Zprávy Radia Praha

Česká policie je připravena na eventuální vlnu běženců z Afghánistánu

Česká policie je připravena na eventuální vlnu běženců, kteří kvůli obavám z odvety za útoky na USA houfně opouštějí Afghánistán. Žádný zvýšený pohyb uprchlíků ale zatím na hranicích nezaznamenala. Novinářům to ve čtvrtek řekl policejní prezident Jiří Kolář. Ministr vnitra Stanislav Gross k tomu podotkl, že na "migrační vlnu musí být připravena celá Evropa". Premiér Miloš Zeman nicméně v dalších dnech žádný dramatický příliv uprchlíků z Afghánistánu neočekává. Na tiskové konferenci v Ostravě prohlásil, že Česká republika je i nadále připravena přijímat uprchlíky z politických důvodů. U ekonomické emigrace se vláda naopak snaží o zpřísnění podmínek. "Když žádáte například o politický azyl, tak máte požádat v nejbližší bezpečné zemi," řekl Zeman s tím, že Česko je od Afghánistánu poměrně daleko. Přesto Zeman připustil, že v českých utečeneckých táborech žije řada afghánských občanů.

Kvůli dramatické mezinárodní situaci přijala policie a ministerstvo vnitra již v uplynulých dnech řadu bezpečnostních opatření. Tato opatření se vztahují i na hraniční přechody, zelenou hranici a letiště, uvedl Kolář. Podle něj jde nyní především o to zajistit dostatečnou kapacitu azylových zařízení. Ministr vnitra Stanislav Gross v této souvislosti prohlásil, že Poslanecká sněmovna aktuálně zařadila na tento týden do programu jednání návrh novely zákona o azylu. Gross věří, že jej poslanci schválí. Vládní předloha mimo jiné upravuje možnosti odvolání uprchlíků proti verdiktu, který azyl zamítá. Na rozdíl od současné praxe předpokládá, že by rozhodnutí zkoumal soud.

V celkem 11 českých azylových zařízeních v různých krajích nyní pobývá 53 dospělých Afghánců, kteří žádají v ČR o azyl; celkem je jich asi 120. Od roku 1990 do 31. srpna 2001 získalo v ČR azyl celkem 2100 lidí. Nejvíce - 474 azylantů - pochází z Rumunska; druhou největší skupinu azylantů tvoří 215 běženců z Afghánistánu a třetí 175 uprchlíků z bývalého Sovětského svazu. Počet asijských žadatelů o azyl v ČR se ale stále zvyšuje.

Expert: O české tanky měl podle zpravodajců zájem bin Ládin

Italské zpravodajské služby na konci roku 1998 odhalily, že se hlavní podezřelý z teroristických útoků na USA Usáma bin Ládin chystá financovat prodej českých tanků T-55 do Gruzie. Odtud pak měly být odprodány afghánskému hnutí Taliban. V knize Ve jménu Usámy bin Ládina, která tento týden vyšla ve Francii, o tom napsal odborník na mezinárodní terorismus Roland Jacquard. Informace o obavách západních tajných služeb z toho, že se tanky vyřazené z výzbroje české armády dostanou do rukou Talibanu, se v českém tisku objevily již na jaře 1999. Gruzínský ministr obrany David Tevzadze však tuto možnost odmítl. Společnost Thomas CZ dovezla tanky do Gruzie loni. Otazníky se ale vznášely letos na jaře i nad dalším obchodem této pražské firmy, když bylo v Bulharsku zadrženo ukrajinské letadlo s nákladem zbraní z České republiky rovněž určeným pro Gruzii. Zmínka o českých zbraních se v knize objevuje i v pasáži, v níž Jacquard rozebírá výcvik teroristických komand. Příprava teroristů v Afghánistánu trvá deset týdnů až půldruhého roku, kdy se učí zacházet se zbraněmi, obzvláště pak s populárními samopaly sovětské výroby AK-47 Kalašnikov, českými samopaly vzoru Scorpion a americkými raketomety RPG-7.

ČSA kvůli teroristickým útokům v USA přišly o 30 miliónů Kč

Ztrátu zhruba 30 miliónů korun zaznamenaly v minulém týdnu ČSA kvůli přerušení leteckého provozu po teroristických útocích v USA. V rozhovoru pro ČTK to uvedl prezident společnosti Miroslav Kůla. Přibližně 3,5 miliónu korun si vyžádaly náklady na ubytování a občerstvení cestujících, kteří zůstali na letištích a nemohli odletět na lince mezi Prahou a New Yorkem. V částce je také přerušení letu a návrat jedné linky do Prahy. Zbylou část představují ušlé výnosy, o které firma přišla za dobu zákazu létat do USA od úterý do pátku.

Pokles výnosů o zhruba deset procent, tedy o stovky miliónů Kč, očekávají v nejbližších měsících České aerolinie v souvislosti se situací v letecké dopravě po nedávných teroristických útocích v USA. Počet přepravených cestujících za celý letošní rok by však měl vzrůst o 15 procent z loňských 2,46 miliónu lidí. Problémy letecké dopravy podle Kůly začaly již před událostmi v USA. V té době však situace ČSA byla lepší než u většiny ostatních aerolinií. Zatímco letecká doprava v Evropě letos rostla o pět procent, ČSA zaznamenaly na evropských linkách 25procentní nárůst. Celosvětově byl růst okolo jednoho procenta a ČSA rostly o 11 procent. "To nás, myslím, opravňuje k vyššímu optimismu," uvedl.

ČSA plánují v příštím roce rozšířit park čítající 30 letounů o dva Boeingy 737 a jeden turbovrtulový ATR. Kůla znovu potvrdil dřívější vyjádření ČSA, že společnost neplánuje zvyšování cen letenek.

Štěpán: ČR má 4,5 miliónu funkčních ochranných masek a 5000 krytů

Civilní ochrana má ve skladech 4,5 miliónu funkčních kompletů ochranných masek s filtry. Podle rozhodnutí vlády z roku 1997 mají být v případě válečného ohrožení poskytnuty dětem do 15 let a starým či nemocným lidem. Týká se to zhruba 1,7 miliónu českých obyvatel, řekl generální ředitel Hasičského záchranného sboru Miroslav Štěpán. V České republice je více než 5000 krytů pro civilní obyvatelstvo, které pojmou zhruba 1,2 miliónu lidí, řekl také Štěpán. Nejlépe je na tom hlavní město s metrem a tunely, do nichž se vejde asi 40 procent Pražanů.

Vojáci našli kulomet, který upadl za letu z vojenského vrtulníku

Vojenská policie ve čtvrtek kolem 21:30 našla v blízkosti motorestu u dálnice D1 u Brna čtyřhlavňový kulomet, který dnes odpadl za letu z bitevního vrtulníku české armády. Zbraň spadla do neobydlené oblasti, na pole. "Vojáci našli zbraň v poli, půl metru pod zemí, zraněn nebyl nikdo," řekl mluvčí ministerstva obrany Milan Řepka. Stroj přelétal z opravy v Brně na přerovskou základnu. Podle Řepky se pravděpodobně stala nějaká chyba "při odbavení letounu z opraven". Případ se nadále vyšetřuje a přesné příčiny nejsou známy, dodal. Ministr obrany Jaroslav Tvrdík po nehodě novinářům řekl, že pokud selhal člověk, je odhodlán vyvodit "velice přísné důsledky". "Pevně doufám, že to byla nějaká vada materiálu a ne osobní selhání," poznamenal ministr. Celou událost má za velice nepříjemnou, protože vrhá stín na práci vojáků z povolání i základní služby za posledních deset dní, kdy kvůli teroristickým útokům proti USA platí zvýšená bezpečnostní opatření. Čtyřhlavňový kulomet odpadl z bojového vrtulníku Mi-24 ve čtvrtek okolo 12:00. Po zbrani pátralo na sto vojáků, kteří měli k dispozici i vrtulník.

Klaus se vyslovil rozhodně proti dnešní formě evropské integrace

Dnešní Evropská unie žije v zajetí "náhražkové ideologie" sjednocení kontinentu a evropanství, která potlačuje úlohu národních států a usiluje o prosazení škodlivého nadnárodního přístupu. Pro budoucnost je to nedobrá předzvěst, varoval dnes v Bruselu předseda Poslanecké sněmovny a šéf ODS Václav Klaus. V projevu a debatě na konferenci EuroInvest věnované východnímu rozšíření EU dospěl až po nastolení jisté paralely mezi Evropskou unií a někdejší Radou vzájemné hospodářské pomoci (RVHP). Klaus si před bruselskými podnikateli a diplomaty trpce stěžoval, že zatímco národy střední a východní Evropy snily o otevřené společnosti, je jim místo toho nabízena masová regulace, ochranářství, jsou jim vnucovány sjednocené zákony, předpisy a politiky, což vede "k oslabování demokratických procesů, které se vyvíjely po staletí". Zemím, které se zbavily komunismu, však nezbývá nic jiného než se o členství v EU za každou cenu ucházet a dělat všechno pro rychlé přijetí, bez ohledu na to, co si myslí o modelu evropského sjednocování a ideologii, jíž se řídí. Jedině tak mohou získat legitimitu a uznání.

V Moskvě začalo jednání mezivládní česko-ruské komise

V Moskvě dnes začalo dvoudenní zasedání sedmé Mezivládní komise pro obchodně- ekonomickou a vědeckotechnickou spolupráci mezi Českou republikou a Ruskem. Jedním z hlavních výsledků jednání má být příprava dokumentů, které budou podepsány v Praze při návštěvě ruského premiéra Michaila Kasjanova, která se uskuteční ve dnech 9. až 10. října. Řekl to dnes spolupředseda komise a vedoucí aparátu vlády RF Igor Šuvalov. Šuvalov poukázal na to, že zbožový obrat mezi oběma zeměmi má vzestupnou tendenci. Zároveň zdůraznil, že větší část ruských dodávek do ČR tvoří suroviny, zatímco z České republiky proudí do Ruska hotové zboží. Podle jeho slov má Rusko zájem na tom, aby Česko také odebíralo z Ruska více hotové produkce. Podle ruských zdrojů tvoří 80 procent ruského vývozu do České republiky palivově-energetické suroviny. Rusko by mělo zájem mimo jiné o větší vývoz vojenské techniky do ČR. Místopředseda vlády a ministr průmyslu a obchodu Miroslav Grégr řekl, že jedním z hlavních předmětů jednání komise bude otázka umoření ruského dluhu České republice. Ruský dluh činí zhruba 3,7 miliardy dolarů (asi 140 miliard korun). Ruská strana přitom tvrdí, že za šest měsíců letošního roku se podařilo snížit zadluženost o 93,2 miliónu dolarů, mimo jiné díky zvýšení dodávek elektrické energie do ČR. Loni bylo z dluhu odepsáno 54 miliónů dolarů díky dodávkám letounů Jak-42D.

Polský premiér kritizoval Zemana za účast na levicovém mítinku

Polský premiér Jerzy Buzek kritizoval předsedu české vlády Miloše Zemana za jeho účast na středečním předvolebním mítinku polského Svazu demokratické levice (SLD) v jihopolských Katovicích. Zeman na mítink přijel podpořit polskou levici před víkendovými parlamentními volbami, Buzek ale jeho stranickou aktivitu označil za špatné politické manýry. Mluvčí české vlády Libor Rouček odmítl Buzkovy výroky komentovat. "Nejsou to dobré politické ani demokratické mravy. Není to poprvé, co levice takto narušuje normální běh demokracie," řekl polský ministerský předseda. Nejvíce ale Buzka popudily Zemanovy výroky, v nichž s očekávaným převzetím vlády v Polsku postkomunistickou levicí spojoval možnost posílení spolupráce obou zemí, mimo jiné na cestě do Evropské unie.

Fencl: Náklady testování BSE se zřejmě přenesou na spotřebitele

Výdaje na vyšetřování tzv. nemoci šílených krav (BSE) se zřejmě stanou nákladem na produkci hovězího masa, který bude muset zaplatit spotřebitel. "Zatím se tato varianta jeví jako nejvýhodnější," řekl ministr zemědělství Jan Fencl. Testy zatím hradil stát, v Poslanecké sněmovně však podle Fencla není vůle hledat další mimořádné zdroje. Státní veterinární správa (SVS) nařídila rozšířit testování na veškerý poražený skot starší 30 měsíců v červnu poté, co se v ČR objevil první případ BSE. Náklady na kontrolu masa tak výrazně vzrostly. SVS zatím letos na tyto účely dostala 90 miliónů korun, do konce roku však bude podle propočtů potřebovat ještě 50 miliónů korun. Cena jednoho testu se pohybuje kolem 1600 korun. První výskyt BSE v ČR zaznamenali veterináři v červnu v Dušejově na Jihlavsku. Podruhé nemoc zjistili v srpnu na farmě Otakara Berana ve Světnově.

Fencl: Sklizeň obilovin a kukuřice bude nejvyšší od roku 1991

Letošní sklizeň obilovin a kukuřice, kterou ministerstvo zemědělství odhaduje na 7,5 miliónu tun, bude nejvyšší od roku 1991. Na tiskové konferenci to dnes řekl ministr zemědělství Jan Fencl s tím, že stejně resort hodnotí i průměrný hektarový výnos těchto plodin, který by měl dosáhnout 4,59 tuny. Produkce podle něj pokryje domácí poptávku po všech základních obilovinách a vznikne pravděpodobně i značný přebytek pro vývoz, především u pšenice. "Od 1. října nejsou obiloviny zařazeny mezi zemědělské výrobky podléhající licenčnímu režimu, obchody jsou zcela volné, čili otázka cenotvorby je vázána na volný trh," uvedl Fencl. Toto opatření se osvědčilo již u řepky, doplnil. Státní zemědělský intervenční fond již dříve oznámil, že je připraven nakoupit z letošní úrody milión tun potravinářské pšenice.

Největší zájem mají turisté v Moravském krasu o Punkevní jeskyně

Největším turistickým lákadlem v Moravském krasu jsou Punkevní jeskyně. Letos je zatím navštívilo 180.500 turistů, což je o 6000 více než ve stejném období loni. Zájem ale mírně klesl o další tři veřejnosti přístupné jeskyně - Balcarku, Sloupsko-šošůvské jeskyně a Kateřinskou. "Doufáme však, že do zimy si k nám lidé ještě najdou cestu," řekl vedoucí Správy jeskyní Moravského krasu Miloslav Janíček. Ze statistik vyplývá, že jeskyně si letos do září celkem prohlédlo 318.323 turistů, tedy o 3500 méně než ve stejném období loni. Důvodem může být především deštivé počasí o prázdninách, kdy lidé raději zůstávali doma, uvedl Janíček. Přesto letošní návštěvnost považuje za velmi slušnou.

Punkevní jeskyně byly otevřeny pro veřejnost 1. července 1933. Atraktivní jsou také tím, že se v nich plaví turisté v člunech.

Pořadatelskými městy hokejového MS 2004 jsou Praha a Ostrava

Světový hokejový šampionát v roce 2004 budou hostit Praha a Ostrava. Rozhodli o tom členové výkonného výboru Českého svazu ledního hokeje (ČSLH). Ze seznamu kandidátů byla při hlasování vyřazena Plzeň. "Bylo to bolestivé rozhodování, ale neměli jsme jinou možnost než jednoho z uchazečů eliminovat," přiznal obtížnost při volbě předseda hokejového svazu Karel Gut. Poté, co na letošním MS v Německu byla česká strana kvůli vleklým průtahům kolem výstavby nové haly v Praze nucena vyměnit si pořadatelství světových šampionátů v letech 2003 a 2004 s Finskem, si švýcarská firma CWL, marketingový partner Mezinárodní hokejové federace (IIHF) a vlastník obchodních práv na MS, vymohla, že se mistrovství světa v České republice musí konat pouze ve dvou namísto tří měst.

Sport

Čtyři čeští zástupci se představili včera v úvodních zápasech prvního kola Poháru UEFA. Příbram zdolala 4:0 francouzský Sedan a liberečtí fotbalisté porazili Slovan Bratislava 2:0. Naopak Slavia podlehla Ženevě těsně 0:1 a Olomouc španělskému klubu Celta Vigo 0:4.

České basketbalistky vyhrály na mistrovství Evropy nad Rumunskem 71:69

České basketbalistky dnes zvítězily v úvodním utkání skupiny o 9.-12. místo na mistrovství Evropy v Le Mans nad Rumunskem 71:69 po poločasu 37:42. Ve svém posledním zápasu na šampionátu nastoupí české reprezentantky v sobotu od 12:00 proti lepšímu celku z duelu Řecka s Ukrajinou. Na ME tedy obsadí buď deváté, nebo desáté místo.

Enge pojede za stáj Prost i závody formule 1 v USA a v Japonsku

Český automobilový jezdec Tomáš Enge zažije v letošním roce ještě dvakrát atmosféru závodu formule 1. Po zdařilé premiéře o uplynulém víkendu při Velké ceně Itálie v Monze bude pětadvacetiletý pilot hájit barvy francouzské stáje Prost také 30. září v Indianapolisu a 14. října v posledním závodu sezóny v japonské Suzuce.

Mistr světa Dvořák vyhrál i vícebojařskou GP

Tomáš Dvořák se stal podruhé ve čtyřleté historii vítězem vícebojařské Grand Prix. Trojnásobný mistr světa nasbíral ve třech letošních desetibojích v Götzisu, Edmontonu a Brisbane celkem 25.943 bodů a o 104 body porazil vítěze seriálu z let 1998 a 2000 Erkiho Noola. Prvenství v GP odměňuje mezinárodní federace IAAF částkou 30.000 dolarů.

Na závěr zpráv ještě informace o pátečním počasí v České republice

V Moravskoslezském kraji platí už pouze jediný stav bdělosti, a to na řece Odře v Bartošovicích na Novojičínsku. Kvůli vydatným dešťovým přeháňkám z minulé neděle a z počátku tohoto týdne kolísaly hladiny řek v tomto kraji mezi prvním a druhým povodňovým stupněm. Ještě dnes ráno platil první povodňový stupeň také na řece Opavě v Děhylově na Opavsku. Hladina řeky se vrátila k normálu během dopoledne.

Dne sje oblačno až zataženo, na většině území občas déšť nebo přeháňky, teploty do 17-ti stupňů Celsia.