Zprávy Radia Praha

Americký prezident Bush telefonicky poděkoval Havlovi za podporu

Americký prezident George Bush telefonicky poděkoval českému prezidentovi Václavu Havlovi za podporu, kterou on, česká vláda i občané České republiky vyjádřili Američanům po nedávných teroristických útocích. ČTK o tom informoval mluvčí kanceláře českého prezidenta Martin Krafl. "Prezident Bush ocenil veškerou vstřícnost i konkrétní nabídky z české strany," dodal mluvčí. Americký prezident podle něj také Václava Havla informoval o aktuálním postupu Spojených států v rovině diplomatické, finanční, zpravodajské i vojenské. "V souvislosti s aktuálními událostmi zdůraznil význam summitu Severoatlantické aliance, který se uskuteční v Praze na podzim příštího roku," poznamenal Krafl. Václav Havel podle něj znovu ujistil amerického prezidenta o solidaritě a podpoře České republiky. "O připravenosti podílet se případně na společné akci NATO i vojensky," uvedl Krafl.

V pátek s Václavem Havlem telefonicky hovořil otec současné hlavy Spojených států George Bush starší. Podle Havlova mluvčího Ladislava Špačka se zajímal o zdravotní stav českého prezidenta, který byl minulý týden hospitalizován kvůli srdeční arytmii. Hovořili spolu ale také o současné práci amerického prezidenta, ovlivněné nedávnými teroristickými útoky v New Yorku a Washingtonu.

Americký ministr zahraničí Colin Powell cenil rychlou reakci ČR na události kolem teroristického útoku proti USA

Americký ministr zahraničí Colin Powell poděkoval České republice a české vládě za rychlou reakci na události kolem teroristického útoku proti New Yorku a Washingtonu. Ve Washingtonu to řekl český ministr zahraničí Jan Kavan, který dodal, že Powell byl dobře obeznámen s českou nabídkou pomoci, jdoucí od pomoci humanitární, logistiky, poskytování zpravodajských informací, přes možnosti přeletů vojenských letounů po nabídku vojenských jednotek; zde by šlo mimo jiné o protichemickou jednotku, která se osvědčila ve Válce v Perském zálivu, nebo o polní nemocnici, která byla nasazena na Balkáně.

Kavan jednal s Powellem také o možnosti vývozu českých podzvukových bitevníků L-159 z Aera Vodochody. Tato možnost se podle českého ministra zahraničí Jana Kavana rýsuje poté, co Spojené státy zrušily hospodářské embargo proti Indii a Pákistánu výměnou za jejich pomoc v protiteroristickém tažení. "Indie má zájem asi o 66 těchto letadel, což by byla pro Aero Vodochody významná zakázka," řekl Kavan. Spojené státy uvalily embargo na Indii a Pákistán poté, co obě země provedly krátce po sobě pokusné jaderné výbuchy. Spojené státy to považovaly za porušení smlouvy o nešíření jaderných zbraní.

Biologický útok ČR nehrozí, ale vojáci jsou již připraveni

V současné situaci nehrozí České republice útok biologickými zbraněmi. Na semináři generálního štábu k aktuální bezpečnostní situaci to prohlásil náčelník vojenské zdravotnické služby Jan Petráš. Přesto má podle něj armáda už nyní k dispozici stacionární zařízení na detekci biologických látek, mobilní má být v provozu do několika dní. Vojenští zdravotníci také aktivují systémy obrany proti nim, v pohotovosti jsou všechny vojenské nemocnice a první lékaři 6. polní nemocnice mohou v krizové oblasti pracovat do sedmi hodin. Petráš také připustil, že některé teroristické organizace s vysokou pravděpodobností biologickými zbraněmi disponují. Obecně je podle něj známé, že tento typ zbraně navzdory mezinárodním dohodám vyvíjel a asi stále vyvíjí Irák, ale i další země podporující teroristy. "Musím zopakovat, že armáda se séry nemá problém," reagoval Petráš na dotaz, zda je k dispozici dostatek protilátek proti případnému biologickému útoku. Vojáci v této oblasti úzce spolupracují s civilní ochranou.

Sestřelení útočících civilních letadel není legislativně ošetřeno

Velké problémy by měl velitel české armády, který by v současném českém právním prostředí dal rozkaz sestřelit sebevražedně útočící civilní letadlo. Generální štáb v tomto smyslu upozornil ministra obrany na nutnost změn. Ty se však zřejmě budou muset týkat i mezinárodních smluv o civilním letectví. Sdělil to náčelník generálního štábu Jiří Šedivý. "Musí se rozhodnout, za jakých podmínek bude moci být použit vojenský prostředek - a je jedno jestli to bude letadlo nebo raketa - k tomu, aby se zlikvidovalo letící civilní letadlo," poznamenal Šedivý v souvislosti s teroristickými útoky na cíle v USA. Tato otázka se musí podle něj důkladně projednat nejen v českém parlamentu. Armáda si však podle něj nedovolí navrhnout způsob řešení, protože tato otázka je otázkou politickou.

Ministr obrany Jaroslav Tvrdík se chystá vládě příští týden předložit určité návrhy, řešící odpovědnost za rozkazy při případném sestřelení civilního letadla nad Českou republikou. V reakci na prohlášení generála Šedivého to ČTK řekl mluvčí ministra Milan Řepka. Tvrdík o tomto problému podle něj informoval bezpečnostní radu státu na jejím posledním zasedání.

Generál Šedivý připustil, že by bezpečnostní opatření u budovy rozhlasu Svobodná Evropa v centru Prahy osobně řešil jemněji. Budovu od čtvrtka hlídají společně s policisty parašutisté s několika obrněnými transportéry, vojáci i jejich technika jsou ale vyčleněni pro potřeby policie, která jim také velí. Šedivý poznamenal, že osobně by obrněnce v centru Prahy nepoužil, rozhodnutí však nebylo na armádě. Neozbrojené kolové transportéry mají podle představ policie sloužit u Svobodné Evropy jako zátarasy proti případnému sebevražednému útoku například vozidla s výbušninou, vysvětlil velitel 43. mechanizovaného výsadkového praporu Aleš Opata, jehož vojáci u rozhlasu stojí. Upozornil také, že kromě na první pohled viditelných úrovní ochrany budovy je ještě několik dalších.

Bezpečnostní opatření u budovy rozhlasové stanice Svobodná Evropa v centru Prahy byla minulý týden zavedena kvůli konkrétnímu riziku. ČTK to řekla tisková mluvčí ministerstva vnitra Gabriela Bártíková. "Opatření, která byla přijata, vyplývají z jediného reálného rizika, které není v rovině teoretických úvah, ale v rovině konkrétních poznatků, před kterými jsme byli relevantními složkami varováni," řekla Bártíková. Dodala však, že žádné jiné konkrétní nebezpečí nehrozí.

Alexandr Vondra: Praha je jediným místem pro summit NATO a bude bezpečná

Praha je jediným místem, kde by Česká republika mohla uspořádat v roce 2002 summit NATO. Tuto schůzku lze řádně zabezpečit i v nové situaci - po teroristických útocích na americká města. Na dotaz ČTK to v Bratislavě řekl zmocněnec české vlády pro přípravu summitu Alexandr Vondra. "Česká republika není Kanada, abychom mohli přesunout summit někam do Skalistých hor. My na to nemáme - je to malá země," uvedl Vondra. Jediným místem v ČR, kde lze vrcholnou konferenci uspořádat "pořádně a bezpečně", je proto podle něj Praha. Setkání představitelů členských a kandidátských zemí aliance je dlouhodobě připravovanou akcí a "myslím, že umíme vyloučit moment překvapení," dodal Vondra. Podle svých slov si uvědomuje změněné podmínky, jež nastaly po teroristickém útoku na USA. Proto bude ČR ještě další otázky zabezpečení summitu konzultovat s NATO a první rozhovory se uskuteční již tento týden.

Zejména jako podpora slovenským ambicím stát se členem Severoatlantické aliance po jejím příštím summitu v Praze vyzněla návštěva českého vládního zmocněnce pro summit Alexandra Vondry. Jak řekl zmocněnec na dotaz ČTK, Slováci také nabízejí pomoc při organizaci této akce. Tuto nabídku česká strana zváží, uvedl Vondra.

V Táboře otevřeli mezinárodní armádní středisko CIMIC

Mezinárodní středisko civilně-vojenské spolupráce CIMIC (civil-military cooperation) Armády České republiky v pondělí slavnostně otevřeli v Táboře vojenští představitelé v čele s velitelem Sil územní obrany Vladimírem Sovou. Táborské středisko bude sloužit k podpoře jednotek NATO při plnění úkolů v krizových oblastech postižených konflikty (například státy bývalé Jugoslávie, Albánie a další) a zabezpečovat spolupráci s tamními obyvateli, orgány státní správy a vládními i nevládními organizacemi. Bude rovněž pomáhat při obnově infrastruktury a zabezpečovat mediální kampaň ve prospěch jednotek. Od června příštího roku zde bude pracovat asi 60 vojáků z povolání a občanských zaměstnanců.

Středisko CIMIC podle tiskového mluvčího velitelství sil Petra Svatoše především podporuje velitele při zahraničních misích a monitoruje situaci v krizových oblastech a místech konfliktů, kde doporučuje správné rozvržení humanitární a finanční pomoci. Je součástí sítě středisek severní skupiny NATO CIMIC s velením v Holandsku a přímo podléhá veliteli Sil územní obrany ČR. K vytvoření střediska se česká armáda zavázala při vstupu do NATO.

Na vojnu narukovalo přibližně 6400 mladých mužů

Do základní a náhradní vojenské služby nastoupilo v pondělí přibližně 6400 branců. Jak informovala tisková služba ministerstva obrany, nováčci budou zařazeni do výcvikových základen jednotlivých druhů vojsk, kde je očekává až tříměsíční výcvik. Doba výcviku závisí na druhu vojenské odbornosti, do které budou po dobu základní či zkrácené náhradní vojenské služby zařazeni. Po ukončení výcviku a vykonání vojenské přísahy budou vojáci umístěni k jednotlivým útvarům. Branci nastupují k výkonu základní vojenské služby čtyřikrát ročně - v lednu, dubnu, červenci a říjnu.

Petr Pithart jednal s Ramiro Cibrianem o EU i návštěvě Španělska

Především o současném stavu vyjednávání České republiky o jejím vstupu do Evropské unie (EU) jednal vedoucí delegace Evropské komise v ČR Ramiro Cibrian s předsedou Senátu Petrem Pithartem. Hovořili spolu také o takzvaných Českých dnech ve Španělsku, které příští měsíc pořádá české velvyslanectví v Madridu. Akce se zúčastní i senátní delegace v čele s Petrem Pithartem, který po setkání řekl, že velvyslanec jej "upřímně a otevřeně" informoval o problémech, které při jednání o rozšíření unie přetrvávají. "Takovým evergreenem, který se stále a znovu vrací, je problém zákona o státní službě. S tímto zákonem nepřímo souvisí vyřešení otázky finanční kontroly, což je pro Evropskou unii to nejzávažnější, co v české legislativě chybí," uvedl Pithart.

Václav Klaus znovu odmítl omezení volného pohybu osob z ČR v EU

Předseda Poslanecké sněmovny Václav Klaus při setkání s novým velvyslancem Německa v Česku Michaelem Libalem znovu odmítl snahy Německa a některých dalších zemí omezit na sedm let volný pohyb pracovních sil z České republiky v zemích Evropské unie (EU). "Musel jsem to označit za věc, která nám nesmírně komplikuje život a která nemůže být českou stranou a českou veřejností pozitivně přijímána," řekl Klaus po schůzce s velvyslancem. Klaus a další čeští politici se podobně opakovaně vyjádřili již v minulosti. Až sedmileté omezení volného pohybu pracovních sil z Česka po jeho vstupu do EU prosazuje kromě Německa také Rakousko. Obě země se tím snaží vyjít vstříc části svých občanů, kteří se bojí, že po přijetí České republiky do EU zaplaví jejich trh pracovníci z Česka a dalších nových členských zemí.

Británie pozastavila imigrační kontroly na ruzyňském letišti

Britští úředníci od minulého pátku neprovádějí předběžné kontroly na ruzyňském letišti v Praze, neboť pominuly důvody pro toto opatření. Mluvčí britského velvyslanectví Zbyněk Havránek ČTK řekl, že kontroly cestujících z ČR do Británie byly pozastaveny, protože se počet českých žadatelů o azyl na britských ostrovech snížil s tím, že v případě jejich nárůstu se britští úředníci na ruzyňské letiště zase vrátí. Británie zavedla předběžné imigrační kontroly na ruzyňském letišti v létě právě kvůli velkému počtu žadatelů o azyl, především z řad Romů. Britové zdůrazňovali, že všechny cestující posuzují při kontrolách podle stejných kritérií. Za diskriminační ale považují kontroly ochránci lidských práv včetně Evropského dokumentačního střediska pro práva Romů.

Ministr Schling: Je možno preferovat romské firmy jako subdodavatele

Pozitivní diskriminace Romů při přijímání do firem podle ministra dopravy Jaromíra Schlinga není řešením jejich vysoké nezaměstnanosti. Je možné ale preferovat romskou firmu ve výběrovém řízení například na subdodavatele veřejné zakázky, řekl ministr v Brně na úvod semináře na podporu národnostních menšin v České republice. Jako příklad uvedl 30 pracovníků romské firmy na stavbě železničního koridoru či zakázku pro jinou romskou společnost na pokládání optických kabelů pro České dráhy. Ministerstvo podle Schlinga zpravidla o obdobných zakázkách nerozhoduje. Vypisuje je ředitelství silnic a dálnic nebo České dráhy. "Výběrová komise musí postupovat striktně podle zákona o zadávání veřejných zakázek," uvedl ministr.

Ministerstvo zdravotnictví pozastavilo devitalizaci

Vědecká rada ministerstva zdravotnictví pozastavila do 1. dubna ověřování zatím sporné metody léčení rakoviny, devitalizace, na lidech. Po jednání rady to řekl její předseda Jan Dvořáček. Za půl roku, až budou vyhodnoceny výsledky u lidí, kteří podvazování nádoru podstoupili, rozhodne rada, zda je obnoví," upřesnil Dvořáček. "Výsledky u lidí jsou špatné, devitalizace zatím neprokázala žádnou účinnost," řekl Dvořáček a podotkl, že osobně byl devitalizaci nakloněn. Nyní je ale k této metodě velmi skeptický. Podle propagátora metody Karla Fortýna má podvázání nádoru vyvolat imunitní reakci, která zničí rakovinné buňky v těle. To se zatím nestalo, v příštím půlroce budou operovaní pacienti sledováni, zda se tak stane.

Na čtyřech pracovištích bylo operováno 45 pacientů, z nich 24 s rakovinou kůže, zemřelo sedm, dalších 21 s rakovinou konečníku či tlustého střeva, zemřelo sedm. Výkon neohrozil život nemocných, místní záněty však výrazně zhoršily kvalitu jejich života. Zmenšení nádorů nebylo zaznamenáno, shrnul Dvořáček a dodal, že ověřovat se bude dál na zvířatech. "Na lidech naposledy dělal doktor Mengele, my nemůžeme dovolit, aby se zkoušelo něco na lidech, co nemá žádné opodstatnění," vysvětlil.

Jeho slova vyvolala bouřlivý nesouhlas členů Svazu pacientů, kteří se tiskové konference účastnili. Podle nich operovaní pacienti byli v posledním stadiu nemoci a měli imunitu zničenou chemoterapií. Doktor Fortýn prý operoval 12 lidí v počátečním stadiu s úspěchem. Dvořáček upřesnil, že z těchto 12 zemřelo osm, dva žijí bez ústupu nemoci a dva se ztratili z evidence.

Temelín v nynější etapě zkoušek nesplnil všechna kritéria

Jihočeská jaderná elektrárna Temelín u některých zkoušek v nynější etapě do 55 procent výkonu nesplnila všechna kritéria požadovaná harmonogramem spouštění. Pro ČTK to uvedla šéfka jaderného dozoru Dana Drábová s tím, že nemůže vyloučit, že ČEZ nebude muset tyto zkoušky opakovat. Možností ale také je, že úřad za konkrétních a opodstatněných podmínek Temelínu dovolí resty splnit v následující etapě do 75 procent. "Takové zkoušky tam jsou, typickým příkladem je zkouška zregulování bloku na vlastní spotřebu," uvedla šéfka Státního úřadu pro jadernou bezpečnost k nesplněným kritériím. Jejich počet však blíže neupřesnila. Drábová neví jistě ani dobu, jakou bude úřad potřebovat na posouzení nynější etapy spouštění.

Jitex Písek opustí 300 lidí, uzavřen bude závod v Rožmitále

Radikální změny v organizační struktuře i výrobě provede největší česká pletařská firma Jitex Písek. V jejich rámci podnik opustí až 300 lidí, bude uzavřen závod v Rožmitále pod Třemšínem, řada činností se koncentruje a kvůli redukci méně efektivních exportů se sníží výroba. Informaci přinášejí Hospodářské noviny. Podnik tak podle listu reaguje na nepříznivé vlivy na jeho ekonomiku. Díky tomu, že vlastníkem 41 procent akcií je zbankrotovaná společnost Pyrr, má Jitex daleko komplikovanější přístup k cizím zdrojům. Na omezení výroby má ale vliv i vývoj koruny a situace na klíčovém německém trhu, kde se množství objednávek snižuje, píší Hospodářské noviny.

Českým a slovenským krajanům slouží internetové noviny

Českým a slovenským krajanům po celém světě slouží od pondělí internetový zpravodajský server Český a slovenský svět. Denně aktualizované noviny, pro něž napsali úvodníky prezidenti obou zemí Rudolf Schuster a Václav Havel, spustil na stránkách www.czsk.net Slovensko-český klub v Praze ve spolupráci s Československým ústavem zahraničním. Dosud ani v jedné ze zemí nevznikl internetový server určený krajanům a už vůbec neexistovalo periodikum společné pro Čechy i Slováky. Přitom mnoho krajanských spolků se nerozdělilo ani po rozpadu společného státu a ty, jež se přeci jen rozdělily, většinou dodnes úzce spolupracují. Dvojjazyčné internetové noviny přináší čerstvé zpravodajství z Česka, Slovenska i ze světa. Jejich jádrem ale budou publicistické příspěvky z pera krajanů. Server bude nabízet také živá diskusní fóra a představovat aktivity krajanských spolků v zahraničí.

Dětský sbor Klíček uspěl na pěvecké soutěži v Argentině

Český dětský pěvecký sbor Klíček dosáhl skvělého úspěchu na páté mezinárodní pěvecké soutěži v jihoargentinském městě Trelew, když se ve velké konkurenci amerických sborů umístil v ženské kategorii na třetím místě. Jako reprezentant všech vystupujících navíc Klíček dostal tu čest zahájit festival při setkání se starostou Trelewu na radnici několika písněmi. Česká klasická hudba a národní písně pak v jeho podání zazněly i v místním rozhlase a televizi. Soutěže v argentinském Trelewu, ležícím asi 1000 kilometrů jižně od Buenos Aires, se ve dvou kategoriích zúčastnilo pouze nevelké těleso českého sboru zastupující celý 160členný soubor.

Ze sportu:

Liberec remizoval v dohrávaném utkání 9. kola první fotbalové ligy s Drnovicemi 1:1 a v tabulce je na šestém místě. Moravané si udrželi desáté místo, které jim patřilo po osmém kole.

Čeští fotbaloví reprezentanti do sedmnácti let rozstříleli ve druhém zápasu kvalifikace o postup na mistrovství Evropy tým Lucemburska 7:0 a vedou tabulku druhé skupiny s plným počtem bodů.

Jeden ze čtyř fotbalistů severoirského národního týmu, kteří v červnu letošního roku vyprovokovali konflikt se zaměstnanci nočního klubu Atlas v centru Prahy, bude obviněn z ublížení na zdraví. ČTK o tom informoval vyšetřovatel Daniel Kaplický bez upřesnění, o kterého hráče se jedná. Do případu jsou zapleteni kapitán mužstva Michael Hughes, útočníci David Healy a Glenn Ferguson, záložník Peter Kennedy a trenér brankářů Tommy Wright.

Vedení hokejového klubu New York Islanders poslalo českého gólmana Dušana Salfického na farmu do celku nižší ligy AHL Bridgeport Sound Tigers. Dvojnásobný mistr světa, který v uplynulé sezóně chytal za extraligovou Plzeň, uzavřel s Islanders smlouvu letos v létě, ale jeho naděje na místo v první týmu výrazně klesla po příchodu Chrise Osgooda. Roli brankářské dvojky bude v newyorském klubu zastávat Garth Snow. Na soupisce Islanders zůstali dva čeští obránci Roman Hamrlík a Radek Martínek.

Krátce o úterním počasí v České republice:

Polojasno až oblačno, na severu ojediněle slabý déšť nebo přeháňky. Teploty 20 až 24 stupňů Celsia.