Zprávy Radia Praha

Česká republika je podle premiéra Zemana připravena na účast v boji proti terorismu

V mimořádném televizním a rozhlasovém projevu v hlavní úterní večerní zpravodajské relaci oznámil premiér České republiky Miloš Zeman, že podle informací, které obdržel v úterý ráno, budou v nejbližších dnech, možná dokonce hodinách zahájeny operace v rámci celosvětového boje proti mezinárodnímu terorismu. Premiér oznámil, že česká vláda je připravena poskytnout spojencům pro očekávanou akci proti teroristům polní nemocnice, protichemické jednotky a šestou brigádu speciálních jednotek. Konkrétní pomoc chce Česká republika poskytnout ve svém vlastním zájmu a v rámci vlastních sil a možností, uvedl Zeman. Premiér si je jist, že u části české veřejnosti - u pravicových a u levicových extrémistů - vyvolá rozhodnutí české vlády odpor. "Vláda České republiky není vládou extrémistů, není vládou zbabělců a v nastalých těžkých a dlouhých chvílích se jí nebudou třást kolena," řekl premiér.

České ministerstvo zahraničí se ztotožnilo s postojem Severoatlantické aliance, která se v úterý rozhodla použít v souvislosti s teroristickými útoky na Spojené státy článek pět Washingtonské smlouvy. Spojené státy vedení Severoatlantické aliance předložily důkazy spojující atentáty 11. září v New Yorku a Washingtonu s organizací Al-Káida v Afghánistánu se ukrývajícího Usámy bin Ládina.

USA podle Tvrdíka zatím nepožádaly NATO ani ČR o konkrétní pomoc

Spojené státy zatím nepožádaly Severoatlantickou alianci ani Českou republiku o konkrétní pomoc. Ve zpravodajském pořadu České televize to uvedl ministr obrany Jaroslav Tvrdík. Na prohlášení premiéra Miloše Zemana, který nabídl spojencům polní nemocnice, protichemické jednotky a průzkumnou brigádu, reagoval slovy: "To co premiér prohlásil je poměrně razantní. Je to myslím si jednoznačný výsledek vážného odhodlání této vlády vyrovnat se s mezinárodním terorismem," poznamenal Tvrdík. Odpověď USA a aliance na českou nabídku je však podle ministra záležitostí "dlouhodobého režimu". V první etapě se na případném odvetném úderu budou podle Tvrdíka podílet pouze jednotky USA a Velké Británie. Spojené státy ale podle něj deklarovaly, že v určitém momentě požádají všechny členské země NATO o určitou pomoc. Premiér podle Tvrdíka jasně řekl, že nabídnuté jednotky jsou k dispozici a jsou připraveny své úkoly splnit.

"Speciální brigáda je jedna z jednotek, o kterých se málo ví," řekl Tvrdík k Zemanově zmínce o 6. speciální brigádě. Tato jednotka hloubkového průzkumu je zařazené pod zpravodajskou zprávu. Vojáci této jednotky pravidelně cvičí společně s kolegy z britské speciální jednotky SAS. "Je to nejlepší jednotka, kterou česká armáda má," řekl ministr obrany. Příslušníci jednotky, vycvičení i pro boj zblízka, jsou podle něj specialisty na všechny typy protiteroristických akcí a průzkumných operací.

Jednání o rozšíření Evropské unie jdou podle plánu

Jednání s kandidátskými zeměmi o podmínkách jejich budoucího přistoupení k Evropské unii postupuje zhruba podle plánu. Ve zprávě pro neformální summit "patnáctky", který se sejde 19. října v belgickém Gentu, to uvedla Evropská komise. Ta spolu s členskými státy dospěly ke společným postojům ohledně všech devíti kapitol, jež byly podle "cestovní mapy" z loňského podzimu plánovány na první pololetí letošního roku. S řadou kandidátů se podařilo tyto kapitoly uzavřít, s některými dosud ne - s ČR například zbývá ještě dokončit kapitolu o finanční kontrole. Ohledně dalších devíti kapitol má EU dosáhnout společných stanovisek do konce roku. Komise ve zprávě pro summit upozorňuje, že nadcházející výroční posudky na kandidátské země, jež budou schváleny 13. října, se soustředí na jejich schopnost účinně aplikovat převzatou legislativu. Připomíná členským státům, že nedoporučí přistoupení žádné země, která nebude splňovat všechny podmínky. EU se na červnovém summitu v Göteborgu dohodla, že s nejlépe připravenými uchazeči lze ukončit vstupní rozhovory do konce roku 2002, což by umožnilo jejich přistoupení v roce 2004.

Ministerstvo financí chce krýt schodek rozpočtu 2002 dluhopisy

Ministerstvo financí navrhuje vydat státní dluhopisy za 50 miliard korun na úhradu schodku státního rozpočtu na příští rok. Dluhopisy budou splatné do 25 let ode dne nabytí účinnosti navrhovaného zákona. Návrh zákona o státním dluhopisovém programu projedná ve středu vláda. Návrh státního rozpočtu na rok 2002 vláda odeslala k projednání do Poslanecké sněmovny. Návrh počítá s deficitem 52,2 miliardy korun, příjmy 700 miliard a výdaji 752,2 miliardy včetně letošní ztráty Konsolidační banky. Bez zahrnutí očekávané ztráty KoB je schodek deset miliard korun v souladu s politickými dohodami vládní ČSSD a opoziční ODS. Zbylé 2,2 miliardy korun nad rámec emitovaných dluhopisů bude uhrazeno použitím krátkodobých finančních prostředků na účtech státních finančních aktiv. Emise dluhopisů povede v příštím roce ke zvýšení státního dluhu na 413,3 miliardy korun z letošních 362,9 miliardy. Dluh státu tak překročí 18 procent HDP.

Ministři navrhnou vládě prodat celý 67procentní podíl státu v ČEZ

Stát by v nynější privatizaci neměl prodat původně uvyžovaných 64 procent elektrárenské a.s. ČEZ, ale svůj celý podíl 67,6 procenta. Dále by neměl po privatizaci elektroenergetiky kupovat zpět přenosovou soustavu a.s. ČEPS, ale měl by si v ní ponechat pouze tříprocentní podíl. Pro středeční jednání vlády to navrhují ministerstva financí a průmyslu a obchodu jako změnu privatizačního usnesení vlády z loňského října. Stát si chce vliv v ČEZ smluvně zachovat jedním místem v dozorčí radě podniku s právem svolávat valné hromady. Tři procenta firmy hodnotí materiál ministerstev na 1,78 miliardy korun. Kabinet loni v říjnu rozhodl, že společně s ČEZ prodá v jednom balíku šest distributorů elektřiny. Mezi nejvážnějšími zájemci pravděpodobně jsou francouzská společnost Electricité de France, německá E.ON Energie AG a britské společnosti British Energy a International Power.

Senátoři mají výhrady k zákonům o myslivosti a církvích

Schválení návrhů církevního a mysliveckého zákona v Senátu je nejisté. Vůči návrhu zákona o církvích a náboženských společnostech mají výhrady zejména lidovečtí a čtyřkoaliční senátoři. Myslivecký zákon pravděpodobně budou chtít upravit také senátoři ODS. "Máme výhrady k tomu, jakým způsobem bylo naloženo s charitou a diakonií," uvedl k církevnímu zákonu místopředseda senátorů KDU-ČSL Jiří Stodůlka. Pochybnosti o tom, zda se zejména návrh církevního zákona podařilo ve sněmovně vylepšit, mají i senátoři Unie svobody a ODA, řekl jejich předseda Daniel Kroupa. Proti mysliveckému zákonu mají výhrady vedle řady pravicových politiků i ochránci přírody a vlastníci lesů. Zákon podle jeho odpůrců mimo jiné omezuje vlastnická práva a zájmy jedné skupiny obyvatel nadřazuje nad ostatní. Církevní zákon upravuje způsob registrace církví a náboženských společností, jejich práva a jejich postavení. Zachovává rozdíly v právech již registrovaných církví a náboženských společností a těch, které jsou nové.

ČSSD chce, aby se část 14. platů činitelů použila na Karlův most

Poslanecký klub ČSSD podpoří vládní návrh zákona o odejmutí letošních čtrnáctých platů ústavních činitelů a soudců. Sociálnědemokratičtí poslanci budou navíc prosazovat to, aby byla jedna polovina ušetřených peněz použita na výstavbu sportovních zařízení a hřišť a druhá na rekonstrukci pražského Karlova mostu. Odejmutím čtrnáctých platů poslancům, senátorům, ministrům a soudcům se ušetří řádově desítky miliónů korun. Pokud bude polovina čtrnáctých platů ústavních činitelů a soudců skutečně použita na rekonstrukci Karlova mostu, poslanci, senátoři, ministři a soudci se tak zapojí do veřejné sbírky, kterou město Praha na opravu této chátrající památky zahájilo počátkem září. První etapa opravy má začít na jaře a má trvat zhruba čtyři měsíce. Náklady budou činit asi 128 miliónů korun. O dalších etapách rekonstrukce zatím není rozhodnuto.

Podle Viktora Koženého vyšetřovatel v jeho kauze lže

Vyšetřovatel Václav Láska, který se zabývá kauzou Harvardských investičních fondů, podle jejich bývalého prezidenta Viktora Koženého lže, když tvrdí, že nespolupracuje při vyšetřování. "Vyjádření vyšetřovatele Lásky o nespolupráci jsou účelovou politickou lží, jejímž cílem je uspokojit touhy (premiéra) Zemana po zatykači. Jak může někdo nespolupracovat, když policie již hovořila s budoucím právním zástupcem," uvedl Kožený. Kožený má irské občanství a žije na Bahamských ostrovech, které nevydávají zločince a nespolupracují s ostatními státy. Kožený na fax od vyšetřovatele reagoval dopisem, v němž slíbil spolupráci i osobní setkání s vyšetřovatelem. Láska odmítá opakovaná nařčení, že Koženého hodlá obvinit na politickou objednávku. Upozornil, že ve sdělovacích prostředcích se nejdříve objevily články o trestním řízení v této věci a teprve po nich následovala vyjádření politiků či oznámení Viktora Koženého o uvažovaném vstoupení do české politiky. Kožený je spolu s bývalým likvidátorem Harvardského průmyslového holdingu (HPH) Borisem Vostrým podezřelý, že nezákonně převáděl peníze z HPH, který skončil v likvidaci.

Odpůrci školného postavili v Praze symbolickou zeď

Nová "berlínská" zeď ze symbolických bankovek s portrétem poslance Unie svobody Petra Matějů vyrostla v úterý v horní části pražského Václavského náměstí. Iniciativa SOS Student tímto způsobem protestovala proti zavedení školného na vysokých školách, které prosazuje právě Matějů. Iniciativa SOS Student zahájila počátkem roku petiční akci proti jakékoliv formě školného na vysokých školách. Petici dosud podepsalo přes 7000 lidí. Každý, kdo na Václavském náměstí připojil na petiční arch svůj podpis, si na zeď mohl přidat jednu "cihlu" - žlutou bankovku s podobiznou Matějů v hodnotě 14.000 korun, tedy průměrné výše navrhovaného ročního školného. Podle iniciátorů akce školné znamená vždy sociální síto. Vysoké školy by měly získat více finančních prostředků, například formou progresívního zdanění vyšších příjmů. Matějů naopak tvrdí, že zavedení školného usnadní zájemcům přístup k vysokoškolskému vzdělání. Jeho skupina již vypracovala věcný záměr zákona, který předpokládá i zavedení školného. Návrh podle něj počítá se systémem stipendií, státem garantovaných půjček, sociální podporou studentů z chudších rodin až do výše 1800 korun měsíčně. Poslanec navrhuje i spoření na studium se státní podporou a daňové úlevy pro pracující studenty. Matějů chce zákon předložit ještě v tomto volebním období.

Ekologové vedou spor o rozšíření Pálavy

Spor o rozšíření biosférické rezervace Pálava na Břeclavsku vznikl v těchto dnech mezi vedením Chráněné krajinné oblasti (CHKO) Pálava na jedné straně a břeclavskou radnicí a Lesním závodem Židlochovice na straně druhé. Ekologové chtějí rozšíření rezervace, radnice a závod jsou proti. Spor se vyostřil poté, co CHKO získala dopis obou institucí, v němž se uvádí, že za rozšířením Pálavy je snaha o "rozšíření mocenského vlivu skupiny osob, které v ochraně přírody nepředstavují odbornou špičku". Proti tomu se ale ohrazuje vedení CHKO, podle něhož je hlavním cílem rozšíření biosférické rezervace ochrana vzácné přírody na Břeclavsku. Současná rezervace má 83 kilometrů čtverečních a tvoří ji oblast Pavlovských vrchů. V budoucnu by ochránci přírody chtěli, aby se rozšířila asi o 180 kilometrů čtverečních. Ekologové by k ní chtěli připojit Lednicko-valtický areál a lužní lesy severně od soutoku Moravy s Dyjí.

Koncert Praha pro New York vynesl téměř 75.000 korun

Výtěžek z nedělního koncertu Praha pro New York v Obecním domě, který byl věnován obětem teroristického útoku ve Spojených státech, dosáhl 74.530 korun. Peníze, získané ze vstupného ve výši 100 a 200 korun, budou po dohodě s velvyslanectvím Spojených států v Praze poslány na humanitární účely. Již během koncertu, na němž zazněly skladby Antonína Dvořáka, předal pražský primátor Jan Kasl americkému velvyslanci Craigu Stapletonovi šek na čtyři milióny korun. Tuto částku věnovalo obětem teroristického útoku hlavní město.

Pražský komorní orchestr vstupuje do 50. sezóny

Jubilejní padesátou sezónu zahajuje v těchto dnech Pražský komorní orchestr bez dirigenta. Výročí orchestr oslaví výběrem skladeb a hostů, kteří měli v minulosti k orchestru zvláštní vztah. Přestože PKO byl jedním z prvních orchestrů, který hrál bez dirigenta, na jeden ze svých koncertů pozval dirigenta Charlese Mackerrase. Pražský komorní orchestr je jedním z mála hudebních těles, která se ve světě neproslavila interpretací české hudby. Stěžejní součástí repertoáru PKO jsou skladby W. A. Mozarta. Rovněž do mezinárodní konkurence vstupoval orchestr především se světovou klasikou. V listopadu pojede orchestr na turné do Švýcarska, kde zahraje šest koncertů, poté do Řecka, Německa, Itálie, Libanonu a Japonska. Závěr sezóny bude patřit zájezdu do jižní Ameriky, kam orchestr jezdí již od roku 1959 pravidelně vždy po dvou až třech letech.

Karlovarské muzeum představuje sbírku hodin

Karlovarské muzeum připravilo výstavu hodin s názvem Strážci času. V expozici představuje muzeum sedm desítek hodin a hodinových strojů ze svého depozitáře. Mezi rarity patří například sluneční hodiny z 18. století namalované na kameni nebo neorenesanční hodiny s bronzovou plastikou zobrazující císaře Karla V. v Tizianově ateliéru. Nejstarším představeným exponátem jsou věžní hodiny ze zámku ve Štědré z roku 1750. Vedle kyvadlových a cylindrových hodin návštěvníci uvidí také hodiny obrazové, například hodiny s tématem karlovarské kolonády z roku 1850. K vidění jsou ale například i dřevěné hodiny s figurálním motivem, které si uznání vydobyly již v roce 1923, kdy byly oceněny jako hodiny roku. Všechny vystavené exponáty pocházejí nejen z českých, ale i německých, rakouských a francouzských hodinářských dílen. Výstava potrvá do konce roku.

Čapí samice Judita s batůžkem již doletěla do zimovišť v Africe

Samička čápa bílého Judita, která byla označena satelitním a pozemním vysílačem na hnízdě v zoo ve Dvoře Králové nad Labem, již dorazila do afrických zimovišť. V posledních dnech se potuluje podél řeky Nilu v severní části Súdánu. Cestu z ČR, měřící přes pět tisíc kilometrů, uletěla zhruba za měsíc, z toho deset dní odpočívala na Blízkém východě. Její rekordní denní přelet činil 490 kilometrů. Judita se ze Súdánu zřejmě vydá hlouběji na jih; může doletět až ke Kapskému Městu. Spolu s Juditou letos přírodovědci v rámci projektu poprvé sledují i jeřába popelavého, kterého pojmenovali Arnošt. Sameček se z Českolipska přesunul o 120 kilometrů na sever a je pravděpodobné, že se spolu s německými jeřáby vydá do Francie nebo do Španělska. Tým projektu Africká odysea se letos podílí rovněž na sledování cesty tří čápů bílých z Ukrajiny. Vysílač jednoho z nich se odmlčel v Egyptě a dalšího v Súdánu. Aktuální údaje tak přírodovědci mají jen o mláděti pojmenovaném Saša, které je rovněž v Súdánu. Cílem projektu, na kterém čeští badatelé spolupracují s kolegy z Japonska, Izraele a Ukrajiny, je nejen získat poznatky o migraci čápů, ale také prodejem televizních práv a publicitou podpořit japonskou humanitární organizaci na pomoc černobylským dětem Chernobyl's Children Fund.

Krátce o středečním počasí v České republice:

Zataženo nízkou oblačností, jinak polojasno. Na severozápadě Čech až oblačno. Nejvyšší denní teploty 22 až 26 stupňů Celsia.