Zprávy Radia Praha

NATO přijalo nabídku letounu, Česká republika nabízí i letiště

Severoatlantická aliance ve čtvrtek přijala nabídku dopravního letadla Tu-154, které česká vláda poskytne na podporu odvety USA za zářijové teroristické útoky. Spojenci ho chtějí využít na 30 dní mezi 15. říjnem a 13. prosincem. Letadlo má zajišťovat přepravu personálu v Evropě, řekl novinářům ministr zahraničí Jan Kavan. K nabídce letišť, jež by vláda poskytla americkým letounům nasazeným k útoku na cíle v Afghánistánu, se Spojené státy zatím nevyjádřily. Podle středečního rozhodnutí kabinetu by měla mít americká letadla k dispozici letiště v Ostravě-Mošnově, Praze- Ruzyni, Pardubicích, Čáslavi a Náměšti nad Oslavou.

Ve Spojených státech se hovoří o obnově vysílání RFE/RL do Afghánistánu či rozsáhlejším vysílání Hlasu Ameriky do této země. Mluvčí RFE/RL Sonia Winterová dnes potvrdila, že o působení rádia na Blízkém východě se ve středu jednalo v americkém Kongresu na slyšení zahraničního výboru Sněmovny reprezentantů. RFE vysílala do Afghánistánu již v 80. letech z Mnichova.

Ministr Kavan ve čtvrtek potvrdil, že kabinet je připraven najít objekt, do něhož by se v případě americké žádosti přestěhovala pražská redakce Rádia Svobodná Evropa/Rádia Svoboda (RFE/RL). Stanice, financovaná Američany, sídlí nedaleko pražského Václavského náměstí. Poté, co teroristická organizace Al-Káida vyhlásila svatou válku proti USA, se stala potenciálním cílem teroristů.

Spojené státy ale zatím přestěhování sídla Rádia Svobodná Evropa/Rádia Svoboda (RFE/RL) z centra Prahy neplánují, i když kvůli zajištění bezpečnosti ani tuto alternativu zcela nevylučují. Redakce rádia se ale momentálně cítí bezpečna a velmi dobře chráněna, a stěhování proto není na pořadu dne, řekl ve čtvrtek americký velvyslanec Craig Stapleton.

Podle ministra vnitra Stanislava Grosse se Česká republika řadí v ochraně civilistů před účinky bakteriologických zbraní mezi nejlepší v Evropě. Ve vládou schváleném návrhu systému ochrany občanů před vysoce rizikovými biologickými látkami a jedy je výcvik záchranářů a specialistů, tvorba zásob očkovacích látek, příprava obyvatelstva na sebeochranu a vzájemnou pomoc a zabezpečení laboratoří pracujících s nebezpečnými biologickými látkami a jedy.

Policistům, vojákům, hasičům, Pražanům i turistům, kteří byli omezeni bezpečnostními opatřeními u sídla RFE/RL, byl věnován čtvrteční koncert hvězd české populární hudby na Staroměstském náměstí. Ministr obrany Jaroslav Tvrdík na počátku akce ocenil medailemi vojáky, kteří se vrátili z mírové mise v Makedonii, kde se podíleli na operaci NATO Hlavní sklizeň. V programu vystoupili Daniel Hůlka, Lucie Bílá, Bára Basiková a další.

Kriticky se ve čtvrtek k postupu USA vyjádřilo vedení KSČM. Podle něj Američané neútočí na Afghánistán kvůli dopadení teroristy Usámy bin Ládina, ale aby zvýšili svůj vliv ve světě. Předseda strany Miroslav Grebeníček zhodnotil útoky na cíle v Afghánistánu jako nejhorší možné řešení. Kritizoval i prezidenta Václava Havla a premiéra Miloše Zemana za podporu americké odvetě.

Americký velvyslanec Craig Stapleton týž den poděkoval zástupcům Českého červeného kříže (ČČK), který poslal do USA dva milióny korun na pomoc obětem zářijových teroristických útoků a na péči o americké záchranáře. Stapleton v pražském sídle ČČK na Malé Straně převzal symbolický šek na peníze, které pocházejí z nedávno vypsané sbírky a prostředků Červeného kříže.

Hasiče, policii i hygieniky ve čtvrtek aktivoval meteorologický balón se sondou, který byl nalezen na poli u obce Borovy na Klatovsku. Místní lidé nahlásili, že na poli je balón s podezřelou ampulí. Rozbor ampule ukázal, že obsahuje zdraví neškodnou látku. Další šetření prokázalo, že jde o meteorologickou sondu z Německa.

Ministr Gross: Sestřelit unesené letadlo je možné během několika minut

Sestřelit civilní letadlo, které unesli teroristé, je možné během několika minut. Ve čtvrtečním rozhovoru pro Český rozhlas to řekl ministr vnitra Stanislav Gross. "Je to zvládnutelné..., během několika minut lze takovéto opatření udělat," uvedl. V případě, že letadlo poletí ve svém koridoru a odkloní se až ve chvíli, kdy má k cíli útoku 30 vteřin, je však podle něj reakce prakticky nemožná.

Vláda ve středu došla k závěru, že rozkaz sestřelit unesené letadlo má dát ministr obrany. V případě nedosažitelnosti ministra pak jeho první náměstek, nebo náčelník generálního štábu. Vláda se na tom shodla na základě právní analýzy, kterou jí předložil vicepremiér Pavel Rychetský spolu s ministrem obrany Jaroslavem Tvrdíkem. Civilní letadlo, unesené teroristy, přestává podle ministra mít "plně statut civilního letadla". Jednání únosců, kteří mají v úmyslu uneseným letounem zničit nějaký cíl, nebo ho poškodit, může mít charakter hrozícího nebo trvajícího útoku. Šlo by tedy o nutnou obranu, přiměřenou útoku.

Rozhodnutí nebude jen vojenským rozkazem, ale bude muset brát ohled na okolnosti vojensko-technické, politické a etické. Osoba vydávající rozkaz bude muset mít přístup ke všem odpovídajícím informacím, nepřetržité spojení se všemi stupni velení a schopnost přijmout politickou odpovědnost. Pověření lidé podle Tvrdíka takovým požadavkům odpovídají.

Bezpečnostní opatření v ČR zůstávají měsíc od útoku na USA beze změny

Od teroristického útoku na New York a Washington ve čtvrtek uplynul přesně měsíc a bezpečnostní opatření, která byla od té doby v České republice přijata, zůstávají většinou v platnosti. Vladimír Palán z generálního štábu ve čtvrtek potvrdil, že armáda stále přísněji hlídá vojenské objekty, americké nemovitosti na českém území a takzvané důležité objekty, mezi něž patří například jaderné elektrárny. Mluvčí ministerstva vnitra připomněla, že zvýšenou měrou jsou střeženy státní úřady, energetické a chemické provozy, radiové vysílače, vytipované mosty, tunely a zdroje pitné vody. U vojska stále platí takzvaná předběžná opatření, tedy nejnižší stupeň bojové pohotovosti Alfa minus. Armáda rozlišuje tři základní stupně bojové pohotovosti. Krom předběžných opatření jsou to další dva, užívané při ohrožení státu a válečném stavu.

Po napadení USA přijala ČR řadu opatření u klíčových objektů, budov zahraničních firem a zastupitelských úřadů. Bezpečnostní složky sledují americké a izraelské objekty i židovské instituce. Policejní prezident Jiří Kolář již dříve řekl, že policie věnuje pozornost i mešitám jako citlivým objektům.

Střežen je vzdušný prostor kolem jaderných elektráren, u nichž byla rozšířena bezletová zóna. V elektrárnách platí zostřený režim fyzické ochrany a návštěvy jsou omezeny na minimum. Stále také platí úprava návštěvních hodin na Pražském hradě a zámku v Lánech. Mezinárodní letiště přísněji kontrolují cestující. Důkladnější je i monitoring nebezpečných skupin z arabského světa a jejich případný pohyb na českém území.

Prezidenti České republiky a Mexika: Všechny země by měly společně čelit nebezpečí teroru

Vlády všech zemí by se měly společně snažit o to, aby preventivně odstranily nebezpečí teroristických útoků. Shodli se na tom ve čtvrtek na Pražském hradě prezidenti České republiky a Mexika Václav Havel a Vicente Fox. Sešli se přesně měsíc poté, co teroristé unesenými letadly narazili do mrakodrapů Světového obchodního centra v New Yorku a washingtonské budovy ministerstva obrany. Právě odveta za atentáty na americká města byla hlavním tématem rozhovoru prezidentů. Hlavy států teroristické akce odsoudily.

"Shodli jsme se na tom, že terorismus je jedním z mnoha velkých civilizačních nebezpečí této doby, a že by měly vlády spojovat své síly, aby těmto nebezpečím čelily," řekl po schůzce novinářům Václav Havel. "Samozřejmě jsme mluvili i o širších otázkách budoucího mezinárodního uspořádání, o uspořádání různých mezinárodních organizací, včetně Organizace spojených národů," poznamenal český prezident.

Attovy pražské schůzky nejsou důkazem podílu Iráku na atentátech

Muhammad Atta, jeden z podezřelých teroristů, kteří 11. září unesli letadla a zaútočili s nimi na Světové obchodní středisko v New Yorku, se dvakrát sešel v Praze s agentem iráckých zpravodajských služeb, ale tyto schůzky nejsou ještě důkazem pro podíl Iráku na útocích. Agentuře Reuters to ve čtvrtek řekl nejmenovaný americký zdroj, podle něhož se Atta s agentem sešel v Praze v červnu 2000 a v dubnu 2001. Tento zdroj nicméně upozornil, že Attovo setkání s iráckým špiónem není důkazem pro to, že se Irák podílel na teroristických útocích před měsícem. Není žádný důvod naznačovat, že to je spojeno s útoky z 11. září, řekl zdroj. Podle odborníků na zpravodajské služby není nic neobvyklého na tom, že člověk jako Atta, který byl údajně napojen na extremistické skupiny, se sešel s iráckým zpravodajským agentem, uvedla agentura.

O setkání Atty s iráckým špiónem v Praze informovaly minulý týden některé české deníky. Americká agentura AP napsala ve čtvrtek s odvoláním na vysoce postavené české vládní zdroje, že Atta se sešel s bývalým iráckým diplomatem v Praze Ahmadem Chalílem Ibráhímem Sámirem Aním několikrát. Podle tohoto zdroje ale Atta nebyl předmětem zájmu českých služeb, které se soustředily na Aního kvůli jeho "nepřiměřenému" zájmu o rozhlasovou stanici Svobodná Evropa. Podle zmíněného zdroje měl Atta s iráckým diplomatem tři nebo čtyři schůzky, ale není jasné, kdy se uskutečnily.

Premiér Miloš Zeman jednal v Hamburku o využívání české části přístavu

O intenzivnějším využívání části přístavu, která je v Hamburku majetkem České republiky, ve čtvrtek v tomto severoněmeckém městě jednal premiér Miloš Zeman. Také představitelé Hamburku, který je největším německým přístavem a současně jednou ze 16 německých spolkových zemí, vyjádřili zájem na širším českém využívání plavby po Labi i na rozvoji české námořní přepravy. Pronájem vymezených prostor v hamburském přístavu platí od roku 1929 na 99 let a ČR nyní řeší majetkoprávní spory s dosavadním uživatelem Československou plavbou labskou (ČSPL). Zeman upozornil, že nejde o majetek ČSPL a že o využívání má zájem řada dalších společností, včetně firmy České přístavy. "Budeme s tímto majetkem zacházet tak, aby byl maximálně využit, sloužil intenzivnímu obchodnímu styku a nebyl jen jakýmsi muzeem lodní dopravy, který do jisté míry leží ladem," konstatoval český premiér. Podle něj budou hamburští představitelé respektovat české ekonomické záměry, neboť ČR je právem považována za vlastníka dotyčné části přístavu.

Premiér Zeman ve čtvrtek dopoledne zahájil dvoudenní návštěvu Německa, při níž se nejprve zastavil ve východoněmeckém Erfurtu a jednal s ministerským předsedou Durynska Bernhardem Vogelem zejména o zlepšování podmínek hospodářské spolupráce.

Po schůzce oba premiéři sdělili novinářům, že pověří své zmocněnce, aby se formami další součinnosti zabývali na úrovni ministerstev hospodářství nebo obchodních komor a aby zjišťovali možnosti vytváření lepších podmínek vzájemných kontaktů. Vogel označil ČR za důležitého hospodářského partnera, neboť tato spolková země například vyváží více do České republiky než do Rakouska. "Přejeme si brzký vstup České republiky do Evropské unie," konstatoval durynský premiér. Zeman i Vogel zároveň vyjádřili přesvědčení, že mezinárodní boj proti terorismu nezhorší možnosti volného pohybu osob mezi státy.

V pátek pak má premiér Zeman na programu v Berlíně rozhovory s nejvyššími německými představiteli kancléřem Gerhardem Schröderem a prezidentem Johannesem Rauem.

Ministři Grégr a Pierret: Francie by měla více investovat v ČR

Francie by měla ještě více investovat do českého průmyslu. Na jednání v Paříži se na tom shodli místopředseda české vlády a ministr průmyslu a obchodu Miroslav Grégr a jeho francouzský protějšek, státní tajemník pro průmysl Christian Pierret. Jedním z účastníků středeční slavnostní večeře, kterou uspořádal Pierret, bylo podle ministra i vedení francouzské státní společnosti Electricité de France (EdF), jež usiluje o koupi společnosti ČEZ. "Pan Pierret mi sdělil, že francouzské firmy budou usilovat, aby jejich nabídka byla nejlepší," řekl pouze Grégr na dotaz, zda jednal ve Francii i o energetice.

Privatizace české energetiky byla přitom minulý týden jedním z bodů pařížských jednání hospodářského výboru české Poslanecké sněmovny v čele s místopředsedou sněmovny Františkem Brožíkem. Největší elektrárenská firma v Evropě EdF je považována za žhavého kandidáta na vítězství v soutěži o českou energetiku. Její výhodou je dostatečná zkušenost s provozem jaderných elektráren, kterých je ve Francii 58. Podle francouzského ekonomického deníku La Tribune z letošního března by získání ČEZ bylo pro EdF základnou pro další expanzi ve střední Evropě. List upozornil, že EdF hodlá investovat během pěti let 29 miliard franků (asi 150 miliard korun) do svého růstu v zahraničí a v roce 2005 chce ovládat až 23 procent evropského trhu.

EK se stále nemůže dohodnout na pozici vůči ČR v daňové kapitole

Komisař Günter Verheugen jednoznačně podporuje žádosti kandidátských zemí, včetně ČR, o přechodná období pro uplatnění evropské spotřební daně z cigaret. Komisař Frits Bolkestein, který má na starosti jednotný vnitřní trh, je zásadně proti. Evropská komise proto dosud nepředložila členským státům návrh společných stanovisek ke kapitole "daňová politika" vůči uchazečům, kteří úlevu pro kuřáky žádají.

Verheugen argumentuje sociálními dopady náhlého zdražení kuřiva až na čtyřnásobek nynějších cen, psychologickým účinkem na lidi, kteří připíší další mínus Evropské unii, i inflačním účinkem takového opatření. Bolkestein zase tvrdí, že jednotná spotřební daň je jedním z nástrojů fungování vnitřního trhu EU; není možné, aby při volném pohybu zboží byly cigarety v některých oblastech daněny méně než v jiných, protože pak dochází k narušení rovných podmínek na trhu. Česká republika, Polsko, Slovensko a další se žádosti nehodlají zříci; připadá jim logická a oprávněná. Chtějí prostě více času na to, aby mohly cigarety postupně zdražovat a vyhnout se tak výše popsanému šoku. Státní tajemník Pavel Telička o tom jednal v září s Bolkesteinem, aniž ho ovšem přesvědčil.

ČR žádá vedle cigaret o výjimku ze spotřební daně pro ovocné destiláty pocházející z drobných palíren. Chce také dostat možnost po určitou dobu aplikovat nižší než předepsanou daň z přidané hodnoty na stavební práce pro bydlení, na otop pro domácnosti a také výjimku z placení této daně samostatně podnikajícími osobami s malými příjmy. Všechny tyto požadavky jsou pro komisi víceméně přijatelné.

Zevrubné zprávy IOS kritizují přístup ČR k Romům a stav soudnictví

Zevrubné hodnocení romské otázky v České republice a detailní analýzu českého soudnictví obsahují první zprávy nevládní organizace Institut otevřená společnost (Open Society Institute, IOS), které byly zveřejněny ve čtvrtek v Bruselu. Měsíc před pravidelnými posudky Evropské komise přinášejí dosti přesný a kritický obrázek situace v těchto dvou citlivých oblastech s jasným cílem komisi ovlivnit.

První dokument dospívá k závěru, že česká vláda sice uznala existenci diskriminace vůči romské menšině a rozběhla působivý program zaměřený na její nápravu, skutečná situace se však výrazně nezměnila. ČR nemá k dispozici adekvátní právní rámec k postihování diskriminace; tam, kde předpisy existují, nejsou dostatečně aplikovány a vynucovány.

Meziministerský výbor pro záležitosti Romů nemá dost prostředků, ani sílu přimět ministry ke splnění jejich závazků. Navzdory loňské vládní kampani pod heslem tolerance se množí rasistické projevy a počet členů rasistických organizací roste. Nálada veřejnosti vůči Romům se nezlepšuje. Soudy jen nerady kvalifikují násilí proti Romům jako rasismus a občané romské národnosti se jen málokdy dočkají spravedlnosti v případě diskriminačního postupu úřadů.

Zpráva o soudnictví ČR chválí za značný pokrok v reformách, za posílení významu a role soudců i jejich finančního zázemí. Reformy je však třeba ještě dotáhnout do konce, zejména pokud jde o vliv státního aparátu na soudnictví, o finanční nezávislost soudů na vládě a také o nedobrou pověst justice ve veřejném mínění. IOS se nelíbí, že administrativa soudů je přímo závislá na ministerstvu spravedlnosti, které jmenuje předsedy soudů, zasahuje do jejich kariér a rozhoduje o jejich odchodu do důchodu, což vyvolává pochybnosti o nezávislosti soudů a o ovlivnitelnosti soudců. Za podivné považuje, že soudci mnohdy pracují ve vysokých funkcích na ministerstvu, ačkoli se to neslučuje s jejich nezávislým postavením. Systém financování soudů označuje za neprůzračný a materiální situaci za relativně špatnou, zejména pokud jde o pracovní podmínky soudců a vybavení jejich pracovišť.

Autoři zpráv se netajili nadějí, že výrazně ovlivní Evropskou komisi, která zveřejní své výroční posudky na všechny kandidátské země 13. listopadu. Mluvčí komise Jean-Christophe Filori posléze připustil, že stanoviska, názory a informace nevládních organizací jako významných zástupců občanské společnosti jsou pro komisi stejně silnou inspirací jako podklady, jež jim poskytují vlády kandidátských zemí.

Tripartita se neshodla na návrhu minimální mzdy

Výše minimální mzdy v příštím roce je velká neznámá. Odboráři a zaměstnavatelé se na čtvrtečním jednání tripartity společně nepřiklonili ani k jednomu ze dvou návrhů vládní ČSSD. Podle místopředsedy vlády Vladimíra Špidly jedna z verzí stanovila minimální mzdu na 5500 korun, druhá na 5700 korun. Odboráři se přiklonili k vyšší hodnotě, naopak zaměstnavatelé by uvítali nižší z obou návrhů.

Dálnice D5 v Berouně v úseku mezi 14. a 22. kilometrem byla osvobozena od poplatků

Ministerstvo dopravy osvobodilo dálnici D5 v Berouně v úseku mezi 14. a 22. kilometrem od poplatků. Ministr dopravy Jaromír Schling si od vyhlášky slibuje, že splní očekávání občanů Berouna a významně ovlivní neúnosnou frekvenci nákladní dopravy. Bez této výjimky by totiž nebylo možné zakázat vjezd těžké nákladní dopravy do středu města, neboť by to odporovalo zákonu o provozu na pozemních komunikacích.

V Táboře si připomněli 577 let od úmrtí Jana Žižky

Výročí 577 let od úmrtí husitského vojevůdce Jana Žižky si ve čtvrtek připomněli v Táboře. K Žižkově pomníku na náměstí položil věnec táborský starosta František Dědič, slavnostního aktu se zúčastnili také představitelé církví. "Žižka a husitství jsou symboly, které k Táboru patří. Je to nejvýznamnější etapa v dějinách města," řekl ČTK Dědič. Na husitství je podle něj postaven prakticky veškerý turistický ruch ve městě. Tábor byl totiž v roce 1420 založen husity jako jejich opevněné centrum. Na kritiky některých historiků, že husitství přineslo ve svém důsledku pouze ničení památek a bohatství země, Dědič řekl, že Žižkova epocha nebyla určitě pouze vandalstvím. Připomněl, že na základech husitství staví i moderní církev, která musela uznat, že poprava Jana Husa nebyla oprávněná. Žižkovo válečné tažení, které po popravě začalo, bylo podle starosty pouze důsledkem toho, že tehdejší mocní nepochopili, o co v učení husitů šlo.

Jan Žižka z Trocnova zemřel roku 1424 ve věku asi 64 let nedaleko Přibyslavi. Jako husitský vojevůdce neprohrál žádnou bitvu, k jeho nejznámějším vítězstvím patří bitvy u Sudoměře, na Vítkově, pod Vyšehradem a u Malešic. Při dobývání hradu Rábí v roce 1421 zcela oslepl.

Ze sportu:

Další výhru a tři body získali fotbalisté Sparty Praha v třetím letošním vystoupení v Lize mistrů. Porazili na svém hřišti Spartak Moskva 2:0 a nadále jsou v čele skupiny H, navíc ještě neinkasovali branku ani žádnou žlutou kartu.

Čeští fotbalisté do 21 let se v baráži o postup na mistrovství Evropy utkají s týmem Chorvatska. Rozhodlo o tom čtvrteční losování v Praze. První osmifinálový zápas se uskuteční 10. listopadu na soupeřově půdě, odveta je na programu o tři dny později v Teplicích.

Krátce o pátečním počasí v České republice:

Polojasno až oblačno, ojediněle slabé srážky. Teploty 15 až 19 stupňů Celsia.

Autor: Eva Petržílková
spustit audio