Zprávy Radia Praha

Pozornost se od Spojených států přenáší do Afghánistánu

Po více než týdnu od teroristického útoku na New York a Washigton se pozornost české politické a diplomatické scény, stejně jako celého světa, soustředí více na území údajného úkrytu strůjců katastrofy v Afghánistánu, než na místo neštěstí. Ministerstvo zahraničí omezilo horké linky pro hledání lidí, kteří se od minulého úterka neozvali ze Spojených států do vlasti. Důrazně naopak žádá, aby se mu ozývali lidé žijící v Afghánistánu a Pákistánu. Tyto země by totiž měli opustit.

Spekulace o tom, že se teroristé pokusili získat v Česku biologické zbraně, vyvrátili ve středu šéfové tajných služeb na neveřejném jednání sněmovního výboru pro obranu a bezpečnost s ministrem obrany Jaroslavem Tvrdíkem. Nepotvrdilo se ani to, že by organizace napojené na teroristy obchodovaly s českými výrobky. "Neexistují žádné důvody domnívat se, že by některé teroristické organizace získaly nebo se pokoušely získat některé biologické materiály využitelné pro válečné nebo teroristické účely. A může se prakticky stoprocentně vyloučit, že by byly získány z nějakých armádních zařízení," řekl předseda výboru Petr Nečas.

Informace o tom, že mezinárodní teroristé mohli v Česku získat smrtelné jedy vhodné pro výrobu biologických zbraní, se poprvé objevily na konci minulého týdne. Odborník na islámský terorismus Simon Reeve napsal v nedělním vydání britského deníku The Mail on Sunday, že členové teroristické organizace Al-Kajdá Usámy bin Ládina operující z Albánie si v nejmenované laboratoři v ČR obstarali botulotoxin a antrax./

Ministr obrany Tvrdík soudí, že obchodní embargo na některé země, jež mohou čelit podezření z podpory terorismu, by mohlo stát Česko miliardy korun. V rozhovoru s novináři označil za pravděpodobné, že stát může přijít řádově o miliardy korun, bude-li embargo vyhlášeno na obchod se státy obviněnými z podpory terorismu a s firmami, které mohou být z mezinárodního hlediska problémové. Mezi země, které jsou dlouhodobě řazeny mezi státy podporující terorismus, patří Afghánistán, Irák, Írán, Libye, Súdán a Sýrie. Tyto státy udržovaly čilé obchodní styky s komunistickým režimem bývalého Československa. Pro většinu z nich ale platí, že obchod se současnou ČR je minimální. Obchodu brání mezinárodní embargo (v případě Afghánistánu), mnohé patří k největším dlužníkům ČR, například Sýrie, Súdán, Irák a Libye.

Z USA se dosud svým příbuzným a známým po teroristickém útoku z minulého týdne neozvalo 58 lidí. Ministerstvo zahraničí, které zřídilo pro jejich hledání zvláštní linky, však předpokládá, že dvě třetiny z postrádaných žijí mimo teroristy napadená města New York a Washington. Protože poslední tři noci nikdo tyto linky nevyužil, budou od středy fungovat pouze od 08:00 do 20:00.

Z Prahy odletěl ve středu do USA jediný spoj. Letadlo Českých aerolinií na newyorské letiště JFK odstartovalo s 20minutovým zpožděním, které zavinilo čekání na povolení ke startu. Letadla ČSA nelétají v posledních dnech zcela zaplněná a podle mluvčího společnoszi se na palubu dostanou i cestující, kteří mají letenky na některý dřívější let po uzavření vzdušného prostoru USA.

ČR navrhla EU propojení situačních center kvůli výměně informací

Propojení situačních center v České republice s obdobnými pracovišti v Evropské unii s cílem usnadnit výměnu citlivých informací navrhl v Bruselu vysokým úředníkům EU náměstek ministra obrany Štefan Füle. Z reakcí nabyl dojmu, že nápad byl dobře přijat a bude se na něm pracovat. "Vyměníme si kontakty na situační centra. Smyslem je dosáhnout stavu, kdy každá země přispěje vlastním dílkem do mozaiky, která pak vytvoří celkový obraz o teroristických skupinách," řekl po setkání se šéfem útvaru pro plánování politiky a včasné varování v Radě EU Christophem Heusgenem, předsedou Vojenského výboru EU Gustavem Hagglundem a velvyslanci několika členských zemí. Situační centra jsou v podstatě sekretariáty krizových štábů na různých ústředních orgánech státní správy, které se zabývají sběrem, zpracováním a vyhodnocováním informací. Propojení těchto center v ministerstvech vnitra, obrany a zahraničí v minulých dnech v ČR se podle Füleho velmi osvědčilo.

Jiří Kolář: Policie do 14 dnů očekává vlnu uprchlíků z Afghánistánu

Policie předpokládá, že během dvou týdnů by do České republiky mohla dorazit vlna uprchlíků, kteří nyní kvůli hrozící odvetě za teroristické útoky na USA opouštějí Afghánistán. Ve středečním pořadu české redakce rozhlasové stanice BBC to prohlásil policejní prezident Jiří Kolář. Uvedl, že policie se na příliv běženců chystá a bude schopna případný nápor zvládnout. "Udělali jsme kroky k tomu, aby se kapacita azylových zařízeních uvolnila," řekl. Všechna azylová střediska jsou nyní zaplněna asi z 80 procent, dodal. Azylový režim totiž umožňuje žadatelům pobývat i mimo zařízení, která jsou určena především lidem bez jakýchkoliv prostředků a zázemí. Policejní ředitel předpokládá, že narychlo se také mohou zprovoznit další zařízení, která měla začít fungovat až příští rok. Tím by se mohl počet míst v azylových centrech zvýšit asi o jeden tisíc, upřesnil.

Afghánci figurují na šestém až sedmém místě v pořadí příslušníků národností, kteří nejčastěji nelegálně překračují české hranice, řekl Kolář. Značný počet je také afghánských žadatelů o azyl. V azylových zařízeních nyní pobývá 53 dospělých Afghánců, kteří žádají v ČR o azyl; celkem je jich asi 120.

V České republice žijí trvale asi tři stovky Afghánců. Podle předsedy Česko-afghánské kulturní společnosti Jiřího Bečky přijela většina z nich do někdejšího Československa studovat, mnozí si zde pak založili rodiny a natrvalo se usadili. Členové společnosti odsuzují praktiky vládnoucího militantního hnutí Talibán, uvedl Bečka. Talibán odmítá vydat teroristu Usámu bin Ládina, podezřelého z teroristických útoků proti USA, a Afghánistán kvůli tomu stojí na pokraji války. V této souvislosti ministerstvo zahraničí opět vyzvalo české občany, aby opustili Afghánistán i část Pákistánu. V Pákistánu zatím zůstávají čeští diplomaté, jeden v Karáčí a dva v Islámábádu. Ve složité situaci pomáhají opustit zemi i občanům Slovenska.

Ministr Gross nechtěl sdělit, jaké poznatky má ČR o teroristovi Attovi

Ministr vnitra Stanislav Gross (ČSSD) nechtěl ve středu sdělit, zda a jaké poznatky mají české bezpečnostní složky o Muhammadu Attovi. Třiatřicetiletý muž při teroristickém útoku na cíle v USA narazil dopravním letounem do jednoho ze dvou mrakodrapů newyorského Světového obchodního centra. Podle středečních Lidových novin cestoval Atta loni z Německa do USA přes Česko. Gross v souvislosti s objasňováním okolností atentátů na cíle v USA řekl, že by považoval za předčasné sdělovat nějaké konkrétní údaje.

Lidové noviny napsaly, že Atta se do USA dostal z Prahy. Několik let studoval v Německu. Loni v květnu získal v Berlíně víza do USA. Za necelé dva týdny odletěl pravidelnou linkou Českých aerolinií z Prahy do New Jersey. Proč si Atta zvolil právě Prahu, zatím není jasné. Atta působil především v Hamburku, kde studoval urbanismus, zároveň však byl jedním z klíčových členů tamní islámské teroristické buňky.

Elitní chemická jednotka zahájila přesun techniky do Turecka

Elitní jednotka chemické ochrany v Liberci, která je součástí roty okamžité reakce NATO, zahájila ve středu přesun vojenské techniky na říjnové cvičení NATO do Turecka. "Výzbroj zaplní několik vagónů," řekl ČTK zástupce velitele roty Martin Odrážka. Zakonzervované vybavení podle něj poputuje nejprve do německého Cuxhavenu, kde se nalodí a během deseti dnů obepluje celou Evropu. V souvislosti v teroristickým útokem proti USA podle něj dosud nikdo nevydal rozkaz ke zrušení cvičení. Z liberecké roty se zúčastní cvičení 27 vojáků. Účast na cvičení přijde armádu na 2,1 miliónu korun.

Maďarský prezidentský pár uvítán na Hradě vojenskými poctami

Vojenské pocty ve středu na prvním nádvoří Pražského hradu uvítaly maďarského prezidenta Ference Mádla, jenž tak zahájil dvoudenní oficiální návštěvu České republiky. Maďarský prezident se v Praze nejdříve sešel se svým českým protějškem Václavem Havlem. Oba po jednání uvedli, že teroristický útok na USA z minulého úterý posílí integraci demokratických zemí Evropy i transatlantické vztahy. Havel také řekl, že není důvod domnívat se, že by tato tragická událost zpomalila nadcházející rozšíření NATO a Evropské unie. "Tato velká katastrofa bude demokratické země spíš sbližovat a vyzývat k integraci svých sil proti hrozbám, které se týkají jich všech," řekl Havel na tiskové konferenci. Podle Mádla dojde k posílení soudržnosti v rámci EU, NATO i transatlantického spojenectví. "Také bude větší soudržnost ze strany zemí, které chtějí být součástí těchto struktur," míní maďarský prezident. Prezident Václav Havel také řekl, že teroristický útok by mohl urychlit nebo významně ovlivnit transformaci Severoatlantické aliance i armád jejích nových členů.

Komisař Verheugen se před Rakušany opět zastal Temelína

Odstavení Temelína není dostupný cíl a rakouská strana by se měla tohoto maximalistického požadavku zříci. Realističtější by bylo usilovat o co nejlepší výsledek procesu z Melku, tedy o co nejvyšší úroveň bezpečnosti české jaderné elektrárny. Řekl to skupině hornorakouských politiků v čele s hejtmanem Josefem Pühringerem člen Evropské komise Günter Verheugen. Podle mluvčího Jeana-Christopha Filoriho však Rakušany nepřesvědčil. "Obě strany trvaly na svých stanoviscích. Ke sblížení názorů nedošlo," uvedl Filori, který debatu popsal jako "velmi živou". Rakouští hosté hájili stanovisko, které nedávno schválil Evropský parlament a podle něhož by měla Evropská komise uspořádat konferenci o odstavení Temelína a jeho financování. Verheugen už minulý týden v Bruselu tento požadavek odmítl s tím, že nelze dělat konferenci o české elektrárně, když o ni vláda České republiky nestojí. Vyslovil se naopak pro ukončení jednání mezi ČR a Rakouskem za přispění Evropské komise, které bylo zahájeno v prosinci podpisem dohody z Melku.

Temelín opět odstaven

Nestabilita otáček turbogenerátoru při poslední dynamické zkoušce způsobila v noci na čtvrtek odstavení prvního bloku jihočeské jaderné elektrárny Temelín. Blok se nacházel ve fázi energetického spouštění s výkonem reaktoru do 55 procent. Pracovníci elektrárny již analyzovali tento stav a zahájili přípravu na opětné zahájení štěpné reakce. "Řízená štěpná reakce bude obnovena po poledni a zřejmě ještě v noci poslední zkoušku zopakujeme. Tou je ostrovní provoz, při němž je blok odpojen od vnější energetické sítě a jeho výkon je snížen pouze na úroveň vlastní spotřeby, která je 70 megawattů," řekl ČTK mluvčí elektrárny Milan Nebesář.

Premiér Zeman: ČR zváží odvolání proti výsledku arbitráže ve Švédsku

Česká republika zváží, zda by se mohla odvolat proti výsledkům arbitrážního řízení ve sporu ČR proti společnosti CME amerického investora Ronalda Laudera, které se uskutečnilo v závěru minulého týdne ve Stockholmu. Řekl to ve středu v jihopolských Katovicích český premiér Miloš Zeman. Výsledek stockholmského řízení dopadl pro ČR negativně, přestože necelé dva týdny předtím rozhodl londýnský soud ve stejné věci, se stejnou žalobou i obhajobou zcela opačně, poznamenal premiér.

Mezinárodní arbitrážní tribunál ve Stockholmu rozhodl koncem minulého týdne ve prospěch společnosti CME, když uznal za prokázané porušení dohody o ochraně investic mezi Nizozemskem a Českou republikou. O výši náhrady není zatím rozhodnuto. V další fázi arbitrážního řízení hodlá CME prokázat, že postup ČR jí za období, po které bylo nutno přerušit provoz České nezávislé televizní společnosti (ČNTS), servisní organizace TV Nova, způsobil škody přesahující včetně úroků 500 miliónů dolarů. Rozhodčí tribunál, který v Londýně projednával obdobnou žalobu amerického podnikatele Ronalda Laudera proti České republice kvůli investici do TV Nova, 4. září naopak jednomyslně zamítl všechny nároky na náhradu škody, které byly Lauderem proti České republice uplatněny.

Sněmovna podporuje zákon zpřísňující podmínky pro žadatele o azyl

Poslanecká sněmovna postoupila do závěrečného čtení vládní předlohu, která má cizincům zabránit v tom, aby zneužívali azyl v České republice k nelegální migraci do dalších zemí. Zákon má také omezit možnosti pro zaměstnávání těchto lidí. O definitivní podobě předlohy rozhodne sněmovna v pátek. Ministr vnitra Stanislav Gross (ČSSD), který předlohu před poslanci obhajoval, prohlásil, že smyslem předlohy je urychlit azylové řízení a minimalizovat zneužívání azylové procedury. Předloha má podle něj změnit několik zákonů. Jednou ze změn má být například i to, že rodné číslo by mohli dostat jen lidé, kterým byl azyl již udělen. Žadatelé by také nemohli získat povolení k zaměstnání jeden rok po začátku řízení, při němž se rozhoduje, zda azyl dostanou. Podle předlohy by bylo možné už v tranzitních prostorech letišť posuzovat rychlejším způsobem důvody žadatelů o azyl. Předloha by také měla rozšířit důvody pro odmítnutí žádosti o azyl, nově definovat podmínky udělení a odnětí azylu v souvislosti se slučováním rodin a zpřesnit podmínky pro udělení a odnětí zvláštního humanitárního azylu. Gross uvedl, že od října roku 2000 se počet žadatelů o azyl v ČR výrazně zvýšil. Od října 2000 do října 2001 bylo podáno měsíčně 920 až 1230 žádostí. Letos ministerstvo očekává, že počet žadatelů o azyl přesáhne 20.000, prohlásil Gross. Doplnil, že letos zatím převažují žadatelé o azyl z Ukrajiny (2954), Moldavska (1737), Rumunska (1534), Vietnamu (976), Indie (914) a Gruzie (765).

Vláda připravuje opatření proti lidem, kteří veřejně schvalují terorismus

Opatření proti lidem, kteří veřejně schvalují terorismus nebo mu veřejně vyjadřují podporu, připravuje vláda. Ministrům vnitra a spravedlnosti Stanislavu Grossovi a Jaroslavu Burešovi uložila, aby navrhli opatření v rámci platných zákonů. Vláda tak reagovala na víkendové incidenty, při kterých skinheadi a příznivci ultrapravice oslavovali teroristický útok na USA. V reakci na aktivitu vlády požádal ministr spravedlnosti Bureš nejvyšší státní zástupkyni Marii Benešovou o svolání porady vedoucích pracovníků státního zastupitelství. Měla by s nimi projednat odpovídající jednotný přístup v pohledu na trestnou činnost osob, které veřejně schvalují nebo podporují terorismus. Jméno Usámy bin Ládina, který je s velkou pravděpodobností odpovědný za útok na USA, skandovali například do minuty ticha radikální fanoušci před sobotním fotbalovým utkáním pražské Sparty s Viktorií Žižkov. Letáky schvalující atentáty v USA se objevily minulý týden v Liberci a o víkendu v Českých Budějovicích. V noci na neděli rozkopali neznámí vandalové věnce, květiny a svíčky u památníku americké armády před karlovarským hotelem Thermal.

Svaz letců ČR: Nákup nadzvukových letadel pro Armádu ČR je nutný

Teroristické útoky na USA podle Svazu letců České republiky jasně ukázaly nutnost nákupu nadzvukových letounů pro českou armádu. Vedení svazu to uvádí v prohlášení k tragickým událostem 11. září v USA. Svaz letců ČR již loni podpořil vyzbrojení českých vzdušných sil nadzvukovými letouny. V prohlášení, které ČTK zaslal předseda svazu Stanislav Filip, připomíná, že ČR by byla proti obdobnému teroristickému útoku bez nadzvukových stíhacích letounů naprosto bezbranná. "Znovu tedy připomínáme, že je potřebné, aby naše armáda byla vyzbrojena nadzvukovými letouny a odpovídající technikou, máme-li být odpovědným a plnohodnotným členem Aliance a splnit ustanovení článku pět washingtonské dohody na úrovni odpovídající našim závazkům a možnostem," uvedli členové svazu.

Vláda vypsala tendr na dodávku 24 až 36 nových stíhaček, které nahradí dosluhující stroje sovětské výroby, v lednu. Nové stroje by spolu s bojovými letouny L-159 měly tvořit páteř českého letectva. Podle zástupce ČR při vrchním velení NATO v Evropě Leoše Lišky by události v USA mohly nákup nadzvukových letounů pro českou armádu urychlit.

V hlavním městě jsou úkryty pro zhruba 40 procent obyvatel

Praha má ochranné kryty pro zhruba 40 procent svých obyvatel. Republikový průměr přitom činí asi 15 procent. Informují o tom internetové noviny magistrátu. Spolu se Strahovským tunelem je v Praze přes 800 úkrytů, do nichž se vejde asi 163.000 lidí. Samostatný kryt tvoří ochranný systém metra s kapacitou pro 400.000 občanů. Tvoří jej především tunely a stanice podzemní dráhy a některé vestibuly. V případě znehodnocení zdrojů pitné vody, které zásobují Prahu, má společnost Pražské vodovody a kanalizace ve vodojemech rezervy na zhruba čtyři dny. Pokud by se nepodařilo do této doby dodávku pitné vody obnovit, obyvatelům by ji dodávaly cisterny, rozvážela by se i balená voda, uvedl magistrát.

Sněmovna přijala novelu zmírňující dopady zákona o kampeličkách

Zmírnit tvrdost zákona o družstevních záložnách a umožnit tak vyplacení odškodnění ze zajišťovacího fondu oprávněným dědicům je mimo jiné cílem poslanecké novely zákona o družstevních záložnách. Vyplacení odškodnění by mělo být umožněno i osobám, kterým zaniklo členství za trvání družstevní záložny. Předlohu ve středu ve zrychleném projednávání schválila Poslanecká sněmovna. Nyní ji musí ještě projednat Senát a podepsat prezident republiky. "Chtěli jsem především odstranit neúměrnou tvrdost a necitlivost zákona ke dvěma skupinám osob," prohlásil jeden z autorů předlohy poslanec ČSSD Antonín Macháček. Vysvětlil, že jde o lidi, kteří se nějakým způsob bezdůvodně ocitli mimo režim výplaty odškodnění ze zajišťovacího fondu družstevních záložen. "Z morálního hlediska se ale ještě v mnohem horší situaci ocitla druhá skupina osob, kterou jsou dědicové po zemřelých členech družstevního záložen," řekl Macháček. Pozůstalí se mnohdy totiž kvůli příliš tvrdému zákonu nedočkali v dědickém řízení výplaty odškodnění. "Je to velmi nemorální situace a to chceme napravit," podotkl poslanec. Zákon by měl nabýt účinnosti prvním dnem následujícího měsíce po dni vyhlášení.

Ministr Dostál obvinil Český helsinský výbor z poškození pověsti ČR

Ministr kultury Pavel Dostál obvinil Český helsinský výbor (ČHV) z toho, že při hodnoceních loňské úrovně náboženské svobody v Česku a návrhu nového zákona o církvích poškodil pověst ČR v zahraničí. "Zákon zachovává vysokou úroveň náboženských svobod," hájil Dostál předlohu při středečním druhém parlamentním čtení. O jejím konečném přijetí má sněmovna rozhodnout v pátek ráno. Návrh zákona má upravit vztah státu k náboženským subjektům. ČHV ale soudí, že zasahuje do lidských práv a svobod, porušuje zásadu rovnosti právních subjektů před zákonem a omezuje výkon svobody vyznání garantovaný v Listině základních práv a svobod. Ve své zprávě o stavu lidských práv v ČR v loňském roce ČHV uvedl, že současná právní úprava podporuje establishment zavedených velkých a vlivných církví a je obrácena proti novým duchovním směrům a malým náboženským společenstvím.

Fond dopravy dluží Českým drahám více než miliardu korun

České dráhy mají vůči fondu dopravní infrastruktury pohledávky za více než miliardu korun. Na jejich splacení bude z velké části záviset, zda podnik v říjnu vyplatí mzdy a zaplatí dodavatelům staveb. ČTK to sdělil mluvčí ČD Petr Šťáhlavský. V případě nesplnění mzdových závazků pohrozily v úterý železniční odbory stávkou. Fond dopravní infrastruktury má drahám letos poskytnout provozní dotaci 3,2 miliardy korun a celkem i s investičními prostředky 8,9 miliardy korun. Výplatě peněz ale brání zpožděné příjmy od Fondu národního majetku. Ten měl letos poskytnout 16,7 miliardy, ale zatím převedl pouze tři miliardy korun.

Pernod Ricard chce Becherovku i bez ochrany státu před Hoffmannem

Francouzský lihovarnický koncern Pernod Ricard zrušil požadavek na ochranu státu před vlastnickými nároky Zdeňka Hoffmanna na práva k Becherovce a je připraven okamžitě podepsat smlouvu o odkupu 59 procent státních akcií v likérce Jan Becher - Karlovarská Becherovka (JBKB). O rozhodnutí představenstva Pernodu ČTK informovala firma s tím, že koncern je v kontaktu s českou vládou. Ta v pondělí rozhodla změnit své původní usnesení a neprodat zbylý státní podíl v likérce firmě Salb, vlastněné Pernodem. Salb navíc přijde o hlasovací práva k 21 procentům státních akcií, a ztratí tak majoritu v JBKB. Návrh nového způsobu privatizace mají předložit ministerstva financí a zemědělství do 31. října.

Německá celnice zadržela český kamión s církevními památkami

Němečtí celníci zadrželi kamión s českou poznávací značkou, který převážel zřejmě církevní sochy a sošky a navíc i textilní zboží s padělanými značkami. Jak informoval deník Sächsische Zeitung, náklad směřoval do Nizozemska. Nákladní auto, které dal majitel převézt přes hranice po železnici, bylo podrobeno rutinní prohlídce už minulý čtvrtek. Celní deklarace podle nynějšího sdělení policie uváděla, že v nákladovém prostoru vozidla je převážen nábytek. Ve skříních uprostřed ložné plochy a mezi nimi ale celníci objevili devět oltářních soch vysokých kolem dvou metrů a dvě bedny s figurkami z jesliček. Náklad obsahoval i desítky kusů textilu s padělanými značkami a navíc ještě 50 kusů střeliva. Vyšetřovatelé v Drážďanech nyní mimo jiné zkoumají stáří a původ zajištěných předmětů pocházejících zřejmě z kostelů.

Ze sportu:

Čtyři čeští zástupci se představí ve čtvrtečních úvodních zápasech prvního kola Poháru UEFA, které byly kvůli teroristickému útoku na Spojené státy odloženy z minulého týdne. V domácím prostředí přivítá v 16:30 Marila Příbram francouzský Sedan a o hodinu později začne duel fotbalistů Slovanu Liberec proti jejich jmenovci z Bratislavy. V Ženevě ve 20:15 nastoupí pražská Slavia proti místnímu týmu Servette a od 21:30 hraje Sigma Olomouc na hřišti španělského klubu Celty Vigo.

České basketbalistky prohrály v závěrečném kole základní skupiny B na mistrovství Evropy v Gravelines s Ruskem 54:77. Již před zápasem přišel český celek o naději na postup do čtvrtfinále, ve skupině vyhrál z pěti zápasů jen jediný a skončil poslední. V úvodním utkání skupiny o 9.-12. místo nastoupí české reprezentantky v pátek proti Rumunsku.

Krátce o čtvrtečním počasí v České republice:

Polojasno až oblačno, na severozápadě území až zataženo s přeháňkami. Nejvyšší teploty 15 až 19 stupňů Cels