Zprávy Radia Praha

V Praze proběhla demonstrace proti odvetě Spojených států

Bez incidentů skončila demonstrace odpůrců globalizace proti chystané americké odvetě za teroristický útok z 11. září. Zhruba 50 aktivistů předalo na Pražském hradě otevřený dopis pro prezidenta Václava Havla, v něm žádali o stažení české podpory Spojeným státům. Poté chtěli jít k americkému velvyslanectví na Malé Straně, cestu jim ale přehradila cestu dvacítka policistů s helmami a štíty. Aktivisté proto v místě zátarasu přečetli své projevy. Martin Šafek z organizujícího hnutí Globalizujme odpor uvedl, že akce má upozornit na nebezpečí spojená s připravovanou válkou Američanů proti původcům útoku. "My samozřejmě zásadně odsuzujeme jakýkoli terorismus proti civilnímu obyvatelstvu a myslíme si, že válka není řešení, naopak může počet obětí zvýšit," uvedl. Demonstranti spojují útok na New York a Washington se zahraniční politikou USA, která v minulosti podporovala řadu teroristů jako odpůrce tehdejšího Sovětského svazu. Krátce po 17:00 demonstranti své shromáždění rozpustili.

Levicoví radikálové demonstrovali v Náchodě proti extremismu

Zhruba stovka levicových radikálů v sobotu protestovala v centru Náchoda proti pravicovému extremismu, především proti místním krajně pravicovým novinám Náchodský nečas, které podle levicových extremistů šíří rasovou nenávist. V souvislosti s vydáváním Náchodského nečasu začala policie od konce července shromažďovat důkazy pro případné stíhání vydavatele či redaktorů. List už několik měsíců vydává Národně sociální blok (NSB), který vznikl v březnu sjednocením českých krajně pravicových uskupení. Šéfredaktorem novin je předseda NSB Jan Kopal. Jedním z redaktorů je náchodský městský zastupitel Miroslav Rousek, jenž noviny vydával do konce minulého roku. Demonstraci poznamenal konflikt, když jeden z účastníků napadl pěstí zpravodaje ČTK. Policie útočníka zadržela a hodlá událost řešit jako přestupek, za který hrozí pokuta.

Akce Národní obnovy demonstrovala za návrat ke křesťanství a vlastenectví

Návrat k tradiční křesťanské morálce a "zdravému vlastenectví" prosazuje občanské sdružení Akce Národní obnovy, jehož představitelé svoje požadavky zveřejnili na sobotním shromáždění pod sochou svatého Václava v Praze. Zástupci sdružení zveřejnili manifest hnutí, nazvaný Bůh - Vlast - Rodina. Signatáři kritizují polistopadovou politickou reprezentaci, která podle nich přivedla zemi k chaosu a společenskému rozvratu. Odmítají mimo jiné potraty, euthanazii a "nezdravou toleranci vůči drogám, pornografii a prostituci" a nabádají k společnému postupu proti "rozkladným liberálně-komunistickým silám". Akce Národní obnovy žádá potrestání viníků komunistických zločinů i privatizačního "rozkrádání" a zastavení přistěhovalectví. Petici podle jejích iniciátorů již podepsalo na 300 občanů. Manifestace na Václavském náměstí vzbudila minimální zájem, přihlížel jí jen hlouček náhodných kolemjdoucích.

Klaus obvinil Verheugena ze zneužití postavení

Předseda Poslanecké sněmovny a ODS Václav Klaus v rozhovoru pro týdeník European Voice, který poskytl při své nedávné návštěvě Bruselu, obvinil člena Evropské komise pro rozšíření Güntera Verheugena z "tragického zneužití svého postavení". Verheugen na začátku letošního roku varoval, že případné vítězství pravicové ODS ve volbách v roce 2002 by se stalo překážkou pro vstup Česka do unie. Verheugenova slova, která byla zveřejněna po jeho setkání s českým premiérem Milošem Zemanem, podle Klause ukázala, že evropský komisaři bojoval na straně svého sociálnědemokratického přítele Zemana a je "na druhé ideologické straně než já". Klaus v rozhovoru odmítl "zjednodušující nálepku" euroskeptika a označil se za "eurorealistu". Je pro vstup ČR do EU, ale upozorňuje, že integrační proces má dvě tváře. Jedna tvář podle něj přináší pokrok, a to otevření se světu a trhů a volný pohyb osob. Odpuzuje ho druhá tvář: harmonizace zákonů a "byrokratizace lidského života".

Podle Schüsela je třeba s Českem dokončit obtížný dialog o Temelíně

Rakouský kancléř Wolfgang Schüsel v rozhovoru pro rozhlasovou stanici Radio-ÖI připustil, že ve sporu kolem jihočeské jaderné elektrárny Temelín ještě zbývá mnoho otevřených otázek. Teď jde prý o to "dovést ke konci velmi obtížný dialog s Českem". Kancléř při této příležitosti zdůraznil, že dokud nebudou uspokojivě zodpovězeny a vyřešeny otevřené otázky, nebude při jednáních o přistoupení Česka k EU uzavřena energetická kapitola. Schüssel se nevyjádřil k výhrůžce bývalého předáka Svobodných a nynějšího korutanského hejtmana Jörga Haidera, jenž prohlásil, že ministři za jeho stranu budou vetovat případný návrh rakouské vlády, který by umožnil souhlasit s uzavřením kapitoly "energetika" v přístupových jednáních s Českou republikou, nebude-li alespoň přijat závazný plán na odstavení elektrárny Temelín.

Německá policie zadržela u českých hranic 100 utečenců z Rumunska

Stočlennou skupinu Rumunů, kteří se pokusili o nelegální přechod česko-německé hranice, zadržela v sobotu ráno u bavorské obce Maiersreuth německá pohraniční policie. Řidičům dvou vozidel s českými poznávacími značkami se zřejmě podařilo z místa pěšky uniknout přes hranici zpět do Česka. Pašeráci převáželi uprchlíky v nelidských podmínkách ve dvou dodávkách Fiat Ducato - vozy vzbudily pozornost policie, protože byly silně přetížené. V jednom z automobilů se nacházelo 60 rumunských občanů, ve druhém zbývajících 40. Ve stočlenné skupině bylo 32 mužů, 30 žen a 38 dětí ve věku od jednoho roku do deseti let. Podle německé policie tak byla zadržena největší skupina ilegálních migrantů, která měla namířeno do Bavorska od otevření železné opony v roce 1990 mezi tehdejším Československem a Německem. Řada zadržených Rumunů se v minulých měsících opakovaně pokoušela nelegálně opustit Českou republiku. Mnozí mají doklad z českého tábora pro utečence a budou vráceni do Česka; ostatní budou pravděpodobně v neděli letecky dopraveni z Mnichova do Bukurešti.

Vláda projedná zprávu o přípravě zákona o vracení majetku církvím

Ve středu vláda projedná zprávu ministerstva kultury, která se týká přípravy zákona o úpravě některých majetkových vztahů církví. Podle tohoto tzv. výčtového zákona by mohl být zejména katolické církvi vrácen některý kultovní nemovitý majetek držený státem. Podle ředitelky odboru církví na ministerstvu kultury Jany Řepové vláda zejména projedná, co bude zahrnuto do přílohy chystaného zákona. Kabinet tedy podle ní posoudí seznam majetku, který církve navrhují k vrácení, a nechá ověřit, zda jde o majetek v držení státu. Jak Řepová uvedla, soupis dodaný církvemi totiž obsahuje i majetek v soukromých rukou a zemědělskou půdu. Soupis majetku k vrácení ve vlastnictví státu obsahuje desítky položek, stovky dalších položek patří do kategorie přesahující záměr vlády a přes tisíc majetkových položek je v soukromém vlastnictví. V zájmu ministerstva je podle Řepové dosáhnout zkrácení legislativního procesu tak, aby návrh zákona dostala Poslanecká sněmovna nejpozději před koncem listopadu, kdy začíná její letošní poslední schůze.

V centru Prahy proběhne happening proti školnému na vysokých školách

Na Václavském náměstí v úterý vyroste symbolická zeď z bankovek s portrétem poslance Unie svobody Petra Matějů. Iniciativa SOS Student chce tímto způsobem protestovat proti školnému na vysokých školách, jehož zavedení prosazuje právě Matějů. Iniciativa zavedení školného na vysokých školách považuje za sociální síto, kvůli němuž se na vysokou školu nedostanou schopní, ale ti, co na studium mají peníze. Letos v lednu proto Iniciativa zahájila petiční akci proti jakékoliv formě školného na vysokých školách. Petici dosud podepsalo přes 7000 lidí. Každý, kdo připojí svůj podpis pod petici na Václavském náměstí, může přidat na zeď jednu "cihlu", tedy bankovku s podobiznou Matějů. Podle poslance Matějů zavedení školného otevře univerzity daleko většímu počtu zájemců o studium. Matějů navrhuje, aby školné činilo zhruba čtvrtinu státní dotace na žáka, průměrně tedy asi 14.000 korun ročně. Jeho výše by závisela na finanční náročnosti studovaného oboru. Studenti by měli možnost využít státem garantovaných půjček, které by mohli splácet až po ukončení studia a dosažení průměrného příjmu.

Sbírka pro děti s leukémií vynesla přes sedm miliónů korun

Více než sedm miliónů korun vynesl podle předběžných odhadů celorepublikový Srdíčkový den, při němž zájemci koupí žlutého srdíčka přispívali na léčení dětí s leukémií. Již nyní je však zřejmé, že zisk je proti loňskému ročníku zhruba dvojnásobný. Jeho výnos půjde na zařízení nové transplantační jednotky kostní dřeně v pražské Fakultní nemocnici Motol. Peníze poslouží k nákupu věcí, které dětem pobyt v jednotce zpříjemní. Sbírku pořádá občanské sdružení Život dětem a její druhý ročník proběhl toto úterý ve 180 městech. Pomoc motolské nemocnici zahájilo sdružení loni v květnu, kdy uspořádalo první společenský večer za účasti prezidentovy manželky Dagmar Havlové. Akce tehdy vynesla 588.000 korun. První celorepublikový Srdíčkový den se uskutečnil 3. října ve 150 městech a vynesl přes 3,6 miliónu korun. Pro velký úspěch se akce opakovala 5. prosince, ale už jen na území Prahy. Tehdy sbírka vynesla téměř 1,2 miliónu korun. Zatím poslední charitativní večer sdružení pořádalo 24. listopadu: večer vynesl 273.000 korun.

Dny seniorů 2001 zahájí benefiční představení Národního divadla

Benefiční představení Shakespearovy hry Večer tříkrálový v podání herců Národního divadla zahájí v pondělí v pražském Stavovském divadle již desáté Dny seniorů 2001. Pořádající sdružení Život 90 po představení vyznamená svou Čestnou plaketou dobrovolníky, kteří svůj čas nezištně věnují seniorům. Seniorskými dny se sdružení snaží důchodce aktivně zapojit do společenského dění, nabídnout jim potřebné rady a nové kontakty. Organizátoři pro ně připravili řadu přednášek, veletrh a sportovní i kulturní akce. Doprovodný program akce seniorům nabídne například prezentaci ministerstva vnitra o vstupu České republiky do EU, zdravotní přednášky či seniorskou módní přehlídku. První akce u příležitosti Dne seniorů se uskuteční již o tomto prodlouženém víkendu. Praha pro občany starší 60 let připravila Dny otevřených dveří ve svých 14 památkových objektech. Od 28. do 30. září budou moci zdarma navštívit například rozhlednu i bludiště na Petříně nebo věž chrámu svatého Mikuláše, Malostranskou i Staroměstskou mosteckou věž, Betlémskou kapli, Staroměstskou radnici a Prašnou bránu. Navštívit mohou i výstavu historických kočárů v areálu ctěnického zámku v Praze 9.

Výstavu Deset století architektury navštívilo přes 100.000 lidí

Výstavy projektu Deset století architektury na Pražském hradě navštívilo od jejich otevření letošního 5. dubna už přes 100.000 lidí. Návštěvníci výstav podle výsledků průzkumu, který provedla společnost STEM/MARK, na projektu ocenili možnost prohloubit si znalosti a utvořit si ucelený obraz o vývoji architektury v Čechách. Úspěch mají také autentické prostory, a to především pro expozice týkající se středověku. Příchozí jsou velmi spokojeni i s doprovodným dětským programem Ve lvích stopách. Deset století architektury je v pořadí třetím výstavním projektem Správy Pražského hradu. Projekt využívá prostor a atmosféry Hradu a veřejnosti přibližuje události české a evropské historie pohledem vývoje architektonických slohů. Výstava Deset století architektury bude veřejnosti přístupna do konce října. Rekord v návštěvnosti výstav na Pražském hradě drží projekt Rudolf II. a Praha, který v roce 1997 navštívilo 220.000 návštěvníků.

V Olomouci bude model historického jádra města a nová kašna

V centru Olomouce bude od konce října trvale instalován třímetrový bronzový model historického jádra města. Model v měřítku 1:400 za téměř 2,5 miliónu korun má být součástí městského informačního systému a bude umístěn na Horním náměstí mezi Herkulovou a Caesarovou kašnou. Maketa ukazuje nejen historické dominanty města, popisy ulic a náměstě, odborníci však chtějí zachytit také historické stopy Olomouce, které návštěvníci ve již městě nespatří, například neexistující kostely a brány. Olomoučtí památkáři nyní také povolili stavbu sedmé, tzv. Ariónovy kašny z dílny Ivana Theimera. Památkáři dosud blokovali vydání stavebního povolení z obavy, aby fontána nekonkurovala sloupu Nejsvětější Trojice. Kašna, jejíž součástí budou skulptury želv, delfína a řeckého básníka Arióna, bude stát 18 miliónů korun a měla by být dokončena v polovině příštího roku.

V Jihlavě budou vystaveny unikátní dokumenty z období komunismu

S unikátními dokumenty z let 1945 až 1955 se mohou seznámit návštěvníci výstavy "Stalo se v době nesvobody a třídní nenávisti", která bude v úterý otevřena v jihlavském okresním úřadě. Písemnosti dokládají osudy obyvatel Vysočiny pronásledovaných v době komunismu. Během vernisáže bude představena i stejnojmenná kniha a uskuteční se beseda s jejími autory a s politickými vězni. S myšlenkou uspořádat tuto výstavu u příležitosti 50 let od tragédie v Babicích na Třebíčsku přišel předseda okresní pobočky Konfederace politických vězňů Antonín Štěpánek. Podle ředitelky jihlavského okresního archivu Renaty Piskové byla příprava výstavy náročná, protože většina archivních fondů není zpracována. V pražském archívu se například našel dopis bývalého jihlavského kata, který nabízel své služby pro vykonání poprav lidí odsouzených v babickém procesu. Našla se i řada dopisů vězňů, které jejich rodinám nebyly nikdy doručeny. Babický proces byl vyprovokován vraždou tří členů místního národního výboru, k níž došlo 2. července 1951 v babické škole. Jejich smrt se stala záminkou pro rozsáhlé tažení proti církvi a odpůrcům komunistické moci. V procesech bylo z protistátní činnosti obviněno 87 lidí, z nichž 11 bylo odsouzeno k trestu smrti. Řada rodin se musela z kraje vystěhovat. Někteří odborníci soudí, že proces zinscenovala Státní bezpečnost.

Havlíčkův Brod si připomíná výročí Karla Havlíčka Borovského

Tři výročí obrozenského spisovatele a novináře Karla Havlíčka Borovského si připomínají v Havlíčkově Brodě: jde o 180. výročí narození, 145 let od jeho úmrtí a 150 od jeho deportace do Brixenu. Město a místní vlastivědné muzeum v této souvislosti připravily tři vernisáže a konferenci. Ochotnické A-divadlo uvádí Havlíčkovu satirickou skladbu Král Lávra. Podle ředitelky muzea Jany Beránkové budou oslavy pokračovat poslední říjnový den vzpomínkou u spisovatelova pomníku a vyvrcholí v noci na 16. prosince happeningem k výročí jeho deportace do Brixenu. Karel Havlíček Borovský se narodil 31. října 1821 v Borové na Havlíčkobrodsku. Studoval filozofii na pražské univerzitě, poté vstoupil do arcibiskupského semináře, z něhož byl v roce 1841 vyloučen. Později odjel do Ruska, kde pracoval jako vychovatel v rodině moskevského šlechtice. Havlíček Borovský, považovaný za zakladatele české moderní žurnalistiky, působil v redakci Pražských novin. Založil Národní noviny a po jejich zákazu i týdeník Slovan v Kutné Hoře. Za svou novinářskou činnost byl v letech 1851 až 1855 vězněn v Brixenu, kde napsal satirické skladby Tyrolské elegie, Král Lávra a Křest svatého Vladimíra. Zemřel v roce 1856.

Zlín zvítězil v mezinárodní soutěži měst

Město Zlín a kanadské město Guleph zvítězily letos společně v mezinárodní soutěži Město v květech, pořádané Kanaďany. Soupeři Zlína byly dvojice měst z Velké Británie, Japonska, Francie a Irska. Zlínští zahradníci i kvůli soutěži letos ve městě vysadili přes 20.000 květin a upravili 400 metrů čtverečních letních záhonů. Na výsadbu květin získali zhruba 300.000 korun od sponzorů, takže peníze nemuseli čerpat z rozpočtu města. Kanadskou porotu ve Zlíně zaujala také rekonstruovaná náves v Loukách a nově upravený park v Lorencově ulici. Porota hodnotila i podíl občanů na zkrášlování měst. Zlínští představili porotcům i svoji soutěž Rozkvetlé město. Hodnotí se v ní výsadba zeleně kolem rodinných domků a činžovních objektů. Při setkání zasadili zástupci měst Guleph a Zlín Strom přátelství a Strom milénia.

Esperantisté v Ústí nad Labem zahájili 14. mezinárodní kulturní festival

V Ústí nad Labem byl v sobotu zahájen 14. mezinárodní kulturní festival esperantistů. Na dvoudenní akci se sjelo asi 50 příznivců tohoto nejrozšířenějšího umělého mezinárodního jazyka, účastí se ho odborníci z České republiky, Slovenska, Polska a Německa. Vedle přednášek si vyslechnou i básně českých básníků a písně v překladech do esperanta. Byly tak přeloženy například verše Jaroslava Seiferta ze sbírky Maminka nebo Křest svatého Vladimíra od Karla Havlíčka Borovského, který vyšel na Kanárských ostrovech. Esperanto vytvořil v roce 1887 varšavský lékař Ludwig Zamenhof. Je založeno především na románských jazycích a jeho mluvnice je přísně pravidelná. Po celém světě je asi 16 miliónů esperantistů, v České republice přibližně 2000.

Brno se pochodem zapojilo do celosvětové zdravotnické akce

Několik desítek lidí se v sobotu dopoledne zúčastnilo v Brně "Pochodu všech generací". Město se tak již potřetí zapojilo do celosvětového happeningu "Obejměme zeměkouli", který vyhlásila Světová zdravotnická organizace jako součást programu "Aktivní stáří". Koordinátorka projektu "Brno-zdravé město" Ivana Draholová vysvětlila, že lidé na celém světě se při této akci postupně podle časových pásem účastní pochodů, aby tak symbolickým řetězem obemkli celou planetu. Zájemci mohli v Brně navštívit poradnu pro seniory, nechat si změřit krevní tlak a ochutnat speciality zdravé výživy. Mottem brněnského pochodu bylo: "Aktivní stáří: cvičit tělo i mysl". Podle Draholové světová populace nezadržitelně stárne. Na celém světě je na 605 miliónů osob starších 59 let a v dalších desetiletích se podíl seniorů bude zvyšovat. "Podle údajů Světové zdravotnické organizace se má proti roku 2000 počet seniorů v ČR do roku 2050 více než zdvojnásobit," dodala Draholová.

Ve Starém Městě proběhly Slovácké hody

Slovácké hody ve Starém Městě v sobotu symbolicky ukončily hospodářský rok. Po tři dny se jich účastnilo stovky návštěvníků, kteří mohli ochutnat i první burčák. Součástí hodů byl krojovaný průvod 150 dospělých a dětí. Letošní staroměstské hody se konaly v režii známého národopisného souboru Dolina. Ten slaví 45. výročí vzniku souboru a na listopad připravuje premiérové pásmo. Zahrát a zazpívat jeho členům přišli přátelé z břeclavského souboru Břeclavan, Muzika Jaroslava Čecha z Uherského Hradiště i soubor Lúčka z Kudlovic. Slovácké hody filmaři zaznamenali pro pracovníky archívu Ústavu lidové kultury ve Strážnici.

Na Svatováclavskou pouť do Hrušovan se sjely stovky lidí

Několik stovek lidí přišlo během soboty v Hrušovanech na Chomutovsku na Svatováclavskou pouť. Obnovenou tradici poutí zde loni zahájilo znovuotevření kostela sv. Václava. Barokní kostel sloužil věřícím naposledy v roce 1962. Do rekonstrukce značně zchátralých objektů kostela, bývalé fary a hospodářského stavení investovala obec 72 miliónů korun. Na opravy byly použity prostředky, které obec získala od elektrárenské společnosti ČEZ jako kompenzaci za vybudování odkaliště v místě zaniklé obce Vysočany. Nepostačovaly však na komplexní rekonstrukci, neopravena proto zůstala například kamenická díla v kostele. Program letošní poutě vyvrcholil mší, kterou sloužil litoměřický biskup Josef Koukl. Pouť zpestřili středověcí rytíři, kteří ve vysočanském areálu rozbili své stany. Mistři v dobových kostýmech předváděli ukázky starých řemesel. Návštěvníci mohli obdivovat i výkony kejklířů a fakírů.

A na závěr ještě krátce o počasí:

Ráno a dopoledne očekáváme mlhu nebo nízkou oblačnost. Přes den bude oblačno až skoro zataženo, od západu místy občasný déšť. Nejvyšší teploty 15 až 19 stupňů Celsia.

Tolik zprávy Radia Praha.