Zprávy Radia Praha

Lékaři dnes propustili prezidenta Václava Havla z nemocnice

Prezident Václav Havel dnes ráno opustil Ústřední vojenskou nemocnici v pražských Střešovicích, kam byl v pondělí převezen kvůli srdeční arytmii. Z nemocnice prezident odjel na zámek v Lánech na Rakovnicku, kde ho ještě dnes čekají první pracovní schůzky a jednání.

Srdeční slabost zastihla prezidenta v pondělí těsně před odletem na třídenní státní návštěvu Itálie. Přímo z ruzyňského letiště byl převezen do nemocnice. Lékaři se nejdříve snažili arytmii odstranit léky. V úterý ale prezident podstoupil elektrickou kardioverzi, tedy zákrok, při němž mu elektrickým výbojem vrátili srdce do pravidelného rytmu. Porucha srdečního rytmu se u českého prezidenta neobjevila poprvé. V předchozích případech souvisela se zánětlivými onemocněními nebo se objevila při stresových situacích. I tentokrát zřejmě souvisela s náročným pracovním programem. Václav Havel, kterému bude příští týden 65 let, se už před odletem do Itálie cítil unaven.

Vláda schválila řadu zákonů a rozhodla o posílení policie vojskem

O posílení policie vojskem, bude-li to bezpečnostní situace vyžadovat, rozhodl ve středu vládní kabinet. Ten vyjádřil souhlas s ratifikací Římského statutu Mezinárodního trestního soudu a schválili k tomu potřebný návrh ústavního zákona, který omezuje imunitu a udělování prezidentských milostí. Mezi řadu dalších zákonů, které kabinet schválil, patří právní normy upravující správní soudnictví a zákony o vojenských veteránech a o sociální potřebnosti.

Pokud by to bezpečnostní situace České republiky vyžadovala, mohlo by řady policie rozšířit až 1500 vojáků české armády včetně jejich techniky. Umožní to nařízení vlády, které kabinet schválil na návrh ministra vnitra Stanislava Grosse. Rozhodnutí podle Grosse souvisí se zpřísněnými bezpečnostními opatřeními, které české úřady přijaly po teroristických útocích ve Spojených státech 11. září. Vláda má podle Grosse nyní zákonný nástroj, který ji takový postup kdykoliv v budoucnu umožní. Příslušníci armády i s potřebnou vojenskou technikou by se mohli podílet na plnění úkolů pořádkové a ochranné služby a při ochraně státních hranic, upřesnil ministr vnitra. Ihned po vlně teroru zpřísnila armáda i policie ochranu strategických a citlivých budov, například velvyslanectví, armádních objektů, státních úřadů či jaderných elektráren. Zatím však bezpečnostní složky nemají žádné signály, že by zemi hrozil teroristický útok či jiné ohrožení.

Vláda doporučila parlamentu ratifikaci Římského statutu Mezinárodního trestního soudu. Současně schválila návrh novely Ústavy omezující imunitu prezidenta republiky, zákonodárců a ústavních soudců, která je k ratifikaci nezbytná. Imunita by se neměla vztahovat na válečné zločiny, zločiny proti lidskosti, genocidu a v budoucnu i na zločin agrese, které budou v kompetenci mezinárodního tribunálu. Až vstoupí novela Ústavy v platnost a parlament ratifikuje mezinárodní úmluvu, budou rovněž omezeny milosti udělované prezidentem republiky. Hlava státu nebude moci promíjet zločiny, které budou v kompetenci mezinárodního tribunálu. Římský statut přijala po zdlouhavém jednání mezinárodní konference OSN 17. července 1998 v Římě, Česká republika ho podepsala 14. dubna 1999. Soud má práci zahájit poté, co jej ratifikuje 60 států. Do letošního února statut podepsalo 139 států, 28 ho v téže době ratifikovalo.

Návrh zákona o vojenských veteránech mimo jiné vymezuje okruh lidí, kteří budou mít nárok na osvědčení veterána. Upravuje také vztah veteránů k ministerstvu obrany a umožní resortu budovat útočiště pro vojenské vysloužilce. Nárok na osvědčení vojenského veterána budou mít vojenští účastníci ozbrojených konfliktů před rokem 1945 a účastníci novodobých českých vojenských misí v zahraničí.

Zákon o správním soudnictví by měl lépe chránit práva občanů, kteří se cítí být poškozeni rozhodnutím správních úřadů. Zřizuje rovněž Nejvyšší správní soud, jehož existenci předpokládá Ústava přijatá před více než osmi lety. Návrh je legislativním základem pro reformu správního soudnictví a upravuje zejména základní obecné principy rozhodování soudů v této oblasti. Součástí správní legislativy je i kompetenční zákon, který stanoví pravidla pro řešení sporů soudů a správních orgánů o pravomoce.

Novela zákona o sociální potřebnosti má motivovat k práci lidi, jejichž případný pracovní příjem by se pohyboval kolem životního minima. Při žádostech o sociální podporu nemá být podle návrhu brána v úvahu mzda žadatelů v plné výši, ale jen ve výši 70 procent.

Kabinet rovněž schválil návrh novely zákona o zaměstnanosti, která přizpůsobuje české právo změnám v právu Evropské unie. Jde například o odraz směrnice o rovném zacházení, která má zamezit pracovní diskriminaci.

Vláda vyjádřila souhlas s pilotním projektem zaměstnávání zahraničních pracovníků v ČR. Ministerstvo tím reaguje na skutečnost, že stát přestává být tranzitní zemí a stává se cílem mnohých cizinců, kteří by v ČR chtěli získat práci.

Špičky ČSSD mají na programu jednání o legislativním plánu

Vládní kabinet a vedení sociálnědemokratických parlamentních klubů v Lichtenštejnském paláci má dnes posoudit možnosti plnění vládního legislativního plánu. Přestože smyslem těchto pravidelných setkání je projednávání aktuálních exekutivních nebo legislativních otázek, o návrhu zákona o státním rozpočtu pro rok 2002, který odmítají všechny opoziční strany, sociální demokraté jednat nebudou.

Podle ministra Grosse policie dokáže teroristům zamezit přístup ke kontům

Policie dokáže teroristům zamezit přístup ke kontům v České republice. Novinářům to řekl ministr vnitra Stanislav Gross. Konta v Česku nemůže obstavit vláda, připomněl. Proto podle něj na případném zmrazení účtů budou spolupracovat policisté se státním zastupitelstvím či s analytickým útvarem na ministerstvu financí a Českou národní bankou. Stanislav Gross doplnil, že zatím neexistují informace o žádném bankovním účtu v České republice, který by mohl být s terorismem spojován. Ministr také uvedl, že ministerstvo vnitra v očekávání přílivu uprchlíků z Afghánistánu urychluje přípravu dvou nových zařízení pro uprchlíky. K dispozici by měla být do konce letošního roku, ačkoliv policisté vyšší počty uprchlíků z krizové oblasti zatím nezaznamenali.

BIS nemá informace o přímém ohrožení Česka teroristy

Bezpečnostní informační služba /BIS/ nemá informace o přímém ohrožení České republiky teroristy. Členům sněmovního výboru pro obranu a bezpečnost to řekl ředitel BIS Jiří Růžek. BIS, tedy civilní kontrarozvědka, podle něj nemá signály ani o ohrožení spojenců Česka. Podle Zdeňka Nováka z vedení Vojenského zpravodajství je možnost, že by se Česká republika mohla stát cílem teroristického útoku, malá, ale nelze ji zcela vyloučit. Poslancům řekl, že bezpečnostní situace v Česku je dobrá a že nelze vyvolávat přehnané obavy z jejího možného zhoršování. Za relativně malou považuje Novák také možnost, že by teroristé použili zbraně hromadného ničení, například biologické zbraně. Soudí, že tyto prostředky by nezasáhly velké množství lidí. Jejich počet odhadl v řádu stovek až tisíců. Novák nepřikládal význam případnému zneužití práškovacích letadel teroristy k použití chemické zbraně nad městskými aglomeracemi. Vojenské tajné služby vycházejí z toho, že práškovací letadlo nad městem by bylo podezřelé a že stejného účinku by teroristé mohli dosáhnout, kdyby škodlivé látky shodili třeba z nějaké vysoké budovy. Růžek poslancům řekl, že jeho služba "zdařile" spolupracuje se spojenci při odhalování pozadí teroristického útoku, jehož cílem se 11. září staly výškové budovy v New Yorku a sídlo amerického ministerstva obrany ve Washingtonu.

Šéf branného výboru Nečas proti posílení pravomocí tajných služeb

Předseda sněmovního výboru pro obranu a bezpečnost Petr Nečas znovu odmítl, aby byly v rámci zvažovaných protiteroristických opatření posíleny pravomoci tajných služeb. V rozhovoru pro ČTK a Český rozhlas podpořil materiální a personální posílení těchto služeb a zkvalitnění jejich vybavení. Vyslovil se však proti usnadnění odposlechů a zásahům do osobních svobod lidí. Čeští poslanci posílení kompetencí zpravodajských služeb a omezení svobod občanů v rámci boje proti terorismu většinou nepodporují. Ředitel Bezpečnostní informační služby Jiří Růžek se v této souvislosti v rozhovoru pro ČTK a Český rozhlas vyslovil pro důkladnou a expertní debatu o tom, jaký prostor bude pro zpravodajské služby vymezen a jaké prostředky budou mít k dispozici.

O situaci po útoku na USA má dnes jednat meziresortní krizový štáb

Bezpečnostní situací republiky v souvislosti s teroristickými útoky v New Yorku a Washingtonu se má dnes opět zabývat meziresortní krizový štáb. Účastníky jednání budou zástupci ministerstev vnitra, obrany, zahraničí a zdravotnictví, představitelé policejního prezídia a pracovníci zpravodajských služeb. Vymění si informace a zadají se nové úkoly.

Vývojem situace po útocích na USA se v úterý zabývala i Bezpečnostní rada státu. Premiér Miloš Zeman po jejím jednání řekl, že česká vláda zatím v souvislosti s chystanou odvetou za teroristické útoky na USA neobdržela od spojenců z NATO žádnou oficiální žádost o pomoc. Podle informací, které má vláda k dispozici, nehrozí České republice teroristický útok, zdůraznil premiér.

Arabská komunita v Česku odsoudila teroristický útok na USA

Představitelé arabské komunity v České republice, sdružení v Iráckém, Libanonském a Palestinském klubu, rozhodně odsoudili teroristický útok na Spojené státy americké, jehož obětí se 11. září staly tisíce nevinných civilistů. Arabská komunita zastává názor, že je třeba potrestat konkrétní viníky teroristického útoku. Nepřeje si ale násilnou odvetu, válečný konflikt či uplatnění kolektivní viny. "Je nezbytné usilovat o politická řešení, která by řešila příčiny a pohnutky, jež vedou k tak nebezpečnému jednání, o spravedlivé urovnání dalekosáhlých problémů sužujících celé lidstvo, především o likvidaci útlaku a bídy," uvádí v komuniké. Je třeba likvidovat řadu ohnisek napětí na Blízkém východě v oblasti arabsko-izraelského konfliktu, vyřešit palestinský problém, fakticky naplňovat rezoluce OSN a dodržovat s nimi související mezinárodní normy, dodávají zástupci Arabů žijících v Česku.

Temelín zopakoval poslední zkoušku etapy, výsledky vyhodnocuje

Obsluha prvního bloku Jaderné elektrárny Temelín dnes časně ráno zopakovala zkoušku tzv. přechodu na vlastní spotřebu, která by měla uzavřít etapu energetického spouštění s výkonem reaktoru do 55 procent. Před týdnem byl při tomto testu odstaven reaktor. Mluvčí elektrárny Milan Nebesář ČTK řekl, že při zkoušce turbosoustrojí po odpojení od sítě snížilo výkon na vlastní spotřebu elektrárny (kolem 60 megawattů) a následně byl snížen výkon reaktoru na necelá tři procenta. Nyní technici vyhodnocují průběh zkoušky a podle jeho výsledku rozhodnou o dalším postupu, dodal.

Česko-rakouské posuzování Temelína by mělo skončit úspěšně

Rakouští a čeští ministerští úředníci pracují na tom, aby se proces společného posuzování ekologických vlivů a bezpečnosti jaderné elektrárny Temelín podařilo co nejdříve zdárně dokončit. "Cíl jednání ... je shodný jak pro českou, tak pro rakouskou stranu - takzvaný melkský proces úspěšně ukončit v dohledné době," řekl mluvčí ministerstva zahraničí Aleš Pospíšil. Uvedl to na dotaz k termínu ukončení diskuse, kterou loni v prosinci otevřela schůzka šéfů vlád Česka a Rakouska Miloše Zemana a Wolfganga Schüssela v hornorakouském klášteře Melk. Mluvčí podotkl, že v pojmu úspěšné ukončení se skrývá i to, že Rakousko nebude bránit Česku ve vstupu do Evropské unie, tedy v uzavírání jednotlivých kapitol včetně energetiky. Od uzavření procesu a podepsání kapitoly energetiky odrazují rakouskou spolkovou vládu protiatomová sdružení. Rakouští odpůrci atomu svůj postoj podložili zprávou, kterou vytvořil rakouský Institut pro výzkum rizik ve spolupráci se zahraničními kolegy. Zpráva je ale podle předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Dany Drábové jednostrannou záležitostí rakouské strany a není v souladu s materiály Evropské komise k dohodám premiérů z Melku. Zpráva doporučuje Evropské komisi, jak má jednat s českou vládou. Temelín je podle autorů zprávy třeba odstavit a opravit, pokud je to vůbec možné, a jednání o energetické kapitole je nutné dočasně zmrazit.

ČNB: Zahraniční zadluženost v pololetí klesla na 40,5 procenta HDP

Zahraniční dluh České republiky byl k 30. červnu letošního roku 827 miliard Kč (24,5 miliardy EUR), což představuje zhruba 40,5 procenta hrubého domácího produktu. V porovnání se stavem k 31. březnu se zadluženost země v korunovém vyjádření snížila o 2,9 miliardy Kč, meziročně vzrostla o 44,8 miliardy korun. Údaje dnes zveřejnila Česká národní banka, podle níž je hlavním důvodem poklesu snižování závazků bankovního sektoru vůči zahraničí.

Schodek investiční pozice země, což je rozdíl mezi úhrnnými zahraničními aktivy a pasívy, činil ke konci letošního druhého čtvrtletí 188,8 miliardy Kč (5,6 miliardy EUR). Proti stavu na počátku roku schodek vzrostl o 19,8 miliardy Kč, meziročně se schodek investiční pozice prohloubil o 68,1 miliardy Kč.

Nový velvyslanec České republiky předal pověřovací listiny královně Beatrix

Nový velvyslanec České republiky v Nizozemsku Petr Kubernát předal pověřovací listiny nizozemské královně Beatrix. Ceremonie se konala podle pravidel královského diplomatického protokolu. Aktu předcházela působivá jízda kočárem z rezidence velvyslance do královského paláce. Vůz doprovázela podle zastupitelského úřadu kromě policie také čestná jízda na koni ve slavnostních uniformách. V paláci uvítala kočár s velvyslancem čestná jednotka a královská hudba, zazněla česká hymna a Kubernát vykonal čestnou přehlídku jednotky. Po předání listin a podpisu do pamětní knihy pozvala královna velvyslance k rozhovoru.

Čeští diplomaté pomohou Slovákům při osvobození uneseného kněze

Slovenští diplomaté požádali své české partnery o pomoc v případě uneseného slovenského misionáře Pavla Suchoľáka, kterého v neděli zajali na severovýchodě Kolumbie levicoví partyzáni. Slovensko totiž na rozdíl od České republiky nemá v Bogotě své velvyslanectví. Mluvčí českého ministerstva zahraničí Aleš Pospíšil potvrdil, že čeští diplomaté v Kolumbii udělají pro osvobození slovenského misionáře vše, co bude v jejich možnostech. Český zastupitelský úřad je již se slovenskými úřady v kontaktu. Nyní podle něj čeká ještě na to, až jim slovenská strana upřesní, co přesně od Čechů očekává. O osvobození kněze usilují i církevní kruhy.

Vrchní soud vynese verdikt nad někdejším tenistou Šrejbrem

Pražský vrchní soud vynese verdikt nad někdejším tenisovým reprezentantem a podnikatelem Milanem Šrejbrem. Za zneužívání informací v obchodním styku, kterými v roce 1996 nezákonně obohatil o více než 13 miliónů korun svoji společnost Šrejber Tennis Investing, ho pražský městský soud poslal v lednu na 5 a půl roku do vězení. Žalobce chce, aby šel Šrejber za mříže na dobu delší než 5 a půl a zároveň kratší než 8 a půl roku. Obhájce žádá zproštění obžaloby.

Tvůrci filmu Rebelové získali hlavní cenu festivalu Oty Hofmana

Tvůrci filmu Rebelové režiséra Filipa Renče získali hlavní cenu - Křišťálovou vázu - na 33. ročníku Dětského filmového a televizního festivalu Oty Hofmana. Ocenění jim přiřkla dětská porota za přiblížení šedesátých let mladé generaci. Cenu dětského diváka, která je udělena na základě hlasování mladého publika, si z dějiště festivalu v Ostrově na Karlovarsku odvezli autoři televizní inscenace Elixír a halíbela. Tvůrci obou snímků si odvezli i Křišťálové vázičky za vítězství v obou soutěžních kategoriích - filmové a televizní. Film Rebelové získal i cenu poroty dospělých za zpracování závažného tématu přitažlivou formou. Porota hodnotila v kategorii filmové tvorby čtyři a v sekci televizní tvorby šesti snímků.

Festival, který se letos nesl ve znamení vesmírných dobrodružství, za pět dnů navštívilo přes 15.000 dětí. Prezentaci na webových stránkách zhlédlo více než 10.000 návštěvníků. Přes 2000 dětí se zúčastnilo doprovodných akcí na náměstí před domem kultury, kde na dobu přehlídky vzniklo vesmírné městečko. Nadcházející 34. ročník dětské přehlídky filmů se uskuteční v Ostrově od 17. do 20. září 2002. Tématem nesoutěžní části festivalu budou "Děti - kouzla - fantazie".

Písničkář Hutka koncertoval v Paříži ve prospěch postižených českých dětí

Moravské balady v podání písničkáře Jaroslava Hutky ve středu poprvé zazněly v Českém centru v Paříži. Hutka přijel do francouzské metropole na pozvání Asociace Olgy Havlové ve Francii (Association Olga Havel France), která výtěžek ze středečního i čtvrtečního koncertu věnuje na konto soukromé speciální školy Slunce pro zdravotně postižené děti ve Stochově na Kladensku. Hutka ČTK řekl, že vystoupení na dobročinné účely pořádá velmi výjimečně, jen několikrát do roka. Vždy si musí být jistý tím, zda se výtěžek skutečně dostane k těm, jimž je určen. Kromě druhého vystoupení v Českém centru bude Jaroslav Hutka koncertovat ve Francii ještě na konci října. Ve Štrasburku se zúčastní Festivalu středoevropské kultury.

A ještě krátce o počasí v České republice

Polojasno až oblačno a ojediněle déšť. Nejvyšší teploty 13 až 17, na horách v 1000 metrech kolem 9 stupňů Celsia.

Autor: Eva Petržílková
spustit audio