Zprávy Radia Praha

Premiér Zeman: Vláda je odhodlána rychle a účinně pomoci spojencům

Vláda ČR je ochotna poskytnout v boji proti terorismu jakoukoli podporu. Po jednání kabinetu to prohlásil premiér Miloš Zeman s tím, že v žádném případě nejde o gesto solidarity, ale snahu pomoci tam, kde budou spojenci potřebovat. Vládní kabinet proto rozhodl o připravě opatření proti lidem, kteří veřejně schvalují terorismus nebo mu veřejně vyjadřují podporu. Po vyslechnutí zprávy ministra zahraničí Jana Kavana o aktuální situaci v souvislosti s útoky teroristů ve Spojených státech uložila vláda ministrům vnitra a spravedlnosti Stanislavu Grossovi a Jaroslavu Burešovi uložila, aby navrhli opatření v rámci platných zákonů. Jako případ schvalování či podpory terorismu mluvčí uvedl skandování podpory Talibanu při veřejné akci, například při fotbalovém zápase.

Veřejně útok teroristů ve Spojených státech podpořil například předseda extremistického Národně sociálního hnutí Jan Kopal. Na víkendové demonstraci v Mostě řekl, že "země, která v minulosti v podstatě podporovala mezinárodní terorismus a účastnila se například vraždění civilního obyvatelstva v Jugoslávii, si nic jiného než takový útok nezaslouží". Někteří právníci soudí, že se dopustil trestného činu podpory a propagace hnutí směřujících k potlačení práv a svobod občanů. Národně sociální blok patří ke krajně pravicovým organizacím působícím v České republice. Jeho středočeský lídr Vladimír Skoupý je znám popíráním holocaustu. Za své výroky byl trestně stíhán.

Počet Čechů, kteří se dosud neozvali z USA, klesl na 66

Počet českých občanů, kteří se po teroristickém útoku dosud ze Spojených států neozvali svým blízkým, klesl do nynějška na 66. ČTK to řekl ředitel konzulárního odboru ministerstva zahraničí Ivan Záleský. Záleský sice varoval před předčasným optimismem, upozornil ale, že počet pohřešovaných českých občanů výrazně klesl od neděle, kdy rodinám a příbuzným chyběly údaje o 136 jejich blízkých v USA. "Všechny indicie směřují k tomu, že ten počet by už skutečně neměl narůstat, ale nadále pouze klesat," řekl Záleský. Doplnil, že dosud se z USA přihlásilo 204 českých občanů.

Lidé, kteří své blízké pohřešují, mohou volat na tři linky: horkou bezplatnou 0800 200 000 a krizová čísla ministerstva zahraničí 2418 2551 a 2418 2740. Z lidí, kteří se na ministerstvo obrátili o pomoc při pátrání, se už více než 150 podařilo s jejich blízkými spojit.

Na konto Českého centra v New Yorku přišly první tisíce korun

První tisíce korun přišly na konto Českého centra v New Yorku. Dárci z ČR tak chtějí přispět na obnovu teroristickým činem zničeného města. Konto s číslem 119988773/0300 založilo centrum ve spolupráci s Občanskou iniciativou pro Evropskou unii v pátek u Československé obchodní banky. Podle ředitele newyorského centra Přemysla Pely sbírka sice nevyváží ztráty na lidských životech, má být ale gestem pomoci demokratické zemi. Výtěžek z této sbírky, která má trvat zhruba tři roky, předá České centrum starostovi New Yorku Rudolphu Giulianimu. První část by měl obdržet už počátkem listopadu.

Premiér Zeman se sešel s americkým velvyslancem Stapletonem

Rudou růži s černou stuhou položil v pondělí mezi ostatní svíčky a květiny od českých občanů před budovu amerického velvyslanectví v Praze premiér Miloš Zeman. Poté sešel i s americkým velvyslancem v ČR Craigem Stapletonem. Ten po jednání novinářům řekl, že premiér Zeman, který byl minulý týden nemocen, přišel Spojeným státům vyjádřit podporu a solidaritu české vlády. "Česká republika se jasně vyjádřila, že až najdeme viníky poskytnou nám plné partnerství a podporu," poznamenal Craig Stapleton. S premiérem hovořil velvyslanec i o konkrétních nabídkách pomoci z české strany. "Od středy jsme nenalezli v troskách žádné živé. A místa neštěstí v New Yorku a Washingtonu jsou velmi malá," upozornil Stapleton novináře. Česká republika nabídla po neštěstí Spojeným státům záchranný tým, tato nabídka ovšem zůstala nevyužita.

Česká republika stejně jako ostatní státy NATO vyjádřila po teroristických útocích Spojeným státům plnou podporu. Je také ochotna v případě, že bude viníkem nějaký stát, k vojenské pomoci podle pátého článku Washingtonské smlouvy o společné obraně členských států NATO.

Premiér Zeman byl v pátek propuštěn po pětidenní léčbě na urologické klinice Všeobecné fakultní nemocnice. Ledvinovou koliku mu způsobilo tělísko organického původu velikosti fazole.

Ministr Gross: Na území ČR nejsou žádné zdroje botulotoxinu a antraxu

Na území ČR nejsou podle ministra vnitra Stanislava Grosse žádné legální ani nelegální zdroje antraxu a zneužitelné koncentrace botulotoxinu. Ministr Gross to prohlásil po jednání meziresortního krizového štábu v reakci na údajné zjištění britských médií, že si teroristé zakoupili nebezpečné látky právě v ČR. V minulosti se podle něj vyskytovaly tyto materiály ve dvou armádních institucích a některých civilních laboratořích, měly ale být zničeny. Krizový štáb nyní prověří, zda se tyto nebezpečné bakterie v ČR skutečně nenacházejí. Na případu už podle Grosse pracují dva specializované týmy. Jeden prověřuje vojenské laboratoře, druhý pak civilní zařízení.

Podle ministerstva průmyslu a obchodu nejsou známy vlastnické podíly bin Ládina v českých firmách

Vlastnické podíly Usámy bin Ládina, který je hlavním podezřelým z teroristického útoku na USA, v českých firmách nejsou známy. Jak v pondělí sdělilo ČTK ministerstvo průmyslu a obchodu, současný talibanský režim nebyl Českou republikou diplomaticky uznán a nejsou s ním přímé kontakty v obchodní a ekonomické oblasti. Přímé vztahy s Afghánistánem, kde se má Ládin ukrývat, byly přerušeny v roce 1992. "Na základě embarga OSN a zákona o opatřeních ve vztahu k afgánskému hnutí Talibán a s ním souvisejících nařízeních vlády je tak v ČR realizováno embargo na spolupráci s Afghánistánem," zdůraznilo MPO. S tím, že embargo se týká vývozu zbraní, vojenského materiálu a chemikálií pro výrobu drog, finanční spolupráce či letecké dopravy. Dodávky zboží, které neuvádí tyto seznamy, jsou povoleny, MPO je však zásadně nedoporučuje.

Afghánistán má ČR za dodávky z 80. a počátku 90. let zaplatit v rámci clearingového ujednání do roku 2002 zhruba 52 miliónů dolarů. Šlo hlavně o dodávky cementáren, zařízení pro uhelné doly, konzervárnu, olejárnu a trolejbusovou linku. "Saldo na clearingovém účtu tak může dosáhnout až 73 miliónů clearingových dolarů," upozornilo MPO.

Podle ministerstva průmyslu a obchodu může vývoz do Pákistánu končit v omezené míře v Afghánistánu

České zboží vyvezené do Pákistánu může v omezené míře skončit v sousedním Afghánistánu, kde se údajně ukrývá Usáma bin Ládin, hlavní podezřelý z teroristického úroku na USA. "Přímé obchodní kontakty s Afghánistánem nejsou prakticky žádné, v omezené míře jsou prostřednictvím afghánských firem v Pákistánu v Péšaváru nebo v jiných zemích," sdělilo v pondělí ČTK ministerstvo průmyslu a obchodu.

Český vývoz do Pákistánu letos za sedm měsíců meziročně vzrostl o více než polovinu na 230 miliónů korun proti necelým 146 miliónům Kč v lednu až červenci 2000. Dovoz se zvýšil o osm procent na 323 miliónů Kč, z čehož pro ČR vyplynul obchodní deficit bezmála 100 miliónů Kč.

Ministr Tvrdík se omluvil brněnské firmě Zetor

Ministr obrany Jaroslav Tvrdík se v pondělí omluvil brněnské firmě Zetor za to, že ji v nedělním diskusním pořadu Televize Prima uvedl jako příklad firmy, s jejímiž výrobky obchodují organizace napojené na nejhledanějšího teroristu světa Usámu bin Ládina. Tvrdík tak po jednání meziresortního krizového štábu reagoval na výzvu odborářů ze Zetoru, aby zvážil své setrvání ve funkci. Dodal, že se hodlá sejít s ředitelem Zetoru, aby mu vše vysvětlil.

Jednotka chemiků je připravena zajistit bezpečnost ČR

Elitní jednotka chemické ochrany v Liberci, která je součástí roty okamžité reakce NATO, dostala za úkol být připravena k zajišťování bezpečnosti České republiky. Jak řekl novinářům velitel roty Jiří Gajdoš, v případě potřeby musí být rota do 180 minut v posádce připravena k přesunu. Podle něj se rota současně připravuje k účasti na cvičení NATO v Turecku a je také připravena je plnit i případné mírové úkoly. "Cvičení je plánováno dlouhodobě, stačí však jediné slovo a bude zrušeno," uvedl Gajdoš. Podle něj se ho v souvislosti s událostmi USA nezúčastní američtí a dánští vojáci. Z liberecké roty má odjet již ve středu na třítýdenní cvičení do Turecka 27 vojáků.

Policie nevylučuje, že se v ČR zvýší počet běženců z Afghánistánu

Policie ČR nevylučuje, že po případných vojenských operacích v Afghánistánu, kde se údajně skrývá terorista Usáma bin Ládin, přibude na česko-slovenské hranici afghánských běženců. Podle policejní mluvčí Dagmar Bartoníkové například letos policie zadržela na jihomoravské hranici se Slovenskem 89 Afghánců. Na předních příčkách v počtu zadržených běženců figurují mnoho let. Z vlasti podle svých slov odcházejí nejen kvůli ekonomickým ale i politickým důvodům. Z policejních statistik vyplývá, že letos bylo na jihomoravské česko-slovenské hranici zadrženo 930 běženců, mimo jiné 101 Číňanů, 61 Turků a 50 Iránců.

ČSA: Všichni pasažéři z New Yorku přiletí nejpozději v úterý

Nejpozději v úterý ráno by měl z New Yorku do Prahy přiletět i zbytek cestujících, kteří v USA ještě čekají na odlet po úterním přerušení leteckého provozu způsobeném teroristickými útoky. ČTK to řekl mluvčí ČSA Daniel Plovajko. První letoun ČSA z USA po úterním přerušení přistál v Praze Ruzyni v neděli. Aerolinie provoz mezi Prahou a New Yorkem obnovily v sobotu, kdy se čtyřhodinovým zpožděním odletělo přes Atlantik první letadlo. ČSA již otevřely standardní prodej letenek a rezervace pro lety do New Yorku. V souvislosti s přerušením provozu a klesajícím zájmem cestujících čekají růst nákladů o milióny Kč.

Vláda schválila konečný návrh rozpočtu s deficitem 52,2 mld. Kč

Vládní kabinet schválil konečný návrh státního rozpočtu na příští rok, který počítá s deficitem 52,2 miliardy korun, příjmy 700 miliard a výdaji 752,2 miliardy včetně ztráty Konsolidační banky. Na pondělní tiskové konferenci to řekl ministr financí Jiří Rusnok. Kabinet návrh odešle do konce září k projednání Poslanecké sněmovně. Schválení konečné verze již bylo pouze formální záležitostí. Na předminulém zasedání vláda rozhodla, že dodatečné čtyři miliardy korun potřebné na valorizaci důchodů půjdou z příjmů z privatizace. Prostředky plynoucí do rozpočtu z Fondu národního majetku se tak zvýší na 27,2 miliardy korun, z čehož 25,2 miliardy půjde na úhradu deficitu důchodového účtu. Vláda do rozpočtových příjmů také zahrnula 20,2 miliardy korun z deblokace ruského dluhu. Právě použití privatizačních příjmů, zahrnutí nejistého výnosu z deblokace ruského dluhu a celkové nadhodnocení příjmů je nejčastějším terčem kritiky opozičních poslanců.

Z dalšího jednání vlády

Ve snaze dodržet slib daný Evropské unii vláda znovu prosazuje zrušení bezcelních obchodů do konce letošního roku. Kabinet schválil návrh novely zákona o spotřebních daních. Novela by měla zrušit ta ustanovení nynějšího zákona, která umožňují prodloužit fungování tzv. duty/tax free obchodů do roku 2003. Snahou vlády je, aby Poslanecká sněmovna novelu na podzim projednala a schválila ve zkráceném režimu. Právě poslanci však letos v červenci přijetím předchozí novely zákona činnost bezcelních obchodů prodloužili, a to navzdory opakovanému doporučení senátorů, aby prodejny mohly existovat pouze do konce letošního roku.

Ministři schválili ještě další dva návrhy novel daňových zákonů. Ty by však, pokud projdou parlamentem, měly nabýt účinnosti až vstupem České republiky do Evropské unie. Novela zákona o daních z příjmů má zajistit, aby daně podniky neodrazovaly od ekonomicky odůvodněných fúzí nebo rozdělení. Dividendy převáděné dceřinými společnostmi na mateřské by měly být nezdaněné a dividendy vyplácené mateřskými společnostmi akcionářům by měly být zdaněny běžným způsobem. V ČR je to nyní naopak. Daň z dividend je 15 procent. Cílem návrhu novely zákona o silniční dani je, aby vozidla registrovaná v členských zemích EU již na území ČR žádnou silniční daň neplatila. Silniční daň bude placena pouze ve státě registrace vozidla.

Ztížit dětem a mládeži přístup k alkoholu a tabáku chce česká vláda. Přijala proto návrh nového zákona o ochraně před škodami, které tyto i jiné návykové látky působí. Nový zákon počítá například se zákazem prodeje balení s méně než dvaceti cigaretami. Zákaz kouření by měl platit i na zastávkách veřejné silniční dopravy s čekárnami nebo přístřešky.

Týž den kabinet schválil i poslanecký návrh zákona o ochraně trhu, který počítá se zavedením registračních pokladen. Zákon by měl podle předkladatelů napomoci boji proti krácení daňových příjmů, zvýšit ochranu spotřebitele a omezit nelegální dovoz zboží. Zlepšení výběru daní sociální demokracie slíbila před minulými volbami do sněmovny voličům.

Vláda rovněž schválila návrh zákona o partnerském soužití osob stejného pohlaví. Cílem zákona je vytvořit takovou formu soužití lidí stejného pohlaví, která by v mnohém plnila podobnou úlohu jako manželství. Podle předlohy ministerstva spravedlnosti by se mělo partnerské soužití lišit od manželství například tím, že homosexuálům nebude dovoleno osvojování dětí. Zákon jim však má umožnit uzavírat partnerství před starostou, primátorem či jiným členem obecního zastupitelstva a po partnerovi například pobírat důchod.

Dále ministři rozhodli, že změní své původní usnesení o privatizaci likérky Jan Becher - Karlovarská Becherovka ze září 1997 a neprodá 59procentní podíl akcií firmy společnosti Salb. Akcie zůstanou až do dalšího rozhodnutí o způsobu privatizace v držení Fondu národního majetku.

Už čtvrtou verzi návrhu zákona o zbraních a střelivu schválila v pondělí vláda. Novinkou proti předchozím verzím je například povinné absolvování psychologického testu pro všechny žadatele o zbrojní průkaz. Stejně jako předchozí návrhy počítá i tento návrh s rozdělením zbraní do čtyř kategorií: na zbraně zakázané, zbraně podléhající povolení, zbraně podléhající ohlášení a takzvané ostatní zbraně," připomněl ministr vnitra.

ODS nepodpoří nerealistický státní rozpočet na rok 2002

Pokud nebude vládní rozpočet na rok 2002 pracovat s realistickými příjmy a s únosným deficitem, Občanská demokratická strana ho nehodlá v parlamentu podpořit. Novinářům to po jednání výkonné rady ODS v Plzni řekl Petr Nečas. Zdůraznil, že ODS si nepřeje rozpočtové provizorium, nicméně nereálný rozpočet pro rok, v němž ponesou odpovědnost dvě vlády, nepodpoří. Připomněl tak, že v příštím roce se budou konat parlamentní volby.

Premiér Zeman: Nepodpoří-li ODS rozpočet, poruší opoziční smlouvu

Nepodpoří-li poslanci Občanské demokratické strany návrh státního rozpočtu na rok 2002, který dnes schválila vláda, poruší podle premiéra Miloše Zemana opoziční smlouvu. "Já osobně bych považoval neschválení státního rozpočtu s takto navrženým schodkem za porušení platné podepsané dohody," řekl Zeman na tiskové konferenci po zasedání kabinetu. Součástí smluv s ODS byl dodatek ke státnímu rozpočtu, kterým ODS podmiňuje souhlas s deficitem státního rozpočtu při dosavadní metodice ve výši deseti miliard korun. Splnit tento závazek nebylo pro vládu lehké. Aby dosáhla tohoto deficitu, musela snížit objem rozpočtových kapitol ministerstev průmyslu a obchodu, zemědělství, pro místní rozvoj a dalších. "Není to hra s čísly," poznamenal Zeman k výtce ODS, že jsou rozpočtové příjmy nereálné.

ČSÚ: Při optimistickém vývoji ve světě ČR letos poroste o 3,5 procenta

Za předpokladu optimistického vývoje světové ekonomiky po úterních tragických událostech v USA by česká ekonomika měla růst v letošním roce zhruba o 3,5 procenta. I ve druhém pololetí letošního roku zřejmě zůstanou tahouny růstu HDP v ČR investice následované spotřebou domácností. Vyplývá to z nové makroekonomické analýzy Českého statistického úřadu.

MF zvýšilo odhad letošního růstu HDP na 3,7 z 3,6 procenta

Ministerstvo financí zvýšilo prognózu růstu hrubého domácího produktu v letošním roce na 3,7 z 3,6 procenta. Pro příští rok zůstává původní odhad zachován a ekonomika by měla růst tempem 3,8 procenta. Na pondělní tiskové konferenci to řekl ministr financí Jiří Rusnok.

Ministerstvo financí: Částečný nález arbitráže se CME podepsali jen dva rozhodci

Rozhodčí nález stockholmského arbitrážního tribunálu ve sporu společnosti CME proti České republice obsahuje podle pondělního stanoviska ministerstva financí několik neobvyklých a sporných skutečností. Nález, který je označen jako částečný a údajně jej podepsali pouze dva ze tří rozhodců, shledává Českou republiku odpovědnou za různá porušení dvoustranné dohody o vzájemné ochraně a podpoře investic mezi ČR a Nizozemskem. Jeden z rozhodců tribunálu Jaroslav Hándl odmítl nález podepsat. Příčiny, proč je podle něho nález nesprávný po právní a procesní stránce, uvedl ve svém nesouhlasném stanovisku. Rovněž zmínil některá jednání předsedy arbitrážního tribunálu, která by mohla být považována za vážná pochybení. To by mohlo způsobit, že rozhodčí nález není platný.

Obsluha Temelína obnovila po 13 hodinách řízenou štěpnou reakci

Obsluha Temelína znovu obnovila zhruba 13 hodin po odstavení reaktoru řízenou štěpnou reakci. Příčinou pondělní odstávky bylo dočasné snížení tlaku oleje v turbonapájecích čerpadlech při jednom z testů. Podle mluvčího elektrárny Milana Nebesáře dosáhl reaktor kolem 17-ti hodin 30-ti minut minimálního stabilizovaného kontrolovaného stavu. To znamená, že výkon převýšil dvě procenta. Provozní personál nyní výkon dále zvyšuje na 30 procent. Na této úrovni provede další testy. Turbosoustrojí ale k rozvodné síti přifázuje podle Nebesáře až v úterý.

Program Culture 2000 nabízí podporu i českým projektům

Na podporu mezinárodních projektů v oblasti kultury a umění vyhlásily Evropský parlament a Rada Evropské unie grantový program Culture 2000. Cílem je navázání spolupráce mezi umělci a kulturními organizacemi, což má podnítit pětiletý rozpočet ve výši 167 miliónů eur (zhruba 5,7 miliardy korun). Jak řekla ČTK Helena Kozlová z české kanceláře tohoto programu, čerpat z nich mohou i české projekty, "Pro následující léta byly jako hlavní oblasti vyhlášeny výtvarné umění, scénická umění a kulturní dědictví. V členských státech Evropské unie i v dalších zemích podporuje komise roční projekty za účasti alespoň tří zemí nebo dvouleté až tříleté projekty, jichž se zúčastní nejméně pět zemí," uvedla Kozlová. Podle ní zažádali v Bruselu o podporu na letošek například pořadatelé festivalu Tanec Praha a v oblasti kulturního dědictví Český Krumlov. V kategorii víceletých projektů podaly žádosti Národní divadlo Praha a pražská Akademie múzických umění. Výsledky výběrového řízení budou zveřejněny v říjnu.

Lékaři propustí Oldřicha Kaisera v úterý do domácího ošetřování

Herce Oldřicha Kaisra, který se před deseti dny v Liberci po těžké autohavárii podrobil operaci páteře, propustí v úterý ráno lékaři do domácího ošetřování. Původně lékaři předpokládali, že herec zůstane v jejich péči nejméně měsíc. Kaiser se ale zotavil po operaci tak rychle, že mohl jít domu již v závěru minulého týdne. Na svou vlastní žádost ale v nemocnici zůstal ještě přes víkend.

V Muzeu Kampa bude od úterý přístupná první výstava

První expozici připravilo pro své návštěvníky Muzeum Kampa, které vzniká v bývalých Sovových mlýnech na břehu Vltavy. První umělkyní, která v části muzea od úterý představí své dílo, je výtvarnice původem z bývalé Jugoslávie Jagoda Buičová. Výstava, nazvaná "Tkané objekty", zahrnuje monumentální tapisérie, které letos mohli spatřit návštěvníci benátského bienále, nejstarší evropské přehlídky výtvarného umění. Do všech prostor muzea se mohou lidé podívat při dnech otevřených dveří 28. a 29. září.

Přestavbu bývalých mlýnů však provázejí četné spory Mládkové s památkáři magistrátu i ministerstva kultury. Centrem zájmu veřejnosti se objekt stal poté, co památkáři začali upozorňovat na skleněnou krychli, která má vyrůst na střeše. Podle památkářů tento prvek na budově stojící těsně u vody bude rušit pražské panorama. Ministr kultury Pavel Dostál však skleněný prvek povolil.

Sport

Nejlepšími českými fotbalisty šestého kola německé bundesligy se stali útočníci Jan Koller z Borussie Dortmund a Vratislav Lokvenc z Kaiserslauternu. Koller si vysloužil dobrou známku i přesto, že jeho tým prohrál se Schalke 0:1. Naopak Lokvenc pomohl přihrávkou Kaiserslauternu k výhře 2:0 v Norimberku. Odborníkům z časopisu Kicker se tentokrát nelíbil Kollerův spoluhráč z Dortmundu Tomáš Rosický.

Český reprezentant Jan Bártl vyhrál v Berlíně víkendové klání německé Super série nejsilnějších mužů v konkurenci borců z Německa, Rakouska a České republiky. Po prvním dnu soutěže, kdy absolvoval šest disciplín, byl Bártl druhý. V neděli však podal ve zbývajících čtyřech disciplínách bezchybný výkon a nakonec celkově porazil všech 13 soupeřů.

Na Novojičínsku na dvou místech řeky Odry vyhlášena pohotovost

Druhý povodňový stupeň, který znamená pohotovost, vyhlásili dnes vodohospodáři po vydatných nočních srážkách na řece Odře v Bartošovicích a Odrách na Novojičínsku. Dešť by však měl v celém Moravskoslezském kraji během dne ustávat a nejpozději v noci by se všechny hladiny měly vrátit do normálu, řekl dispečer povodí Odry Jaromír Jandl. Doplnil, že na Opavě v Karlovicích na Bruntálsku a Moravici v Brance u Opavy platí první povodňový stupeň, tedy stav bdělosti. Hladiny těchto řek ještě stále mírně stoupají. Podle předpovědi meteorologů by ve středu mělo pršet již jen ojediněle. Přívalové deště a bouřky postihly Moravskoslezský kraj už na přelomu července a srpna. Napáchaly značné škody nejen zemědělcům, ale i na obydlích.

Krátce o úterním počasí

Převážně zataženo s deštěm nebo přeháňkami. Teploty 9 až 13 stupňů Cel

Autor: Eva Petržílková
spustit audio