dolar. "Dlouhodobě by bylo špatné jak podporovat paniku společenskou, tak finanční", řekl ministr zahraničí Jan Kavan. Uvedl však, že nevidí v této souvislosti dlouhodobé ohrožení české ekonomiky. Podle předsedy Poslanecké sněmovny Václava Klause bude zejména záležet na reakci, jak se nynější situaci podaří zklidnit.

Vláda rozhodne o konečné verzi rozpočtu a zákonu o zbraních

Vláda v pondělí rozhodne o konečné verzi státního rozpočtu pro rok 2002. Ministři projednají již čtvrtou verzi zákona o zbraních a střelivu, návrh kontroverzního zákona o partnerském soužití a zabývat se budou i předlohami, které se týkají sociální oblasti a zdravotnictví. Vyplývá to z programu schůze kabinetu, který je dostupný na internetové adrese www.vlada.cz.

Vláda schválila návrh státního rozpočtu již 5. září a počítá v něm s deficitem 52,2 miliardy korun při příjmech ve výši 700 miliard korun. Přestože takto navržený rozpočet odmítají podpořit opoziční strany včetně ODS, s níž vládní ČSSD uzavřela opoziční smlouvu s dodatkem o rozpočtu, nehodlá kabinet na jeho základních parametrech nic měnit.

Poslední verze zákona o zbraních mění rozdělení zbraní do kategorií podle jejich účinnosti, náročnosti a především zneužitelnosti k protizákonné činnosti na zbraně zakázané, podléhající povolení, podléhající ohlášení a zbraně ostatní. Stanoví rovněž, že se povinnému psychologickému vyšetření budou muset podřídit bez výjimky všichni žadatelé o zbrojní pas. Zákon má uvést české právo do souladu s normami Evropské unie, které jsou proti nynější české úpravě náročnější, přísnější a více regulují nabývání a držení některých kategorií zbraní.

ČR se možná obrátí na švédský soud ve věci arbitráže CME-ČR

Česká republika se obrátí na švédský soud, pokud se počátkem příštího týdne potvrdí informace, že při mezinárodní arbitráži mezi firmou CME a Českou republikou ve Stockholmu nebyl český zástupce brán tak vážně, jak vyžadovala procesní pravidla arbitráže. Řekl to český ministr zahraničí Jan Kavan. Předseda Poslanecké sněmovny Václav Klaus byl podle svých slov velmi překvapen tím, jak bylo s českým zástupcem zacházeno. "Švédský soud, pokud mu předložíme dostatečné důkazy, by mohl celý ten postup zpochybnit. My se tomuto kroku nevyhýbáme," upozornil Kavan.

Rozhodnutí stockholmské arbitráže mezi firmou CME a ČR, která se řídila pravidly Komise OSN pro mezinárodní obchod, je podle těchto pravidel konečné a neodvolatelné. Na tiskové konferenci to řekl prezident a výkonný ředitel CME Fred Klinkhammer s tím, že obě strany s podmínkami arbitráže souhlasily.

CME vyvolala arbitrážní řízení s Českou republikou, když tvrdila, že aktivity ČR zásadním způsobem poškodily její investici do ČNTS jako výhradní servisní organizace TV Nova, čímž ve svém důsledku způsobily úplnou ztrátu investice CME. V podobném sporu před časem rozhodla arbitráž v Londýně, která se řídila česko-americkou dohodou o ochraně investic, ve prospěch ČR. Stockholmská arbitráž posuzovala případné porušení dohody o ochraně investic mezi ČR a Nizozemskem. Dohoda se Spojenými státy je přitom podle Kavana i Klause přísnější, než ta, kterou má ČR uzavřenou s Nizozemskem.

Jaderná elektrárna Temelín opět dodává elektřinu do sítě

Jihočeská jaderná elektrárna Temelín opět dodává elektřinu do sítě. Po sobotní půlnoci přifázovali technici elektrárny do sítě generátor prvního bloku, který byl plánovaně odpojen v pondělí. ČTK to řekl mluvčí elektrárny Milan Nebesář. Výkon reaktoru byl 40 procent, což odpovídá 270 megawattům výkonu. Podle Nebesáře se na neděli připravovala zkouška odstavení separátoru a posléze růst výkonu na 48 procent (asi 350 megawattů). Blok čekají náročné dynamické zkoušky. Mluvčí upozornil, že mezi očekávanými stavy jsou i případné výpadky turbogenerátoru nebo i celého bloku. Během plánované odstávky provedli technici elektrárny údržbu sekundárního (nejaderného) okruhu, další zkoušky a doladili regulátory bloku na základě předchozích testů. V reaktoru prvního bloku pak obnovili štěpnou reakci v sobotu.

Židé oslaví v pondělí večer příchod nového roku 5762

Svátek Roš hašana, podle judaististického kalendáře příchod nového roku 5762, oslaví s pondělním západem slunce stejně jako na celém světě také Židé v České republice. Vedle obřadů v ortodoxním duchu, obvyklých v pražské židovské obci, chystá programy do Španělské synagogy s rabínem Ronem Hoffbergem také liberálnější mezinárodní "otevřená komunita" Bejt Praha. Pravověrní židé budou od začátku nového roku a měsíce tišri do svátku Jom kipur - Dne smíření - držet desetidenní půst a prožívat období pokání. V souvislosti s těmito "vysokými svátky", nejvýznamnějšími dny v roce, bude v některých dnech turistům uzavřeno Židovské muzeum a Staronová synagoga.

V Terezíně zněly zhudebněné básně dětí z ghetta

Zhudebněné motivy básní terezínských dětí a japonské dětské písně zahráli v neděli v Terezíně japonští umělci. "Zhudebnili jsme některé myšlenky obsažené v obrázcích a básních vytvořených terezínskými dětmi," řekla ČTK autorka části textů Michiko Nomurová. V Japonsku toto pásmo podle Nomurové na posluchače velmi silně zapůsobilo. "Hodně japonských dětí by se s těmi terezínskými chtělo kamarádit," poznamenala. Nomurová již v roce 1991 v Japonsku uspořádala první výstavu kreseb terezínských dětí. "V té době bylo v Japonsku jen velmi málo lidí, kteří o Terezíně věděli. Díky výstavě začalo mnoho lidí přemýšlet o tom, jak děti v koncentračních táborech žily," uvedla.

Zájem japonských umělců o Terezín se projevil i jinak. Klavíristka Izumi Šimurová po svém vystoupení v Terezíně v roce 1999 založila ve své zemi společnost Křídlo pro Terezín. Společnost uspořádala sbírku, která vynesla 50.000 marek. Za peníze pak koupila pro Terezín koncertní křídlo.

Lidé si připomněli výročí otevření severní Ferdinandovy dráhy

Stovky lidí se přišly o víkendu podívat do kolejového depa v Přerově, aby se při příležitosti 160. výročí otevření severní Ferdinandovy dráhy z Uherského Hradiště do Přerova pokochaly historickými vozy a lokomotivami, svezly se v nich nebo sledovaly obří modely vlaků. Největší zájem lidí budil historický salónní vůz bývalého prezidenta Tomáše Garriqua Masaryka, poštovní vůz z roku 1932 a parní lokomotiva Albatros, která jako poslední v někdejším Československu zajišťovala osobní dopravu. Patřila k nejrychlejším v zemi a pára dokázala dostat ze stroje rychlost až 160 kilometrů v hodině. Návštěvníci měli možnost svézt se z přerovského nádraží do okolních stanic parními, motorovými či elektrickými vlaky, postavit se na místo strojvedoucího nebo se na výstavě dozvědět o vývoji železniční techniky. Výstavu lokomotiv a dalších kolejových vozidel a jízdy historických vlaků pořádali i železničáři v Olomouci.

Ze sportu:

Výsledky 7. kola první fotbalové ligy: Teplice - Hradec Králové 4:3, Brno - Ostrava 1:1, Synot - Jablonec 0:0, Blšany - Drnovice 1:3, Sparta Praha - Žižkov 2:0, Liberec - Olomouc 3:3 a Opava - Příbram 1:2. Utkání Bohemians - Slavia Praha se hraje v pondělí. V Tabulce vede Sparta, před Bohemians a Slavii. Poslední je Opava.

Výsledky 3. kola extraligy ledního hokeje: Havířov - Sparta Praha 2:3 po prodloužení, Plzeň - Třinec 6:8, Vsetín - Znojmo 5:2, Kladno - Karlovy Vary 6:2, Pardubice - České Budějovice 5:2, Litvínov - Zlín 3:4 a Slavia Praha - Vítkovice 2:1 po prodloužení. Hokejisté Sparty figurují s osmi body v čele tabulky. Na druhém místě je trochu překvapivě Kladno. Na opačném pólu tabulky je bez zisku bodu Znojmo.

Velmi dobře si vedl český jezdec Tomáš Enge ve svém nedělním premiérovém startu ve formuli 1 na Velké ceně Itálie v Monze. Český pilot, který zastoupil v monopostu stáje Prost zraněného Brazilce Luciana Burtiho, dokončil závod na dvanáctém místě.

Čeští volejbalisté prohráli v utkání o třetí místo na mistrovství Evropy v Ostravě s celkem Ruska 2:3. Domácí výběr tak obhájil své umístění z předloňského šampionátu ve Vídni a konečná čtvrtá pozice mu zajistila přímý postup na příští ME 2003 v Německu.

České basketbalistky vybojovaly ve třetím utkání na mistrovství Evropy ve francouzském Gravelines první vítězství. Po vyrovnaném průběhu vyhrály nad Maďarskem 57:55 po prodloužení. Po dnu volna se svěřenkyně trenéra Jana Bobrovského v úterý utkají s Řeckem, které dosud nevyhrálo.

Házenkáři Frýdku-Místku postoupili do 2. kola Poháru EHF. V odvetě podruhé porazili gruzínský celek Ševardeni Tbilisi, tentokrát 29:21, a celkově zvítězili propastným rozdílem 22 branek. V druhém kole narazí český vicemistr na ruské Dynamo Astrachaň.

Český tenista Jan Vacek vyhrál poprvé v kariéře turnaj ATP. Ve finále v brazilském Salvadoru zvítězil pětadvacetiletý rodák z Prahy nad pátým nasazeným Fernandem Meligenim 2:6, 7:6 (7:2) a 6:3. Vacek, který dosud hrál většinou challengery a před turnajem v Salvadoru vyhrál na okruhu ATP jediný zápas, si připsal prémii 54.000 dolarů. V pondělí se posune ve světovém žebříčku poprvé v životě do první stovky.

Krátce o pondělním počasí v České republice:

Oblačno až zataženo, občas déšť nebo přeháňky. V nejvyšších horských polohách ojediněle i srážky smíšené. Teploty 10 až 14 stupňů Celsia.