Zprávy Radia Praha

Prezident Havel zahájil na Pražském hradě konferenci Fórum 2000

Za účasti řady bývalých i současných politiků, myslitelů, umělců a intelektuálů, zástupců české vlády i parlamentu zahájil prezident Václav Havel v neděli vpodvečer ve Vladislavském sálu Pražského hradu pátý ročník mezinárodní konference Fórum 2000. Do Prahy má zavítat řada osobností. Mezi hosty Fóra 2000 je například bývalý německý prezident Richard von Weizsäcker, zatímco tibetský dalajláma na poslední chvíli svoji účast zrušil. Prezident Havel ve svém projevu připomněl, že již popáté se v hlavním městě ČR účastníci Fóra 2000 snaží hledat odpovědi na hrozby a výzvy současné civilizace. Zářijové teroristické útoky v USA však dávají letošní konferenci zvláštní naléhavost a aktuálnost, uvedl. Barbarský útok proti tisícům nevinných lidí je podle Havla signálem k hledání globální odpovědnosti. Fanatici a masoví vrahové existovali vždy, ale nikdy v historii neměli tak účinné prostředky, jak ohrozit celý svět, řekl český prezident účastníkům slavnostního večera. Až do středy budou společně s dalšími osobnostmi diskutovat především o lidských právech. Nedávné teroristické útoky na americká města a odveta Spojených států a Velké Británie na území Afghánistánu podle prezidenta Havla téma konference ještě více zaktualizovaly.

Právě kvůli útokům z 11. září budou během konference platit mnohem přísnější bezpečnostní opatření, než kdy předtím. Kvůli konferenci budou až do středy uzavřeny také některé části Pražského hradu. Policie nechystá podle mluvčí policejního prezídia Ivany Zelenákové kvůli zasedání Fóra 2001 žádná zesílená bezpečnostní opatření. Ochranu účastníků zajišťuje útvar pro ochranu prezidenta, podílí se také hradní stráž. Doprava nebude nijak omezena, účastníkům bude při přepravě přidělen policejní doprovod.

Do Prahy přiletěl na Fórum 2000 bývalý americký prezident Clinton

Bývalý první muž Ameriky Bill Clinton přiletěl v neděli večer do Prahy. Někdejší prezident Spojených států se zde zúčastní mezinárodní konference Fórum 2000. Jeho pobyt provázejí přísná bezpečnostní opatření. Důvodem jsou zářijové teroristické útoky na Spojené státy a před týdnem zahájená americká odveta proti afghánskému hnutí Taliban. Clinton má jako každý bývalý americký prezident nárok na poskytnutí ochranky. Například při srpnové cestě do Irska ho hlídalo deset tělesných strážců.

Naposledy navštívil Bill Clinton Prahu ještě jako první muž USA v lednu 1994. Kromě českého prezidenta Václava Havla se tady setkal i s dalšími prezidenty visegrádské čtyřky, Slovenska, Maďarska a Polska. Clinton tehdy navštívil také některé z pražských památek. V doprovodu svého hostitele Václava Havla si například prohlédl Karlův most. Zavítal také na židovský hřbitov na Starém městě. Český prezident ho zavedl i do staropražského hostince U zlatého tygra v Husově ulici. Po večeři vyrazili po Národní třídě k jazzovému klubu Reduta. Tam strávil Clinton závěr pražského večera při neformálním setkání českých hudebníků. S muzikanty si dokonce sám zahrál na saxofon.

Vláda má vytipována místa pro stěhování Svobodné Evropy

Vláda má vytipováno několik míst, kam by se v případě potřeby mohla z centra Prahy odstěhovat rozhlasová stanice Svobodná Evropa (RFE/RL). Jak řekl premiér Miloš Zeman v diskusním pořadu české soukromé televize Nova, ke stěhování rádia by vláda podle něj přistoupila ve chvíli, kdy by bylo zřejmé, že "teroristický útok nelze stoprocentně odvrátit". "Kdyby došlo k tomuto útoku na Svobodnou Evropu, bude to mít těžko představitelné důsledky, je proto vhodné, a to není zbabělost, ale opatrnost, Svobodnou Evropu přestěhovat do místa, kde bude moci být střežena lépe a efektivněji a kde i okolí, bude takové, že minimalizuje počet obětí," uvedl premiér. Budovu RFE/RL střeží od 27. září obrněné transportéry. Ministr vnitra Stanislav Gross opatření odůvodnil informacemi o konkrétním hrozícím teroristickém útoku na tuto budovu. Podle Zemana musí být potrestáni lidé střežící budovu rádia, kteří jsou zodpovědní za to, že neznámý pachatel odcizil z obrněných vozidel odrazová světla. K činu se přihlásilo recesistické sdružení Rudý doutnák s tím, že jim nikdo z ostrahy nekladl žádné překážky.

Policie: Máme téměř stoprocentní jistotu, že sněť z ČR nepochází

Spory antraxu, který se v posledních dnech objevil na Floridě, nepocházejí z Česka. Čeští policisté a pracovníci civilní rozvědky o tom mají téměř stoprocentní jistotu. V diskusním pořadu České televize Naostro to uvedl v neděli ředitel civilní rozvědky František Bublan. Připustil však, že jeho úřad nemá přesný přehled o tom, jak se s nebezpečnými látkami v někdejším Československu nakládalo například v 60. a 70. letech

Výskyty sněti slezinné na Floridě mají podle listu The Observer známky teroristického útoku. Podezření, že si teroristé mohli obstarat nebezpečné chemické látky právě v České republice, už před několika týdny zveřejnil britský spisovatel Simon Reeve. Zmiňoval se v této souvislosti také o nebezpečném botulotoxinu. České úřady ale po několikadenním vyšetřování sdělily, že naše země rozhodně zdrojem této látky není.

Factum: Tři čtvrtiny lidí ochotny vyměnit část svobod za bezpečí

Zhruba tři čtvrtiny obyvatel České republiky by souhlasily s výraznějším omezením osobní svobody výměnou za větší bezpečí před hrozícími teroristickými útoky. Podle výsledků průzkumu agentury TNS Factum exkluzivně pro ČTK je také osm lidí z deseti pro zavedení kontrol cestujících i zavazadel ve veřejné dopravě. Šetření dále ukázalo, že 75 procent dotázaných se nebrání instalaci bezpečnostních zařízení u kin, divadel či muzeí. S opatřeními většina veřejnosti souhlasí, přestože by přinesly zdražení vstupného či zdržení v případě prohlídek zavazadel.

Obdobné výsledky zaznamenal průzkum společnosti SC&C, který zveřejnily Lidové noviny na konci září. Pro zvýšení pravomocí policie a omezení občanských práv se v něm vyslovilo 83 procent respondentů, tedy zhruba o osm procent více než nyní. Třicet procent účastníků průzkumu podle SC&C dokonce uvedlo, že by zemi před teroristy lépe ochránila vláda pevné ruky.

Vláda vyhodnotí působení českých jednotek na Balkáně

Vláda v pondělí vyslechne informace ministra obrany o působení českých vojáků v mezinárodních mírových operacích na území Jugoslávie za první pololetí. Podle dokumentu, který má ČTK k dispozici, bylo v silách SFOR 600 českých vojáků. Pracovali společně s kontingenty Velké Británie, Kanady a Nizozemska. Český kontingent tvořili mj. důstojníci na velitelství SFOR, četa zabezpečení divize a letecká jednotka. Letoun L-410 v misi není od 2. dubna. V mechanizovaném praporu byly dvě bojové roty, ženijní rota, rota zabezpečení či rota velení. V silách KFOR na území jihosrbské provincie Kosovo bylo 181 Čechů, kteří působili v mezinárodní brigádě s Brity, Nory, Finy a Švédy. Česká republika poskytla také letoun An-26 s osádkou. Letadlo v misi není od 9. února. Na Balkáně bylo také 29 českých policistů - 23 v Kosovu a šest v Bosně a Hercegovině. Česká republika přislíbila vyslat do těchto míst dalších 30 policistů, což je maximum, které si může momentálně dovolit.

Premiér Zeman nevyloučil, že vláda navrhne vyšší rozpočtový deficit

Vláda by pro příští rok mohla navrhnout vyšší schodek státního rozpočtu, než s Občanskou demokratickou stranou dohodnutých deset miliard Kč. Impulsem by však muselo být nedodržení dohody ze strany občanských demokratů, tedy nepodpoření návrhu rozpočtu v parlamentu. V nedělním diskusním pořadu české soukromé televize Nova to uvedl premiér Miloš Zeman. Podle něj nebude ČSSD porušovat podepsané dohody. "Ale pokud je poruší druhá strana, tedy ODS, nelze vyloužit, že ten deficit snížíme ne z 20 na deset ale dejme tomu z 20 na 15 miliard," uvedl Zeman. "ODS už jasně prohlásila, že rozpočet v prvním čtení nepodpoří a pokud tomu tak je, a já reaguji na její veřejné prohlášení, potom docela férově oznamuji svůj protitah," uvedl Zeman.

ODS i ostatní opoziční strany návrh rozpočtu kritizují, protože podle nich počítá s nadhodnocenými příjmy a není proto sestaven pravdivě. Opozice kritizuje vládu rovněž za to, že neřeší problém s financováním krajů a vysokých škol. Rozpočet počítá s příjmy 700 miliard korun, výdaji 752,2 miliardy korun a deficitem 52,2 miliardy korun včetně letošní 43miliardové ztráty Konsolidační banky. Bez započtení této ztráty je plánovaný deficit deset miliard Kč. ČSSD se v dohodě s ODS zavázala sestavit rozpočet na rok 2001 se schodkem 20 miliard Kč, na rok 2002 s desetimiliardovým deficitem.

Langer k rozpočtu: Premiér by měl přestat vydírat a lhát lidem

Místopředseda ODS Ivan Langer ostře odmítl myšlenku premiéra Miloše Zemana, že by se finance na vysoké školství získaly zvýšením schodku státního rozpočtu o pět miliard korun. Zeman naznačil, že pokud ODS nepodpoří předložený rozpočet, tak poruší opoziční smlouvu a ČSSD pak bez výčitek předloží rozpočet nový a s dostatkem financí pro vysoké školy. "Pan premiér by měl přestat vydírat. Měl by přestat lhát veřejnosti a měl by otevřeně a čestně přiznat, že vláda sice předkládá rozpočet s desetimiliardovým schodkem, ale každému je jasné, že skrytý schodek je podstatně vyšší," řekl ČTK Langer.

Unie svobody má 14 lídrů, polovina z nich stane v čele kandidátek

Unie svobody v neděli v Praze oficiálně představila 14 politiků, kteří vyhráli primární volby a stali se krajskými lídry své strany. Jen polovina z nich ale stane v čele společných čtyřkoaličních kandidátek pro parlamentní volby v příštím roce. Zbytek lídrů nominuje KDU-ČSL, která s výjimkou Jihočeského kraje zná vítěze svých primárek již od konce září. I když čtyřkoalice definitivní dohodu o sestavení kandidátek zveřejní až koncem měsíce, konkrétní jména se rýsují již nyní. Nejvíce pozornosti vyvolaly úvahy o pražském lídrovi, kde primárky vyhráli předsedové Unie svobody i KDU-ČSL Hana Marvanová a Cyril Svoboda. V tradičně pravicově orientovaném hlavním městě se však větší šance přisuzují Marvanové, Svoboda by pak kandidoval v jiném kraji.

Vnitro se pustilo do protikorupční kampaně s kresbami od Renčína

Do preventivního boje s korupcí vstoupilo tento týden zahájením masivní kampaně ministerstvo vnitra. Akce má zlepšit informovanost veřejnosti o špatném vlivu úplatkářství na celou společnost. V rámci kampaně se lidé setkají s kresbami Vladimíra Renčína, sdělila ČTK mluvčí vnitra Gabriela Bártíková. "V soupravách metra a v tramvajích bylo nainstalováno celkem 1500 plakátů," upřesnila Bártíková. Vnitro chce v rámci kampaně vydávat také zprávy pro média. Mimo jiné budou varovat před společenskými, ekonomickými a politickými dopady úplatkářství, uvedla mluvčí.

Plakáty, pohlednice, fotografie, kreslené vtipy i filmy o úplatkářství byly do pátku k vidění na výstavě "Uměním proti korupci" ve stanu na Václavském náměstí. Výstava byla součástí 10. mezinárodní protikorupční konference, které se od 8. do 11. října v Praze zúčastnilo 1500 odborníků na boj proti úplatkářství. Mezi nimi nechyběli představitelé Interpolu, Evropské banky pro obnovu a rozvoj a mexický prezident Vicente Fox.

České dny v Madridu představí Česko jako uchazeče o vstup do EU

Představení České republiky v souvislosti s jejím úsilím o začlenění do Evropské unie je cílem Českých dnů ve Španělsku. Uskuteční se 17. a 18. října v Madridu. "Během těchto dvou dnů budeme lobbovat v tom nejlepším slova smyslu za Českou republiku a budeme se snažit vytvořit veřejné mínění nám nakloněné," řekl ČTK předseda Senátu Petr Pithart. Do Španělska pojede v čele delegace českých politiků, politologů, ekonomů i umělců. Španělsko bude v první polovině roku 2002 předsedat EU. Pithart připomněl, že právě první polovina příštího roku bude možná "rozhodující půlrok" v dosavadním procesu rozšiřování EU. I když je dost dobře možné, že příslušné protokoly budou podepsány až na podzim příštího roku, ta nejtěžší jednání, například o zemědělské politice či fondech EU, se uskuteční za španělského předsednictví, uvedl Pithart, který bude v rámci dnů hovořit o vývoji České republiky od roku 1989.

Erhard Busek: Jsou nebezpečnější jaderné elektrárny než Temelín

Přístup rakouských politických sil i dalších subjektů k reformním sousedům a jejich chystanému přijetí do Evropské unie kritizoval zmocněnec rakouské vlády pro rozšíření unie Erhard Busek. Vyčetl jim neustálé přemílání negativ a zastal se i jihočeské jaderné elektrárny Temelín, která je některými silami zneužívána pro získání vnitropolitických pozic, ačkoli jsou v reformních zemích výrazně nebezpečnější elektrárny, o kterých se přitom v Rakousku mlčí. "Hrozby vetem pro vstup ČR do EU kvůli Temelínu jsou jen pokusem strany Svobodných (FPÖ) nahnat si nové voličské hlasy pro příští volby," řekl Busek na konferenci o rozšíření ve Vídni. "Temelín zůstane sporným tématem, i když se Česko do EU dostane. Naproti tomu při zabránění českému vstupu nebude mít Rakousko zvenčí prakticky už vůbec žádný vliv na další vývoj elektrárny," upozornil Busek podle agentury APA.

ČEZ: Vliv Temelína na prostředí minimální, Duha: pokud nehavaruje

Vliv Jaderné elektrárny Temelín na životní prostředí je minimální, uvádí provozovatel elektrárny, a.s. ČEZ, s odvoláním na studie pražského Výzkumného ústavu vodohospodářského. Ekologové z Hnutí Duha s tím souhlasí, ale pouze za podmínky, že se nestane těžká havárie. "Bezprostřední vliv jaderné elektrárny na okolí je za běžného provozu pochopitelně minimální, pomineme-li krajinný ráz," uvedla mluvčí Hnutí Duha Karolína Šůlová. Dopady se podle ní projeví v případě těžké havárie. "A právě kvůli nim jsou jaderné elektrárny považovány za rizikové," dodala. Pravděpodobnost havárie s únikem radioaktivity je jednou za 70 tisíc let, uvádí analýza Evropské komise z roku 1998.

Studie o vlivu Temelína na životní prostředí sledovaly mimo jiné šest meteorologických charakteristik a porovnávaly, nakolik odchýlí Temelín rozmezí jejich průměrných hodnot. Zatímco se před spuštěním Temelína v letech 1990 až 1997 měnily vlivem počasí jednotlivé roční průměry teploty o 11,05 procenta, Temelín tyto průměry mění z 0,29 procenta. U délky trvání námrazy kolísalo rozmezí ročních průměrů před spuštěním proti celkovému průměru z 59,58 procenta, Temelín mění roční průměry z 1,82 procenta.

Studenti čtyř zemí zahájí práci na projektu Evropa a její lázně

Šest desítek studentů ze tří středních škol z Vídně, německého Baden-Badenu a belgického Ostende přivítá v pondělí Obchodní akademie a Vyšší odborná škola cestovního ruchu v Karlových Varech. Společně s dvaceti studenty hostitelské školy budou po celý týden v Karlových Varech pracovat na mezinárodním projektu Evropa a její lázeňská města, který je součástí programu Evropské unie Socrates. V průběhu tříleté práce na projektu studenti postupně navštíví všechny čtyři zúčastněné země a budou zpracovávat práce vztahující se k tématu lázeňství. "Máme představu, že výsledkem by mohla být například brožura, obsahující tyto studentské práce a fotografie, či například také videokazeta," řekla ČTK ředitelka karlovarské školy Blanka Farková. "Žáci musí zvládnout komunikaci v cizích jazycích a práci s informačními technologiemi. Účelem je vzájemné poznávání kultur zejména na pozadí lázeňství a fenoménu vody, který tyto kultury spojuje," dodala ředitelka.

Mladí lidé z Německa a Švýcarska budou na Broumovsku sázet stromy

Šest mladých lidí z Německa, Švýcarska a České republiky bude nadcházející dva týdny pomáhat na Broumovsku sázet stromy u cest v rámci projektu obnovy tamních historických cest. Cílem jejich setkání také budou diskuse o česko-německých vztazích. Dobrovolníci se sjeli do obce Křinice, kde budou v místní škole bydlet. Původně měla přijet i jedna účastnice z Korejské republiky. Z obavy z letu při nynější válce v Afghánistánu však účast zrušila. Projekt by měl také pomoci obnovit historické a kulturní dědictví regionu Broumovska. Právě Křinice byly po druhé světové válce při odsunu Němců úplně vysídleny, čímž došlo k přerušení jejich kulturního, sociálního a hospodářského vývoje. Dobrovolníci kromě sázení stromků připraví jeden odpolední program pro místní děti. Součástí jejich programu budou i diskuse k tématu minulost a budoucnost česko-německých vztahů, setkání s německými rodáky, výlety do okolí, či lezení po pískovcových stěnách.

Na Svatém Hostýně skončila poutní sezóna

Slavnostní mše na Svatém Hostýně na Kroměřížsku v neděli oficiálně završila místní letošní poutní sezónu. Hostýn je nejnavštěvovanějším poutním místem na Moravě. Letos se zde poutí zúčastnilo asi 200.000 věřících, řekl ČTK farář Jan Chromeček. Poutní sezóna však podle něj definitivně skončí až příští sobotu Svatohubertskou poutí. "Při mši hrají myslivci na lesní rohy a po skončení předvádějí cvičené sokoly a káňata," doplnil Chromeček. Zatím poslední poutníci vystoupali na Hostýn v sobotu večer při Dušičkové pouti. V poutní bazilice Nanebevzetí Panny Marie se tento den sešla asi stovka věřících. Kroky poutníků pak z chrámu směřovaly ke hřbitovu, kde se konala pobožnost za zemřelé. "Památka zesnulých je sice až 2. listopadu, ale to už bývá špatné počasí a nejezdí sem tak často autobusy," vysvětlil Chromeček dřívější termín pouti.

Ze sportu:

Výsledky 10. kola první fotbalové ligy: Jablonec - Liberec 0:3, Slavia Praha - Sparta Praha 0:1, Ostrava - Blšany 3:1, Teplice - Synot Staré Město 1:1, Brno - Bohemians 0:3, Žižkov - Příbram 2:0, Drnovice - Opava 3:0 a Hradec Králové - Olomouc 1:0. Tabulce vévodí Sparta o bod před Bohemians. O další bod zpět je třetí Žižkov. Beznadějně poslední je Opava, která v soutěži získala pouhý jeden bod.

Výsledky 14. kola extraligy ledního hokeje: České Budějovice - Sparta Praha 6:2, Karlovy Vary - Havířov 7:1, Znojmo - Plzeň 2:6, Třinec - Vsetín 5:4, Zlín - Kladno 4:1, Slavia Praha - Pardubice 1:0 a Vítkovice - Litvínov 4:2. V tabulce vedou Pardubice o bod před pražskou Spartou. Třetí Třinec ztrácí další tři body. Poslední zůstávají Karlovy Vary.

Chalco s německým žokejem Petrem Gehmem vyhrál v neděli 111. ročník Velké pardubické steeplechase. Na druhém místě skončil po strhujícím souboji v cílové rovině trojnásobný vítěz tohoto dostihu z předchozích tří let Peruán, třetí doběhla Sesi. Peruán měl možnost se jako druhý kůň v dějinách dostihu zapsat počtvrté do listiny vítězů, přičemž jako první by triumfoval čtyřikrát za sebou.

Český jezdec Tomáš Enge z týmu Prost při svém třetím startu ve Formuli 1 poprvé nedojel do cíle. Po technických problémech odstavil na nedělní Velké cene Japonska v Suzuce svůj monopost sedm kol před cílem do boxu.

Krátce o pondělním počasí v České republice:

Skoro jasno až polojasno. Teploty 18 až 22 stupňů Celsia.