Zprávy Radia Praha

Šéf českých válečných veteránů má obavy z biologických zbraní v konfliktu

Předseda Sdružení válečných veteránů České republiky Ján Valo se obává možného použití biologických zbraní ve válce USA proti teroristům v Afghánistánu. V rozhlasovém pořadu Interview BBC Valo řekl, že při použití zakázaných biologických látek v nynějším konfliktu by musela Severoatlantická aliance zasáhnout rychle a účinně jako celek proti původci takového útoku. Bývalý velitel československé protichemické jednotky, která se zúčastnila v roce 1991 války v Perském zálivu, to řekl nedlouho poté, co se v New Yorku objevil další případ nákazy snětí slezinnou (antraxem). V Afghánistánu Valo nečeká masivní pozemní operaci v řádu statisíců spojeneckých vojáků. "Tam vstoupí spíš desetitisíce vojáků, což nebude masívní pozemní operace, ale bude to likvidace jednotlivých ohnisek teroristů na území Afghánistánu," řekl Ján Valo.

Cizinci zadržení na letišti byli Britové, policie je pustila

Čtyři cizinci zadržení v pátek na ruzyňském letišti byli skutečně britští občané a policie je v sobotu ráno propustila a umožnila jim odlet do Londýna. ČTK to řekla mluvčí policejního prezidia Ivana Zelenáková. Podle původních informací ministra vnitra Stanislava Grosse byli muži afghánského původu. Zelenáková řekla, že se zadržení muži nechtěli ke své národnosti vyjádřit. Police cizince zadržela, protože podle České správy letišť dva z nich v letištní hale rozlévali podezřelou tekutinu. Laboratorní testy ovšem prokázaly, že podezřelou tekutinou byla obyčejná voda. Policie si na britském velvyslanectví ověřovala pravost cestovních dokladů.

České centrum v New Yorku založilo sbírku stop terorismu

České centrum v New Yorku a Občanská iniciativa pro Evropu založily celostátní veřejnou sbírku pod názvem Humanitární pomoc New Yorku/stop terorismu. Výtěžek sbírky půjde na obnovu New Yorku, na který 11. září zaútočili dvěma unesenými letadly teroristé. Lidé mohou své příspěvky posílat na účet 119988773/0300 u Československé obchodní banky nebo peníze poukázat zavoláním na speciální telefonní linku 0900 609019. Sbírku podpořil ministr zahraničí Jan Kavan. "Přispěním na konto sbírky mají občané a firmy možnost vyjádřit svůj odpor vůči nové hrozbě mezinárodního terorismu," sdělil ČTK mluvčí ministerstva zahraničí Aleš Pospíšil. Šéf české diplomacie podle Pospíšila velmi oceňuje aktivní přístup české veřejnosti k problematice terorismu. Právě vyhlášenou veřejnou sbírku vnímá jako možnost k vyjádření postoje občanů i firem, uvedl mluvčí.

Premiér Zeman vyzval k efektivním investicím EU v kandidátských zemích

K investování rozvojových prostředků Evropské unie tam, kde dosáhnou největšího efektu, vyzval v Berlíně premiér Miloš Zeman na závěr dvoudenní návštěvy Německa. Při přednášce v sídle peněžního ústavu Dresdner Bank se přitom vyslovil pro zahájení rozsáhlých investičních programů, které především zlepší infrastrukturu v kandidátských zemích. "Neměli bychom projíst svou budoucnost," konstatoval český premiér. Mimo jiné to znamená nezvyšovat v kandidátských státech životní úroveň nad míru produktivity práce. Nelze se podle něj uchýlit ani k jednomu ze dvou extrémů, což jsou buď žádné investice, nebo investice do spotřeby. V přednášce na téma "Dvojí podoba euroskepticismu - západní a východní" Zeman poukázal na to, jak se tento jev šíří uvnitř i vně společenství. Euroskeptikové ve střední a východní Evropě si kladou otázku, zda je EU opravdu schopna kandidátským státům pomoci a zda chce pomoci, a to je zdrojem jejich obav. Na západě je naopak obava z efektivity využití pomoci Evropské unie a strach, že tuto pomoc reformní státy spíše spotřebují, než aby ji rozumně investovaly. "Společným jmenovatelem obou typů těchto obavy je právě efektivita pomoci," poznamenal premiér Zeman.

Lidovci rozpočet nepodpoří, vládu vyzvali k předložení nové verze

Poslanci KDU-ČSL nepodpoří vládní návrh zákona o státním rozpočtu na příští rok. Lidovci se na tom shodli při sobotním zasedání celostátní konference KDU-ČSL v Praze. Vládu ČSSD chtějí vyzvat, aby stávající verzi rozpočtu, kterou odmítají podpořit všechny opoziční strany, vzala zpět a předložila návrh nový. "...abychom si odpustili to povinné zamítání návrhu, který již dnes v Poslanecké sněmovně je," vysvětlil návrh své strany předseda KDU-ČSL Cyril Svoboda. Řekl, že nově vypracovaný rozpočet by měl být pravdivý, měl by zajišťovat bezpečnost občanů a měl by také zabezpečit standardní fungování krajů a vysokých škol. "To jsou podle nás priority, které musí být promítnuty v tom novém návrhu státního rozpočtu," vysvětlil Svoboda.

Opoziční strany totiž vládě vytýkají, že předložený rozpočet s příjmy 700 miliard korun, výdaji 752,2 miliardy korun a deficitem 52,2 miliardy korun počítá s nadhodnocenými příjmy a není proto sestaven pravdivě. O rozpočtu by měla sněmovna v prvním čtení jednat ve středu 17. října odpoledne.

Le Figaro se omluvilo Václavu Havlovi za uveřejnění nepravého článku

Francouzský deník Le Figaro se v sobotu omluvil českému prezidentovi Václavu Havlovi za čtvrteční uveřejnění jeho nepravého článku. Text s názvem "Proč nemá Berlusconi pravdu" ve skutečnosti vůbec není Havlovou odpovědí na nedávné výroky italského premiéra o "nadřazenosti" západní civilizace, píše Le Figaro na stránce rubriky Debaty a názory. List uvádí, že mu český prezident často dával rozhovory a že noviny již na svých stránkách publikovaly jím podepsané články, jako například letos v dubnu stať o národní identitě. "Tento článek, který nikdo později nedementoval, nám přišel stejnými cestami jako článek z 11. října," píše Le Figaro a dodává, že nebyl důvod o pravosti stati pochybovat. Text, který listu podle zjištění ČTK dodala z Prahy agentura Project Syndicate, vznikl vytržením odstavců z Havlova projevu předneseného letos v květnu na konferenci v Bratislavě. Byl doplněn zcela vymyšleným úvodem, takže se jevil jako polemika s nedávnými výroky šéfa italské vlády Silvia Berlusconiho, jenž vyvolal pozornost svým údajným tvrzením, že západní civilizace převyšuje islám.

Ministr Gross převzal cenu Frajer roku 2001

Ministr vnitra Stanislav Gross na sobotní akci Den proti drogám v Průmyslovém paláci na holešovickém výstavišti v Praze převzal cenu Frajer roku 2001. Z rukou předsedkyně sdružení Evy Šimsové dostal hlavu Césara za to, že ve své funkci prosadil, aby byli uchazeči o práci u policie kontrolováni, zda nejsou uživatelé či překupníci drog. "Člověk, který užívá drogy, je psychicky nevyrovnaný, což u policie je riziko...Myslím, že toto opatření tu mělo být dříve, ale lepší někdy než nikdy," řekl ministr Gross. Sdružení Rodiče proti drogám předalo již čtvrtou cenu Frajera roku. V minulých ročnících ji získali ředitel Národní protidrogové centrály Jiří Komorous, nynější ředitel republikového úřadu vyšetřování Miroslav Antl či protidrogový expert Jiří Vacek. Oceněno bylo také asi 130 žáků středních a základních škol, kteří do soutěže odevzdali své slohové práce na téma drogy.

Policie v severních Čechách likvidovala drogový gang

Policie provedla v noci na sobotu v severních Čechách úspěšný zátah proti drogovému gangu, při kterém zabavila "větší množství heroinu". Na pražské akci Den proti drogám to řekl ředitel Národní protidrogové centrály Jiří Komorous. Nechtěl však zatím sdělit žádné bližší informace. Řekl jen, že dva ze zadržených jsou cizí státní příslušníci. Severočeští policisté o žádném protidrogovém zátahu na jejich území nevědí. "O těchto akcích nemusíme být ani informováni. Nejsme ani oprávněni o zásazích Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu podávat žádné informace. Ty podává policejní prezídium v Praze," řekla ČTK mluvčí severočeské policie Jarmila Hrubešová.

Jaroslav Dušek byl znovu zvolen předsedou Odborového sdružení železničářů

Delegáti třetího sjezdu Odborového sdružení železničářů v sobotu opět zvolili šéfem svazu Jaromíra Duška. Ve funkci zůstane až do roku 2005. ČTK to během neveřejného zasedání odborářů řekl Jiří Kratochvíl, kterého delegáti potvrdili ve funkci místopředsedy. Zvoleni byli i další tři místopředsedové. Jednání pokračovalo diskusí o transformaci Českých drah a o jejich současné finanční situaci. Dušek doufá, že vláda najde peníze pro České dráhy, aby mohly splatit dluhy za odvedené práce. Pokud by bylo ohroženo vyplácení mezd, jsou odboráři připraveni stávkovat.

Ministr dopravy Jaromír Schling by měl být podle Jaromíra Duška razantnější a tvrdší při prosazování zájmů železnice. "Úředníci ministerstva musejí poslouchat svého ministra, a ne ho podrážet nekvalitní prací," řekl Dušek ČTK po skončení III. sjezdu odborového sdružení železničářů ve Žďáře nad Sázavou. Odvolání ministra Schlinga nedávno požadovali představitelé autoškol a dovozci ojetých aut. Nyní kvůli dluhům státu vůči Českým drahám hrozí stávka na železnici. Odboráři ji však nespojují s odstoupením ministra, ale kritizují jeho úředníky.

Podoba transformačního zákona Českých drah, o které nyní diskutují poslanecké kluby, rozhodne podle ministra Schlinga o konkurenceschopnosti železnice v evropském kontextu. "Vize o konkurenci několika silných železničních podniků na jedněch kolejích jsou fantasmagorie," uvedl na sjezdu Odborového sdružení železničářů. Takový projekt zkrachoval ve Velké Británii, kde vedl ke snížení úrovně služeb a bezpečnosti na železnici, zdůraznil ministr Schling.

Partnerský zákon podpořilo 400 gayů a lesbiček, politici i umělci

Na 400 gayů, lesbiček a jejich příznivců přišlo v sobotu na pražské náměstí Míru, vyzdobené duhovými vlajkami jako symboly gay-hnutí, vyjádřit podporu zákonu o partnerském soužití osob téhož pohlaví. Zákon schválila vláda a nyní ho má projednat parlament. "Děkujeme vládě za tuto iniciativu. Dala najevo, že naše země je občanskou společností, ve které jsou si všichni rovni," zahájil setkání předseda Gay iniciativy Jiří Hromada. Připomněl, že obdobná norma platí ve 13 zemích, řeší především majetkoprávní vztahy partnerů a rozhodně nepotvrzuje adopci dětí homosexuálními partnery, což bývá jedna z obav většinové společnosti. Zmocněnec vlády pro lidská práva Jan Jařab, který podporu zákonu vyjádřil i duhovou pentličkou na klopě, řekl, že kdo ze zákonodárců bude hlasovat proti, ukáže, že je proti respektování práv minority. "Je potřeba posunout se od prosté tolerance a dát najevo respekt přiznáním tohoto partnerství," řekl. Zákon podle Jařaba umožní pocítit homosexuálním lidem, kteří vstoupí do společného svazku, že jim je přiznána lidská důstojnost.

Druhý blok v Temelíně čekají poslední testy před zavezením paliva

Státní úřad pro jadernou bezpečnost (SÚJB) povolil jihočeské jaderné elektrárně Temelín, aby ve druhém bloku zahájila tzv. horké zkoušky. Jde o poslední testy před zavezením paliva. ČTK to řekla předsedkyně úřadu Dana Drábová. Horké zkoušky mají prověřit provozní vlastnosti a funkčnost zařízení bez paliva. Místo něj bude v elektrárně působit pára z náhradního nejaderného zdroje tepla. V prvním bloku začaly horké zkoušky loni v únoru. Pro první blok očekává Temelín, že mu SÚJB v nejbližších dnech povolí přejít na testování reaktoru při výkonu do 75 procent nominální hodnoty. Podle Drábové je ale posuzování dokumentace v takovém stadiu, že toto povolení Temelín může obdržet nejdříve v polovině příštího týdne.

Hornorakušané označili "horké zkoušky" v Temelíně za provokaci

Hornorakouská platforma proti atomovému nebezpečí označila zahájení takzvaných horkých zkoušek ve druhém bloku jaderné elektrárny Temelín za zbytečnou provokaci ze strany provozovatelů elektrárny a Státního úřadu pro jadernou bezpečnost (SÚJB). Provozovatelé elektrárny chtějí vážně zahájit činnost i druhého bloku, přestože v něm jsou mimořádně velké bezpečnostní a technické nedostatky, uvádí se v prohlášení platformy. První blok v této chvíli opět stojí. Přestože potřebné zkoušky a testy nebyly úspěšně uzavřeny, SÚJB vydává povolení ke zvýšení výkonu na 75 procent. Za takového stavu by v Evropě nebo Spojených státech nemohlo být do Temelína jaderné palivo vůbec zavezeno, tvrdí hornorakouští odpůrci Temelína. "Podobné zbytečné provokace a ignorance budou mít za následek, že si Česká republika sama zahradí cestu do Evropské unie a vyřadí se na léta z této soutěže," komentoval rozhodnutí o horkých zkouškách v Temelíně šéf hornorakouské platformy Josef Pühringer.

Desítka ochránců zvířat protestovala před obchodem s kožichy

S velkým transparentem Kožichy ubližují zvířatům demonstrovala v sobotu před jedním z obchodů na Národní třídě v Praze desítka členů Iniciativy za práva zvířat. Aktivisté tak chtěli kolemjdoucí, ale hlavně zájemce o nákup kožešin upozornit na zneužívání zvířat kvůli výrobě luxusních kožichů. ČTK to řekl koordinátor iniciativy Jan Lorenc. Personál prodejny proti protestujícím žádné kroky nepodnikl. "Chceme oslovit hlavně ty lidi, kterých se to nejvíc týká, tedy zákazníky. Můžeme ovlivnit minimálně ty, kteří do obchodu přijdou a mají zájem o kožešiny," uvedl Lorenc. Aktivisté jsou přesvědčeni, že pokud klesne poptávka po kožešinách, sníží se i zneužívání a týrání zvířat.

Čínský funkcionář daroval Univerzitě Karlově vzácné knihy

Sedm vzácných knih, mezi nimi i Rozmluvy filozofa Konfucia vázané v bronzu, daroval Univerzitě Karlově (UK) v Praze člen politického byra Ústředního výboru Komunistické strany Číny a prezident čínské Akademie společenských věd Li Tchie-jing. Rektor univerzity Ivan Wilhelm, který dar osobně převzal, ČTK řekl, že Tchie-jing v 50. letech UK absolvoval a v současnosti cestuje po Evropě. Wilhelm dar považuje za velmi cenný. Uvedl, že sinologie UK patří k nejlepším na světě. "Je zde nejenom katedra, ale i Ústav orientálních studií. Část, která se zabývá čínskou kulturou, je relativně silným oborem. Spravujeme jedno ze tří světových pracovišť mimo čínské prostředí," řekl ČTK. S Čínou spojují podle Wilhelma pražskou univerzitu dlouhodobé kulturní výměny.

Česká vína se v soutěži TOP mezi moravskými víny neztratila

Výběrovou kolekci TOP 77 nejlepších vín z Moravy a premiérově TOP 11 nejlepších z Čech v Brně představili pořadatelé akce. Z přihlášených více než 1000 vzorků komise předběžně vybrala 319 vín, která postoupila do konečného hodnocení. Značku pěti hvězdiček, tedy víno mimořádné kvality, získala čtyři vína ročníku 2000 a jedno z roku 1999. "Žernosečtí a také roudničtí vinaři z Čech se mezi moravskými neztratili," řekl ČTK ředitel výstavy Dan Mádr. Pro období let 2001/2002 patří mezi nejlepší Chardonnay 2000 ze Zery Ratíškovice, Rulandské šedé 1999 Miloše Michlovského z Rakvic a Suvignon 2000 z Vinných sklepů Lechovice. Z červených vín zaujalo porotu nejvíce Rulandské modré 2000 ze Zemědělské a.s. Čejkovice. Z českých vín má pět hvězdiček Ryzlink rýnský ročník 2000 z Žernoseckého vinařství. Vína hodnotila již v září pětadvacetičlenná odborná komise, složená výhradně z nezávislých odborníků. Používala mezinárodní stobodovou stupnici a anonymní degustace.

Ministr obrany Tvrdík ocenil úspěšné armádní sportovce

Ministerstvo obrany ve Vojenském klubu v Praze-Dejvicích ocenilo na čtyřicet sportovců, kteří v letošní sezóně získali pro armádní resort celkem 54 medailí na evropských a světových soutěžích. Ceremoniálu se zúčastnil také ministr Jaroslav Tvrdík, který předal věcné a finanční odměny. Povýšení z poručíka na majora se dočkal také trojnásobný mistr světa v desetiboji Tomáš Dvořák. Při slavnostním aktu se sešli pohromadě nejlepší čeští sportovci v čele s Janem Železným, který se po osmi letech vrací do pražské Dukly. Propůjčena mu byla hodnost majora.

Ze sportu:

Fotbalisté Slavie prohráli v sobotním úvodním utkání 10. ligového kola, kterým bylo tradiční derby pražských "S", se Spartou 0:1. Rozhodující branku vstřelil na Strahově v 80. minutě Jiří Jarošík. Sparta vede ligovou tabulku o čtyři body před Bohemians, Slavia zůstala pátá.

Mladí čeští fotbalisté nastříleli v posledním utkání kvalifikační skupiny mistrovství Evropy do 19 let v Mnichově Hradišti Andoře třináct gólů a postoupili do baráže, v níž se v dubnu příštího roku utkají s Dánskem, nebo Bulharskem. Vítěz pak bude hrát na závěrečném turnaji v Norsku.

Výsledky pátečních zápasů 13. kola extraligy ledního hokeje: Slavia Praha - Vsetín 3:2, Vítkovice - Havířov 2:3, České Budějovice - Plzeň 2:5, Zlín - Pardubice 2:6, Třinec - Znojmo 1:3 a Karlovy Vary - Sparta Praha 2:4. V tabulce vedou Pardubice před Spartou a Třincem. Poslední jsou Karlovy Vary.

Český jezdec Tomáš Enge obsadil v kvalifikaci na Velkou cenu Japonska vozů formule 1 devatenácté místo a do nedělního posledního závodu letošního ročníku mistrovství světa tak odstartuje z nejlepší pozice v sezóně. Ve své první kvalifikaci v Monze skončil Enge dvacátý, do Velké ceny Spojených států amerických odstartoval z 21. místa.

Dvacetiletý český motocyklista Lukáš Dryml se ve slovinském Kršku nečekaně vešel mezi šestici postupujících do příštího ročníku Grand Prix na ploché dráze. V kvalifikačním závodu Challenge skončil Dryml čtvrtý, naopak se nedařilo dalším dvěma českým jezdcům Bohumilu Brhelovi a Antonínu Kasperovi.

Letošní mezinárodní atletické závody na české půdě - Zlatá tretra v Ostravě a mítink Josefa Odložila v Praze - se dostaly v hodnocení zástupců Evropské atletické asociace (EAA) mezi osm nejlepších podniků sezóny v Evropě. Pražský závod se dostal na pátou pozici, o tři místa za ním skončil mítink v Ostravě.

Čeští ragbisté si připsali na své konto již třetí vítězství v první fázi kvalifikace o postup na mistrovství světa, když v Makarské vyhráli nad domácími Chorvaty 13:5. V předešlých zápasech si čeští hráči poradili s Belgií (46:3) a se Švýcarskem (32:6).

Cyklistický Závod míru se pojede v příštím roce jako podnik druhé kategorie kalendáře Mezinárodní cyklistické unie (UCI). V sobotu o tom rozhodli zástupci UCI na svém zasedání v dějišti mistrovství světa v silniční cyklistice v Lisabonu. Navíc 55. ročník dostal jako jediný ze všech závodů takto vysoké kategorie výjimku v délce, opět se pojede devět dnů.

Krátce o nedělním počasí v České republice:

Skoro jasno až polojasno. Teploty 20 až 24 stupňů Celsia.