Zprávy Radia Praha

Prezident Havel je kvůli lehké poruše srdečního rytmu v nemocnici

Prezident Václav Havel kvůli problémům se srdcem zrušil v pondělí návštěvu Itálie a byl převezen do nemocnice. Oznámil to jeho mluvčí Ladislav Špaček. Porucha srdečního rytmu se u prezidenta objevila již dříve v zátěžových situacích, řekl ČTK Havlův ošetřující lékař Ilja Kotík. Prezident byl podle něj převezen do pražské Ústřední vojenské nemocnice k pozorování a obnovení pravidelného rytmu srdce. Poruchou srdečního rytmu trpí prezident podle svého lékaře ve stresových situacích a při infekčních onemocněních. Zdravotní stav prezidenta Havla je stabilizovaný a užívá běžné léky, řekl Ilja Koltík. Během nadcházejících 24 hodin budou lékaři prezidentův zdravotní stav sledovat. Poté posoudí, jak dlouho v nemocnici zůstane.

Václav Havel připustil, že boj s terorismem změní pohled na práva občanů

Prezident Václav Havel připustil, že boj proti terorismu zřejmě ovlivní i pojetí občanských práv, zejména práva na soukromí a ochranu osobnosti. "Já se domnívám, že bude třeba leccos změnit, ale já bych to nenazýval omezením občanských nebo lidských práv. Já bych to spíš nazýval jejich ochranou," řekl Václav Havel na dotaz, zda si boj s terorismem nevyžádá omezení lidských práv a nebude nutné například zjednodušit odposlechy pro tajné služby nebo přistoupit k registraci telefonních karet. Prezident dodal, že už na toto téma hovořil s premiérem Milošem Zemanem.

V úterý se sejde Bezpečnostní rada státu

V úterý se v Praze na svém pravidelném jednání sejde Bezpečnostní rada státu. ČTK to oznámilo tiskové oddělení úřadu české vlády. Podle informací ze Strakovy akademie byli na zahájení jednání rady pozváni předsedové obou komor českého parlamentu Václav Klaus a Petr Pithart. Právě za jejich účasti by měla bezpečnostní rada nejdříve jednat o aktuální situaci v ČR a ve světě v souvislosti s předpokládanou odvetou Spojených států za teroristické útoky na cíle v USA 11. září. Přestože v ČR podle dosavadních vyjádření úřadů nehrozí přímé nebezpečí, platí nadále zvýšená bezpečnostní opatření. Bezpečnostní rada se mimořádně sešla den po útocích, ve středu 12. září. Ve svém pravidelném programu má rada v úterý projednat například návrh systému ochrany státních hranic a koncepci vzdělávání v krizovém řízení.

Ministr Gross: Při vojenských operacích se zpřísní bezpečnostní opatření

V případě vojenských operací na Blízkém východě musejí občané počítat se zpřísněním bezpečnostních opatření v České republice. ČTK to řekl ministr vnitra Stanislav Gross. Jeho resort se na tuto možnost připravuje. "Výrazně zvýšená opatření" by se týkala nejen policie, ale i hasičů, uvedl. "Současná bezpečnostní opatření dělají do rozpočtu vnitra poměrně velkou díru, protože s nimi nikdo nepočítal," zdůraznil ministr. Nechtěl ale říci, kolik peněz si opatření dosud vyžádala. Připustil ale možnost, že kvůli nim bude vnitro později muset hledat rezervy ve svých zdrojích nebo hledat řešení s ministerstvem financí. "Bezpečnost občanů a snížení rizik je naší povinností a ty rozpočtové záležitosti budeme řešit dodatečně, byť to není jednoduchou věcí," uvedl ministr Gross.

V případě vojenských operací, jejichž výsledkem by mělo být dopadení osob odpovědných za útok na USA, bude například zvýšen počet hasičských zásahových jednotek, které se přímo podílejí na záchraně lidských životů. Z Grossových slov vyplynulo, že by také policie zostřila ostrahu vládních, soudních, diplomatických a dalších strategických objektů v České republice.

Zvýšený počet běženců z krizových oblastí lze podle ministra Grosse očekávat po případných vojenských operacích na Blízkém východě. Vnitro proto chce zvýšit kapacitu ve svých azylových a záchytných zařízeních pro cizince a hodlá urychlit azylová řízení s nynějšími žadateli. "Urychlili jsme také projednávání zákona o azylu v Poslanecké sněmovně," řekl Gross. Ministr nedokázal odhadnout, kolik běženců by mohlo hledat útočiště v ČR. "Obecně lze říci, že když se kdekoli na světě odehrávají válečné konflikty nebo náboženské konflikty, tak to znamená zvýšenou migrační vlnu," doplnil Gross.

Zesílilo odhodlání pohnout s reformou armády

Po teroristickém útoku v USA zesílilo podle předsedy Senátu Petra Pitharta v ČR odhodlání pohnout s reformou armády v čase, který je reálný. Pithart to řekl při své návštěvě 43. výsadkového mechanizovaného praporu v Chrudimi, který je součástí čtvrté brigády rychlého nasazení. "Teď víme, že armáda bude muset být hodně jiná, ale nikdo zatím neví v čem. Určitě se posílí zpravodajské služby a význam malých mobilních jednotek špičkově vycvičených vojáků," řekl Pithart. V souvislosti s událostmi minulých dní čeká podle něj reforma také civilní ochranu. "Dělali jsme si z toho kdysi legraci, teď je to zatraceně vážná věc," konstatoval. Pithart s veliteli chrudimského profesionálního praporu diskutoval nejen o profesionalizaci armády, která je podle jeho vyjádření nemyslitelná bez dohody všech politických stran, ale také o materiálním zabezpečení útvaru. Velitel výsadkového praporu Aleš Opata ČTK řekl, současné vybavení své jednotky padáky považuje za kritické. "Ostatní zabezpečení není na požadované úrovni, ale je dostačující," dodal Opata.

Vojáci z raketového pluku už střeží náměšťské letiště

Vojáci protiletadlového raketového pluku ze Žatce na Lounsku se o víkendu přemístili k vojenskému letišti v Náměšti nad Oslavou, které leží necelých deset kilometrů od jaderné elektrárny Dukovany. Jejich technika je jihozápadně od letiště u vzletových a přistávacích drah. V pondělí od Brna na letiště přijela další desetičlenná kolona vojenských vozidel. Na podvozcích bylo několik tanků, které zaujaly pozice poblíž citlivých míst základny, pravděpodobně i u palivových nádrží. Ochrana letiště, které může poskytnout servis letounům NATO, byla posílena po teroristických útocích v USA. Na letištní ploše je několik radarových stanovišť, ze kterých vojáci monitorují vzdušných prostor nad letištěm i jadernou elektrárnou. Prostor rozsáhlého areálu letiště, který není oplocen, nyní sledují vojáci projíždějící po okolních silnicích v terénních vozech i z několika stanovišť v jeho blízkosti.

Strakonická protiletecká brigáda je v pohotovosti kvůli Temelínu

Strakonická protiletecká brigáda je v pohotovosti kvůli nebezpečí případných teroristických útoků na jadernou elektrárnu Temelín. Je také připravena na případný přesun do terénu, ČTK to sdělil armádní zdroj, který si nepřál být jmenován. Velitelé strakonické jednotky podle něj z kasáren odjíždějí brzy ráno a celý den jsou v terénu, bližší místo jejich pobytu se však ČTK nepodařilo zjistit. Na dotaz, zda je mimo základnu i technika bránící Temelín, zdroj odpověděl, že "něco někde může být". Strakonická základna je od temelínské jaderné elektrárny vzdálena vzdušnou čarou asi pětatřicet kilometrů. Podle některých zdrojů je místní brigáda schopna zneškodnit případný letecký útok na elektrárnu přímo ze Strakonic. Temelínská elektrárna je jedním z možných cílů případného teroristického útoku na Českou republiku, který by mohl následovat po ničivém atentátu na americká města New York a Washington.

Čeští vojáci nacvičovali bojové postupy u britské divize

Postupy při obraně a přechodu do protiútoku nacvičovali čeští a slovenští vojáci na pětidenním velitelsko-štábním cvičení United step v britském simulačním centru bojové činnosti v německém Sennelageru. Cvičení se zúčastnilo 46 příslušníků 4. brigády rychlého nasazení a zhruba stejný počet vojáků ze Slovenska, řekl ČTK po návratu styčný důstojník brigády Václav Řidkošil. Cvičení, při němž se důstojníci seznamují se standardními operačními postupy 1. obrněné divize britské armády, se čeští vojáci letos zúčastnili potřetí. Elitní havlíčkobrodská brigáda by při bojovém nasazení NATO spadala právě pod britskou divizi. Podle Řidkošila je po třech letech vidět značný kvalitativní posun jak v jazykových, tak operačních znalostech českých vojáků. Před odjezdem si navíc čeští důstojníci prohloubili vojenskou odbornou terminologii v kursu angličtiny.

Premiér Zeman: Teroristický útok v USA neovlivní domácí ekonomiku

Česká vláda nepředpokládá, že by se tuzemské ekonomiky výrazně dotkl teroristický útok v USA. "Pochybuji o tom, že s výjimkou krátkého zakolísání by měl útok i dlouhodobé makroekonomické důsledky," řekl v Brně při zahájení Mezinárodního strojírenského veletrhu premiér Miloš Zeman s tím, že českou ekonomiku však ovlivní nynější recese v západní Evropě. Připomněl, že devět čtvrtletí po sobě stále rostl hrubý domácí produkt (HDP). Pololetní přírůstek HDP o čtyři procenta označil za podstatně vyšší růstové tempo než v Německu nebo Evropské unii. Podle premiéra je potěšitelné, že růst táhnou investice, nikoli spotřeba. Zatímco tvorba hrubého fixního kapitálu roste o deset procent, spotřeba jen o čtyři až pět procent, doplnil premiér Zeman.

Celkem 2470 vystavovatelů z 35 zemí je podle předběžných údajů na 43. ročníku mezinárodního strojírenského veletrhu. Třetinu z toho, tedy asi 800 firem, představují zahraniční vystavovatelé. Největší účast má Německo. Nově se na veletrhu představují vystavovatelé z Japonska, Jihoafrické republiky a Kazachstánu. První ročník veletrhu Transport a Logistika pak obsadilo 219 vystavovatelů.

ČR by měla 20 miliard Kč z ruského dluhu dostat do února

Česká republika získá z deblokace ruského dluhu "něco přes" 20 miliard korun. ČTK to potvrdil náměstek ministra financí a vyjednavač za ČR Ladislav Zelinka. Podmínkou pro to, aby se peníze skutečně staly příjmem státního rozpočtu na příští rok, je podpis dohody o umoření dluhu mezi vládou ČR a Ruska. "Buď peníze dostaneme začátkem příštího roku v lednu nebo v únoru, nebo je nedostaneme vůbec," řekl ČTK s tím, že šance na úspěch je velká. Návrh smlouvy o umoření ruského dluhu již podle Zelinky česká vláda schválila, chybí však schválení ruskou vládou a následný podpis dohody českým a ruským premiérem. Ten do ČR přiletí 9. října. "Poslední rizika spočívají v tom, že to ruská vláda z nějakého důvodu odloží či zamítne," dodal Zelinka.

Ruský dluh vůči ČR činí celkem zhruba 3,6 miliardy dolarů a připravená smlouva řeší 2,5 miliardy USD (asi 95 miliard korun), tedy zhruba dvě třetiny dluhu. Pohledávku za Ruskem odkoupí od české vlády firma Falkon Capital, která za ni zaplatí řádově 20 miliard korun, což představuje zhruba 20 procent účetní hodnoty.

Pasívum obchodní bilance se do srpna prohloubilo na 84,3 mld. Kč

Schodek obchodní bilance České republiky činil v srpnu 14,3 miliardy korun a oproti stejnému loňskému měsíci byl o 0,3 miliardy nižší. Za leden až srpen dosáhlo pasívum obchodní bilance 84,3 miliardy korun, což ve srovnání se stejným obdobím loni představuje zvýšení o 14,3 miliardy korun. Předběžné údaje o vývoji zahraničního obchodu zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ). Mírné zlepšení srpnového schodku předpokládali analytici, kteří jej odhadovali v průměru na 12 miliard Kč. V červenci činilo záporné saldo zahraničního obchodu 18,6 miliardy korun. V srpnu se meziroční tempo růstu dovozu i vývozu v běžných cenách ve srovnání s červencovým vývojem značně snížilo, tempo dovozu přitom pokleslo výrazněji. Pasívum obchodní bilance bylo v porovnání s předchozím měsícem nižší, zůstalo však vysoké, uvedl ČSÚ.

Odboráři se s ministrem Grossem shodli na zákoně o shromažďování

Na přijatelné verzi zákona o shromažďování se s ministrem vnitra Stanislavem Grossem shodli v pondělí zástupci odborářů. V této podobě normy odboráři již nevidí žádnou překážku a v parlamentu ji podpoří, řekl ČTK po skončení schůzky místopředseda Českomoravské konfederace odborových svazů Milan Štěch. "Ty body, které byly zpočátku sporné a které Českomoravskou konfederaci odborových svazů znepokojovaly, byly odstraněny," řekl po jednání ČTK Gross. Podle něho nebrání nic tomu, aby sněmovna zákon schválila. Odboráři původně nesouhlasili s navrhovanými podmínkami oznamování akce. K demonstraci se totiž měl vyjadřovat majitel či správce komunikace, na níž se shromáždění mělo konat. Konfederace kritizovala i ustanovení o zodpovědnosti a náhradě škod. Zákon totiž nejprve požadoval kolektivní odpovědnost pořadatele. Nyní odpovědnost leží na osobách, které případnou škodu zaviní. Podle Grosse by měl zákon zabránit zneužívání demonstrace jinými skupinami.

Na brněnském hřbitově pohřbívají ostatky německých vojáků

Identifikované ostatky více než sedmdesáti německých vojáků z druhé světové války ukládají od pátku na Ústředním hřbitově v Brně bez pietního aktu pracovníci správy hřbitova. Ostatky exhumovala v Náchodě společnost Pargent ve spolupráci s německým spolkem péče o válečné hroby. V okolí Náchoda žádné centrální pohřebiště sloužící k podobných účelům není. Bývalí němečtí vojáci jsou v Brně ukládáni do země. Později na místo postaví pracovníci hřbitova kříže a vysejí trávníky. Exhumovaní němečtí vojáci zemřeli v náchodském lazaretu a pohřbeni byli v parku místního zámku. Ostatky pracovníci Pargentu uložili do speciálních sarkofágů. Pozůstalí si ostatky vojáků do Německa odvážejí jen výjimečně. Podle úředních odhadů je na území bývalého Československa pochováno na 5200 míst zhruba 178.000 německých vojáků. Z nich je 114.000 evidováno jmenovitě.

Rakouští sociální demokraté žádají zveřejnění zprávy o Temelínu

Rakouská sociální demokracie (SPÖ) vyzvala k okamžitému zveřejnění bezpečnostní zprávy o Temelínu, kterou měla společná komise pro tuto jadernou elektrárnu předat koncem července rakouské vládě. Mluvčí SPÖ pro životní prostředí Ulli Simaová a zástupci této strany z Dolních i Horních Rakous tento požadavek přednesli na společné tiskové konferenci v Linci. Sociálnědemokratičtí politici vyzvali hejtmany Horních a Dolních Rakous Josefa Pühringera a Erwina Prölla, aby se neprodleně zasadili o jednání s ústřední rakouskou vládou o Temelínu. Rakousko musí jednoznačně projevit svůj postoj, který pak bude základem pro návštěvu členů Evropského parlamentu v Praze 29. října. Podle SPÖ je nutné nejprve vysvětlit bezpečnostní otázky Temelína a pak teprve může být definitivně dohodnut termínový plán EU.

Odborníci jednají o rozporném období baroka v Čechách

Rozpor mezi uměleckým rozkvětem v době baroka a historickou realitou zejména v politické a ekonomické oblasti je jedním z témat, jimiž se zabývají účastníci vědecké konference o fenoménu baroka v Čechách. Čtyřdenní setkání, nazvané "Barokní Praha - Barokní Čechie 1620 - 1740" začalo v Anežském klášteře na pražském Starém Městě. Setkání odborníků doprovází výstavu "Sláva barokní Čechie", kterou podle pořadatelů od dubna zhlédlo 115.000 návštěvníků. "České baroko není pouze lokálním fenoménem, ale v současné době se studuje v celé Evropě," řekl předseda vědeckého týmu konference Václav Ledvinka. Pražského setkání se proto zúčastní na 160 odborníků z České republiky a dalších evropských států.

Vzácná váza Hany Benešové se vrátila po desetiletích do Šumperku

Vzácná váza, kterou v roce 1945 věnovala manželce prezidenta Edvarda Beneše šumperská radnice, se po desetiletích vrátila do města. Radním se podařilo leptanou vázu odkoupit od soukromého sběratele z Prahy za 25.000 korun. Unikátní památka je od minulého týdne umístěna v kanceláři starosty. Radní nyní horlivě diskutují, kam ji umístit. Chtějí vybrat dobře zabezpečené místo, které ale zároveň musí být přístupné co největšímu počtu občanů. Na půl metru vysokou vázu s motivem šumperské radnice skláři z nedalekého Rapotína vyleptali darovací nápis: "Paní Haně Benešové věnuje osvobozený Šumperk." Sklárna zřejmě vyrobila na zakázku města vázu zdarma, protože v archívech se nepodařilo nalézt žádný doklad o zaplacení. Darem zaslaným manželce hlavy státu při příležitosti jmenování prezidenta Beneše čestným občanem města chtělo tehdejší vedení radnice pravděpodobně poděkovat za osvobození.

Ze sportu:

Nováček první fotbalové ligy z Opavy prohrál v dohrávaném utkání 8. kola v Olomouci 1:3 a na posledním místě tabulky má stále jediný bod. Posádka českých raftařek vyhrála na mistrovství světa v americkém Fayetteville závod ve slalomu. Úřadující mistryně Evropy projely dvanáctibrankovou trať na řece New River o šestnáct sekund rychleji než druhé Slovenky, které však díky druhému místu v předchozím sprintu vedou průběžnou klasifikaci v kombinaci. Ve vyřazovacím sprintu obsadil český raft čtvrté místo, neboť hned v prvním kole prohrál s domácí posádkou a před úterním závěrečným sjezdem figuruje mezi pěti zúčastněnými zeměmi na druhém místě.

Ve svém třetím utkání na 22. mistrovství Evropy volejbalistek ve Varně prohrály české reprezentantky s obhájkyněmi titulu z Ruska 0:3. Český tým má před úterním dnem volna na kontě tři porážky a ve zbylých dvou duelech s domácím Bulharskem a Řeckem se pokusí zajistit si alespoň účast v bojích o páté až osmé místo.

Pouze čtyři členy má česká expedice Manaslu 2001, která se bude v následujících týdnech pokoušet o zdolání sedmého vrcholu světa, celkem 8163 metrů vysoké hory Mt. Manaslu. Výprava horolezců ze sportovního klubu Himalaya Svatý Petr měla být původně šestičlenná, ale španělští kolegové nakonec svoji účast pro pracovní vytíženost odmítli. V úterý se proto do oblasti Gorka Himal v Nepálu vydají pouze vedoucí výpravy Josef Kubíček, Tomáš Kolomazník, Roman Langr a Jiří Steindler, který bude zároveň plnit funkci lékaře.

Krátce o úterním počasí v České republice:

Většinou oblačno, ojediněle, na severu místy přeháňky. Teploty 13 až 17 stupňů Celsia.