Zprávy Radia Praha

Budově Radia Svobodná Evropa hrozil teroristický útok

Sídlu Radia Svobodná Evropa/Radio Svoboda (RFE/RL) v centru Prahy skutečně hrozil teroristický útok. České bezpečnostní složky získaly o hrozbě konkrétní informace a na jejich základě byla přijata bezpečnostní opatření u budovy rozhlasové stanice. Po jednání meziresortního krizového štábu to řekl ministr vnitra Stanislav Gross. "Jelikož jsou určité informace o možnosti, jak by tento teroristický útok mohl být proveden, tak byly vytipovány směry, odkud by mohl být proveden," řekl ministr Gross. Do směru případných útoků proto armáda rozmístnila obrněné transportéry.

Ústřední krizový štáb lety malých letadel nezakázal

Meziresortní krizový štáb nezakázal lety malých letadel. Nebudou-li se ale piloti chovat ukázněně, krizový štáb ve spolupráci s ministerstvem dopravy zákaz létání znovu zavede. Na tiskové konferenci řekl ministr vnitra Stanislav Gross, který apeloval na piloty malých letadel, aby zakázané zóny respektovali. Štáb k debatě o případném znovuzavedení zákazu letu přistoupil podle Grosse "po několikerém narušení zakázaných prostorů, kdy nám přelétávala letadla některé jaderné elektrárny, případně jiné zakázané prostory". O víkendu malá civilní letadla dvakrát narušila tuto zónu nad jadernou elektrárnou Dukovany. Ministr dopravy Jaromír Schling ve čtvrtek prohlásil, že ve středu vlétlo neohlášené ultralehké letadlo do omezeného prostoru nad temelínskou jadernou elektrárnou. Tiskový mluvčí Temelína ale informaci odmítl, protože podle něj šlo o pravidelný a plánovaný měsíční přelet nad tranzitním plynovodem.

Bezpečnostní opatření zatím stála stát jen za mzdy na 30 miliónů

Bezpečnostní opatření zatím přišla státní pokladnu jen za mzdové příplatky pracovníků bezpečnostních složek na 30 miliónů korun. Celkové náklady zatím nejsou spočítány. Příplatky za přesčasy a víkendové služby dostávají nejčastěji policisté, armáda a hasiči. Na jednání meziresortního krizového štábu přijali jeho členové řadu konkrétních opatření, kterými chtějí zvýšit schopnost čelit biologickému útoku. Štáb dále vyhodnotil práci speciální skupiny, která monitoruje a analyzuje všechny podezřelé bankovní účty a transakce. Dosud nebylo zjištěno dost informací k tomu, aby bylo možno identifikovat jednotlivá konta. Další jednání krizového štábu je naplánováno na příští pátek.

Terorismus a islám nelze směšovat, shodl se předseda Klaus s velvyslanci

Předseda Poslanecké sněmovny a ODS Václav Klaus se s velvyslanci tří arabských zemí v České republice shodl na tom, že v diskusi o teroristických útocích na USA je třeba se vyvarovat zkreslujícího zjednodušování. "Já jsem ubezpečil pány velvyslance, že nikdo z nás není tak hloupý, aby dělal jednoduchá rovnítka mezi slovem arabský svět a terorismus nebo islámské náboženství a teroristické akty, že my tyto věci vidíme daleko jemněji," řekl novinářům po schůzce Klaus. V Poslanecké sněmovně se setkal s delegací zástupců arabských zemí, kterou vedl palestinský velvyslanec Samí Abdal Fattáh. Jejím členem byl i velvyslanec Alžírska Šaríf Mizjání a představitel Egypta Abdar Rahmán Muhammad Músá. Fattáh novinářům řekl, že teroristické útoky nemají nic společného ani s Araby, ani s islámem, jak o tom informovala některá média. Za hlavního podezřelého ze spáchání útoků USA považují saudskoarabského teroristu Usámu bin Ládina, který se pravděpodobně skrývá v Afghánistánu. Politici se však neshodli na tom, zda má smysl uspořádat mezinárodní konferenci, která by se problematikou terorismu a jeho příčin zabývala. Zatímco Fattáh uvedl, že ke svolání konference Arabové opakovaně vyzývali už v minulosti, Klaus je k ní skeptický.

Chemici z elitní jednotky odletěli na cvičení NATO do Turecka

Poslední z 27 mužů 9. roty libereckých chemiků odcestoval do Turecka na třítýdenní cvičení NATO. V Liberci zůstalo přes 120 vojáků, kteří jsou připraveni plnit případné další požadavky aliance. Velitel roty Jiří Gajdoš před svým čtvrtečním odletem připustil, že cvičení by mohlo být kvůli mezinárodní situaci i kratší. Chemici jsou podle něj připraveni na možnost, že se budou muset dříve vrátit nebo přesunout do Afghánistánu. Libereckou protichemickou jednotku společně s polní nemocnicí a speciální jednotkou z Prostějova nabídla Česká republika jako pomoc při odvetě za teroristické útoky proti městům v USA. Turecké cvičení má název Letní přežití, síly okamžité reakce NATO při něm poprvé vyzkoušejí novou strukturu. Namísto brigádního uspořádání totiž přecházejí ke složitější divizní struktuře s vyšším stupněm velení. Manévry se uskuteční od 6. do 21. října v severotureckém Babaeski a Carlu.

Žádost USA o pomoc na Balkáně se netýká českého odchodu z SFOR

Případná žádost USA o pomoc Severoatlantické aliance na Balkáně se nedotkne českých vojáků, kteří do 15. září působili v misi SFOR v Bosně a nyní se vracejí do vlasti. Řekl to mluvčí ministra obrany Milan Řepka. Upozornil, že americká žádost se týká situace, kdy USA budou své vojáky z Balkánu potřebovat jinde a NATO je nahradí jinými jednotkami. Poslední čeští vojáci mají z Bosny odejít v prosinci. Česká vláda se rozhodla ukončit účast v misi SFOR v Bosně a Hercegovině a posílit účast v misi KFOR v Kosovu, kde hodlá vytvořit společnou jednotku se Slováky. V Bosně působil český kontingent tvořený asi 600 vojáky 5. mechanizovaného praporu pod britským velením v mnohonárodní divizi Jihozápad. Soustředěním se jen na jednu mírovou misi na Balkáně se resort obrany pokusil snížit finanční náklady na práci českých vojáků v zahraničí.

Vláda ČSSD zneužívá podle ODS boj proti terorismu ke svému prospěchu

Špičky ODS obvinily vládu ČSSD, že současnou politickou a bezpečnostní situaci po teroristických útocích v USA zneužívá k vlastnímu prospěchu. Občanští demokraté soudí, že vláda má spíše přispívat k uklidnění atmosféry ve společnosti, a ne "předčasně řinčet zbraněmi" a "lacině se předvádět" ve sdělovacích prostředcích. Místopředseda ODS Petr Nečas na tiskové konferenci poukázal především na mediální vystupování ministra obrany Jaroslava Tvrdíka a ministra vnitra Stanislava Grosse. "Vláda by se měla vrátit ke své práci, ministři obrany a vnitra by měli začít řídit své resorty a přestat se každodenně lacině předvádět před televizními kamerami," prohlásil Nečas. Soudí, že na základě vystupování vládních představitelů v médiích lze nakonec nabýt dojmu, že "tažení proti terorismu je především záležitostí americko-britsko-české aliance a že tou hlavní složkou v boji proti terorismu vedle miliónových ozbrojených sil Spojených států a speciálních sil britské armády budou zcela jednoznačně tvořit Češi".

Nečasova kritika vlády ČSSD je podle Grosse nefér a nezodpovědná

Za velmi nefér a naprosto nezodpovědné pokládá ministr vnitra Stanislav Gross prohlášení představitelů ODS, že sociálnědemokratická vláda zneužívá současnou politickou a bezpečnostní situaci k vlastnímu prospěchu. "Mně nezbývá nic jiného než říct, že mne to mrzí a překvapuje," řekl Gross na tiskové konferenci po jednání meziresortního krizového štábu, který zasedá pravidelně od zářijových teroristických útoků na USA. Kritizovat někoho, kdo za něco zodpovídá, za to, že se záležitost snaží řešit, je podle něj už otázkou "věcné impotence". S Nečasem nedávno hovořil, ale žádné připomínky tohoto typu mu údajně nesdělil. Gross také novinářům připomněl, že od vypuknutí současné složité situace v mnoha případech odmítal pozvání například do televizních diskusí.

Kvůli odvetě za teroristické útoky asi Prahu nenavštíví dalajláma

Duchovní vůdce Tibetu, dalajláma, jenž měl zavítat v říjnu do České republiky, pravděpodobně Prahu kvůli chystané odvetě za atentáty na americká města nenavštíví. Buddhistického myslitele a nositele Nobelovy ceny za mír do Prahy pozval prezident Václav Havel. Dalajláma se měl, jako už dříve, zúčastnit mezinárodní konference Fórum 2000. Letos však zřejmě bude chybět. Na letošní pátý a zřejmě i poslední ročník konference Fórum 2000, která se na Pražském hradě uskuteční od 14. do 17. října, by měla přijet řada význačných osobností. Kromě jiných by se měli v Praze objevit někdejší americký prezident Bill Clinton, bývalý německý prezident Richard von Weizsäcker či americký filozof a politolog Francis Fukuyama. Svou účast přislíbil také izraelský ministr zahraničí Šimon Peres. Současný duchovní vůdce Tibetu, 14. dalajláma, bývá často v České republice osobním hostem prezidenta Havla. Prahu soukromě navštívil v roce 1990 a v letech 1997 a 2000 se zúčastnil Fóra 2000. Jeho návštěva vždy vyvolávala rozporuplné reakce. Kromě názorů, které vyzývaly Čínu k dodržování lidských práv na území Tibetu a Tchaj-wanu, se objevovaly také hlasy, že podobný postoj může poškodit česko-čínské obchodní vztahy. Peking totiž nese nelibě kontakty český představitelů se zástupci těchto dvou zemí.

Letošní cenu nadace prezidentského páru obdržel Zdeněk Neubauer

Asi dvoumetrovou berli sv. Václava, cenu nadace prezidentského páru Vize 97, převzal v pražském Obecním domě významný filozof a biolog Zdeněk Neubauer. Stal se tak prvním českým laureátem ceny, kterou nadace manželů Havlových uděluje světovým myslitelům, kteří se snaží bourat konvenční hranice poznání. Podle prezidenta Václava Havla je řada důvodů, proč si Zdeňka Neubauera, s nímž ho pojí asi třicetileté přátelství, váží. Slavnostnímu obřadu předcházela dopolední diskuse u kulatého stolu. Neubauer společně s Havlem hovořili s dalšími světovými vědci na téma Hermeneutika živého světa. Právě hermeneutice, tedy filozofické nauce o výkladu textů, se Zdeněk Neubauer věnuje. Letos prezidentský pár uděloval cenu již potřetí. Jako první ocenění před dvěma lety převzal rakouský neurochirurg žijící v USA Karl Pribram, který je znám především jako autor holografické teorie mozku. Loni si přijel do Prahy pro ocenění světoznámý italský spisovatel a literární kritik Umberto Eco. Devětapadesátiletý Zdeněk Neubauer vystudoval biologii na Přírodovědecké fakultě a filozofii a logiku na Filozofické fakultě pražské Univerzity Karlovy. Studoval také v Neapoli. Po studiích pracoval na oddělení mikrobiologie Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy. Neubauer mimo jiné spoluzakládal skupinu filozofů známou jako "platonská Akademie", jejíž práce vycházely v době totalitního režimu samizdatově v Československu i v zahraničí.

Předseda KDU-ČSL Svoboda vyzval ministra školství Zemana, aby "čestně odstoupil"

Předseda KDU-ČSL Cyril Svoboda vyzval ministra školství Eduarda Zemana (ČSSD) k rezignaci na funkci v souvislosti s nynější vypjatou situací ve vysokém školství. Ministr Zeman si v posledních dnech vysloužil kritiku z mnoha stran proto, že nesplnil slib navýšení rozpočtu vysokým školám o dvě miliardy korun, přijmou-li o deset procent více studentů. Přestože školy tak učinily, návrh státního rozpočtu na příští rok se slíbenými penězi nepočítá. K rezignaci na ministerskou funkci Zemana již vyzvala Česká konference rektorů a akademický senát univerzity v Olomouci. Svoboda kritizoval Zemana již ve středu při návštěvě Pardubic, tam ministra školství k rezignaci ale ještě nevyzval. V reakci na to mluvčí resortu školství Vladimíra Al Malikiová řekla, že Zeman udělal pro vysoké školy maximum. Lidovci i poslanci za Unii svobody jsou podle šéfa KDU-ČSL připraveni slíbenou částku pro vysoké školy při jednání o rozpočtu podpořit. Pokud vysoké školy nezískají vyšší rozpočet, přistoupí vysokoškolské odbory k razantním protestním akcím. Předseda Vysokoškolského odborového svazu František Barták ve čtvrtek avizoval, že jeho lidé jsou připraveni i ke stávce. Ministr školství Zeman odborářům slíbil, že peníze se v rozpočtu pokusí najít.

Dobrovolní lékaři se budou školit v Hradci na válku a katastrofy

Skupina 15 civilních lékařů se bude od pondělí do pátku v Hradci Králové školit na poskytování zdravotnické pomoci ve válce a při katastrofách. Speciální kurs pro dobrovolníky pořádá hradecká Vojenská lékařská akademie Jana Evangelisty Purkyně. Podobné cvičení organizuje armáda pro civilní lékaře již potřetí. První dobrovolníci ho absolvovali loni v říjnu, další letos v květnu. Vedle lékařů prošli v minulosti záložním výcvikem zaměřeným na katastrofy také kaplani a skupina příslušníků právnických a teritoriálních záloh. Hradecká vojenská akademie, která letos slaví 50. výročí svého vzniku, pořádá podobná cvičení několikrát do roka. V březnu například školili američtí armádní lektoři tři desítky českých, slovenských a maďarských vojáků, jak mají poskytovat zdravotní péči při živelních katastrofách.

Více než polovina Čechů je pro uplatňování lustračního zákona

Přes 60 procent českých občanů soudí, že by měl být nadále uplatňován lustrační zákon, a téměř polovina je pro potrestání činů spáchaných před listopadem 1989 komunistickým režimem. Přes padesát procent lidí je pro úplné odtajnění svazků komunistické Státní bezpečnosti. Dokládá to průzkum, který v prvním zářijovém týdnu zpracovalo Centrum pro výzkum veřejného mínění. Obdobný postoj lidí ke svazkům StB přinesl i zářijový exkluzívní průzkum agentury TNS Factum pro ČTK, podle něhož s úplným odtajněním svazků souhlasí přibližně každý druhý Čech (52 procent) a opačného názoru je téměř pětina lidí. Lidé, na které se vztahuje lustrační zákon, by podle 33 procent respondentů měli být rozhodně nadále vylučováni z některých veřejných, společenských a politických funkcí. Odpověď spíše ano uvedlo v průzkumu CVVM 29 procent. Spíše ne odpovědělo 14 procent respondentů, pět procent uvedlo rozhodně ne a 19 procent, že neví. Pro zpřístupnění materiálů bývalé StB je 51 procent respondentů, pro jejich utajování 12 procent a 37 procent nedokázalo věc posoudit. Lidé, kteří byli pro zpřístupnění svazků, nejčastěji argumentovali tím, že je nutné vyrovnat se s minulostí, případně právem na informovanost.

Představitelé FPÖ požádali o celostátní plebiscit proti Temelínu

Představitelé krajně pravicové strany Svobodných (FPÖ) oficiálně požádali na rakouském ministerstvu vnitra o vypsání celostátního plebiscitu s cílem zamezit vstupu České republiky do Evropské unie, pokud bude jaderná elektrárna Temelín v komerčním provozu. Předložili současně archy s podpisy 16.000 voličů, kteří vypsání celostátního plebiscitu podporují. "Veto je poslední šance, jak zabránit provozu této jaderné elektrárny," řekl novinářům šéf hornorakouské FPÖ Hans Achatz s tím, že pro stranu přichází v úvahu pouze odstavení jihočeské jaderné elektrárny, nikoli zvýšení její bezpečnosti. Vyslovil přitom obavy, že lidovecký kancléř Wolfgang Schüssel a šéfka rakouské diplomacie Benita Ferrerová-Waldnerová umožní uzavřít kapitolu "energetika" v přístupových jednáních Česka do Evropské unie, aniž by této příležitosti využili k vetu vůči Temelínu. Ministr vnitra nyní má 30 dnů na přezkoumání náležitostí požadavku a pokud nezjistí podstatné závady, stanoví termín konání podpisového plebiscitu, který se musí uskutečnit do půl roku. Zbývající tři rakouské parlamentní strany však tlak FPÖ na vypsání plebiscitu o vetování vstupu Česka do unie rozhodně odmítají s tím, že nepřijetí Česka do unie neudělá Temelín "ani o chlup" bezpečnějším, zato podráždí ostatní partnery v Evropské unii, kteří na rozšíření mají zájem.

Rakouský vládní zmocněnec nečeká "předčasné" uzavření kapitoly energetika

Rakouský vládní zmocněnec pro jadernou energetiku Radko Pavlovec nesdílí obavy protitemelínských aktivistů, že by vídeňská vláda dala "předčasně" svolení k uzavření kapitoly "energetika", která je součástí jednání o vstupu České republiky do Evropské unie. Řekl to novinářům během protestu rakouských odpůrců temelínské elektrárny na hraničním přechodu Dolní Dvořiště, který svolala platforma Stop Temelín. Podle Pavlovce je mylné hovořit o vetu (na vstup ČR do EU) jako o možném dalším postupu. "Většinový postoj v Rakousku je, že kapitola energetika může být uzavřena teprve po vyjasnění a vyřešení všech bezpečnostních otázek v Temelíně," uvedl. Dodal, že si nedovede představit, že by do té doby někdo z rakouských představitelů kapitolu uzavřel, neboť podle něj v otázce Temelína panuje většinová shoda i ve všech čtyřech stranách rakouského parlamentu. Rakouská protiatomová platforma Stop Temelín svolala na tři jihočeské hraniční přechody s Rakouskem protesty, ve kterých chce upozornit na nedostatečná bezpečnostní opatření v Temelíně. Několik desítek lidí v bílém plášti předávalo od dvou do čtyř hodin v pátek odpoledne projíždějícím řidičům letáky s varováním lékařů z Horních a Dolních Rakous a Bavorska před zdravotním nebezpečím, které podle nich plyne z elektrárny.

Nová povolení k oběma blokům Temelína budou nejdříve po neděli

Státní úřad pro jadernou bezpečnost předpokládá, že Jaderné elektrárně Temelín vydá nová povolení pro každý z obou bloků elektrárny až po neděli. Na prvním bloku jde o přechod na výkon 75 procent nominální hodnoty z nynějších 55 procent. Na druhém bloku Temelín žádá povolení k horkým zkouškám, tedy k poslední fázi před zavezením paliva. Uvedla to předsedkyně úřadu Dana Drábová. Temelín obě žádosti podal v tomto týdnu. "Kdyby to šlo bez problémů, připadalo by v úvahu úterý," řekla Drábová k vyhodnocení dokumentace 55procentní etapy na prvním bloku. Připomněla, že jaderná elektrárna v této etapě nesplnila všechna kritéria některých zkoušek. K žádosti k zahájení horkých zkoušek na druhém bloku Drábová řekla, že problém není ve stavu zařízení, ale v protokolech. "

Do Albánie odjel záchranný tým hledat pohřešované studenty

Do Albánie odjel z České republiky devítičlenný záchranný tým, který bude pátrat po třech českých studentech pohřešovaných od začátku srpna. Studenti Michal a Jan Pavelkovi a jejich přítelkyně Lenka Tučková byli na výpravě po balkánských horách; poslední ověřená informace o nich pochází ze 7. srpna, kdy na přechodu Hani en Hatit překročili hranice z Černé Hory (Jugoslávie) do Albánie. Od té doby se nikomu neozvali a nejsou o nich žádné zprávy. Rodiče informovali českou policii o případu poté, co se jejich děti v dohodnutou dobu nevrátily do Prahy. Pátrací akce v Albáni je plánována zhruba na týden, ale její délka samozřejmě závisí na tom, zda budou nalezeny nějaké stopy po zmizelých českých studentech. Albánské ministerstvo vnitra potvrdilo, že bez nároku na odměnu zabezpečilo dva profesionály, kteří zatím na dobu jednoho týdne doprovodí českou expedici.

Do Olomouce se sjíždějí mladí evangelíci z celé země

Několik set lidí z celé země se sjíždí do Olomouce na tradiční sjezd evangelické mládeže. Pro třídenní olomoucké setkání zvolili pořadatelé z Českobratrské církve evangelické téma Zbožnost má možnost. Má otevřít diskusi o různých způsobech vyznání křesťanské víry. Účastníci mohou na setkání v klubu Sidia a v kostele Českobratrské církve evangelické navštívit přednášky, koncerty, filmy, ale i divadelní představení. Pro sportovně založenou mládež připravili organizátoři také hry a plavání. Akce jsou přístupné také veřejnosti. Setkání mládeže pořádá církev vždy na podzim a hostí je střídavě česká a moravská města.

A ještě krátce o počasí v České republice:

Očekáváme místy mlhy nebo zataženo nízkou oblačností, později polojasno. Nejvyšší teploty 17 až 21 stupňů Celsia.