Zprávy Radia Praha

Policie zatím nepotvrdila, zda Atta podnikal v Česku

Policie prověřuje, zda jeden z lidí podezřelých ze spáchání teroristických útoků na americká města, podnikal v České republice. Novinářům to řekl ministr vnitra Stanislav Gross s tím, že zatím nemůže tyto informace potvrdit, ale ani vyvrátit. Páteční Hospodářské noviny informovaly, že jeden z teroristů Muhammad Atta mohl právě v Česku podnikat. Podle novin založil Egypťan z Káhiry Mohamed Sayed Ahmed v Praze dvě firmy. Pseudonym Mohamed Sayed přitom využíval právě sebevražedných pilot, taktéž Egypťan z Káhiry, Muhammad Atta, který od roku 1992 pobýval v Hamburku. Deník s odvoláním na tajné služby uvedl, že pro Araby není problém si přepisem do latinky zcela změnit své jméno. Atta studoval podle listu v Hamburku techniku. Jedna z firem, které Sayed založil v Česku, se jmenuje Electric Construction Company, píše deník. Podle agentury Reuters se Atta v Praze dvakrát sešel s agentem iráckých zpravodajských služeb. Nejmenovaný americký zdroj však podle agentury upozornil, že Attovo setkání s iráckým špiónem není důkazem pro to, že se Irák podílel na teroristických útocích.

Ministři Kavan a Guingona jednali o boji s terorismem a o obchodu

Ministři zahraničí Filipín Teofisto Guingona a České republiky Jan Kavan v Praze hovořili o terorismu a možnostech obchodní spolupráce. Filipíny mají s terorismem zkušenosti. Na části jejich území působí muslimští separatisté ze Skupiny Abu Sayyafa. Guingona soudí, že nyní filipínští separatisté ve spojení s bin Ládinem nejsou, i když se o tom spekuluje. Podle něj se na filipínském území před rokem 1995 nacházel bin Ládinův švagr. Filipíny ale opustil a dosud se nevrátil. Filipínská vláda podle Guingony proti separatistům bojuje v partyzánské válce. Na jejich potírání se podílí armáda i tajné služby. Extremisty zvýhodňuje znalost terénu a podpora některých lidí, dodal filipínský viceprezident. S Kavanem se shodl, že důležitou roli v boji proti terorismu by měly sehrát mezinárodní organizace, hlavně OSN. V souvislosti s OSN Guingona slíbil, že Českou republiku podpoří v kandidatuře na předsednictví Valného shromáždění OSN pro období 2002 až 2003. V čele shromáždění chce zasednout Kavan. Filipíny se hodlají v příštích letech ucházet o nestálé členství v Radě bezpečnosti. Vedle mezinárodní politiky hovořil s Kavanem o zájmu České republiky pokračovat v miliónových dodávkách českých tramvají, o dodávce železnic či cukrovaru. Právě stavba cukrovaru byla kvůli bezpečnosti na Filipínách zpožděna. Filipíny by dále mohly dovézt i další lehká letadla L-410 pro přepravu mezi filipínskými ostrovy, dodal Kavan. O situaci na Filipínách a boji proti terorismu na Pražském hradě hovořil s filipínským viceprezidentem Teofistem Guingonem také prezident Václav Havel.

Ministr Kavan navštíví Řecko a Francii, jednat bude o EU i obchodu

Český ministr zahraničí Jan Kavan se v neděli chystá do Řecka, kde bude jednat o rozšíření Evropské unie, obnově Balkánu i obchodní spolupráci. Po jednání s řeckými politiky a prezidentem Konstantinosem Stefanopulosem, se český šéf diplomacie přesune do Francie. Také tam chce jednat hlavně o české kandidatuře na členství v unii. Oficiální návštěvu Řecka musel Kavan původně v květnu zrušit kvůli slabému infarktu, kvůli němuž byl hospitalizován při návštěvě USA. Dvoudenní jednání s Řeckem vidí ministerstvo jako velmi důležitá, neboť tato země bude předsedat Evropské unii v prvním pololetí roku 2003. ČR má zájem, aby v té době již byla členem EU. Kavan v Řecku se svým protějškem Jorgosem Papandreem bude jednat o činnosti NATO a o spolupráci při obnově jihovýchodní Evropy, která vychází z memoranda podepsaného loni. Kavana a Papandrea spojuje i společná česko - řecká iniciativa, kterou v roce 1999 chtěli přispět k řešení krize v jihosrbském Kosovu a kterou a kterou od samého počátku česká opozice zpochybňovala. Ve Francii, kam český ministr přijede v úterý, promluví v Bordeaux spolu s francouzským ministrem pro evropské záležitosti Pierrem Moscovicim v regionální debatě o budoucnosti EU. Poté Kavana v Paříži přijme jeho resortní kolega Hubert Védrine. Budou jednat jak o rozšíření Severoatlantické aliance, tak o mezinárodní situaci po zářijových teroristických útocích na USA.

Bezpečnostní opatření v armádě se mírně snižují

Bezpečnostní opatření zavedená po zářijových teroristických útocích na USA v české armádě se mírně snižují. Novinářům to po jednání krizového štábu řekl ministr vnitra Stanislav Gross. Síly budou přeskupeny, což podle něj povede k vyšší efektivitě armádních složek. Opatření zavedená v policii a v hasičském záchranném sboru zůstávají na stejné úrovni. Gross informoval, že vládě předloží návrh na čerpání finančních prostředků, které budou použity na udržení bezpečnostních opatření v České republice.

Ministr Gross jednal se zástupci Arabů, kteří se bojí xenofobních útoků

Kvůli možným projevům xenofobie a hrozbě útoků na arabskou komunitu se v pátek ráno sešel ministr vnitra Stanislav Gross s představiteli Rady arabských velvyslanců. Diplomaté z Palestiny, Alžírska a Egypta za ním údajně přišli, protože se obávají zhoršování klimatu v České republice vůči Arabům. "Dohodli jsme se na tom, že kdyby se někdo snažil vyvolávat v prostředí arabské komunity nějaké nepokoje, tak mohu očekávat, že nám tito pánové pomohou včas takové nebezpečí identifikovat a zasáhnout," řekl Gross. Ministr vnitra také na schůzce uvedl, že se v Česku nechystají žádná plošná opatření vůči Arabům. Připustil ale, že pracovníci cizinecké policie prověřují na hranicích podezřelé osoby. "Snažíme se mít jistotu, že lidé, kteří cestují přes hranice, nejsou hledaní nebo třeba podezřelí ze spolupráce s teroristy," poznamenal Gross. Policisté na hranicích proto podle něj mají k dispozici seznam takových podezřelých lidí.

Letoun Tu-154 může odletět do 48 hodin od žádosti

Letoun Tu-154, který Česká republika nabídla Spojeným státům jako pomoc v boji proti terorismu, je připraven odletět do 48 hodin od chvíle, kdy USA vyzvou Česko, aby letoun poslalo. Před jednáním ústředního krizového štábu řekl náčelník generálního štábu Jiří Šedivý. Na dotaz, zda se počítá s tím, že letadlo odletí během příštího týdne, Šedivý uvedl, že neví. Letadlo podle něj odletí, až si USA řeknou. Je přijato rozhodnutí, jak se bude postupovat těch 48 hodin od vyzvání. Severoatlantická aliance ve čtvrtek přijala českou nabídku dopravního letadla Tu-154. Letoun bude zajišťovat přepravu personálu v Evropě.

Na letišti v Ruzyni byli zadrženi čtyři cizinci

Police na ruzyňském letišti zadržela celkem čtyři cizince s britským pasem. Původní zpráva České správy letišť hovořila pouze o dvou cizincích, kteří v letištní hale rozlévali podezřelou tekutinu. Informaci o počtu zadržených upřesnila mluvčí policejního prezidia Ivana Zelenáková. Laboratorní testy sice již prokázaly, že podezřelou tekutinou byla obyčejná voda, policie cizince ale zatím nepropustila. Na britském velvyslanectví si ověřuje jejich totožnost a pravost cestovních dokladů. Dokud policie nedostane od zastupitelského úřadu odpověď, zůstanou muži na oddělení cizinecké policie v Ruzyni, uvedla Zelenáková. Policii případ oznámili pracovníci České správy letišť s tím, že dvě osoby arabské národnosti rozlévají neznámou tekutinu z bílé sklenice s červenou nálepkou. Tisková mluvčí České správy letišť Vlasta Pallová odpoledne oznámila, že chemickému rozboru byly podrobeny též osobní věci cizinců i oblečení, žádné nebezpečné látky však objeveny nebyly. Ministr vnitra Stanislav Gross novinářům řekl, že cizinci byli podle prvotních a dosud neověřených zpráv z Afghánistánu. Gross hovořil také jen o dvou cizincích. Policejní mluvčí ale řekla, že žádnou informaci o tom, že by šlo o Afghánce nemá.

České centrum v New Yorku založilo sbírku stop terorismu

České centrum v New Yorku a Občanská iniciativa pro Evropu založily celostátní veřejnou sbírku pod názvem Humanitární pomoc New Yorku/stop terorismu. Výtěžek sbírky půjde na obnovu New Yorku, na který 11. září zaútočili dvěma unesenými letadly teroristé. Lidé mohou své příspěvky posílat na účet 119988773/0300 u Československé obchodní banky nebo peníze poukázat zavoláním na speciální telefonní linku 0900 609019. Sbírku podpořil ministr zahraničí Jan Kavan. Šéf české diplomacie velmi oceňuje aktivní přístup české veřejnosti k problematice terorismu. Právě vyhlášenou veřejnou sbírku vnímá jako možnost k vyjádření postoje občanů i firem, uvedl mluvčí.

Kancléř Schröder slíbil nezdržet energetickou kapitolu v Evropské unii

I přes rozdílná hodnocení bezpečnosti jaderné elektrárny Temelín německý kancléř Gerhard Schröder po setkání s premiérem Milošem Zemanem v Berlíně prohlásil, že Německo v jednáních o vstupu Česka do Evropské unie nezdrží uzavření kapitoly o jaderné energetice. Dvoustranné vztahy označil za bezproblémové a vyjádřil "masívní" a "bezpodmínečnou" podporu Česka na její cestě do unie. Premiéři uvedli, že se soustředili na mezinárodní situaci a shodli se na jejím hodnocení. Vyjádřili proto také podporu boji proti mezinárodnímu terorismu. Zeman poděkoval kancléři za přístup k uzavření energetické kapitoly ve vstupních jednáních. Vyjádřil přesvědčení, že se rychle uzavře také kapitola o volném pohybu pracovních sil, v níž Německo stejně jako v případě dalších kandidátských zemí usiluje až o sedmiletý odklad přílivu pracovníků po vstupu nových členů do společenství.

Horní Rakousy proti Temelínu letos uvolnily 18 mil. Kč

Hornorakouská vláda letos uvolnila na kampaň proti spuštění jaderné elektrárny Temelín devět miliónů korun na každé pololetí. Uvedl to pověřenec Horních Rakous pro otázky jaderných zařízení Radko Pavlovec. Podle Jiřího Hanzlíčka z ministerstva průmyslu a obchodu jde o vměšování do suverenity českého státu. To však Pavlovec odmítá s tím, že má právo svobodně šířit informace a že má vedle rakouského i české občanství. Podle Pavlovce půjdou prostředky do projektů hornorakouských protijaderných organizací. "Jsou to jenom rakouské organizace. České nepodporujeme, protože by to bylo vměšování do cizích záležitostí," dodal Pavlovec. Vedle těchto aktivit půjdou prostředky také na činnost Pavlovcovy kanceláře v Praze. Ta sídlí v sousedství provozovatele Temelína, a.s. ČEZ v Jungmannově ulici. V prvním pololetí dala Pavlovcova kancelář vypracovat několik technických a ekonomických studií o Temelínu. Výkon reaktoru prvního bloku v pátek ráno obsluha v Temelíně snížila z 55 na 2,5 procenta a odpojila přibližně na jeden den turbogenerátor od rozvodné sítě kvůli údržbě nejaderné části. Dokumentaci k přechodu prvního bloku do fáze do 75 procent výkonu a k povolení tzv. horkých zkoušek na druhém bloku Státní úřad pro jadernou bezpečnost zatím ještě prověřuje.

Na Fórum 2000 přijede jeden z nejznámějších kubánských disidentů

Jeden z nejznámějších představitelů kubánské opozice Elizardo Sánchez přijede do Prahy na mezinárodní konferenci Fórum 2000. Sáncheze do Prahy pozval český prezident a sám někdejší disident Václav Havel, který se s ním také soukromě setká. Sánchez předsedá kubánské disidentské Komisi pro ochranu lidských práv a národní usmíření. Komise, jež vznikla v roce 1987, se snaží o navázání celonárodního dialogu a o nastolení nenásilných demokratických změn na Kubě. Sánchez už Českou republiku navštívil koncem roku 1998 a v květnu 1999. Tehdy se také sešel s prezidentem Havlem. Na konferenci Fórum 2000, která začne v neděli na Pražském hradě, se sjede řada význačných osobností. Kromě Sáncheze přijali Havlovo pozvání například i někdejší prezident Spojených států Bill Clinton, bývalý německý prezident Richard von Weizsäcker i tibetský duchovní vůdce dalajláma. Svou účast přislíbil rovněž izraelský ministr zahraničí Šimon Peres. Na letošním pátém a zřejmě i posledním ročníku Fóra 2000 by měli až do středy 17. října politici, filozofové, intelektuálové a umělci diskutovat především o lidských právech.

Británie bude moci vyvážet vepřové, ne však do Česka

Zákaz dovozu vepřového masa z Velké Británie do České republiky kvůli slintavce a kulhavce zůstává v platnosti. Řekl to mluvčí Státní veterinární správy Josef Duben v reakci na rozhodnutí Stálého veterinárního výboru EU, že Británie bude moci od 22. října vepřové vyvážet. "Dokud bude slintavka a kulhavka na území Velké Británie, nelze o uvolnění hovořit," uvedl Duben. Export tohoto masa z Británie byl zakázán v únoru po propuknutí epidemie choroby. Jak informovala londýnská vláda, vyvážet bude možno z těch hrabství, v nichž 22. října nebude registrován žádný případ této nakažlivé nemoci a která nebudou mít ve svém sousedství riziková místa. "Máme obavy, že v létě se slintavka vzhledem k slunečnějšímu a teplejšímu počasí utlumila, ale na podzim, kdy je vlhko a chladno, by se mohla z míst výskytu opět rozvléci," řekl Duben. Kvůli šíření nákazy na evropský kontinent nařídilo ministerstvo zemědělství od 13. března mimořádná veterinární opatření proti jejímu zavlečení na území ČR, včetně kontrol a desinfekčních rohoží na hraničních přechodech. Vzhledem k příznivému vývoji v postižených zemích, tedy Británii, Francii, Nizozemsku a Irsku opatření skončila 1. července.

Předseda senátu Pithart kvůli Čechům požádal o pomoc šéfa albánského parlamentu

Šéf českého Senátu Petr Pithart požádal písemně předsedu albánského parlamentu Namika Dokleho o pomoc při pátrání po třech českých studentech, kteří se před více než dvěma měsíci ztratili v Albánii. Připomněl, že se s Doklem setkal při své návštěvě Albánie a těžko si dovede představit, že by šéf albánského parlamentu na jeho dopis nereagoval. Poslední ověřená informace týkající se bratrů Michala a Jana Pavelkových a jejich přítelkyně Lenky Tučkové pochází ze 7. srpna, kdy na přechodu Hani en Hatit překročili státní hranice z jugoslávské Černé Hory do Albánie. Od té doby se nikomu neozvali a nejsou o nich žádné zprávy. Naději příbuzných a přátel pohřešovaných vzbudila ve středu zpráva, že byli nalezeni živi a zdrávi. Později se však ukázalo, že nalezenými byli dva Britové a jedna Němka. Kvůli případu je ve stálém kontaktu české velvyslanectví v Tiraně s albánskými úřady. Podrobné informace o případu lze nalézt i na internetových stránkách www.ztracenivalbanii.cz a www.missinginalbania.cz, které zřídili rodiče a přátelé pohřešovaných.

A ještě krátce o počasí v České republice:

Očekáváme jasno až polojasno. Nejvyšší teploty 18 až 22, při déle trvající mlze nebo nízké oblačnosti kolem 15 stupňů Celsia